Учене в чужбина - Германия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Учене в чужбина - Германия?
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 2334 пъти
Здравейте,
Момиче на 17г години съм от малък град в България. Винаги съм искала да уча история/археология и спечелих няколко олимпиади и състезания по история. Виждам само 2-3 университета в България, който предлагат учене по тази специалност. Видях мнения за някои от тях и.... се отчаях от някои изказвания.. Особено от шуменския университет... Реших да видя и университети в чужбина и тези в Германия са повече от чудесни. Говорих с родителите ми и баща ми е съгласен, майка ми се колебае. Пълна отличничка съм и оценките няма да са проблем, но имам няколко въпроса:

Видях, че някои от университетите са по 2-3 години, след като ги завърша ще имам ли възможност да започна работа по специалността?
Предполагам дипломата, която ще получа е валидна в цяла Европа или има изключения?
Родителите ми имат възможност да ми дадат 15000 лв. и аз искам да започна работа, това ще е достатъчно ли? И
Вече имам в предвид съквартирант така че ще можем да си делим парите.
Не говоря немски, но чух, че има лекции, които се изнасят на
английски или има опция да учиш немски 6 месеца и тогава да започнеш, това вярно ли е?
Аз вече имам отговори на някои от въпросите си, но искам да попитам, за да съм 100% сигурна.
Моля, без обиди или нападки.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0fd9e50f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Мило момиче, преподавам немски в Германия от много години. За да учиш в университет се иска ниво С1. Имала съм курсисти, които почват от нулата и с много упоритост за около 2 години стигат до С1. Пьрво е В1 - 600 часа (200 за А1. 1 А1. 2), следват 400 часа - В2. Курсове по С1 има в университетите и във VHS. Бих те посъветвала, да стигнеш до Б2 в България.
Следване на английски за специалност Археология не съм чувала. Може и да има. Тази дисциплина е строго академична, трудно се намира работа. Защо не се ориентираш към нещо друго, пак свързано с историята. Успех, каквото и да избереш.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 06155bfe81
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Опцията е да научиш немски от бг или, което аз повече ти препоръчвам - да отидеш за една година в Германия като о-пер (детегледачка). Семейството по договор трябва да ти поеме курс по немски и да те освобождава от работа за времето на курса. Те ти взимат най-евтиния курс в читалището по един път седмично. Това не е нищо, затова вземи част от парите и ги инвестирай в курс по немски в частна школа на място. За една година е напълно реалистично Б1 да вземеш. Без език не можеш да следваш в Германия. Някои лекции на английски добре, но ти не искаш само да посещаваш някои лекции, а да станеш архитект. А това се става с всички лекции и семинари. Замини като о-пер най-добре направо в града, в който искаш да учиш, за да можеш като понаучиш езика на място да си уредиш документите за постъпване в университета. Ще имаш познати в града като почнеш да следваш. Ще можеш на място да си уредиш квартирата. Може би семейството или други познати ще ти помогнат с работа, понеже парите на вашите ще свършат, с готови пари дълго не се живее. В последна сметка, семейството ще те вика почасово да им гледаш децата може би. Ще ти дадат препоръки, ще можеш вечер, уикенда да гледаш и други деца. Не са много пари, но е някакво начало.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 362933b07d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За да отидеш в Германия каго детегледачка трябва да сиэвинала А1 ниво поне. Такова е изискването на програмата. Дори и да учиш на английски не тръгвай без поне Б1 немски.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1d60d0d586
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Мило момиче, пише ти момиче на 25 години, което е препатило от Германия. Когато бях на твоята възраст и аз реших, че ще уча в Германия. Знаех обаче само английски перфектно, но немски не. Реших обаче след 12ти клас да замина и да науча езика на място. Заминах заедно с родителите ми, които бяха така добри да дойдат с мен. Наехме си квартира и те успяха да се уредят на работа при българи. Започнах да разглеждам университетите и останових, че можеш да учиш САМО И ЕДИНСТВЕНО МАГИСТЪР НА АНГЛИЙСКИ. Ако искаш да учиш бакалавър е САМО НА НЕМСКИ. Реших да се запиша на частни уроци в школа по немски и така учих езика две години и за това време стигнах едва Б2 като ниво, не успях да стигна С1. Не можах да запиша специалността която исках, но се намери друга специалност в която ме приеха с Б2 с уговорката да успея до една година да изкарам С1. Изкарах аз С1, но нека кажа, че през тези 3 години нямах никакви приятели. Започна учебната година и бях щастлива от труда който съм положила и, че съм се справила. Всички в университета бяха немци плюс малко араби и малко турци. Немците още със запознаването щом им казах, че съм от България ми казаха, че съм циганка и започнаха да ме обиждат. Минаха се 2-3 месеца и обидите не спираха, започнах да им обяснявам разликата между нас и циганите, но те си знаеха тяхното. НИКОЙ не застана на моя страна. Опитах да се сприятеля с турците, но те си бяха направили нещо като тяхна общност и си говореха само на турски и аз не разбирах и затова не станаха нещата. Накрая успях да си намеря приятели араби, но само момчета, защото момичетата бяха със забрадки и не приеха моята пусната коса. Момчетата излизаха с мен, но накрая разбрах, че те просто се опитват да се сближат с мен и някой от тях да се ожени за мен, за да добие Европейско гражданство. Започнах да не съм толкова близка с тях вече. Немците продължаваха да ме мразят, извън университета също не си намирах приятели, изпаднах в тежка депресия. След време, немците решиха, че ще са ми приятели и ме поканиха с тях в един мол на шопинг. Докато бях в пробната едно от момичетата ми държеше чантата е заедно с другите са напъхали дрехи и бижута на стойност 300 евро и на излизане от магазина аз не видях и започна да пищи алармата и дойде полиция, а те се смяха отстрани и ми казаха да се махам от Германия. Осъдиха ме за кражба, глобиха ме 3000 евро. Изпаднах в страшна депресия и влязох в немска болница, където бях на тежки антидепресанти. Сега аз, мама и тате сме в България, тук уча и тук градя живота си наново, далеч от тази дупка и тормоз в ужасната Германия. НИКОЙ НЕ СЪВЕТВАМ ДА СЕ МЕСТИ ТАМ!!! Не си го причинявайте.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 06155bfe81
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   До номер 4. Не вини всички други за нещастието си. От 20 години съм в Германия, един човек не се е отнесъл лошо с мен заради произхода ми. Немски се учи лесно, може би не е за теб просто. Може би не е само заради произхода ти или изобщо не е заради него. За две години да не научиш езика НА МЯСТО... Значи си общувала само с българи или на английски. Аз положих всички усилия и след първата година учене на език - но по четири часа дневно! - започнах да следвам. Какво разбера, какво не, в движение се учех. Но. Не контактувах с българи. Не и повече от веднъж седмично. Най-добрият ми приятел беше речникът. Не си имала хъс, нито желание, а може и с депресия да си заминала и заради това да не си се справила. Била си наивна и си излязла с лоши хора. Шопинг мол. Не знам, моите състуденти не се занимаваха с такива неща. Ходехме по паркове и по кафета, по купони в общежития и вкъщи. Събирахме се на Лернгрупи да се готвим за изпити. Не знам какви са ти били очакванията, но се иска усилие, за да успееш. Най-малкото да свариш един чай и да поканиш колегите си, а не да чакаш те да те дундуркат. Естествено, че човек е по-самотен. Приятелите се правят в детството и младостта. Иска се много време за едно приятелство. Едва след 5-10 години можеш да кажеш, че имаш там също толкова добри приятели както тук. Но момичето не тръгва с голямата кошница, търси информация, допитва се, активна е. Успехът е за активните.

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8ffe8808fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Коментарът на номер 4 е много интересен и според мен верен.

Работил съм в Германия на различни места, различни периода с различна продължителност. Имам само негативни преживявания там.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 01f1f2e24c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора до номер едно

Права сте. Аз разгледах и други специалности свързани с история, които пак ме устройват. Едното от изискванията е сертификат
TOEFL, но ще попитам по email дали всички лекции са на английски.
От друга страна се притеснявам,защото пише,че обучението продължава по 2-3 години.




От автора до номер 4

Ужас, как си сега? Надявам се по-добре..

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 002bd47c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Номер 4, не всички са толкова умни като теб.
2 години учила за Б2, майко мила. Б2 се стига за 5-6 месеца

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 67e9642c0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До авторкат

Ако курсът е чуждастранен и е на английски ВСИЧКИ лекции са на английски.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 159f58714a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има специалности изцяло на английски, има и такива на немски - има и смесени, където лекциите са предимно на немски и само няколко предмета се водят на английски. Всичко това е обявено в описанието на специалността, когато отвориш каталога на съответното учебно заведение. Опция да си в немска специалност, а 6 месеца специално за теб някой да вори лекциите на английски няма. Също е съмнително, че за 6 месеца ще успееш да усвоиш езика от 0 до университетско ниво. Реалистичен вариант за теб би бил да запишеш англоговоряща специалност, успоредно да посещаваш езикови курсове и евентуално след няколко семестъра, ако се чувстваш сигурна с езика, да се прехвърлиш в желаната от теб немска специалност.

Типовете учебни заведения са стандартен университет и университет за приложни науки (Hochschule/ University of applied sciences). Дипломите и от двата са признати в Европа, втория тиp университети са с по-голяма практическа насоченост. Бакалавърът трае стандартно 3 години и за двете. Таксите са средно около 300-350 евро на семестър.

Докато учиш имаш право да получаваш нещо между стипендия и студентски заем - Bafög, която е средно около 500 евро на месец и от която, ако завършиш успешно, връщаш само около 30 процента. Имаш право и да живееш в студентско общежитие на доста сносна цена. Тяхните общежития в сравнение с нашите са направо луксозни, обикновено представляват малко едностайно или двустайно самостоятелно жилище. Дават се обаче необзаведени, тоест ще трябва някаква първоначална инвестиция за мебели и кухненско оборудване. За информация и за финансирането и за квартирите най-добре пиши колкото може по рано до съответния Studentenwerk

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 36a72e11e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   8, може и да стигнеш B2 за 5-6 месеца, ако си на B1.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker