Майка ми ме притиска - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Майка ми ме притиска
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 3012 пъти
Какво да кажа...Майка ли ме притиска за избора на образование и университет....Аз искам да уча в чужбина с история,но тя не е съгласна. Не знам защо. Отличничка съм винаги съм се стараела..печелила съм конкурси и така нататък. Просто не знам какво да кажа и да направя. Аз имам голямо желание да уча в чужбина, имам хъс искам да се боря...А какво получавам...Обиди и нападки..И ми казва че съм глупава и ще свърша с някоя гадна професия без висшо образование.
Твърде много се гневи и ядосва..Не знам какво толкова съм направила..Съжалявам,ако съм допуснала правописна грешка просто ми е много тъжно и се чувствам зле

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 416e45b14c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   ВисшЕ образование

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: d7babfde16
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По всяка вероятност ваще ще ти плащат образованието и издръжката в чужбина, тъй че определено имат думата. С история и тук и в пужбина си за никъде. Нормално да са ядосани, че избираш история, а ще хвърлят толкова пари и нерви по тебе

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: bbd447e5ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Моят съвет също е да се ориентираш към друга специалност, може би най - добрият вариант, включващ историята е правото.
На времето бях като теб, обожавах историята и българския език. Затова избрах да кандидатствам право. Имала съм и трудни моменти, мъчех се 2-3 години на ниска заплата, но като понатрупах малко опит и стаж, спечелих конкурс и сега взимам доста прилични пари. Много съм доволна от избора си навремето.
Едва ли ти върви само историята, така че помисли с какви други варианти разполагаш. Аз избирах правото, защото не ми се отдаваше математиката. Иначе с нея има доста хубави специалности - софтуерно инженерство, инженер, архитект. Малко са специалностите, с които в България може да си докарваш прилични доходи. А и юрист - гладен няма! :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 974151d0ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз смятам, че историята е безперспективна специалност, въпреки че е интересна като хоби. Щом ти върви, насочи се към специалност, в която се влиза с изпит по история, като правото. Аз преди това исках да уча, но за жалост сме скарани с историята. Ако очакваш финансова подкрепа от вашите, майка ти има думата. Ако смяташ сама да се издържаш, тогава имаш свобода на избор. Като цяло не е редно родителите да налагат на децата си какво да учат и да избират вместо тях. Но е добре да чуеш техните доводи и да се вслушаш в съветите им, когато са разумни.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 199cf9d1dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ако наистина това ти се учи, отстоявай на позицията си, бъди твърда. Аз бях изпаднала в абсолютно същата ситуация, майка ми не одобряваше какво искам да уча, говореше ми пълни глупости, но аз не се отказах и в крайна сметка, на нея не ѝ остана нищо друго, освен да се съгласи с мен.
Ж19

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 2fc385ec5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   И аз така едно време си държах на моето, сега бачкам за жълти стотинки и цялото ми удоволствие се изпраи. Та сега на тия години пак почвам да уча нещо по-доходоносно, че трябва и да се яде, освен да се работи. Ако ти хвърлят по 500 лв заплата, те уверявам, че много бързо ще ти мине удоволствието от работата, като останеш гладна. Гледай да е нещо хем доходоносно, хем да ти харесва поне малко. Че и само заради парите да работиш пак не е работа. Намери баланса.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 4ad3f5de41
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Абе всички прависти и IT- специалисти ли ще ги правим?!
Нагледал съм се на много студенти, които записват специалност обозначена им от мама и тате. Учат неща, които изобщо не ги вълнуват, криво- ляво избутват с някакви ниски оценки и накрая виждаме резултатите- маса правистки сервитьорки и тн.
Хора които завършват нещо, което изобщо не им харесва, просто не се развиват.
И накрая какво става, уж си с някаква престижна специалност, пък нищо не знаеш.
Пазара като се залее с прависти, какво правим после?

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: f316de2317
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Следвай си мечтите, не слушай майка си. Това ти го казва човек, който от 2010 година има диплома по история, докторат от един от най-добрите канадски университети.

Номер 2 и 3, просто говорите наизуст. Първо, проучете какво, къде и за какви пари може да се работи с история и после говорете.

Още след завършване на магистратурата ми ме наеха в канадската федерална администрация точно за работа с исторически документи. Имах възможност да работя като гид и в музеи. Сега преподавам в Западна Европа история. Лятото съм и лектор на круизни кораби. Т.нар. shore managers на круизните кораби, които координират всички екскурзии на брега доста често са също историци. Историци има много и сред гидовете на тези екскурзии. Говорих с норвежки гид в Ставангер това лято, който е учител по история там и лятото работи и като гид с туристи от круизни кораби. Заплатата му като учител е около 50 000 евро годишно, а като гид си изкарава по стотина долара/евро на ден САМО от бакшишите. Миналото лято, една колежка в Хърватия също се похвали, че прави отлични бакшиши лятото като гид на американски туристи от круизни кораби в Ровинь и Пула.

Всички мои колеги и приятели историци, независимо дали са стигнали до докторат или само до магистратура си имат нормална работа. Дали в някое министерство на държавна служба, дали в екипа на депутат или политическа партия, във фондации, НПО, музеи, медии, училища като преподаватели, гидове, консултанти и т.н.

Дори в България, ако си добър историк няма да се задоволиш с една гола гимназиална заплата, ами можеш да даваш уроци по история на кандидат студенти по право да кажем. Ако знаеш английски език има допълнителни възможности.

Затова моят съвет е, работи върху английския си и иди в добър западен университет. С история и английски определено ще имаш възможности за реализация. Не ме разбирай погрешно, като историк няма да си богата най-вероятно, освен ако не напишеш някой бестселър като Елизабет Костова, която има магистратура по история. Аз също не съм богат, но не се оплаквам, имам това, което ми трябва, успявам да издържам семейството си и да пътуваме колкото искаме. Запомни едно от мен, няма по-хубаво от това да работиш нещо, което ти е на сърце! Аз отивам всеки ден на работа с кеф! Дали бих заменил това за работа като програмист на тройна заплата?! Не и в този живот. No freaking way както казват англофоните! Да не говорим, че като изключим програмистите, хирурзите и разни корпоративни акули, аз по принцип вземам повече пари от доста икономисти, джипита, математици, инженери, че и средна ръка програмисти. Не сме богати историците, но определено не сме на дъното, особено университетските преподаватели. Трябва да пусна отделна тема за историята, защото доста помия се изсипва върху историята и то незаслужено.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: a6151f131f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз пък не съм съгласна с долните коментари. Учи това, което ти е на сърце. Особено в чужбина (учила съм в Англия) по-важно е колко е престижен университетът, а не каква ти е специалността (по-добре история в Кеймбридж отколкото право в Лийдс). Карала съм стажове навън и в счетоводна фирма, и в инвестиционна банка, и имаше страшно много стажанти, които бяха учили специалности като география, история, и други нямащи нищо общо с финанси и счетоводство, така че ще имаш и други възможности за работа. Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1ee8489e56
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, да знаеш всеки завършил история бачка в канадската федерална администрация. Това, което говориш са 1 на млн. Останалите са най-много даскали.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: f316de2317
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От 8 до 10 - Явно не си бил в Отава. Ще се учудиш колко историци работят в разни федерални министерства. Не са 1 на милион, а по скоро да кажем всеки десети историк в Отава работи по един или друг начин за федералните власти. Има и специални компании, които наемат историци за да се включват в разни проекти, особено когато индиански племена съдят канадското правителство за права върху земи, риболовни права и т.н., а това е практически постоянно. И в подобни случаи трябват историци, които да ровят исторически документи, да пишат доклади, резюмета и т.н. Първата ми работа беше точно такъв тримесечен контракт като студент още за министерството на океаните и риболова.
Ето линкове към компании, които наемат точно историци в Канада, за да видите, че това е нещо напълно сериозно, а не някакъв майтап.
Public History
http://www.publichistory.ca

Laurier Research Group
https://www.lrgl.ca

Wampum Records
www.wampumrecords.com

Който е скептичен, да заповяда и да отвори горните линкове. Има поне още десетина подобни компании, които аз знам. И тук е моментът да дам още един съвет към авторката, хубаво мисли какво специализираш и върху какво си пишеш дипломната работа. Аз по една случайност писах за индианските племена в канадските провинции Квебек и Онтарио и това се оказа абсолютно бинго. Ако бях писал за етническия състав на таксиметровите шофьори в Торонто щеше да ми е по-трудничко. Имах и колеги, които пишеха откровено пропагандни теми от сорта на "Двуезични днес - обединени утре" и този същият колега е на доста висока позиция сега, благодарение на тази дипломна работа. Аз не съветвам да се стига до подобно подмазване и откровено пропагандни бълвочи, а просто да специализираш нещо, което има приложение.
А, и да станеш дори един даскал, както писа пренебрежително номер 10, не мисля, че е лошо. Преподавателите изкарват поне средна за която и да е западна страна заплата.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 35237c9807
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Добре де, висше. Дори съм се извинила в поста. Нормално е да се допусне грешка в лош момент.

От автора

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: dcd05501e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Как си я представяш историята в чужбина? Държиш да те учат колко незначителна и лоша е България ли? И за оценките ще учиш и повтаряш изкривени "факти". Ако е история я учи тук. В чужбина всичко друго.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: a9e0ffa303
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Душичка мамина, ще те разочаровам, но с този правопис си нито за чужбина, нито за България...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker