Нещо общо между кюрди и българи? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (110166)
 Любов и изневяра (26544)
 Секс и интимност (12924)
 Тинейджърски (21212)
 Семейство (5669)
 Здраве (8757)
 Спорт и красота (4487)
 На работното място (2666)
 Образование (6816)
 В чужбина (1460)
 Наркотици и алкохол (1020)
 Измислени истории (779)
 Проза, литература (1625)
 Други (16046)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Нещо общо между кюрди и българи?
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 3587 пъти
Лятото бяхме със семейството ми на море в Южна Турция и там на круизите имаше един млад мъж, с който се заприказвахме. Беше много възпитан, духовит и приятен човек и започва да ни разпитва от къде сме. Заинтригува се от България, културата, кухнята, езика ни. Питаше разни български думи и се опитваше да ги произнася. Искаше да пита нещо съпругата ми и да се обърне към нея шеговито с "булка" и първо ме пита мен как е "булка" на български, за да се обърне към нея на български.

Отвърнах му, че е "булка", а той каза, че на кюрдски език "булка" е "буука". Обясни, че е от кюрдски произход. Аз не бях виждал кюрд до сега и си представях някакви тъмни субекти, подобни на цигани. Но този беше бял и с много ярки зелени очи, но с много тъмна чуплива коса. Изглеждаше доста екзотично. Стана ми много интересно от къде на къде пък в кюрдския има думи подобни на българския, след като тази дума не е турска и не може да се каже, че е навлязла по време на робството в българския. Той също остана очуден. Аз му обясних, че прабългарите вероятно са дошли Кавказкия район, а кюрдите населяват горе-долу тези райони. Възможно е преди векове определени думи да са навлезли от кюрдския в българския и обратно.

После като се прибрах се поразрових в нета и разбрах, че това далеч не е единствената такава дума. На кюрдски мишка е мишка. Сестра е сестра. Жито е житет. Стрелка е стрелка. Пила е пила. Торба е торба. Брат е бра. Дойка и дайка. Жена е жън. Мъртъв е мърт. Сега е сага. Тънко тънъка. Аз е аз. Завърна е завъран. Има си е има. Куче е кууча.

Доста странно, нали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: 501e8aaf50
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   И да сме имали нещо общо, то е било преди 15 века! Реално погледнато всички нации, дори раси, някога са били едно, а след това са се обособили. То и европейските езици много думи си приличат. "Ден" на бг, "дей" на английски, "диа" на испански... Нощ / найт / ноче. Слънце / сън / соль / соле (италиански). Роза / роуз / роса. Това не прави англичаните, испанците и т. н. българи. Кюрдите са били на границата между Европа и Азия, но са били ислямизирани и оттам генофонда им тръгва в друга посока. Иначе е нормално езиците ни да имат сходни/еднакви думи, все пак сме били съседи, а и колкото по-назад вървиш във времето (стотици или хиляди години), толкова по-общи езици е имало.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 1ba86e7979
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Кюрдският език е ирански език, който се говори в областта, наречена Кюрдистан, в това число кюрдското население в Иран, Ирак, Сирия и Турция. Кюрдският език принадлежи към западната подгрупа на иранските езици, която е част от индо-иранския клон на индоевропейското езиково семейство.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 72cdca7080
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами аз имам съквартирант индиец, и доста често си приказваме. Един път бая съответствия между някои индийски и персийски орнаменти, традиции и културни неща видяхме. Един път пък донесе индийска халва. Абсолютно същият вкус като нашата.
Иначе това с кюрдите няма защо да те учудва. Живеем на една планета все пак. Някои хора си мислят, че едвали не преди векове хората не са пътували по света и не са допринасяли към културни взаимоотношения.
Още древен Рим е имал търговски пътища с Индия.
Нормално е по някое време през вековете българи и кюрди да са се засичали.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 5b91f258ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Всички езици с прото-индоевропейски корен си приличат, но това не значи че народите, които ги говорят, имат общ корен.

На английски "apple" идва от същият прото-индоевропейски корен, от който идва и българското "ябълка", както и "water" идва от същия корен, от който и "вода", "daughter" идва от корена, от който идва и "дъщеря", "brother" - от корена, от който идва и "brat" и тн. Това обаче не значи, че имаме кой знае колко общо с англичаните на генетично ниво.

За повече такива общи думи: https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-European_vocabulary

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: d1b17d0e74
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   В българския език има много френски думи, италиански, латински, но ние нямаме нищо общо с тези нации.

 
  ...


...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: d03a339ba4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Корена на българите е в Иран, там е и на кюрдите, затова са ни близки по произход, а турците ги мразят, защото кюрдите са по цивилизовано развити.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 932d9cc99d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз тъкмо щях да правя подобна тема! Първо попадам на сръбската википедия, където се оказва че има много застъпващи се теми. Оказва се че така както ние претендираме на Пирот и Ниш, така и сърбите наричат София и Видин сръбски територии в България! След продължително проучване стигнах до интересни изводи. Но нека първо да отговаря на твоя въпрос.

Официалната история е че българският етнос се е сформирал при кръстосването на прабългари и южни славяни, но истината е че това се случва едва през 10-11 век, а до тогава вече е било оказано продължително влияние от Византия (гърците и ромеите). Също така се оказва че всички български владетели се обучават в Константинопол. Тоест гърците прихващат управлението.

Езикът ни е преди всичко близък с този на славяните. Паисий написва история славянобългарска. Славяни и българи.

Курдите са иранци. Българите май бяха урдмурти.

Прочети за клана Дуо.


Аз ще продължавам проучването.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 1e7aee2be0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Да възможно е, има и доста ирански думи. Попаднали сте на готин, имах колежка кюрдка тя беше много готина, но в курса ми по немски имах трима 1 момиче и 2 момчета и бяха доста кафти, също и на няколко майки съм работила с децата и едната беше пълен отврат, а най-малкото и дете, което тя описваше, като генялно ми показа среден пръст, супер невъзпитана и нагла история. Иначе като народ са много интересни жените са равни на мъжете, супер много са пръснати предимно Сирия, Турция, Иран, а нямат собствена държава.
А да и друго пича го е водил този разговор или е гладал в нета, защото е знаел кои думи да ви пита.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 44176513bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Между кюрдите и българите няма нищо общо, защото те са генетически, културно и религиозно напълно различни хора.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 9342a56da7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Българите са си българи, турците са си турци, кюрдите са си кюрди, циганите са си цигани....
Всички те са гинетически и културно много различни хора. В културата на турците и кюрдите има много сходности, защото и двата народа изповядват една и съща религия - исляма, която ги обеднява и за това имат много обща култура.
Цигните са като фурнаджийски лопати. Когато през 90те години надойдоха разни секти, всички мангали стнаха евангилисти, защото им даваха разни помощи. Сега стават мюсюлмани, пак заради гювеча който им дават.
Българите са християни и са много по-различи от първите три групи хора, както генетически, така и културно.
Колкото за това че имат няколко подобни думи, не означава че хората имат нещо общо. Сходнот с някои думи има при всички народи и групи от хора.

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 14071f969c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Общото е че явно кюрди са идвали в България през историята и са оставили тези думи в българският език. Хал да им е на тия дет съ заяждат на тема правопис и правилен български език. Тази тема безпощадно им показва състоянието им. Ако се отвори българска книга от преди 80 години примерно там българската реч доста се различава от сегашната като начин на писане и говор. Но българският език сега е различен от тогава заради тея които пишат както им падне и вкарват думи каквито им паднат. После тяхното писане и говорене става тенденция и накраят така го вкарват в речниците. Като това се случва и в момента. Тея които пишат и говорят както им падне са законодателите в българският език, така че тея които се заяждат за правопис имат само единственото право да се отнасят с респект към тях защото в момента пишат и говорят на езикът на техните предшественици. Едни от които са кюрдите и такива като мен. Айде сванбарабан(живи и здрави на афганистански).

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 3bfff633c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   До 17

Не е толкова различен говоримо,. Различен е псимено, защото СССР реши така.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 420d0626b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   До 17. "Общото е че явно кюрди са идвали в България през историята"
За това че кюрдите са идвали в България си прав.
Те са идвали като съставна част от БАШИБОЗУЦИТЕ, при потушаване на българските въстатия по време на турското робство.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 96fda74564
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Няма единен кюрдски език. Няма все още такъв модифициран. Има само отделни диалектни. Диалекти на турските кюрди, сирийските кюрди, иракските и иранските кюрди. Кюрдите от Ирак на булка казват buk. Българската дума "булка" идва от було, защото младоженката на сватбата си е забулена. Другото име за булка е невеста, което се използва и в останалите славянски езици. В народните песни се пее за невести. В България има и село Невестино.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 4f09c6d5f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Общото е, че и българите и кюрдите са живяли векове в пределите на османската империя... И те познават много добре кървавия ятаган на османлиите. И докато за нас има избавление и сме имали шанса да живеем днес в наша си държава, кюрдите и до днес живеят и са разделини в 4 държави(по-горе някой ги е споменал).

Семейството на сегашната американска посланничка Херо Мустафа е с такъв произход и тя е живяла известно време в бежански лагер преди хуманитарните сили да ги изтеглят в щатите... От тези кюрди, които познавам в Англия общото между тях е, че са будни, политически нахъсани срещу насилията в близкия изток и говорят разпалено срещу американската агресия.

 
  ... горе^

...
преди: 5 месеца, 1 ден
hash: b46bf05228
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Май много лесно допускате, че може да има Волжка България в някакви далечни северни места дето не са направени за хора, а там, където е напълно в реда на нещата да има втора България смятате за абсурдно да я има!

 
  ...
преди: 4 месеца, 29 дни
hash: 57eaf6a5a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Оф пак някаква тема...

Не, българите нямат едни и същи гени дори едни със други, както и другите нации. Погледни хората на улицата и виж че не са близнаци.. гени разнообразни и споделени и със хора от други нации - всякакви

Не, езиково не са българите сходни с кюрдите.. може да има тук-таме някоя обща дума и това е..

- багаж, мерси, гара, кураж са ти френски
- манджа ти е турска
- евтино, камина са ти гръцки
- картоф, вафла, курорт са ти немски..


Да не говорим колко думи идват от гръцки, латински и от други езици които пък са ги адаптирали от 3-ти или 4-ти език. Думите еволюират.. думи дето са в българският са споделени все някъде и другаде в други езици.. другите езици също са нагъчкани със чуждици и са приети като местни както в българският.. това е

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: ae7bd8c5b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Айде стига глупости..

Хората са мултикултурни.. гърците имат кухня подобна на нациите около нея, България също, Сърбия също, Полша също, Испания също и прочие. В 21-ви век даже нарочно стимулираха миграция западните страни от цял свят та за да довлекат хора с различни вкусови навици и да създадат нов вид бизнеси и ресторанти и да станат мултикултурни допълнително.

Езиците пък са пълни всеки един някъде там си със чуждици. Френския е бъкан със чуждици, английският е бъкан със чуждици.. българския пък остава да не е...

е на ти

- багаж, мерси са френски думи
- евтино е гръцка дума
- манджа ти е турска дума
- вафла, картоф са ти немска дума

.. и прочие...

Да не говорим че чисти хора няма генетично.. ама хората как да знаят нещо което не са чели или критично разгледали

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 4 дни
hash: 2dc6064263
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   манджа е от италиански.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker