Струва ли си да се върна в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Струва ли си да се върна в България?
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 3701 пъти
От 10 години живея в централна Европа, завърших средно образование тук, а скоро ще имам и гражданство. Уредена държава, хората са любезни. Качеството на живот е добро, хубава природа и въздух, рядко има катастрофи и престъпност, за сметка на това има много културни събития.
Обаче.. все още се чувствам като чужденец, не мога все още да "мисля" на този език. Чувствам се самотен. Избрах си едно доста трудно висше, което нито ми върви, нито ми харесва (дори местните масово ги късат в 12-14 семестър!!), паралелно с това се налага и да работя на половин седмица защото квартирите тук не са евтини, нашите ми пращат за прехрана. Така времето за учене още повече намалява.
Та, хрумна ми мисълта да отида за няколко години да завърша креативна специалност в София, през което време няма да се налага да работя. А ще бъде и на роден език, с възможност да се запозная със свестни българи.
Но се притеснявам дали няма да жертвам прекалено много, ако взема това решение. Изглежда ми, че България като цяло не само не е постигнала възход за последните 10 години (честно казано, имам доста негативни спомени от детството си там), но направо се е и влошила. Особено нивото на културата и образованието, но май е станала и по-опасна за живеене.
Всички ми казват, че идеята ми за връщане, макар и за 5-6 години, е лош избор, от който ще съжалявам много. Та, нали всички бягат от там, питат ме с какъв акъл ще се връщам точно аз, европейският възпитаник.
Искам да чуя и вашето мнение, струва ли си да предприемам тази коренна промяна в живота си или да си остана тук, където имам някакъв (макар и малък) комфорт?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 52f263c96b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, много добре те разбирам и аз съм в подобна ситуация. Живея вече няколко години във Велокобритания, завърших университет тук и сега си работя по специалността. Но все се чувствам не на място и някакси самотна, въпреки че имам повече приятели тук отколкото в България. Аз вече съм взела решение да се прибера за постоянно и да видя как ще потръгне, тъй като никога не съм работила в България може пък да остана приятно изненадана. Аз имам обратни наблюдения и мисля, че много неща се промвниха в положителна посока откакто си тръгнах. Пожелавам ти успех и се надявам да вземеш най-доброто решение за себе си.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 55cd373de9
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

2.   Ти като си европейски възпитаник, а не можеш толкова време да си стъпиш на краката там? И идеята ти е да дойдеш, да не работиш и да учиш още няколко години. Живея в България и работя от 1ви курс на университета и не по половин седмица, а по цяла. Само учещите медицина, които не работят оправдавам. Не ти е виновна България, а мързела ти. Реално ти искаш да удължиш времето си за мотаене без работа. И да си европейски възпитаник (и тук е Европа, ама явно не си го учил), теб те издържат от България. Върни се, но си налягай парцалите и работи. Не са ти държавите проблем, а мързела. Една жена, 30 г.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c73ccdb89d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Комфортът е на последно място. Лесно е само "на масата с лъжицата". "Всичко, което не те убива те прави по-силен". А това е важно за утре. Направи кариера там, където си започнал. Натрупай някакъв капитал. Пък тогава някога допусни в главата си идеята за връщане в България. До тогава току виж тук станало възможно нормалното живеене с честен труд.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 30551ef072
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

5.   Не. Не се връщайте, Авторе.

Ние имаме нужда от хора, които обичат България. Хора, които и мислят доброто и искат да вложат парите си в бизнес у нас.

На нас хора, които не харесват България не ни трябват!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c794cc17fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Защо ни питаш, а не се питаш защо ни питаш? Причината, поради която си се зачудил "ДАЛИ ДА ... ?" трябва да се питаш защо си я мислиш.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 96322220e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Прибирай се България има нужда от тебе. Още един свестен като се прибере и ще станете двама. И той като навие още един, ще станете трима. И тн.
Разбираш ли накъде бия?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c36fca131f
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   При абсолютно никакви обстоятелства не си заслужава да се връщаш в България, още повече, че там вече си свикнал и си имаш определена стабилност. В България никой няма бъдеще, просто все още има хора които не го осъзнават или не искат да го осъзнаят от страх към неизвестното.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 9c38e8dc7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   автора и номер 1 са млади,личи си че не знаете нищо за България от години,очевидно е че сте деца на богаташи и живеете в паралелна реалност която няма нищо общо с живота на простолюдието в БГ, стогте си в чужбина, не знаете нищо за собствената си страна - топ по корупция,смъртност,неразкрити престъпления,бедност и кво ли още не ... от марс ли падате не знам ...

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c794cc17fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

11.   Боже мили какво мислене имаш както и хората около теб.
"Всички ми казват, че идеята ми за връщане, макар и за 5-6 години, е лош избор, от който ще съжалявам много. Та, нали всички бягат от там, питат ме с какъв акъл ще се връщам точно аз, европейският възпитаник."
Молим те не се връщай, вие путки такива. Ще ми дойдете тука и ако не ви глезят и не ви дадат всичко на готово ще започене да плюете държавата и хората, само ще ми създавате нерви и ще искам да ви прошляпам ако ви чуя. Не идвай, не идвай с това мислене не си добре дошъл.

Образованието е начин на мислене, а не нещо което ти го дават на готово, налапваш и айде вече си умен. Трябва да мислиш умно и образованието на човек не е стъпало на иззидани стълби, а е стъпало на ескалатор, който се движи на долу. Вие, които учите извън България се мислите за 1 ниво по-напред от българите, но само като си помисля, че да се мислиш за нещо подобно, защото си завършил образование някъде другаде, ми се присира заейки че това мислене ви е същото като да не се подобрявате след това, а да си мислите, че сте научени. Има такива хора и в България има и извън България, научените, които цял живот остават на акъл на възрастта, на която са спрели да подобряват себе си, и стареят само на това, на което трябва да останат деца завинаги.

Ако мислиш да дойдеш да сравняваш Държавата, в която сега живееш с България и винаги да казваш как там е по-добре, и да тормозиш хората около теб "там е много по-добре за еди си какво, добре че отидох там", тогава не се връщай.
Ако мислиш, че ще дойдеш ДА ПРОВЕРИШ дали ти е добре, да плювнеш и да си отидеш. Не се връщай
Ако мислиш да дойдеш само за да имаш оправданието пред близки познати или хора в сайтове, други и още какви ли не други хора, че си опитал дори и да не си толкова опитал, но само да го казваш за да откажеш други Българи от България. Не се връщай.

Също така, не мисля, че можеш да се върнеш вече, мисля че това ще ти е емигриране в друга държава, тази държава ще е България. Ако не ти харесва България, не емигрирай тук, не ми коментирай какво знаеш какво си мислиш, че знаеш, и какво са ти казали.
Като ти изглежда, че България не е постигнала възход, не имигрирай тук.
Като ти изглежда, че България се е влошила, не емигрирай тук.
Като мислиш, че "май" България е станала, по-опасна за живеене, не емигрирай тук.
Щом всички ти казват, че ще съжаляваш ако отидеш да живееш в България, НЕ ИДВАЙ ТУК. Какво си мислиш бе, че ще дойдеш да ми плюеш държавата, ние ще кажем "не е така това, не е така това, ела си тук моля те, ЗАТОВА ЛИ МИ ПУСКАШ ТАЯ ТЕМА, да видиш дали ще ти разбием гадните съмнения, и си мислиш, че ще ти се доказваме и молим ли бе?
"Всички ми казват, че идеята ми за връщане, макар и за 5-6 години, е лош избор, от който ще съжалявам много." Ще съжаляваш!! Много хора, на които ще им кажеш "там това е по-добре, добре че отидох" ох тука тва е бахти тъпотията, точно тези хора ще се постараят да те накарат да съжаляваш, докато плюеш разликата, която е минус от Държавата, в която си, и игнорираш разликата, която е плюс(ЗА ДА ТИ Е ПО-ЛЕСНО ДА ПРИЕМЕШ ИЗБОРА СИ ДА СИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, ДА).

"Та, нали всички бягат от там, питат ме с какъв акъл ще се връщам точно аз, европейският възпитаник." Само със страхливци говориш. На българина му е било тежко, знаеме, нещата като се променят, искате да намажете, ми вие не заслугавате.

Има хора, които са излезли от България с причина, защото се чувстват синове на планетата земя, а не защото искат да избягат от съдбата си, да не научат това, което им е отредено, за да получат това, което им е отредено. Да знаете, бягате далече от урока, но ще сте и далече от подаръка накрая.

Познавам ви аз, мрънкащите и плюещите, само като ти чета писаниците и плювните, НЕ ЗНАМ ЗАЩО ИЗОБЩО ПИШЕШ, как може с такова неуважение да ни пишеш да чакаш да ти се доказваме или молим да се върнеш.
Трябва да питаш САМО и единствено хора, които са избягали, като теб, само тях питай дали да се връщаш, аз не ви искам щом във въпроса ви съдържа повече ПЛЮНКИ от колкото, липсва ми това в България, липсва ми любовта, въздуха, птичетата, планините, поляните, черешите, селото, ехото, виното, доматите, градините, българските корени в хората, твърдостта на българите, непоколебимостта на хората, празниците, мартениците, козите, кравите, теменужките, кокичетата, момичетата, момчетата, хладнината зимата, жегата лятото, морето, свободата, играта, снега, оная част от себе си, която виждам във всеки българин, оная част която не ме кара да подтискам кой съм. Българските лица, българските храни. Какво ли не има за обичане, къде са те в твоя въпрос?
Обичам чувството, което минава през мен когато съм в България, че нищо не ме дърпа на там, защото аз съм там, и започвам да мисля за нещо друго и ново в живота си, следващото!
ОБИЧАМ, ОБИЧАМ, ОБИЧАМ. Аз не виждам да пишеш "обичам" да хвърляш камъни, че така ли ни питаш... Боже мили. Така ли ни питаш.

Извинявам ти се за лошите работи, които написаш, това е истината, която ти провокира в мен с твоя въпрос с лоши думи в него малко от това, което са провокирали хората около мен, познати/роднини, които са изгябали.

Извинявам ти се, но сега знаеш повече.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: a4d0b499ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, учил съм в България и в чужбина. Моят съвет е да си вземеш висшето образование в чужбина.
Помисли рационално и в по-дългосрочен план.
Висшето образование в България е под всякаква критика. На доста места не признават дипломите от нашите университети. Например учиш нещо 5 години в БГ, опитваш се да се реализираш в чужбина, и накрая нито ти признават дипломата, нито нищо.
Някой ден като си търсиш работа, ще видиш, че едно е да си завършил в Свищовския, друго си е в някой Австрийски университет. Второто предлага повече опции и отваря повече врати.
Според мен си стой на гъза. Стегни се, работи и учи. Има и много студенти в БГ, които едновременно учат и работят.
По-добре блъскай сега в Европа, но после да ти е леко. Не си пропилявай шанса. Сигурно си и с родителите и имаш някакви условия. Аз заминах за чужбина чак на 24 години съвсем сам.
Цени това което имаш, не се отказвай от университета.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 1a6f278fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Креативни специалност в София.....нивото на университетите не е кой знае какво. Единствено по-практическа насоченост има НБУ и частният по застраховане и финанси. Това я твоят живот, първо си намери университет и щом си решил се върни. Или поизтърпи до бакалавър и си търси работа още от там през големи посреднически фирми и те се хващай за някой български работодател.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 48d1182d79
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ако се прибереш в България преди да имаш гражданство в държавата в която живееш може би ще загубиш правото на такова и трябва да чакаш още 10 години.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: abefa4a410
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   В София почти няма свестни хора, за приятелство Търново, Русе, Варна.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: abefa4a410
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Аз разбрах, че на мен ми липсват само близките, не самата страна и държава! Дали пък не ти липсва семейството? Пробвай да ги вземеш при себе си на гости и така ще видиш дали наистина БГ ти липсва или семейството.

Аз заминах 2014 година да уча и работих в чужбина от 2017 до средата на 2018-та, когато се върнах.

Много неща са променени за лошо, да, заплатите са по-високи, но имотите са сериозно надути. Презастроиха навсякъде в София, пък то само гадни блокчета, никъде не се строят къщи, поне като не може други от онези редовите да строят, нямало земя, е в Англия и Холандия е по-малко земята и повече хората и пак строят такива редици от къщи.

Откъм бизнес - слабо, вече едва ли не си принуден да работиш в аутсорсинг центровете с изнесени услуги или кол центровете, а това е съвременна робия. Малкия бизнес масово фалира.

Управляващите вече си назначават главни прокурори, купуват апартаменти за без пари и пр. Народът е станал като стадо от овце - всички някакви тъпи хипстър фешъни с man bun куку на главите, бради или онази идиотска прическа с къси страни и дълга отгоре и заметната. А момичетата също са започнали като някакви наркоманки или лесбийки да се обличат, поне в София. Надявям се в Източна БГ да не е така, но там пък няма работа! А да, не помня толкова мръсен въздух в София до 2014-та!

Но ако цели 10 години не може да свикнеш явно не е твоето място. При мен така стана, че там в чужбина ми липсваше родната София, но тук като съм си обратно ме дразни всичко и ми липсва живота там. В някои отношения там по-леко се живееше и ако бях научил местния език щях да се чувствам по-добре там от тук. Тук нямам приятели, защото всеки си гледа себе си, там за кратко време направих една дузина.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 80926cf561
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Само едно ще кажа - българските дипломи в чужбина не ги признават. Сам си направи извод дали си заслужава да идваш в Софето.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c8dcd11963
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Ако ще ходиш на фитнес
тогава се връщай в Бг

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: f91a75b3ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Аз съм студентка в БГ, но кандидатствах и ме приеха в университет в Западна Европа. В последния момент реших да остана тук и сега си уча в София. Все още не знам какви ще са последиците от това, че е останах в столицата, ама да ти кажа...с тези дупки навсякъде, мръсният въздух, ужасно многото коли, тъпкането в метрото, липсата на интереси у хората, ровещите по буклука, презастроените квартали...ами не е китно както в държави като Нидерландия, Белгия, Австрия. Там на човек сякаш му е по-спокойно като отива на работа или университет. Тук е мизерия, тъпканица, скандали, проблеми, неуредици, хора, които те гледат лошо без причина, неудобен транспорт и т.н.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: abefa4a410
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   В София вече има цени от 1500-2000 евро на квадрат. По-добре си вземи къща в по-малък град. Тук в София постепенно остават да живеят само мутри, политици, надценени ТВ водещи, лакеи на властта, техните метреси и деца, чалга певици и чужденци, които с техните заплати могат да си позволят да броят 300 000 евро за апартамент. Дори апартамент в Левски Г струва 100 000 евро сякаш е златен, за тези пари в друг български или централноевропейски град без Виена можеш да си купиш. Дори цяла къща, а някъде заплатите са и по-високи. Вече гледам обяви от Русе, Варна и Добрич, където заплащането е като в София.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 86bdcbe4ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Може да има 1 или 2% по-добър живот на като цяло си е същото, виж дали не ти липсва семейството по-скоро отколкото българия. Т'ва как на българите им липсва България е лек мит.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 5b55ecc19b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Аз предпочитам у нас да съм си, въпреки ниските заплати и т. н.
Щом и вашите помагат и там не е много добре твоето, но поне си завърши, у нас винаги може да си дойдеш. Положението няма да е добре занапред, но ще си вкъщи...

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 5b55ecc19b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   17 признават ако са медицински предимно ...
Зависи и каква специалност учи , повечето няма работа за тях ..

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: dc80ada654
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Студентка, пише се бОклук!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 853688d309
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   Здравей, моят съвет който ще ти дам е базиран на опит и действителност. Завърши си висшето образование в чужбина задължително и възмоно най-бързо. Това трябва да ти е приоритет номер едно. ЗАЩО? Много мои приятели завършиха какво ли не в чужбина, от маркетинг до различни други икономически специалности, които изобщо не са трудно толкова или супер задълбочаващи. Всеки един от тях обаче, в момента в който завършиха се върнаха в България. CV-то им за нашата страна е много тежко с такива дипломи, защото тук големите фирми толерират образованието в чужбина като много голям плюс. В момента в който се прибереш в София, започваш да си търсиш работа в компании които не са български, като под това имам в предвид, че ръководството им не се състои от българи. Нямаш си и наидея колко бързо ще се случат нещата, ако си съвестен към работата си за 2 години ще си с заплата около 3500 лева което е пре достатъчно за живот в България.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2c1c8d22cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   В България хората са ужасни, груби, непоносими. Има и свестни и възпитани по големите градове, но са малко. По пътищата е война, въздуха е канцерогенен, младите момичета са меркантилни полу-проститутки, а мъжете са дребни престъпници, нереализирани мутри, шофьори с комплекси, който се бият по дискотеките. По селата се ръгат и се изнасилват. Циганите са навсякъде.
Ако си финансово по-добре, можеш да си подбираш средата, но наложи ли ти се да се качиш в такси, да посетиш институция, болница, веднага се сблъскваш с простотия и грубо отношение. Ако се наложи да разчиташ на доктори, разчиташ на късмет, защото има кадърни, но има и много некадърни и доста деца и не само си заминаха поради лекарска некомпетентност или пропуски в системата. Образованието е зле, често срещано е преподавател да не дойде или да те късат докато не си платиш.
На мен не ми се е случвало, защото бях в частен университет, но го знам от познати в Софийския и унсс.
Но по-добре ела, виж, защото всяко важно решение трябва да бъде взето самостоятелно, а не от мненията на други хора.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 40cc75314f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Историята на брат ми е много подобна на твоята. Завърна се уж само да учи, но след като звърши остана тука и така вече пета година. Не мисли и да заминава обрано там.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 026c847910
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Зависи каква креативна специалност искаш да следваш и къде, какво и как искаш да работиш. Ако искаш да си фрийланс, можеш и въобще да не завършваш висше. Ако искаш да отвориш бизнес в бг, следвай в чужбина и работи възможно най-бързо по специалността, за да създадеш контакти и да аутсорсваш поръчки, ако искаш да се занимаваш с нешо в сферата на дизайна, пробвай и един еразъм в Италия, ако искаш примернонда конструираш коли или някакви мебели, яхти, тн. Ако искаш някаква анимация, ориентирай се кои университети имат добра репутация и гледай как се реализират вбъдеще възпитаниците им, но пак трябва да наблегнеш на контактите. Ако желаеш някаква режисура или свързано с телевизия, и искаш да го работиш в бг, трябва да следваш тук, пак заради контактите, но е от съществено значение да имаш/направиш подходящите връзки, защото тук общо взето всичко е на принципа на шуро-баджинащината. Ако искаш да работиш в бг за частен работодател, българин, който не е следвал в чужбина, образованието в чужбина ще ти е минус, ако си предстваяш да работиш за чужд работодател или за някой, следвал в чужбина - ще ти е плюс. В чужбина също ти представят в първа година от следването доста опции за специалности, които може да са по-подходящи за теб, можеш да избереш някво изкуство свързано с направа на филми, в пурва година най-вероятно ще те запознаят и с елементарен код, както и с монтаж, режисьорски умения, анимация, три де анимация, виртуална реалност... за да се насочиш в по-тясна специализация, докато в бг мисля, че директно си следваш това, което си си избрал, ако се лъжа, нека някой от коментиращите да обясни по-подробно.
Познавах една японка, която искаше да следва модерно изкуство, записа в Париж и така стана известна с картините си, ако беше записала в нов български, може би сега щеше да продава секс играчки в софия, както правят някои от талантливите ни млади художници, които нямат връзки, познати в богатите среди, родители преподаватели. Тоест, всичко зависи от какво искаш да работиш, къде и как. Ако искаш примерно да се занимаваш със стъкло, избери град в чужбина с традиции в стъкларството, послр можеш да го работиш и там, както и от бг за богаташи тук и за чужди поръчки. Ако искаш да реставрираш статуи, насочваш се към университет, който е с реноме по специалността. Ако искаш маркетинг и графичен дизайн, можеш да не следваш или да избереш нещо друго, което включва и тази специалност, но в чужбина поне можеш да си намериш стаж, откъдето да започнеш и по време на който да не третират като боклук. Зависи и доколко си добър и как си се представяш вбъдеще. Дали по-скоро би желал да работиш в голяма корпорация или с някой колега да си направите собствен бизнес, или пък да се установиш в малка фирма. И, както в българия, така и в чужина, гледай да се сприятелиш с кадърни, талантливи, незлобливи хора. Ако си жена, в чужбина няма да имаш предразсъдъци относно пола, но пък ще имаш някакви относно произхода, но пък ако синталантлив, това се цени, докато в бг по-възрастните учители ще ти режат крилата. В бг ще имаш и предразсъдъка, че си се провалил, щом си се върнал или че просто си тъп, така че ако се връщаш, поне си изгради стабилни приятелства и връзки първо в чужбина.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 026c847910
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   А, и, авторе, провери възможностите за стипендии в чужбината ти.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: abefa4a410
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   26 говори пълни митове. Знам куп хора завършили там и сега са на 900-1600 лева по кол центровете защото и в големите фирми има шефове комплексари, които се дразнят, че си завършил в чужбина, а те са назначени с връзки.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b785f73bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   До 22

Ти поне имаш вкъщи.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: f103cf4f92
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

33.   Не си го причинявай да се връщаш, просто недей... Обричаш се на безработица и тотална безперспективност, далеч от всякаква представа за адекватен стандарт на живот! Тук не се живее, тук се оцелява, 80% от хората, дори и в София, работят за 800 лева, колкото и да се опитват да пробутват някакви илюзии какви високи били заплатите, не се подвеждай! Вече сервитьорите и продавачите масово изкарват повече от квалифицираните специалисти, особено в провинцията, трудът, уменията и образованието на хората не се ценят, по на оферта си да работиш в магазин или заведение, отколкото да учиш години наред нещо, за което накрая или няма да те вземат изобщо, щото си млад и нямаш стаж, или ще те вземат и ще ти дадат някакви 700 лева, колкото да отбият номера. Жалка картинка, пък здравеопазването, образованието и социалната система изобщо няма да ги коментирам, ежемесечно ни удържат четвърт от заплатите, които потъват в бездънна яма и няма шанс да получиш каквото и да било насреща! Или както обичам да казвам - в чужбина зле, ама в България три пъти по-зле! Вече единственото, което искам от тази държава, е да я напусна...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 55cd373de9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Хора, автора е от 10 години в чужбина. На колко години си, авторе? Как така от 10 години в чужбина, а още вашите те издържат? 10 години и не си завършил още там и искаш да идваш тук и да учиш наново, като ще имаш възможността (по твои думи авторе) да не работиш. Да разбираме, че твоите родители са заможни, дори това да е така, ти колко години от своя живот ще инвестираш в почване и прекъсване на образование, докато си на издръжката на вашите? Някак не ти ли е странно това или просто това е целта ти, защото знаеш, че като завършиш там, ще трябва да си намериш работа най-сетне на пълна работна седмица? Супер несериозно звучиш, а си и мъж, правиш си сметката вече 10, още 4-5 години да си без работа, горките ти родители, направо е гавра с тях.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b785f73bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

35.   Не си струва.

Особено, ако си дойдеш и видш, че тук на половин работна седмица, нема и стаята да можеш, да си платиш, освен ако не си в някаква затворниечска килия (по позната като общежитие).
И аз бях, като теб - пробвах малков БГ, ама само ще ти кажа, че първо няма такава работа, второ, парите са МНОГО ЖАЛКИ, трето - всичко е далавара и права нямаш.

А и като завършиш - 800-900 лева стартова заплата. Моля? Ухахахахахаха! Жива гарчиииииииЧ. Игнор на тея мамуни баце, глей си кефа!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: e50c6eee12
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Приятели не правете тази грешка да се връщате в България казвам ви аз също се върнах и съжалявам сега търся пари на заем за да замина отново и никога няма да се върна в България за постоянно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d20f12a117
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Голям майтам е това с натрупването на капитал на запад.
Митове и легенди!

Там живеят на кредит от десетилетия, ние в България стъпихме на тая идиотия от около две десетилетия.
Какъв капитал можеш да натрупаш там, освен ако живееш в евтина квартира, работиш като вол и спестяваш от нищото, което ти остава.

Ако мислиш, че можеш да се реализираш в България, прибирай се.
Намери си половинката и тогава идете заедно на гурбет.

Но нова специалност, незнам, животът е кратък, реализирай се със започнатото.
И да, познавам млади хора върнали се тук и не съжаляват.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 50d9505322
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   @37 под натрупване на капитал се има предвид друго, не лични спестявания

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b785f73bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   До 34

Някой хора заминаваме доста преди да навършим 20.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c794cc17fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   До 17. Не говори от името на България, кое се признава и кое не. Не отделяй нашта държава от другите.

Има си правила и ние не сме изключение, не сме в blacklist, че другите държави да не ни признават дипломите, защото са взели подобно решени.

Както и ние в България не признаваме всички дипломи от други държави, така и другите държавие не признават всички от 3ти държави.

АБЕ ЕЙ, Айде внимавайте какви коментари пускате тук със скрити мисли и намерения ЕЙ! Казваш го всякаш България е единствената държавата, на която дипломите не се приемат извън нея си! Не е така и не пиши глупости.

!!!
Всяка държава си има правила дали да признава или да не признава дипломи получени от други държави!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 4a7ec101a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   41 Факт е, че не ги признават. Има приравняване, процедури и на никой не му пука за български дипломи. За учене ок, но за работа висше икономика няма никаква стойност. Ако е за лекари, се минават някакви специални процедури и това е така, защото са много на зор за лекари.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 1920cdc30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   37, връщат се тези с гръб и връзки. Другите са по кол центровете.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b785f73bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

44.   След 3-4 месеца при "български работодател" и "български заплати", като се поотъркаш в "родната действителнос" и станеш свидетел на "мила родна картинка", която днес е мръсен въздух, десетки, ако не е стотици незаконни бунища, с италиански, испански и какъв ли не боклук, региони с воден режим, върл полицейски произвол:

МОМЧЕ - ЩЕ ПЛАЧЕШ И ЩЕ СИ БИЕШ ГЛАВАТА В СТЕНАТА ... А може и някой друг, да ти я бие.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 1920cdc30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Струва си само ако работиш на 4 часа или дистанционно и си живееш в къща на село.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b785f73bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   До 45

И това не става, да ти кажа.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: c794cc17fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   До 42

Всяка държава си има правила дали да признава или не дипломи получени от други държави!

Един път може да признаят диплома, друг път същата, но на друг човек, не. Дори само да ти я погледнат за 2 секунди и да кажат "не" пак е възможно, да е с причина, която ти не разбираш, а не "издадено в България". Дори самата причина може да е, че ти не разбираш причината.

Млъкнете вече.
Ако не са признали твоя диплома, не означава че НЕ ПРИЗНАВАТ, а че не са ти я признали, огромна разлика и ако не я разбираш, мисля, че трябва да замълчиш и да не говориш за всякакви случай, ако си бил свидетел на 1-2 или 3.

Има случаи на не приети дипломи от други държави към България. И ще има и още! Нормално е. Пример някаква българка се оплакваше по телевизията преди години, че не й признават дипломата от UK мисля. Очевидно момичето гледаше всички с български дипломи, от високо, и много беше наранена, че идеята й да отиде да учи в чужбина и да дойде в България да се перчи, не сработила.
Аз не знам защо си мислите, че приети неприети дипломи има само посока от България в чужбина.
Приети, неприети има из между други държави чужбина, без участие на България. И никой не е казал, че щом си мислите вие и вашите родители, че образованието е по-добро при всякакви случаи в UK или Дания etc от българското, то наистина е така и така ще смятат компетентите лица тук. (не си мислете, че като има някой глупав политик или служител, вие сте по-умни от всички в БГ ;) )

Това, което ви боли е разликата между истината и това, което казват хората, които ви карат да учите в чужбина. Първо някакви непознати ви казват, абе ходи учи в чужбина, после се разочаровате, че резултата не е същия като този, за който ви спомена комшията преди години, и търсите сметка от българските компетентни лица.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 02547d3fa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

48.   Авторе, аз намирам трудно да говоря чужд език, без да “мисля” на него. Когато говоря определен език, аз и мисля на него, иначе ще бъркам, най-малкото словореда.
Мой съвет- вземи си гражданство и не се плаши от трудностите- само те правят по-силен. Намери си изключително трудно хоби, тогава ученето (трудно) ще ти се стори лесно. Живота те поставя пред изпитания; ако се уплашиш и избегнеш урока, те стават по-трудни и по-сурови.
(Вече ме определиха като “гола-вода мотиватор” (тук), но трябва да ти го кажа. Ха-ха-ха)
А за това, къде да живееш, ето и малко храна за размисъл. Всеки знае, че инфраструктурата, здравеопазването, образованието са важни. Но най-важното е съществуването на група качествени, зрели, образовани, свестни и толерантни граждани. И такива примерни страни са Исландия, Португалия, Швеция и Нова Зеландия. Там нивото на престъпления е супер ниско и те се смятат за едни от най-миролюбиви нации в света.
Гражданите са тези, които правят разлика във всяко нещо. Ако те са необразовани, нетолерантни, егоистични и своеволни, нищо друго не е от значение.

Това е моето мнение.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 0f3a862cc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   Не.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker