Другата страна на чужбина! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Другата страна на чужбина!
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 3080 пъти
Реших да напиша тази тема, защото много българи вярват, че всичко е супер розово, само да успеят да се махнат.
За съжаление това се подклажда и хората живеещи в чужбина, които естествено няма да кажат колко е лошо, напротив всичко е супер, пари, коли.... Често родители дори, чиито пораснали деца живеят много добре в България, из казват да се махат. Тази крива представа, за реалността на запад обаче е илюзия.
Стресът е голям, често се налага да се направи стъпка на зад при намирането на работа, особено при квалифицирани кадри. Предпоставка за хубава работа е по–скоро опита, отколкото дипломата за висше образование, както и доброто владеене на език.
Масово българите тръгват с "голямата кошница", но реалността ги смазва. Ако на масата не им прави впечатление, различни националности, смесени бракове, облекло то за българите това все още е нещо, което трудно възприемат и надживявал Негативното отношение си личи и хората го усещат. Вторият проблем е нежеланието за интеграция, затворени общности без никакъв контакт с други чужденци и местни дори и за едно кафе. Езиковата бариера е основната причина за това. Някой страдат много за семейството си в България, често семействата живеят години наред разделени, защото не могат да се оправят на място със записване в училище документи и това как детето ще отиде да учи там, като не знае език. Какво е това семейство, което не е заедно и няма никаква друга причина освен горе изброеното да са разделени.
Тези които вече са заминали с години се усеща отчуждението от близките в България, пътищата все повече се разминават, темите, интересите и очи които не се виждат се забравят, неминуемо се отразява на отношенията.
За съжаление и тук преобладават темите, само да се махна, сякаш се отваря райската порта, но това въобще не е така, особено при по–ниските слоеве на мигрантите. Често стават жертва на експлоатация, не могат и не разбират как работи системата, подценяват правилата на всякакво ниво и отнасят солени глоби за това. Подценяват ежедневното получаване на писма от къде ли не и за какво ли не. Често стават и си тръгват за България, без да се от регистрират от адреса си, здравна каса, училище и т. н. Връщайки се след време системата не ги е забравила и се сблъскват с още проблеми- Масово си карат, като в България и от там следват много проблеми, глоби, често загуба на работното място. Един беше минал на прелез при спусната бариера и съответно влака удари задницата му.
Така че, преди да тръгнете за където и да било, учете език, прочетете в нета всичко, което намерите, да ще трае седмици, но ще ви е само от полза, опитвайте се да се справяте сами на място, знаете ли език, това не е толкова трудно, работете според правилата и не се изкушавайте да работите извън законовите рамки, защото тази далавера ще ви струва много. Ако имате семейство и деца, бъдете заедно, детето свиква и се адаптира лесно, ако вие го подкрепите и му позволите това. И в крайна сметка, решението къде да бъдете е ваше, но не мислете, че в живота всичко е черно и бяло и това, че някой поства снимки с разни красоти от някъде си, не значи, че е щастлив там някъде. Не, не е. Масово биха е върнали, стига да имаше работа и добро заплащане.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3731b590de
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Истината е по средата - в чужбина не винаги е розово, но в България пък си е мизерия, мутри и ганьовщина, което е не по-малко неприятно. В чужбина поне знаеш, че си чужд и не боли толкова, колкото да гледаш собствения си народ колко е долен.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 92f9b6db7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това някое 12 годишно ли го е писало?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 190737df50
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Баща ми замина за Германия и почна да плаче през ден по телефона колко му е зле, големият мъж.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 8bae6ba4fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

4.   В чужбина хората са по принуда.
Ако у нас имаше работа, никой нямаше да замине навън.

Моя позната, като се върне при баба си, която е на храна на патронажа, понеже не може да си готви сама, яде храната на баба си и казва, че е по-вкусна от тая в Люксембург, където е.
Не че яде на баба си храната, ами готви на баба си каквото иска, а тя яде храната от патронажа, понеже на баба и и е омръзнала, а тя я харесва.
Толкова за Запада!
Куп познати казват, че децата им работят за банки, подписват договори за неустойки, ако имат бебе, плащат неустойка на фирмата!

За майчинство, забравете. За кърмене на децата до година, забравете. Всичко е работа на корпорациите и изсмукване силата на децата ни.
Духовната мизерия е невероятна.
И нас ни вкараха в същия коловоз!
Но ще се промени скоро, надявам се.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 92f9b6db7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   "Храната в Люксембург, която закъсала черноработничка едвам си позволява, била по-хубава от тази, която си готвила с баба си"

"Толкова за Запада! "

Ок ...

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 92f9b6db7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   "Куп познати казват, че децата им работят за банки, подписват договори за неустойки, ако имат бебе, плащат неустойка на фирмата!"

Това са пълни глупости И ГО ЗНАЕШ!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 4ed9cefce1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ти къде живееш? За коя страна конкретно говориш?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d81cecdb6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Номер 4, в чужбина хората са защото в България вече не става за живеене. И е мит, че храната е по-лоша. И в чужбина има как да се храниш добре и с хубава храна, качествени продукти. Масово българинът яде кренвирши (забележете, така се пише тази дума - коментирам, защото повечето не я пишете правилно) и говори за лошата храна в Западна Европа или САЩ. При нас всичко е трето, четвърто, пето качество, а на Запада сме тръгнали да оправяме проблемите.
Хората заминаха в чужбина, защото имат шанса да живеят нормално. В България е само съществуване, не е истински живот. Колко от живущите в България могат да си позволят нормална почивка? Говорим за почивка, която не е с нискотарифен полет на УизЕър за 20 евро и с една чантичка багаж, най-евтиния ол инклузив и лични разходи 0. :) Дори почивките са им като на скотове... а за тях се спестява цяла година.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 32402bb83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз пък общувах с много други чужденци там. Разбира се с местните беше малко по-трудно защото не знаех езика. Но имаше много мили словаци, които помнеха как са идвали тук на морето. Изобщо не ми липсваше България, липсваше ми семейството, както и на повечето заминали. Ако си ги вземеш при себе си всяка носталгия изчезва.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 32402bb83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако си вземеш родителите и децата там ще си щастлив, кое да ти липсва от БГ друго? Природа и другаде има (да не казвам, че там е по-чист въздуха), сгради, улици, все тая. Роднините, те са причината за носталгията. Лютеницата ти липсва заради баба ти, която ти я е мазала, не заради самата нея.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 5412c349f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Хахах, храната в Белгия не била вкусна, да се смееш ли, да плачеш ли. В българия ядем най-долната продукция на европейския съюз, а българските стоки са пълна подигравка, само фактът, че най-големият български дистрибутор на "хималайска" сол продава боядисани кристали е красноречив, тук, за да се наложиш на пазара, трябва да имаш връзки, а като имаш, и го*вна да пакетираш, пак ще си по рафтовете. Отделно, че от чужбина не се внасят най-качествените и хубави храни, то тези, които се внасят са второ качество, защото в българия колкото и да мачкаш народа, той все ще си търпи. Да не говорим, че храната тук даже е по-скъпа. Майчинство и кърмене, та то на безработните дават в пъти повече от тукашното майчинство, абе, хора, не разбрахте ли, че в българия масата народ живее мизерно в сравнение с почти целия свят. Погледнете в гугъл мапс как изглеждат улиците в танзания, дето единствено уж това ни оправиха в демокрацията, прост народ, заслужава си диктатурата. Робували назапад на банки и капитали, робуват, а тук банките си правят фалити. Въобще, тази тема стана смешна.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 58b14eea2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   No 4, грешиш зверски много. Аз живея в чужбина със семейството си от 7 години, и съм тук не по принуда. В България, преди да замина, взимах много висока заплата, с която си позволявахме частна детска градина на детето в София, семейни пътувания поне 4-5 пъти в годината и какво ли още не, като накрая на месеца заделяхме солидна сума пари настрана.

Когато дойдохме тук, на практика нивото на заплащане спрямо тукашния стандарт, ми беше по-ниско, отколкото нивото на заплащане, което имах в България. И въпреки това се махнахме оттам. Въпреки това.

Причините са страшно много, като най-важната за нас беше бъдещето на детето (вече децата, тъй като имаме второ, родено тук). За нищо на света не можех да допусна детето ми да се налага да минава през потресаващо продънената образователна система в България, като това е само и единствено един от хилядите фактори, накарали ни да емигрираме. Мога да изброявам много - ужасяващо здравеопазнване, липса на инфраструктура навсякъде, нулева перспектива за каквото и да градоустройство, администрация, която не върши никаква работа и т.н. и т.н. Но най-вече хората. Масовият българин е вечно недоволен, нискообразован и зле възпитан расист. Може да скочи целият spodeli.net срещу думите ми, но назад няма да ги върна - това е факт.

Факт е и, че началото на ново място не е трудно. Културогичният шок е голям и действително се изисква определен период на адаптация. Но когато мотивацията е налице и когато се положат усилия, си заслужава и резултатите не закъсняват.

В крайна сметка, живеем в свободен свят и всеки може да решава сам за себе си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c82ae203f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Аз живея в къща на два етажа, с 3 бани, 4 спални, кухня, хол и огромен двор.
Идва чистачка от МЕСТНОТО население да чисти веднъж или два пъти в седмицата. Демек чиния не мия. Под не бърша.
Колата е вече не толкова чисто нов Кашкай защото за две години са му навъртяни 80к километри.

За цялото това удоволствие, без храната (която е по-евтина от българската) давам 1200 евро.

Сега, ако едно семейство от двама човека на МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА (тук е 884 евро нето = 1768) излиза, че могат почти да си позволят моя стандарт на битов живот (без излизания и екскурзийки).

Дали двама работещи на минимална заплата в България могат да си позволят дори 1/10 от това се пита в задачата?

Цялата къща я оставям да свети като коледна елха нон-стоп и ток над 80 евро не идва...

Всичко това са факти, авторчо.



Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: fcedbf096a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Номер 4 - това за бабата трудно го разбрах, а за неустойките, когато имаш бебе, много се смях. Информирай се малко за майчинството в Германия и после пиши за неустойки.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: e323610bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Гагагахаххахах, всяка първа тема колко зле било в чужбина, как е цветя и рози в България, то е ясно, че са целенасочени тези теми. Бъдете спокойни, всеки с малко акъл в главата знае и може да прецени, че в чужбина е по-добре, отколкото в България, по-спокоен живот, спазващи се закони, трудът се цени и заплаща, дори и най-обикновеният, децата ти растат нормално, а не сред простаци и престъпници.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 90fa3d26c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   за №5

Там е работата, че не е черноработничка.
Работи за банка и редовно пътува за Турция, Румъния, Австрия, владее освен английски и френски.
Преди това беше в Брюксел, сестра и е във Франция. Момичета с висше образование, даже едната и втора магистърска защити.

Но дойдат ли си в България, дишат с пълни гърди!
Стане ли въпрос за храната там, просто е без коментар.

Да, Люксембург, с големите претенции!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 90fa3d26c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

17.   за № 12

Ама сериозно ли 4-5 пъти почивки!
Ама серизоно ли наистина?
Дали да излезеш до местния МОЛ не го броиш за почивка?
И вече четох под мнението за Борисов твое мнение, в същия дух.
А свободен свят ще има тогава, когато банките не дишат зад гърба ти с кредити и задължения!

Чувала Тя за културен шок!
Айде по малко литература в стил смукане от пръстите.
а за да учиш в елитно училище на запад, първо трябва да си в такъв квартал.
Айде да не започваме темата за образованието на запад и в Америка.
По-леко, по-леко със съчиненията!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 19f319e9a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   № 11

В България ако си готвиш в къщи е по-вкусно.
Никой не говори за кашкавала или саламите.

Трябва да имаш нюх какво да купиш, за да сготвиш вкусно.

За Хималайската сол навсякъде по света е боядисана, единствено с марката Крьогер можеш да имаш малко доверие, ама малко.

Не си падам по рекламите и слава богу готвя добре!
да, нищо не е като едно време, но все още на местна почва има и други източници за храна освен магазините.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 19f319e9a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Наем 1200 евро!
Къща!
Коледна елха!
И какво правиш в български сайтове?
Или на местна почва нещо не те забелязват?
Що ли? Заради къщата или заради квартала?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 58b14eea2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   No 17, нито съм жена, нито съм писал каквото и да е в темата за Бойко Борисов. Моля да четеш внимателно.

Да, 4-5 пъти. Почивки. Колкото и да ти е странно. Не знам дали си наясно, но на този свят съществуват хора, които имат квалификации, и могат да си позволят стандарт и без банки да им дишат зад гърба. Има и такива българи, впрочем, макар че съм убеден, че не познаваш такива. Няма и как да познаваш - от стила ти на писане личи каква ти е средата.

И да - за да учиш в елитно училище на запад, трябва да си в такъв квартал, но в България истински елитни училища изобщо няма.

Литературата в стил смукане от пръстите, я оставям на теб.

Успехи и хубава вечер!

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: fcedbf096a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Къде бе, Братанчо, е този рай? Не ще да е в Германия, понеже ние тук имаме най-скъпия ток в ЕС. Помисли малко за околната среда, преди да осветиш къщата като коледна елха! В ЕС няма минимална заплата 884 € нето, освен, ако не си в някоя от прибалтийските републики.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: fcedbf096a
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

22.   Поредната тема, в която живеещите в чужбина ще разкажат колко са богати, какви къщи имат, колко пъти седмично идва чистачката, колко е евтина храната, къде и колко често ходят на почивка (разбира се поне 5-6 пъти годишно до дестинации като Бали, Шамони и т.н.) И аз живея от 20 години в Германия, имам много добра кариера, дом и каквото ми трябва, за да се чувствам добре. Но никога, наистина НИКОГА не разправям на приятелите си в България за колата и за чистачката. Вие наистина само това ли видяхте в тази тема?
Авторът е напълно прав, като пише, че много българи, незнаещи езика, непознавайки законите, се оказват в кошмарни ситуации. Преводач съм и колко пъти са ме търсили във връзка със запори на заплати, на банкови сметки, или когато съдия-изпълнител застане на вратата. Договорите с интернет и телефонни оператори за по 2 години при неплащане понякога водят до сметки от 2000-2500 €. Аз мисля, че авторът имено това имаше предвид, а Братан да не забрави да ни информира колко плаща за газ, при положение, че отоплява целия замък с широко отворени прозерци като сауна, рабира се.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 32402bb83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   В Братислава и неелитните квартали изглеждат добре. Само центърът й е гаден. Тук нямаме хубави нови блокчета като при тях (Koloseo). Нямаме и редови къщички като в китното холандско градче, където учих. Въпросът ми е защо у нас не се строи така?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b9050b1837
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Пак ли това? Окей, нека си поиграем, тролче неграмотно.

Знаеш ли какво мисля след стотната такава тема в този форум, пак оплюваща някаква далечна страна на име "чужбина"? Мисля, че си поредният неудачник, който се е сдухал и комплексирал от жалките си провали отвъд границата. Интересно е как не назоваваш която и да е страна конкретно, а говориш с общи и празни изрази за чужбина. Сега седиш по цял ден в някое друго сайтче и се опитваш да рационализираш собствените си провали, защото ако не можеш да успееш, то поне да сринеш очакванията на друг.

Това, което неграмотно описа в малоумното ти съчинение е буквално визията как някакъв див туземец тръгва от балкана и се забива в центъра на Ню Йорк - езикът куца, квалификациите не стават, законите не знае, неориентиран. Сценария на Борат ли рецитираш? Съчинените ти "българи", които си срещал да не би и на пет крака да ходят?

Не знам в коя дупка си се наврял да миеш чинии, но ако ще ходиш в чужда страна не го правиш като продадеш всичко тук и се отпътиш без да знаеш поне на ниво B1 местния език. Ако искаш да видиш разликата между друга страна и тукашното дередже, погледни образованието, което дефинира бъдещите кадри.

Австрия, Виенски технически университет - дава ти се академичен имейл, там получаваш график, програма, всичко. На първата ми лекция по един предмет професорът ни каза с два месеца предизвестие на коя дата няма да има занятие. Такса за обучение: минимална (беше, може да се променило). Плащал съм само превод на някои документи и административни такси, говорим за няколко десетки евро.

България, СУ - закъснения с по половин час, неспоменати отсъствия, неспоменати срокове, отделни задължителни предмети в един и същи час, 450 евро на семестър. Това не е пълният списък с провали. Няма да споменавам пазара на труда, не си заслужава.

Чужбина е за хора, които могат нещо повече от миене на под и си правят труда. За някой като теб, който родния си език не владее (камо ли чужд) няма място нито там, нито тук. Така че, тролчо неграмотен, ако ще даваш акъл, говори с конкретика; ако ще изписваш словесна диария, дръж си малкото мненийце за лична употреба, никой не го грее.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2671daeb3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Обръщам се към нонер 17 с молба да сподели повече информация по темата за образованието и работата? Благодаря.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 140f12ea25
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Номер 11 към номер 18, виж, чубрицата можеш да си я носиш, като толкова ще ти липсва. Но пазари със стоки местно производство, има всяка седмица и в чужбина - месо, зеленчуци, млечни продукти и пресни риби и морски деликатеси. Но докато в българия можеш сега да откриеш 2 вида тикви (освен декоративните), то във франция, примерно, са 15. А, вярвай ми, мусака, сарми и гювеч ще можеш да си готвиш и там.
За хималайската сол написах като пример (не е пряко свързано с темата), но не вярвам в чужбина поне да не е написано на етикета, ако има и оцветители. Сега съм в родината и нямам възможност да проверя точно това, но от две седмици насам меря грамажите на пакетираните стоки, които пазарувам ( кокосово брашно, елда, брашно от нахут, от леща, оризов грис, канела, куркума, девесил) и мога да твърдя, че всички продукти (всички, които досега съм премерила), опаковани в българия, са с грамаж по-нисък от обозначения. Разглеждам и етикетите на сирена и млека, като досега, за две седмици, съм установила фрапиращи грешки при две от фирмите, с едната съм се свързала и проблемът на етикетите вече е поправен (проверих). Ставаше дума за три вида кисели млека на голям производител. Това го пиша с цел да обърна внимание върху въпроса за контрола на храните.
Може би се досещаш, че нямам затруднения и относно комбинирането на продуктите в гозбите, пък за вината, шоколадите, месните деликатеси, сирената... въобще няма да повдигам темата. Само ще допълня, че съществува понятието "табиет", което е твърде рядко срещано по нашите земи.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 067f3d50c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   24 овладей негативизма и емоцията си и изчети останалите теми, които очевидно изстрелват колко е розово в България и колко зле в чужбина. Ако прочетеш внимателно тази темата ще видиш, че идеята е съвсем различна. Тук става въпрос за това, че тръгвайки за някъде трябва да си реалист и подготвен за тази реалност, че не можеш да си караш по български, защото има правила. И не на последно място имай уважение към всеки, независимо какъв е и какво работи, защото обиждайте някой, защото мие чинии, чисти, шофьор е и т.н. показва, че не осъзнаваш, че няма "непотребна" професия. Обществото се състои от всякави хора и професии, няма общество от топ квалифицицирани само.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 92f9b6db7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   До 16

Тука направо заби в земята. Сега искаш да кажеш, че не може да си позволи хубава храна, или просто я мързи, да си подбере продуктите и да сготви. То и моята баба готви и половината неща ми карат киселини, ама пак много се радвам, защото не готвя аз и е "сготвено с любов", което не значи много, ако трябва да съпоставя манджите ѝ с това, което ядох преди 2 седмици в двузвезден мишелинов ресторант.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 1b5d03ccc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Мога да говоря само за неща които в съм сигурна. Много мои съучинички, а също и познати, никога не се интересуваха от училището тука и изобщо не направиха никакви усилия да вземат поне някакво що-годе образование. След като заминаха за чужбина, изведнъж повечето от тях започнаха да се хвалят че там са работили и учили и сега работят все добра и много добре заплатена работа. Не съм сигурна в това, защото като ги помня колко зле се справяха в училище, не мога да повярвам че някои от тях работят във финансовата сфера или друга престижна работа. Уж са много добре там, но не канят никой да им отиде на гости.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 77801d6563
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Навсякъде е по-добре от България. Не случайно хората масово се изнасят оттук.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 6266dfa9cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

31.   Само да попитам колко отпуска имате, че да можете да си правите 4-5 почивки годишно. Аз лично (живея в Германия, съпруг местен) нямам никакво време за повече от 2 почивки годишно. Не броя за почивка един дълъг уикенд от 3 дни, когато можеш да отидеш някъде недалеч. Имам коледна ваканция, 9 дена по Великден. През лятото и дума не може да става за семейна почивка поради заетостта на съпруга ми. Имам октомврийска ваканция 10 дни. Доста често използвам ваканциите си за семинари, допълнителни квалификации и т. н. Като гледам тази година ми се очертава само една почивка - през октомври. Може би, когато човек е на трудов договор да е друго. При нас е така.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 1b5d03ccc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Мaртин ce труди пo 10-12 чaca нa дeн, нo пoлучaвa зaплaтa кoлкoтo дa нe умрe oт глaд. Бългaринът e eдин oт oбщo 4,1 милиoнa рaбoтници в Гeрмaния, кoитo хeм ce трудят нa пълeн рaбoтeн дeн, хeм живeят в мизeрия.


"Дa рaбoтиш зa жълти cтoтинки": тaкa e oзaглaвeн дoкумeнтaлeн филм нa гeрмaнcкaтa oбщecтвeнa тeлeвизия ZDF, рaзкaзвaщ зa трудeщитe ce зa минимaлнa зaплaтa в Фeдeрaлнaтa рeпубликa. Eдин oт тях e бългaринът Мaртин. Тoй рaбoти oт три гoдини в Гeрмaния кaтo куриeр. Дeнят му зaпoчвa в 4:00 cутринтa. Мaртин живee зaeднo c 11 cвoи кoлeги, вcички oт Изтoчнa Eврoпa. Зa cтaятa, кoятo дeли c oщe двaмa, плaщa 350 eврo нa мeceц.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 88b39d0b40
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Българина, от тези които копаят на село, до тези които гласуват в парламента замениха суверенитета на една държава, за един комат хляб в чужбина. Буквално. Когато хората мислят за себе си поединично те гледат (като циганите) какво имат днес на масата, а не какво ще имат утре.

През Виденовата зима имахме 70% безработица. Сега има 10%. Разликата от 60% работи в чужбина, защото е по-добре да си черноработник там, отколкото същия в БГ.
Наистина ли не виждате, че държавата ни през "демократичния " период се срина и не само, че не става по-добре, ами става вече драматично зле. Т. е. бяхме излъгани. Беше ни натресена дори и мечтата, че там живота е прекрасен! Истината е че ЕС и САЩ ни сринаха, за да си попълнят долните слоеве на пирамидата от чистачи и строителни работници. Някога тия хора бяха инженери и научни работници в България.

Освен това за да се поддържа този наплив от емиграция из простолюдието бяха пуснати да циркулират негативните шаблон на "няма такава държава", "това може да се случи само у нас", " България е най-бедната в ЕС", "Най -тъпата държава в света".... Млади хора, които нямат реална представа какво се случи, както и неграмотните, които нямат собствено мнение вече са тотално промити и дори продължават да тънат в собствените си лайна, без да се опитат дори да прогледнат и да си зададат въпроса ЗАЩО? Хора, които гледат телевизия продължават да повтарят клишетата, особено вечер на масата, на ракия.

Не, 60% от работоспособните българи не са прости, много добре знаят защо са навън. Но това, което не знаят е че ако се върнем всички тази държава ще започне да крета напред. Само, че зависи от всеки един индивидуално. Ето ви истинска демокрация... когато всеки един от нас има чувство за граждански дълг и с действията си, въпреки трудностите допринася поне за оптимизма и положителното мислене.

Помнете, че Левски не се борил толкова срещу османската империя, а срещу "хитрите европейци"(Захари Стоянов). Същите хитри европейци ни поробиха в собствените си държави... доброволно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 32402bb83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   34, е в БГ са само кол центрове.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e96da041e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

36.   Не знам онзи пичага, който плаща 1200 евро наем за къща с, не помня 3 или 30 бани, който не мие чинии и има прислуга, в коя страна точно живее. В Етиопия може би?

Аз живея в столицата на една западноевропейска държава и плащам 1500 евро за 70кв апартамент (което всъщност е изгодна цена) и си мия сам чиниите и жилището :)

Та ако може да ни осведоми господинът къде е този рай божий!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker