Заминава за Германия - въпроси - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Заминава за Германия - въпроси
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 1712 пъти
Живея по черноморието и съм безработен от 2 години, от когато съм опитвал да си намеря целогодишна работа. Работил съм 11 месеца или 2 сезона на рецепция в хотел, после ме уволниха без причина. Завършил съм Компютърни Системи и Технологии, това е ИТ, но не е програмиране, за хората който не са в тази сфера и в моя град я няма, по-скоро е електроника и схемотехника на ПС. На 28 съм. Знам английски Б2. Почти загубвам надежда да си намеря целогодишна работа тук, кадидатвам за офис сътрудник, като за 2 години кандидатване нямам 1 обаждане като такъв, мисля че обявите са фалшиви, системен администратор, кол център, понякога брокер, зависи от обявата, 5-6 кандидатвания на седмица, ходих и в София на интерюва над 1300 не съм получавал оферта, а знам че в София под 2 бона няма голям смисъл да се живее, само за програмисти. Живея с майка си и баба ми и имаме имоти под наем, ако се преместя сам съществуването ми става мизерно и прекалено самотно, който под афект и казах че искам да продам всички и да замина за чужбина (при положение че са нейни, освен 1 от апартаментите който е мой, но и той е под наем за мизерни 300 лева), но живота в България просто не е хубав, искам да работя всичко да е спокойно да се връщам след работа, хубава храна, спокойствие, инфраструктура, медиите да не са толкова черни като тук, хората макар и хладни те уважават след като си изкарваш хляба, дипломатичност, някакси въздуха ми се струва отровен, да няма стачки на гладни хора, висока пенсия, тук и добри пари да имаш пак те осигуряват на най-ниския доход, освен някоколко американски фирми в София. И така като всеки българин мисля да замина в Германия, чета от 1 седмица във всевъзможни сайтове и се допитвам до хора който са там чрез фейсбук. Имам няколко вторични въпроса.

-Не знам немски, до Б1. 1 достатъчно ли е за добър живот там, трябва да го уча 6-8 месеца, което значи че ще замина 2021.
-Мисля да замина за 2 или 3 летни сезона първо по 6 месеца за да видя, работата като администратор ми харесва за сега, не съм толкова възръстен да мисля за чак толкова за спестявания, нямам приятелка или деца, знам че се отразява на данъците.
-Отиването ми е с цел спестяване (макар че се двуомя ако тази държава не се оправи да се заселя там за постоянно и да взема майка ми или дори да продам нещо тук, майка ми която гледа една баба за 300 лева на частно, се притеснява че няма да ме вижда дори за 6 месеца, тя на момента не е много съгласна и се оплаква а и баба ми не е лесен човек, може да поискам да я взема след години), имам 3 апартамента тук, 2 от който са под наем, скоро купих 3-тия така че нямам точно сега много пари имам едни 400 лева а курсовете тук са скъпи в Германия още по а за пътуване са недостатъчно, колко ще ми трябват за 1 вия месец без квартира за тях имам понятие, ток, храна, интернет, кафе, транспорт в случай на връщане, не пия не пуша, нямам шофьорска книжка, (имам една болест от коли като вляза и ми става лощо има хапчета но не с максимален ефект).
-Видях че фирмите осигуряват квартира за сезона, за 200-250 евро която ти я плащаш, но 3ма човека ми казаха че квартирите са в лошо състояние и няма да съм сам, което не е проблем, нямало баня и кухня. Кой е по добрия вариант да отида с фирма всичко уредено или в България да уреждам интервю за работа и квартира след като науча немски, за рецепционисти все пак подобра е по тежък (или аз така си мисля). За сега съм се спрял на първия вариант защото не ми се дават толкова евро макар и да ги връщат в края, освен ако не си измамен, като съм с немски очаквам да не съм и никъде не се подписва нищо освен ако не разбираш.
-Искам да отида с град под 100 000 човека, където квартирите са евтини, разходите малки, живота е по качествен а и предполагам ако е туристически ще има хотели за работа. Проблема е че практиката е фирмата да ти предлага работа, тоест аз нямам право да избирам в кой град да живея тези 6 месеца през 2021, или се договарям устно за оферти? , това е плюс в полза на това да кандидаствам директно без фирми. Това е важен въпрос.
-Фатално ли е ако си без кола?
-Уволняват ли след 3 дена като тук на мен ми се случило 4 пъти! >
-Трудна ли е комуникацията с немци и трудно ли е да имаш приятели, много ли е страшно да свалиш млада германка в Германия?
-Наистина ли храната е толкова качествена и евтина и по мой наблюдения само транпорта е по скъп.
-Ако реша да кандидатвам, след години, за по високовлафицирана дейност правят ли проблеми това че си работил нещо по нискоквалифицирано?
-Ако някой е работил на рецепция бих искал съвет?

Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5a79b241a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На твое място не бих емигрирал. Взимаш си наемите и шапка на тояга. След като по черноморието в сезона (дето има глад за работна ръка) те гонят от работа на 3 ден, представи си какво ще е в Германия, където има немалко кандидати за такъв тип работа.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 33f57a6bd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Направи го по лесния начин. Кандидатствай дистанционно за магистратура или за бакалавър по сходна на твоята специалност в немски университет в малко градче. Специалността ти би трябвало да е призната, така че по-скоро се насочи към магистратура за нещо близко. Има и специалности изцяло на английски, ако ще ти е по-лесно. Ще ти трябва поне по единия език да изкараш съответното ниво за сертификат. Приемът по документи е лесен. На 28 си, което значи че още няколко години ще имаш право на BaFög финансово подпомагане за студенти, което е няколкостотин евро на месец, отделно ще ти съдействат с намирането на евтина студентска квартира в общежитие (немските студентски общежития не са като българските - модерни и чисти са и индивидуалните жилища обикновено представляват самостоятелни едностайни или двустайни апартаментчета със санитарен възел). Като студент таксите ти са около 350 евро на семестър, като вътре ти е включено и безплатно ползване на градския транспорт в съответния град, което е доста изгодно. Можеш да се храниш на преференциални цени в студентски стол което също е доста изгодно и да работиш периодично нещо почасово, за да си докарваш допълнителен доход. Има към всяко уни студентска борса, където винаги има обяви за неквалифициран труд, отделно във всяко градче се търсят постоянно сервитьори, миячи, складови работници, пощенски раздавачи почасово или на по половин ден, така че няма да е проблем да си намираш работа докато следваш. Можеш да посещаваш и безплатни курсове по немски към унито, за да си подобриш нивото на езика, независимо дали са те приели с немски или с англииски. Ще се ориентираш, ще можеш да се обръщаш за помощ и съвет към консултантите в университета при нужда (грижат се доста за международните студенти) и след като се дипломираш да си намериш хубава и добре платена работа. Изобщо ще дойдеш като бял човек и ще си организираш новото начало цивилизовано.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker