Университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Университет
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 2404 пъти
Здравейте,
Аз съм момиче и съм само на 16 години. Не живея в България а в Австралия. Тук университетите са много пари. Някой курсове са по $100 000 долара което не е много малко. Не съм 100% какво искам да стана, но за сега искам да стана учителка.
Не съм най умната и незнам дали ще свърша ако почна затова не искам да се давам всичките пъри. Не искам да се връщам в България за да уча в университет тъй като не мисля, че ще вляза тъй като ще ми искат сертификат или ще трябва да мина изпит (който мисля, че няма да мога да издържа). Имах идеята да се върна и да стана учителка по английски, но пак ще искат да съм издържала испит по литература. Не съм толкова опозната с университети около света и колко струват. Не знам дали си струва да завърша тук в Австралия и да си остана тук или да се опитам да утида в друга анго говоряща държава....?
Бих станала учителка по английски в България, но както казах мисля, че ще ми искат да издържа изпит. Моля ви поправете ме ако съм в грешка. Ако някой знае цени в анго говорящи страни и може да ми даде съвет ще бъга много благодарна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 519a1d90b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Спомням си как, когато бях 10-ти клас исках да уча в Австралия медицина. Тогава не осъзнавах колко би било трудно и скъпо. Каквото и да решиш ти желая успех. Винаги съм искала да посетя Австралия, струва ми се едно прекрасно място.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2e5b029fca
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти си луда да идваш тук. Тук заплатите едва стигат да оцелееш. В Австралия не може да няма и по-евтини университети. Тези цени предполагам са за най-елитните. Дори и там да учиш, пак можеш да изтеглиш студентски кредит и да го върнеш, след като завършиш или да взимаш стипендия.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e1c856026e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Пробвай с друга англоговорящи страна. До тогава има време, не се тревожи толкова. Всичко ще е наред.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 60046e2e37
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм момче само на 17, 11 клас (от 12).

Първи съвет, не идвай в България. Всичките ми съучиници ще бягат в чужбина, с изключение на онези които ще учат медицина. Дори тези с финансови трудностище тегля кредит.

Много се изненадах че искаш да ставаш учителка. Явно наистина живееш в друг свят. При нас това е изключително неоценявана професия. Образователната система е много зле. Материалната база е още по- зле. Заплатите на учителите уж ги дигнаха, ама не съм нито учител, нито възрастен, за да коментирам, все пак не плащам сметки.

Ти знаеш български на много високо ниво, имайки предвид че никога не си го учила. Няма да имаш проблем с него. Иначе имаш малко граматически грешки.

Ти казваш че няма да те приемат, защото не си достатъчно умна, но имайки предвид, че ние нищо не учим дори в най- "елитните" гимназии, то следователно си общо взето на нашето нищо.

В българските унивирситети не се влиза трудно, освен по медицина, ти няма да имаш проблем защото при нас приемат само за бройка.
Да при нас е евтино. Но аз няма да оставам в България, защото вече 11 години наблюдавам как образованието деградира, за съжаление.
Знам че в англо- говорящите страни е скъпо, затова ти препоръчвам Холандия.

Иначе ако ще идваш в България да знаеш че в български университ нищо не се учи.
Не забравяй, че не във всеки град има възможности за реализация.
За това препоръчвам или София, или Варна, или Бургас, или Пловдив.

Предполагам че сега ще се излеят коментари от сорта: "Не идвай в България."; "Ние тука бягаме, а ти ще идваш!"...

Да съгласен съм с коментарите, не идвай в България. Единственото хубаво тук е киселото мляко и баницата.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b2b055e786
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Момчето на 17 да не дава така щедро съвети. Той не е бил в университет, че да твърди, че нищо не се учи. Факт е че лесно получаваш диплома, но в същото време, ако имаш желание можеш да четеш и учиш. Висшето образование в България е доста гъвкаво, имаш възможност да се концентрираш върху определени курсове, можеш да го съчетаваш по-лесно с работа, можеш да продължиш с докторантура и т. н.

В София заплатите на учителите се вдигат, частните училища търсят преподаватели, системата започва бавно да се оправя.

Можеш да намериш много причини да избягаш от България, но има и много причини да се върнеш (останеш). Провери данните на Световната банка и Евростат и ще добиеш представа къде е България в световните класации. Положението е нито черно, нито розово, но е факт, че много хора не се реализираха и заразиха децата си с нездравословен песимизъм. Голям процент от хората в България идеализират чужбина и мислят, че Терминал 2 ще им излекува собствените неуспехи и неудачи.

Ако цял живот си живяла в Австралия и се върнеш сама и никой не ти помага, ще ти е трудно. Но ако завършиш педагогика с английски език или английска филологи в СУ, съм абсолютно сигурен, че би могла да станеш учител по английски език в някое частно училище. Бях гледал документален филм за българи завършили в САЩ и станали учители по английски в някакви села в България, ако го потърсиш ще го намериш.

Успех и да знаеш, че най-благородните професии са тази на учителя и лекаря. България има нужда от будители.

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b9888101ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Щом става въпрос за образование, става въпрос и за качество. Австралийското е по-добро от Българското, както и признато по-света. Макар и българското висше да е признато във ЕС, австралийското би било в пъти по-търсено и със повече възможности за работа поради това че се води марка и отгоре от англо-езична страна която е богата.

Относно това да си учител във България по английски език, само факта че ако говориш със австралийско английски акцент би ти дало преимущество над други. Това е поради факта че децата като са малки, организмите им все още се развиват и попиват като гъби. Когато тялото е развито вече, много трудно би се добил акцент на чуждия език който се учи. Това изисква при възрастните и усилено, съзнателно слушане и опити за произношение. Младите организми не се нуждаят от съзнателни опити.

Разликата между теб и друг преподавател би била че би предоставила естествена англо-езична среда която иначе се води изкуствена ако преподавателя говори английски като чужд, независимо колко богат речник има и граматически компетентен. (Надявам се ако някой чете да не се обиди, това е истината. При всички положения вършите чудесна работа и много хора са научили езика благодарение на Вас, както и Аз).

Заплатите на преподаватели във България също не са и големи. Според мен изучи се в Австралия (ти си реши разбира се), както и се реализирай там. Медицина също можеш да учиш. Докато стане време виж какви права имат гражданите. Може й да си станала гражданин до тогава а те може да имат право на по-добри условия до образование което не е толкова скъпо или пък имат достъп до накакви правителствени програми.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a3cf23c7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В България мила приемат веднага, защото желаещи особено за педагогика няма. Английски преподават всякакви, особено в частните школи. С диплома от България какво ще правиш, кой я признава. В България английски в училище и заплата 1000 лв.Не стоят нещата така както си ги представяш. Ако искаш да ке върнеш с твоя английски без висше образование дори ще ки намериш работа в някоя международна компания. Пращай св-та, само та големи посреднически фирми, като Адеко примерно. Ела, поработи и реши какво ще правиш.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 60046e2e37
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Стига сте плашили момичето. Тя не живее в България на постоянни основи, а може въобще да не е била тук от години. Просто и обяснете как стоят нещата.
Значи, първо да кажа че тук не се учи, а преписва.
Второ, много се краде, лъже и общо взето морала е в коша.
Има съвестни хора, ама да намериш съчетание от качествено и евтино образование, заедно с добри възможности за реализация и справедливо заплащане, заедно с приемлива среда на живот си е трудна работа.
Просто от далеч изглежда различно. Повярвай ми, риска не си заслужава. Може би като се пенсионираш ще можеш да се върнеш, като западен пенсионер ще си купиш някоя къща на село...

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 443fd4d907
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Ако въпросът е наистина въпрос, ето и отговор.

Ако имаш двойно гражданство имаш, българско и австралийско, можеш да кандидатстваш да речем в Софийския университет като чуждестранен студент.

По стари данни, за чужденци обучението е около 7 000 евро за година.
Но за хора като теб с двойно гражданство, едното от което е българско, обучението е 50%,
т.е. вместо 7 000 евро, ще е наполовина 3 500 евро.
Разбира се, откъде са родителите не зная, но плюс квартира, храна, разходи ако не си от София.

Не зная дали СУ например има договор с Австралия, но предполагам ако решиш да си на общежитие мааалко ще ти е трудно, защото първо се настаняват с най-висок успех, и накрая са чуждестранните. Но трябва да се провери дали университета, за който искаш да кандидатстваш има договор с Австралия за обмен на студенти, като това е важно само за общежитието да ползваш предимство.

Трябва да си легализираш дипломата.
Лесно е.
Първо се превежда, после се слагат всички необходими печати в министерството на образованието, има си фирми за това, ако го правиш сама пак ще стане, но е по-бавно, затова пък не плащаш услугата.

Представиси, че не си българка и искаш да кандидатстваш у нас.
Никой няма да те спре, плащаш ли си.

Но ако имаш българско гражданство плащаш на половина.
Поне така беше до оня ден дето се вика.

Трябва да провериш за твоята специалност какви предмети се искат в
в дипломата.
Например, ако нямаш биология, няма как да кандидатстваш медицина, давам прост пример.
Това лесно може да се провери, просто влизаш в сайта на желания университет и търсиш секция за чуждестранни студенти.
У нас е пълно с украинци, индийци учат медицина в Плевен, много гърци, кипърци.

Например медицина се учи и на български, и на английски. На английски беше с 1000 евро по-скъпо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 443fd4d907
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Стана много дълго обяснението, затова продължавам с още едно мнение.
Чужденци, които не знаят български, но искат да преминат на български медицина например, първата им година е нулева, учат български, учат химия, биология на български и после записват първа година медицина.
Ако ти владееш български, ще се разминеш само с един изпит, койъо е тест и то лесен. В СУ има даже учебници за целта, за български за чуждестранни студенти.

Така, че ако владееш български и си вземеш теста, няма да загубиш една година и направо записваш английска филология.
Като завършиш английска филология с педагогическа насоченост ставаш учител.

Родителите ти да ти помогнат.
Лесно е, повярвай.
Трябва просто да уточниш предварително, какви изпити искат да имаш в диполомата, да я актуализираш, слагат едни такива жълти печати в някои държави, мокри, релефни печати, носиш я в България, превеждат ти я и узаконяват в министерството на образованието, и вече все едно с българска диплома си подаваш документите в университета но като чуждестранен студент.

Успех, познавам достатъчно хора върнали се у нас и да учат в наши университети и поне засега всички са във възторг.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 443fd4d907
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   И да, ако те тегли сърцето насам, ще стане.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 84ce7e52e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не идвай в България !!!
Аз едвам се чудя как да си намеря контакти и да се махна - тук ще си съсипеш психика и здраве !!! И ще те мачкат разни калинки, които ще ти определят всичко в живота !!!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 999a165d73
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   No 10, знаеш ли защо за във възторг? Защото висшето образование в България е смехотворно до степен пародия, и ученето в университетите там им е толкова лесно, че си прекарват времето от купон на купон. Питай обаче някой, който след като е завършил в България е отишъл в централна европа, в западна европа, или в друга държава от първия свят за да се реализира. Всички, които аз познавам, бързичко осъзнават, че българското им образование е не просто неконкурентноспособно, а е по-зле и от ниво гимназия. Не заблуждавай момичето.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 999a165d73
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   А, и друго нещо No. 10. Релефните печати не се наричат мокри, а сухи. Имам точно пет такива. От изложението ти излиза, че едва ли не ако ми донесеш произволна диплома и ѝ шляпна един сух печат, тя ще се легализира лесно в МОН. Прощавай, без да се обиждаш, но функционалната ти неграмотност не бива да заблуждава хората, които искат да получат адекватна информация. Легализирането на чуждестранно издадена диплома, особено на такава извън ЕС, е кошмарен процес, свързан с големи разходи, търпение и страшно, ама страшно много време.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e1c856026e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   10, по-специално медицината в България е на изключително високо ниво - идват турци, гърци, македонци да учат тук заради нивото, което им дава тази специалност. За много други специалности, да, смехотворно е, но ако някой се колебае за медицината тук - България е мястото. Изключително високо ниво.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 60046e2e37
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Образованието ще е по- евтино, но заплатите няма да са същите, ще са в пъти по- ниски.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 60046e2e37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Номер 5 да не коментира щом не е бил/а в съвременно училище.
Не знам как е на други места, ама тука никак не е розово.
Не съм идеализирал чужбина, но не идеализирам и София, като вас.
Ти нали разбираш че има вътрешни и външни миграции.
Едните се изнасят в чужбина, другите в София или друг голям град.
Аз не искам в София. Ние в по- малките градове знайте ли как ви наричаме? София е едно голямо село.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 993c95f463
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Аз бих допълнил но. 15, че познавам и британци, които идват в България да учат медицина. Да, правилно прочетохте. Живея в Лондон и познавам две момчета които учеха във Варна. Трета година студенти.
Повечето от вас говорят пълни глупости, особено тия които нито имат представа колко е скъпо да се учи тук(визирам Лондон), нито колко е малоумно образованието.
Точно заради остатъчния консерватизъм, България е предпочитано място за обучение, за тези които не искат да им губят времето в празни приказки, за да си вземат дипломите, а наистина учат заради бъдещата си професия.

Завършил съм НБУ, карах и един курс тук, в Лондон в тукашен университет. Разликата е огромна. В полза на НБУ. Истина е, че повечето преподаватели в НБУ не ставаха. Ама съвсем за нищо. Остатъчна комунистическа кал, със звания на професори и доценти Само че тези които ставаха и идваха да ни научат(предимно тези на хонорар) бяха супер врели и кипели гении, опитващи се да оцелеят в Българската среда. Хора, с житейски и практически опит. Такива кадри в западните университети няма. Или поне до момента не мога да видя.

Хора, особено вие българо-мразците, не само образованието, но и здравеопазването ни в България колкото и налудничево да звучи ние е на светлинни години напред, от запада. Да, казвам го заради шепата хора, които патриотично продължават да се борят за клетата ни страна, но все пак има такива. Бъдете един от тях..

За мене не се грижете, до две години, живот и здраве и аз се прибирам, перманентно.
---

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 60d5b3d2ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   15, аз съм 10 номер.
За медицината е вярно, у нас медицината е на високо ниво.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 60d5b3d2ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Момичето само ще си проследи пътя, няма как тук посред нощите да се дават на 100% адекватни съвети. Още повече нито знаем какви класове взема в момента, нито какво точно иска да учи.

Всяка диплома може да се легализира, но с нея къде можеш да кандидатстваш вече е друг въпрос.
За медицината се искат химия и биология, но не регулар клас, който е най ниския, а следващите два. Но това се уточнява на място.

Макар че имам позната от Ню Йорк, а да не би ти да си тази жена, чиято дъщеря точно с най-ниското ниво химия успя да влезе медицина в София, но просто ползва фирма за да и уредят документите и те срещу заплащане вкараха дъщеря и в МУ.
Поздрави на Г. О., ако си ти.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d4039dc71e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 14, преди една година спечелих редовна докторантура в български университет. Бакалавърската и магистърската ми степен са получени в руски университет (т. и. в страна извън Европейския съюз). Дипломата ми от Русия е издадена на руски и английски език през 1994 г. За да бъде призната от нашия университет, трябваше тази диплома да се преведе на български и да се легализира. Цялата процедура отне някъде около пет работни дни и по мои спомени струваше около 200 лв. Не разбирам за какъв "кошмарен процес" и "страшно много време" говориш, за мен това е напълно приемлив срок. Цената за превода (извършва се само от лицензирани за това преводачески бюра) и услугата също не ми се вижда висока.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e7636bd2d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Както всяка тема и тази е осрана от дежурните българомразци, които мечтаят да "заминат на Запад", като Боби и приятеля му, дето пият кафеее. Моля, моля, не всички взимаме вашите заплати, така че не подавайте грешна информация.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker