Да бягам ли в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Да бягам ли в чужбина?
преди: 4 години, 27 дни, прочетена 2637 пъти
Сериозно ви питам. Правилно ли правя като си поставям за цел да се махна от България? Не я харесвам държавата нито обществото. Градът ми (един от големите) няма нищо освен център и празен мол. Много мразя въздуха в града, който вечер след 20:00 става много зле, а има два завода на кръст. Пътищата са като след война. Бъдеще нямам тук. Идва въпроса къде да се местя? Не искам в София. Бях там, та това не е онова което беше като бях малък. Въздухът знам от телевизията че е много зле, до колко е така не знам. Абе София не е решение. Може би Варна или Бургас ама там е същата история навярно. Въпреки че във Варна ми харесва. Но честно казано не е заради парите, а средата. А хората тук са наистина.... зле е положението.
Бил съм на запад, в Германия имаме роднини, по- ми харесва там като вариант.
Правилно ли правя като си създавам планове да се местя?
Всеки може да отговаря, искам да чуя чуждо обективно мнение.
Знам че не е розово, ама където и да отида все ще е нещо.
Знам че няма да ме посрещат с червено килимче.
Аз съм 11 клас, 17 години.

П. С. Имам чувството че ако не бях ходил на запад, нямаше да ми се маха от България. Имам съучиници които не са били там и се чудят кое й е лошото на България. И аз бях така до преди да бъда там.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 26 дни
hash: c4521f2cec
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Заминавай.

 
  ...
преди: 4 години, 26 дни
hash: 5caa8f3922
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Владееш ли езика? На какво ниво? Имаш ли диплома по него?
Какво искаш да правиш в Германия - да работиш, да учиш или и двете?
Има ли кой да ти помогне в началото със съвети и финансово?

На твое място бих си задала тези въпроси. Не е разумно да ходиш зад граница с цел оставане без да имаш някакъв приблизителен план за бъдещето си.

Имам много приятели и роднини, брат ми беше един от тях, които се насочиха точно към Германия, за да учат и не останаха особено доволни.
Мога да изредя някои от причините:

- да завършиш университет там е адски трудно и повечето хора, даже и немците, не взимат диплома. Да, лесно можеш да влезеш в добър и не скъп университет, но дали ще завършиш е друга тема
- ако все пак успееш да завършиш, най-вероятно ще си учил по-дълго време. Познавам хора, които са записали специалност с продължителност 3-4г, но са я завършвали за 5-6, та и 10г., в което няма нищо срамно, но си представи стреса и разходите
- много от българите там, изпадат в депресия. Доста от тях намразват и самата страна след като са имали горчив опит
- немците са по-различни и не всеки може да свикне с тях. Почти всичките ми близки имат лоши впечатления от тях. Събирания и веселби каквито имаме тук едва ли ще намериш в тази страна, ако цениш това. Там всеки гледа себе си и бърза за някъде.
- има хора от цял свят и понякога това може също да е трудно за възприемане
- не можеш да се явяваш безброй пъти на един изпит. Ако 3-4 пъти (зависи от специалността и изпита) те скъсат на един изпит, отиваш на комисия и ако тя реши може да ти сложи черен печат, който означава, че няма да имаш правото да завършиш специалността където и да е в Германия и ще трябва да се пренасочиш

Когато бях на твоите години (сега съм на 21) и аз мислех по същия начин. Имам семейство в Германия, знам как са нещата, няма да съм сама, а и говоря езика. Много пъти съм посещавала страната, понякога и за месец, два и си бях създала впечатление. Не харесвах, а и все още не харесвам, нашата държава и исках да се махна.
В крайна сметка дойде моментът да избирам и реших да остана да уча в София и ако трябва да съм честна това е най-разумното ми решение до момента.
Имах 2 основни причини. От една страна не си бях харесала специалност в Германия и нямаше смисъл да запиша нещо само за да съм в немски универститет. В момента уча в СУ и определено има адски много слаби страни, но като цяло съм доволна от това, което научвам, а и финансово не ме натоварва. Имам трудности в обучението, не мога да кажа, че съм безгрижна студентка, но определено съм си спестила доста ядове като не съм отишла след 12-ти клас в Германия.
Втората причина е, че знаех, че няма да се справя и шансът да се бях прибрала след първи курс, както правят доста българи, беше много голям.
Считам, че Германия е добра опция за магистратура и лично аз имам желание да пробвам да уча или работя там, но след като завършва висшето си образование в България.

Това е като цяло впечатлението ми от немските универститети. Не казвам, че са лоша опция, но за човек завършил току-що даскало, са много висока топка повечето пъти.
Ако искаш просто да намериш някаква работа и да печелиш евра, има доста варианти, но не очаквай да валят хилядарки и всичко да е лесно. И там си имат проблеми и неуредеоности, с които ще трябва да се справяш.


Прецени възможностите си и виж какво искаш да правиш в бъдеще. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 26 дни
hash: a619ff7409
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Заминавай, аз съм на 20 и не ми се връща, освен роднини друго в България не може да ме върне, идвам си за малко само за да ги видя... Всички са намръщени, комплексирани, ама какво ще каже баба Пенка ако направя това, ама какво ще си помислят другите... парите са под всякаква критика, природата е съсипана... не знам откъде е това самочувствие, че България е едва ли не страната с най красива природа и т.н. взимам пет/шест пъти повече пари /при положение че работех за 1100/1200 когато си бях в България, което беше доста за моето малко градче/, вярно е, че тук/Холандия/ една квартира само ти е 1200 евро/нормален двустаен апартамент/, но дори да живееш сам пак ти остават адски много пари които можеш да спестиш, без да се ограничаваш от храни, излизане по кафенета, дискотеки... докато в България такъв лукс да спестяваш няма, освен ако 100/200 лв на месец се броят за спестяване :D Мести се, няма да сгрешиш, повярвай ми... в началото ще ти е малко кофти, ако нямаш познати и роднини в държавата в която се местиш но всичко си струва :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 26 дни
hash: 37820b0661
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако имаш възможност да учиш на запад и искаш да се развиваш, а не просто да получиш някаква диплома - заминавай! В България си е все още комунизъм, просто днес ни управляват децата и внуците на комунистите. Реално сме държава тип Беларус. На хартия свободен пазар, частна инициатива и т.н., а реално всичко се държи от една върхушка, която командва парада и определя всичко - цени, кой да влезе, кой да излезе от пазара и др. Дребен и среден бизнес у нас няма, а това е гръбнакът на всяка развита икономика.

 
  ...
преди: 4 години, 26 дни
hash: ae59a251be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   За България ако искаш голям и нормален град може да помислиш и за Русе. И Пловдив не е зле. Смирненски и много хубава част от Пловдив, а в тези по-крайните квартали въздуха е ок, а и в Смирненски хората доколкото съм видял са по-нормални. Аз живея в Пловдив, Тракия и е ужас. Всичко е разпиляно през огромни поляни. Също така може и Стара Загора да е добре за тебе. А ако искаш в Западна Европа, не мисля че там в по-големите градове въздуха ше е много по-чист от нашия, въпреки, че не горят отпадъци (благодарим ти, Тикво) или горят, не знам. И като каза Западна Европа се сетих за една история с един мой приятел. Той беше болен от тежка болест и все още е, но сега е добре. Влошаваше се преди. Беше си неяъзпитан и понякога правеше хулигански изпълнения. Отиде да се лекува във Франция и живя там 6 месеца. Върна се-нов човек! Наистина се промени много. И това само за 6 месеца. По поведение беше съвсем нов. И здравословно много се подобри. Франция му повлия добре. От балканец стана европеец. Може да ти харесат хората там. Него само обстановката го промени без да знае френски и без да общува много освен с лекарите. Но като цяло мисля, че ако искаш да отиваш някъде другаде ше трябва малко да почакаш. Да, разбрах, че си на 17 години и ако ше са махаш сигурно ше е най-рано след 2-3 години, но мисля, че ше трябва да почакаш малко повече. Виж какво се случва. Беше въпрос на време да започне финансова криза, а сега с тия коронавируси, спамене по медиите, карантини, затваряне на граници, дефицит на стоки, Китай не можеше да работи, най-големите европейски икономики се парализират, малкия и среден бизнес може и ще бъде засегнат и по всичко се вижда, че кризата вече не е въпрос на време, а е факт. И тя твпърва започва. Предстои ни нова икономическа криза, много по-тежка от тази през 2009-та, 10-та, 11-та, 12-та и тя може да продължи много дълго време. Ако тръгнеш за чужбина по време на тая криза ше ти е трудно да намериш работа и да плащаш квартира. То и в България няма да ти е лесно, но тука поне имаш дом, предполагам, но най-вероятно имаш. Може да отидеш в Германия при твоите роднини там, но ако те са на квартира пак ше имаш проблеми с наема. А за нашето поведение, прав си, много е зле. Това е заради комунизма и социализма. В почти цяла Източна Европа е така, малко по-добре от тук, а на Западните Балкани е в пъти по-зле. Но комунизма остава назад и обшеството израства. И ти можеш да го видиш. Сега много от тези като нас, и аз съм на 17, са такива. Но след няколко години като пораснем малко и ни натисне малко живота ше видиш как нешата ше са променат и хората, които са на и около твоята възраст ше са различни. И все пак ако искаш да живееш на място, където поведението на хората да ти е топ можеш да отидеш във Финландия, поне там съм чувал, че са много свестни, но там е и студено. Не ти препоръчвам Холандия, защото съм чувал, че имат дискриминативно отношение спрямо българи. Сега да кажа последно, че забравих. Вуйчо ми живее във Великобритания. Там хората били супер културни, никой не му правел проблем, за дето е българин и било много яко. Може да помислиш и за Великобритания. Желая ти успех и премисли хибаво нещата, за да не съжаляваш.

 
  ...


...
преди: 4 години, 26 дни
hash: 0670c318f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   И да не знаеш езика, заминавай. Колко ганьовци познавам които без език работят и изкарват в пъти повече от тук.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 26 дни
hash: 80d3e6fd65
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Правилно или не, няма значение. Правиш каквото си решил и това е. Аз например съм решил да не емигрирам, въпреки, че съм бил доста в чужбина - САЩ, Германия, Испания, Китай. Има много какво да се подобрява в България. Въпреки това на мен тук ми е ок и се надявам да се подобряват още повече нещата. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 25 дни
hash: b7773ecb56
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   На 17 мисля че първо трябва да опиташ да се изнесеш от мама и тате и да поживееш самостоятелно, а после да мислиш за Германия.
Аз съм пътувал из целия свят и не виждам някъде да е по-различно. Освен че хората имат тотално различни виждания за живота и различна култура.
Навсякъде има конкуренция, трябва да си с добро образование и голяма амбиция за да получиш високоплатена работа.
Никъде не е лесно. Имаш ли образование? Какво ще работиш в Германия? Едно е да отидеш като турист за 2-3 седмици, съвсем друго е да живееш там за постоянно. Ако нямаш добро образование ще се конкурираш за най-нископлатената работа с турци, руснаци, поляци и т.н. Ще получаваш пари с които ще може да се изхранваш и да си плащаш наема.
Германците са най-скучните хора в Европа. Аз ако трябва там да жиевя ще си прережа вените след месец.
И не само там. В Холандия като канят хората на сватба в поканата има знак дали може да останат за по-късно в ресторанта или само присъстват на подписването. В Дания може да сте работили с един човек 10 години и да сте приятели в работата но никога няма да те покани на гости в къщи.
Всички познати които заминаха в чужбина след определено време почва така да ги тресе носталгията, гледат Булсатком, играят народни танци, родината им липсва. Може би децата им или децата на децата им ще се впишат сред местните.

 
  ...
преди: 4 години, 25 дни
hash: 899de5c04e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   България е бита карта. Колкото по-рано заминеш толкова по-добре за теб.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 25 дни
hash: f74eca488b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Заминавай, на мен не ми харесва тук, но си останах да гния тук и сега особено с тая криза покрай короната много съжалявам защото не знам кога ще може да се пътува безопасно в чужбина отново. Тук хората не ми харесват, самоизолирам се и се депресирам и в общи линии си пропилявам живота. Всеки, който се чувства не на място тук, трябва да напуска, преди да е станало късно.

 
  ...

...
преди: 4 години, 25 дни
hash: b209a65d48
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Според мен, всеки един човек, особено ако е в млада възраст 20-35 години, трябва да поживее в чужбина за 1, 2, 3 години. Да научи чужд език, да се запознае с друга култура... Тогава най-добре човек ще прецени плюспвете и минусите на Бг и другата държава.
Тръгвай, но не изключвай възможността да се върнеш в Бг, ако не ти хареса или не просперираш в чужбина

 
  ...
преди: 4 години, 25 дни
hash: 306fce34d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   Булгаристан е комплексарско блато, което единствено само живущите там защитават. Всеки, който е поживял малко, КАТО БЯЛ човек навън, знае за разликите.

Единственото нещо, което може да накара човек да се върне в България, след като е живял някъде, е неспособността му да се интегрира или да си създаде достатъчно удобен балон. Това е ЕДИНСТВЕНОТО.

Като държава е тотален леш, а като нация... не ми се коментира дори.


По темата - нищо няма да загубиш, ако провериш дали е за теб животът навън или не е. Това е хубавото на днешното време. Тръгваш, живееш където ти е кеф, ако не се получава се прибираш и толкова.



Братан.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 24 дни
hash: 3b2cff8bec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   2, нормално да не ти харесват немските университети или английските, хората идват тук да учат, а не да купонясват 24/7. Знаят кога се ходи по партита и кога не. Това , че ти си отишла с наградата да ти подарят диплома не значи ,че ще стане, мила. :)

 
  ...
преди: 4 години, 24 дни
hash: c8d685021d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Номер 8 Германците били скучни. Да бе, зависи под какво разбираш скучни... Ако е в смисъл, че не слушат чалга и не друсат гюбеци сигурно са скучни, да :D
Това за Холандските сватби не ме впечатли особено.
А за Датските колеги, за какво е длъжен някой, който ти е колега да те кани на гости вкъщи? Освен ако не иска да те... сещаш се :D
Кой е казал че като сте колеги трябва да почнете да се събирате на гости у дома. За мен в България е скучно. Винаги изпитвам прилив на енергия само сред чужденци.

 
  ...
преди: 4 години, 22 дни
hash: 136b4a45da
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Какво ли мислят чужденците за хора като вас, които си оправдават неуспеха в личен план с България? Нима и в чужбина няма глухи и забити градчета? Или пък градчета, на които центъра има само дтурски дюнерджийнийци и арабски бръснарници? В Белгия и Холандия има градове, в които пък е толкова скъпо, че на пенсионерите им толкова скъпо, че идват да живеят на ниски цени в България, за да оцелеят физически. Тези пенсионери после си говорят с внуците по скайп досущ като българските пенсионери.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 21 дни
hash: 5688c03587
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Братане, не така с лошо. Родината е една. Иначе е факт, че с изключение на ИТ сферата успяват връзкарите. Мед сестри, учители, професори тук не получават добри пари. А видяхме колко са важни и че не можем без тях, особено медиците. Но все още разни чалгаджии и ритнитопковци си живеят охолно, а гореспоменатите ще са по-добре платени на запад. У нас кол центровете са пълни с висшисти, които нямат гръб, другаде само хора с основно и средно вдигат слушалката. Мутрите и отрочетата на ДС и БКП и техните деца и внуци от БСП и ГЕРБ не допускат случайни хора. Факт.

 
  ...
преди: 4 години, 21 дни
hash: e3eb41b712
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   "Правилно или не, няма значение. Правиш каквото си решил и това е. "

Тоталната безотговворност рядко е трайно проложима стратегия...

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 5caa8f3922
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От номер 2 към номер 15:

Не съм човек, който "купонясва 24/7", както и повечето мои близки, които са учили в Германия не са такъв тип студенти. Ако визираш това със "Събирания и веселби каквито имаме тук", имам предвид, че хората там не са с манталитет като нашия. Не сме цвете за мирисане, но все пак в Бг можеш да пиеш едно кафе с приятели, а не само да висите онлайн или да се самовглъбиш в работата си. Животът ни все още не е така забързан както на Запад.

Имам близки и в Англия, но не съм запозната напълно с университети там, защото никога не ме е привличала като страна, от една страна заради високите цени за обучение и живот. От това, което виждам от приятелите ми обаче, оставам с впечатлението, че не са толкова стресирани както студентите в Германия. Доста от тях успяват да завършат в срок, което е чудесно.

Не всички студенти, които учим в родината, имаме манталитета на поредната плеймейтка. И ние имаме амбиции и си ги гоним за момента на родна земя, пък за в бъдеще кой знае :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 18 дни
hash: f9775b3948
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   България е кур, ама къде ще отидеш? Всичко в Европа е в някакъв тотален срив - това преди ковид-а.

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: 8baca0ea09
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   19, говориш на стената. Братанчу си е селтаче по манталитет и такова ще си умре. Недъгав лешът, България му виновна.

 
  ...

...
преди: 4 години, 17 дни
hash: c39182257e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Най-точният коментар е на н. 11. Без излишна сантименталност и философстване. Никой не може да влезе в обувките или кожата на друг човек и да взима решение от негово име.
Аз живея на Запад и тук се чувствам щастлив с моето семейство. Това не ми пречи обаче да обичам България и да помагам на мойте родители по всяко време.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 15 дни
hash: dae91fd329
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

25.   Къде да бягаш, бе човек?! Не си ли давате сметка, че всички сме в пълна неизвестност, какво ще стане след тази корона криза.

 
  ...
преди: 4 години, 15 дни
hash: e1122324a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Прав е този, който каза, че Германия е скучна, да, наистина е скучна.
Относно тези, които са някъде по света и с лошо се изказват за Родината, ами те - къде са се родили, откъде са тръгнали, какво носят в душата си, хайде стига плюене.

 
  ...
преди: 4 години, 14 дни
hash: fabc64aa0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   "Ако не бях ходил, нямаше да ми се ходи", ще бъде заменено с " ако не бях дошъл, нямаше да ми се връща".
Отиди, за да се върнеш. Живота е затова - да грешим и да се учим от грешките си. Никой не може да прецака живота и да бъде мъдър, като слуша другите, без да си е платил.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 13 дни
hash: e3eb41b712
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   "Относно тези, които са някъде по света и с лошо се изказват за Родината, ами те - къде са се родили, откъде са тръгнали, какво носят в душата си, хайде стига плюене."

Определено не нося в душата си, да спра детските помощи на майка си, както и да не плащам обезщетение за безработица на баща си, защото някой в сответните институции изчаткал на грешно мястодесетичната запетая, а после за 5 месеца пропуснати ползи и грешни пари по счетоводители и адвокати, да не се даде една стотинка обезщетение ...

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 78cc99af7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Не! Най-добре тук в България. Да заплатите не са високи, но си в родината си. Виж ако не ти харесва градът в който си може да отидеш в друг град в България.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 10f1e449a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Да.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker