C++ developer в Германия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

C++ developer в Германия?
преди: 4 години, 26 дни, прочетена 2056 пъти
Здравейте!
На 17 години съм. В момента изучавам програмиране с C++. Програмирането винаги ми е харесвало и винаги съм искал да стана програмист. Въпроса ми е къде?! Четох статии в България в новините казват едно, а хората друго. Затова се чудя дали да не пробвам в чужбина като завърша. Има време, но няма лошо от по-рано да знам какво искам да правя с живота си. Направих кратък research и стартовата заплата е 40 000€, но данъците са много високи. От тези 40 000€ реално нето са 2 000€. Въпроса ми е към програмисти които имат опит и знаят как стоят нещата. Какви са заплатите в Европа и къде са най-високи? И, ако случайно чете някой който работи в Германия нека обясни как горе-долу стоят нещата там.
Не ме разбирайте погрешно парите не са най-важното нещо, но е едно от най-важното. В крайна сметка защо да не изкарвам възможно най-много пари, имам тази възможност. :)
Също мога ли да завърша висшето в България и да работя в Германия с специалноста си или трябва да завърша там? Трябва ли задължително да знам немски език? (Знам доста добре английски)

Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 24 дни
hash: f93321d121
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ще започна с важни неща, които може да не са ти точно върпоса, но като настоящ софтуерен инженер, преминал през почти същото, имал същите върпоси като теб, считам че е важно.
Първо - учиш програмиране със C , а не само C . Казвам го, защото е важно. Вероянто ще минеш през поне 3-4 други езика и то в рамките на 5-6 години. Целта сега е, да станеш на ти с програмирането, а не просто да научиш един език или някоя модерна библиотека. Много е лесно, да научиш нещо сравнително елементарно, да попаднеш на добре платена работа и да спре да се развиваш, мислейки си, че си ударил джакпота, за да разбереш след година, че точно това супер специализирано умение, вече не се търси, а ти не можеш, да се прехвърлиш на нов език или нови библиотеки, защото просот не си толкова добър програмист.

Съветвам те, да си знаеш добре структурите (типовете) данни и да наблягаш много яко над алгоритмите. Това са ти базовите умения, които ще изпозваш винаги. НАБЛЕГНИ СЕРИОЗНО! Това е най-важното. Не са ли тренирани добре, след време ще страдаш и ще трябва да се връщаш към това. После поработи над няколко лични проекта или допринасяй за по-големи такива. След това, ще трябва да си намериш стаж. Ако имаш добри проекти, ако ти е адекватно написано CV-то, ще те поканят на интервю. Ако имаш 2-3 проекта, да им покажеш, може д ате питат въпроси над тях, от рода на "защо ползваш масив тук? ", "Какво те накара, да използваш рекурсия, за да решиш този проблем", "Би ли ползваш hashtable и защо" и подобни. Може да ти покажат 10 линии код и да те питат "какъв ще видя на конзолата когато се изпълни този код", "къде ще се провали" и "как би го поправил". И последното е, че може да те питат за дадения език "Как се предават аргументите - по стойност или по референция".
И общо взето ще е това. Ако можеш да тговориш на тези, повечето места ще те вземат директно за стажант. Също така - гледай да си спретнат и усмихнат на интервюто. Ще караш от 3 до 6 месеца без или с много ниско заплащане, но ще доразвиеш уменията си и ще придобиеш нови такива.

И едва тогава, може спокойно да говорим за работа, било то в България или в други страни от Европа, където ще се надяваш на стартова заплата.
Първо - ако искаш работа в чужбина, ще ти трябва местния език. Ако местният език е говорен от прекалено малко хора в света (примерно нидерландски и датски), то имаш късмета, че си в сфера, в която има глад на специалисти - ще се разминеш само с английски. НО - ще трябва да говориш езика на много добро ниво и акцента ти да е срвнително умерен. Казвам ти го от личен опит. Ако си в страна, в която немски или френски са официални езици - няма да ти се размине. Ще трябва да ги знаеш, освен ако не си МНОГО добър в дадена област, но ти си на поне 5 години от такова нещо.

Не знам, дали в Германия е 40 000 евро началната заплата, но определено няма да останеш с "реално нето 2000" (предполагам, че си искал да кажеш 20 000 евро). По-скоро ще са около 29 500 евро, което е масивна разлика. За сравнение - с 40 000 лева в България, ще останеш 31 500 лева. Само че съм сигурен, че 3333 лева на месец, е поне 2 пъти над началната заплата за един програмист в България. Колкото до тази в Германия - говориш за ниво "младши", трябва да си наясно, че може да си считан за такъв поне 3-4 години, и че това, което виждаш е заплтата на хората с 2-3 години опит. Много вероятно е, пое първите 6-12 месеца, да започнеш на 32-3000 евро, като постоенно да има повишения. Така че не си прави плана, че скачаш в германия и ХОП - 3333 евро на месец от първия ден.

Най-високи са заплатите в Люксембург и Дания, но разходите също са огромни. Ако искаш да взимаш маскимално много пари - то Сан Франциско - ставай разработчик във Facebook и Goolge или яко се натиска по обещаващи стартъпи. Ама си е бая стрес. А и ще ти трябва бакалавър, просто защото няма да мине номера с работническата виза, ако нямаш "вишу", поне доколкто аз съм запознат.

Иначе - не, не е задължително да си учил в Германия, за да работиш там. Не езадължително, да си учил и в България. Но ако имаш образование в Германия, или дори си първа-втора година студент, нещата ще са много по-лесни за теб.

И последно - ако си на ти само с езика, а не можеш да работиш с определени билбиотеки, да позлваш модели, да разработваш специфичен вид софтуер, ще си забил винаги на базовото ниво. Другото е - е мжоеш да се надяваш на продължителна кариера, ако си само програмист. Всяка голяма компания се надява, да станеш "софтуерен архитект", след време. акто виждаш, заплатите се вдигат постоянно, но никой няма да те държи 5-6 години, с висока заплата, при положение, че може да наеме някой на 19, за 1/3 от заплатата ти, който след 6 месеца, ще е на твоето ниво, защото си стагнирал. А ако мислиш, да забиеш на една и съща заплата завинаги, HR (тяхната кожа... шегувам се, де... ) просто ще те разкара, защото от подобни служители, компаниите си патят най-много.

И последен съвет - не ставай роб на корпоративната им култура. Третрат те като първолак - безплатна храна, "гурме" кафе, душ в офса, конзоли за игра, сущи барове, йога класове - всичко е просто, да те направят зависим на психологичеко ниво, така че, като кажат - ще бакаме с по 25 часа отгоре тая седмица, всички ще кажат "Да" и ще се радват. За компаниите, ти не си човек, ти си просто инструмент. Това, че те "умилкват" е просто, за да извлекат максимална полза от теб. Трябва, да се отнасяш по-същия начин, особено ако си в масивна компания, къде си служител 68 211, защото сте толкова масивна компания. Винаги се оглеждай за нова работа. Никога не знаеш, кога ще ти се обадят, да ти кажат, че си съкратен, че са ти изпратели личните неща по пощата, че са ти изтрили всички акаунти и да ти напомнят, че по договор, през следващите 6 месеца не трябва да работиш за конкуренти (което включва почти всяка софтуерна компания) - поне ако си в Европа, плащат дълго време обезщетения, ама ще си седиш у вас 6 месеца, което, особен ако няма корона карантина е много гадно.

Това е! Дано съм ти помогнал!

 
  ...
преди: 4 години, 24 дни
hash: 31a8f11add
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Много решения на веднъж се опитваш да вземеш.

Къде да живееш?
Къде да учиш?
Къде да работиш?
Колко да взимаш?

Живеенето - лично решение.

Ученето - в Германия ще те научат по-добре най-вероятно.

Работенето - лично решение и ще видиш с времето, че парите не са най-важния фактор.

За сега се съсредоточи на това къде ще учиш и как ще учиш. Има програмисти които са учили в БГ и са много добри. За да се научиш на програмиране трябва да си много силно самомотивиран. Това значе да не чакаш само учителите и лекциите.

За парите не му мисли въобще - навсякъде ще си добре финансово ако си програмист и те бива. Не гледай само сумите абсолютно - цените са различни на всички места.

 
  ...
преди: 4 години, 21 дни
hash: 2a4e21a800
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не лети толкова в облаците. Знам, че в Германия говорят само на Немски, на английски и да го разбират няма да ти говорят много. Това съм го чела в интернет и съм го чула и от приятелка, която беше там за 2 седмици.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 19 дни
hash: f93321d121
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До 3

В Германия можеш и с английски, стига да си в полето на физикита, биологията, химията, да си лекар или инженер, било то и софтуерен. Просто немците се изучиха от САЩ, от последния път, когато им обраха учените.

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: 326b9a6c21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Напоследък все по-популярно, и то не без основание, е български програмист да работи за чужда фирма в България. Не говоря за масовия аутсорсинг (макар, че и там има нелоши пари), а за по-специализирани дивелъпъри.

Иначе, евала, че си се насочил към С плюс плюс (плюс символът не излиза тук, а и впрочем като кажа С плюс плюс включвам и С). Имаш много време да си развиеш уменията и да решиш точно в каква насока би искал да се специализираш. Аз например съм С плюс плюс разработчик на вградени устройства (embedded devices) и тук програмирането е едно, а примерно разработчик на финансов софтуер за предсказване на пазарите ще пише доста по-различен вид софтуер, макар че все за С плюс плюс говорим. Тук трябва да знам едни принципи и едни API-та, а програмистът на финансов софтуер трябва да знае други принципи и други API-та...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker