АМЕРИКА - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

АМЕРИКА
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 2225 пъти
От 14-15 годишен, когато започнах да се интересувам повече за страната се влюбих в нея (меко казано). Сега на 23г., живеещ в централна Европа, със стабилна работа и доходи мисля, че съм готов!
Скоро ще си изкарвам сертификат от TOEFL за ниво на английски...по моите познания мисля, че резултатът ще бъде B1/B2. Не срещам кой знае какви трудности с езика, освен, когато вече става въпрос за сложни терминологии, административни и много конкретна-специфична материя и тема на разговор.


Заделил съм сума от колко 5,500€, надявам се до 2-3 месеца да станат 8,000€ с които ще бъде "стартът".

Имам обаче купища въпроси, на които не успях да намеря отговор, даже и в чудрестраните форуми. За това реших да пиша тук, защото зная, че има хора, които са били или все още са в Америка и следят сайта.

1. Трудно ли е намирането на американски работодател, които би наел служител от чужда страна? А, може би е по-лесно, чрез български агенции за подбор на персонал?
2. Визата СЛЕД като получа документите от работодателя си (ако ме вземе на работа) ли трябва да поддам или той се занимава с всичко там, а от мен остава само минаването на интервю, паспорт, плащането на таксите и получаването на право за работа.
3. Наемането на жилище по-трудно ли е за имигранти?
4. Не намерих данъчен калкулатор чрез, които мога да видя ако взимам 2,300$ бруто колко е в нетто. Зная, че зависи от Щата в който се намирам, но ориентировъчно трябва да има някакъв процент. Например ако ми се плаща 15$ на час х 8ч. работа = 120$ х 5 дни = 600$ на седмица х 4 седмици = 2,400$ на месец. И от тези сума ако данъците, осигуровки, застраховки и всичко ми е около 40% от заплатата то тогава би следвало ; 2,400$ - 40% = 1,440$ нетто.
5. Регистрирането на фирма и развиването на бизнес...колко благоприятна е средата за чужденци. Зная, че там не ги интересува от къде идваш, пол, раса и т.н., но чисто формално и законосъобразно говоря. Има ли бариери...визи, разрешителни и т.н. Не говоря за инвеститорска виза в която трябва да инвестирам 500,000$ в НЕзаселен регион и 1,000,000$ в разесел + да осигуря работа на Х души и т.н.

Поздрави! Ще бъда изключително благодарен на хората, които споделят мнения и опит. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: cd25e0f7d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Какво работиш в момента?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a537d1e99b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Мисля, че ти трябва зелена карта. Или си намери работодател предварително без да напускаш сегашната си работа, за да не се окаже, че в тези смутни времена от коронавирус ще останеш без работа.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 332a332af6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ти луд ли си да ходиш в Америка, човече?!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06ba0edf09
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Първо искам да кажа, че не съм бил в САЩ. Но въпреки това си позволявам да коментирам.

Виж какво, живееш в 21 век. Влез в ютюб и напиши в търсачката "блогове от америка", напиши го на английски или на руски, или на немски, каквито езици знаеш, за да видиш какъв е животът там през очите на имигрантите. Според мен трябва да отидеш по някаква програма или по работа, бригада... да видиш какво е.
Или просто иди на екскурзия и разпитай хората ако щеш.

Аз те разбирам. И аз израснах в тази информационна култура, и аз съм си мечтал за боровинков пай :D Само дето нещата се промениха от преди 10 години и днес САЩ няма с какво толкова да се похвали. За мен лично Западна и Централна Европа са най-добрите страни за живеене. Канада също е добър вариант.

Аз съм чувал, че в САЩ е трагедия ако член на семейството изгуби работата си, защото след това много трудно може да си намери нова.
Чувал съм, че си длъжен да плащаш куп осигуровки, за да имаш качествено здравеопазване.

Има един екзистенциален въпрос в случая. За какво искаш да ходиш в Америка? Заради парите, заради детските мечти или заради качеството на живот? Там е пълно с мигранти като теб. На никой няма да му пука каква раса си или от кой край на света си. Имат си достатъчно чужденци.

Ето малко линкове с информация:

https://youtu.be/w5HcOK7uxBY
https://youtu.be/Zkdzw5psCFg

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 1a20298a79
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ти колко си далеч от истината.
Без Зелена карта... никаква работа.
Без Работна виза... никаква работа.

За едното ти трябва луд късмет, за другото... някой работодател да иска да те наеме и спонсорира.

Да си alien в тая държава и да отидеш да работи нелегално... трябва да идваш от страна от третия свят, където не си имал питейна вода и вечер си си правил възглавница от хлебарки.

Имаш ли идея, че наемите на повечето места са доста над 1000 долара на месец. Ти с тея имагинерни 1400 долара какво ще правиш? Можеш да живееш в една стаичка някъде, да бухаш cereal по цял ден и туй то. Да се надяваш да се поиздигнеш малко, че да си закърпиш живота.

Ако можеш да си намериш работа... ама не такава, която ще ти плаща по 15 долара на час, а квалифицирана такава, от порядъка на 50к на година, вече можеш да го мислиш.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4725f5dec7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Канада приема имигранти по точкова система. Виж дали може да се квалифицираш по това. Ако искаш по-леки зими, то Ванкувър е добър избор. Много граждани на САЩ се представят за Канадци (лепят си и Кленовия Лист на раниците), когато пътуват по света. Може би трябваше да избера Канадския паспорт (!?ЛОЛ).
В Канада удръжките върху заплатата са по-високи, но има и много Канадци, които за 10-на години се присъединяват към F.I.R.E. движението (финансово независими), така че може би не е толкова зле ;-)
По точка 3: от значение е само да имаш добри доходи и да изглеждаш нормално (“по дрехите те посрещат, по акъла...”). Мой съвет е да търсиш жилище от частно лице (Craigslist), а не от мениджмънт компания, защото наема ще ти е по-малко. Иска се депозит и предплащане за един месец.
В САЩ е супер лесно да отвориш фирма. Друг е въпроса за банкова сметка от местните банки, защото банката със сигурност ще ти иска документи; нищо не пречи да използваш и чужда банка (Канадска); Кредит Юниън е за предпочитане пред банка. Можеш и да регистрираш фирма (LLC) само с ролята да закупиш кола/имот от нейно име; в този случай дори не ти трябва и EIN; щата Уайоминг е добър избор тук. Виж разликата между S и С корпорациите, важна е!

Само моите два цента...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d00d83fe97
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   От автора.

#1 Ръководител смяна. Нещо от сорта на тяхното Shift-Manager.
#3 Не думай...
#4 Луд не е точното определение, но ДА :) Все пак това ми е мечта от малък и докато не я изпълня няма да се чувствам напълно щастлив. Всеки си има различни цели, планове и мечти.
#5 Мислиш ли, че като човек, който близо 10г. се интересува за Америка и е гледал 300 милиона видеа, изчел е още толкова коментари по форуми и т.н. не е на ясно. Чужденците имат различна представа за Америка, която е доста по-различна от нашата. За това не ги взимам на сериозно, още по-малкото е, че там факторът е да генерират гледания и нещата, които казват и споделят са...доста напудрени и извън рамките на реалността. Вътрешното ми усещане е достатъчно силно, че да знам, че там е в пъти по-добре. А, западна и централна Европа - хаха, като човек, който ЖИВЕЕ тук и е живял в 2 различни държави в централна Европа и съм ги обикоилил всичките...искам да ти кажа, че си в уникално голяма грешка. Хората, които не могат да стигнат отвъд океана, просто се примиряват с близките развити европейски страни и си мислят, че там е раят и че всичко е наред, но като поживееш, работиш и свикнеш с хората и културата ще разбереш колко ужасно е въщност. Е, не е толкова зле, колкото в родината ти, но пак...разликата не е кой знае каква. Замазва се положението с хубавите пътища, евтината храната, що годе по-високите заплати. Неща, които още от преди 50 години са били нормални за тукашното общество, но българинат гледа на тях като на златна мина и нещо невероятно, което е толкова трагикомично, че даже не ми се коментира.

Страничим нещо от информацията, която търся, но продължавам да чакам за други коментари.
Не ме разбирайте прогрешно, трябва ми човек, който е минал през това за да сподели мнение. Не толкова дали му е харесало или не, защото съм убеден, че доста голяма част от тях ще споделят негативно мнение, а чисто формално, работодатели, документация, правни точки, какво се прави, когато вече си там. От първо лице.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0e6c58e2d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не си казал какво работиш, а това е важно при избора и възможностите за виза. Да речем, че е нещо специализирано, което изисква поне бакалавърска степен на висше образование. Тогава вероятно ще се насочиш към Н1-В. Това е визата на повече то чуждестранни работници в САЩ. В момента USCIS са съкратили много от услугите си, а и Тръмп може пак да иска да променя политики относно миграцията. Докато не свърши кризата и USCIS не почнат пак работа нормално, няма как да знаем какво следва.

1. Зависи от вида работа. За софтуерен разработчик или електроинженер ще е по-лесно, отколкото за дърводелец. Има сайтове за търсене на рабоа в САЩ, няма да спамя тук. Там може да се гледа какво е налично. Зависи и от щата - едно е Мисури, друго във Вашингтон.

2. Документите ги попълваш ти, адвокат или агенция, която си наел за помощ. Работодателят те спонсорира и те наема. Ще има някой друг формуляр, който ще попълнят, но основната работа я вършиш ти. Няма как да те наемат преди да имаш виза, защото такава може да се откаже от посолството. Допитваш се до локалното посолство на САЩ за подробности.

3. Не, някъде е по-лесно. Идваш от чужбнина и имплицитно се знае, че няма да пуснат някой престъпник в страната. Тоест проверки на миналото ти няма да искат хазяите. Ако значт, че си нает и можеш да плащаш, то никой не го грее откъде си.

4. Зависи, няма един отговор. Зависи от заплатата, семейния статус, щата, какви осигуровки ще плащаш за здравеопазване. Ето калкулатор: https://goodcalculators.com/us-salary-tax-calculator/

5. Трудно, за теб сега невъзможно. Можеш с Н1-В да отвориш бизнес, но няма да е твой. С тази виза можеш да стартираш компания, но няма ти да си единственият служител, ако искаш да печелиш от нея. Трябва да е фирма, в която ти имаш началник, който да е способен да те уволни. Защо? Н1-В те обвързва с работодателят, който те е спонсорирал. Ако те уволни или напуснеш, или друг трябва да те наеме и спонсорира пак за визата, или принудително напускаш САЩ. Ако всеки с виза основе фирма и почне да печели от нея, то всички сами щяха да се спонсорират и никой да не си тръгне. Бизнес можеш да основеш с такава виза, но печалба от него - само ако не си единственият служител и си подчинен.
Това е сложна тема и за нея се изисква консултация с адвокат, което рядко е евтино (може нещо от написаното да се е променило, така бе преди). Каза, че сложните терминологии на английски не ги владееш, така че тук юридическата помощ е неминуема, легалния жаргон може да стане кошмарен. Знам от опит, преглеждал съм юридическите текстове на приятелката ми. А и да плащаш на шефа си, за да не те уволни, скъпо ще излезе. Така че, не - капиталът ти е малък, за да направиш печеливш бизнес за момента.

Засега имаш немалко разходи налице - билет, първи наем, живот до първа заплата, такси за виза, евентуални адвокатски или други консултации. С 8,000 евро е трудно всичко това да се покрие, особено в по-скъп щат. Няма да ти останат пари за инвестицията.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4edc761187
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   А това за инвеститорската виза, представяте ли си някой, който разполага с половин милиард, да седне и да пише в "Сподели" и да търси мнения!

Ама що ли аз си губя времето!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 16c7b13ef8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   До номер 4, защо трябва да е луд, за да иска да осъществи мечтата си? Убивам се от смях като видя тесногръди хора.


По темата, препоръчвам Чикаго, сега минималната заплата ти е е около 13, но от 1-ви Юли, 2021-ва, ще стане 15$. Има много ниски данъци, сравнено с останалите два най-големи града ( NY & LA). 40% данък? Това не е Германия, пич. Имаш 3 вида данъци, които като се комбинират, стават 6. 72%.

Влез в city-data forum, това е американски форум, пишат се неща за живота в САЩ. Имаш под-форуми на щата и града. Illinois, Chicago, Chicago: Suburbs и т. н. и не само.

Не се влияй от коментари като "чувал съм", "един приятел", "не съм запознат, но... ".

Нямало какво да предложи Америка, докъде стигнахме...


ДС

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4725f5dec7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 13 не взима под внимание данъчната тежест, която включва освен данък доход (щатски плюс федерален), още ДДС (най-високото е в област Кук, Чикаго), данък гориво, поземлен данък, данък за колата, пътни такси, и плетора други. В сайтове като Kiplinger се представя списък на добрите и лошите щати от страна на данъци. Познайте къде попада Илинойс (Чикаго)?
Ето линк:

https://www.kiplinger.com/kiplinger-tools/taxes/t055-s001-kiplinger-tax-map/index.php


Използвай т. нар. гео-арбитраж, за да се възползваш от данъчна гледна точка. Ако професията ти е независима от локацията, то може да живееш, където пожелаеш.

Чикаго е за хора, които не знаят езика, нямат документи, липсват им българските ресторанти и магазини (храни), българска църква, училище за децата и др. такива. От финансова гледна точка, не е добър избор. От климатична гледна точка- също.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: cd25e0f7d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Чикаго е един от най-престъпните градове. А Америка беше велика... през 40-те докъм 80-те.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: cd25e0f7d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   8 чак пък ужасно? Да не си в Германия, Австрия или Чехия? Другите в Централна Европа са си хубави.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06ba0edf09
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Сякаш действаш твърде прибързано... разбирам да си някакъв мигрант от Южна Америка или страна от третият свят, но ти сам казваш, че си в Централна Европа.
Без работа, документи и нужните познания за американската система, ако щеш и бюрокрация просто рискуваш твърде много.
Плюс това, там е различна култура, философия. Хората са различни. Познавам американци на моята възраст. Нямат същото мислене (в пъти по-положително е от просташкото чалгарско българско поведение), но няма да е същото. Искам да кажа, че там хората са други, мировозрението е различно. Всъщност сигурно си чувал за пластмасовата им усмивка. Да не говорим за географските понятия на средностатистическият американц.
В комбинация с лошата икономическа обстановка, не бих избрал Щатите. Един обикновен американец от средната класа бачка, за да плаща сметки и кредити. Това е факт и няма как да бъде отречено.
Но ние идваме от България, на нас това ни е познато. Онова което лично аз не понасям в западните страни или в частност САЩ и Англия е храната. Ядеш пластмаса, поне в сравнение с тези от градината на баба и дядо.
Не искам да говоря отрицателни неща, но хубавите всеки ги знае, а на теб ти е нужна цялата картина.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06ba0edf09
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Авторе, пак ще питам. Защо искаш да ходиш в САЩ? Заради парите или заради хората там? Май много добре ще си паснеш с американците, имате сходен мироглед.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: cddce6ca10
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Провери правителственият сайт на САЩ относно визи и заминаване. Информацията от там е най-достоверна.

Колкото до спонсорство имат определени визи за определенш професии които се водят недостиг. Вероятно има и други, включително бизнес виза ако ще инвестираш там. Сам провери колко / как за САЩ в правителствения сайт.

Ето за пример в ЕС най-ниска инвестиция се изисква в Латвия, като се дава 5 годишен период на резиденция. Това ще рече че после може да станеш гражданин на страна от ЕС. Разбира се, ние вече сме от страна на ЕС така че това е просто пример за каквопда търсиш но за САЩ.
https://best-citizenships.com/2018/12/18/latvia-offers-the-cheapest-golden-visa-in-europe/

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 6cf33ec944
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   До 17:
“Пластмасовата усмивка” е заради самата същност на държавата; не знаеш човека насреща дали е чужденец, който не говори Английски и с включване на няколко лицеви мискула в действие, показваш че не си опасен. Има го и обслужването на клиентите, където сервитьори, бармани и др зависят от бакшишите. Допреди отварянето на световните граници, много от държавите бяха хомогенни. Тук (живея в САЩ), освен ако не си Индианец, то си имигрант или твоите предци са били такива.

Вярно е, за обикновения американец, че живее от чек до чек, но защо трябва да бъдем необразовани финансово? Има книги, които те учат как да станеш финансово независим за 10 години. Ако започнеш работа на 20-на, то ако желаеш, спираш да работиш на 30-на. Ето една от тях: “Simple Path to Wealth” от JL Collins. Също и блогове като този на MrMoneyMustache те учат как да го постигнеш.

Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 05baf3a409
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Аз съм съгласна с автора, че в САЩ е в пъти по-добре от Западна Европа и го казвам от личен опит понеже бях и на двете места. В Европа ни дикриминират и отношението към нас не е много добро, а и доста нискообразовани хора идват тук и доста роми и хората там ни сравняват с тях. Все пак зависи и от средавта в която работиш, но дискриминация винаги е имало, хората са много студени и е изключително трудно да завържеш приятелство с някой. В САЩ хората са доста по - топли и широкосроени, а и не ги интересува кой си и от къде си а и те въобще не са чували за нашата малка държавица. В САЩ според мен възможностите да се издигнеш са доста повече, ако имаш виза разбира се, но не съм запозната с вариантите за получаването на такава, тъй като аз бях на студентска практика за 1 година. Върнах се поради лични причини иначе с удоволствие бих предпочела живота там пред този е Западна Европа.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4bdc6b1003
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Както се спомена по-горе, капиталът ти е малък. Преди да станеш предприемач, имаш:
- цена на виза
- цена на билет до САЩ
- цена за превод и легализация на документи (ако има или вече не са направени)
- цена на юридическа консултация, ако не можеш сам да се справиш
- цена на първия ти наем преди първо заплащане
- цена на живота преди първо заплащане
- каквито и да е други, непланирани разходи

После тепърва идват разходите за:
- легална консултация относно кой с каква виза какви предприемачески дейности може да извърши
- цена на документи и обработката им
- начален капитал на бизнеса ти (какъвто и да е)
- намирането на клиенти

Какво си гледал не знам, но основата липсва. Ти знаеш какво ти е образованието, но ако тръгнем с избора на най-популярната виза Н1В, процедурите са описани на хиляди места, няма смисъл тук да се пишат параграфи.

Ако искаш да живееш в САЩ, после чрез тази виза Н1В ти можеш да се кандидатираш за зелена карта. Става чрез работодателя ти, той трябва да подаде петиция за твоята зелена карта (сам не можеш).
Той трябва да подаде трудов сертификат към бюрото на труда, който се казва PERM. Трябва да се одобри.
Тъй като визата ти е временна, работодателят трябва да направи позицията ти от временна в трайна, USCIS трябва да одобрят това. За това е нужен формуляр I-140.
Трябва да си преправиш статуса от неимигрант в имигрант, формуляр I-485. И това да се одобри, след одобряването на предишния.
Приоритетът на издаване на зелена карта е категоризиран, по-ценните кадри имат повече предимство:
https://www. uscis. gov/working-united-states/permanent-workers

След като я получиш, тогава чак започваш да чакаш 5 години за натурализация. След 5-годишен престой в САЩ като "траен жител", чак тогава можеш да станеш официален гражданин.

Процедурата дори на хартия не е лесна или бърза, помисли какво е наживо. Предприемаческите дейности са ти още много далеч на хоризонта. Мисли какво ще правиш, къде ще търсиш спонсор и дали си готов да минеш пътя. Философтваш кой може да стигне отвъд океана, но базови познания нямаш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker