Що за държава е Финландия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Що за държава е Финландия?
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 2498 пъти
След напускането на Англия на ЕС, единствената останала страна членка в която ми се струва, че си струва да се ходи за да се работи откъм заплащане и живее откъм стандарт е Финландия. В Германия е претъпкано с бежанци, а и май само общ работник може да е българин там, дали е така вие ще кажете, във Франция също, като и едва ли се плаща добре и също е претъпкано с бежанци. Обаче никога не съм бил във Финландия. Има ли някой живял и запознат там? Вярно ли е, че е страната с най-висок стандарт на живот в света? Като им видя историята и постиженията, особено на фона на това, че са по-малко като население от България, оставам с впечатлението, че това е най-умният европейски народ. Освен това изглеждат много яко с оная снежно бяла кожа и сини очи. Обаче дали признават българските дипломи там, как се отнасят с българите, каква работа може да работи българин там и какво е заплащането и разходите? Труден ли е езикът им? Какви са като хора? Защо има толкова малко чужденци там? Струва ли си да се ходи там?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 2a5190f356
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да, висок е стандарта на живот във Финландия, но не е "най-висок в света", просто е много добре развита страна. Не знам колко време отнема, за да се научи фински език, но предполагам е доста (това ти го казвам, защото ако ще живееш там, трябва да се знае местният език). Иначе е хубава държава.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 55354c42b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз лично не съм ходила там, но много искам. Финландците са ми любимата нация. Само съм чела някои неща и съм срещала финландци в предишната работа на родителите ми. Не знам какво от това, което ще споделя с теб е вярно, така че хора които са живяли там и са имали досег с местните, може да ме поправят, ако имат желание. И аз много искам да знам всичко възможно за тях!
Финландците са хора на честта и много държат на приятелството, но трудно допускат слабо познати. Това означава, че трябва да се докажеш като човек пред тях, но спечелиш ли им доверието, ще имаш добри приятели. Проведен е социален експеримент в различни страни по света (не помня през коя година). Оставяли са портмонета с много пари и документи по улиците. Във Финландия от 16 портмонета са върнали 15, което показва, че финландците като цяло са хора, на които може да се има доверие. Но да не забравяме, че добри и лоши хора има навсякъде.
Финландците много държат на точността. Това означава, че на дадено място трябва да си в примерно 15:00. Не 15:01 или 15:05. Така, че ако искаш да живееш сред местните, трябва да си точен. Ако не си точен, почни да се учиш отсега.
Много пият и доколкото съм чела - смесват всичкият донесен алкохол в едно и след това го пият. Ако ти, естествено, не пиеш или не пиеш така, винаги може да споделиш. Петък вечер се събират в приятели и в яхтите си, които за тях са като нашите вили, и пият стабилно. Слушат много метъл и ако не понасяш подобна музика или подобни хора, не ти препоръчвам държавата.
В предната работа на родителите съм общувала малко с тях. Малко са студени, но като цяло са спокойни. Не са агресивни, освен ако не са пияни и това важи само за някои от тях. Като цяло изглеждат разбрани. И да, наистина имат красива външност.
Предполагам знаеш, че там сауните не само по СПА хотелите, но и по домовете. Чела съм, че има сауни в МакДоналдс и подвижни сауни. За финландците голотата е нещо нормално. В това отношение те не са толкова консервативни, колкото нас българите и си влизат голи там. Даже има смесени сауни - за мъже и жени.
Повечето финландци много обичат природата и я пазят. В град Тампере има ресторант на име Плевна, който е основан от българи от Плевен (доколкото помня). Затова и ресторантът се казва така.
Езикът им не е сложен откъм времена, мисля че няма родове освен за хора, но имат 15- 16 падежи. Букви като "b" "с", "f", "w", "x", "z" се ползват само за думи от чужд произход. Шведскиият език също е официален език и се учи в училищата.
Това се сещам за Финландия и финландците и пак казвам - може не всичко да е вярно, така че който знае по- добре, може да ме поправи или да добави нещо.


Black Sabbath

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bfba47db45
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Финландия е 5млн души.
Блата и тръстика.
Освен Хелзинки останалата част от страната е бясна депресия..
Най добре живеещите там са работещите в Нокия.. другото е шведски компании, които офшорват там..
Финския е супер труден език.
Финландците са много студени хора и въпреки че да много добри приятели, трудно допускат някой до себе си..
На север от Йовескела е пълен мрак и пълен ден. След третия ден/нощ безсъние/сън ще ти се отще от всичко финландско
След това ще имаш два изобра. Да се абонираш за алкохолния магазин Систем болагет или да се прибираш в БГ. В обши линии не е за хора които не са родени там..

Престанете с детските си мечти и търсенето на филанкишията, ами се прибирайте в България да сваляме Бойко

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 07dfc31c9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Най-трудният език в Европа. В една група са с унгарците (финно-ургурска) имат около 15 падежа.
Много висок стандарт на живот, това е факт. НО това е страната с най-много самоубийства (в света май). Защото е безумно скучно там.

Какви бежанци в Германия бълнуваш? Много телевизия гледаш.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 0b88675efe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Замисли се откъде идва ХЕЛЗИНСКИЯТ комитет.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 30db6243dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Не съм ходил във Финландия, но от нещата, които съм чел и гледал съм много оптимистично настроен. Образователната им система е определяна като чудо и като най-добрата система от такъв тип в света. Имат много стабилна икономика и висок стандарт на живот. Мен като куиър човек най-много ме впечатлява това, че ЛГБТ хората във Финландия са най-приемани, отново в световен мащаб. Тя е държава, която най-нагледно олицетворява това, което винаги съм проповядвал като убеждение - образованието върви ръка за ръка с толерантността към различните. Отношението към уязвимите групи от обществото е особено ясен индикатор за развитието на това общество. За пример можем да вземем и България, негативен разбира се. Общо взето фактът, че можем да сложим пред името на Финландия толкова "най" в световен мащаб е показателно за нея като държава.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 63f57866e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Социално е добре устроена държава, т. е. можеш да се развиваш, можеш да се запишеш на курсове и да надграждаш, а тях ги поема държавата, примерно. Просто социално са добре. Знам семейство българи там, не ти е нужно много, за да се развиеш, държавата те подпомага.
Познавам хора живели там. Не си прав, че няма паплач там, има. Живея в Англия, и от Финландия след няколко години престой идват тук. Познавам нигерийци, сомалийци, магреби, португалци живели там. И там ги има, не бъди заблуден.
Във Франция не са бежанци, а са от бившите им колонии, има разлика.
Финландия в Европа води в рейтинга с най-много самоубийства. Помисли. Денят през цялата година е наполовина и се стъмва много рано. Прочети номер 3. Имам познати ходили с финландки, до една с хронични депресии и посттравматичен стрес от нещо си при това още от ранна тинейджърска възраст.
Не са социални. Имам познати работили там с добър английски, не с фински.
Финландците, които знам ми е правило впечатление, че всички са завършили университети акредитирани и открити последните 5-10 години и ми е наистина чудно какви традиции имат, навсякъде чуваме колко на висота им е образованието.
Не мисля, че е кой знае колко по-добре, просто държавата ти дава шанс. Така е и във Франция, лично за себе си я предпочитам, не Париж, разбира се.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: fe9ff5fcc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Финландия е един коптор, в който няма да имаш проблем да си плащаш храната и лекарствата. И дотук. Ако ще работиш по специалността в Нокиа или Фортум, има смисъл, защото са лидери в своите области. Просто да се преместиш и да си циганин... По-умни са от българите, определено, но младото поколение и там е страшно затъпяло.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: fc21d192ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Ако Финландия е коптор какво да кажем за любимите на Ганьо Англия, Испания, САЩ и Германия?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7d892eea8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ходила съм на екскурзия в Хелзинки - много красив град, спокойно, чисто. Беше началото на септември и доста студено. Защо смяташ, че в Германия всички сме общи работници. Аз и българите, с които общувам, си работим по професиите.
Езикът, който се говори там, се казва суоми и е страшно труден.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: b40a4b6420
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   9 (Ганьо),

Много можем да кажем за САЩ. Какво не си разбрал за Америка, Ганьо?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: fc21d192ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   12, Америка е кочина, където може да те застрелят ей така за нищо. Където друсалки предлагат свирки на светофарите срещу пари за дрога. Където е пълно с бездомници.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker