Искам да емигрирам! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Искам да емигрирам!
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 2936 пъти
Здравейте, мъж съм на 36г., искам да емигрирам в чужбина, ориентирал съм се към Швеция или Дания, но нямам никакви познати, моля ако някой е живял и е работил в тези страни да ми даде съвет, какво мога да направя. В България съм работил, човешки ресурси, на разговорно ниво се справям с английски език...
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7671dce636
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като за начало понаучи поне до B1 езика, заеби го тоя английски. Второ това да работиш човешки ресурси там просто го забрави. Не е толкова елементарно, а и такива работи са за местните или поне за завършили там, не за източноевропейци. Това последното лично ми го е казвала германка, защото съм счетводител. Дори и по някаква щастлива случайност да се случи, няма да е от ден за утре. Трябва да побачкаш друга работа, да научиш езика поне до B2, от там нататък се минава курс за приравняване на дипломата или направо за подобна квалификация, взимат се изпити, после стажуваш поне 6 мес. за без пари или много малко пари и чак тогава ако те харесат, вече можеш да работиш като хората. Но всичко това ако някой реши да ти даде шанс, защото за стажанти предпочитат млади хора на 20 - 20 и няколко. Тепърва на 40 да те вземат за стажант и то чужденец и то завършил в България, не ми се вярва.

Но в крайна сметка не ти и трябва, защото ти е без това можеш да изкарваш добри пари и да живееш добре. Според мен щом нямаш познати, има два варианта. Единият е да отидеш от България с фирма, обаче не очаквай да получаваш много пари, защото посредническите фирми ще взимат голям процент от заплата ти. И не очаквай да е най-добрата работа на света. Но като за начало е начин да отидеш, да си намериш квартира, тя обикновено я осигуряват. Защото там и с квартирите е сложно, дори и пари да имаш, просто няма квартири.

Вече на място учиш езика, ако го знаеш от България още по-добре. Намираш си друга работа на място, по-нормална и за повече пари, квартира и т.н. Впоследствие вече ако искаш да растеш, изкарваш някакъв курс сертификат, за да имаш квалификация и започваш още по-платена работа. Но с каквато и да е работа, след като се откачиш от посредника, ще живееш добре. Въпросът е при какви условия ще работиш.

Другият вариант е влизаш във форуми, фейсбук страници и т.н. за съответната държава. Всяка държава си има такива форуми за бг емигранти. Даже по-големите градове с повече българи си имат отделни. И там търсиш, питаш, хората отговарят, даже специално за Франкфурт ми направи впечатление, понеже аз член за там, са нетипично за българите отзивчиви и готови на помощ. Та там обикновено се намира някой, който е готов да помогне поне като за начало с квартира, ако си търси съквартирант, може да ти удари рамо и с адресна регистрация, да те посъветва на място за банкови сметки, джобцентър и т.н. Но задължително поне малко научи езика от начало, защото както се казва, няма да можеш елементарни неща да си вършиш, като отидеш. Остави работата. Гледай поне B1 или минимум A2 да имаш.

И като цяло не очаквай да бачкаш в офис. Приготви се работи като шофьор, куриер, кетъринг, подреждане на стоки и подобни. Но не се притеснявай, там всичко е измислено, работи се с машини и тежката работа е сведена до минимум. Но все пак не очаквай да си клатиш краката в някой офис, няма да е съвсем леко. И със сигурност ще мине 1-2 г., докато започнеш по-нормална работа, научиш език и т.н. и до тогава вероятно ще ти е доста тегаво, осоебно ако те налегне и носталгията, а такава ще те налегне почти сигурно и първите месеци ще ти иска да захвърлиш всичко и да се прибереш. Ще има гърч в началото, но ако остискат, после няма да искаш да чуваш за България.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 266bbe1129
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 добпе го е написал. Там няма такава раздута администрация. Често шефа работи наравно ад всичко, дори и на ниските нива.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7671dce636
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   От номер 1

забравих да добавя, че езика можеш да го научиш от България от вкъщи. Интензивни курсове в България почти няма, а и да има са доста скъпи. ма сайтове подобни на VHS (за немски, за шведски не знам), където можеш да си учиш сам и безплатно. Направено е доста има умно и така че да се учи и запомня лесно. Но все пак си трябва едно половин-една година почти всеки всекидневно учене поне по 2 часа (ако ти се отдават езици) да го научиш, колкото за начало да се оправяш.

Общо взето ще имаш 1г. гърч, доакто научиш езика и още 1-2 г. мизерия докато си стъпиш там на краката, ама след това ще живееш наистина като бял човек. Много много по-добре от България, стига да не си като някои Ганьовци, живеещи там с години и не са си мръднали пръстта да научат дори езика. Не се иска много, само малко желание и търпение.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 43710a4d69
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А аз да питам има ли работа там за дентални хигиенисти? Мисля да го запиша. Друг вариант е да уча изкуства, защото там държавата плаща и на творците. Влечат ме изкуствата и медицината.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6499eb0e21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   За чужбина са нужни език и професия някаква. Има курсове по шведски и в София в Норд студио. Другото-добре е да изкараш някакъв курс-за готвач, за плочкаджия, за фризьор, примерно, за да си намериш по-лесно работа. Отначало ще е такава, после ще разбереш по какъв начин да работиш с дипломата за човешки ресурси.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 82695c4813
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   5, въпросните курсове се изкарват в съответната държава. Иначе я ти ги признаят, я не. Без такива курсове има голяма вероятност да се започне на минимална заплата, особено ако не знаеш езика. Но все пак е някакво начало.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6e6ccea1c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей,

Аз също съм Човешки Ресурси в чужбина. Щом говориш Английски, най-добре се насочи към англо-езична страна. Ако е за Европа, разбирай Великобритания (докато имаш време до края на годината), или Република Ирландия.

Сам можеш да си направиш анализ за това кое ще ти е по-лесно и отгоре, отвори врати за работа.

От моят општ в човешки ресурси бих казал че сексизъм има дори във звеното което трябва да налага равенство и разнообразие. Във Великобритания повечето хора в Човешки Ресурси са жени. Последно работих в Университет със 11 жени и 1 мъж (аз). Имай в предвид че и времето минава. Сега си на 36, млад, поддържаш се. С течение на времето всички на възраст започват да срещат и дискриминация на база възраст. Разбира се, за това са и Човешки Ресурси в накои отношения, колкото и да не са идеални.

За UK и Ирландия се тачи квалификацията ти за човешки ресурси да е акредитирана от The Chartered Institute for Personnel and Development.

CIPD са националният институт (клуб) на хората ориентирали се към професионализъм в човешките ресурси. Предлагат и курсове от порядъка на 2-3 бона за курс. Като изкараш курса ти дават и сертификат, дават ти и възможност да станеш член. Можеш да станеш и член въз основа на опит (трябва да минеш интервю), обаче за от към наемани на работа, биха тачили да имаш квалификация от острова. Тя би била със по-високо ренюме. Чуждите дипломи не им говорят нищо освен ако не са със особен характер към строителство, медицина, инжинерство. Тези дипломи от чужбина хората също си ги конвертират чрез националната агенция 'NARIC', която отдава еквивалент британска квалификация която да се разпознава от местните.

Чрез CIPD също можеш да се срещаш и със други професионалисти - човешки ресурси. Правят се различни мероприятия. В много от случаите организират или се възползват от мероприятията да градят и конкати едни с други. Един вид networking event, като намирането на работа в много отношения във тази сфера става и със контакти. Не е от най-лесните професии в които да пробие човек и това важи и за острова, така че трябва да се има в предвид. В много отношения ако си бил HR и със много опит, нищо чудно да ти дават и по-ниски позиции. Това е реалността. Много HR-и ми е правило впечатление че дори не са извършвали никога функции които съм извършвал Аз от опита ми в различни организации.

По време на интервю по-скоро гледат освен опита ти, също и дали им харесваш (likeability). Най-вече на нея база наемат. Трябва й да внимаваш да не е да активираш завист въз основа на опит и/или постижения защото закопанат и за това във случай че им нараниш самочувствието и егото. Не се шегувам а съм напълно сериозен. Идея си нямаш какви са ти на среща и опита ми с интервюта и хора ме е научил на това че е задълже колко много знам, колко много опит имам или какво искам да направя за организацията. Обикновено шефа дето е отгоре той-решава какво става, а останалите са добри кученца. Всичко опира там до адаптация към културата на HR отдела и опити за поддържане на добри взаимоотношения. Пак казвам болшинството са и жени а те навсякъде са еднакви и това не го казвам като сексизъм а говоря за йерархия която си изграждат. На ясно си и за предишните йерархии как са изграждани когато мъжете са били на горни позиции а жените секретарки. Определоно поведенията и приетите норми се приемат. Сексизъм във Бюългария няма много и като цяло страната е сред първенците (буквално) в сравнение със Запад на база равество между половете, като жени и мъже статистически са на равно по високи позици на лидерство. Феминизма във UK обаче се промотира й доста та имай си на ум и това, както и ако си търсиш работа в човешки ресурси.. макар и те самите да бълват сексизъм относно достъпа на изпълнение на този вид функция.

Ако имаш въпроси питай а аз ще следя темата ти.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3c76a9e797
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Учи език и емигрирай!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6e6ccea1c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Пак от 7,

LinkedIn си направи задължителен. Всичко що е корпорация вече има изградена HRM функция. Имейла ти задълже да не е българския abv а международен като gmail. Във LinkedIn мажеш да си изградиш дигитално портфолио, както и да получиш мнения за себе сш написани от хора които те познават, работили са с теб или сти участвали заедно във някокви проекти. В много отношения набират и на такава база въз остова на предишен опит на други хора с теб. Един вид води се индиректна препоръка. CV-то препоръчвам да проучиш как да си го направиш. Това със данни за възраст, снимка и прочие за UK не е прието поради това че са елементи мотивиращи към директна съзнателна или подсъзнателна дискриминация. Идеята е да се фокусират подбиращите персонал максимално върху опита на кандидата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a7f4f00f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Никога не е късно човек да емигрира. Винаги съм подкрепяла хората, които напускат тази страна, просто защото тук положението няма да се оправи и след 1000 години. Която и държава да избереш ти пожелавам успех! Със сигурност няма да ти е лесно първата година, но свикнеш ли с езика, хората и т.н. ще ти бъде по-лесно отколкото тук!

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7671dce636
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз също подкрепям всички, които искат да емигрират. Не го разбирам това да се обричаш на мизерия цял живот от някакъв криворазбран патриотизъм. Нито някой ще те потупа по рамото, че си мизерствал, нито пък оставайки, ще оправиш нещо. Ти можеш и в чужбина да си патриот, ако ти е важно. Това няма нищо общо.

Сега дори е по-лесно, поне сме млади, а някой замисля ли се, че някой ден ще сме пенсионери с по 200 лв пенсия, ако изобщо не са вдигнали възрастта за пенсиониране над средната продължителност на живота. И после някой, който е ревал, че емихрантите са "предатели", ще вади ли всеки месец по още 500 лв да можеш да си купуваш лекарствата и храната и зимата да се отопляваш. Съмнявам се. Най-лесно е да се лае.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 320f36c756
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   12 и останалите безродници, ще кажа само това вие сте позор за велики българи борили се за тая земя, няма да изброявам имена, знаете си... Тая нация за нищо не става, нито бегълците, нито оставащите... Ходете прочетете история, че очевадно сте НЕграмотни Германия дето масово виете за там всички пропадняци е била срината и сравнена, със земята, защо това не го нашравите прогресивните безродници, и мигранти...

Знайте си следното не ставате за нищо нито тук, нито в чужбина, да бягате на хубавото създадено от други хора....

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7671dce636
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   13, германците са били сринати, ама са хора. Ние се мразим едни други и се псуваме по улиците за глупости, камо ли да направим нещо велико заедно. Не го разбирам твоя болен национализъм. Да седя от някакъв криворазбран патриотизъм да мизерствам цял живот в България и всеки месец да се чудя от какво да се лиша, че да ми стигне за храна. Защо да го правя, като мога да живея като нормален човек? Ти ще ми плащаш ли лекарствата, като стана на 70 и взимам 200 лв пенсия? Пак на моя гъз ще се пише, нали, не на твоя.

Аз съм съгласен да живея в България, ама да има нормални хора, които да се обединят и защитават интересите. Ама аз като клупак да си плащам чинно данъците, пък 90% тарикати да се осигуряват на 610 лв, пък под масата да взимат още толкова и да получават и детския за моя сметка - ами не, мерси. Или аз да протестирам, пък всички да ми се смеят, да ми гледат сеира и да ми обясняват колко съм прост, че не търпя като тях - пак мерси. Или аз да съм честен, пък всеки да гледа как да ме преебе. Или пък аз да си върша работата съвестно, а да взимам 1000 лв, пък някой, само защото лапа пишки или и брат'чед на шефа да взима 2 бона. За кого и за какво да стоя в България? За да ме тъпчат тарикати и за 500 евро заплата? Когато се осъзнаят хората тогава.

Колкото до "неставането". Знаеш ли колко хора познавам, които в България си брояха стотинките, а в Западна Европа си живеят напълно нормално? Май не е само до неставането, си мисля аз. Даже имам съученик, който беше управител на клон на TBI, сега работи във Франкфурт кетъринг и е по-доволен. Сматяй онзи с подреждане на салфетки и вода живее по-добре отколкото като управител на клон в България, при положение че плаща и 800 евро наем, а в България живееше в собствено жилище. За какво да говорим повече? Момчето е умно, образовано, работливо. За няколко месеца си купи кола на 7 г. - нещо, което беше немислимо в България. Сега си търси работа и в банка в Германия, понеже си изкара съответните сертификати и научи езика добре.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a87d7e71ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Емиграцията от страната ще продължава все повече и повече и това няма да спре докато българинът не се научи да си търси правата докрай и да отстоява позициите си. Дори тези протести са много малки. Народът трябва масово да излиза на улицата и да взема оставки и при най-дребните проблеми, както правят гърците! В момента България е превърната в място за нискоквалифициран и нископлатен труд. Всички т. нар. "инвестиции", които се правят тук са точно такива. Да не говорим, че сериозни проекти и сериозна индустрия почти няма! Икономиката е в ръцете на олигархични кръгове, които са се впили дори и в малкото международни компании, които оперират у нас. Тук няма значение колко си умен и какво знаеш и можеш. Важното е да си част от доверената мрежа на олигарсите. Тогава няма проблем да заемаш какъвто и да било пост. Има и изключения, разбира се, но те са много малко и просто потвърждават правилото. Понеже имам поглед върху доста компании, някои от тях международни, мога да кажа, че почти навсякъде схемата е една и съща. Основната работа се върши от пчелички, които получават 1 000 - 3 000 лева, като 3 000 лева са максимум, който трудно се достига и за тях трябва да работиш нон-стоп, понасяйки огромно напрежение и стрес. Всеки такъв екип от пчелички обаче си има "лидер", който вече обира лъвския пай и получава от 2 до 5 пъти повече, а може и нагоре. Това, като цяло не би било проблем, ако този "лидер" имаше подходяща квалификация и наистина работеше. В едни 90% от случаите това обаче изобщо не е така. Мога да дам много примери, на които лично съм бил свидетел, като примерно за хора, които са учили История и дори не е ясно дали са я завършили, а работят, като търговски директори и получават 8 000 лева чисто заплата на месец! Не си знаят клиентите, не си знаят продуктите, не познават схемата на работа, трудно работят с офис приложения и т. н. Още "по-интересно" се развиха нещата обаче в една от компаниите, в които работих. Известна международна компания. Бях част от мениджърския екип и работих като вол. Години наред стоях в офиса по 10-12 часа всеки ден, а след това плътно и първите две и съботи и недели на всеки месец. Изкарах буквално милиони за компанията и то една част от тях от дейности, които изобщо не ми влизаха в задълженията. Направих го, защото мога и обичам работата си. Накрая за награда мястото, което трябваше да получа след 8 години работа за компанията се зае от спуснат от някъде безработен парашутист, който веднага стартира с двойна на моята заплата, а след това стана четворна. Още по-лошото беше, че този човек, ако изобщо дойдеше на работа, просто пиеше кафе и пушеше цигари. Нито пък имаше необходимите знания, за да свърши каквото и да било. Тук обаче, трябва да кажа, че съм изключително благодарен на Господ, че ме изведе до това ниво, защото много мои колеги работят буквално за жълти стотинки. Дори имам колежка от университета, която работи като аранжор в хранителен магазин и изобщо не й е лесно. Както казах положението няма да стане по-добро. Напротив, ще става по-зле и по-изнервено.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 43710a4d69
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Като в Сайтел - човек учил във Военното и никога не работил на телефон да коли и беси?

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0018d4f60c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До 13

Братеее ... плати ми намеа, плати ми сметките, за 10 години напреде и нема да бегам. Нали си голем българин, уе? На колко българи помогна, че са правиш на велик, уе?

Но николко. Само плюеш тука, кат некаф гаден каруцар ... за да изкараш другите по-зле от тебе.
Ората немат кво да ядът, то риве ... ми нидей рива, ми помагай, бре!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ffedaeaa02
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Грешиш номер 13, ние също допринасяме за това, Германия да е хубаво и уредено място. Годишните ми данъци и социални осигуровки се равняват на пет годишни минимални заплати в България.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9d27fab856
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Аз също искам да емигрирам, но като нямам пари, си трая. Пожелавам ти успех авторе, дано успееш да отидеш където ти се иска.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e5fd7d2fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Номер 19, повечето хора, за да заминат в чужбина за съжаление теглят кредит. Моят приятел тегли кредит и си продаде колата. Други пък събират с години и се молят на подаяния от роднини, че да успеят да заминат.
Ж21

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker