Валута и имот в Турция - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Валута и имот в Турция
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 2202 пъти
Здравейте! От доста време се оглеждам за нещо, но сега мисля да действам. Търся имот в Истанбул, става въпрос за покупка, а не за наем. Освен всичко друго сега лирата е зверски слаба и дори левът изглежда стабилна валута спрямо нея. Въпросът е, че не искам да се занимавам с български нотариуси там, а да извърша сделката с местен нотариус. За да изпреваря въпросите и упреците - в България имам къща, намира се в село, но имам. Не съм фен на префърцуненото "съвременно строителство", говоря за "консервните кутии", така ги наричам. В такова нещо мога да изкарам максимум седмица, и то ако съм на море. Това не си е работа, да си вляза, да събуя обувките, да направя две крачки до банята, после още пет до спалнята, където да имам място само да легна и да се изправя до леглото. После да отида в "бокса", т. нар. "кухня", в която да е по-тясно от изповедалня и главата ми да опира в аспиратора отгоре. Не е за мен това. Та на въпроса - как стават тия неща там, свързвам се с нотариуса, срещаме се, изготвяме и подписваме документите и превеждам сумата ли? Аз така или иначе български пари нямам, всичките си доходи обменям в лири. Единствените ми български пари са тези, които давам на майка си, за да й помагам с храната и сметките й, както и когато й купувам някои лекарства. Като квартали съм се ориентирал към "Аташехир" и "Йешилкьой", честно казано повече клоня към "Аташехир". Благодаря за вниманието.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: 0d67297e9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не мисля че има много хора запознати с живота в Турция, които ще ти дадат насоки тук. Най добре се допитай до местна агенция за недвижими имоти, която да ти разясни как е процеса за чужденци. Плащането предполагам ще е е по банков път, вече никой не плаща големите суми в брой. Нотариуса би трябвало да е местен разбира се. Не си дръж в лири парите, а в евро, винаги гледай да имаш спестявания, но не натрупвай много големи суми в кеш или по банки, а ги инвестирай в имоти и влагай в нещо. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b6adc72627
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Честно казано си сбъркал сайта. И аз съм се замислял за подобен вариант, но само с цел спекула. Не ми се живее в Турция, а най-малко в Истанбул. В момента имотите там обаче са на супер далавера, включитенло защото десетки хиляди чужденци напуснаха страната. Ако сложиш всичките си пари за тази цел, или си комарджия или си бая млад и имаш времето да си позволиш подобен риск.

Ако обаче ще сложиш в тази покупка до 2/3 от наличните - давай. Риск/печалба си заслужава.

А пък ако мислиш да живееш там, то няма какво изобщо да го мислиш и направо купувай. От двете Ataşehir е по-добре, но обезателно в site - затворен комплекс с такса. Иначе Yeşilköy може и нормално блокче.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 694a0ef9d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Казваш, че дори лева бил по-стабилен от лирата, но реално лева е по-стабилен и от долара, макар и да сме във валутен борд.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 86bc2f31dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Ако си се решил на тази стъпка прочети мнението ми внимателно. Най-важното нещо, ако си решил да живееш и работиш там е да приемеш турска идентичност. Тоест, да се потурчиш. Най-добрият вариант е да смениш вярата си, бих ти препоръчал и да приемеш турски имена. Обяснявам защо. В момента Турция е 4тата най-силна армия в света, много силна държава, иска да се разширавя и започва постепенно да се отрича от светският начин на управление и от Републиката създадена от Ататурк през 1922г. Връщат се изконните им османски ценности, извадка може да си направиш, че превърнаха най-известната църква отново в джамия преди броени дни.

Мисълта ми е да не вземеш да си инвестираш всички пари в имот и после да се окажеш в дъното на социалната стълбица в Турция. Имам предвид, че по принцип немюсюлманите са длъжни да плащат поголовен данък джизие, не е хубаво да работят на високи обществени длъжности и т.н. Може да те засипят и с други данъци.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: bf00e3303c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Какъв български нотариус в Истанбул? Ти имот намери ли? Език говориш ли? Нотариуса ти е най-малкия проблем. Как смяташ да намериш имот, ако е с агенция те ще организират всичко. За какво ти е този имот в Истанбул? Там ли ше живееш? Кой ще го обгрижва този имот, сметки, крадци. Защо точно Истанбул? Ако си в България не е ли по-добре да е по-близко, примерно Одрин.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: d83cbedc97
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Познавам турци (от Турция, не български) и дори те се местят от Истанбул. Огромен, шумен, пренаселен, принуден си да пътуваш примерно 2 часа разстояние, което нормално се взема за 15 минути... Не знам какво си му харесал на Истанбул за живеене, освен ако не си наистина заможен, имаш възможност за къща в хубав квартал и добри доходи.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 02ba034450
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Баце, ако нямаше визов режим и бодлива ограда по цялата граница, от Турция да е тръгнал бежански поток от турци към България. Ти намери къде да се ръгнеш. Не нам какви хора сте да зарежете цивилизована Европа и да отидете да живеете в Турция.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 9d798d3e03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   И аз си зададох същите въпроси като номер 5. Защо български нотариус в Истанбул? Не знам дали си български турчин или българин, но ако говориш турски или поне английски, отиваш в някоя агенция и те ще ти организират всичко.

А и не знам защо си решил точно в Истанбул да купуваш. Аз съм български турчин, запознат съм там с обстановката и често ходя до Истанбул и до други градове, понеже имам роднини. Значи там политическото положение е сериозно. Ердоган губи доверие главоломно и вероятно до 2-3 г. предстои смяна на властта. Но кой ще дойде, как ще управлява следващия и как Ердоган ще пусне властта са въпроси, чиито отговори не се знаят и има голяма вероятно да се стигне до сериозна политическа, а от там и икономическа и дори военна криза. Така че в момента положението е много несигурно и аз лично не бих инвестирал точно сега там.

Отделно Истанбул е пълна лудница дори за самите турци и те искат все повече да бягат от там. За мен е огромен стрес само еднократно да отида от Бююкчекмедже до центъра. Това са 2 часа път, а в час пик може и 4 часа. Има не малко хора, които го пътуват това разстояние 2 пъти всеки ден. В Истанбул казват, че ако успеят да спат 5-6 ч, са щастливи, защото до 1/3 от денонощието им минава в пътуване. Това са 3 Българии на площ горе-долу 80 на 15 км, пълна лудница. Ако тръгнеш от Гебзе до Бююкчекмедже в пиков час, ще ти трябва буквално цял ден.

Иначе ако все пак решиш да иинвестираш, за мен един от малкото квартали, който си заслужава, е Бююкчекмедже. Там е малко по-спокойно, уредено е, има много градинки, паркове с гъски, фонтанчета, алеи, велоалеи, фонтани, гьолчета и т.н. Красиви поддържани с цветя и храсти градини има навсякъде. За всеки блок си има градинка, паркинг, всичко. Улиците са чисти и поддържани, няма дупки и т.н., което не може да се каже за тия квартали, които спомена. Също е и на брега на Мраморно море. Но там предполагам, че имотите са малко по-скъпи, защото квартала се води за малко по-заможни, но не чак богаташи. И е равно и широко, не е баири и тесни улички като повечето квартали. Има метро, има и автобусни линии директно до центъра, които пътуват по специални ленти, за да избяват движението.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 1e6d1261b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "Казваш, че дори лева бил по-стабилен от лирата, но реално лева е по-стабилен и от долара, макар и да сме във валутен борд."

Малко объркана логика. Стабилността на лева се дължи само и единствено на валтуния борд.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 6a7edda914
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Абсолютно чист етнически българин съм, с родители етнически българи. Дори по ирония на съдбата съм роден в град от едната страна на Шипка и живея в град от другата страна на прохода. Не съм от Кърджали, Омуртаг, Ямбол, Силистра или Търговище. Турския го знам добре, а и винаги съм имал съученици мюсюлмани, не може за 12 години нищо да не хванеш, дори да си най-неадекватния човек на света. Принципно с езиците се разбирам, много помня, когато ми говорят и когато чуя нещо, го запомням. Веднъж ми се наложи да ида от Шишли до Султангази, отне ми 4 часа и половина. Спокойно Формула 1 могат да я преместят от пистата по улиците на града, повече умения трябват там. А по-НЕправилно шофиране в живота си съм нямал, колкото в Истанбул. Нито светофар се зачита, нито предимство, нито пешеходни. Пешеходното движение същото, минаваш където и когато намериш и се кръстиш. Поне моите наблюдения са такива. Най-шокиран останах от трафика в Юмрание и Бейкоз, макар че навсякъде си беше лудница. При първото ми ходене преди години пък автогарата в "Байрампаша" направо ме изуми, не бях виждал такъв град на такова пространство, каквото представлява цялото това нещо. Аз искам да работя там, макар че и тук си работя, а всъщност нямам належаща нужда да го правя. Всички пари са легални, предполагам ще трябва да се доказва и произход. В Испания поне е така. Правило ми е впечатление, че турците, поне в Истанбул, винаги като им кажа Булгаристан и почват "оооо, аркадашлар", "комшу", доста са почвали и на български, макар че аз им говоря на турски, което всъщност е редно. Доста знаят не само София, Варна и Пловдив, но и Стара Загора, Пазарджик, Плевен. Оглеждам няколко варианта, ще видя на кой в крайна сметка ще се спра. Иначе английски не говоря, разбирам го, но не искам да отговарям, защото ми е неприятен като звучене. Само турски, немски, испански, малко френски и горе-долу руски, поне 600 табели на руски съм виждал из Истанбул между другото.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 6de8e46f3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   12 Ти в кой свят живееш? Това, че знаеш 5 думи на турски не означава, че мажеш да се справиш с високо ниво на бизнес турски какъвто е стилът при един нотариус. Не само, че никакви езици не знаеш, тотално не си наясно със света, турците бягат от Турция защото работа няма, осигуровките са проблем. Но всеки трябва да си извърви пътя и да си блъска главата. Отишъл си един път, сигурно никъде другаде не си ходил свят да видиш. Инвестирай си в имот в България, поне някак си ще се справиш. Много има да четеш още.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 6a7edda914
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Не съм ходил веднъж, много пъти съм ходил. Знам 3 езика, както и руски малко. Ако исках да купувам тук, нямаше да си държа спестяванията в лири.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c3ff19a769
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Освен три езика трябва да имаш и малко икономически познания. Лирата е нестабилна и се обезценява. Как може да купуваш лири като преди 6 месеца си ги платил по 25 ст. примерно, а сега лирата е 20 ст. Защо не спестяваш в сериозна валута и като намериш имота са обърнеш парите в лири. С тия наивни разсъждения с които търсиш първо нотариус, а после имот просто ще хвърлиш на вятъра едни пари, но.... касапи ще има докато има и говеда.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c209c3230a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Интересно като не искаш кутийка (апартаментче - да ти подскажа, че има апартаменти както 30 така и 400 квадрата) каква точно къща ще купиш в Истанбул? Нещо 200-300 квадрата двор? Или ще е в някой забутан квартал който е все едно си в Столипиново? Надявам се си турчин поне наполовина, иначе трябва да си идиот.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6a7edda914
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Защото търся имот в ЛИРИ, не в долари, евро, бразилски реали или шведски крони. Ако търся в долари, ще търся в САЩ, ако търся в полски злоти, ще търся в Полша. В Истанбул ще купувам имот в лири, все едно да ида в Бостън и да търся да го платя в лири или леи. Ходил съм няколко пъти в Москва, всичко съм плащал в рубли - храна, транспорт, подаръци.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c209c3230a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   11, абе може да си българин ама те влече турската баня. Не искаш ли един фес и да ти клъцнат кожата? Нещо като Левски и Бенковски си, ама в обратна посока.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 7800e4c93d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Както навсякъде така и в Турция цените се изчисляват според долара или еврото. Има евтини оферти, защото има голямо предлагане и много голям брой построени нови жилища (и жилищата се продават построени до ключ, а не както е тук мизерията с "грубия строеж" и да се охарчваш и занимаваш допълнително с довършване и майстори). Евтино е да се наема, да се купува е скъпо в Истанбул или Измир, изгодните оферти са в кварталите по покрайнините. В другите градове е евтино. В Турция може да е добре, ако успееш да се уредиш или някой да те уреди, или ако имаш много пари. Но и без гражданство в Турция нищо не можеш да правиш (освен ако нямаш много пари). Затова и не си струва да купиш нещо там. Имот се купува там където можеш да живееш. Турция е добре за да имаш там второ жилище ако искаш, да отиваш там на ваканция. Примерно в Анталия или Измир е много хубаво. Руснаците така правят. Но без гражданство не може да се работи, и не си струва да се инвестира нещо там (ако не разполагаш с много повече от това, което ще си изхарчил там). По-добре си купи жилище във България ако можеш. Жилищата са скъпи кутии, но тук можеш да живееш. Това е, ако темата не е изцяло фалшива, защото да си държиш СПЕСТЯВАНИЯТА в ЛИРИ, е неразумно и никой не би го правил, освен ако всъщност не живее в Турция, и дори там е разумно да си държиш парите в Евро.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker