Струва ли си зелената карта за САЩ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Струва ли си зелената карта за САЩ?
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 3246 пъти
Здравейте. Струва ли си лотарията зелена карта за САЩ? В смисъл, ако човек спечели от нея, това какво означава? Вече има американско гражданство ли? Получаването на зелена карта гарантира ли работа в САЩ? Човек може ли да я ползва в по-късен етап, или трябва веднага да замине за САЩ за да не изгори зелената карта? Има ли някакъв срок на годност? А какво става с българското гражданство, две гражданства ли има? Как се уреждат в щатите тия които спечелят от лотарията зелена карта?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: 4547263cc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Зелената карта е статут на временно пребваващ и не ти гарантира нищо.
Трябва да имаш 5 години зелена карта и да отговаряш на куп условия, за да кандидатстваш за американско гражданство.
Зелената карта се и губи също така. Ако останеш над една година ( тук вече е противоречиво, защото и 6м съм срещала) може и да не се върнеш повече.
Аз имам и зелена карта, и българско гражданство. Едното не пречи на другото. Ако някой ден взема и американски паспорт- също. Поне така знам.
С някоколко думи- ако нямаш ясна представа какво ще правиш в Щатите- хич и не подавай за тази лотария. Американската мечта не съществува( за мен). Съществува яко бачкане, тежки данъци, гадна храна и скъп живот.
Каквото и да решиш, желая ти успех.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: e225a1b534
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това е лотария. Не е нещо което ти е голям шанс. Говоря за лотария тип все едно лотария за милиони. Всяка година има милиони хора от цял свят които кандидатстват за тази лотария. Шанса не е голям ама хич.

Тази лотария за зелена карта всъщност се нарича 'Diversity Visa' и се прави със конкретна цел.

Ако спечелиш, първо трябва да минеш интервю. Познавам човек който спечели и на интервюто изгърмя защото визите свършиха (има квоти). Това ще рече че дори 1 да спечели виза, то ако си вземе семейството от да речем жена и 2 деца, дават освен на него също и на семейството му още 3 визи. Пак казвам че има квоти.

Заминаването е до година след получаване. Тя ти дава право за живот и работа там и прочие, обаче трябва да се 'поддържа', следователно трябва да се живее там до получаване на гражданство.

Имаш право на две гражданства да притежаваш, защото и двете страни България и САЩ, за радлика от други позволяват двойното гражданство. Не само това, ако стане човек гражданин на САЩ, или пък дори ако е роден гражданин на САЩ, бива задължен да продължава да плаща данъци ако заживее някъде другаде и изкарва доходи там.

Тоест ти си гражданин на САЩ, решаваш да се върнеш в България или да идеш във Испания да работиш - доходите ти биват облагани исвен от държавата където работиш, също и от САЩ.

Така стоят нещата.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 9fdfa002c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Първо я спечели пък после питай за подробности. Или смяташ, че ще изгубиш много време да попълниш 20 реда данни и по-добре да прочетеш първо 200 реда, да не се извозиш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1cfd3433fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Какви зелени карти, какви 5 лева. Там е почти гражданска война в момента, безредици, нападения... Здравната осигуровка насред пандемия не можеш да си я позволиш, за всичко трябва да плащаш супер скъпо от джоба си. Прекалено е рисковано. Не мисля, че САЩ в момента са или скоро пак ще бъдат атрактивна дестинация за емиграция.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 52d0446089
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Благодаря на всички за инфото. 1-ви, да видим правилно ли съм разбрал. Ако остана над 1 година в България зелената карта изгаря, така ли? А чрез зелената карта има ли опция - работя известно време в САЩ, връщам се в България за по няколко месеца почивка, после пак отивам да работя в САЩ? А ти имаше ли ясна представа какво ще правиш в щатите като замина, защо да е толкова лошо след като май почти никой заминал българин за там не се връща? Също няма ли да ме дескриминират в намирането на работа, понеже съм от България, а и завършеното образование тук едва ли има някаква стойност там? Ти как се уреди? Нещо да ме посъветваш за моя вариант -редуване ту тук ,ту в САЩ? Най-вече откъм намиране на работа в САЩ при такъв вариант. 2-ри. Да те питам за данъците. А ако имам американско и българско гражданство и работя в САЩ, България ще ми иска ли да и плащам данък?

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: a53144bcdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Още ли има малоумници вярващи в "Американската мечта", всичко свърши, не е далеч времето и от измислената им държава базирана на кухия долар няма да остане камък върху камък.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: e225a1b534
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не съм наясно българската система да ни начислява данъци. Това което прави обаче е начисление на неплатени здравни осигоровки. За да може човек да ползва здравни като де върне във България, трябва да си плати начислените (понякога с години) здравни, или да предостави доказателство че е работил или учил в друга страна. Тогава ги опрощават.

За САЩ зелена карта (diversity visa) шанса да се спечели е минимален. Кандидатстването както един в друга тема каза 'не е по-трудна от това да си направиш регистрация във фейсбук'.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: a2cd744609
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Относно данъчното облагане на Американски граждани, живеещи извън страната, информацията написана по-горе НЕ е вярна. САЩ е една от двете държави в света, които облагат с данъци доходите на гражданите си, дори и да не живеят там. Но има нюанси- т.нар. Foreign Earned Income Exclusion, който тази година е $105900 (2019) на човек (удвои за двойка), плюс други бенефити, които НЕ се облагат, ако са спечелени извън САЩ. Има кредит и за жилище (Foreign Housing Exclusion). Има го и двустранно международно споразумение между държавите за избягване на двойно облагане.
Но независимо дали дължиш някакви пари, то е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да обявяваш доходите си до 15 Април следващата година. Освен ако не живееш в Монако и(или) не си милионер(милиардер), малка е вероятността да плащаш на Чичо Сам данъци върху парите ти, спечелени извън САЩ.

Източник: Двойно гражданство: САЩ и България.
Можеш да имаш 10 гражданства, стига да са от страни, които ги разрешават (толерират). Такива не са напр. Япония, Германия, Швейцария

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: a33ab4ee7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторът. Благодаря. Но да питам и нещо за САЩ. Верни ли са историите които прочетох на много сериозно място, че ФБР като обичайна практика влизало и претърсвало къщите на богаташите когато дълго време не влизат там. Като за целта наблюдавали първо и ако в продължение на 2 седмици не светят прозорците вечер, влизали и претърсвали? Аз смятам да стана богат и известен там, обаче сега като го прочетох това много ме притесни, защото искам да се връщам и в България понякога. И сега съм малко на кръстопът дали да кандидатствам за зелена карта изобщо, защото ако спечеля зелена карта ще е много кофти да ме изненадват така, като се прибирам в САЩ.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 476887bc31
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, като ти чета въпросите, май нямаш повече от 16-18? Дано тази държава, виновна за почти всички световни нещастия, проблеми и извращения, потъне под океана завинаги.
Ж21

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 32f4a6a8e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 8

Имам приятел, който живее в Швеция с жена си, работи като софтуерен инженер в датска компания и взима малко над 200 000 долара, като го ковертираш в доалри. Казва, че му съдират кожата. Излиза му 2000 долар, да си подаде декларацията, защото системата в САЩ е ужасна. После чак а смесеца, да получи поне една част от парите, които е платил, но ако се забавят с година, няма проблем. Ако той се забави с 2 часа, глобите са по пет цифри. Сега се надява, че скоро ще получи шведско гражданство и ще се откаже от американското, но и там имало редица проблеми.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 4963db00a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Аз смятам да стана богат и известен там"

Не знам колко богат/известен ще ставаш след като не можеш Google сам да отвориш, авторчо. Ако съдбата ти се усмихне и просто ей така получиш зелена карта, да. Струва си, ако имаш възможността. Уловката е, че зелената карта не ти гарантира нищо, дава ти само някои (пак ограничени) права. Ти все още трябва да имаш заделени пари, достатъчни да покрият самолетен билет и каквито и да е други разходи до първата заплата (наем, сметки, храна, транспорт). Трябва и да знаеш къде отиваш и какво ще работиш. Два съседни щата могат да са коренно различни откъм цени и пазар на труда (пример: Мисури и Илиной). Ако нямаш изначален план, не виждам как ше забогатееш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 0bd0c4fad9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   До 12-ти

Е там не е ли направено така, че хора които спечелят зелена карта да им е осигурена работа. Сигурно има някакво направление за новопристигнали емигранти в САЩ чрез зелената карта или? Щом всеки спечелил от тази лотария се е уредил там значи не е на налучкване работата нито пък тези хора са били в предварителна готовност, или са имали ясна представа какво ще правят там или са били с връзки в САЩ. Как става тая работа тогава?

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 4963db00a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13,

Зелената карта не е гаранция за каквото и да е. Тя е документ, който ти позволява да работиш, пребиваваш, отваряш банкова сметка и подобни законно в територията на САЩ. Нищо повече. Не е гаранция за работа, не е гаранция за настаняване, не е безплатна (лотария или не), не е дори гаранция, че ще пуснат в САЩ. Не те ли харесат граничарите, не влизаш в САЩ. Зелената карта не е дори гражданство. Хванат ли те в престъпление, могат да те депортират и зелената карта да се отнеме.

Процесът за зелената лотария е описан тук:
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-submit-entry1.html

Ако искаш да знаеш каква е разликата между permanent resident (носител на зелена карта) и citizen (пълноправен гражданин), имаш сайта на USCIS и Google. Гражданинът може да гласува, няма просто да го депортират ако сгафи нещо, има и още някои други бонуси.

Единственото, което зелената карта дава е правото законно да пребиваваш в Америка, ако те пуснат на границата. Нито ще ти плащат билета, нито ще ти търсят работа, нито ше ти търсят жилище, нито ще те молят да седиш, нищо. Само ти дават правото да станеш траен жител и един ден (по желание) гражданин. Всяка една друга отговорност и разход са твой проблем. Разходите, за които трябва да си готов, ако вече не са ясни:

- самолетен билет
- такса към USCIS за издадената зелена карта
- пари за наем на квартира до получаване на първата заплата
- пари за разноските до получаване на първата заплата
- превод и легализация на каквито и да е документи, които може да ти трябват в САЩ (дипломи, сертификати)
- пари за нов телефонен план

Не знам откъде си въобразяваш, че Америка чака с топли обятия, въобще не е това случаят. Тук всичко се плаща и никой не се интесеува от друг освен себе си.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: eb4f47e901
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   13 of 14

Ясно. А за намирането на работа има ли дискриминация там по отношение на хора дошли със зелена карта? В смисъл да казват - "ти тука нямаш дори гражданство, нито се завършил в САЩ, така, че предпочитаме хора които имат тези неща?" Не тебе признават ли ти образованието от България? Ако човек имащ зелена карта и не стои дълго време в САЩ със сигурност ли я губи? Има ли някакво твърдо правило, което да гласи че човек трябва да регистрира присъствие в САЩ минимум на еди си колко време или е на късмет? И как разбират кой колко време стои в САЩ? При случайни полицейски проверки за документи за самоличност и трудов договор или има автоматична система на границата, която докладва на властите кой кога и за колко време излиза от щатите, и няма заобикаляне? Някакви опции да знаеш там за работа за по няколко месеца, и после обратно в България да харчи парите, после пак бачкане в САЩ на същото място. Нещо сезонни хотелиерчета или нещо подобно на бригади или каквото и да е на тоя принцип с трудов договор за около 6 месеца, максимум една година? Има ли я тази практика от българи?

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 869c863bc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До 11 от 8:
Не се съмнявам, че е така. Добър избор за него е да се откаже от Американското си гражданство. Непрекъснато се увеличава броя на хора, които подобно на него, го правят. Затова въведоха и Изходна такса (данък), заради тази тенденция.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker