Раждане и майчинство в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Раждане и майчинство в Германия
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1635 пъти
Здравейте, не намерих точен отговор на въпросите, кото имам и затова реших да пиша нова тема. Случаят ми стои така: студентка съм тук, в България, семейството ми работи и живее в германия (нямат гражданство там, а само адресна регистрация), работят си напълно регално на германски трудов договор. От доста време чакаме да намерят на мен и приятеля ми работа и сега, след доста чакане се оказа, че има сигурна такава. Но за наша изненада скоро разбрах, че съм бременна. Искаме много да заминем, но на мен не тревожи въпросът за майчинството там. А и този за раждането. Немски не знаем, само английски. Брак също нямаме. Съответно в това ми състояние аз няма за мога да започна работа там, само приятелят ми. Та, ако той започне на трудов договор, ще имаме ли право след раждането на детето да получаваме детски надбавки, какъв е редът като цяло за тяхното получаване? И друго - аз нямам и година трудов стаж, само няколко месеца тук на държавна работа, след което се наложи да напусна, защото ми беше трудно да съчетавам задълженията си. Въпросите, които си задавам са адски много и в момента се лутаме и не знаем каква стъпка да предприемем, а времето ни притиска. Съответно как ще се осъществяват и гинекологичните прегледи там, въобще ще ми обърнат ли нужното внимание? Ами раждането?
Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако има някой, който се е сблъскал с подобна ситуация и сподели опита си и това, с което е запознат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: 91598c31c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Трябва да сключите граждански брак, за да може да се осигуряваш здравно към мъжа си, който работи. Тогава няма нужда да плащаш нищо допълнително. Ще получаваш и детски както си му е редът. Разбира се, че ще ти обърнат внимание като си намериш гинеколог, който да следи бременността. Аз съм раждала в Германия и обслужването е на ниво. Лекарите тук знаят английски, но по принцип е добре да използваш времето през бременността да понаучиш езика. Кажи ако имаш някакви по-конкретни въпроси.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: dbab2d18c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Приятеля ти започна работа и осигурява автоматично теб и детето към неговата застраховка ако имате брак, като подадете съответните документи към касата.
Раждането и здр. система са на различно ниво т.е. няма база за сравнение. Отлични условия и внимание.
Акушерка от касата идва при теб от бремеността до 1 г. и те съветва, ако искаш. Българите ползват тази услуга рядко, заради езиковата бариера и всичко си знаят.

Най-големият ти проблем е че тръгваш без език. Явно си млада, искате в Германия, както пишеш отдавна и ти не си направила нищо по въпроса до сега да научиш на мин. ниво немски. И като имате дете следват прегледи, ясла и навсякъде ти трябва език.
Детски също ще получавате, дори формулярите са на български език вече.
Има един форум Родени в България там ще намериш всичко, което те интересува. В ютюб също има видеа.
Мога да ти кажа, че ако вашите сега искат да дойдете и всичко е супер, само елате. Не тръгвайте без квартира. Не работете на черно, при съмнителни работодатели, защото вероятността доброволно да станете жертва на трудова експлоатация е голяма. Ако квадратурата на жилището не отговаря на бр. обитаващи няма как да ви регистрират, особено без съгласието на наемодателя. Квартири се намират трудно и има куп изисквания. Така дойдоха млада двойка при родителите си, то беше плюете, недоволство, каква била тази Германия, като попаднаха в реалността на тр. пазар и това, да нямаш комуникация. Без език, без стабилна работа и обратно в България.
Затова ако искате да заминете учете активно език.
Английският не им е сила, въобще не се надявай да ти помогне.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 33b9908638
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Информацията за здравното осигуряване, която са ти дали 1 и 2, важи за държавното осигуряване. Живея от дете в Германия, вече 23 години сьм тук и съм щастлива, че сме частно здравно осигурени. Не знам какво го превъзнасяте това здравно обслужване като държавно осигурени. Отвратително чакане, обслужване втора класа. Родих първото си дете като държавно осигурена, второто вече, когато бях частно осигурена.
Да, трябва да сте женени, за да ползваш фамилната здравна застраховка. Единствената горе-долу свястна държавна каса е ДАК. АОК е касата на социално-слабите, всички бежанци са там.
Детските са 204 евро на месец, майчинство ще получаваш минималното - 300 евро на месец. Използвай времето да учиш немски. Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 64522e7f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   4. Масово хората са към държавни каси и отношението е нормално и повече от добро. Не си била в България, където дори близък не може да присъства на раждането или ако въобще може струва 200 лева. АОК си е много добра каса. Стига с тия легенди за чакане. За гинеколог имах термин след седмица, за настинка се обадих 8 сутринта и в 9:20 имах час за същия ден. Обслужването за всички е еднакво, с частното получаваш час веднага дори и да не е спешно и получаваш по-хубава стая, но това не означава, че ще те обслужат отвратително.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 252c0d40e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Според мен е по-добре детето да се роди в България, от медицинска гледна точка. От това, което знам е, че в Германия ражданията са естествени. Секцио се прави само в краен случай, т. е. майката не може да избира. Докато в България си свободна да избираш това. Най-добре е да се произнесе по въпроса номер 4, след като вече го е правила това нещо два пъти.
За детето няма значение къде е родено, то няма да стане автоматично немски гражданин при двама родители чужденци, дори и да е родено в Германия.
За останалите неща коментар 4 е изчерпателен.
Аз, лично, живея вече от около пет години в Германия (не съм запознат в дълбочина с ражданията, защото съм мъж и съответно не съм се интересувал), като работя в университет и здравната ми застраховка е към Бармер. Славо богу нямам лични впечатления от здравната система тук, защото съм ходил само два пъти на лекар. Веднъж за медицинско и веднъж за една от имунизациите, които се правят на десет години. Добра професионална реализация без немски (извън академичната кариера) е невъзможна. Аз, когато пристигнах бях само с английски и беше напълно достатъчен. Сега, вече, знам горе-долу и немски, но в работата си общувам с колегите си немци на английски, докато ползвам немски само при кореспонденция с администрацията на университета.

P. S. За това, че квартири се намират трудно не е съвсем така. Зависи от това, в коя провинция ще се установите и дали е голям или малък град. В малките градчета до към 40 - 50 хиляди души е доста по-лесно, а също, и като цяло това е така и в източните провинции с изключение на Берлин. Аз живея в средно голям град в бившето ГДР и жилища има много и не е проблем да се намери лесно, това което желаеш, при това на добра цена. Една колежка се мести зимата точно преди корона кризата и си намери двустаен необзаведен апартамент в тих и спокоен квартал, в съседство с парк за 470 евро студен наем. Естествено трябваше да си пренесе цялата покъщнина и да си купи нова кухня, но въпреки тези разходи е доволна от цената на наема.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4c0a7e3491
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6 Колежката ти си е намерила жилище, защото има договор и знае език. Те са без език, тя бременна. В Германия, ти искат тр. договор, удостоверение от Шуфа за липса на задължения и често довода да не ти дадат квартира е, че имаш дете и ако спреш да плащаш не могат да те изгонят. Вече искат не просто договор, а постоянен трудов договор. На огледите са много хора и наемодателя си избира кой ще наеме жилището. Да сигурно из бившото ДДР в по-бедните райони е по-лесно, но всички искат документи и сигурност, че ще си плащаш наема.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 49bab57938
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Германия има нужда и нечисто кръвно население и от лебенсраум.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker