Лъже ли Уикипедия за климата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Лъже ли Уикипедия за климата?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1665 пъти
Гледам в статията за Лондон си сложили 1600 и нагоре слънчеви часове годишно. Толкова и за Холандия и Прага. Е аз съм живял и в Прага и в Холандия и в Англия и Прага има много повече слънце през лятото, че и дори февруари грееше слънце понякога. Лъжат ли тия западноевропейци според вас? Колкото и мъглив и облачен да е Краков не може той да има 1400 часа слънце, а Амстердам и Лондон да са над 1600. Най-малкото Краков е не много далече от Прага. Всеки живял и в Прага и в Холандия или Англия може да потвърди, че английския и холандски климат е много по-облачен. В последните дни гледах и на уеб камери в нета и мъгливият албион и ниската земя са все с облаци от седмица, а уж облачния Краков вече няколко поредни дни виждам слънце (за разлика от облачната Варшава, която според Уики уж имала повече слънце). Май ще излезе, че метео агенциите пускат невярна информация за едната чест “Как Лондон/Амстердам ще изостава от тъпите немци и славяни в Централна Европа, те са имперски столици, дай да вдигнем данните!”. Много ми паднаха в очите метеоролозите и то най-вече от БеНеЛюкса и островите дето все санай на всичко.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 8a2e59d2bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Wikipedai има красивото свойство, от пине 20 години, да цитира източници.

Можеш да проследиш всеки един от тях и да ги оспориш, ако така желаеш. Има хора, котио това правят по цял ден, като хоби.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 52847723f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Уикипедия не се различава особено от т.н. mainstream media. Моето наблюдение е, че само се води "отворена", реално като се зачетеш - няма статия в която да са поместени алтернативни мнения/теории, всичко е mainstream. Т.е. каквото кажат там няколкото огромни медийни корпорации, това е. По-техническите неща може и да са малко по-верни, може и да не са... Според мен, ако търсиш техническа литература, има си отново по-добри места за това.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b701654847
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не знам дали лъже, но... Това да гледаш какво е времето за няколко дни, седмици, дори месеци, няма как да добиеш представа за климата, защото "климат" обхваща средностатистически данни за години наред... Не знам всъщност дали когато причината за липса на слънце е мъглата, а не облаци, дали не се води "слънчево", макар реално да не е... защото в Англия това е най-често причината за липса на слънце - мъглата, а не облачност и валеж. А смога допълнително играе роля...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f368c89981
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има разлика между времето и климата. Климата се променя с течение на голям период от време

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   1, 2, мерси но искам мнения от хора живяли в Чехия, Англия или Холандия ако може. Те може самите метео агенции да подават грешни данни. В Холандия никога не ми е изгарял врата от слънцето лятото като в Прага.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 04bd02d7c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ами статистическите данни са на база няколко години, може би и десетилетия. Няма как да се прави статистика само на база последните 1-2 г., не би било достоверно. А ти си бил там примерно няколко месеца или години и може точно тези месеци и години да не е било като последните 10 г. примерно. Да не говорим, че с всяка година климата се променя и последната година изобщо не е задължително да е като последните 10.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e736f8edfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "дали не се води "слънчево", макар реално да не е."

Тук е въпрос на това, до какъв консенсус са стигнали учените и кой и как следи за това.

Ще говоря за опита си от Копенхаген.

Един от първите ми експерименти, беше да наравя станция, за да измервам следните неща:
- Температура
- Скорост на вятъра
- Влажност на въздуха
- Силата на слънцето.

Това бе напълно аматьорски проект и никога не съм публикувал данни.
Ползавах първо Arduino с няколко сензора, свързано с кабел до компютъра ми, но не ебеше особено добър екпериметн, след което преминах на Raspberry Pi, поради простата причина, че можех да оставя 3 "станции" из града. Станциите пластмасови кутии с отвори за сеонзирите, батерията и компютъра. За да спестя енергия, бях спрял Wi-FI-я и събирах данни в база от данни на компютъра, като ги преглеждах през Micro-SD карстата. Едната кутия беше на покрива на апартамента ми, другата беше на покрива в университета, третата беше на терасата на приятел.

За съжаление, не постигнах успех с измерването на силата на слънцето, защото нямаше достатъчно евтин и надежден сензор. Най-доброто, което усоях да напрва беше, да кажа, дали е много облачно или не. Вятърът също беше проблем, защото нито една от станциите не беше "директно" изложена на открита площ. Общо взето можех да преценя, дали няма вятър, дали е слаб, силен или е буря.

Обаче сензорът за влага и температура си работеше и се отказах доста бързо, защото реално вече се научих, как да првя каквото искам да правя, изводът ми беше, че не отчитам значим ралики, спрямо това, което местните агенции казват.

Та така че да, вярванм им.

Сега нещ друго - В Прага става МНОГО по-студено отколктоо в Копенхаген. Живея от 10 години в Дания и -17 градуса не съм виждал. В интерес на истината, имаше само една година, в която стана -8 и беше някакъв абсолютен рекорд за районна. Сняг има, но много рядко и почти не се задържа. Зимата е редонв 2-3 градуса. Днес сутринта беше 7 градуса. То и сега е 7. Общо взето, като стане края на септември, до януари държи 4-7 градуса. В Прага тази сутрин е било -2.
Лятото в Копенхаген имаме толова дълги дни, че хората имат проблем със съня. Да зимата са по-кратки дните, но определено не "балансират" спрямо лятото. Влизаш в някой бар в петък вечер в 23:00, свтло "като ден" илизлизаш в 02:00 - същото. Все едно не е имало нощ. В Прага такъв дълъг ден няма. Иначе да - лятото там си е "баш лято". За съжаление и зимата си е "баш зима", докато в Копенхаген е много по-мека.

А за двата си месеца в Лондон ще кажа, че докато беше хладно зимата, то беше доста по-топло от Копенхаген, поне зимните месеци.

В Прага - Ох леле майкоооо! Студът е брутален! Бяха няколко пъти на посещение, голяма грешка.

Да - лятото е МНОГО по-топло, ама дните не са толкова дълги, колкото в по-северните градове, а през зината, денбят не е значително по-голям, спрямо Лондон и Копенхаген. Мисля, че това е причината.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   7 за мен най-гадния климат е Холандския - уж над 0-та зимата - около 3-10 цяла зима, но духа силен вятър и в съчетание с влагата и дъжда, който директно ти плиска в лицето съвсем се вмръзваш. Пък когато не вали пак е облачно. В Прага отидох още Февруари, и да е било под нулата беше със сняг и не толкова влажно, имаше си и дни със зимно слънце. От Скандинавските столици Стокхолм бил най-добре, защото има по-ниска влажност и по-ясно небе дори зимата.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2a851977e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 8

За Стокхолм не знам, защото съм бил там два пъти за по 2 дена и то пролетта, а времето беше дъждовно, така че е трудно да преценя.
Най-гадната столица трябва да е Осло. Хем е стабилно под нулата, хем или вятъра е примесен с яко сняг, дето ти пълни гушата или няма толквоа сняг, ама може да те събори, ако не внимаваш и е заскрежено. Иначе навътре са ми казвали, че имаш цели чеми, дето пече яко слънце по 3-4 седмици ... обаче е севернняшко слънце, така че не топи снега и лесно ти изгаря лицето.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И днес за пореден ден в Краков грее слънце, а Холандия и Англия повечето градове пак са облачни. Но първия бил с 1300 часа слънце, а Лондон с над 1600. Не мисля, че е просто временна аномалия. Албионът и Холандия са си облачни и мрачни, че и влажни с доста вятър, най-лошата комбинация. Грешно си завишават статистиката от империалистично самочувствие.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 5e703b0e0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Wikipedia е безплатен уебсейт и академици изрично ЗАБРАНЯВАТ да се използват материали от Wikipedia.

Проверявай източниците ако ползваш уикипедия. В противен случай използвай данни от правителствени уебсайтове и под-дивизии като Офиси за Национални Статистики или Национални Статистически Институти.a

Това е за каквото й да търсиш.

Колкото до темата ти, имай в предвид че времето е трудно да бъде изчислено. Има климатични промени.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f09ed05e99
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11

Че е безплатен сайт,не е лиши нещо. Той и Linux е беплатен и се ползва от десетки милиони вкъщи и от всяка голяма корпорация (да, Microsfot и Apple включително). А академици има много и с всевъзможни мнения, но познавам много, които първо проверяват Wikipedia, когато започват да проучват нещо и от там следят за източници. Освен това, във всяка статия в англоезичната Wikipedia са посочени източниците за които ти говориш.

А до:
" Грешно си завишават статистиката от империалистично самочувствие. "

Олеле ...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d353261f5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Уикипедия си е абсолютен сериозен сайт и може да се ползва, като източник на информация за обективни измерими неща, като времето например. Друг пример са технически, технологични и въобще всякакви неща свързани с някоя природна и инженерна науки. Виждал съм на конференции, когато обясняват някъв термин да се ползва определението от Уикипедия и явно да се цитира, като източник на тази информация.

Скептичен можеш да бъдеш за исторически и политически теми, там доста зависи от езика и държавата (например прочети една и съща статия от тези области в българската, македонската, сръбската, руската и английската Уикипедия и ще видиш разликата). А понеже, така да се каже, стандартната международна версия е на английски, то по такива теми се отразява предимно англо-саксонската версия (разбирай британската и американската) по въпроса.

Колкото до времето конкретно. Данните, които са представени в Уикипедия за дадено населено място най-вероятно са вземани от метеорологични статистически данни на съответната национала метеорологична служба. При тях се използват стандартни условия на измерване, които са горе-долу еднакви по целия свят. Т.е. ако се казва, че последните 20 години средната температура в Лондон за ноевмри е било 12,3 градуса (просто пример), а в Мадрид е била 14,5 градуса това действително е било така. Същото е и за броят слънчеви часове. Ти имаш наблюдения само за няколко години години, затова ти изглежда че информацията е недосоверна. Освен това има и други фактори влиящи върху времето. Например, циклите на слънчевата активност, поради което е съвсем нормално да има 3-4 години по студени зими, след което пък да са по-топли.
Друго, поради което времето в Западна Европа (Англия, Холандия, Франция, Германия) е по-меко зимата, но пък за сметка на това по дъждовно през цялата година от това в Чехия и България (въпреки, че и двете страни са по на юг) е близостта до огромен воден басейн - Атлантически океан. Океанът акумулира огромно количество топлина през лятото и съответно я освобождава бавно през студените месеци.
Аз лично живея от няколко години в Северна Германия и мога да кажа, че за разлика от България, която има четири сезона, тук има само един - дъжовния сезон :) За времето, откакто съм тук средната температура зимата е много над тази в България (нещо от типа на 9-10 градуса), а през лятото е доста под тази в България - 17-18 градуса, т.е. много малка разлика между лято и зима. От 30 дни в месеца, вали в около 18-20 от тях, а е облачно 25-26. Относно валежите е толкова непредсказуемо и хаотично, че всъщност даже започваш да виждаш системност - просто приемаш, че ще вали. А ако пък ако не вали, излизай навън в парка, дори и да не искаш, защото след един час или утре това ще със сигурност ще се промени. Англичаните казват, че тяхното време е валежно и непредсказуемо, защото никога не са ходили за по-дълго време в Германия. Само ще кажа, че това тук е облачно и валежно не ми пречи, дори е приятно - просто се отдаваш на работа и нехарчиш пари за пътувания насам-натам и излизания по заведения на открито. Спестяваш и лятото отиваш за 10 дни на море в Гърция, както правят повечето българи.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Уикипедия може да е ниво само за някой който вярва и на глупостите във ФБ и който е гастърбайтер и не е знаел какво е смартфон през 2013-та година.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Истината е в Google Scholar, но хорицата като 12 и 14 вярват на обикновения Гугъл, ФБ и Уикито и дезинформацията, която е там. Всеки ползва източници според нивото му. Уикипедия е като чалгата на научните публикации.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3bd078b631
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Всеки си има мнение, но това не означава, че когато чуждото такова не съвпада с твоето трябва да се държиш арогантно и откровено да се заяждаш, още пък по-малко да обиждаш.
Чудя се защо модераторите са одобрили последните два коментара, които освен, че са заядливи и дори обидни, не допринасят и с нищо по темата.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b43ab64e38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   До 16

О не! ГОлемият... оууу... големият сколар ни наби и ни нарита! А ние малките и простите "хорица", ганди гастърбайтери, дето през 2013 не сме знаели що е то смартфон (ама ти серизно четеш ли си писаното? ), слушаме чалга....

Добре, че великолепният номер 16 дойде, че да ни кажи кви сме прости и да има АБСОЛЮТНО НУЛЕВ ПРЕНОС за въпроса.

Не разбрах нито дали Wikipedia "лъже", нито дали казва истината, нито как да проверим това!

Мерси за отвратителното си и грубо мнение!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   17 и 18 значи вие може да обиждате и унижавате, а като ви се отвърне със същото пищите?!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 366bab7b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   До 20

Какво по дяволите искаш да кажеш?
Ти започваш с "хорица", което обиден епите, защото омаловажава тези хора, на "хорица". Сиреч на някаква по-малка, по-нисша версия.
След това ти се казва, че мнението ти не се харесва, но ти решаваш да се върнеш и да продължиш спора.
Вие, господинте или госпожи, сте една токсисна личност и съжалявам, че си изгубих времето Вашия тип!

Лек ден. Не си правете труда да ми отговаряте. Няма да посещавам тази тема така или иначе.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   21 това че за теб думи като хорица и женица са обидни си е твой проблем. Човек вижда каквото си е наумил и според себе си съди. Та токсични сте вие. Аз лично използвам тези думи галено, говоря по народному. А че нивото в Интернет спадна, така е. И точно затова дадох причината.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ec78d598c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   До 22

Говориш с цек да се заяждаш. Много добре знаеш кое, защо и как е обидно. Ако топ изследователи и преподаватели от MIT и Stabford (Alex Fridman и Andrew Ng) дават Wikipedia и Google като първата спирка кън търсене на информация, то съм склонен да се доверя на тях. И не, нокпй не трябва да прекарва десетки часове с научни публикации, само за бърза справка за вренето в различните страни и средногодишните температури и слунчави часове.
Н21 е прав. Не е ясно, че си бил "обиждан и унижаван", а самата идея, че за теб това е повод за нападки и заяждания е потресаваща.

"А че нивото в Интернет спадна, така е. И точно затова дадох причината."

Това изобчо не е било тема на разговор. Причината е, че "по народному", не искаш да "останеш валат".

А сега въпрос: Лъже ли Wikipedia за времето в различните страни и защо ти сняташ така?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 370ba07b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   23 да, лъже. По много метео сайтове показват, че Холандия и Англия имат по-малко слънце годишно от Краков например. В Уики не е така.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: dc9fe168f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   В Англия зимата е мека и рядко пада под нулата, но пък целогодишно си е по-облачно и по-дъждовно от континента(както те се изразяват).

В Прага климата е континентален и нищо чудно зимата да е много студено с минусови температури, а лятото да е по-слънчево и горещо, с повече слънчеви дни.

И понеже имам преки наблюдения (живея от 18г. в Англия) мога да кажа, че влагата тук е осезаема през цялата година, летните дни са дълги-до 22ч. лятото е светло, но влажно и прохладно(с около една седмица доста горещо)... Но не може да се сравнява с горещите летни дни на средна или южна континентална Европа, където е сухо и горещо почти цяло лято.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker