Живот в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121135)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Живот в Германия
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 3756 пъти
Здравейте!

Момче на 22 г. В Германия съм от 4 месеца, и на първия бях започнал работа в един ресторант, но още на 1 ден се отказах, тъй като работата не си заслужаваше парите, а и цял ден, а и на всичкото отгоре шефът не знаеше грам английски и ме притесняваше работата с договора да не ме "метнат" нещо. След това си намери и досега работя в един малък склад, за сега всичко там е добре. Но ме мъчи смаотата, искам да ви питам, за тези които са в чужбина или били, как се справят с това, още нямам никакви приятели, а и в тази Пандемия сега всичко е затворено, на всичкото отгоре тука вече 3 месец ме бавят за курсовете за немски език, никой не ми отговаря на имейлите, не знам какво се случва, имам чувстовото че съм в дупка. Искам да науча езика, и си го уча сам, но друго си е да отидеш на курс поне с някой да го изтренираш, защото немците си говорят бързо, на диалект, жаргон... Мъка. Кка се справяте със самотата? Как да си намеря приятели? Искам да успея и да се развивам, гледам, да гледам позитивно на нещата, но това чакане, това мотане от страна на институцитте, това, освен с родителите ми, и разбира понялога се чувам с приятели по месинджър и си пишем, но не е същото и това ми тежи доста. На работа сме 10 човека колеги от които 5 6 са 40+ години и всеки си има собствен живот, едвали ще се навият да се събираме да си говорим, да се видим. Другите са мои набори, но кои живеят извън града, кои си имат семейства и е малко трудно. И може би от стреса, ми е трудно малко и да се поотпусна още. Иначе си говорим заедно и всичко е супер но дотам. Като се прибера вкъщи и на компютъра. Не желая това вечно! Моля за съвет!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: c2e663ef47
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Fb групите за чужденци в Германия и твоя град (там понякога има и местни).

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 8fe58bf8b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Свиквай с липсата на социален живот в Германия, това е факт и ще видиш, че съм права! Тръгвам си от тая държава скоро, не всичко е пари в този живот!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 0a8b3c8796
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Приятел, аз съм от 17г. в скандинавска държава, не много далеко от Германия, бил съм и в Германия и ще ти кажа едно. Не си ли роден там, те никога няма да те приемат като свой. Да ще си говорят с теб, може и на гости да те поканят някой път, но винаги ще те оставаш чужд за тях. Има много нашенци, които се опитват да им се харесат на западняците. Мазнат им се, започват да почитат техните традиции, децата им си кръщават с техни имена, само и само да ги приемат местните напълно, но реално това не се случва никога. Знам, какво ти е и те разбирам. Аз съм така 17г. вече. В България нямам нищо и никой, а и като цяло ми се драйфа от тази държава и не мисля за пребиране. Истината е, че емигрантските общества в чужбина общуват предимно със свои сънародници. Турци с турци, руснаци с руснаци, араби с араби, българи с българи. Проблема при нас е манталитета като цяло, и тия които сме изключенията сме вълци единаци. С всички българи, които съм завързвал приятелства тук, винаги, в даден момент започват да се насират. Най-вече с това да ти се бъркат в личния живот и да си налагат мнението как трябва да живееш. Поне това го няма сред западняците. Те много уважават личното пространство и, ако решат да ти дадат съвет, го правят много тактично без да те засягат. Не знам какъв съвет да ти дам. Може би да потърсиш други българи или балканци там в твоя район, все пак има и свястни и нормални хора от нашия край. Немците като цяло са и студен народ. Аз там не бих издържал и месец.


Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: e82306b128
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Чужбина не е за млади хора без семейства. Самотата винаги ще я има и едва ли някога ще си намериш среда каквато можеш да имаш на тези години в България. След време и тези, които имаш в България ще започнат да те позабравят понеже вече няма да имате и обща приказка. Общо взето ти трябва много мъка да изтърпиш докато се почувстваш добре там. А със самотата един ден просто ще свикнеш и ще се примириш.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 98d7e55db2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Учи активно език. Не чакай на курса. Той е само насока. Има курсове он лайн към VHS във всеки град. Никой нямам да ти обърне внимание без да може да комуникира с теб. Ако ти е скучно вечер намери си Minijob така ще имаш още един доход и няма данъци. Имаш право на такова втора работа.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 42beeaeee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   3, може ли да разкажеш повече за държавата, в която живееш? Добри, лоши впечатления и даже коя е самата държава? Каквото ти дойде на ум. Интересувала съм се и преди от Скандинавието и Финландия, но понякога е трудно да се намерят качествени мнения от първо лице.
Авторът и модераторите моля да ме извинят за офтопика.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 7ade59ea0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Като бивш емигрант в Австрия, бих те посъветвал, да не мислиш да се връщаш в България. Знам, как се чувстваш но това е временно. Аз съм си Асоциален и никога не ми се е налагало да се сближавам с никого. И когато и да съм го правил, хората са ме използвали за техните си интереси.
Казвам ти остани в Германия, защото там с една нормална заплата може да се препитаваш като бял човек. В Германия стоките са пъти по евтини от България. Тоест купувателната способност е много по добре от България.
Примерно, за да си купиш чисто нов Iphohe за 3000лв, в България това са ти 5 минимални заплати, докато там е горе долу 1 заплата ( малко повече).

Курсове не ти дават, заради бежанците, те са им приоритет. Аз чаках 1 год. докато получа за А1, 6 месеца за Б1 и още толкоз за Б2.
Сам можеш да напреднеш доста, но с учител и други колеги е много по добре и забавно.

Ако някой ти иска пари назаем ( особено българин), не му давай!!!! Няма да ти върне парите!!!
Ако имаш възможност да си хванеш приятелка ще е супер или ако имаш от България и намери работа, там. В Германия е само за семейства, ще се препитаваш много лесно, че и пари ще спестявате.
Внимавай най-вече от българите в чужбина, повечето ще ти донесат само главоболия.
Още си много млад, а и си на работа, което си е супер.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 20ab891557
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   7, преди месеци писах колко е готино-мотино, но май ще сваля розовите очила най-накрая.

Ако говорим за запад, дай да говорим за Америка и Канада поне? Защото , ако гледаме реално на нещата, НЕ ВСИЧКО, но голяма част от Европа е контейнер за боклуци. Не мога да кажа, че съм обикалял на много места, но съм студент в Англия от година и половина. Като им вървя по улиците, то боклуци, то мизерия, имам чувството, че съм на село, грешка, даже на село е по-добре. И така е почти всеки град.

Докато бях в България това лято, се върнах на старата си работа. Взимах малко над 1 100 лева. В средно-голям град. На 21, с кирливото средно образование. Имай предвид, че работата не е трудна и не правя нищо особено.

Друго нещо, не знам колко е вярно, но средната цена на имот в Германия е 238 000 ЕВРО.
В Англия - малко над 249 000 ПАУНДА.
А в България - средно 145 000 ЕВРО.

Да не говорим, че можеш за 30-40 бона (лева) да си купиш някоя къщичка в някое село, което е близко до някой град. Още 10-15 бона да я стегнеш и си 6 точки.

Със средна заплата от 1 800 паунда или 2000 евро тоя iPhone пак ще го изплащаш 6 месеца, щото само наема ти е 500-800 евро. Коли, винетки, пътища и други простотии и отиде тя. Слава Богу, със здравеопазването им не съм се сблъсквал, но нищо чудно да е на МАЛКО ПО-ВИСОКО ниво. В Германия 30-40 % данък. В Англия, най-често е 20 %, Австрия, 25-42 %. В България е 10 %. При положение, че никой не иска да плаща нищо, здравеопазването пак го има.

Цял живот ли ще стоите от вкъщи - на работа и обратното? За едни кирливи 1 000 евро отгоре. Айде, стига простотии....



ДС,21

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c2e663ef47
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз в чужбина направих повече приятели от колкото в България, но бях в Словакия. Немците май са по-особени. Дали шведите са по-нормални?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 151999f8f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 3, споделям мнението ти напълно, аз също съм в скандинавска държава, да не сме в една и съща?
На автора ще кажа, че дори и местен да беше, там животът си е такъв - скучен и монотонен. Те затова и като дойдат на почивка в България или Гърция откачат, понеже не са виждали такъв социален живот и забавления.

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c2e663ef47
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   10 то пък едни забавления в Гърция. Адски скучни хора и злобни. Свестни са португалците.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: a86178193b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 7, ти в кой филм живееш? Масово хората работят за 600 лв в България. Това, че ти си вземал 1100лв не означава, че и другите вземат.
Като си студент в Англия, защо не каза за цените на храните. Защо не каза, че минералната вода там е в пъти по евтина от България. За дрехите и козметиката?
Да квартирите са скъпи, но ако имаш познат може да си я делите на 2.

Аз така правих квартирата ми беше 600 евро, но бяхме трима и се падаше по 200 50 за ток.
Да жилищата са скъпи. Но ти 30-40 бона как ще ги спестиш в България с минимална заплата?
Ако си примерно с майка си и баща си в чужбина и работите, може на месец да спестявате поне 2000 евро, това са ти 40 бона на година и да си купите къща в България. Трима души по 1300 евро са ти 3900 евро на месец, квартира сложи 800(макс) и на човек по 400 са предостатъчно да изкара месеца. А има и семейства дето и повече изкарват.
В България как да стане?
П. С. Може и много по евтини квартири да си намериш. Говориш за боклуци, да така, но ти скоро да си идвал в София или Варна? Да не би да е по чисто?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 8a50f1507d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   От автора, благодаря за коментарите оценявам че сте положили усилие да отговорите. Какво да ви кажа, смятам че докато сме млади е хубаво да видим свят и колкото можем да се развием. Поне езика да се научи, защото в 21 век, в 20те ди години, младите с 1 Английски вече не е достатъчно. Може би наистина хората са студени не знам, аз винаги турся вината в себе си, и все се самообвинявам че явно не съм достатъчно отворен, а всъщност не мисля че е така, няпротив, но може би донякъде стреса покрай преместването а и заради короната... Абе не знам, дано успея да намеря приятели и приятелка че сам е трудно а аз съммчовек който обича да комуникира, но като малко се затовря така, и все ендо изпадам в дупка. Благодаря ви отново!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 20ab891557
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Всъщност бях номер 8, но както и да е.

За цените на храните съм говорил в други теми. По-евтини са, вярно е, ама знаеш ли колко са безвкусни? За каква минерална вода ми говориш, купувал съм и от Iceland, Lidl, Aldi, Tesco и кварталните магазинчета. Тук минерална вода НЯМА, само ти я дават за минирална, но реално вкусът е като на чешмяна. Представи си, че всичко е вода "Бачково".
И, да, по-чисто е в София, Варна, Стара Загора и т. н.

Иначе, това, за което ти товориш е гурбет. Аз не ти говоря да отидеш и да събираш "40 бона годишно", говоря ти да се установиш там, да се слееш с тях. Как с 1300 паунда (минималната заплата, чисто) ще си купиш какъвто и да било имот, при положение, че тук са по 200 палки? Чисто физически няма как да се случи. В Германия ще ми взимат 1/3 от заплатата, само щото така са решили. В България е 10 %.

А, за да да на минималната заплата някои хора, явно не правят нещо както трябва. Или да тропнат с крак на шефа си, или да напуснат, или просто да се преквалифицират. Аз за под 800-900 лева няма да им вдигна телефона.


ДС, 21

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 20ab891557
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   И не знам в какъв филм живея, ама отварям (ПРИМЕРНО) jobs. bg, Варна и само хигиенистите и студенти на 6 часа работят за под 800 лева. Ако толкова съм го закъсал, хващам се в Кауфланд на 6 часа и някъде другаде за още 4-6, 5 дни седмично и вече минавам 1 100. И това говорим за неквалифицирана работна ръка, почасово. Имам приятели в един от старозагорските Лидъл магазини, момчето взима 1 300 лева.

Ама идва и другият момент, защо му е на българина да работи, било то и 5 дни седмично, нали трябва в седмицата да отиде на дискотека поне 2 пъти. Да обикаля безцелно и да не работи върху себе си. Трябва да реве и да се тръшка.


Дс, 21

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c2e663ef47
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Някой може ли да сравни германците със шведите и финландците, кои са по-свестни?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c2e663ef47
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   ДС пак започна с глупостите. В София - огромен отдел на френска счетоводна фирма даваха 1300 лева бруто миналата година. И много по-хубаво е да си удържат от заплатата като в Германия и Швеция, но лекарите да са безплатни. А не като при нас 100-150 лева на лекар специалист, защото не са всички по каса. И постоянно някой те крънка за пари. За таксите в банките, които са повече от колкото в чужбина да не говорим. Избиваме си ниските данъци с постоянни такси за всичко, още малко ще започнат и при посещение на банката да ме таксуват!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 20ab891557
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   19, няма нищо безплатно на тоя свят. Дали ще ти удържат от заплатата или ще ги дадеш ти, разликата не е много голяма. Само че идва тънкия момент, че "Великата" Западна Европа те клеца всяка седмица и всеки месец, независимо дали си ходил на лекар или не. Защо да ми взимат от парите за нещо, което ни ползвам и да нямам точно, когато ти трябват? Плюя ти и на Германиите, Англиите и Франциите. Ако ще заминавате, поне отивайте Дания, Швеция или Швейцария. Европа е посчешище.

ДС, 21

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c2e663ef47
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   ДС 21 нали много ти харесваше Англия и се хвалеше тук и пишеше по България?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 20ab891557
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   22, това съм го написал още с предните ми коментари тук или в други теми. Казвам го и пак - свалих розовите очила и се замислих. Каква е файдата ти и жена ти да взимате общ приход от 2 600 паунда и да не можете да си позволите една къща, а да наемате стаи за по 800 паунда общо? Иначе, все още стоя зад мнението си, че България е най-бедната страна в ЕС, на 111-то място по свобода на словото и на всичкото отгоре - абсолютни некадърници депутати, които от 240, едва стотина се мяркат в парламента, та това са факти! Европа ти дава възможности да се докажеш и да те забележат, колкото и никакви да са, поне ги има! В България не толкова!

Но нека се замислим, ако българинът "умира от глад", както казват, защо никой от тези "умиращи" не изявавя претенции и не се бори за нищо, не им пука за нищо? Явно, щото все пак нещо им е наред, нали? А да работиш за 13 паунда на час не е голяма работа, щото дори и с толкова не можеш да си позволиш жилище.


ДС,21

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker