В Дания или Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

В Дания или Германия
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 2775 пъти
Пиша темата по молба на потребителя, който живее в Копенхаген, с надеждата да ми даде адекватна информация, а и не само той разбира се. Както казах, иска ми се дъщеря ми да учи в чужбина. Още не е на такава възраст, че да се подготвя сериозно, но ми се иска аз лека по лека да се подготвям с информация и като му дойде времето да мога да я насоча по-добре.

До момента мислех, че Германия е най-добрия вариант, но сега се замислям и за Дания, може би и Холандия е вариант. Та всяка информация относно кандидатстването, разходите за живот, подговотката и т.н. ще са ми от полза. Трябва ли предварително да учи език, различен от английски, или се учи на английски там, или пък се учи местния език първата година? Има ли приемни изпити, какви и къде се държат? Колко излиза самото кандидатстване като пари? Къде е по-добре за образование и за последващ живот?

Така и така съм написал темата, искам да попитам къде според вас има по-добра покупателна способност и изобщо като качество на живот къде е по-добре. Доколкото знам, в Дания са малко по-високи заплатите, но е и малко по-скъпо, така че горе-долу е същото.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2a7895070f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   В Холандия има доста високи семестриални такси (от порядъка на над хиляда евро, може и повече), като живот е по-скъпо от Германия, но по-евтино от Дания. В Дания такси няма доколкото знам, но живота е доста скъп. В Белгия (френскоезичната част) се плаща една голяма такса в началото на първата година (около 800 евро), но след това се плаща само по 80-100 евро на семестър за останалите до края на следването семестри. Като цени е горе-долу еднакво на Холандия. И накрая за Германия - официална такса няма, нарича се Beitrag, т.е. нещо като принос за покриване на административните разходи (едва ли всъщност има значение името, важното е колко пари е), към която се прибавя и семестриална карта за всичките видове градски транспорт в града, в които е университета. Колкото по-голям е града и има по-развита градска транспортна мрежа, толкова по-скъпа е и картата. Например в Магдебург за семестър се плаща 130 евро, в Берлин, Мюнхен, Франкфурт е 300-400. Животът е доста евтин в Германия, като изключим жилището. Храната (по магазините) и дрехите са почти, колкото в България. Жилището зависи от града, но като правили на изток е по-евтино и доста по-евтино от на запад, като единственото изключение е Берлин. Има възможност за финансова помощ от страна на държавата (BAföG).
За езика на обучение - в Германия и Белгия има доста (може бе дори половината) специалности на английски, като най-много са икономиките, ИТ и инженерните. За медицина и хуманитарни е доста по-малко вероятно да има на английски, така че ще трябва немски и френски за тях. В Германия има една година подготвителна по немски, за тези които не покриват изискванията. При това обучение се достига до ниво С1 и накрая се ходи на изпит за сертификата DSH. В Холандия и Дания мисля, че почти всичко е на английски.
За избор на страна, а и на университет най-важно е каква специалност ще се изучава. За Германия най-добре е да се учи технико-технологична специалност. В Холандия икономика и ИТ. Дания, както в Холандия. След като е ясна специалността вече могат да почнат да се правят сметки в коя държава и колко ще е скъпо. Това, в коя страна ще се остава да се работи след обучението не би трябвало да е голям фактор, защото може да се учи бакалавър в една страна, а след това магистър в друга.
Аз лично имам опит с Германия и съм пристрастен, т.е. за нея съм, защото е евтина страна и има много български студенти, с които да се сприятелиш в началото, когато е и най-трудно.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 99528b37d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Ще започна с разходите, защото често са това, което плашат хората, а родителите още повече. Дания е скъпа, защото има високи такси, но също така се получават високи заплати. Искам само да знаете, че в момента в който дъщеря Ви започне работа, която е сравнително достъпна в Дания, финансовите ще има възможност да е самостоятелна. За съжаление, ще има нужда от не малка сума пари, поне за първите 3 месеца.

- Жилището е най-големият проблем. Двустаен апартамент в Копенхаген започва от 7500 кр (2000 лева) нагоре и се изисква предплата. Почти всички студенти делят апартамент с някого. Една стая е 3400-4000 крони в моемнта (950-1100 лв.) със смекти за вода, ток и отопление. Ще са Ви нужни поне 6000 лева, за предплатите и 3 месеца наем.
- За другите транспорт, храна, телефон и други дребни разходи, ще ѝ трябват поне 900 лева.
Т.е - на месец ще са ѝ нужни 1900 лева.

Но има и начин, това да е по-евтино. Ще кажа после.

Това е най-трудното. Първият преоритет на дъщеря Ви, трябва да е работата. Получи ли работа, която е поне 11 часа на седмица, средно за месеца, то тя има автоматичното право, да получава стипендия. Ще кажа, че ако работи по 12 часа средно на семдица, ще изкарва някъде около 1200 лева, на минимална заплата. После ще има около 1150 лева, след такси. А после, стипендията ѝ ще е 1100-1200 лева.
На месец, спокойно ще може да си изкарва 2200-2300 лев, което ще и покрива разходите и ще остават и за нея, ако работи примерно 1 ден едната седмица и два дена другата.

Не се притеснявайте за работата, защото повечето програми рядко заемат цял ден, а често имат и поне 1 свободен ден в седмицата.

Аз лично работих по 2 дена (петък след лекции и събота ситрин. Беше малко натоварено, но беше минаваше бързо), като бях помощник кухня. Със стипендията си докарвах 2600-700 лева. Тогава беше малко по-евтино, но общо взето ми оставаха 1100 за "мене си".
Когато имаше ваканции и почивки, гледах да взема малко повече смени. Общо вчето, имах по един "пълен работен месец" в година, в края на учебната година, който ми запълваше бюджета и можех да си позволя неща, за които преди само си мечтаех.

Та общо сзето - Ако Вашето момиче не се страхува от малко работа, не би имала проблем.

И ако решите да кандидатствате - може да се запишете за общежития още от сега!!!!
Общежитиеята са МНОГО евтини, поне за Дания. Лошото е, че се чака по 1 година за такова. Хубавото е, че може да се запишете от рано. За Копенхаген сайтът е

https://www.kollegierneskontor.dk/default.aspx?lang=GB
(като влизате в датски сайтове, ако пускайте ги на английски и тогава ползвайте Google Translate, че иначе е малко объркано на моменти)

Език:

- Почти всички програми са на английски, с изключение на медицина и право.
- Почти всички говорят английски на много добро ниво.
- С хора, който не умеят да говорят на английски ... не е добре да се замесва, защото говорим за доооста тъпи парчета. Не го казвам на шега. Това да не говориш на английски е, като в България да нямаш 9-ти клас.
- Препоръчвам ви, да наблягате много здраво на английски. Нека дъщеря Ви го научи на разговорно ниво. Без английски, не мисля че си заслужава цялото упражнение. Ще ѝ е трудно да си намери работа и ще е сравнително самотна.
- Ако имате поне две години - Започнете уроци по датски, ако е възможно. Нека го кажа направо - научи ли датски, няма да има проблеми с издръжка, па дори просто да се откаже от ученето. Решите ли Дания, това е най-добрата инвестиция. Датчаните не обичат да говорят на датски с чужденици, защото никой не го говори правилно, но ако някой покаже добри умения, просот отношението е друго. Помислете си за британец, който говори на български, при това правилно, макар и бавно. Просто е друго усещането веднага. Хората го оценят.

- Образование:

Ето тук е много важно, да направите избор.
Какво иска да прави дъщеря ви с живота си? Важно е, да има идея, защото тогава ще може да се насочи към професия, а от там към дадено учебно заведние и дори работно място, както и град. Не се шегувам. Има такива, дето са си планували компанията още от гимназията. Накратко:

- Не може да тръгне да учи право или медицина, освен ако няма даткси, но дори и тогава, вероятно има допълнителни изисквания.
- Няма изпити, не и каквито ние имаме, защото всичко е базирано на оценки и предмети от училище.
- Вероятно ще имате нужда от сертификат по английски.
- Няма професия, която да е "бедна". Ако дъщеря ви реши да е учителка, дори може да е добре, защото има недостиг на учители, а заплатите се покачват постоянно. Може и да не е най-доходоносната, но щом ти позволява да имаш жилище, живот и развитие, не е толкова лоша. Поне това е което знам от познатите ми, които са учители. И всякакви други професии са добре дошли. Просто е важно, да имаш някаква специлизация. Спомнете си, как още при нас държим много на образованието, защото преди 30 години беше път към някакъв просперитет. Ами и тук е нещо подобно, с разликата че работи. Имаш ли професия, ще си добре и изобщо няма да се притесняваш. Та аз не се притеснявах за пари, дори като бях студент, който работеше по 1-2 дена в седмицата и понякога заработваше отгоре, като имаше време. Едно е, да си къташ стотинките за храна, друго е, да знаеш че имаш 1500 лева, след като си платил всичко, дори и в Копенхаген.
- С това казано, нека да кажа и кои професии плащат "яко:
- Финанси - всичко свързано с финанси и финансов контрол. Макар да не се слави с финансовият си сектар, след Brexit, скандинавието набира доста сила.
- Мениджмънт - Друга търсена професия, но лошото е, че се пробива много трудно. Т.е. отнема време. Но е търсен.
- Маркетинг - Маркетинга е като мениджмънта, с тая разлиак, че има доста повече работа, макар заплащането да е по-малко, но все пак е адекватно.
- Бизнес - тук говоря за няколко различни неща.. Много хора, учещи "бизнес", учат програмиране, статистика и прочие, отнема ужасно много време.
- Зелени и еко неща, възобновяеми източници на енергиея - Наливат се МНОГО ПАРИ в това, а Vestas е най-големият производител на вятърни ел. турбини на световно ниво. И работа има много.
- Фармацевкита и всичко свързано с нея - мулекулярна биология, химия, фармаревтика - Novo Nordisk e една от най-престжните компании в света и всеки иска да работи там.
- Логистика и транспорт. Maersk е един от най-големите превозвачи в света. След като Англия се отказа от ЕС, лично аз очквам, че скандинавието ще стане новата Англия, защото транспорта за ЕС, ще минава от там. А дори и да греша, Maersk е огромна компания и зпаочнеш ли работа там, ще ти е много лесен живота.
- Програмиране - Датсктата държва налива милиарди в IT сектора. Има огромен недостиг на кадри. Всички големи IT компании имат представителства в Дания

Та нека дъщеря ви си помисли добре и да реши. Дори и да си промени мнението по-късно, то поне ще има опит е проучването.

За живота в Дания:

- Ами зависи от зависи. Аз, като келеш из Копенхаген си прекрвах дорбе. Може би прекалено добре. Но беше забавно. Има две правила, който трянва да спачваш:
- Да се отнасяш с уважение към хората.
- Да не се хвалиш.
Общо взето това е. Никой не се интересува от колата ти, от къщата и прочие. Ако имате общи интереси е добре. Тогава може, но пак с мярка. Общо взето, най-голямата глупсот е да си рамахваш парите. Смешно е. Да караш екзотична спортн кола е почти срамно.

И т.нар hygga (която се произнася като хюя и да, звучи както това, за което повечето хора си мислят). Общо взето е, "да си гледам айляка/кефа". Тоест, да си прекарваш добре с другите хора и да гледате, да ви е удобно. След работа да пиете една бира и да си полафите. Да се съберете в парка събота и неделя и да пийнете една бира, като има и барбекю. Да си ходите на гости, като си готвите и си пиеете биричката. А да - бирата е на почит. На 14 можеш да я купуваш.

Сега, с висчко това - Какви проблеми има в Дания или поне в Копенхаген.
- Не мога да се правя на ударен, че няма проблеми. Навсякъде има проблеми и е важно, човек да е информиран.

- Жилищна криза. Населението в големите градове е все повече, но жилща не се строят. Това води до постоанно показване на цени. Хубавото е, че ако вземеш на изплащане, лихвите са ниски, а след това СЕ ОПРОЩАВАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ. Общо взеот, ако наема, ще е колкото заема, излиза по-евтино, да си със заем, защото релано, повече пари ще постъпват в банковата ти сметка.

- Има квартали с проблеми. Проблемът е многото помощи е, че създава маси, коит са зависими от тях. Има цели квартали в които хората са работели по 5-10 годони, рпеди да се пенсионират. Всичко си чака парите и пие. Лощото е, че дефцата им не са много щастливи и сформират банди. Не, не като в някой филм, но трябва да се знае, че има не толкова добри квартали.

- Времето, особено есента и началото на пролетта е ужасно. Има обалци и духа яко вятър. През зимата е изненадващо поносимо. А ако си млако по-разговорлив човек, все ще има компания.

И сега малко дорби новини

https://www.youtube.com/watch?v=Dw0gjzjwMB0

Ето тук, човека мина 600 км, облечен като викинг (не, не нещо, което се случва често, дори изобщо).
Видеото е откачено. Да! Но забележете, че навсякъде среща топло отношение. Хората му дават храна и се шегуват с него. Това в България, щеше да е малко по-рачлично. Все чувам за "студените северняци", но прсото имам прекалено много опит, за да кажа, че хората не са студнени. Поне не масово. Има много добри и приятни хора, които с удоволстив ще се запозная и ще стана приятели с теб, ако им позволиш. Може би са малко по-резервирани, но честно казано, не намирам това за лошо.

И тук животът може да е добър, ако му позволиш. Спокойствието е важно! Експлоатацията на работа е нещо рядко. Хората се противят на това. Корупцията е ... недопостима. Да, има я, но е ако това, което стана лятото със снимки, протести и побои, беше се случило в Дания, щеше да има хора в затова и ново правителство.

Това е "кратката версия". Надявем се, да съм Ви бил поелзен. Ако има нещо друго, пак пишеште. Трудно е, да напиша всичко в кратък пост.


ПП - Само да кажа, че има хора, пътуващи до Германия, да пазаруват на границата, че е по-евтино. Не с многом, но ако решиш да наемеш едон бус и да го натъпчеш до горе с бира си струва.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b05963c5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Хубавите места в Европа са в краищата й и извън нея - Ирландия, Москва, Истанбул, Кипър, Португалия. Но ако толкова държиш на тези двете - Дания. В Германия живеят за да работят.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d5966f39c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   До 3

Това си е чиста проба заяждане...

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b05963c5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   4 хаха заяждане, къде пък го виждаш? Твоето е заяждане - Европа е най-прехваления континент. Всичко - техника, филми идва от Америка, Япония или Южна Корея и се произвежда в Китай. А какво предлага Европа освен туризъм и стари сгради?

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: cf5e9418c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   До 6

Заяждане е, защото съм го виждал 100 пъти от различни хора, който винаги гледат, да се изкажат, без да са особено добре запознати. Ако говорим за "Всичко - техника, филми", то тези неща не идва от Кипър, Москва и Инстанбул, а от Ирладния хептен.

Не нека ти сравня САЩ, за младо момиче от Бъглария, със Дания, за младо момиче от България.

Цена на образование:
- В САЩ можеш да имаш такса от 5000 долара, само за учбеници за една година. Напълно възможно е, да излезеш със студентки дълг от 100 000 и повече долара.
- В Дания, макса който се дава за книги е 3000 крони. Това са 800 лева. Работата е, че ако намериш втора ръка или безсрамно ги изпиратстваш, никой няма да ти се кара. А ако не може да си позволиш, ще ти помогнат. Такси за семестри няма.

Здравна система:
- До 3000 долара, ако повикаш линейка. Ако имаш здравна застраховка ... Ще е 300 до 600 долара, защото здраните не покриват на 100% всичко. Само това е ужасяващо.
- В Дания е безплатно.

Такси:
- В САЩ са до 38%.
- В Дания са до 46%.

Да, САЩ води тук. Води и тълпите си от бездомни и хора на купони за храна. В Дания, бездомните сами са си избрали, че ще са бездомни.

Ваканци:
- В САЩ си късметлия, ако имаш 5 дена платени.
- В Дания имаш 25 карто минимум, въпреки, че 35 са доста често срещано, ако сте смеейство с дете, някой места дават и до 45 дена.

Работно време и компенсации:
- В Дания е 37.5 часа на седмица. Всичко над това се плаща, като извънреден труд. Трудът след 8 вечерта се плаща на една тарифа, а след 24:00 на още по-висока. Плаща се допълнително и през уйкенда и на празници.

- В САЩ - Уж е 40, ама е модерно, да се горедееш с това, че работиш по 60-70 и повече часа на седмица. Ако това ти харесва - да, САЩ е мястото за теб.

Социална сигурност:

Да речем, че не си свръхпродуктивен робот, който е в топ 1% в САЩ и никой никога не би го уволнил. Супер! Не ти пука за такива работи. Не и на лично ниво.Но какво остава за останалите 99%, върху които се крепи целият ти живот и богатство? Всяка криза води до протести, безредици и прочие. САЩ отива на много тъмно място. Не мога да повярвам, че го казвам, но разбирам хората, който гласуваха за Тръмп, макар да не подкрепям политиките му.

А сега, да кажем че ... си нормално 18 годишно момиче, което просто иска образование, кариера и добър живот. В САЩ ще се нагърбиш със 6 цифрен дълг, ще започнеш работа, няма да можеш да си позволиш хубаво жилище, защото те тормоат дългове, тогава идва поредната криза, оставаш без работа и ... никакви доходи. Никаква помощ. Данъците, които си плащала, щаха да са ти в позлач сега, ако ти бяха останали в джоба. В болницата отказват да те лекуват, защото вече нямаш застраховка. Чвънят ти, за студентския дълг, взимат ти колата ... И може и на улицата да останеш. Както много други тази и миналата година.

В Дания, като завършиш,(И това се надявам, да бъде прочетено от автора) но нямаш рабтоа, ще си на най-ниската каса за безработица, но ще има спокойствието да търсиш рабтоа и да не те е стрях, че ще просиш за хляб и подсолн. Ако имаш работа и я изгубиш,може до 2.5 години да си на помощи, въпреки, че системата е такава, че все нещо ще се намери. И не е нужно, да се утрепеш от бачкане, а да платиш огромни дългове, защото нямаш такива. Дори и без работа, в болницата няма да ти кажат "Ммм, дааам, ще трябва да ни дадеш 10000 долара, за раждане", когато му дойде момента и за това.


И като заговорихме за технологии - потърси информация за икономиката на Дания и прочие. Всички големи компани имат представитеслтва и правят някакви разработки, а транспортната им индусрия е изключитлено мощна. Да не казвам, че са добре и ъвв финансовия сектор, а при възобновяемите източници на енергия са първенци. Така че не се притеснявай - ще има работа, която плаща.

А и едно голямо преимущество:
- Лети се час и половина от Копенхаген до София. Аз по ено време си ходих всяка седмица, за да се виждам с болен роднина.

А обясни ми, каква работа ще има за младо момиче в Кипър или в Португалия, от всички места? Или па образование в Кипър ... сериозно ли?

Москва? Да, Москва е супер, ако имаш добри роднини и попаднеш в хубава ... западна компания. Ако нямаш толкова късмет, не е особено добре.

Ирландия - Защо? С какво е дбра ирландия з амладо момиче, търсещо образование? Опредлено са доста по-напред, отпреди 15 години, но честно казано, освен това, че говорят английски, не виждам особено преимущество, српямо Дания или Германия.

Инстанбул - Признавам си, не съм бил там, за разлиак от предните 4. Но с Ердогна и глупсотите му, не съм много сигурен колко време ще изкара,преди да има затворени границ с ЕС и прочие. Считам, че е рисковано, да си инвестираш в бъдещето там.

А за Япония - исках да ходя в Япония, но езиковата бариера е прекалено силна, прекалено далеч е и ще е много скъпо. Не знам. Може би след година-две, като поотихне това с пандемията, ще отида там. Мисля, че е далеч по-трдуно там, отколкото в Дания, поне за бъгларска гражданка.

Корея - Никаква идея.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: b05963c5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Да, 7 така е, но Дания и Германия никога няма да имат своите Нина Добрев и Мария от Борат. За тях българите сме само за чистачи.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 51e092816f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   До 8

Не разбирам изказването ти, но няма да го удостоявам с внимаието си. Ако си неспособен или не желаеш да допълниш нещо в темата, коя от двете страние добра за млада студнетка от България, Дания или Германи, моля те не пишеш повече, защото пречиш.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 74c006becf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Тук се пита коя от Дания и Германия е по-подходяща за учене от българско момиче от България, а се говори за Борат и Нина Добрев. Нерде Ямбол, нерде Истанбул.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: b05963c5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Тя пък една студентка. Пълна неграмотница!

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b05963c5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Дания естествено, Германия е кочина.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c0c00f4dc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Дания е много добър избор, завършила съм престижен немски университет (и имах мн. добър успех, но тъй като не съм германка нямах право на стипендия) и живея в Германия и определено за добра работа е трудно, конкуренцията е жестока, а заплащането не толкова хубаво като в Дания, начинът на живот в Германия също не е за всеки. Работа за студенти има не е като в Дания, по-трудно се намира и не е така добре платена. Наемите зависи от града, но са сравнително високи, данъците и таксите също. Здравната застраховка за студенти е задължителна и също е висока около 110 евро на месец.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3efa1ff5e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Не съм учил в Дания, но от датчанка знам, че животът е скъпичък. И това се отразява в цената на обучението: общежитие или частна квартира, храна, транспорт, консумативи, всичко. Има доста програми на английски, защото е дестинация за доста международни студенти.

Аз бих препоръчал друго обаче, авторе (ако още следиш темата). Австрия. В Австрия пак има качествено образование, на малка цена, но с немски. Там е лесно да влезеш в университет, но е трудно да излезеш. Демек зависи изцяло от амбицията ти. Казвам го като бивш техен кадър, а и мой съученик завърши медицина там. Техническите им университети са на ниво, медицинският съшо, а и са достъпни за европейски граждани (като българите).

Има консултантска агенция в София, която работи с тях: uniconsult.bg
Те могат да ти кажат доста и за Германия, а информацията им ще е много по-актуална от тукашните изказвания, защото го правят всеки ден (занаят им е, дет се вика). Мисля, че работех и с Дания преди, но може и да се лъжа (питай). Иначе пробвай с консултативни агенции като Интеграл за други страни, май и те работеха тук-таме с Германия и Дания. Въпросът обаче е какво ще следва студентът.

Не на последно място, не бих хукнал безусловно навън без да знам повече за специалността. Мога да кажа с ръка на сърцето, че бълагрските ВУЗ може да нямат престижни места в световните класации (които са немалко нагласени), но имат програми, които направо тъпчат по качество другите (особено например някои американски еквиваленти). Такива са например математиката, приложната математика, статистика и тук-таме някоя друга от ФМИ или физ. факултет на СУ. Да не забравяме, че образованието е камък, на която човек стъпва. Човек с достатъно талант и амбиция може с българска диплома да премаже конкуренцията, стига да иска. Въпросът е какво иска студентът, какво може и на какво е готов. Иначе в дълг за образованието е лесно да се влезе.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4d6732f0cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 14

Работа за студенти има и в Дания. Това е, че първите 2-3 курса, ще е скапана работа в Макдоналдс или нещо подобно.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 94bb5f503d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До номер 15, не бих казал, че в Австрия се влиза лесно в университет (говоря за държавните топ 6 в Австрия), когато аз кандидатствах преди 6 години от елитна софийска гимназия с немска диплома с 5. 60 изискванията бяха доста високи искаха и документ, че съм приет и в университет в родна ми страна (т. е. Б-я) и да образованието им безспорно е на много високо ниво и се завършва трудно, имаш ограничен брой поправки, ако не се справиш отпадаш. Плюс е, че в държавните австрийски университети няма такса или е символична. Здравната застраховка за студенти е като в Германия. Иначе успех!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5b198d3b98
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   15, да кажеш че не си учил в Дания, ама си чувал, че било скъпо, егати довода.
Не, не е скъп животът в Дания. Аз поне живея тук, за разлика от номер 15. Има всякакви помощи, стипендии, привилегии, почасова работа или само уикенда, че и да искаш, не можеш да останеш без пари.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: a09139ca3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Работил съм и в двете държави. Дания ми харесва 10 пъти повече. Първо, че не те юркат да им учиш езика агресивно. Може и с английски в началото да се оправяш, докато го научиш. Второ, че са по-готини от немците. Трето, че заплатите са почти двойно по-високи от Германия, тоест огромни. Храната не е чак толкова скъпа, бих казал малко по-скъпа от България и почти колкото в Гърция. Образованието е безплатно и ако учиш и работиш на 4 часа, получаваш огромна стипендия. Както казва номер 18 и да искаш не можеш да останеш без пари. Просто има изобилие в тази държава от възможности. Тук има магазинчета без продавач, около фермите. Тоест взимаш, колкото искаш и плащаш колкото си взел. Хората ти имат пълно доверие, че си честен. Та.. това последното изречение, мисля че е достатъчно.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: f1764fba48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   В Холандия висшето образование излиза доста по-скъпо отколкото в Германия. Завършила съм немски университет. Семестриалната ми такса беше около 350 евро. В същото време студенти от същата специалност в холандски университет, който си партнираше с нашия, плащаха на семестър по 3000 евро. Сметни си общите суми за 7 семестъра (бакалавър) или 9 (магистър), как излизат в единия и в другия случай. В Германия студентите могат да получават и допълнителна субсидия около 400 евро месечно, с която да се издържат по време на следването. Транспортът е включен в семестриалната такса и можеш да се храниш на стол на преференциални цени, като храната е наистина качествена и здравословна.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 443b68c653
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   До 20

Дания ги бие и двете.

Семестрите са безплатни, стипеднията е 1600 лева, работата, която един студент ще си намери, ще плаща повече от другите страни и ще е по-лесно. Лошото е, че след време заплатите не скачат отлова, колкто ще са, ако си намериш топ позиция в Германия. Ако искаш сериозни пари в техонолигиите, то Германия е по-добрият избор. Ако си по-скоро към финансите, Холадния е твоята дестинация. Сега, не всеки иска да е се къпе в пари и да притежава скъпи спортни коли. Ако иска по-спокоен живот, без лишения, без да се товараш с глупсоти, то Дания си е супер дестинация.

ПП - Нито енда от трите не добра дестинация, ако си расист, скесист и хомофоб, които тайничко си мечтае, че един ден ще вкара "лошите" в газовата камера.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6d70aa495d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   За да преподавам в университет в Германия е по-добре да карам доктората си в Скандинавия и чак тогава да отида в Германия? Някой ми каза, че чужденците-преподаватели в немските университети са с чужди докторати, трудно се изкарвал докторат в Германия от чужденци.

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 44693eb6dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   До 22
Не се изкарват и лесно в Дания.
Според мен е лоша идея, ако финалната ти дестинация е Германия. Където и да започнеш, ще имаш пон 2.5-3 години в които ще трупаш връзки в академията, на работа и лични. Ако се преместиш след това, губиш в професионален и в личен план, а ще ти е много по-трудно. Далеч по-лесно ще е, да започнеш да преповава в университет, в който се познаваш с професорите, особено ако някой от тях са ти били партньори и имате общи публикации.

Въпрос - Какво искаш да преподаваш?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6d70aa495d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   23 социални науки или хуманитарни.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6a1a971b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Абсолютно подкрепям за Дания!
Никакви Германия, Холандия, Франция, Испания, още по-малко Португалия, Кипър и т.н.
В скандинавските страни е истината, от край време!

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6a1a971b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   И пак всичко си е до човека.
Брат на мой близък от дълги години е установен в Дания.
Прие племенницата си преди време - подкрепа, подслон, храна, дете на брат му е, все пак (!), за да следва в тамошен университет.
Кандидат-висшистката не издържа и 1г и се прибра обратно при мама и тати.
Баща й стана един от милионерите в Марково, Пловдивско и я взе на работа при себе си.
Та и Дания не е за всеки, трябва да си я заслужиш!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: b05963c5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Пак се прочухме в Германия: https://glasnews.bg/krimi/balgari-iznasiliha-28-godishen-mazh-germaniia-462961/

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 645569c0a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Дания вече не е вариант за образование. Поради "политически причини", както е написано в доста университетски сайтове, почтив всики бакалавърски и полувисши програми, както и професионални-бакалаври (това е допълнителен курс след полувисшето), които са на английски, ще бъдат спрени.
Освен ако не знаете датски, опциите ви са магаистратури.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker