Търся работа в чужбина с осигурена квартира, моля за съвет. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Търся работа в чужбина с осигурена квартира, моля за съвет.
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 3051 пъти
Здравейте, търся работа в чужбина с осигурена квартира. Никога досега не съм работила в чужбина и не знам как седят нещата. Виждам, че български агенции предлагат работа и квартира. Може ли някой, който е извървял този път да ме насочи на коя агенция мога да се доверя и как седят нещата в Нидерландия и Германия. Говоря английски и испански на средно ниво. Жена съм и мисля да замина с приятеля ми за няколко месаца. Трябва да планирам всичко от избора ми на държава и работа, до самото заминаване и настаняване, затова Моля за съвет от хора, които са заминавали и работили в чужбина. Целта ми е за известно време да работя някаква работа и да събера малко пари. Не съм се решила на постоянно живеене в чужбина. Интересува ме от личен опит всеки да сподели Как е заминал, кой го е уредил, какво и За какви пари е работел, какви изисквания са имали към него и дали е плащал квартира? На колко ви възлизат разходите в съответната държава и град. Храна, квартира. Успяхте ли да спестите някакви пари и за колко време? От какво е лишихте те? Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: d096ba0a4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз получавам обяви от агенция Анонс. Виж я. Но след като първоначално отидеш, ползвай затърсене на работа местни сайтове. Аз и сега бих те посъветвала да отвориш примерно www.jobs- netherldnd jobs Ireland и прочие. И да търсиш директно работа, защото западните работодатели са коректни и няма да те подведат. Ще ти се обадят за кратко интервю. По същия начин отвори сайтовете за квартири в държавата, в която искаш да живее и търси там. Ако работиш с познати , посредници и пр може да те карат да работиш събота и неделя без да ти плащат и подобни истории.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b185e69f37
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   С български посредници не се занимавай, казвам ти, защото мои близки приятели работиха за по 7 паунда на час, а минимумът е 8.72. Българските ви посредници ще работят с посредници, които взимат пари от вашите посредници, а вашите посредници взимат пари от вас. И така, на работа могат да ти дават и 10 паунда на час ( много рядко ще са повече ), а с удръжките от тия агенции ще падат на 7. Сами си преценете дали си заслужава да се гърбите за 15 лева на час. Относно квартирите, ако агенция предлага квартира, значи им е изгодно и са събрали нужната бройка хора, за да им е евтино, сиреч - ще сте бая хора. И не само, че няма да е 5 звезден хотел, ами дори няма и да е нормална квартира.



Много грешно настроени "тръгвате''. Няма такива като ''кой ви е уредил''. На тая земя освен на майките си, на никого друг не можете да се доверите, особено на фирми. Аз, лично, съм студент, но пак бачках, което не е различно, а дори по-добре. Сега ще ти кажа какво направих аз, като изключвам подробности за университет. Страната е Англия. Отваряш си гугъл и пишеш "rooms for rent...в еди си кой град''. Звъниш на номера, говорите, питаш, пращат ти снимки и се договаряте. НЕ ПЛАЩАШ предварително, плащаш, когато домоуправителя ти даде ключа и се нанесеш. Сключваш договор за кратък период от време (щото' не знаеш к'во ще стане и дали няма да се върнеш в България), но с опция за удължаване на престоя в стаята. Не бой се, всеки домоуправител ще гледа да те ''върже'', за да му плащаш 11 месеца. В тези времена и тази пандемия, имаш изключителното предимство да преговаряш за условията. Причината е, че просто никой не им иска стаите на тия умрели домоуправители, щото никой не ходи в Англия, поне не и по основателна причина, следователно на тях им трябват хора.

Така, да кажем, че си осигурила квартира (пак казвам, ПАРИ ПРЕДВАРИТЕЛНО - НЕ), ТЪРСИШ си билет. Отваряш skyscanner и гледаш - кога, к'во, що. Сега, поради ПЛАНдемиите, national express са спряни до 1-ви март (ако не се лъжа) и ще трябва да търсиш влак. Влаковете са ограничени, но не са спрени. Което значи, че са скъпи, в зависимост от растоянието варират между 35-150 паунда. Отваряш TRAINLINE app-a/сайт-а и търсиш. Ако има свободни дати/часове и се припокриват със самолетния билет, който си избрал - взимай. Примерно, избрали сте градът в който ще живеете да е Birmingham. Кацате на Luton Airport в17;00, като предварително от TRAINLINE си купила билети за влак до Birmingham за поне 20;00. Ще речеш, че 3 часа са много, така е, но предвид фактът, че сте там за пръв път, е наложително!

Стигнали сте до Birmingham, настанили сте се в къщата, шляете се 1-3 дни да поразгледате, като междувременно пишете в google:
Warehouse jobs near me.
Защо складова работа? Защото е по-добре от ягодите, които българската агенция щеше да ви накара да берете, а и без квалификации и предишен опит в страната - трудно. Най-вероятно ще ви излезнат агенции, които работят директно със складовете, приемливо е, тъй като никой няма да ви даде по-малко от 8.72 (което е тоталния минимум в UK). По принцип, идеалният вариант е да сключите договр за работа ДИРЕКТНО с някой склад, но както казах, без предишен опит, работодатели, които да ви препоръчат и квалификации (щото' в складовете има и квалифицирана работа) няма да стане. А и самите складове не сключват договори директно с работниците, просто нямат това време, тъй като много от работата е на приливи и отливи, сиреч временна и плащат агенции, които взимат хонорар от склада комисионна (1-2 паунда режат на час) от работника. По принцип, за да сте легални ще бъде нужно да си изкарате NINo (national insurance number). Това се изкарва от т.н. Job Centre (нещо като нашата борса), но са затворени, като правителството позволява да работите и без NINo. Плюсът е , че няма да плащате осигуровки (NINo), но пък после ще е трудно да си докажете труда, което общо взето ви прави непроследими и пенсия - 0. И така, квартира сте си намерили ВИЕ, билет сте си купили ВИЕ, работа сте си намерили ВИЕ, не е нужно да чакате на Благой да ви оправи.

Най-вероятно ще работите по 40 часа седмично (37.5, щото' ви махат по 0.5/30 минути от работния ден, заради почивката ви). И ще взимате 1 300 паунда. Разбира се, винаги има опцията за overtime, но тук ми повярвайте - след първите 2 дни едвам ще успявате да си заработвате 37.5-те часа, а камо ли за нещо повече. И така, всичко на всичко - 1300 заплата - 1 100 с удръжките, 300-400 квартира, пътни ( агенцията предлага транспорт, но е платен ), на мен ми взимаха по 7 на ден, но да кажем, че са 5. 5 дни по 5 паунда = 25 х 4 седмици = 100 за пътни на човек, за месец. Дотук Падате на 600 паунда. Храната и дрехите са евтини, но всичко на всичко ще спестявате може би...200...300 паунда. Забравих да отбележа, че пътят ще е поне 30-40 минути в посока.


Просто не си заслужава блъсканицата (ще живеете, за да плащате на домоуправителя наема и на кралицата им данъците).
Реално, ако в България имате собствено жилище, дори и на село да е, и ако печелите по 800-1200 лева, ще сте в пъти по-добре, отколкото да живеете, за да работите.


ДС,21, ще следя темата за въпроси.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d53208299c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не съм ползвал лично услуги на такива агенции, но имам познати които опитаха. Уж имаха уредена работа и квартира като пристигнаха, но се оказа, че след месец трябва да усвободят квартирата, а заплащането не беше като договореното такова. В крайна сметка се наложи хората да останат при нас за известно време, докато си стъпят на краката. За англия съм чувал, че наистина помагат агенциите, но предимно с работа берач на ягоди или общ работник в завод.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: aed9ae5f68
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката до номер 2,
Много благодаря за подробния отговор, само, че Англия не ме интересува. Най - вече заради brexit и сега и пандемията.. Да чувала съм за работа в склад и се насочих към Холандия, в Германия съм чувала, че се плаща добре и са коректни.
От София съм и живея в София, но плащам наем 650 със всички сметки и т. н. Заплатата ми е около 1200 - 1300, но имам натрупани доста задължения и реално не стигат парите за погасяването на заемите.
Въпросът с квартирата е много важен, тъй като планирам да си задържа квартирата в София и да си я плащам дори и да ме няма, за да мога когато се върна в София да има къде да се прибера, а не на ново да ходя по огледи, да плащам комисионни и депозити, да местя багаж и. т. н. Ако трябва да плащам квартира на 2 места се обезсмисля заминаването ми, освен ако заплата ми не е над 2000 Евро, в което се съмнявам. Ще замина с моя приятел, двама ще сме. Иска ми се като замина разходите да са ми сведени до минимум - храна и транспорт, квартирата да е осигурена, или много евтина под 300 Евро на месец, за да мога да заделя нещо. Оставам на линия за предложения.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 17ac2ec811
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ами аз съм в същата схема, от София съм, но плащам наем около 400, защото са ми познати хората и така сме се договорили. В чужбина съм и тук плащам наем и след всички сметки тук и в Сф ми остават около 1800 евро. Обаче в София имам наем, нет, тел. такса вход и т.н общо около 500. За последните 4 месеца давам 2 бона за празно чуждо жилище и интернети и т.н, което сборно вече съм го правил доста пъти и сумата е и доста голяма. Ще те посъветвам да оставиш приятел/близък да живее в жилището дори на 400 лв или се договори за месеците в които е необитаемо жилището да плащаш 400 примерно. Просто като не живееш 6 месеца там и дадеш 6х650= 3900 лв като ги разделиш на 12 месеца после като се върнеш са 325лв средно месечно отгоре вече на наем от 650 и годината в която си си в София примерно след чужбина ще ти излезе по кажи-речи 1000 лв на месец. И аз сега умувам кво да правя, щото тва вече ме напряга хахахахха вместо да отида да си купя дрехи и т.н за 3 бона аз плащам наем... Ако имате възможност теглете една ипотека, защото ако сте работливи с приятеля за 3 месеца ще си събирате ипотеката за цялата година в София и поне ще си изплащате свое си жилище.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b185e69f37
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 2 съм. Англия и без brexit не ти я препоръчвам. Там освен за учене или търсене на работа с квалифициран труд и опит, не си заслужава. Но някои от съветите ми можеш да ги ползваш и за други дестинации.

А относно квартирата ти в София, чисто математически, без да те нападам, не си заслужава да я плащаш. Нямам особен опит в София и не знам колко са т.н. комисионни, но не си заслужава няколко месеца да плащаш квартира и сметки. Да кажем 3 месеца - 1950 лв. После, комисионната ако ще и 500 да е , си спестила едни 1 500лв. Вярно, за багажа ще е кофти, но ако трябва наемете някакъв гараж или си оставете нещата при приятел.

Относно квартирата за гурбет. С риск да се изтъркам, имайте предвид, че вие сте лесно заменими и не сте ценен професионален кадър. Следователно, ще сте в квартира с още 10 души. То заради такива, които се съгласяват на такава мизерия идват приказките, че в чужбина всички сме в по квартири с 20 човека.

Наскоро се прибрах. И не, че съм расист или нещо, но от 100 човека самолет, 90 бяха мангали, които са прости, миришат, оригват се и не спазват правила. 10 пъти им казваха, че не трабва да са прави, докато самолетът излита. Няма , братче и т'ва е. Не слушат. Даже на български им го казаха, щото имаше и български персонал.

Защо това е важно ли? Защото трябва да придобиеш представа какви хора заминават и се връщат. Най-вероятно и с такива ще живеете.

То дори на entry level graduate job и хора с 10 години опит не им дават каквито и да било квартири, та на гурбетчиите ли ще им дадат нещо сносно.
Съжалявам, но няма да давам фалшиви представи, всичко, което казвам може да не е на 100% истина, защото винаги има изключения, но пък е 100% искрено и лично мнение. Напиши в гугъл/ютюб "гурбет" и виж дали няма масово да са цигани, гърбещи се по полетата (в резултат от "уредената" робота от български посредници). Тук съм за въпроси.



ДС, 21

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b10158cca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Тук дават съвети от рода "наеми си квартира от България, отиди и си търси работа на място". Само че не ми е ясно как така отиваш в непознат град в чужда държава и вече имаш местен номер, интернет и т.н., че да си търсиш работа. Ако нямаш никого, който да те упъти, има да се балтавиш, само докато си откриеш сметка, купиш си сим карта и си прекараш интернет. От начало няма да знаеш дори къде да отидеш, за да ги направиш тези работи иняма да имаш дори интернет да провериш. Според мен най-добрия начин е да се замине при някой познат, който поне в началото да ти помогне най-малкото да се ориентираш.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 890e367d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Авторке благодаря ти, че ме разсмя искрено. Аз съм в Нидерландия от 20г. и още не съм видял квартири по 300 евро и по-ефтини. Една стая в някое малко умряло градче от селски тип е 400 евро с консумативите. Иначе по големите капиталови градове, Амстердам, Ротердам, Хага е изключително трудно да се намери квартира и са адски скъпи. По въпроса за работата, тук в момент е пандемия и локдаун и е сложно с работата. Работата в склад е тежка физически и мизерно заплатена. Около 1500 евро на месец. От тях имаш 100 евро за здравна осигуровка, минимум 450 евро квартира, ако и приятелят ти работи, ще си делите по 200 евро за храна, тоест 400 за двамата. Не знам, ако пушите, дори от ефтини машининкови цигари и там 100 евро на месес за двамата. Отделно тука стаите и квартирите се отдават предимно не мебелирани. Трябва те първа да тичате по магазините втора употреба. Ако си купиш и карта за градския транспорт и там 100 евро на месец. Аве станаха 1000 евро за разходи. И той, ако работи на него ще му оставят малко повече пари, ако ти плащаш квартирата. Но двамата в една стая, и робска работа по складовете. Без грам социален живот. Няма да издържите дълго. Стойте си в бегето и не се занимавайте с глупости.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b185e69f37
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   7, ами ще търси квартира, която включва интернет, какъв е проблемът? Масова практика в Англия е да се предлагат квартири с включен интернет и вода. Кое му е трудното да отидеш до някой хранителен магазин и да си купиш сим карта на GiffGaff или Lebara? На Lebara сим картата струва 1 паунд. След това си теглиш приложението на Lebara и си купуваш план. Имат 100 международни минути, 1000 минути и SMS-и за UK и неограничени обаждания и SMS-и към други Lebara сим карти. И това е за символичната сума от 5 паунда. Не изкарвайте нещата по-сложни, отколкото са. Ако пък толкова го закъсаш, поразходи се из града с включен wi-fi и намери някое магазинче. За други държави опит нямам, но предполагам предлагат същите неща.


ДС,21

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 21c005fe49
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Напълно съм съгласна с коментар номер 2. Ако не отивате при познати да ви помагат в началото да се уредите, абсолютно не си заслужава да се ходи в чужбина с бг фирми посредници и да работите за под минималната тежка робска работа. В България ще живеете по-добре с 800 лв, отколкото там с 1500 евро. Сега не сме 95-99 година когато нямаше какво да се яде.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c72e208543
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Не разбирам защо коментар номер 8 има толкова негативни гласове . Всичко написано е много вярно и то не само за Холандия. Ако искате да съберете пари и да се върнете в Бг може и да издържите , но за да се устроите в чужбина ще трябва доста да помизерствате преди това.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c41758628c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   9 а който няма или не иска да има смартфон как да купи план? Аз в Долната земя (Холандия хаха) си намерих квартира и двата пъти от БГ.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b185e69f37
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12, и аз това казвам, да си търсят квартира от България. А иначе ако нямат възможност да си купят смартфон за 200 лева (има прилични чисто нови Xiaomi-та и Huawei в Технополис и Техномаркет). А ако НЕ ИСКАТ, то тогава губят много. Мисля, че е излишно да обяснявам приложенията на един смартфон в истинския живот и защо са по-добри от ало-ало.


ДС, 21

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker