Някои разлики между Германия и България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Някои разлики между Германия и България
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2909 пъти
1. Между 13 и 15 ч трябва да си адски тих и да е гробна тишина в жилището ти.

2. Ред. В Германия за показване на среден пръст например могат да ви глобят 4 000 евро, а за псувня или обида 1500 евро. Това някой да те псува като в България, само защото не си дал мигач да речем или защото не си тръгнал на първата секунда от зеленото, трудно може да се случи с подобни глоби. За всяко нещо си има правила (които и се спазват) и контрол. Което е добре, но и лошо, защото понякога ти идва в повече. Не е ли то да му теглиш една майна на някой, че да ти олекне, заеби тая работа.

3. Обслужването е много добро и те приемат усмихнати. Ако дори като клиент, влезеш в магазин и не поздравиш или си намусен, ти правят деликатна забележка да си учтив, мил и възпитан.

4. Пазаруването. Онлай всичко пристига на следващия ден. Можеш да си купиш храна, дреболии за центове и каквото се сетиш и да ти пристигне на следващия ден, без да плащаш доставка или с някаква съвсем минимална такса. В България ако си поръчаш нещо за 50 ст., трябва да платиш примерно още 5 лв, за да го получиш и то след 2-3-5 дни. Можеш да върнеш всичко в рамките на 14 дни. Купуваш си телефон, обаче не ти харесва. Отиваш и го връщаш без обяснения. Никой няма да те пита ама защо, ама как, ама не работи ли, ама дай сега нещо да измислим, пък да ви продадем друго. Ама да са нацупени, да са тъжни. Няма такова нещо. Не ти харесва, взимаш си парите, чао.

5. Правата на работниците. Собственика на компанията и чистачката сядат на една маса и обядват заедно. Всички са равни. Шефът ако има предложение, го предлага, работниците питат, искат обясения, правят и те предложения и ако самите работници са съгласни, едва тогава се приема. Дори в собствения си бизнес не приемаш еднолични решения. Няма "аз съм шефа и точно, ще мълчиш, ама съм собственик, така каза шефа, ама ако не сте съгласни пътя". Трябв да се аргументираш защо така искаш, как това ще подобри работата, какви ползи ще има и т.н.

Примерно шефа ти казва "направи еди какво си". Ако не е в твоята компетенция, му казваш и всичко се приключва. Няма "о, сега ще видиш ти", някакви панаири, мръсни номера, уволнения, обиди. Ако някой те обиди, ако ще да е и президента на Мерецедес, отиваш, съдиш го, плаща ти обезщетение и дори ти се извинява и не ти прави после мръсни номера, за да ти го върне и се държи любезн с теб. Дори повече те уважава, защото те вижда, че не си путьо.

А това да работиш, пък да не ти платят или да те карат да работиш безплатно събота и неделя и т.н., просто забрави. Това може да се случи само на някой нов емигрант, който не си знае правата и работи за някой кюрд.

6. Немците са студени и трудно можеш да си намериш немски прияетли. Те работят, прибират се, трябва да имат спокойствие да си починат и лягат да спят, че на другия ден са на работа. Няма гости, няма барчета, сбирки, ракии и т.н. Ако искаш да отидеш на гости дори на майка си, трябва да и се обадиш поне 10 дни предварително и да питаш удобно ли е да дойдеш еди кога си на гости. Няма такова нещо, просто да се обадиш на приятел и да излезете на барче и да висите по 3 часа на една бира. Там се ходи на барче точно за това, за което си отишъл. Ако ти се пие кафе/бира, отиваш, сядаш, изпиваш си и си тръгваш. Няма безкрайно бъбрене, пиене, пушене.

7. Сложно е да си запишеш час за лекар. Дават ти час за след няколко месеца.

8. Събота и неделя почти нищо не работи. Ако се случи да нямаш храна, отиваш на някоя бензиностанция да ядеш някакви боклуци или в ресторант.

9. Ядат сурово месо за закуска. Има специално кълцано месо, което се яде сурово. Обикновено намазано върху филия с нарязан лук.

10. Спят на открехнати прозорци дори зимата. А в Северна Германия си е доста студено.

11. Проституцията е напълно легална, дори в инвалидните пенсии влизат и разходи за такива услуги.

12. Равенство. Няма значение какъв, кой си, кой е баща ти, колко пари имаш, каква кола караш. Може да караш поръчково позлатено BMW Х7 със специален тунинг и изобщо никой не го е еня. Никой няма да ти прави евала, да ти козирува, да ти се мазни и т.н., а и никой не се прави на гъзар.

13. Полицаите са там, за да ти помагат, а не да те гърбят. Любезни са и първо те питат какъв език говориш. Говорят няколко езика, предсавят се, обясняват и предлагат помощ. Освен ако не си супер нагъл и безотговрен тип, никой няма да ти прави ченгеджийски номера с гадна физиономия, сякаш ти си нищожество "ама сега какво правим, актове ли ще пишем, ама подписвай тука, на какъв се правиш и т.н." И ако те спрат, значи наистина има основателна причина. Никой няма да се крие по храсти и дървета с надеждата да ти набие канчето и да те изнуди за някой лев.

14. Времето е гадно, особено в Северна Германия. Студено, мрачно, дъждовно, депресиращо.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 6393d60885
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Леко са ми идеалистични някои неща. Работил съм в заводите МАН, няма такова нещо като демокрация там, даже старшите мениджъри седят на отделна маса. Старшинството е силно почитано в Германия. Е, сега вероятно се променя в модерните времена, но не мисля, че някой ще пита работника за мнение. Вярно е това, че се съветват с профсъюзите, защото без тяхно съгласие трудно се правят промени. А полицаите са арогантни навсякъде, особено към източноевропеийците :)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   В Бавария времето не е ли подобно на това в София?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 752c4fb53b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Изглежда ми чудесно място. Е, лошото време не е проблем- човек пести и през лятото отива на почивка на екзотичен и топъл остров. Или през зимата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 2a8b20819d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Хм... съжалявам, но няма как да не се включа с някои негативи от личен опит и поглед.
1. В Германия дори обикновените общински служители са обучени ченгета (това в същност има повече плюсове за реда)
2. В Мюнхен свободно се разходжат плъхове и мишки по центъра
3. Ако си с по- висок капацитет ВИНАГИ ще ти искат повече работа от първоначалната уговорка. Ще ти я платят, да, но ако откажеш се приема почти като обида. Ако напуснеш без задължителното предупреждение от минимум 15 дни, могат да не ти платят нито стотинка по закон.
4. Най- трудната цивилизована страна за развиване на креативна дейност за собствена сметка. Ако си добър в работата си, ще завалят предложения, но на трудов договор срещу заплата, като което ти произвеждаш/стздаваш е собственост на фирмата.
На всичкото отгоре те дори не разбират как функционира такава дейност, искат те около тях (без значение дали офис или помещение някакво) да имат поглед и дори контрол върху нещо което излиза от твоята фантазия... и в никакъв случай да не извеждаш от сградата проектите върху които работиш хаххаха смяааах, че те нали са в главата на работещият ги. Това е моят личен опит относно работа.

Без задръжки рекнах директно в очите на човека повярвал си че, може да ми нарежда (за мен не съществува йерархия, шефове и тем подобни. Ако някой купува труда ми, той е само това- купувач на трудът ми) да не се изживява все едно самият Хитлер се е заселил в него защото аз пък идвам от "Балкан'я" и само още един звук го дели от неизменна смяна на физиономията.
Той- мъж над 190 см, около 100 кг. Аз- 158 см, около 50 кг. Той се облекчи, сви се някакъв много странно, все едно се сниши и буквално избяга от собственият си офис... Предполагам споменаването на Хитлер го е стресирало хахха
Както и да е, в Германия специално не бих работила никога по моята част. Там е за хора на сухата логика, послушни, живеещи под режим и постоянна, непроменяща се рутина, не се вписвам в подобен свят.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1af63cf395
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Да, в Германия има социален минимум, който държавата е длъжна да ти осигури по закон. Ако нямаш работа държавата ти намира - по специалността и за не по-ниска заплата от последната, освен ако ти самият не искаш да работиш, без да имаш сериозно основание като болест или старост. Но инвалид, пенсионер, работещ държавата при необходимост ти доплаща разликата за соц. минимум за всеки член от семейството. Т.е. имаш някаква сигурност и спокойствие, че няма да останеш гладен, на улицата, гол и т.н. Даже ще живееш по-добре от в България със средна заплата.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: a0c047080f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   До 5

Брей брей ... емигрансти победоносни истории ..

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 060761d473
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   До 4-та точка. Абсолютно грешно. Работя за немски гигант за електротехника и точността с доставките е под всякаква критика. Дават се срокове, които в много от случаите изобщо не се спазват. Продават се стоки на клиентите, които не са налични в складовете (като при покупката е даден някакъв срок - например 5 дни), а клиентът не се уведомява за закъснението. Има още много примери за некорекнoстта, а фирмата е изцяло немска. Дори смея да твърдя, че в това отношение тук, в България, сме на по-добро ниво - като бързина и точност. Тази идеализирана представа за Германия, немската точност и всички предимства в живота там е далеч от реалността и голяма част от твърденията от много години не са актуални. Живяла съм там и не бих се върнала отново.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: d95d3af2f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Реших да обмисля точките на автора защото имам опит в Германия.
Точка 1 и 2 говорят че наказателната им система работи, и в България има подобни наредби и закони, но наказателната система не работи. Макар, че и недаването на мигач и стоенето на зелен светофар са наказуеми, но автора това не го знае. Стоенето на зелен светофар се води "престояване в активна лента за движение и глобата е 50лв", а само защото не си дал мигач се води "нарушава правилата за използване светлините на ППС глобата е от 20 до 150 лв"
3. Обслужването е много добро, защото в повечето случаи в магазинчето работи лично собственика, или поне продавачката е доволна от заплатата си, в България собствениците на една будка се имат за бизнесмени и е под достойнството им да продават лично, а бизнеса им е толкова малък че не може да избие две заплати на продавачки и да има печалба.
4. Доставките все някой ги плаща или клиента или продавача, но доставящата фирма не работи за без пари. При огромния немски пазар е възможно доста от фирмите да плащат доставката за да пробият на пазара, пазара е голям наложително е да е бориш за всеки клиент. В България пазара е значително малък, вложенията в безплатна доставка на стока за 50ст не могат да се избият от количества други поръчки.
5. Да бе във фирмата всички са равни, но шефа си тръгва с автомобил поскеден модел, а чистачката с метрото. Дали шеф би излушал идеите на чистачката за бизнеса му, я се замисли пак кой има право да раздава идеи? И дали създаването на чувствот у работника, че е важен не е просто бизнес похват.
6. Това е по скоро лоша черта, като не си близък с майка си, защо да се очаква да си близък с други хора.
7. Всъщност час за лекар можеш, но повечето избират най големия специалист, отделно редовно ходят на лекар и затова списъка е дълъг.
8. В случая с хранителните магазини в българия като клиенти сме разглезени. Не само в Германия в почти цяла Европа хранителните магазини не работят през уикенда. Но в България нали продавачките не си търсят правата за плащане на двоен надник в почивни дни могат да бъдат тъпкани, да работят и в неделя до 22ч в лидл.
9. Не всички ядът описаното сурово месо, това е само един вид рецепта. който го харесва го яде.
10. Всеки е свикнал на различна температура да спи, това не е национална черта.
11. Вярно е.
12. Това е вече до възпитание в общността, макар че и там си има делене но ти не и го забелязъл.
13. Те и бг полицаите помагат, зависи как ще ги питаш за помощ.
14. Ех темата за времето.....нали сме ходили по гремания опряхме и до темата за времето.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 689368fa6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   етох, четох и се чудех в коя Германия живееш. Направо ми се прииска да живея в този описан от тебе рай. От 21 години съм тук, омъжена за немец, с високо платена работа съм. Не бих писала, но още не работя заради локдоауна, имам мноого време в момента. Дразни ме, когато лъжете хората и давате толкова невярна информация. По твоите точки:
1. Гробната тишина я забрави. Живеем в собствена къща в хубав квартал извън града. Хлапето от съседната къща, хиперактивно, пиши и блъска цял следобед топката в гаража на съседите. Оплаквания, орднунгзам, забрави. Страшно просто семейство, тя американка, той германец, нанесоха се като наематели преди 2 години и оттогава е пълен ад.
2. Втората ти тема - една вечер не издържах и се развиках, последваха заплахи от бащата, как ще ни пребие и мен, и съседката. Отидохме в полицията, реакцията беше, че нищо не могат да направят, защото не е казал, че ще ни убие. Съседката (германка и моя приятелка) каза, добре, ами тогава да чакаме да ни убие. Преди 6 месеца ни обраха, детето забравило ключа във вратата. Полицаите дори не си вдигнаха задниците, да дойдат да вземат отпечатъци и т.н.
3.Да, супер е обслужването. Само, че не мога да си представя, как ще ми направят мило забележка, ако не съм аз самата любезна. Няма как да се случи.
4.Пазаруването онлайн, дори в Амацон е с безплатна доставка от 19 евро нагоре.Прав си, че много онлайн магазини, предлагат безплатна доставка. Срокът за връщане е до 3 месеца, например при Цаландо. НО - да отидеш в магазин и после без причина да върнеш стоката, не е законово регламентирано, някои търговци го правят от Куланц към клиента. НЕ са длъжни!
5.За правата на работниците ще пропусна, аз съм фрийлансър, мъжът ми си има фирма. Трудно мога да си представя шефа на Даймлер Бенц, обядващ до чистачката.
6.Немците си правят страхотни партитата. Всичките ми съседи са немци, има и американци. Комшийката вдигна такова градинско пари за 40 си рожден ден, че в 3 след полунощ дойде полиция.
Ние с мъжа ми просто сме си по-затворени. Страшно ме кефи, че никой няма да ми се домъкне непоканен и да изкара от ваната, или да ме свари да чистя. Имам си приятелки - германки, рускини, американки. Разбира се, че се уговаряваме кога ще се видим. Само с комшийката сме в по-лежерни отношения и можем по всяко време да си звъним на вратата.
7.Зависи какво заболяване имаш. За немската здрава система мога да кажа само суперлативи. Е да плащам 830 € на месец, но знам за какво.
8.В събота работят абсолютно всички магазини, по-малките със съкратено работно време.
9.Ядат сурово месо на закуска - е това нямаше как да не го преведа на мъжа ми. Гадост - беше реакцията. Въпросният Мет се нарича, се яде на вечеря и е далеч от описанието сурово месо.
10. Смях в залата - отново реакция на мъжа ми, който от 20 години има фирма за прозорци, врати, щори. Нали се сещаш, че има и понятия като мухъл, неправилно проветряване и пр.
11. Да, проституцията е легална. Утре ще питам съседа, който е пенсионер по болест, колко пари му дават за тази услуга. Ами, повод да се посмеем в тази трагичка ковид ситуация.
За любезните полицаи писах вече, равенство - не знам къде го сънуваш?! Аз лично нито искам чистачката ми да ме възприема като равна, нито аз възприемам като равни професори в моята област, от които се уча.
Моля модераторът да го публикува, не е редно да няма отговор на толкова фалшива информация.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   5 е къде пък у нас има място за креативни? Или и ти си от връзкарите и халтурата?

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: a0c047080f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   До 11

Хубава приказка ... ама много шано на моменти :)

И смекчи го малко тоя елитизъм.

А и още нещо? Амацон? Цоландо? Айде, моля те! "Ох, колко съм се огерманчила, че правя 'неволни'" грешки.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: a0c047080f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   А и 10

Нали се сещаш, че ако плащаш 830 евро, трябва да взимаш поне 10000 евро заплата на месец?
Със 120 000 евро, има МНОГО, ама МНОГО малко бъгларски граждани в Германия, поне според данните изтекли от нап през 2019-а и са градждани, а не гражданки.

Или ще кажеш, че отскоро ги взимаш или че нямаш българско гражданство вече. Ех, ако е така, извинявам се. Или ще кажеш, че "отскоро взимаш". Ако е така, пак се извинявам, въпреки че не ти вярвам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6a57619791
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Не, не се осигурявам на 10.000 евро, а на 4300 - плащам си сама здравната застраховка, защото не съм на трудов договор, а на хонорар.
Освен това има горна граница при държавното здравно осигуряване, която за 2021 е 4.837,50 €. Дали печелиш тази сума, или 10.000 - застраховката ти е максимум 923,23€.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 54c836065d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Н 12, къде е това "у нас"? Моето "у нас" е в Испания, Германия не е за мен така че, съм се установила тук. Ако визираш Германия, не, там НЯМА място за креативни хора които искат да работят за себе си!
Има възможности да, но акосесъгласиш да работиш за други!
Иначе спокойно, де, не съм връзкарка хахха

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   16 визирах България, Бойкостан.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: a0c047080f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   До 6

О уау ... вади 4к и се мисли за богиня, едва ли не. Мафкай са от тука. Бойкостан ще ми вика ...

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   16 Испания след Германия е малко от трън на глог. Да, климатът е по-хубав, но е една пустиня по-голямата й част. И там има много Българи и са смятани за роби (в комедиите им често ни споменават). Мадрид е почти като София - столица без голяма река (има такава, но в покрайнините).

Местните мадридчани са надути и страшно прости, свестни са само в Южна Испания, но там работа няма и е 40 градуса лятото. И строят блокове тип ЕПК панелки навсякъде! По това човек различава морските градове и островите на Испания от Португалските. В същото време Португалия е зелена, хората са по-приятни, не са окепазили градовете си с огромни блокове тип панелки и то на първа линия като в Испания. Сравни сградите във Фаро и Фуншал с тези във Валенсия, Бенидорм и Тенерифе примерно. А Лисабон за разлика от Мадрид има голяма река и залив с огромен мост като на Сан Франциско или Истанбул. И Германия е по-зелена и с повече реки и вода.

А за езика да не говоря - по-разпространен и лесен е от Португалския, но не могат да казват един куп звуци - Ш, Ж, Дж в същото време много Х-ъкат (Хуана вместо Жуана и Джована) в Испания даже имат гадното пелтечене на Z и C - вместо Сесилия казват Тхетхилия, вместо Ибиса - Ибитха, ужас. И имената им са по-груби от португалските - в Португалия нямат женски имена грубозвучащи като Каридад, Соледад, Монтсерат и подобни. Италианският и португалският са по-приятни за ухото.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: cb92276538
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   "Мадрид е почти като София - столица без голяма река (има такава, но в покрайнините). "

А изисквания за дължина, речни образувания, пълноводие и състав на речната водата имаш ли?

Пич, да ти имам критериите за живот в чужбина. Това ли ти е проблема? Че реката не била в центъра, а в покрайнините? Ти там за плаж ли отиваш, риба ли да ловиш или да живееш и работиш?

"40 градуса лятото. И строят блокове тип ЕПК панелки"

Ами, брат, ти най-добре си стой на село. На север било студено, на юг топло и строяли панелки. Точно пък панелки къде видя в Испания? В една друга твоя тема пък се беше оплакал, че в някоя си държава бордюрите не били хубави.

Ами то няма такава държава, която да отговаря на всичките ти смехотворни капризи. Топло да не е, студено да не е, панелки да няма, река да има, ама да не е в покрайнините, бордоюрите да са хубави.

"не могат да казват един куп звуци - Ш, Ж, Дж в същото време много Х-ъкат (Хуана вместо Жуана и Джована) в Испания даже имат гадното пелтечене на Z и C"


Не се обиждай, ама ти или имаш психични отклонения, или се бъзикаш с абсурдни теми през два дни да ни пробваш колко сме лековерни.

Няма държава на света с бюрдюри по желания от теб дизайн, реки с местоположение точно по твоя вкус, хем да могат да казват звуците точно както на теб ти харесва.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   До заядливчето 20 има държави, които отговарят на критериите ми - Португалия. А панелките са в Бенидорм, Алмерия и повечето им такива градове, често на първа линия от плажа. Пълен ужас. Все едно гледам Полша, но с по-хубав климат.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 54c836065d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Н 19, Manzanares е река в централната част на Мадрид, в парк, нищо явно не знаеш. Мадридчани са от най- толерантните хора в света- тук е "шарения" от националности, религии, различни сексуални влечения т.н.
В Мадрид се говори castellano, букви като Ж, Ш присъстват в каралян и майоркин (подобен на каталан).
Ако смяташ мадридчани за надути, ела на Майорка да видиш що е то надут майоркинец на гол задник...живеят добре благодарение на немци и англичани които са им направили инфраструктура, туризъм създаден и развит също от тях, но майоркинците само защото са родени тук приемат като право по рождение върху всеки и всичко.
Температурите стигат и до 50 градуса хахах, но в Мадрид въздуха е сух и се диша по- добре, на Майорка поради влажността която стига до 90% е страшен задух юли и август, но със сигурност предпочитам да си се "задушавам" на тукашен плаж вместо на някой български...

Нищо не знаеш за Испания, не ставай смешен.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   20 ей глупак нещастен я си налягай парцалите. Писна ми от изроди като теб. Гяур!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   20 не се обиждай но си адски зле, като тъпите ти родители си. Самият факт, че разтягаш мнения чаршафи в тоя мизерен сайт е показателен.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Оф ма кой ще ви чете простотиите и чаршафите, тоя сайт съвсем пропадна. Да го закриват както спряха all.bg и Сподели.инфо!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: cb92276538
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   24 и всичките ти там номера, не се обиждам, няма проблеми. Dil ben gavur.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 3ad3b37fbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Е много ме разсмя. Кой ти прави забележка, като не поздравиш в магазина. Глупости. Доставка от 29 Е от Амазон е безплатна и не е задължително да дойде на следващият ден, да има такава опция, ако платиш бонамент някаква сума и всички пратки идват много по-бързо. Това с тишината е било, сега с толкова чужденци правилата не са това, което бяха. Шефа не обядва с чистачката, хайде без легенди. Има помещение за хранете и всеки може да влезе и да седне. Нама да седната на масата заедно, да не извъртаме нещата. Немците са си ок за приятелство и ми е в пъти по-добре он български приятелства, Всичко е с граница и мярка. Няма да ти звънне в 10 вечерта да те занимава с глупости, да ти иска пари. Разговорите са общи без драми и да ти навлизат в личното пространство и да ти разказват някакви интимни неща. Часа за лекар това са също глупости. За зъболекар без спешност получих час за следваща седмица, за гинеколог също. Понякога е нужно ако искаш по-бързо да се обадиш на няколко практики. Визирам основно очните прегледи. Ако си с болка при зъболекар те взимат веднага, за спешност в болница само положителни неща мога да кажа. Ганьо се оплаква, защото не знае немски и го мързи да учи. Магазините работят в събота, от къде го измисли, че не работят. Преди години са работили дори хранителните магазини до ранния следобед, но вече някои магазини са до 10:30 вечерта отворени дори.
В неделя почиват, защото това е ден за семейството и за почивка. И за разлика от България масата от хора започват рано работа, обикновенно в 6-7, дори и офисите често и за разлика от България хората работят яко, няма лични разговора и цъкане в нета. Нямаш право дори да си зареждаш личният телефон, това е основателна причина колкото и да не ви се вярва да уволнение и в съда работодателя ще спечели делото при обжалване.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   В едната 500 евро се смята за добра заплата... друго не е нужно да казваме. Патриотизмът не плаща сметките.

 
  ...
преди: 3 години, 24 дни
hash: 779b17bbba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Всичко това е много хубаво. На мен лично много ми допадат тия неща в Германия. Никога не съм бил в Германия и сега вече имам още по голямо желание да отида да живея и работя там.
В България имаме още многооо неща да се учим от Германия и за съжаление скоро тия промени при нас няма да станат.
Точка 2 и 3 ми харесват, но за точка 4 не си прав. И в България вече онлайн всичко пристига на следващия ден. Поръчвам си днес, идва утре до обед. А съм си поръчвал от телефон и техника, до вода например. В България също може да върнеш телефон без никакви обяснения. Аз лично съм връщал. Никакъв проблем. Явно отдавна не си си поръчвал онлайн в България нещо.
Точка 5 е супер и нашите работодатели в България има много много да се учат по нея...
По точка 8 в България всичко работи и събота и неделя, може да си напазаруваш в големите хипермаркети и в неделя. Работното време е едно и също всеки ден.
Точка 12 също много ми харесва. Точка 14 - при нас времето е супер, храната ни също е супер, но пък няма пари и работа. В Германия може да е гадно времето и да е по лоша храната но пък има работа и най-вече равенство.
Бих искал да знам, знаеш ли немски език? И може ли човек само с английски език, по интернет, от България, да си намери легална работа в Германия? Например от немски сайтове за работа? Без да имаш никакви познати и хора които да ти помогнат в Германия. А работата-неквалифицирана като на начало. Но не в строителството а нещо по леко, например в ресторант, хотел или склад-завод?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 22 дни
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   А мислил ли си за Португалия - по-хубава храна от балканската, острови по-зелени от Гръцките камънаци и с по-мек климат, топли хора, не като злобарите в Гърция и София (отнася се и за софиянците и за новодошните). Тя е просто една по-добра версия на Черноморските страни.

За Германия, не виждам голяма разлика във времето в Мюнхен с това в София. И там има 4 сезона. Е в Северна и Северозападна Германия е като в Англия, Белгия, Холандия и Дания - все облачно и мрачно. Те пък българите все там се врат, те и в САЩ ходят в най-гадните градове (Чикаго, seriously? ).

 
  ...
преди: 3 години, 15 дни
hash: 779b17bbba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   За Португалия не. Много крадат португалците. Гледах едно предаване в което с тайна камера пускат 20 портфейла на улицата нарочно в градове в няколко държави като Португалия, Финландия и други. За да сравнят, колко честни са хората във всяка една държава. В Португалия беше най-зле. От 20-те портфейла бе върнат само един. Останалите 19 откраднати и взети парите. На другия край беше Финландия. Първо място с 0 откраднати и 20 върнати порфейла. Без никакви взети пари. Останалите държави бяха в средата. Така че Португалия за мен отпада. Ще избирам между Финландия, Швеция, Норвегия, Русия, Германия, Австрия и Швейцария. В първите три са най-честните хора но там е адски студено и много много мрачно, а аз не мога без слънце. Русия и Швейцария не са в ЕС и ще е трудно. Остават Германия и Австрия. Но не знам немски и нямам време тепърва да го започвам от нулата. Затова търся работа с разговорен английски като за начало.
30 съм.

 
  ...
преди: 3 години, 9 дни
hash: 03eb188525
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   32 ами с английски може в Словакия или Чехия в аутсорсинга и да си посещаваш Австрия или Германия на екскурзия. И аз търся такава работа само с английски или френски в Германия, но са богата страна и нямат аутсорсинг сектор, че да стъпиш на местна почва. В Чехия и Словакия по-лесно се намира работа само с английски.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 8a53a54097
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Откровени глупости и неистини пише в тази тема и не мисля за нужно да опровергавам точките ти една по една. Нека хората, които се интересуват от живота в Германия и като цяло чужбина да питат свои приятели и познати, а не анонимни мишки като автора.
Искрено обаче се смях на точка 4. :))) Точно обратното - България винаги пристига на следващия ден, най-много по-следващия и то е изключение. В Германия и държавите около нея, ако ти дойде след седмица си щастливец. :)))
Другата тъпня, на която се смея с глас, е как се разпространява информация, че в чужбина валят помощи, заради короната. А истината - почти никой нищо не е взел, всеки се оправя сам, точно както в България. :)))
Напълно съгласна с номер 11
От една живееща в чужбина

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker