Турция - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Турция
преди: 3 години, 20 дни, прочетена 1881 пъти
Здравейте, обмислям когато завърша 12 клас в България, да продължа обучението си в Турция, освен обучението ми и да се преместя там да живея. Професията, която изучавам е интериорен дизайн, разгледала съм унервеситетите там и съм се спряла на един от тях. Интересно ми е дали има някой, който живее там? Да сподели повече за ежедневния живот, за хората, всякаква интересна информация би била желана. За езиците, знам на отлично ниво английски и също знам малко турски, още го уча.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 20 дни
hash: 6d6c7613ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Туркиня ли си? Ако не си, си е пълна простотия, дори и като заплата няма да взимаш кой зане какво

 
  ...
преди: 3 години, 20 дни
hash: 8c7732eb07
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   С малко турски не съм убеден, че ще стане. Трябва ти перфектен турски на ниво С1. Не съм чувал там да има обучение на английски, но може и да има. Но образованието там, доколко знам е скъпо и се влиза трудно, защото имат малко университети на фона на огромното население. И там образованието наистина е на ниво, не като тука да запълват бройките с тройкаджии, само и само да се докопат финансиране. Не случайно толкова турци учат в България. Това са най-големите калпазани, обаче с пари и идват да си изкарат лесно висшето. Но после имат проблеми с приравняването там, защото турски власти се усетиха, че идват тук за лесна диплома.

Иначе за там какво да ти кажа. Хората определено са много по-добре от тук. Разликата е меко казано огромна. Там ще те предазположат, ще се отпуснеш, ще се чувстваш като у дома. Няма да има нацупени лелки магазинерки, няма мутрагенти. Там са много по-възпитани и благи. Колкото и повечето българи да си ги представят като талибани. Те просто не са живели там и ен знаят. Много топли и сърдечни са. Винаги ще ти помогнат и ще те посрещнат добре. Със сигурност са много толерантни от нас. Излъчването им със сигурност е доста по-приятно.

Ако срещнеш турско момче обаче се приготви за много ревност, много драми и истинска страстна изпепеляваща любов.

Ако отидеш в Истанбул или друг голям град, там е някакъв ужас и изобщо не е добе за живеене. Страшно пренаселено. Ако много жители на Истанбул напрмиер прекарват по 8 часа на ден по пътищата. Затова и там магазини, фризорски салони и т.н. работят поне до полунощ. Защото като свършат работа в 17, докато се приберат става 21. Това при положение че са тръгнали в 5 сутринта за работа. Повечето жители на Истанбул спят макс. 5-6 часа в добрия случай.

Стандарта е горе-долу като в България. Но за сметка на това пък за умните има голям потенциал, защото само Истанбул е 20 млн пазар, а цяла Турция 80 млн. При такъв пазар ако си предприемчив и комбинативен, можеш да станеш милионер за отрицателно време.

Градовете им са в пъти по-уредени и красиви от нашите. Няма панелки и подобни глупости. Периодично сградите се бутат и се построяват нови на тяхно място и всичко го плаща държавата. Така хората живеят непрекъснато в нови модерни сгради. Градинките им са поддържани и с много, ама много цветя. Толкова цветя няма да видиш никъде. В хубавите квартали всеки 2-3 блока са оградени с ограда, имат си охрана, малко паркче с фонтанчета, площадки, храсти, дори патки в гьолчета и всичко е много чисто, поддържано, озеленено и красиво. Нищо общо с България.

А за кухнята какво да ти кажа. Легенди се носят. Имат си специализирани сладкарници за баклави и подобни. Значи тук такава баклава не можеш да намериш. Дори и там, за да е както трябва, трябва да е направена от майстор и да няма грам захар. Цялата сладоста да идва само от овчето мляко. Това е нещо невероятно. Не се дъвче, само се слага между езика и небцето и започва да се топи само. Уникално. В Газиантеп особено има хора, които цял живот само баклави правят и с това си изкарват хляба. Станали са невероятни майстори.

Какви меса имат, майко мила. Имат едно агнешно, което се готви под земята в специални дупки и на жар и нагрети камъни. Леле, това е най-вкусното месо, което съм ял. Толкова меко, крехко и приятно. Обикновено агнешкото е мазно, но това беше перфектно леко и топящо се в устата. И като го комбинираш със салата от домати, печени чушки, червен лук с магданоз и лимонов сок... Всичко това се яде с лаваш. Късаш и си го завиваш с лаваша, без вилица. За адана кебап да не ти говоря, особено ако прескочиш до самата Адана. Имат и невероятни сладоледи, особено в Кахраманмараш.

Природата в южна Турция е невероятна. Екзотична и красива. Но и малко чакълеста и суха, не навсякъде е зелено като тук. Но пък имат банани, мандарини, касис, палми, кипариси. Интересно е.

Това е страна на крайностите. Има много бедни и много богати. Има немалко хора, за които 6 цифрени месечни доходи са си напълно в реда на нещата, но има и такива, които буквално няма какво да ядат и къде да спят. В Истанбул постоянно прииждат заселници от Анадола. Строят незаконни къщи и правят цели общности. Държавата е непосилна да се справи, защото са много.

Страшно много смесени бракове има. Обикновено между турци и рускини/украинки/молдованки, както и азербайджанки, казахсстанки и т.н. Такива има доста там. Араби и сирийци също има.

Усеща се сблъсъка между Ориента и Европа. В културно и историческо отношение има много какво да се види.

За мен там има смисъл да се живее, ако си или бизнесмен, или лекар/ветеринар или поне мед. сестра, или футболист. Медицината и селското стопанство са на много високо ниво и храните им са доста по-екологични от нашите, но за сметка на това месата им са скъпи, защото забраняват вноса, понеже искат да си запазят тяхното си местно и чисто производство. Фермите им са доста модерни и огромни и с нищо не отстъпват на западните, дори са по-добри. Ако си добър ветеринар, ще се уредиш в някоя ферма и ще ринеш пари с лопата.

Медицината им е на много много високо ниво. Имат болници на световни ниво и там работят едни от най-добрите лекари в света. Ако си добър лекар там или дори мед. сестра, също ще живееш много добре. Ако имаш търговски нюх, просто ставаш милионер.

За футболисти също е добре. В Истанбул имат доста добри футболни отбори, където футболистите изкарват милиони на година.

Останалите професии не съм убеден, че си заслужават. Едва ли могат да ти осигурят по-добър стандарт от в България. Там са с робски манталитет и се бачка здраво. Там битува мнението, че шефа е цар и ти трябва да си едва ли не роб.

Като цяло бих ходил там само на почивка, това ще са най-незабравимите почивки, каквито и на Хаваите не можеш да имаш, понеже така ще те предразположат, че ще го помниш цял живот, но до там. Бих останал само ако имам бизнес или съм добър лекар/ветеринар или футболист, или актьор/модел. Там е рай за такива.

 
  ...
преди: 3 години, 20 дни
hash: f256e5de5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Красива страна с топли хора. Но е за екскурзия. Лирата постоянно се обезценява, с местна заплата ще си по-зле от колкото в България, а и език трябва да учиш. Малцина живеят като в лъскавите конаци в турските сериали.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 20 дни
hash: c91f4bdecb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Да направя корекции към №2.
В Турция има държавни и частни университети - т. нар. вакъфски (вакъф: организация с нестопанска цел / фондация). Частните университети нищо че се водят нестопански яко трябва да се плаща за да се учи там. Трябва да имаш донор или да си на стипендия, иначе трябва да имаш мега богато семейство.
Има специалности с турски, английски, френски и др. езици. По принцип техническите университети и тези на фондации преподават на английски.

За да можеш да кандидатстваш като чужденец трябва да се явиш на YÖS (Yabancı öğrenci seçme sınavı - Изпит за прием за чуждестранни студенти) на съответния университет. Трябва да внасяш такса за явяне на изпит. В зависимост от специалността която си избрал трябва да се явиш на изпит за съответния език/ци, примерно ако специалността ти е на англисйки език държиш изпит на английски. При провал на изпита за език 1 г. учиш само съответния език, тя се води като 0-ева година, т.е . подготвителен, за която естествено плащаш семестрални такси.
Чуждестранните студенти плащат семестрални такси. Местните студенти, които не са на вечерна или дистанционна форма на обучение не плащат семестрални такси на държавните университети.

Истанбулският технически университет е един от най-престижните в Турция, имат интериорен дизайн на английски език: https://arch.itu.edu.tr/eng2/?page_id=25674

Университет Бейкент: https://mmf.beykent.edu.tr/en/departments/interior-architecture-english

Университет Истанбул Билги: https://www.bilgi.edu.tr/en/academic/faculty-of-architecture/interior-design/about/

Линк към търсачка: https://www.startpage.com/sp/search?query=interior architecture edu.tr

Истанбул, Анкара, Бурса, Измир са мегаполиси, там животът е забързан и кипи живот. Има по-малки градове, направо им викат "студентски" - като Едирне (Одрин), Текирдаа (Родосто), Къркларели (Лозенград), тези градове разчитат на студентите, лятото когато няма студенти градовете просто запустяват.

Трябва да внимаваш, когато кандидатстваш да не избереш специалност в Северен Кипър - KKTC - тази страна не е призната от нито една държава с изключение на Турция, просто като завършиш ще си останеш с диплома, която се признава само в Турция и в окупираната част на Кипър.

Студентите нямат право да работят. Студентското разрешение за престой служи единствено за обучение. За да ползваш здравни услуги трябва да имаш застрахователна полица, иначе плащаш като поп.
Разрешението за престой се подновява всяка година, като се плаща такса.
Когато си приет в университет учебното заведение ти връчва "Писмо, удостоверяващо прием", който го представяш на турското консулство в София, Пловдив или Бургас и турските дипломати ти издават "Виза за учебна цел", която ти трябва за да можеш да изкараш разрешението за престой.

Документите от българските гимназии задължително трябва да са преведени, легализирани и подпечатани с апостил. Документите също трябва да са нотериално заверени. Признанието за завършено средно образование се прави в областните управи - т. нар. "валийства".

България има консулства в Одрин, Истанбул и Анкара. Виж в сайта на българското външно министерство.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker