Различните възприятия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Различните възприятия
преди: 3 години, 13 дни, прочетена 2346 пъти
Здравейте! Въпросът ми е защо другите народи не се интересуват изобщо от етноса ти, имам предвид най-различни етноси и раси са приятели и те дори не осъзнават, че са различни и буквално не им пука и не правят различие между теб и тях с това, че си от друга държава или раса, докато само хората в България някак правят това разграничаване. Не говоря за расизъм, а за това, че при другите народи например не им прави никакво впечатление, че човек от един етнос е гадже с човек от друг етнос или от друга раса. Просто начина им на разсъждение е друг, за пример ще дам Америка там има най-различни етноси и раси и за всички е нормално и дори не осъзнават различието, че една жена европейка ходи с кореец или черно момче от Африка. И още един пример забелязала съм как араби например се събират на компании с други араби (независимо че от друга държава от тяхната, те пак са си един етнос) и например турци, африканци, дори европейци и никой не прави разграничение и не се замисля, че си от различен етнос, те не осъзнават че има някаква разлика между тях и теб, приятели са с теб когато те харесат като човек и това е единственото нещо, за тях всякаш не съществуват етноси и раси и всички сме еднакви хора. Тоест мултиинтернационалност. А в България например се прави на въпрос защо българско момиче е във връзка с момче от друг етнос или раса, или защо си българин но излизащ с компания от други етноси, а не само българи. Какво е значението от какъв етнос или раса са ти приятелите, защо хората си мислят, че като си българин е нормално да излизаш с българи, но е странно за чужденци. Или пък хората казват, че щом си българин и отидеш да живееш в чужбина си родоотстъпник или питат защо не седиш в България, защо си заминал. И ще кажете патриотизъм, но това не е. Хората от всички други етноси си обичат държавите, но са избрали да живеят в друга държава, просто защото тя им харесва, никой в тяхната държава не ги нарича родоостъпници, само тук е така. И никой не те гледа като етнос да казва например този етнос са такива и такива, а ще каже този човек е такъв без да се поставя акцент върху етноса му. А в България например съм забелязала във форума, че се задават въпроси Какъв е българският мъж например, но как изобщо може да се отговори на това, всеки човек е индивидуален, и не трябва да му се гледа етноса и националността както се прави тук, и как изобщо хората правят характеристика на цял етнос, това е невъзможно и е налудничаво.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 13 дни
hash: 7ab664668d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Щото са израстнали заедно, а бебетата не се замислят кой какъв е. Аз съм помак, израстнал сред българи, помаци, турци, цигани и татари. Никога преди да отида в гимназията в града, не знаех, че сме различни. Едва в града като започнаха да ме обиждат на фес, разбрах, че има такова нещо. А до ден днешен на село хората си ce женят помежду си и никой дори и не си задава въпроса кой какъв е.

Човек, който е израстнал сред предимно българи и си е играл предимно с такива като малък няма как да го разбере. Но човек, който е израстнал с всякакви, просто възприема всички като свои. ДОри и не му идва на акъла, че има и "други".

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 50d9aaf147
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Личи си, че си бил в чужбина само за 3 дни на екскурзия... напротив, българите са прекалено толерантни към други раси и етноси. Виж, не мога да кажа същото за западноевропейците, арабите, да не говорим пък за азиатците.

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 2daf5dbfcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Прав е номер 1, до възпитание е, или по скоро до набиване на мнение в главите на малките деца. Но в България това се случва с всички членове на обществото, на мюсюлманчетата се набива, че българите са гяури, на българчетата се набива че сме били роби и карат децата да рецитират стихотворението за баташкото клане. Държавна политика на разделение. На циганчетата родителите им набиват в главите да мразят българите. Държавата позволява на циганите да живеят на ръба на закона и на гърба на българите, или по скоро това което е позволено ако си циганин, не ти е позволено ако си българин. В България няма равенство пред закона.
В Америка обаче пред закона всички са равни. Там негрите реално са били роби, до преди 60г. Индианците допреди 100г масово избити и репресирани, но това не се набива в главите на децата. В училище в учебника по история или литература не пише кой бил роб и кой кого избивал, пише само колко е велика америка, кой президент какви закони издал и това е. Само на негърчетата родителите се случва да им набиват какви изверги са белите, затова днешната престъпност е най често от негри. С омраза се възпитават престъпници.
Вторият ти въпрос е за родоотстъпници. Ами докато не осъзнаеш, че разстежът, забогатяването и величието на една държава се дължи на народа, който работи и плаща данъци в държавата, няма да осъзнаваш и защо България се води бедна и непросперативна. Много просто защото много малко народ е останал да работи и плаща данъци в България. Когато даден човек е роден и образован в дадена държава тя е вложила в неговото образование, в неговото израстване, а когато той я напусне и отиде да живее и работи другаде, плаща данъци и дава плодовете от труда си на новата държава. Всяка държава на света се издържа от събраните данъци от работещите в нея. В България през последните 30г се случи 2/3 от работоспособното население да се изнесе, съответно на малкото останало работоспособно население им е много трудно да издържат всички останали в държавата пенсионери, инвалиди, социалнослаби и държавата с всеки изминал ден се задъхва все повече, а изнеслите се в чужбина плащат пенсиите на чуждите баби и само раздават мнение колко била зле България. Колко много я обичат, но всеки месец дават половината от това, което са изработили, като данък в чуждата държава.
Дано осъзнаваш, че ако в две съседски семейства едното /българия/, другото /Германия/ отглеждат деца. Децата порастват и повечето се изнесът да живеят в по голямата германска къща, и там работейки плащат части от храна, ток вода ремонти по къщата и т.н. голямата къща ще богатее повече и ще става все по поддържана и прясно боядисана. Семейството с по малката къща не само че ще им е по трудно, няма да им достигат за ток, камо ли за ремонт по къщата или дострояване. А когато онези изнесли се в по голямата къща порастнали деца се показват на прозореца си и викат обичаме малката родна къщурка, е нормално изнемогващите поддържащи малката къщурка да казват "родоотстъпници". Все пак в малката къщурка са останали само възрастните пенсионери, евентуалните инвалиди, и едно от порастналите в къщата три деца трябва да храни всички тях. Държавите се издържат от данъци. Въобще не им пука кой ще плаща данъците, важно е да са колкото може повече. Колкото повече работещи данъкоплатци толкова по просперираща държава.
Мулти интернационалност е хубава дума измислена да баламосва новодошлите работници, ако съществуваше мулти интернационалност, американците щяха да играят кукери колкото нашите балами празнуват хелоуин. Защо ли не видях, нито един американски клип с американчета със сурвакници? След като говорим за интернаионалност, защо големите не празнуват чужди празници, а налагат техните с тази красива дума? Те говорят тази дума но си пазят само техните празници, изискват от по слабите държави да уважават празниците им, но те не уважават празниците на по малките държави. Интернационалност би трябвало да означава международно равенство, но се оказва, че онези които ни набиват тази дума са по равни. Международно се празнува хелоуин, защо ли международно не пеят лазарки?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 12 дни
hash: 1d06e2e906
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Това, което номер 2 казва за къщите и данъците въобще не важи за България. Точно обратното е.
Първо, на много малко места данъците и осигуровките са половината от дохода ти. Като това е за хората с най-високи приходи, т.е. които изкарват по 100 000 евро и повече. В Германия средно държавата си взема около 30 %, т.е. ако един човек работи за около 3 000, в края на месеца му остават 2 000 евро. Средно-статистческия емигрант работи горе-долу за тези пари. Като изключим данъците, които държавата си ги харчи, както намери за добре, много важно перо е здравната осигуровка. Това е така, защото получаваш едно от най-добрите здравеопазвания в света и то за цялото ти семейство. Поради това съм съгласен, да давам по 300 евро на месец за здраве, но да знам какво получавам. В същност, много по-голяма тежест за държавния бюджет в тези държави имат не личните, а корпоративните данъци.
Второ и по важно. Тези "родоотстъпници" не са избягали просто за да видят свят и да живеят на друго място с идеята да срещнат други култури. Със сигурност има и такива, но едва ли са повече от 10 % от емигрантите. Остналите са напуснали България, защото или няма работа или е толкова добре платена, че по-добре да не я работиш. В момента, по официални данни на НСИ, в България живеят по-малко от 7 млн. души, т.е. в действителност това число е някъде между 5,5 и 6 млн. Представи си сега, номер 2, тези хора да си бяха у дома. Щяха да стоят безработни и трябваше и тях да ги гледаш, освен родителите си (разбирай пенсионерите). Не звучи добре, нали? А сега, си представи, че тези хора не само не са в тежест, а всъщност са в плюс за обществото ни. Последните десетина години, най-големият частен инвеститор в българската икономика са емигрантите ни. Всяка година, до преди корона кризата, тези хора вкарваха под над милиард евро в страната ни. Тези пари или директно отиват в държавата, под формата на ДДС (когато майките, бащите и децата на тези хора си пазаруват) или косвено, като други данъци. Например, емигрант праща пари на родителите си, да направят ремонт на къщата си. С тези пари те купуват разни материали и инструменти, да речем латекс, четки, валяци и пр. На всички тези покупки, държавата си взема 20 % ДДС, след това взема 10 % данък от търговеца (корпоративен данък), той пък плаща заплати, от там още 10 % от заплатата отива в бюджета. Освен това, ако нещата се произвеждат в България се създват работни места и се плащат нови данъци и осигуровки. Всеки може да си направи сметката, дали е по-добре да има такива родоотстъници или не.

А що се отнася до питането на автора, всеки човек е различен. Аз съм бил възпитан, да не правя разлика между хората, в зависимост това от каква раса, етнос, националност, религия, пол, възраст или материално състояние. Но съзнавам, че не всеки е бил възпитан така. При мен, щтова е така защото майка ми и баща ми бяха емигранти в Съветския съюз и ме отгледаха до седем годишна възраст бабите ми и единия дядо. Хората, които въпреки, че бяха със силно леви възгледи, бяха и доста религиозни, т.е. винаги са уважавали и почитали християнските добродетели, които предадоха и на мен. След това родителите ми се върнаха от гурбета си, където са срещали с всякакви хора от бившия съюз (руснаци, арменци, грузинци, узбеки, цигани, руски евреи и други българи) и така да се каже ми предоха тази широкоскроеност и на мен. Освен това съм от район, в който имаше доста цигани (сега като процент са повече :), т.е. още детската градина, а в последствие в училище имаше дори още повече такива деца. И да, знаехме, че те са циганчета, а ние сме българчета, но това не ни интересуваше много. Играехме си заедно, бяхме приятели, общо взето не беше проблем. Чак когато отидох да уча в София се срещнах с колеги, които никога не са имали съученици цигани и ме питаха, всякакви странни въпроси, като как си говорите с тях, как така играете футбол с цигани и всякакви други простотии. Имах колеги от Разградско, които имаха същия опит, като мен, но за турците. Просто както и номер 1, много важна е средата, в която си ирастнал. Когато постоянно ти казват ти си такъв, а те другите са онакиви, то в крайна сметка и ти ставаш такъв. Разбира се, аз имах късмета да съм дете в други времена (втората половина на 80-те и началото на 90-те), когато циганите не бяха толкова много, ходеха на училище и работеха, а тяхната престъпност беше много малка. Сигурно, ако се бях родил към 2000-ната, щях и аз да съм с абсолютно различно отношение към тях, кой знае. Така, че авторе, ако хората около теб са такива, че не ти харесват просото ги смени. А тези, които си говорят просто ги игнорирай - винаги ще има някой недоволен, дали ще ти пречят или не зависи от теб, не от тях.

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: dfa5d6646b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   "за пример ще дам Америка там има най-различни етноси и раси и за всички е нормално и дори не осъзнават различието, че една жена европейка ходи с кореец или черно момче от Африка"

Милото ми то. По български начин говориш какво било в друга държава, а дори не си стъпила там, може би дори и за пет минути. Живея в Америка, във връзка с жена от друг произход. Получавали сме неведнъж, недваж мръсни погледи. Пример? В супермаркета сме, някакъв бездомник нещастен я поглежда и си вика "Daaaamn" на глас, като селтак. Вижда ме мен, веднага се мръщи, помиярчето. Не казва нищо, защото знае поседствията. Но нейното "предателство" го дразни.

Друг пример? Тя ми показа клип с една американска танцьорка, която се е снимала с жените от една европейска танцова школа (там са я обучили). Социалните ѝ медии избухнаха от ревливи лекета, които я наричаха расист, защото не е включила повече от тяхната порода в клипа (нали, защото те могат да танцуват така уж).

Отвори 9gag, влез в dark humor. Ще видиш колко американците и европейците толерират другите раси и етноси, когато са анонимни. Това за бялото момиченце с негър знаеш ли как го наричат? Mudshark. Кална акула. Това е обида, презрителна при това. И не са само европейците/белите американци, които кретенстват. На границата някакъв индиец ми се дървеше, а поне два пъти негрите са искали да се ебават с мен без провокация. Нищо не направиха (като пикли), но омразата си я има.

А това за родоотстъпниците винаги ме е радвало. Номер три е сладур, защото обвинява напусналите хора в предателство, защото едва ли не са изпили вложените средства за образование в тях и са се махнали. Да светна, че и моите родители са пащали същите данъци като неговите. Така че нищо не е предадено, било е плащано, както всички други са го плащали: данъци, пари за транспосрт, частни уроци, храна, дрехи, учебници, курсове, университетски такси. Всичко, което съм ползвал е било платено, платено на българската икономика. Така че върображаемото му родоотстъпване е дребна сламчица на удавника, вероятно израз на завсит за чуждия успех. Ако България толкова много се нуждаеше от мен, щеше да ме задържи някак си. Дали с по-качествено образование, дали с повече работни възможности, дали с поне нещо. Но не. Така че №3 и останалите патрЕотчета нека си реват, но ревът им е празен. Може би трябва да се насочат към останалите българи, които в парламента им изпиват бъдещето, а не сънародниците, на които им стиска да търсят по-добър живот, за разлика от тях.

 
  ...


...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 2daf5dbfcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   От 3 до 6
Да оставим настрана родителите си макар, аз в момента да поемам част от пенсията и на моите и на твоите родители, а ти плащаш пенсията на двама американски пенсионери и техните деца плащат там така се събират пари и за обществени ползи.
Нека погледнем непознатите и за мен и за теб български инвалиди, те са колкото мои, толкова и твои №6, но от нас двамата само аз плащам за да имат някакви пенсии, държавно лечение и помощи за отопение. Ако и ти и другите избягали работехте в България и плащахте данъците си тук, щеше да има достатъчно пари и за пенсионерите и за инвалидите и за оправяне на държавата.
Така само от вън да влизаш в бг сайтове за да плюете България е още по нагло, като си решил да работиш за Америка гледай си америката и не се занимавай с България и българите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 12 дни
hash: 50d9aaf147
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Не ми се занимаваше да пиша дълъг коментар, но вместо мен, номер 6 го е направил и е отделил от времето си. Естествено са му набили единичките хората, които не са ходили по-далеч от табелата за края на селото им. :))))
Искрено ви пожелавам да отидете да поживеете за няколко месеца (повече няма да ви трябват) в Хамерика или Мохамедова европа и ще се убедите, че сме прави. :))))
Колкото и да не ви отърва, това е самата истина - българите са си доста толерантни и много малко са расисти/ксенофоби в истинския смисъл на думата.
От номер 2

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: dfa5d6646b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   От №6 до №3/7,

Българското ми гражданство гарантира, че мога да гласувам, обсъждам и говоря за България. Не ми дръж императивен тон, сякаш имаш някакъв авторитет над мен или другите българи. Да искаш българите зад граница да не се интересуват от България и да не коментират е първокласна глупост. Ако на никой не му пукаше, Петър Берон нямаше дори и един Рибен буквар да е издал от Австро-Унгария. А и далеч не всички плюят.

Това за данъците, бабите и пенсиите е любимата ми сламка на удавника. Защо не добавиш и демографската криза, да почнеш да викаш на жените как трябва по дузина-две да раждат? Много си се загрижил за баба Гичка, но за младите българи с амбиция за нещо повече от миене на чинии не ти пука. Ми, добре. Всички българи зад граница ще се изсипем в България, да видим за колко време ти, другите "народни будители", частният сектор и държавата ще ни намерите работа. Като гледам заетостта и заплатите извън столицата, няма да е скоро. Не всеки може да е програмист, на сезонна работа по Слънчака или папагал в кол център, а българският пазар е крайно ограничен.

Не на последно място, винаги ме е радвало как патриотите обичат да хвалят знаменитите българи като Кристо, Дан Колов или Джон Атанасов (американец само дето е), а се дървят на хората зад граница. Кристо не в Габрово се е прочул, Колов навън се е бил, но това се замита под килима. Малко лицемерно е да хулите едни мигранти, а да се подпичквате на други, особено когато половината "софиянци" напускат родните си места, за да дирят поминък в столицата и обезлюдяват провинцията. Като толкова искаш българското да опазиш, тогава не напускай родното ти място, говори на местния диалект, учи и работи български занаяти (без пари ако трябва) и раждай челяд колкото стадо зайци. Не може на едни да им налагаш някакви твои лични стандарти за "родолюбие", а да не изпълняваш чуждите.

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 34030dc0f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Навсякъде има расизъм и деление на нации... Просто в чужбина е нелегално да отидеш и да кажеш на някого, че си против това докато в наша България всеки е свободен да прави и говори каквото си иска. И докато в чужбина ще слушаш някой да говори и плюе зад гърба ти, то в Бг ще дойде и ще ти го каже в лицето.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 дни
hash: 5e1a9eb295
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Номер 6, аз също живея в САЩ от дълго време и също съм във връзка с жена от друга раса. Вярно е, че в САЩ има много расизъм, но все пак и връзките между хора от различни раси също са много. Не само любовни и семейни, но и професионални, приятелски и други такива връзки.
Докато в България - такива връзки са изключително редки. И то при положение, че в България всички сме от една раса.
Да - в САЩ расизма е по-агресивен, докато в България е пасивен, но все ми се струва, че като процент - българската ксенофобия е по-силна от американската.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 5b9938bea9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Никой не се ражда расист, ксенофоб или сексист.
Всичко е въпрос на време, докато възрастните "умни" те научат. Радвам се, че имам сестра от смесена раса (втората съпруга на баща ми беше чернокожа) и никога не са ме учили по този начин, татко много пътуваше и винаги сме били много отворено семейство и не ни е пукало грам кой какъв е и от къде е, имаме черни приятели, китайци, индийци. Все свестни, интелигентни и работещи хора. С араби също е работил, имахме си уважението, въпреки че ние сме християнско семейство.
Расизмът, сексизмът и подобни, е за ниско интелигентни хора, чийто мироглед не стига по-далеч от границите на селото им. Да твърдиш, че всички черни са крадци и насилници, всички азиатци са нечистоплъни и жестоки, е все едно да кажеш, че всички бели са изнасилвачи и педофили. Специално чернокожите, са изключително opressed в САЩ, спор няма, затова и не харесваме тази държава особено. Крадена земя, от хора, които са отвличали други хора за да им вършат мръсната работа, поробени, избити, насилени и т. н., честно казано при наличието на такава история, белите излиза, че сме много по-ужасни. Изисква се малко интелигентност за да го видиш и осъзнаеш и приемеш най-вече. Расизъм има абсолютно навсякъде, за съжаление, но в САЩ е нещо страшно според мен. На други места, дори в България не е толкова зле, защото там белия го арестуват и съдят, а черните ги стрелят на улицата или после в ареста. Защото САЩ е полицейска държава и знаят, че ще им се размине. По-миналата година, полицията обърква къщата, влиза и застрелва майка на три деца, в последствие всички тъпи куки се спасават. Разбира се, жената беше черна. Ататиана Джеферсън й е името, ако някой се интересува. Стрелят по 12 годишни, на скоро дори застреляха 3 (!!! ) годишно дете, което е минало жълтата лента на някакво престъпление. Не знам как и по какъв начин това 3 годишно е застрашило нещо или някой.
Много се радвам, че съм израснала далеч от такива хора. Не сме родени за да се мразим, защото единия има повече меланин от другия.

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: dfa5d6646b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От №6 към №11,

Ако трябваше да ги сравнявам, Америка е Шовин, България е една Карен. Шовин буквално ще удуши с коляно, но е по-рядко явление. Карен си реве постоянно. Уловката е, че Карен е навсякъде. Въпрос на възприятие.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 дни
hash: e9012f917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Дали според вас като сме в чужбина сме по-склонни да генерализираме? Например някой в банков клон в Прага е дръпнат и от там "Чехите са студени и дръпнати". Защото същите тези хора като се върнат в България или ако са си тук по принцип сякаш приемат същото държание от сънародниците си без да казват "Всички българи са злобни".

Ако получа десет лева за всяко надуто същество от банковите клонове само в София ще стана милионер! Като цяло обслужването в нашите магазини е по-добро от на някои места в Европа, но в големите като Фантастико и Билла например и у нас не са много хепи и приятелски настроени касиерите, поне в клоновете около мен. Но нещо не виждам в нета да казват "Българите са надути" и подобни, пишат мнения само за конкретния клон "Служителката е неучтива". Защо прощаваме на 5-0 дропли в София или Бургас например, а в същото време един в чужбина да е груб и вече всички стават такива? !

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: e9012f917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   10 да София е единствената столица в която съм бил случайни минуваци да ме наричат "Глупак" и "Задник" без да ги закачам и да им правя нищо. Мерси от такава ненужна откровеност и проява на позиция! Ганьо все е много откровен, но на такива ако им обършеш шамар или им отговориш по същия наин и има ох ох недей, чудят се от къде им идва.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker