Как е в северните страни? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Как е в северните страни?
преди: 3 години, 5 дни, прочетена 2776 пъти
Здравейте, от много време мечтая да емигрирам. В България не ми се стои, бих казала дори, че мразя държавата. Високи цени, високи данъци, ниски доходи, беззаконие, простаци навсякъде, мърлячи, вонящи, гнусни мангали във всеки град, безобразен шум и музика по всяко време на денонощието.. Ам, не, благодаря. Живее ми се сред нормални хора.

Харесвам севера и ще съм благодарна да споделите за живота там. Как се справихте (сами илис помощ от познати), имате ли някакви проблеми с местните, какво работите, добре ли ви плащат, какви са цените, имаше ли някаква дискриминация от местните спрямо вас и тн. България липсва ли ви, или не усещате носталгия? Благодаря предварително за отговорите

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 дни
hash: 9b8b4adb5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Език знаеш ли първо? Пари имаш ли за първоначално? И междудругото в северните страни не харесват чужденците

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: d2b2872294
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Данъците в България не са високи - плоски личен и корпоративен данък от по 10 %. Това може и да е добре за бюджета и за бизнеса, защото всичко се смята лесно, но е ужасно за хората с нискък доход. Разбира се на фона на доходите изглежда много, защото при средна заплата от 1 000 лева да ти вземат 100 е много. За повече от останалите неща съм съгласен, макар че някои от тях не са проблем за мен.

Живея в Германия (може и да не е северната страна, за която си мечтае авторката, но пък е на север в сравнение с България) и мога да говоря за нея. Цените на храните са съиземрими с тези в България, някои неща са по-евтини, но повечето са малко по-скъпи, така че може да се каже, че като цяло са малко по-скъпи (но и доходите са по-високи). Дойдох с осигурена работа и временна квартира, докато си намеря собствена. Работя в университет и заплащането е близко до минималната заплата, т.е. около 2000 евро нето на месец, но в България получавах смешно малко за същата позиция (около 700 лв. брутно). Данъците са сравнително високи (около 30% за мен, т.е. брутната ми заплата е около 3200 евро). Но разликата до нетната не е само данъци, а включва още здравна осигуровка (включително за брачния партньор), пенсионно осигуряване и обезщетение за безработица. Страната е пословична с бюрокрацията си - в България си нямаме представа какво е бюрокрация. Но за разлика от България служителите са възпитани и не гледат с досада, когато имаш въпроси. Дискриминация не съм усетил, но средата ми е международна и просто няма как да има, нито от страна на чужденците, нито от немците. Извън университета има прикрита дискриминация и тя е толкова по-явно, колкото по-високо е нивото в йерархията на фирмите. Казано по-просто, няма проблем да се наемат чужденци за бачкатори и средно ниво служители, но за високите позиции се предпочитат немци (или въобще западняци - англичани, американци и др. немскоговорящи).
Уважавам всичките правила и местната култура. Това, дали ме харесват местните (това за което номер 1 пита) или не въобще не ме интересува, аз не съм тук за да ставам приятел, с когото и да било. Приятели немци нямам, но това не е само по тяхна вина, а съм интровертен харакетер и нямам голяма нужда от приятели. Но въпреки, това имам по-близки колеги от България, Украйна, Сърбия, Полша, Италия, Русия, Иран, Тунис, Пакистан с които обядваме (е преди Короната, де), но немци не, т.е. не е само в мен причината. Носталгия има, само ако си напълно сам, а имаш много близки хора у дома. Ако си с мъжа и децата си, не мисля, че е толкова страшно - просто винаги има някой до теб.
Като цяло животът е по-лесен, защото всичко е уредено и почти всички правила се спазват. От финансова гледна точка също е по-добре от България. Всичко така казано изглежда перфектно, но проблеми има, както навсякъде. Короната удари тежко икономиката, но е така е навсякъде в Европа. Некоректни работодатели има и чужденци и немци. Големите корпорации гледат да те експлоатират, доколкото могат (потърси в Гугъл за скандала с Амазон за робските условия на труд). Корупция има, ама на много високо ниво и въобще не се нарича корупция, доколкото въобще се говори за това. Администрацията гледа на българите и румънците, като бели хора, които няма да се оплакват, ако им потъпчат правата, докато към арабите или африканците отношението е друго. Просто ги е страх да не ги обвинят в расизъм. Например за твоете дете може и да няма място в детската градина, но за детето от Камерун (казвам го произволно) веднага ще се намери. Много от тийнейджърите, както навсякъде, само гледат да се съберат някъде да пият бира и да павкат цигари и трева. Като са досадни - викат, надуват музиката и пр.
Т.е. като се тегли чертата накрая излиза, че не е нито рай, нито ад - просто място за живеене, като всяко друго. Ако си нещастен в България е много вероятно да си нещастен и в Германия и в Норвегия, Швеция, Никарагуа, Виетнам, където и да е. И обратното, ако си щастлив някъде е много вероятно да си щастлив и на всяко друго място.

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: 337dc588ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   И аз съм се насочила на север. Финландия, Норвегия, Швеция или Исландия са чудесни места според мен. Дреме ми, че не харесвали чужденци. Ако си образован, възпитан и почтен човек ще намериш работа и приятели навсякъде, ако си неграмотен простак всички ще са ти криви. Щото тука все едно всички много се обичаме и уважаваме по между си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 дни
hash: da94d8ecef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Здравей. Аз пък живея и работя в Нидерландия, и тя не е най-северната, но е полускандинавска. Работя в строителството и взимам чисто 1800 евро. Брутната е доста повече, от нея се удържат обезщетения за безработица, дни за отпуска 30 дни в години, ваканционни пари, които ми се изплащат един път в годината всяко лято около 1500 евро да ходя с тях на почивка, но мога да ги ползвам и за друго, ако реша. Примерно да си купя един много хубав телевизор. Както се удържат и други бонуси, които ми се изплащат всяка годин, поради тежкия ми труд. Който не е чак толкова тежък всъщност. Почивам събота и неделя. И си е по 8 часа на ден с 1 час регламентирана почивка. Често съм бил и в Германия и смея да твърдя, че нидерландците са много по-топли като отношение от немците и доста по-социални и по-живи хора. Немците живеят прекалено стерилно и аз лично сигурно ще полудя там. До като нидерландците са по-отворени и разчупени. Имам комшия нидерландец, много точен и готин. Много пъти ме е канил в тях на по кафе. С него си говорим най-вече за коли. Имат едно много особенно чуство за хумор, но трябва да знаеш езика много добре, заливал съм се от смях с тях. Харесвам в тях, че уважават личното ти пространство и не ти се бъркат в личния живот. Не ти се натрисат по всяко време в къщи като Бай Ганьо, и ако му откажеш после да те плюе. Иначе като цяло на българи и румънци се гледа като на ефтина работна ръка и мошенници на дребно. Тук има много нашенски циганор, които се представят за българи, и даже са ми казвали нидерландци: Вие българите сте цигани по принцип сте мургави и се занимавате основно със свирене. Понеже тука е забранена просията и много нашенски мангаля свирят пред супермаркети с цел просия. Дискриминация има. Особенно в провинциите където преобладават повече нидерландци. Аз живея в такава, и често съм виждал неприязъм от страна на полицията към българи основно. Приятели нидерланци трудно ще намериш. Те са от друго тесто. Понякога големи мъже се държат инфантилно, което страшно дразни и отблъсква. Българи пак трудно. Повечето са цигани и по-добре стой надалеч от тях. Тия, които са свястните са по-дистанцирани и ги разбирам. Притесняват се от неприятности хората. Имах малка компания от български студенти с, които почти всеки ден излизахме, но те приключиха с ученето и заминаха по други краища на света. Относно бюрокрацията всичко е улеснено за гражданите. Всичко вече се случва по електронен път и спестява време и енергия. Инфраструктурата е перфектна. Градския транспорт е перфектно уреден. На всякъде обслужването е културно и възпитано. Времето е проблем. Малко слънце, повече дъжд и вятър.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 6d0f233562
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Ей, не пропускате да кажете колко си мразите държавата. Страшна измет...

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0961b54043
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   По-добре не се занимавай! Опитай в Южна Европа - Южна Испания, Португалия, Гибралтар, Малта, Южна Италия, Гърция (Атина и островите, НЕ северните райони, там няма работа), Турция. Там са топлите хора в Европа. Другите са доста зле, дори в Северна Италия са дръпнати и студени. Може би от северните страни единствено в Словакия са що-годе топли (определено са по-топли дори от хората в Милано и Мадрид).

Живях дълго време в Нидерландия, посетих Париж, Брюксел, живях и в Словакия и Чехия, като съм посещавал Унгария, Австрия, Германия. Единственото място, на което с удоволствие бих се върнал е Братислава/Словакия! Там колегите постоянно те питат как си, носеха домашни торти, сладки и други храни на работа!

Париж, Амстердам и Прага - хубави са да се видят като турист, не за живот!
Виена не е хубава дори да се види, банална архитектура, Прага и Будапеща са по-красиви, а Братислава има по-хубава речна част и мостове от Виена и по-топли хора. Смешно е имперската столица да е по-грозна от Прага и Будапеща.

За Германия знам само Дрезден, но местните ми направиха лошо първо впечатление както и тези във Виена - едни затворени такива. Гибралтар е все едно Англия, предполагам вече знаеш езика, но заради климата местните са по-спокойни и топли. А и като английски подданици са по-възпитани от другите северни народи, много са омешани и с местните.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 580bc27581
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Здравей! Живея от 10 години в Норвегия. Нямам никакво желание да се върна в БГ. Норвегия е прекрасна страна. Чувствам се чудесно тук. Тъй като земният свят не е раят, и тук има проблеми, но добрите неща са много, много повече в сравнение с БГ. Не съм станала милионерка, но заплатата ми стига за всичко, без да се стискам и ми остават пари за екскурзии, туризъм. Хората са свестни. За мен не е проблем, че спазват личното пространство. Приятелите са си приятели. Помагали са ми и непознати и познати. Не съм виждала лошо отношение. Има някои подробности при идването тук, добре е някой да ти ги разясни. Бих го направила , ако се засечем.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed0997d3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   А как е Швеция?

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed0997d3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От 9 който ми сложи 1-ца под мен да лази.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 170dd5059e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Супер са, стига човек да се подготви добре и да знае какво иска.
Намери си образование, започни хубава работа, като преди това работиш какво да е. Започнай се с хори, бъди по-отворен, научи езика и всичко ще е наред.
Отнема ли време - да! Лесно ли е - не особено!
Но си заслужава.

Просот внимавай, да не изпаднеш в обичайните гастербайтърски простотии, от рода на, да живеете 5 човека в един апартамент, да не излизате никъде, да не познавате никгоо, да кибичите и да се напивате всеки ден и да ходите по улиците, като клошари. Не е на добре. Ставаш антисоциална гад и ще си сбъркан не само на север, но също така и в България.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c55321c6de
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Толкова общи зададени въпроси, че да се чуди човек какво да ти отговори. Нали се сещаш, че един лекар и един чистач в Швеция, и двамата българи, имат съвсем различни проблеми, социална среда, доходи и т.н.
С каква професия си, с какви езици?

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed0997d3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Добре ето конкретен въпрос - университетските преподаватели къде са по-добре - в Швеция, Германия или Гърция?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5d77db8ee9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До №13 - определено в Гърция. В Германия и Швеция всички под 40 са или педали или турци, араби, китайци.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed0997d3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До 14, а като не мога да издържам на жеги повече от 25 градуса?

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 3557aab791
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 14 - Какво общо има сексуалната ти ориентация, както и произхода ти с възможностите ти за развитие и преподаване?

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed0997d3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До 14 пък в Гърция и България са мутри, кифли, чалгаджии, цигани и турци.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: da16d96a14
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   В Гърция е хубаво, на почивка. Ама да се занимавам с тъпите византийци, то по-добре да си седя у България. В северните страни е хубаво, хората са спокойно и уравновесени, честни и принципни. Толкова ми е спокойно и готино, че и цигарите спрях даже, само пури си пафкам от време на време за кеф.И на една заплата да си пак живееш като цар. Я върви на византиеца да му бачкаш за една заплата? Ще ти вземе здравето, че ако си някой по зальохан ще те бие и ще те псува.






Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed0997d3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Чингисе, правилно думаш, но от северните страни най-много ми харесва Швеция и наистина ме плаши нашествието на онез черничките и мургавичките дето търсят да насилят бели жени и крадат и колят. Дано да спрат да приемат такива примати.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: da94d8ecef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   19 Белите жени точно черните ланги си обичат, не бери грижа за тях. И без да ги изнасилват те си раждат черни бебета вече. Моя комшийка местна и то от селата, където са още по консервативни, от такъв черен маймун забременя съвсем доброволно и естествено, че изсра още по-черно маймунче, и така му се радва. Черния я заряза, после се хвана с друг черен той я помпи помпи и я заряза. Майната им да се оправят. Швеция е уникална страна. Има градове където черната паплач преобладава повече от белите. Там и престъпноста е по-висока и няма това спокойствие. По цял ден сирени я полицейски я бърза помощ. А западно европейската полиция е обратно резбова и чернилките и арабите са им се качили на главите. Не може да респектира като руската. Но има и градове където преобладават местните, пак големи градове, живота кипи 24 часа, но няма паплач. Е аз съм в такъв. Студентски град, купона си е 24 часа, но почти няма престъпност, най-много да ти откраднат колелото. Хората усмихнати, позитивни, даже непознати се поздравяват по улиците. Един малък рай.








Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d1590ec6d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Чингисе, аре престани с тоя расизъм, става ли? В 21 век живеем, това че ти не си излязъл още от гората си е твой проблем. Пренебрежителното ти отношение към другата раса е видно във всеки твой коментар и показва единствено ниския ти интелект! А може би някой тъмнокож е из*укал приятелката ти и имаш травма, а може би дори теб те е насилвал в някоя тъмна уличка!

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9eab75ccba
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   21 Нисък интелект ли? А това, че мангалите в България инасилват и ограбват всекидневно нашите баби и дядовци и това висок интелект ли е? Това, че 90 процента от тях живеят на гърба на обикновенния работещ българин, това висок интелект ли е? Това, че с техните купени гласове последните 25 години България е управлявана от лумпени това висок интелект ли? Когато, човек е прост си е за негова сметка, но когато налага простията в обществото, става обществен проблем. Така, че си заври псевдо мулти-култи разбиранията отзад манго.






Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0961b54043
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   21 доказано е че черните са по-глупави, първични и агресивни от белите. А пък източно азиатците са по-умни и от белите (но пък те са една идея по-неблагосклонни и им липсва достатъчно емпатия). IQ тестовете го доказват.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0961b54043
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Чингисе, кой е градът (или поне спомени областта/провинцията)? Мерси предварително или Tack så mycket! Аз харесвам и Германия, но там живеят за да работят и няма равенство. Като българин как издържаш на късите зимни дни? Иначе за мен шведското лято е рай - прохладно, но има слънце.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: da94d8ecef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   24 Аз съм в полускандинавска страна и късите зимни дни са само през зимата. Но и топлите летни дни са малко и всеки един от тях съм на плаж. Често вали дъжд и не можах да свикна двадесед години с това. В Германия съм често. Харесвам я, но не бих живял там. Немците водят много стерилен начин на живот, като роботи са. А и там има най-много паплач от цяла западна Европа. Но ми харесва разнообразието от стоки по магазините, има много замъци, които обичам да посещавам.В Неделя обичам да ходя там на фльо маркт. Това са пазари, които хората в неделя продават вещите си от в къщи, които не им трябват. Но има и доста интересни антики между тях, аз съм любител на антиките и с голям кеф ги обикалям в Неделя. Но най-хубавото в Германия са техните пържени наденички и бира.Често ходя до Германия само за да се наплюскам с тях. Ако отидеш в Германия задължително си поръчай Къривурст, но изпържен във фритюрник и гросе фрите помес, тоест пържени картофи и бира ,,Бекс,, ще си оближеш пръстите до лактите. Швеция е страхотна страна. Те са по-разчупени от немците и по-лесно ще се интегрираш. Чувал съм за някаква област там, мисля, че е в най-северната част където светлата част на деня е само 9 часа. Там е доста малко населено и приемат емигранти с отворени обятия.Но според мен си е доста депресарско и не бих се забил точно там.







Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0961b54043
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   21 кажи си, че ти харесват черни рязани пистолети.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c47bc34454
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Н21, прочете ли какво си написал? Чингис бил расист, обаче и ти в своя пост свързваш другата раса само с насилие и престъпления, нали!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker