Чудото на Нидерландия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Чудото на Нидерландия
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 2185 пъти
Как може тази страна, която реално погледнато няма обработваеми земи и почти всичко е под водата, да е водещата в областта на Селското стопанство?

Те са на второ място по производство на селскостопански продукти след Сащ. А ние дето имаме плодородни земи и всички условия, внасяме зеленчуци от Турция и Гърция.

Как стават тези неща? Не ми се представя какво щяха да направят ако имаха нашите земи. Все се оправдаваме, че сме малка държава, но Белгия, Австрия, Нидерландия и др. също са малки, но са на светлинни години пред нас........

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 60c83510bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Погледнах страните с най-високо производство на земеделска продукция, но Нидерландия не е сред тях. На първите места са Китай, САЩ, Бразилия, Мексико, Япония, Турция, Франция, Германия и др.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ad53d17580
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Същото е и в Дания. Имат половината от обработваемите ни площи, лятото е много по-кратко, но някак си изнасят за почти 10 пъти повече от нас. Отговорът се крие в манталитета на хората, добрите закони, кооперацията, следването на добри практити, наемането на специалисти и имплементирането на последните научни открития.

В България, каквито и напъни да имаше за земеделие, бяха смачкани много яко. През 89-а, земеделието ни беше на ниво, но повечето специалисти, които бяха серизони бяха доста ниско в йерархията, защото беше същата шуробаджанащина, следователно имаше какво още да се желае. Тогава комунизма си отиде и започна масовата кражба. Специалиститеи останаха без работа, а земите бяха масово дадени на хора, които дори и да имаха желание, нямаха знанията, сигурността и пазарите, да работят. Допреди да започнат масовите субсидии, имаше толкова много пустееща земя, че беше отвратително. Но после се появиха "новите земеделци" - дребни и едри мутри, къде работещи за някого, къде с някого, започнаха да изкупуват земята, да въртят далавери и да пречат на хората, след което се появиха едни огромни стопанства по по 10-20-50 и 100 000 дка земи, урпавлявани по брутално тъп начин, защото глупавите селяндури (нека не обиждаме хората от село), си вярваха, че могат и знаят всичко, но работта беше, че "стимулирането" имаше почти обратен ефект. Така и така взимаш пари - що да си даваш зор? И това беше още към края на управлението на НДСВ, а след това, просто се променяха някои от собствениците, според силните на деня, но не и цялостното отношение. Останаха малко специалисти, останаха малко хора, които искат да направят нещо повече от това, да си купят скъп джип и резултатите са, че сме с много ниска продукция, като количество и качество. Животновъдството ни е почти умряло.
Има все още хора, които се опитват и е по-добре, отколкто беше преди 10 години, но няма да те лъжа - положението е много зле и без кардинални промени, може и след 50-100 години, пак да сме назад.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 22b7f8866a
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Холандия има едни от най-добрите условия за земеделие в света:

- много по-добро метеорологическо време от България
- напълно равнинен терен
- без истинска студена зима
- много редки природни катаклизми
- наличие на пълноводни реки и редовни валежи

Всичко това са идеални условия за страшно много земеделски култури. Единственият минус са нетолкова многото слънчеви дни.

При все това изобщо не са сред водещите земеделски страни в света. Авторът бая се е объркал или е презобал с някаква евтина еврогейска пропаганда.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ea0646dcb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/holland-agriculture-sustainable-farming.

Тия не се шегуват. Имат и една от най-модерните технологии, като пускат дронове, които анализират състоянието на почвата и реколтата.

Имам познати, които работят в Холандия. Създават изкуствени почви в самата вода. НИЕ тука дето имаме всякакъв вид почви, внасяме краставици от Туркие и Гърчолята.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 1a5a0c33f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Решаваща в случая е външно-търговската политика, а не природните и климатични дадености.
Ние сами се съгласихме с ограничаващите квоти за селско-стопанска продукция и износ, за да влезем в ЕС. Не че ни беше предоставен особен избор де. Просто получихме достъп до вече разпределен пазар. Последните духат супата, а големите играчи защитават своите си интереси.
Великобритания нали напъваше да излезе от съюза заради квотите за риболов. Е, сега могат да си ловят, колкото искат, обаче имат трудности да изнасят и нямат осигурен пазар. Прореваха и за износа на всякакви хранителни продукти, когато ЕС започна да им блокира камионите и да им иска всевъзможни такси и сертификати.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e8eedbe65c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Ами като са окупирали Индонезия и други страни. А при нас проблемът са мутрите.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7fb79b028b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Вярно е че Нидерландия произвеждат много. Проблема в България е че убиха земеделието. Преди 10 години хората, които се опитваха да отглеждат зеленчуци (картофи, домати и др) им изкупуваха продукцята на едро на 10ст килограма. Миналата есен производител на картофи в Софииско отгледа картофи, извади ги и обяви в ФБ и медии, че няма да продава, раздаде ги безплатно, защото картофите наедро бяха толкова евтини че цената не може да покрие разхода, как да се навие да сади картоф отново?
Тези които се опитват да отглеждат плодове биват окрадени и все още са, преди месец в кюстендилско бяха командировали полицаи за да пазят черешовите градини от набези, но и те не успяват да опазват, имаше крадци които излизаха от градините с касетки. След няколко дни иди виж прасковените градини между Сливен и Нова загора да видиш нагледно за какви гонитби на крадци става въпрос. Разбират се две групи докато гониш едната група крадци, другата група от другия край, берът прасковите.
Българския гражданин е с такова мислене спира колата и си бере, я плодове, я зеленчуци, я тухли. Тази зима в странжа бяха насадили нивите с ряпа дайкон, нямаш на представа как докато шофирам гледам купчините листа от ряпа покрай пътя, спират берът си от чуждата нива, хвърлят листата до пътя и товарят багажника.
В Европа който е ходил по селата знае, производителите оставят каруца с зеленчуци на площада в селото всеки който иска си взема и оставя парички в кутийка за производителя и повечето оставят в повече от колкото е нужно и никой не му краде нито зеленчуците нито кутийката с паричките на производителя.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2d990abf40
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Няма ли са онези 45 години, които ни научиха да клинчим и да се скатаваме.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6d48ae36ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До #9 - как така през тези 45 години на скатаване България ИЗНАСЯШЕ продукция за цял свят?! Сега имам чувството, че Американското посолство е най-голям работодател. Щом и за постове в сподели плащат.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e2616c7496
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До 10

Изнасяше диктаторът, не ние!!!

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 22b7f8866a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторът пише глупости. Холандия има ПО-ГОЛЯМ % обработваема земя отколкото България. Нашата страна е много планинска.

Трагедията е, че цялата информация е лесно достъпна, ама сте прекалено неостри да я намерите и разберете. Ето ви с картинки от Световната банка https://data.worldbank.org/indicator/AG.LND.AGRI.ZS?locations=NL-BG

На графиката ще видите кога настъпва сривът у нас - от 1998 г. Какво се случва тогава - на власт идва Костов българоубиецът. Членството в ЕС допълнително доубива земеделието у нас.

В резюме - Холандия винаги е била с по-развито земеделио от нас. До 1997-ма обаче скъсяваме преднината им. От 1998-ма започна унищожаване на земеделието в България и съответно преднината на Холандия е по-голяма.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8894a51db6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Няма как да не са пред нас. Пълни сме с идиотчета, които буквално имат свят от информация пред себе си, а не могат миличките и един Google да отворят.

Нидерландия далеч не е на второ място по производство на такива култури, миличко авторченце. А и все пак си е била империя, която е изебавала какво ѝ падне в ръцете. Аман от комплексарчета, които ругаят България и я сравняват с невъзможни стандарти.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2a5cf6db9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   До 13

Бахто гнусния коментар. Никой не те харесва и никога няма да имаш приятели

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 044220f724
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Ако знаете Нидерландия, в колко други области е цели галактики пред България. Проблема е, че в България допуснахме изтичане на мозъци по чуждите държави. Всички кадърни и умни българи избягаха да работят за чужденци. В България останаха предимно лузърите, циганите и пенсионерите. Специално за земеделието в България дребния аграр е смазван от системата и той няма смисъл да се бъхти да произвежда чиста храна, и утре да се чуди как да си изпрати децата на училище. А върху едрите аграрни няма достатъчно контрол, те крадат евросубсидии, накупиха си чисто нови джипки Мерцедес, а в същото време ядем гумени домати внос от Турция на тройни и четворни цени. Ей това е България една диария.




Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8894a51db6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   15, виж ти, второ такова се намери. И то, горкото, се припозна в коментара ми. Не позна, и от двете си имам. Ти обаче завинаги ще си останеш описаният стереотип.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: db2c3947b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Едное четеш сухи статистики, друго е да живееш в Холандия. 5 години съм тук. Едно кило хубави домати е 5 евро, 500 гр е 2, 5. Една краставица е 0, 7 евро. Една стая в Айндховен е около 400 евро, най евтината. Една къща е 350 000 евро, 4 спални. Като ги калкулираш всики тия неща, и си поговориш малкос холандци да видиш колко много от тях смятат, че тая държава е гадна. Ще разбереш... само че е по лесно гугъл да ти каже и всетовната банка.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b7640ed4af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   До 18

То не е само краставици и домати , а и честно - хвани се на свясна работа!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e8eedbe65c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Да, но е плоска като тепсия и потъва... буквално само 2 метра да се качи нивото на океана и потъва почти цялата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: accf1fcecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

21.   Номер 18, тези лъжи ги разправяй на някой който не е излизал в чужбина.

Домати има и за 2 евро, недей ми идва с надценените био храни, които навсякъде по света са скъпи.

Я кажи нещо за покупателната способност. То една стая е 400 евро, ама като получаваш 1500 евро нето не е проблем. Сложи и 500 евро месечни разходи и може да заделиш някакви пари.

То ти и за това си стоял 5 год. там, а не си се върнал след първият месец.

Ела тука да бачкаш за 600лв.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b62d6c7688
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   18 За 5 години не си мръднал и 5 метра в Нидерландия. И вземи първо се научи да произнасяш правилно името и. Холандия се наричат само Провинциите Северна и Южна Холандия, цялата страна се нарича Нидерландия. Най-скъпите домати там са 2, 5 евро килото, а къщи има с 4 спални и по 150 000 евро в селата или по-малките градове. Ако работят мъж и жена и да хващат по 2 хилки двамата на месец за десет години са я изплатили. Нидерландия е в топ 5 страните с най-добро качество на живот в цял свят. Техните храни в супермаркетите са вторите най-добри храни в цял свят. Айде стига толко инфо, че ще те заболи главата.




Чингис Хан

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ad53d17580
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   До 17

Последният, който ми говореше така го, още е в неизвестност, а аз прашам мейли на семейттвото му, че е станал гей, а те са православни .. аххааххахах!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8894a51db6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   23, ето го и третото. Май трябва в даскало да се върнеш, че половината ти изречение е в неизвестнст. Поясни какво точно си направил, че не разбирам цигански. "Така го" какво? Така го опъна, че после пишеш на семейството му как гей станал? Честита нова прителка тогава, Азсичо.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 835c24f812
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Здравей авторе,

Отговора сам си си го написал без да осъзнаваш.

Защо Нидерландия е водеща във селското стопанство?

Отговора е защото това е индустрия която преобладава там. Хората там произвеждат и същевременно правят сделки със купувачи от други страни. Пращат си делегации вместо да разчитат само на куповачи от магазинчетата в областта си или пък страната. Имат по-голяма възможност и защото трансформират (регистрират) бизнесите си от бидейки еднолични търговци да речем, към публични компании. Това позволява на инвеститорите (населението на страната, чужденци от вън), да купуват дялове. Един вид стават корпорации тези бизнеси. След това тези пари които получават от инвеститорите ги инвестират във други неща (нови продукти - хранителни, машинни; нови услуги). Инвестират във иновация. Тези машини също се продават освен плодовете, зеленчуците, цветята им. Това е постоянна обстановка във иновация за улесняване на търсещите купувачи разрешаване на проблеми или предизвикателства.

Всичко идва от капиталистическа гледна точка. Човешките ресурси правят всичко. Ако компаниите си използват човешките ресурси имат възможност за растеж. Населението на страната определя това какъв ще е успеха на страната (географският регион). Във България населението е необразовано. Има много работническа класа. Самата дума работническа класа я има във всяка страна и се използва и в капитализма. В социализма (комунизма) работническата класа е в центъра на идеологията им.

В наши дни във България имаш една камара млади хора които се тикат да учат право или измислени специалности, или някакви дето нямат потенциал. Преди бях писал че населението трябва да учи бизнес. Няма ги семейните знания обаче за да се тикат новите поколения извън мислене на работническа класа, защото самите семейства са съставлявани от работническа класа. Правителствата след 89-та година трябваше да се фокусират да образоват населението и новите поколения на бизнес. Липсата на полици и национално / публично дискусиране посредством медии също липсваше. Нямаше реклами и кампании за да промотират ученето на бизнес. Не знаят хората какво е капитализъм и конкуренция. Няма го образованието за това. Няма го и от горно равнище политическият замисъл да се образова населението към бизнес среда, защото правителствата самите са съставлявани от хора които не са достатъчно образовани самите те, или гледат само личните си интереси (изграждайки мафия). Назначават се и хора или със лоши записки на потекло с връзки към корупция, или хора без грам политическо потекло и образование.

Има и феномен който се нарича 'brain drain', източване на мозъци. Западните стради обикновено искат кадърни и образовани да им ходят от цял свят. Буквално се мъчат и да ги привличат. Имат си агенции частни, основани от обикновени граждани които търсят точно кадри за други бизнеси (подобно на тези дето се знаят във България и подпомагащи хора да ходят да бъдат ягодоберачи и прочие, само че фокусирани върху други индустрии и професии). Покрай ЕС маса народ от обикновената работническа класа се изнесеха и те на запад работейки ниско квалифицирана работа.

Интелекта на нацията определя успеха й. България я водят че все още е във 'транзит' към капитализъм. Този транзит е вече 30 години и така и не се осъществи защото страната не се образова към бизнес обстановка, както и пропусна индустриализация която идва от изграждането на такъв вид бизнеси (развиваща още и вътрешният пазар) и включително потенциал за изнасяне на вън. Говорим тук за всякакъв вид индустрии освен селскостопанство.

Отделно страната така й не стана мулти-културна. Другите страни на запад насъбраха маса хора от цял свят и имат маса и малки бизнесчета изграждайки допълнително вътрешен пазар, работни места, плащане на данъци. Във България тук таме да има някой китайски ресторант само. Можеше да има индийски, сръбски, италянски и прочие стига да имаше начини да се привлекат и задържат хора (и тук говоря само за храни като плюс от разнообразяването на населението.. даже не включваме други бонуси и иновации). Няма го капиталистическото мислене в страната.

Да не говорим че има 2 милиона пенсионери и 1 милион не интегрирани роми. Полиците за интеграция и образование са провал и при тях.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker