Установяване в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Установяване в чужбина
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 1904 пъти
Нека в тази тема българите в чужбина да споделят как са започнали живота си там. Или да дадат съвет в помощ на хората, които обмислят емиграцията.

Как се устроихте първоначално, при познати ли отидохте, на място ли си намерихте работа или още от България? Колко от вас отиват знаейки точно какво ще работят и колко от вас рискуват и започват всичко на ново там?
Интересно ми е, защото и аз като други млади хора обмисляме варианта за заминаване. Няма на кого да разчитам из Европата или да ме уреди да живея там примерно до първата заплата. Ще ми е полезно да знам някои детайли от вас.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: 04f0a46366
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Първо трябва да решиш в коя държава искаш да се удтановиш , живота в различните държави е много различен, а следователно и начина и трудностите при установяването са различни.
.
Във Великобритания съм от 9 години , при мен се случи много лесно: за 1 час си намерих работа, работих там 4 години , и от 5г съм на настоящата работа. Сега след Брексита е Мнооого трудно.
.
Опитай в Норвегия - там е комунизъм , там гладен и жаден няма да те оставят ...

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 4a28aabb7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Сам човек е само за тоалетната. Има един термин от физиката ,,Първоначално изтласкване,, Ако нямаш, кой да ти го даде няма как да стане. Аз дойдох при познати. Не знаех никакви езици.Тръгнах само с 80 евро в джоба и много кураж в гащите. Когато акустирах на скандинавското крайбрежие една люта зима, когато камък и дърво се пукаше, българите имаха право само на три месесе престой като турист. После преминах в нелегалност като Васил Иванов Кунчев. Първата ми работа беше в един мизерен индийски ресторант. Постоянно ходех пеш и спестявах. Пазарувах от най-ефтиния супермаркет. Започнах веднага да уча местния език. За кратко време спестих около 3000 евро. Това беше черната каса я наричах. Ако трябва да бягам на някъде.Ще пропусна един голям период защото историята е дълга и смятам да я напиша в книгата ми, която ще издам за 60-тия ми рожден ден. Спомням си най-радостния ми момент покупката на първата ми кола черно бмв 318 ис черно купе. Мечтаех от хлапе за него.Аз съм силна и амбициозна личност. Емиграцията не е за всеки. През годините видях много българи, които дойдоха тука не устискаха и се прибраха в България в къщата на мама и тате. Основната грешка им беше, че не искаха да научат местния език. А без него си обречен да работиш само най-долната и нископлатена работа. Другата им грешка, е не желанието да се интегрират. Идват тука и или се събират само с българи, които са предимно утайки и те дърпат надолу, или с други утайки, в крайна сметка филма приключва обратно в майка България. Не е казано да станеш приятел с местните. Аз нямам приятели от местните, но да спазваш техните порядки и норми. Да им покажеш, че не си дошъл да правиш бели, а да си изкарваш честно хляба. Другия основен проблем на бг емигранта е, че не желае да излезе от зоната си на комфорт. Установява се някъде и там си остава до живот. Чух за мой съученик преди години , че почнал в гъбена ферма в Англия. Сега бил се издигнал в тая гъбена ферма, ама пак си е в калта и мизерията, а аз съм си с новите дрехи с парфюма на Шанел бялата престилка не вдигам по-тежко от химикалка и лист хартия, на топло нито ме вее нито ме вали. Колата ми на паркинга от работа или отивам на ресторант да хапна или някъде другаде. Общо взето където си поискам.












Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 4cc3effa7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Събираш 3-4 хиляди лева и отиваш. Онлайн си намираш квартира, договаряте се, но не плащаш преди да са ти дали ключа. После отваряш LinkedIn (ако имаш квалификация/опит) или еквивалентите им на jobs.bg и си търсиш работа. Трябва да се запознаеш с нужните за страната документи. И така.

А ако имаш човек, на когото искрено можеш да разчиташ, още по-добре.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 969a081b95
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Учиш език и си търсиш работа от България с осигурена квартира, има и разни посреднически бг фирми, с лоши условия за начало стават. Не тръгвай без език поне в1. Факт е много работят без език, но както се бият в гърдите така ги лъжат. Не виси на някой да те дондурка, така се развалят приятелства. Аз лично повече услуга да съдействам и уреждам някого, никога вече. Води си дневник за всичко, което те касае за конкретната държава, специфики, документи всичко.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 4e46664255
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз тръгнах с приятелката ми просто ей така за авантюрата и да поработим и да учим език, уж за няколко месеца, вече 6 години съм във Великобритания. Дойдохме с по един. куфар в къща за гости, нямахме уредена работа и квартира, изсипахме се в град, в който никой не познавахме, проверихме насам - натам агенции за работа, поразпитахме за квартира. След 3 дни вече бяхме на работа и с квартира. С времето всичко се нареди с работа и усилия, къща, кола, собствен бизнес. В момента е изключително трудно да се установиш тук, моят съвет е друга европейска държава и да се подготвиш с пари поне за месец разходи, провери. за група на българите в района, който избереш и ще могат да ти дадат съвет за легализация и как да се устроиш като цяло. Успех!

 
  ...


...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 01db9b0f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Няма един отговор. Зависи къде и какво искаш да правиш. Задължително ти трябва(т):
- да знаеш въпросния език;
- спестени пари;
- да знаеш какви възможности за работа имаш;
- съответно, какви доходи и разходи можеш да очакваш;
- да имаш предварително уговорено място за престой, ако ще временно;
- да се запознаеш с всякакви регулации (документи, процедури, време за чакане и подобни), касаещи работата и квартирата ти;
- да си наясно с каквито и да е други други документални или медицински нужди (ваксини, валидност на шофьорска книжка, приравняване на диплома за висше образование и всякакви такива), които може да ти потрябват.

Най-добре е да имаш познати или поне група, с която да заминете, както и предварително уговорена работа/квартира. Ако ли не, отваряш социални медии като Редит и питаш съответната група хора. Не за друго, но сам човек въобще няма да може с всичко да се справи ако почне баш от нулата. За пример, в България е сравнително лесно да си намериш квартира и проверките и договорите не са толкова стриктни. На други места обаче можеш да срещнеш: суров първи депозит (отгоре на наема), глоби за закъснял наем, искане на свидетелство за съдимост, доказателство за трудова заетост и др. Не е като да можеш да се изтърсиш пет минути преди края на работния ден и да се нанесеш.

Един пример за липса на подготовка е една тукашна тема, която изскочи преди няколко месеца. Някой бе събрал към 8, 000$ и питаше дали стигат да започне собствен бизнес в САЩ. Ни вид на бизнеса обаче каза, ни в кой щат, ни дали има познати там, ни дали е наясно каква виза му трябва, нищо. То само самолетните билети до САЩ могат над 1, 000$ да вържат, наемите са високи дори в евтините щати, времето за изкарване на документи като LLC също варира, почти задължително ще му трябва кола (американският градски транспорт е или ужасен, или липсващ), за срок от повече от 30 дни ще му трябва американска шофьорска книжка и т. н.

Знай какво, къде, кога, и как го искаш, авторе. Разучавай сам, питай за което не можеш да намериш информация и каквото стане ще стане.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 16 дни
hash: 00d10ffb01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Темата е малко стара ама да си изкажа и аз мнението. Ние бяхме дошли отначало при свекърва ми. За нас беше зле, защото постоянно ни натякваше и без това мене не ме обичаше, защото не бях желаната и работлива снаха (чистене и готвене) . Карай, изместихме се най-накрая в една стаичка, намерихме си тук таме работа - чистене, строителство, събиране на метали и някак си я избутвахме. След известно време разбрахме, че този живот не е наш и решихме да почнем на немски курсове, след това и на училище и т. н. Вече отдавна сме си завършили, работим си добри професии, от никого не зависим и сме доволни. Всяка седмица отиваме на ресторант, на година минимум 2 пъти на почивка в чужбина.
Човек ако иска да се установи тука му трябва много упоритост и желание. На никой не трябва да разчиташ и без това нашенците не биха ти помогнали. Ако ще работиш ниско квалифицирана работа като чистач или фабрика, не ти трябва немски, толкоз ще се научиш. Ама ако искаш по-добра работа (условия, заплащане, колеги), тогава задължително немски и диплома. При роднини или познати можеш да останеш в началото ама това значи цял живот натякване, че те са ти помогнали и си станал човек. Инак в интернет можеш предварително да си намериш квартира и работа, примерно 1 стая от Wohngemeinschaft и работа в Mc Donalds. Там става и без език или с минимален, също и с английски. Късмет

 
  ...
преди: 2 години, 14 дни
hash: addf1009ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторе, намери ли си работа? Не си писал възраст, каква работа търсиш и т.н. Аз бих искал да помогна на някой свестен човек, който има истинска нужда от работа, икойто да остане да работи на моето място, понеже се прибирам в България, надявам се за постоянно. Но е нужен човек, който не пие и не е калпазанин.

 
  ...
преди: 2 години, 13 дни
hash: eb3e0d5892
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Най- лесно и бързо за работа към момента май в Германия. Пускай си cv в немски сайтове за работа и/или звъни директно на телефони които повечето оставят. Можеш да говориш на английски ако не знаеш немски.
За Великобритания тиказаха вече, че е много трудно, в Австрия можеш да си намериш сезонна работа в хотелиерство- туризъм, но стагнация е голяма там в момента. В Испания е много трудно за работа в момента.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 дни
hash: 75473f88c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора: благодаря на всички коментиращи! Не съм заминал, все още уча висшето и проучвам въпроса с емиграцията и започването на работа в чужбина. Знам английски, но нямам представа до колко може да се живее и работи само с него в държави различни от Обединеното кралство.
Попаднах на един сайт, в който публикуват обяви от всякакви държави в Европа, но са доста малко на брой, предполагам и доста хора кандидатстват по тях. Съгласен съм с н2 и н6 че за сам човек ще е трудно. н1 как си намери работа за 1 час? На място ли, с агенция ли или през някакви сайтове?
Някой ако има опит с Малта може да сподели как се е устроил там и ако знаете някакви сайтове за работа с английски в която и да е държава (изключая балканите) също ще бъде от полза. :)

 
  ...

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: d4b3adbae3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз заминах защото приятеля ми е грък. Жиеем заедно с него и близките му. За сега не работя. Без близки мисля, че е трудно човек да се устрои. И без да знае език не става.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 840e3d893a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мен в Словакия никой не ме уреди и никой не познавах като отидох. Кандидатствах директно чрез Професия.ск, нещо като техния джобс. И просто така отидох но бързо създадох контакти там. А на колко срещи с момичета излизах ехе. Но само 1 беше от Тиндър, другите всички бяха от ФБ групи. Местните момичета ка красиви.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker