Ами, ако не е чужбина ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Ами, ако не е чужбина ?
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 1026 пъти
Посетих доста малки/средно големи градове в Източна България и се хванах се главата. Само пенсионери.

Питам старците на местната кръчма: " Къде са младите" и ми разправят всичко живо в чужбина. Дори не изкарвали средното, след 8 клас в чужбина при родителите.

Пътувам и виждам само разруха, някогашни предприятия, тънат в разруха, все едно са бомбардирани.

Казват на българите да са връщат от чужбина.
И като се върнат, к'во ? Къде ще работят тези хора ?
То излиза така, че в чужбина има повече работещи българи, отколкото в България.

Големи градове като Варна и Бургас, също са пародия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: 521f830ffb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Факт е, това което казваш. Разруха, защото дори и големи фирми се изнесоха, а други дори не инвистираха в България. Всичко е София.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 65a698e51a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Това е точно така, но икономиката трябваше ние да си я направим. Хората нямат частно инициатива- нищо не им идва на акъл, нищо не могат да организират и т. н. Тези, на които им се работи, намират начин.
Сегашното положение не е най-тежко, то ще се разгъне след години, когато ще бъде невъзможно да се преодолее.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 06ad85a62b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ами вариантите са четери, з азавръщащите се:

1 - Най-често срещания - идват, оглеждат се като гърмени зайци и се връщат. Защо са си дошли? Не знам - причини много. Я носталгия, болен родниа, временна безработциа... Ама след веме си тръгват.

2 - Върщат се с някой лев, имат вече дом, може и кола и известно време си търсят по-добра работа и разчитат на спестяванията си. Дори и да не намерят перфектната работа, като имат жилище и пари за черни дни, някак си им е по-спкоойно тук. Най-често са вееч на по 35-40 години, мат деца и им е писнало.

3 - Връщат се, но имат работа от чужина или високоплатена професия. Покрай Корона вируса и дистнационните работи, взеха доста такива да се появяват, но все още са малко.

4 - Такива, които откриват някакъв бизнес у нас. Много малка част. Най-често е нещо, вързано с чубина или земеделие. Знам няколко, котио зпаочнаха дребни дейсности, тук е думата - няколко са. Ако не беше отлкова корумпирана България, може би щеше да има мнго народ, да вкара свежа пара и опит, че да имаме и ние истинска икономика.

Малко омагьосан кръг е. Хората, които искат да се върнат, искат работа и ниска корупция. Но хората, които могат да създадът тази работа и ниска корупция, са хората, които искат да се връщат, но не и при тези условия.
Освен това, малко са тези, които исакт да рискуват и да се опарят, че да подобрят условията за другите. Пресдстави сии, че се връщаш отваряш бизнес, но редовно отвличат жена ти, зпалашват те, взиамт ти бизнесите, сптрелят по теб. Един днен, можеш и да успееш, така че да има среда за другите, но какво получаваш? Цял живот мизерияи накрая, няма даима и благодаря.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ea1c1c59c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Авторе, пищят да се връщат в България, понеже тук бе останаха вече никакви хора. Нали се сещаш, че икономиката ни се контролира от политическите кръгове, а на тях им трябват ниско платени роби. Вече обаче няма не само роби, няма изобщо хора, които да работят дори за високи заплати. Можеш да си направиш експеримент с каквато и да било обява с висока заплата. Гарантирам ти, че изключително трудно ще отсееш хора дори само за интервю. Хората избягаха и продължават да бягат. Аз живея точно в един от големите градове на североизтока и всеки ден виждам упадъка. Младите хора в диапазона 20-35 години са изключително малко. По улиците виждаш основно хора над 50 и ученици, които само чакат да завършат и да изчезнат.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c9d001ecbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Работата е там, че ако се върнем от чужбина, за голяма част от нас просто няма да има работа, айде със зор и снижаване на изискванията все ще си намерим нещо, но парите и отношението няма да ни удовлетворяват.
Аз мога да стана учител в България, но заплатата не ме удовлетворява, заради това вече от почти десетилетие съм в чужбина.
Истината е, че в момента хората, които изпращат пари от чужбина допринасят доста за икономиката на България.
Аз например реновирах жилището на майка си с по-скъпи и качествени материали, закупих по-скъпи и луксозни мебели и платих на майсторите повече отколкото им беше първоначалната тарифа. Всичко това с пари от западната ми заплата. Така влях повече пари в българската икономика, отколкото ако работих в България. Може би ако бях в България дори нямаше да направя този ремонт и съответно дадената фирма нямаше да спечели от мен.
Естествено не съм само аз, говорим за хиляди българи, които инвестират западните си заплати в България, било то в недвижимо имущество, почивки в страната, използването на други услуги, изпращането на валута на близки, които харчат повече в държавата и тн.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 4827ff3793
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Всеки се спасява както може понеже всеки сам си носи кръста. Добре че са Германия, Англия, Испания и тн че да може и обикновения българин да живее достойно.
България не става за обикновен човек, тука трябва да имаш пари за да живееш добре, но то навсякъде с пари се живее добре като се замислиш. Разликата е, че тука е мутроландия и законите важат за бедните само - още една причина да се махнеш. Както и аз планирам да го направя де. Успех

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 072fae9135
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Всеки трябва да гледа себе си и да не реве за държава, политици и така нататък. Мачът е приключил! Това си е бруталната истина, време е всякакви наивници да го приемат! :)

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: f4484461c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Виж в "на работното място" темата ми за "щанд под наем".
Всеки и всичко бързат да ни откажат... как да стане като няма елементарна социална и работна/бизнес култура? ! Обърни внимание на "обвиненията" по зададеният от мен въпрос. Искам да работя там, да развият нещо, което го няма в страната към момента, да е комплимент към магазин, което ще донесе повече клиенти и печалби и за съответният магазин... излезе, че искам да крада клиенти, че как ще ми се доверяват дали няма да ограда магазина... изобщо, как се живее и работи сред подобни? !
За мен това ще е решаващ опит. Давам си 6- 8 месеца да живея в България, сред българи, по български (манталитет, институции, сигурност за живот и работа т. н) и после трябва да реша дали да прекъсна всякаква връзка със страната. Ако това се случи, ще продам имот, който имам там, в центъра на един от големите градове и ще знам, че вече страната, в която съм е моят дом...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker