В чужбина е по-лесно !!! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

В чужбина е по-лесно !!!
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1421 пъти
Животът на Запад е много по-лесен от България, защото там с една работа, дори като неквалифициран работник живееш Нормално.
Храната, дрехите, технологиите са много по-евтини.

Да, квартирите са скъпи за един човек, но ако сте двама пак ти идва изгодно. Двустаен апартамент в Германия 700 евро , малко далече от Центърът, но има развит градски транспорт.

Сега някои ще кажат: " Ама там робски труд, по 15 часа на ден, без почивка... ".
Пълни глупости, това може да го има само при турците, кюрдите и сърбите.
Ако си в немска фирма, ще работиш 36/40 ч. на седмица и ако ги надвишиш се заплаща повече от стандартното за час.
Имаш и 13 плюс 14 заплата, т. е. дават ти двойна заплата, когато излизаш в отпуск и на Коледа.

В България хората работят много повече от емигрантите на Запад, а вземат смешни пари.
Не можа аз да карам мотокар в Германия и да имам по-голям стандарт на живот в сравнение с Началник на предприятие
(честен, който не краде) в България.

Най-голямо впечатление ми направи Покупателната способност в Германия.
Един прост пример. В Германия не е прието да има мин. работна заплата, но най-ниското заплащане на пълно работно време е 1300/1350 нето евро (много малък процент работят за тези пари), дава се на хора без никакъв занаят, опит и квалификация.

Един килограм банани в Германия са 0. 99 цента, като има и малко по-скъпи.
1300 делено на 0. 99 прави 1313кг банани.

В България мин. работна заплата е около 750лв. нето, а 1кг банани 3. 30лв.
750 делено на 3. 50 прави 214 кг банани.

Сами си правете сметката, в Германия с най-ниската заплата (на пълно работни време) купуваш 1313 банани, а в България 214кг.

Другия голям плюс е, че със заработеното в Германия можеш да си оправиш зъбите в Унгария, където е по-евтино.
В Германия гадното е, че чакаш много за зъболекар, ако искаш със здравната каса ( безплатно е ), но ти дават час за след 3 и повече месеца, а частно скъпо. Но пък и България е вариант.

Не съм маняк по колите, но забелязах, че и лизингите са много изгодни. Плащаш 200/300 евро на месец и караш супер кола.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: f3cabceff6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Така е, в богатиге държави се живее по-добре. А и там хората са се борили години за равенство и за правата си. Успели са. Затова и който може бяга на Запад.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 652695c7b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Ако както казваш беше изучил икономическа специалност във някой ВУЗ в България или където и да било другаде по света, а не да караш мотокар в Германия нямаше да задаваш подобни въпроси от сорта, защо в Германия били такива заплатите....
Нещо подобно на другите, където в Турция бензина и дизела бил по-еФтин от България...

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: e43044252f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Хич не ми ги хвали западните държави. Като бях на запад освен мангали, маймуни и педали друго не видях.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 111300dfa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

4.   Това може да го каже човек който няма нищо в България :).

Ако си роден в един от големите градове Бургас, Варна, Пловдив или София и имаш активи никога няма да умреш от глад :).

Цените на продуктите са скъпи главно защото се внасят от други държави :). Заплатите са ниски защото народа има пари за хляб и сол и му стигат :).
Обаче... ако имаш 10 активи било то имоти, парко места, земи и т. н и ти вадят минимум 1500лв чисто и знаеш че до края на живота ти ще имаш такива пари дори и повече то ти ще си богат у нас :).

Само хората без активи изчезват от държавата ни :). В Бургас само скъпи коли виждам :). Минават марки като нови до средни на години Поршета, Мерцедеси S класи и Г класи, Аудита има и то много като на европейско ниво, нови Хонди и други коли и масово тук хората карат коли над 80. 000лв :). Заплатата тук уж е 810лв до 1000лв чисто ама като гледам колко скъпи коли се карат и как живеят и ходят по заведенията не мисля че ще умрат от глад следващите 50г :).

Ти ако имаш "примерно" 10 имота в Бургас, където аз живея.

10 имота на хубава локация и са средно обзаведени не лукс или ново ти можеш да взимаш наем от сорта 400-800лв :) и ако половината наема тоест 5 имота са под масата то другите 5 минават на карта за да може да учиташ някаква дейност и че не си толкова беден с толкова неща:).

В Бургас има много милионери главно по моретата :). Един приятел имаше земя и една стройтелна компания му построй доста имоти не знам бройката, но той взима наеми от 600-1000лв зависимост от обзавеждането и като цяло той си работи като рентиер :).

Той и жена му и детето му не работят а си ходят на почивки :).
100% съм сигурен че взима минимум 3000лв пара на месец от наеми :).
Наскоро се беше накупил и с парко места за под наем за 100-150лв на месец и там има пари.

Само хората без нищо напускат държавата ни. Жалко е, но е факт...
Много хора мизерстват, но и много са заможни :).
На хартия си милионер в € и това ти носи 2-4% възвращаемост и си гледаш живота.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 1c13e3c6d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Живея баш на Запад и не бих казала че е по-лесно, а че по-добре се живее ако имаш подходяща квалификация, владееш езика и успееш да се уредиш на добра работа.
Наистина храната в Бг е ненормално скъпа поради липсата на собствено производство, голяма част от продуктите са внос. Обаче тук цените на недвижимите имоти и консумативите скочиха страшно много. Абсурд в Мадрид да намериш двустаен апартамент за 700 евро. Това беше преди 7-8 години. Ако намериш такова нещо става въпрос за жилище в отдалечен и опасен квартал. Като казвам опасен имам предвид цигански квартал с латино банди и висока престъпност. Ако искаш да живееш при по-приятни условия трябва да даваш 850 евро за апартамент който няма да е нищо особено. Отделно консумативи като ток и газ, които страшно много поскъпнаха. Зимата си е студено и е невъзможно без отопление. Ако се отоплявяш с електричество, 150 евро на месец. Ако си на газ ще е по-евтино.
В големите градове извън Мадрид цените са малко по-ниски, но не кой знае колко. Транспортната мрежа наистина е много развита, но абонамент само за Мадрид град е 55 евро месечно. Ако живееш в областта трябва да плащаш между 60 и 80 евро за транспорт за да се придвижваш до града. С кола ако си трябва да предвидиш за застраховки, бензин, технически прегледи... да не говорим че в центъра на града е забранено да влизат по-стари коли. Пак опираш до градския транспорт в много случаи.
Минималната заплата са 1100 или 1200 евро. Ами смятай 700-800 за жилище, 100 и нещо за консумативи (в най-добрия случай) и средно 60 за транспорт. Ако живееш в апартамент си с половинката си или съквартирант и по някакъв начин делите разходите (поне за жилището и консумативите). Това което ти остава отива за храна (нека подчертая че качествената храна струва скъпо, боклуците не) и ако има малки деца, за детска градини и техните потребности. Около 200 евро отиват за храна месечно аза възрастен човек (в най-добрия случай и ако не ядеш по заведения). Малкото което ти остава в крайна сметка може да си позволиш 1-2 излизания в месеца с приятели да пийнете нещо в ЕВТИНО заведение. Почивки и такива работи, забрави. Най-много за 3-4 дни веднъж в годината. Тъй че общо взето, ако работиш ниско квалифицирана работа (където напират повечето емигранти), ще печелиш 1100 на месец (ако работиш на черно ще получаваш по-малко) и ще ти стигат точно колкото да съществуваш, да имаш покрив над главата си и храна на масата си. Забрави за висок стандарт на живот, глезотии, излизания и почивки. Ако пък имаш роднини в Бг и ти се налага да им пращаш пари, трябва яко да пестиш.
Поне в Мадрид трябва 2000 евро на месец да печелиш за да си позволиш добър стандарт на живот, без притеснения и без да мислиш "какво да не купя този месец за да ми стигнат парите". А за тая цел трябва да имаш съответното образование и квалификация. Нещо което ако притежаваш в Бг също би живял повече от добре. Ако си строителен работник или продавач в магазин, забрави. За собствен бизнес 200 евро на месец трябва да плащаш съответния данък. Отделно ако имаш работници и на тях заплатите. Може би затова 70% от населението в Испания гледа да се уреди на държавна работа.
Тия които са успели и жилища да си купят са емигранти уредили се още началото на 2000та. Тогава цените на жилищата са били много по-евтини. Познавам хора които са закупили студио за 20 000 евро, ново строителство. Сега за подобно нещо ще ти искат 80 000.
За зъболекар поне в Испания, забрави. Здравната каса покрива смо изваждане на зъби. Всичко останало на частно и е по-скъпо отколкото в Бг.

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: d9e9125582
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Номер 2, братовчеда ми завърши Маркетинг във ВИНСА - Варна и взима 1300 лева нето. А има и магистратура - Бизнес администрация.

Аз като мотакарист вземам 1700 евро нето. Два дена почивни, по 8 часа на ден, като има и 30 мин. задължителна почивка.

Вземам допълнително 3400 евро нето (13 14 заплата) на година. Което прави около 9 минимални работни заплати в България.

Друг роднина миналата година завърши за лекар. Момчета наистина учи здраво пет години. И накрая 800 лева нето - стартова заплата. Това ако не е подигравка...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: cfea5b3122
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Няма лесно никъде! Въпрос на приоритети и настройка.
В малка България не може да ти се случи нищо по- грандиозно от това да си купиш 3-10г кола на лизинг и супер скъп апартамент с еднаква цена, като в западна Европа. Но за хората идващи от провинцията с тази мечта за колата и апартамента, продали земята на старците е ок в България. Не е ок за хората с по- глобално мислене (никой с по - голям мироглед не би купил апартент в България на цена, като за в Лондон и т. н Нали виждате Лондон и София нищо общо....

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 8728bf4dc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Ми аз в държава, където циганията пребивава не бих стоял. Точно и затова съм в чужбина (не Германия). Германия вече не е Германия, а Цигания и Англия вече не е Англия, ами е Пакианглия. Просто защото пакитата там са толкова много, че в някои квартали и градове са със стотици хиляди. За това британците ги мразят.

Гаро

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 943a0cde94
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Еми не всеки търси лесното (на работата лекото и на хляба мекото)! Аз, например, обичам предизвикателствата. Освен това - аз да се грижа за другите, а не някой да се грижи за мен (да ми осигурява работа, препитание, заплата, свирки, удобства... ).
Затова се реализирах в България. И не само, ами осветих и пътя на много хора, които ей-така се лутат и се чудят дали да заминават.
Само децата и нищите духом като им стане трудно и напечено - плачкат!
Зрелите души във всяка ситуация не само намират начин да се справят, но и откриват нови възможности, които "на лесното" ги няма! ;)

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: d9e9125582
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Номер 4, това са само 1 процент от хората. А какво правят хората в другите градове?
България не е само София разберете го. Не може всички да заживеем в столицата.

Варна, Бургас мнозинството въобще не са добре. Няма работа и реализация. Ниски заплати и скъпи квартири.
Не ми ги хвали тези, които са продали на баба си земите и се качили на лизингова кола.
Тези коли дето ги виждаш са на банката. Освен това в Бургас и Варна има много богати руснаци.

В Пловдив ако беше много добре, нямаше хората да се местят масово в София.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 4ed7e4d0c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Аз от години съм в Англия. В допълнение към твоите думи, бих казал, че още по-добре е за умните, амбициозните и знаещите език хора.
В Англия съм се нагледал на много българи, които грам език не знаеха, живяха в каравани или споделени къщи (2-3 семейства в къща), капсулираха се, ядоха, пиха и псуваха по Запада защо не им опънал по един червен килим.
Аз и жена ми работим 5 дни седмично по 8 часа. Понякога работя и в събота, като ми се плаща двойно. Ако искам и втора работа мога да си хвана, но не виждам смисъл (на времето работих по 12-14 часа 6 дни в седмицата).
Редовно ходя на кино, кафенце в събота, някое фестивалче, интересно събитие и тн. Преди да се родят децата, ходих на почивки в Испания, Франция, Нидерландия и др. а тогава бях на минимална заплата.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 9bac18d507
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   До Гаро

И аз така мисля. И точно като теб съм навън, но не е Германия, нито Англия.
В друга тема ти бях писала, че ми харесва мисленето ти - винаги директен, но винаги в десятката.
И тук така :-)
Жив и здрав!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 3697616c02
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Номер 4 от Бургас тръгнал да разсъждава за цялата страна. Отбий се в Северозападна България да речем! Или в произволно градче с по-малко от 20000 души население! Поогледай и после пак обяснявай кое как било!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 57be24bde9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Най-наглото е "България те иска", завършваш западен университет за да се върнеш тук да вдигаш слушалката, е за какво ти е дипломата от западен университет тогава, като без връзки това ще ти е реализацията? !

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: c1440e62b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   14. - хахаха И аз се забавлявам с това "Бългерия уантс ю" Е да ама аз не я искам. Тук с 3 езика (английски, френски и португалски) и 5 годишен опит в администрацията най-много 2000 лева. А в началото и по-малко. България те иска, за да ти се подиграва. Балъците свършиха. Изтича ми времето и на мен тук.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 823a496b5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   14, така е защото на българска заплата чужденец няма да дойде, а за 3вропейска заплата е "по-престижно" за тях да е чужденец.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 652695c7b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   До 4,
Жалко, че си ми съгражданин с това мислене... Тия имоти в тоя умрял град кой ще ти ги взема под наем??? И то за 600-100 лева??? Преди бяха руснаците, сега за малко ще са украинците и след това минаваме пак на нормалното, т. е. наем до 400-500 лева, защото както сам каза заплатите са по 800-1000 лева. Отделно, че ако ще плащаш както ти се изрази 1000 лева за наем, по-добре тегли кредит и плащай на банката.... Горе долу толкова излиза с 25-30 годишна ипотека! В момента вървежни са AirBnB апартаментите и то лятото... Един въпрос - Ти кога за последно си слизал по Александровска след 6-7 часа??? След като отидеш там вземи мини през Варна, Пловдив... да не говорим за София и направи сравнението!!! Този град го държат единствено турцизма лятото и Лукойл... Ако нещо с двете стане отиваме като положение с Видин, Горна Оряховица, Габрово и т. н. Е да, кметчето ни се погрижи да се пържим като жабата на бавен огън(разбирай да ни е красив града), ама кел файда? Безработният едва ли го е грижа дали ще ходи по красива централна улица или не!
П. с. И още малко тема за размисъл - тия 10 апартамента и гараж(120 лева е безумна цена за гараж под наем ама айде) нали трябва да има кой да ги плаща? Като няма ще стоиш и ще си ги гледаш като поредното беново недоразумение!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 89d66677cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   До 17, ЕВАЛА !

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: c4ffeaf0c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Е кой ти каза, че чакаш 3 месеца за зъболекар. Ако си с болка веднага, иначе получаваш час след седмица и започваш регулярно лечение. Някои неща се плащат, пломба с по-качиствен материал и доплащане 50 Евро. Ако имаш допълнително застраховка обикновено тя поема този разход. Имам такава и пращам 13 Евро на месец.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: eb182e53f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Доста невярни неща си написал. В Германия има определена със закон минимална заплата - 12 евро на час. 13 заплата 14 при ваканциония месец има в обществения сектор и в някои по-големи фирми. А с лизинга внимавай, защото тук в Германия колата на лизинг, не е кредитиране на кола, както с бг. лизинг. Има огромни разлики. Ако ще си вземаш кола, финансирай си я с кредит, а не я вземай на лизинг.
Иначе съм съгласна, че тук в Германия, дори и с ниски доходи хората живеят по-добре отколкото в България. 5 години не си бях ходила в Бг, бях 4 дни през този месец и се ужасих, не само от цените.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 598d98a2c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Номер 20,
това е за час иначе няма фиксирана мин.работна заплата като в България.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 7b57da2279
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Бачкаторът навсякъде е зле.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker