Бъдещето на България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Бъдещето на България
преди: 4 месеца, 6 дни, прочетена 1146 пъти
Здравейте пише човек на 28год. от Германия. Въпроса ми е дали българите ще започнат да се прибират в България, преди време всеки бягаше и казваше "не искам да живея вече в България там няма бъдеще" но и чужбина вече няма пари каквото вземеш остава там имам много познати който казват че искат да се приберат, но още не са решили кога, от друга страна се очаква да влезе еврото в България и вече няма смисъл да си по чужбина и да плащаш излишно квартири, но все още не съм сигурен дали найстина хора ще се приберат скоро, ще ми е интересно да чуя и другия мнения, хора който също искат или вече са се прибрали или такива който познавате.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 5 дни
hash: fd485161fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   От около 20 г сме в чужбина. Колкото пъти се замисля за връщане е достатъчно да вляза тук или в някой новинарски сайт и се отказвам.
Мъжът ми е категоричен, че не иска, аз съм която от време на време се "бъгва" за България, но натежават контрите.
Не е само за парите: Без/ Закони, здр. система, инфраструктура ако щеш, нито за работа, нито за почтен бизнес, но най-най което отблъсква е народа... Не съм виждала толкова злоба, завист и омраза просто за "спорта" в никоя друга нация.
Не искам да живея сред това, не искам да попивам и се цапам с това, а съвсем никак не бих позволила децата ми дори да "помиришат" подобна обстановка дори само ако на гости ни идват, пък да си живеят тук.
Не знам колко време си в чужбина, но повечето, които познавам и са повечко време навън, не искат да се прибират най-вече заради хората останаха и задълбаха надолу... Колкото и време да си навън, знаеш за какво ти говоря. Отвори произволно която и да е тема и си прави изводите.
Познавам и няколко семейства, които с големите тъпани и високи цели се завърнаха, сега се чудят как да се измъкнат пак. Една двойка загубиха спестявания от над 10 г труд с опити за бизнес в България.
Вярно е, че парите не просто не просто се изравниха, а дори в Бг основни неща са по-скъпи, дори затова по-спокойно и сигурно е в чужбина. А имам собствен дом в Бг, икономически бихме живяли добре, но... Не, не, за нас поне не си струва.
България е все пак и все още любов за мен, но докато се изчисти от плявата...

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 6aa1b6f473
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Ми те много българи тръгват да се прибират обратно в България, но още щом стъпят на летището в България и навсякъде там ги чака остриган брадат Ганчо с анцуг и маратонки, докато върви Азис по радиото директно си стягат багажа за обратно още там. Те идват от цивилизована среда и си мислят, че и в България ще е така, но за 5 минути отрезняват за картинката и си дават сметка за грешката, която са щели да направят, като се върнат в България. Ако България беше цивилизована и с ред и без население от примитиви в нея, 90% от българите напуснали я щяха да се върнат. Това са едно минимум 4 милиона качествено население, което като такова щеше да осигури самоподдържащ се ред и някаква нормалност и просперитет в България. За жалост нещата са неспасяеми понеже никой нормален българин от арийската раса не иска да се върне от цивилизация и да се изпльоска по очи в тоя кенеф от ръждясали панелки и още по-гадни съвременни цигански кооперациики никнещи като гъби, насред население от остригани като за влизане в казарма с бради с анцуг и маратонки тъпи, противни, гнусни плюещи по улиците индивиди, мутри цигани и психично болни и липса на елементарен ред и да гледа как управляващите му крадат парите пред него при това без даже да се крият.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: f700ce6778
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Ние с приятеля ми се прибрахме миналия месец след 8 години в Шотландия. Много добре се чувстваме в България. Имаме и други познати които обмислят.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: c7cea218c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Никой адекватен, който знае местния език и се е интегрирал не се връща в България. Това са митове и легенди. Ест. че парите, които ще изкарваш в Германия ще остават в Германия. Ти какво очакваш на близка до минималната заплата или максимум средната да изкарваш достстъчно че и да пращаш към родата в БГ?

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Бачкаторите и в БГ ще са бачкатори. Само за пари мислите. А накрая нито пари имате, нито работите някакъв високо интелектуален труд.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: ddbfc86533
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

6.   Дори и англичани и немци знаят че до 2050 ще са приели ислияма. Много постове в Туитър се появиха в последно време. Вие си правете сметката. България не им е толкова интересна. А и не мисля че Русия ще го позволи. Каквото ида си говорим славяните сме по-задружни от Западняците. 500 години тук хората не са си дали религията, няма да я дадат сега. Всеки ще решава за себе си. Ако искаш жена ти и децата ти да са забулени стой си там. Писна ми някакви лумпени да опрееляте България за най-лошото място на света.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 5ac0358ded
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   България е бита карта и си отива с всяка година. Топи се с един Ловеч като население, а от 6 милиона (силно преувеличена цифра) - 2 милиона са пенсионери, милион и половина деца и студенти, а активното население е колкото София. Ако не вие, то децата ви ще се принудят да емигрират.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: c19486c515
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   България е най-скапаната държава в ЕС, а ще става по-зле с увеличаването на неграмотното циганско население (умните и от техния етнос бягат оттук), не се връщай, хвани си някоя германка и забрави за България, освен ако не се случи политическо и икономическо чудо тук, което е малко вероятно.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: a7ba24e80a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Това е тема, която много се преекспонира. В действителност има отделни хора, които са прибрали, но рядкост. Те затова и се набиват на очи. Това са хора, които или не са успели да се реализират там, или просто не могат да свикнат с културата, езика. Повече заминават, но те не правят впечатление, защото си е нещо обичайно от години и за тях не се говори. И на псевдопатриотите много им хареса, че имало там 5 калпака, дето са се прибрали и не спират да го повтарят като мантра, ама не казват, че за всеки върнал се има поне трима заминали. Та погледнато отстрани изглежда, че едва ли не всеки втори се връща, което е пълна глупост.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: de70008abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Няма да стъпя в Злобария. Мъжът ми е палестинец, няма да търпиме някакви простотии и ксенофобски изказвания. В Дания е по-добре.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 194560e09a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Никога не съм работил в чужбина, но имам страшно много познати и приятели там.

Наблюденията ми са, че почти всички с 1-2 изключения не са "ударили джакпота" в чужбина, нито са събрали пари, за да се върнат в България и да правят някакви бизнеси и т. н. каквито мечти имаха едно време като заминаха!

В заключение ще кажа, че и в България и в чужбина има бедни и богати хора, абсолютно по целия свят е така. В България и най-вече в големите градове разликата в стандарта на живот с Европа не е огромна.

И тук и там всичко е скъпо, макар и хората да вземат добри пари се живее от заплата на заплата, почива се две седмици в годината и другото време се работи и се плащат данъци.

Такъв е живота за над 90% от хората.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 74d194b4c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Трудно е да се каже. Ако имаш образование и професия и си се устроил в чужбина и живееш добре, връщането в България ще е жестока грешка. За други хора пък е по-добре да се върнат. Наистина много зависи какво работиш и как се е стекъл животът ти.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: a8a904834e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Няма нужда да си казваш възрастта. Ясно е на колко си по правописа...

Иначе - не, в България няма бъдеще, но и западът провали своето. Писано е и преди тук, гайстърбайтърите ще започнат да се прибират, защото стандарта на живот падна драстично в бившите "бели държави". По-важното е да имаш акъл и да си уредиш живота/работата добре, няма значение дали ще е тук или навън. В Германия се ходи, за да вземеш добро образование и да си намериш свястна работа. Дори да не е кой знае колко високо платена, да не е някаква бачкаторска от днес за утре. Но повечето са отишло там на гурбет, без дългосрочни планове и са започнали да се връщат.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 5e02329340
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   България е хубава страна, важно е за искаме готин живот, така ще сме щастливи.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: e1c21c38ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Само не разбрах, еврото в България с какво ще допринесе за това да не ходят българите в Западна Европа? Това че валутата ни ще стане евро, не означава, че ще получаваме по-високи и адекватни заплати.

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 8e51b6173c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   "се очаква да влезе еврото в България и вече няма смисъл да си по чужбина и да плащаш излишно квартири" - значи плащаш квартира защото няма евро в България, така ли? За борд чувал ли си и някой отказва ли евро - или не можеш да си обмениш левовете в евро ли?

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 3dc09f6a07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Човек, не се обиждай, но може ли да си толкова неграмотен? Правилото за "който" и "които" е елементарно - "който" е за единствено число, "които" - за множествено. Нямам представа защо нещо толкова елементарно се бърка толкова често напоследък. И също така - пише се "наИстина". За граматическите и пунктуационни грешки няма и да отварям дума.

 
  ...
преди: 4 месеца, 4 дни
hash: eb09c59bc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Автора:Към номер 17 благодаря че ме поправи оценявам го.
За другите които ме попитаха за еврото ще кажа че когато се прибереш в България с 2000€ повярвайте това са добри пари за две три седмици, но като влезе еврото няма разлика и вместо да даваш 500€ за квартира в чужбина (ако намериш такава евтина) ще си ги вземеш в България и няма да плащаш квартира, аз лично познавам много които се върнаха, но найстина и много които заминаха, аз съм тръгнал по духовния път и знам че България ще се оправи, никой не каза нищо за войните който ще изиграят голяма роля в бъдещето на западните страни, смятам че България ще остане неутрална, то какво може да направи, но относно омразата в България найстина е много голяма прекалено вече.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 4 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Аз като цяло съм родолюбец, но повече на БГ Черноморието не бих стъпил. По-скъпо е вече от много места в Италия. Гледах цените в Шкорпиловци за през февруари и март, да исках да отида зимата на морето, защото обмислях закупуване на имот в Шкорпиловци. Под 100 лева нямаше хотелски стаи. Пак за 100 лева на вечер, но края на юни месец има хотели в Линяно в Италия. Италия! И то в по-топъл месец.

 
  ...
преди: 4 месеца, 4 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   18 Аз съм вече на 35. От както се помня все ми казват ще се оправим скоро. Е още чакам. Изчака ми се чакалото.

От всички посетени области и градове досега май само Велико Търновско се развива. Там гарите са чисти, спретнати, все едно не си на Балканите, а някъде в Централна Европа. Дори Горна Оряховица се развива доста. Докато градове като Видин, Монтана, Мездра, Плевен, Перник, Русе изглеждат супер пропаднали.

На морето се развиват, но само покрай туризма, зимата извън Варна и Бургас няма никой и всичко е затворено. Докато покрай Търново много чужденци си живеят и зимата. В България само във ВТ област бих живял. Може би и във Варна, но тя буксува на едно място. Развива се Бургас, но не ми е интересен град. А София е мръсна и претъпкана. Лъскави сгради, но страшно мръсен въздух и злобни хора. Пловдив е по-добре, но прекалено топло лятото и сякаш я няма магията, онази прекрасна енергия, която се усеща в Търновско.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 3 дни
hash: ddbfc86533
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   20 Защото чакате друг да ви оправи все си оставате неоправени. Никой няма да звънне на вратата ви и да ви "оправи". Бедни, бездонни и просяци има в цял свят. Както и такива, които не чакат някой да ги оправя, ами взимат нещата в свои ръце. Ама българинът е търпелив и мързелив. Масово чакат нояия месия да дойде и да ги оправи. Имам и аз една позната, която няма ни образование, дори един чужд език не владее, базова компютърна грамотност няма, ама според нея стартовата й заплата не трябва да е по-малко от 1500. На какво отгоре и тя не може да обясни.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Освен във Велико Търново не знам къде другаде едно дете би расло добре в България. Плевен и Русе изглеждат доста тъжни и западнали градове. Хората там излъчват депресия, а в Русе направо ги избива на агресия. Добрич ако не са морските курорти и ако не си в селското стопанство какво можеш да работиш не знам, там дори вода няма понякога.

Преник е просто спалня на София и то не особено красива, Кюстендил е взел-дал, Благоевград има университети поне, но извън тях сякаш няма много какво да се прави. Банско ако не са ски туристите за нищо не става и е бутав. форен кич да го гледаш, при условие, че Арбанаси изглежда много по-красиво и автентично.

За Северозапада да не говоря - там просто работа няма и се циганизира. София и Пловдив са съсипани от прекалено твърде много строителство и автомобили и кварталите са мизерни. От големите остават Варна и Бургас - във Варна като че ли има много работа, но пне знам до колко е добре да расте детето ти там. Бургас е по-спокоен, но там работа извън туризма трудно се намира.

Като тегла чертата, с всички минуси най-добре за едно дете би било да се отгледа във Велико Търново или някъде в чужбина, а не в другите ни градове.

 
  ...
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: 5ed9f45f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   20 и 22 - разбрахме, че продавате имот във Велико Търново, стига с рекламите. Не е лошо градчето, но да кажете че в големите ни градове няма какво да се прави, а в Търново има... За живот у нас с дете са подходящи всички населени места, близко до голям град/или голям град. Най-важно е достъп до медицинска помощ и педиатри и аптеки, всичко друго е както си го направите - дали ще го обучавате вкъщи, дали ще ходи на ясла "като другите", елитни училища държавни, частни - бол, университети бол, места за спорт - в последните години се увеличиха - какъвто спорт се сетите такъв има (за някой зимни не съм много сигурен) но детето може да се развива, кеф ти изкуства - достъп до школи, уъркшопи, летни училища, курсове - всичко това го има. За мен България е хубаво място ако имаш добра професия или успешен бизнес, за бачкатори по-добре в чужбина, ако си плочкаджия или друг майстор и тук ще имаш хляб - правят по 10-12000лв на месец спокойно. Ние живеем в София, детето ходи на държавни градини и ще ходи на държавни училища (най-хубавите в центъра), за университет каквото си поиска. Черноморие - хубави са малките селцета като Варвара на юг, другото не е готино.

 
  ...
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   23 в София го обричате на мръсен въздух.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   13 в тези централни софийски училища са наркоманмета.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   2000 Евро за соц ЕПК в Полигона. За 1200 Евро предлагаха често нова къща в село в Австрия, на час от Виена и на 15-20 минути от центъра на Братислава.

 
  ...
преди: 3 месеца, 12 дни
hash: 5ed9f45f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   26 - ами прав ви път кам братиславското село някое си, а данъци, а отопление зимата - разходите знаете ли какви са там? И защо никой не искат да ходи там и да пътуваш часове всеки ден напред назад за работа, училища, лекари, магазини... Есе едно да кажеш че в. Село Арчар Видинско е супер защото къщите са чо 5000лв... И а защо да са такива цените ама няма кой да мисли критично... И едно е да гледаш обяви, друго да се преселиш и заживееш някъде си..

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 12 дни
hash: a4b87728c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   27 Ами аз живях там. Храната е на същите цени, само че в евро. Наемът да е малко по-скъп, но като цената на квадрат е ниска ако изтеглиш кредит месечната вноста е по-малка част от колкото би била тук в София. Да не говоря колко по-добре беше оценен трудът ми.

Като се върнах в България се хванах за главата как един бургер в София може да е по-скъп от колкото в Братислава и дори във Виена. И не само бургер, ами и почти всичко. Наскоро бях в Германия, ами там в магазина също цените са същите или по-ниски. Шампоан, който там е 3 евро или 6 лева тук струва 8-10 лева. Масово в БГ плащаме с надценки. В Братислава и телевизията и интернета бяха на сходни цени, а и винаги са включени в цената на наема, тоест плащаш всичко накуп и не се занимаваш да плащаш сметките отделно.

Да, във Виена са доста скъпи наемите, но в Братислава не са. Това са и двете най-близки столици, плюс е да можеш да си пътуваш между 3 държави. Можеш сутрин да закусиш в Словакия, да обядваш в Унгария и да вечеряш във Виена. София граничи с Ниш и Димитровград и някакви сръбски и северномакедонски села.

Само минералната ни вода в София е по-евтина в магазина, другото е или на същата цена, или е по-скъпо тук.

Никога не бих си купил Айфон от БГ-то, а там си купих, защото с местната заплата просто ми беше много по на сметка. То тук в София е на същата цена като там, но обърната в лева, при по-ниска заплата трябва да си луд да купиш айфон, работейки тук. Освен ако не си ИТ, аз не съм.

Има и нещо друго - ако си ИТ в БГ е дъ бест, естествено. Но в моите среди не съм видял много хора да се приберат от Милано, Виена, Копенхаген, Берлин, Прага и т. н., където работят като оперни певци, музиканти във филхароники и т. н. Дори много познати художници се изнесоха за къде ли не. Дори да искат скоро няма да се върнат. Просто тук се слуша предимно поп-фолк, какво ще правят хора, правещи доста по-различно изкуство? !

Иначе сигурно се прибират гастарбейтерите, които вече се позамогнаха, нахправиха си палати и карат мерцедеси. И вентуално ИТ-та, защото те в БГ ще са по-добре.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker