Какво работят успешните българи в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124105)
 Любов и изневяра (30553)
 Секс и интимност (14648)
 Тинейджърски (22057)
 Семейство (6723)
 Здраве (9759)
 Спорт и красота (4767)
 На работното място (3341)
 Образование (7430)
 В чужбина (1703)
 Наркотици и алкохол (1129)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19267)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Какво работят успешните българи в чужбина?
преди: 5 месеца, 10 дни, прочетена 1148 пъти
Какво работят успешните българи в чужбина и какво образование са учили за дадената работа? Какво биха посъветвали младите, които са се ориентирали да имигрират? Какво образование да учат за да имат най-големи шансове за реализация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 месеца, 9 дни
hash: a20ea57297
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Каквото им харесва и да знаят език.

 
  ...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 7504f9d841
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Жиева в Нидерландия, Скоро завърших уеб програмиране и сега се насочвам към кибер сигурност като си търся работа в тази сфера. Учи неща и умения които ще ти бъдат полезни в бъдещето. А както всички виждаме всичко се дигитализира. Успех.

 
  ...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 9b4cfa0145
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Медицина.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 5274b5b10e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Лекари, инженери, университетски преподаватели. Има и финансисти, икономисти, IT специалисти. Всякакви има.

 
  ...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 21a6078298
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Смятам се за успешен затова ще се опитам да бъда полезен…

Управител на дъщерна фирма на българско дружество с препарати за растителна защита. Учил съм Аграрна Икономика в АУ, Пловдив, после магистратура Мениджмънт в Свищов.
Управлявам около 100 човека в Москва. Дойдох тук преди 6 години, след като бях направил разпознаваемо име и кариера в България. Хънтнаха ме…Помогна ми това, че говоря свободно руски и английски.
Какъв съвет да ти дам- намери си сфера, която ти е интересна. Само тогава можеш да бъдеш успешен. Могат до сутринта да ми говорят колко е добре да си IT, но като не е моето как ще влагам усилия и енергия в това, ще го правя с нежелание, колкото и да ми плащат.
Намери с какво ти се занимава, аз знаех още в 10ти клас, че искам да е селско стопанство.
Не е задължително да започваш в чужбина, може да натрупаш опит в България и ако знаеш език да се изместиш на по-късен етап!
Успех!

Москвич 412

 
  ...


...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 8fac90c750
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   В най-добрия случай са офисни планктони, но те са малко. Повечето са берачи, чистачи, бърсачи... и всичко друго за което на западноевропееце му е под достойнството да работи. Както те казват - Източно Европейците са им раята.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 40957fe2b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Преводач с 4 езика.
Следвах в чужбина, защитих дисертация след това, явих се на конкурс и работя към европейска институция.
Младите да учат това, което им се отдава.
Имам позната, която следва Политически науки, приемат 1000 души от 20 000 кандидати за цялата страна, тя би искала да работи към ООН.
Познавам сънародници дипломати, информатици, лекари, фармацевти.
А сред местните сякаш се натискат за държавни службици - западнякът е мързелив и хедонист. Моя позната германка преподава немски и все реве от нещо, а имат три месеца и повече ваканция.
Има и неориентирани, които се бутат по университетите и търкат скамейките с години в смешни специалности.
Затова просто се прави реалистичен избор спрямо възможностите и търсенето на бъдещата професия.
На Запад като цяло търсят лекари, включително и ветеринарни, даскали, защото вечно мрънкат, не им се занимава с келеши, нисли заплати, явно ваканциите не стигат. За друго не се сещам.

 
  ...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 76849a6d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Тези с талант пеят опера или по корабите и пиано баровете. Други са успешни модели в Париж или Милано. Трети са университетски преподаватели, за това трябва докторат. Засичам и доста българи-медици във Франция и Германия. Това са пътищата за успешна кариера в чужбина: медицина, висше образование и музика, най-вече класическа и опера.

 
  ...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: f4fc849830
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Какво означава "успешен"??? Ей тъй като почнете с американски чуждици, които не са приложими в Европа. Още по-малко в източна Европа.

Тази дума идва от американската култура и се отнася за хора, които предполагаемо са богати (upper middle class) и служат за обществени фигури, които биват идолизирани от хора, които не знаят какво да правят с живота си.

Източно европейците обаче следваме това което ни влече и това смятаме за успешно. Ето виждаш ли какво са отговорите? Преводачи, преподаватели, агрономи... Даже някой който още работа не е почнал, но счита себе си за успешен хакер - бяла шапка.
Може и шлосер да си, но да считаш себе си за успешен ако професията ти дава удовлетворение.

Живея и работя в Лондон. Професията ми дава удовлетворение. Бизнеса си е мой. Работя сам. Офиса ми е в центъра на града. Но като гледам повечето българи тук, най много 10% да са като мен. Повечето са бачкатори - сини якички и работят за заплата.

Тези, които ти би нарекъл "успешни" по американско клише са предимно финансисти и програмисти в Лондонското сити. Предимно с тукашни образование. Ако това ще ти отговори на въпроса.

Не бих те съветвал да имигрираш. Закъснял си. Вече не е нито готино, нито изгодно. В България дори нищо да не се случва само след две години ще е на светлини години от това безумие тук.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 5274b5b10e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Но поне едно ясно. Батките с брутална физика, татуси и брада, като отидат в чужбина са по-ниски от тревата и освен за бачкаторчета за да. уго не стават. А в България са на върха на пирамидата.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: dc882cd12f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Зависи какво имаш в предвид с "успешен".
На 27 (Сега съм на 33)години дойдох в Германия. Тогава не разбирах езика и ми беше трудно.
Започнах да работя в една логистическа фирма. Естествено започнах от дъното. Разстоварвах контейнери пълни с кашони. След това започнах да работя вътре в фирмата
Извършвах преместване, подготовка за събиране на стоката. Винаги, когато имахме по-малко работа отивах и помагах на едни китайци ( те бяха ИТ-ТАТА и винаги имаха нужда от чирак ). От тях се научих на доста неща с компютрите и самата система на работа.
Дойде и моят ден, когато Главният шеф ме извика и ми обясни, че ИТ-тата заминават за Китай (ще работят от там с фирмата), а аз ще бъда на тяхно място. В момента управлявам 16 човека. Говоря немски, английски, руски, турски и български. Получавам доста добра заплата. Работя от понеделник до петък по 8 часа на ден. Обичам си работата. Всички имат респект към мен. Скоро плануваме да купим собствено жилище и чисто нов автомобил. От нищо не лишавам семейството си.
Какво повече да искам от това? ! Това за мен е голям успех.
Не искам яхти, вили, ролекси. Искам да живея спокоен живот, да имам време за семейството си. За мен това е щастието.

 
  ...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: db7ea3701d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   6 Ганьо завижда много по собствените си възможности съди

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 8 дни
hash: e95d54e618
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Н9 може ли да споделиш какво работиш?

 
  ...
преди: 5 месеца, 8 дни
hash: e95d54e618
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Н9 "Тези, които ти би нарекъл "успешни" по американско клише са предимно финансисти и програмисти в Лондонското сити. Предимно с тукашни образование. Ако това ще ти отговори на въпроса. "

Тези хора, за които говориш предимно за местното население ли визираш или българите, които са там?

 
  ...
преди: 5 месеца, 8 дни
hash: 910285e74f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Всякакви успешни в чужбина българи познавам и то в няколко страни. Хората, наистина успешни, повечето са завършили в чужбина. Разнородни професии- лекари, мед. сестри, програмисти, икономисти, прависти, музиканти, аналитици, счетоводители, IT, cybersecurity, шеф готвачи, подбор на персонал, дигитален маркетинг, международни отношения. Пълно е както с успешни българи, така и с много успешни източноевропейци. Хората, работещи в сезонни работи и физически труд са пак успешни, защото да ставаш рано и да бачкаш като животно, в чужда страна и с чужд език и чужди правила са също достойни за уважение и пращат пари на близките в Бг за да преживяват. Откъде мислиш, че се крепи България? От финансирането от българите в чужбина, които бачкат здраво, независимо на каква професия. Тези "неуспешните" също могат да станат "успешни", стига до съумеят да запишат преквалификационен курс или образование, което не е лесно като трябва и да бачкаш и да плащаш квартири и сметки. А много от тях го правят, българите сме корави хора.

 
  ... горе^

...
преди: 5 месеца, 7 дни
hash: e2dc54edce
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   От 9 до 14

Визирам българите тук. И то като казвам девелопъри визирам хора със стартъпи на ниво ИТ архитектура. Даже не визирам главни програмисти, които вземат 6-10к паунда във Financial Times, Blackrock, или Microsoft. На заплата. Смях. За копачи изобщо няма да говоря.
"Успешните" лондончани тук са много далеч от американското и българското възприятие. "Успешен" лондончанин се води човек, който НЕ ЖИВЕЕ в Канари Уорф или в центъра на града. Нито пък в апартамент. Успешните хора тук живеят в Хампстед, Барнс, Ричмънд или някъде извън града в имения с вити стълби на по 4 етажа. Българин такъв не познавам. Чувал съм за един такъв (с гръцко име), който е масон и държи много от партиите в БГ в джоба си. Познавам и човека, който е бившия собственик на бившето китайско посолство, но той е южно африканец, от една видна българска фамилия, изгонена от комунистите. Българи -българи обаче, БОГАТИ, няма тук.
Забележи нарочно казвам " богати ", а не "успешни". Според мен това искаш да знаеш и се подвеждаш по американското клише за "успешност".
Отново - понеже щатите не са нищо повече от трудов лагер думата Successful се използва като мерило за амбиция, към което да се стремиш, докато си пропиляваш живота в бачкане за банките и плащане на ипотеки. Крайно неприложим модел по нашите ширини. Затова и съм съгласен с но. 15, ние думата "успешен" я разбираме по друг начин.

 
  ...
преди: 5 месеца, 7 дни
hash: 6fd372ed90
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Успешните българи в чужбина не работят.

Това сериозно. А от личен пример - съученик от ловешката езикова. Изключително успешен професионално инженер в Англия, работи за отбор от Ф1. Супер висока заплата. И въпреки това трябваше майка му да продаде тука всички имоти, за да си позволи къща там. Не е палат. Отделно се ваксинира. Отиде с егати хъса. Сега го гледам, бая смачкан. Но то и жена му не е стока.

 
  ...
преди: 5 месеца, 7 дни
hash: c6193c1770
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Най-успешният българин в чужбина, който познавам е лекар със собствена практика, но му тряваха доста години докато се докаже, пък и е женен също за лекарка, но французойка, та и жена му доста му помогна. Сега имат частен кабинет в Париж и печелят добре, но преди 30 години като замина, започна като санитар в болницата, че не му признаха дипломите от България.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 6 дни
hash: 3738605c01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   От Н14 до Н16 Щом казваш, че вече сме изпуснали влака с имиграцията, и че нещата в България ще са светлинни години пред безумието при теб. Първо, може ли да дефинираш безумие при теб, за какво става въпрос? Второ, какво тогава би посъветвал човек да се насочи да учи, специлизира, работи в България за да е "добре"? Питам защото не виждам особено перспектива в България, общо взето столицата е мястото за развитие, пак плащаш ипотеки за някакъв абсурдно надценен апартамент. Претъпкано, безумен трафик, заплатите освен в ИТ брашна са меко казано посредствени. Та какъв съвет би дал?

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 17c32f4ff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Мога да потвърдя, че чужбина вече не работи, тъй като сега живеем в друга ера и вече не са 90-те или 2007 г., когато влязохме в ЕС. Писнало им е българи и румънци да ходят в техните западноевропейски страни. Даже се чудя защо не завърших първо в България и съжалявам за избора си, но сега се върнах в България, работя в офис и получавам над 1000 лв. В чужбина вероятно никога нямаше да стана мениджър.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 939c259529
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Н20, какво щеше да завършиш в България за да си по добре? Реално погледнато възможности извън София практически няма, другите са с чужбина. По заплатата съда, че не си в столицата. Как въобще това те устройва? С тези пари семейство не може да се гледа.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 4fc8852d4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Според мен успешен емигрант е този, който живее по-добре отколкото би живял в България. Ако живее по-зле - не виждам причина да стои в чужбина.

Аз съм емигрант от 1998-а. Както и в България - най-добре е човек да има някакъв занаят. Дали ще е IT, медицински работник, строител или дори шофьор на камион - все ще е по-добре от хората, упражняващи същата професия в България.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 061afdecfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   20 прав си донякъде, но само донякъде. Първо чужбина не е само Западна Европа. Второ един оперен певец къде ще има шанс за кариера повече - в БГ, където народонаселението е просто и слуша чалга или в Милано в Италия, където операта е нещо, което се търси?

И още нещо - точно в чужбина ми се случи да ме харесат и да ми съкратят пробния период на 4 месеца, като ми връчиха да подпиша постоянен договор, тук в София винаги си е твърдо 6 месеца, никога не са правили такъв реверанс, защото не съм с гръб. И там не бях.

Наистина ако не си ИТ, чалга певец или политик, или поне имаш солиден гръб в някоя сруда в България все още е много трудно.

 
  ...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 9bf7b99209
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   От 20 до 21: Ами ако сте по-пестеливи и не си харчите парите тъпо за глупости и ще ви стигат парите... по мой наблюдения масово българите прекалено много харчат по тъпи и скъпи неща, за да се гъзарят и правят на богати... особено младите. Да, но цените са и по-ниски извън столицата... Аз не съм семейна и ги харча за себе си сега. Голямо предимство е, че имаме апартаменти тука и не плащаме наем, не мислите ли... това също е голям харч. Другите големи градове на България също стават за кариера... Пловдив, Варна и тн. Не може всички да се набутаме в София, особено ако нямаш наследствен имот...
До 23. И аз исках да съм певица, но родителите ми ме отказаха от изкуствата още в училище и учих истинска професия в чужбина както повечето българи... реално погледното това е по-добър избор за специалност колкото и да ви е гадно.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: a20ea57297
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   11 Защо до сега не си направил. Колата ми е нова, 200 Е на месец, на съпругът ми 350 Е, ипотека 1000 Е на месец. Абсолютно постижими неща.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 061afdecfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   24 и каква е тая истинска професия? Дано е право или медицина, а не психология или маркетинг. Щото с такива професии по-добре да си беше следвала музиката.

 
  ...
преди: 5 месеца, 3 дни
hash: 9bf7b99209
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   От 24 до 26 - Връзки с Обществеността и да, работила съм в сферата на маркетинга.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 22 дни
hash: 35b04c3fd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Имаш много по-високи шансове, ако завършиш в чужбина. Само това ще кажа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker