Мъжът ми иска да заживеем в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Мъжът ми иска да заживеем в България
преди: 12 години, 4 месеца, прочетена 11844 пъти
Здравейте!
Аз живея в Холандия от 7 години. Малко след като пристигнах се запознах с един холандец и в момента сме женени и си имаме прекрасна дъщеричка на 3 годинки.

Когато тръгнах за Холандия бях на 23 години. Семейството ми не одобряваше идеята. Все се надяваха, че ще се върна в България, но аз исках да се махна. Имах доста неприятни преживявания, доста разочарования и бях твърдо решена. От как се омъжих родителите ми се разочароваха още повече от мен. Не става въпрос за някакъв тормоз от тяхна страна, но почти не контактувахме, не се разбирахме. Мислех, чо когато родя това ще се промени, но уви нямаше разлика.
Аз обаче бях готова да жертвам всичко за мъжа си и не съжалявам. По-щастлива съм от всякога. Създадох семейство с човека, когото обичам, имаме си дом, всичко е о. к.

Преди известно време с него говорихме за България и аз моя голяма изненада той каза, че много му харесва. Прекарвали сме почивки там и той е много доволен. Казах му, че наистина е трудно да се оправим, особено при такава безработица и други проблеми. Той мисли, че проблема е само в парите и ми каза, че ако напусне в момента работа и се преместим ще взима по 2000 евро помощи на месец. Въобразява си, че ще е супер лесно да се уредим и ще си живеем спокойно.

Ако беше преди години и бяхме само двамата- добре, но имаме и дъщеря, за която мисля. Искам най-доброто за нея. Когато говорих с брат си и го попитах какво мисли ми каза в никакъв случай да не се връщам, особено с дете. Сподели, че всеки търси начин да се махне, че има много безредици и идеята не е никак добра.
Искам да попитам и вас. Не става въпрос за парите, защото мисля че 2000 евро са напълно достатъчни, но самата страна- спокойна ли е, подходящо ли е за отглеждане на дете?

Сигурно въпросите са доста глупави, но напуснах преди много време, доста неща са се променили. Питам вас като хора, които живеете в България, как бихте постъпили?

П. П. Обичам България много, защото това е една много красива страна, но уредбата ни е под всякаква критика. Обичам родината-мразя държавата и ако бях по-млада не бих се чудила дали да си дойда, но сега мисля и за детенцето си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 79

преди: 12 години, 4 месеца
hash: 2b7b6c98c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не. В никакъв случай не се връщайте в България. Страната умира, всички деца (почти) след 94-та са невъзможно деградирали. Дори и някой в по-голяма възраст. Всичко е депресиращо.

-Death_Blade ^

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 2a74b4f8f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Зависи, за кой град става дума. Ако е София и Варна, ако е друг голям град - добре си е. Там има и добри училища. Най-хубавото в България е, че на децата им е позволено всичко почти, могат да си играят навън до късно, без да те е страх от педофили (пак ще гракнат някои хора тук, но те не са живяли на Запад... ).
Спокойно е, климатът е хубав най-вече. Има много незаети нисши за собствен бизнес, а с 4 бона си цар. Внимавайте обаче, ще ви дават ли помощи, ако не живеете в Холандия???
Има го и този момент.

.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 2b7b6c98c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   И да добавя в колко плачебно състояние се намира цялата страна, такси, училища, каквото и да е.

-Death_Blade ^

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 5811f28b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Недей!!! В България е голям разврат! Децата от 13 на горе вече пушат, пият на дискотеки ходят дрогирват се, дрогата стана много нормална за някои хора особено в големите градове раздават си я като 1 цигара! момичетата спинкат с батковци и какво ли не слушат ЧАЛГА и от там си зимат примерчета как да се обличат... разголено, циците на вън дупито и то!!! Ползват 5 тона грим и високи токчета това се нарича "кифли" ако си чувала за това. Не говоря за всички, но повечето са такива. Има момичета са си нормални обличат се добре, учат не се занимават с простоти и не са "НЕПАЛНОЛЕТНИ ПРУСТЕТУТКИ" както повечето. Не искам да обидя никого от България, но аре ОТРИЧЕТЕ че сега повечето младеш не са такива! Просто си няма култура секи обижда по слабите особено ако си ДЕБЕЛ... правят ти живота АД!
И аз обичам родината си, но не и държавата самото общество култура и т. н. ме отвръщават. Много искам един ден България да бъде една нормално държава с въспитание без разизъм и с ужавение един към друг. Аз не живея в България и за това се радвам много, колкото и да ми липсва Родината по добре да съм там къде съм си.
Момиче на 15.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: b80064c79e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Здравей! За нищо на света не се връщай. Тази държава е толкова скапана, че си нямаш на идея. Стой си в Холандия, идвайте тук само на почивки.! :) :)

Джени

 
  ...


...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 27da7939f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   заради детето не се връщай
ако си само ти и той да дойдете да си живеете тук с 2 хил евра е идеално!
но за детето не е добре
остави го там за да получи шанс за по-добра реализация след време
тук е трудно

не разбрах за колко време ще идвате
ако ще е за постоянно - аз мисля че не е добра идея
ако ще е за няколкомесеца- през ваканцията на детето

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 27da7939f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   чак сега се усетих че детето е на 3 год.
значи почти същото: моето мнение че трябва да започне предучилищна и училище в Холандия

тук няма добри условия

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 87763fa4f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   В никакъв случай не идвайте. Децата трябва да растат в родината на бащата.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 3e9e9fe881
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

9.   Абе всички сте големи акалии бе... Че на България къде са й безредиците? Богатите са си богати, а бедните - бедни! С 2000 евро на месец тука си цар, че какво му е лошото, ако си в голям град в България? Частно училище, предучилищна и университет, хубав и спокоен живот с близо 4000лв. за 3ма човека, еми според мен си е живот и то царски. Не знам на тях какво ще ги касае дали има безработица при положение, че ще имат семеен бюджет от 4 бона? !!? Това е бюджета на 4 семейства средно... Престъпността е малко, условията за живот са добри, езика си е майчин, поне за авторката. Някой горе беше писал, че децата тука се друсали, ИЗВИНЯВАМ СЕ, но ХОЛАНДИЯ не е ли легализирала наркотиците!? ! Като почнете с тоя негативизъм към България и всичко ми се скапва, не че и аз не бих емигрирал, ама няма нищо по-добро от ИСТИНСКИЯ ДОМ! Айде със здраве, и ако е възможно да дават съвети само хора над 20 години или поне такива, които са излизали от селата си...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: ee0f7916db
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Като Ви чета коментарите и настръхвам. Вие Българи ли сте изобщо??? Разбира се, че трябва да се върне авторката, на кого да се надява тази страна, а? Хайде да избягаме всички, че така било по лесно. Толкова кръв се е проляла за да ни има, а пък ние какво, готови сме да бършем чужди задници за някое евро повече. Едно време имаше една песен на Ка мен Воденичаров "Не съм избягал" слушайте я, дано да ви дойде желанието да останете тук или да се завърнете. Инач е специално към авторката, тук с тези пари ще си живеете приказно бих казал. Успех в живота.

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: bcd6e05f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Спадам графа тинейджъри, да отбележа.

За мен лично няма смисъл да се връщате. Държавата не е спокойна, никак даже. Стават разправии за почти всичко - наскоро имаше проблеми с циганите, здравеопазването все си прави спадове и предполагаеми скокове, образованието е затънало до шия, в новините рядко се чува нещо хубаво.

Учениците, хубаво, номер 1 е прав. Като цяло Кифлите са често срещани, стават на 12, 2 размера по голям сутиен ( + чорапи), много грим, хапливи забележки, токчета, полички, чалгата, качени по някоя маса( добре де, това всички го правят! ). Детето ти може да попадне само в 3 положения като йерархия в училище : Известно (кифла, кучка, малолетна проститутка), свободен електрон ( няма никакво място, никъде и просто може да се побърка), или загубено (то не са бъзици, то не е бой, не е работа! )

Честно казано и в детската градина вече ги гледам да пеят чалга песни и да се чекнат перверзно някъде и да разказват мръсни вицове. Родителите не обръщат внимание, учителките вдигат ръце, директорите хич не ги еб*.

Естествено по един или друг начин всички оцеляваме, но друг е въпроса, че всеки има проблеми още от предучилищна. Стойте си в Холандия.
Зу-За

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 8cf327814e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Каквото и да ти кажем изборът си е изцяло ваш. Аз лично не бих причинал това на детето си и бъдещето му, ако ще и 20 000 да ми влизат на месец, не и щом става въпрос за страна като България!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: a44299e387
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

13.   Искам само да попитам някой от тия, дето съветват да не се прибира, живял ли е в чужбина? Нямам предвид на почивка за 1-2 седмици, а години наред? Работил ли е, градил ли е живот там? Знае ли какво е да говориш на детето си на български и да не те разбира? Или да те разбира, но да отговаря на чуждия език, защото не прави разлика между двата?

Авторке, и аз живея от почти 10 години в съседна на Холандия държава и мисля да се връщам скоро. Нямам деца все още, но единствената причина за това е, че не съм се прибрал. Не искам да се раждат извън България.

Що се отнася до държавата България - не знам кога си се прибирала за последно, за да ти кажа дали ти е правилно впечатлението. Разбира се мисля че няма нужда да ти обясняваме, че не е като Холандия. Ако си свикнала всичко да ти е подредено, уредено, да няма прашинка по улиците и администрацията да те улеснява, вместо да ти пречи - чака те изненада (или може би не... ) И ако тези неща те дразнят и изнервят надълбоко, няма да ти е приятно. Но всичко е въпрос на приоритети. И мен ме дразнят и ми се иска някои неща в БГ да не са така, както са. Но в крайна сметка като теглиш чертата, ти не живееш нито за чистотата по улиците, нито за администрацията, нито за мнението на тоя и оня... живееш там, където се чувстваш пълноценен, където въпреки баналните ежедневени проблеми сутрин се събуждаш с мисълта "тука ми е мястото! ". И не на последно място - живееш там, където си значим, където можеш да промениш нещо. Според мен всички ние, които сме живели в чужбина, имаме много по-голям шанс да променим България (към по-добро), отколкото да променим страните, в които живеем. По-скоро те ще променят нас...

Знам, че всичко това звучи супер утопично, погледнато като конкретен случай. Но мога да ти кажа, че ако дори 5% от емигрантите се върнат в БГ, ще се усети ОГРОМНА разлика.

Иначе по мнение на много мои познати, живеещи в чужбина, нещата в БГ бавно, но сигурно се променят, и то преобладаващо към по-добро. Има някои неща, които за съжаление се влошават, но като цяло има видимо подобрение. И това може да го оцени именно човек, който си идва веднъж в годината и може да усети разликите. БГ сега няма нищо общо с БГ от 2000 или 2001 година.

Един от главните проблеми, който за съжаление продължава да го има, е масовият негативизъм, и коментарите тук го потвърждават. Аз съм убеден, че всички коментирали имат няколко пъти по-висок стандарт на живот в момента, отколкото преди 10 години (ако тогава изобщо са били в "съзнателна" възраст де... ). Само че промяната е идвала бавно и постепенно, а човек на хубавото свиква бързо, и никога не му е достатъчно и винаги ще намери за какво да се оплаква.

Както и да е, авторке не искам да те убеждавам нито да се прибираш, нито да не се прибираш. Това си е твоя преценка и трябва да си я направиш сама, респ. с мъжа ти, и никой друг вместо вас. Просто се опитвам да ти изложа фактите обективно, погледнати през погледа на човек в твоята ситуация, а не някой, който винаги е искал "да избяга", но никога не е могъл (или просто не му се стискало), и само се жалва на принципа "аз съм зле и по-зле от мене няма".

И не, нямам против някой да изкаже противно на моето мнение, но да се АРГУМЕНТИРА конкретно и логично... а не "няма условия, държавата е скапана, децата са разратни, пият, правят секс (не може да бъде! ), дрогират се и т. н. " Все едно в Холандия тийнейджърите не пият и не се проебават на по 14-15, а за дрогата няма да говорим...

С номер 2 съм абсолютно съгласен! Не мисля, че тия 2000 евро на месец ще ги вземате дълго време, това не са социални помощи, а осигуровка против безработица, което обикновено е ограничена във времето (6-12 месеца). След това "падаш" на истинските социални помощи, които са няколко стотин евро на месец. Но номер 2 е права, със знанията и опита от чужбина, ако имаш добро образование, може да направиш много успешен собствен бизнес!


Кубрат

П. П. Номер 8, по-безумно твърдение от това не бях чувал, честно... Дори да оставим настрана, че е дискриминиращо, то просто е ТЪПО.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: baebcb82b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Може ли изобщо да си помислите да се връщате и да зарежете една цивилизована и подредена Холандия, прочетете какво става в България в каква мизерия се живее и безработицата се увеличава. Всеки гледа да се махне оттук, не правете тази грешка да се връщате.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 46a517406d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Джени, като ти е "скапана" държавата - прав ти път. Нали се сещаш, че такива като теб я правят скапана :)
По темата. Колебая се какво да избера - несъмнено по-добрата реализация навън и все пак неизменното преимущество на България като спокойна държава, твой/наш дом и т. н.
За детето не смятам, че е минус да живее тук. Напротив. Деградацията, както се изрази някой по-горе, я има навсякъде. Всичко зависи от възпитанието на родителите. Тук има много добри училища, които дават на децата солидна основа. Нищо не пречи на дъщеря ти да иде да получи в чужбина само висшето си образование. Много българи го правят (не че това гарантира успех :)
Както и да е, ти решаваш. Но не живейте в заблуда. Вие си оставате българи където и да отидете, така че България винаги ще си остане ваш дом. И не виждам нищо срамно или лошо в това.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 92c62cbd40
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   8, не е задължително, но в този случай- седни си на Д-то и не мърдай от Холандия. Тук в България няма правила, никой не се съобразява с другия и не е добро място за растящо дете. Ако си гледала бг тв има доста изнасилвания на малолетни, убийства, детските градини- само някои са добри, така е и с училищата. Има много неща които ще те убедят да си седиш в Холандия.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 92c62cbd40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Ще ти предложа една история споделена в други- защо в България сме такива дупедавци
ето и малко от нея
Здравейте, на всички! Много се радвам, че имам възможност да провокирам вашите мисли. Няма да ви отегчавам с много писане само искам да знам според вас защо когато се кача във влака няма парно, когато се кача в трамвая, няма парно, когато се кача в рейс, седалките са счупени и пак няма парно, когато отида до училището да взема сина си и там няма парно, защо на един приятел му взеха книжката, защото направил катастрофа, опитвайки се да избегне дупка.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 2b7b6c98c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 8. Това е най-простия коментар, който съм виждал до сега. Нямам думи :D

-Death_Blade ^

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 7f13edf03b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   хммм... ами какви са ми впечатленията.
Ами... бяхме тук юли месец, но в родния ми град. Не е голям, но е сравнително спокойно място, има много добра гимназия, която подготвя ученици направо за чужбина... Както и да е, за впечатленията ми- момиченцата на 12-13 годинки като фолк-певици.
Комична ситуация:
Бях пратила мъжа си до хипермаркетите, които от няколко години има и в България. Надушили го някакви госпожици, че е западняк, питали го дали щял да прекара сам нощта, нещо от сорта. След известно време горе-долу същото. Излязъл да се разхожда и видял някаква мадама. Тя го погледнала, той я погледнал... Щастлив, че му се обръща такова внимание се усмихнал и тя му предложила услугите си...
Холандия е доста известна с улици на удоволствията и ми се е случвало открито да флиртуват с мен, но по друго време и място... , дори и в двата случая да става въпрос за такива неща разликата е от тук до Луната.

Пак казвам, че не става въпрос за пари- аз заминах не заради големия келепир, а защото исках да ми е спокойно и исках по-хуманно отношение. Със съпругът ми ще се оправим. Ако заминем и той напусне не разчитаме само на помощи. Интересувал се е и може да движи нещата само по интернет и да взима заплата над 1700 евро.

До номер 2: нямам оплаквания от болниците.

И като казах болници преди известно време бях чела за зачестелите случаи на починали родилки...


Авторката

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 4e471080b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   номер 8 ме "закопа" от всякъде ;д ;д ;д

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 87763fa4f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   От номер 8:
Като имате деца ще разберете за какво иде реч. Зелени сте още да давате акъл.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 1a2cad1c66
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Искам да кажа едно голямо БРАВО на номер 9 и 10! Точно на същото мнение съм, но реших да отговоря от по-прагматична гледна точка.

Номер 19, да, това с проституцията е вярно, но страшно много зависи кой град и кой квартал. Ако си купите жилище в свестен район, няма да имате такива проблеми. Между другото са ме заговаряли проститутки на улицата и в чужбина, така че...

Ако става дума за работа по интернет, тогава е друго, и наистина с тия 1700 евро (ако са нето), ще си живеете много добре в БГ.

Това с починалите родилки е вярно за съжаление, но доколкото знам позатегнаха нещата доста след въпросните случаи. (Жалко, че трябваше да се стига до там де... ) Относно болници, не искам да правя реклама, но конкретно за София мога да препоръчам Токуда. Лично не ми се е налагало да влизам, за щастие, но братовчедка ми роди там наскоро и беше възхитена. Също на моя близка баща й беше там с рак на белия дроб. За съжаление не можаха да го спасят, но въпреки това всички бяха много доволни от обслужването.

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 87763fa4f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Кубрат, по-добре сподели житейски опит в в своя история. Искаш да бъдеш полезен, но не знаеш как. За да наредиш обърканите си мисли най-добре напиши собствена си история.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: b8dcd1b3db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   23, е - кой колкото може...

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 50eb441282
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   а бе я не са карайте 23 и 24 тук всеки е полезен с нещо.. дори да не е точно от полза нечий коментар за самият автор, то за човек е полезен.

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: a43f396f20
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Хора, и моят мъж не е българин, а иска да живеем поне лятото у нас. Имаме си фирма дори в България, защото данъците са нищожни и всички печалби си остават за нас. Смятаме да реинвестираме печалбите и един ден да живеем само от нея, дори да експандираме в неговата родина, но да си плащаме данъци в България.
Прави му впечатление, че сме големи мърморковци, но имаме хубава, спокойна страна с много хубав климат и природа (е, не в момента). Учудва се на това, че е толкова спокойно и няма престъпност, противно на пропагандата в медийте. Има много потенциал у нас, в младите хора, но трябва да се оттърсим от очакването държавата, някой друг да ни реши проблемите.

Не можем да живеем от социални помощи, защото е против принципите ни, но ако мъжът на авторката има някаква идея, как да работи дистанцирано и особено, ако авторката НЕ РАБОТИ в Холандия, не виждам, защо да не заживеят с тези около 2000 ЕВРО. в България? С тези пари у нас можеш да си живееш като бял човек, а в Холандия, само да преживяваш като черен.
А в крайна сметка, нямате нищо за губене - нито Холандия ще ви избяга, нито България.
Ходете с широко отворени очи и бъдете отворени за ново начало, ако не ви хареса, винаги можете да се върнете!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 62e4511cdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Млади хора, първо работете, остарейте и си вземета холандски пенсии. Тогава си елате и си изживейте спокойно и охолно старините. Ако искате да опропастите бъдещето и живота на детето си, елате си в скъпата татковина. Поне така като порасне ще има за какво да ви мрази и ненавижда. Веднъж сте се отървали от мизерията, не знам с какъв акъл ще се набутате отново. Вашите 2000 евро са добре дошли в България. Знаете ли колко корумпирани учители, лекари, полицаи и чиновници ви чакат с отворени обятия, за да се облажат от вашите евра. България ви харесва, защото идвате на почивка само. Елате да работите, за да видите за какъв абсурд става въпрос. Но никога не е късно да си пропилеете живота и останалата част от него да премине в съжаление за допуснатата грешка

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 625520f72a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Аз съм момче на 15 години и живея във Варна. Искам да ти кажа НИКОГА да не идваш в България, в който и да е град, само и единствено за доброто на детето ти. Защо е описано в по-горните коментари, но накратко казано - децата са необразовани, псуват, пушат, дрогирват се и какво ли още не. Младото поколение като цяло е изпростяло.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: a1f88b3c2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Аз съм на 20. Наскоро се преместих в Норвегия. Искам да кажа, че тъй като и аз съм млада имам думата за "кифлите", "наркоманите", "пушачите", "алкохолиците" и т. н.
Мисля, че с достатъчно финанси (в случая 4 000) ще си живеете добре тук ако НАП не земе да му изяде парите на човека...
Икономическото състояние изобщо не е добро в България, но за това как ще порастне детето ти сте отговорни ти и съпругът ти, не страната. И аз съм от поколенията които деградират, но нито се обличам като проститутка, нито повръщам по улиците нито крада, за да си купувам дрога... Алкохол пия (отвреме-навреме, в умерени количества), но това всеки го прави, нали така? Ако знаеш как да възпиташ детето си, че всяко нещо трябва да се прави с мярка в България може и да ти е добре.
Но пак казвам крадци - господ дал тука. Просто може и да не се справите с мизерията, която е обхванала масата народ там и която най-вероятно ще засегне и вас - било то пряко или косвено.
А относно алкохола - младежите норвежци са доста по-големи пияндета от младежите българи...

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: fa9eae8af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   аз съм от Бургас и от три месеца живея в един изклучително тъп град в германия, ко?то на всичкото отгоре е и курортен, днес е събота и всички германци са се изпокрили като мишки, ходих в едно квартално кафе, имаше един дядо на бира, ко?то си тръгна и в 8, 30 часа вечерта и бармана ми казва, а?де че ще затварям, ама ако нямах кредит ама въобще нямаше да стоя тука. А що се отнася до наркоманите тука общината ги закриля, вместо да вземе една гъостерица и да ги зачеше

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: ca6ab41d46
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Първо искам да поздравя авторката за това, че е успяла да уреди живота си в такава прекрасна държава като Холандия, или поне за сега. Също така и за това, че се е омъжила за холандец - моят приятел също е такъв. Ще кажа само едно - НИКОГА, каквото и да става, не се връщайте в България! Ако не за друго, то поне го направи заради детето! Като човек който е бил на много места по света смея да заявя, че не бих се върнала в родината си за нищо на света!

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 62d3e14f52
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   До 32: Ейц, голямата работа, която е била на много места по света, и която не би се върнала за нищо на света... Но иначе честито за това, че приятеля ти е холандец, това доколкото виждам е постижение.

Иначе какво да кажа, българите сме си вечно недоволни и мрънкащи същества. Иначе и аз съм живял у чужбинат-а, като през този период съм ставал свидетел как хора, плюещи по "гадната" България, за отрицателно време започват да плюят и по чужбината и по "тъпите" и "задръстени" чужденци... но това разбира се става само за пред аверите у чужбината, у нас като си дойдем се превръщаме в "европейци" и обясняваме как в чужбината текат реки от мед и масло.

Някои хора те съветват заради детето си да останеш там, тука било деградация.... но е интересно, че аз именно в чужбината (не в Холандия, в една скандинавска страна) видях как 15-16 годишни се търкалят пияни по тротоарите, за безразборния секс няма да обяснявам. Както и да е, пишейки тези неща се сещам за познат, който замина със семейството си за АНглия, надявайки се децата му да растат в по-добра среда, отколко в тази при "деградиралите" българи, та едната му дъщеря (на 18) все че забременя, като така и не стана ясно кой е бащата - приятеля й - пакистанец или бившия й - чернокож.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: d283ad1e08
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Е, аз пък си мечтая да съм в ситуацията на авторката - тоест, да имам РЕАЛЕН ПЛАН как да се прибера в България, и още повече подкрепата на човека до себе си. Това обаче хората, които не са излизали за по-дълго навън, наистина не го разбират. В България битуват някакви митове и легенди за прекрасния, уреден живот навън. От малко повече от година съм в чужбина, също в съседна на Холандия страна, и още чакам да ги видя тези прословути уреденост и спокойствие. Тъй като все още съм от скоро, не мога да кажа, че мнението ми е сто процента меродавно, но накратко впечатленията ми досега са:

Администрация - не виждам големи разлики с България. Тук си също толкова зависим от моментното настроение на служителя, колкото и там. Ако е станал с д-то напред, има съвсем същата вероятност да си го изкара на невинния гражданин и да му стъжни живота.

Услуги - голям плюс в полза на България (колкото и да не ви се вярва). Тук секторът на услугите е подчинен изключително и само на интересите и удобството на доставчика на услуги, а не на клиента. Продължавам да събирам потресаващи примери в това отношение и още не спирам да се учудвам (има хора, които вече са свикнали и го приемат за нормално).

Престъпност и сигурност - тук също съвсем спокойно могат да те нападнат в парка, в метрото, на улицата и т. н. посред бял ден и да ти отмъкнат чантата, и да ти друснат един кьотек, ако окажеш съпротива. Расте списъкът на мои колеги, приятели, познати с обрани (също посред бял ден) апартаменти. Реакция от страна на органите на реда - колкото да се отчита дейност, ефективност - нулева.

Климат - тук вече спор няма. Който обича да му вали триста дни в годината и да вижда късче чисто небе и слънце веднъж на високосна, да заповяда. Май българите изобщо не осъзнаваме какъв прекрасен климат и природа имаме и колко сме благословени с тях. Хора, радвайте се на всеки слънчев лъч в България и идвайте насам само ако имате мнооого здрава, неподдаваща се на депресии психика.

Най-важното наистина е къде чувстваш, че ти е мястото. Аз вече знам (за съжаление късно осъзнато), че МОЕТО място е там, където съм се родила и съм изживяла по-голямата част от живота си. Не само искам да се върна - мечтая си за това през деня, а нощем сънувам. Тази нощ сънувах моя квартал, облян в ярка светлина, както го помня винаги на Цветница... Изпитах невероятна носталгия насън. Ако бях на мястото на авторката, вече щях да стягам куфарите. Тя обаче явно се чувства на мястото си в Холандия и затова и съмненията й са в реда на нещата.

Колкото за възпитанието на децата - дали детето ще е културно и добре възпитано зависи изцяло от родителите, добри училища има достатъчно и в България, за да не се страхувате, че лошата среда ще окаже толкова непреодолимо влияние върху него. Успех и дано вземете решението, което ще е най-добро за вас.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 96f9da028d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

35.   В никакъв случай не се връщай. Аз също живея в чужбина вече 10 години и се моля никога да не ми се налага да се върна в БГ.

Ще ви кажа какво ми харесва тук и което го няма в БГ:

- да се приберете в 2 или 3 през нощта и да не мислите как някой може да ви претрепе или ограби;

- има денонощен транспорт, превозните средства - автобуси, тролеи, метра никога не закъсняват с повече от 1-2 минути, има си разписание, което се спазва. Годишната ми карта за транспорт струва 190 евро, което включва ВСИЧКИ тролеи, трамваи, метра. автобуси. Във Варна (моят роден град) картата за една линия на за ЕДИН месец струва 45 лв.

- държавните институции са бавни и да, има и намусени служители, но в крайна сметка си вършат работата, без да се налага да им бутнеш 50 лв

- хората са затворени и не особено дружелюбни, но са изключително спокойни и никога не долових дори капка агресия. Виждала съм как хора пият по улиците, но си седят кротко и не те закачат.

- няма такова нещо като шумни съседи, всичко утихва след 22. Един път само съм имала проблеми със съседи (украински пияници), но се оплаках на домоуправителя и явно ги е скастрил сериозно, защото втори път шум след 22 не съм чула. Дори не беше нужна полиция

- като вървя по улиците можете не ми подсвиркват, както в БГ - тук има изключително уважение между половете

- тук хората не са чували за хлебарки.

- хората разделят боклука и после този боклук се прибира в отделни боклукчийски кофи

- здравеопазването ми е абсолютно безплатно. Посещавам частна клиника, една от най-добрите в столицата, но която работи със здравната каса. Досега ми се е наложило 2 пъти да ходя и лекарката ми даде лекарствата безплатно. Само за един антибиотик трябваше да заплатя 2 % от цената, което беше една смешна сума, другото се поема от касата

- цигани не съм видяла

- заплатата ми не е от най-високите, но ми стига да си покривам разходите и да спестя малко т. е. основната ми цел не са парите, а спокойствието

- имам 30 дена отпуска годишно

- цените в супермаркета са почти като в БГ, може би и по-евтини, защото имат много промоции и то не на стоки, на които им изтича срока на годност.

- качеството на храната в много високо

- на касите хората си маркират и плащат стоките сами - такова нещо като кражба или измама просто не им е присъщо. Няма да забравя как един мой БГ познат ме попита - "ама какво става ако примерно натиснеш домати, а в пликчето има ягоди" (които са по-скъпи). Не знаех как да му обясня, че това просто не е прието да се случва

- няма мутри

- няма ЧАЛГА и простотия

В БГ всичко това е с обратен знак, ако авторката се върне в тази държава няма да направи добро на детето си, поне това е моето мнение.

Ако живеете в чужбина никой не е казал, че трябва да се претопите или че детето ви не трябва да учи български. Ако му говорите на български ще знае и него и чуждия като родни езици. И ще идва през ваканциите да вижда баба си и дядо си.

Детето заслужава спокоен и уреден живот, а не безредие и тук не става въпрос колко пари ще имате. Парите не могат да променят безумията около вас.

И тук не говоря за българите - те не са проблема, проблемът е престъпността, беззаконието, продажните политици, което нито вие, нито останалите българи ще могат да променят дори да се скъсат да протестират и стачкуват. Това е жалката истина.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: d14c858b68
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   35, а в коя държава живееш?

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 96f9da028d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   До 34 - айде стига глупости, бе. Преди два месеца един полицай беше пребит до смърт от бодигарда на някаква мутричка, защото разбирате ли полицаят закачил приятелката му манекенка. Цяла България видя записа, на който се вижда и мутрата и бодигарда и че полицаят изобщо не е бил агресивен.

Е, какво стана? Въпросната мутра се покри в чужбина - вероятно докато утихнат нещата, защото те такива неща в България утихват за месец-два. Еми пребили човека, голям праз. И после същата тая мутра ще се върне и ще дерибейства, защото татко му, разбирате ли, бил един от главните спонсори на МВР.

Как ще се оправите с такова нещо?? Престъпност и власт са свързани, оправия няма. Как може при това положение да съветвате авторката да се върне? Ами утре това може да е нейното дете.

И не ми говорете, че и чужбина има престъпност. То е ясно, че навсякъде има. Но ако в Щатите например се види ясно на камерата, че някой си е пребил друг, този човек няма да успее да отиденикъде, а ще влезе в затвора, където му е мястото. Парис Хилтън беше наказана с обществено полезен труд и наистина работи, къде сте видели български мутри да бъдат осъдени и наистина да си излежат наказанието?

Вярно е, и в чужбина има мафия, но тези хора няма как да ги видиш по улиците и по заведенията. Те са си затворена клика. Само в БГ са толкова нагли, че просто няма накъде.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: e5ff8899e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   С 35 не съм съгласна за дребната престъпност. Има къде къде по-опасни градове от тези в България, по-скоро вандализмът тук дори не е разпространен чак толкова колкото другаде. Прибирала съм се през нощта и какво?
Някои от другите точки, ако са верни, не мисля, че трябва да има сравнение България- чужбина, а по-скоро другата страната- чужбина.

П. П. Българите сме си виновни.

 
  ...
преди: 12 години, 27 дни
hash: ec6d511b82
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

39.   България не е красива, а грозна страна с гадни хора!

 
  ...
преди: 12 години, 27 дни
hash: 0b9f35e66b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

40.   39, в ТВОЯ свят това несъмнено е така! А твоят свят е отражение на тебе и на твоята същност.

P.S. Звездичките няма да ти помогнат..

 
  ... горе^
преди: 12 години, 27 дни
hash: ec6d511b82
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

41.   40, моят свят е в реалността. А твоят е в илюзиите и мечтите, като на всички патриоти-националисти, които се гордеят с грънци в Родопите, и постиженията на хора, на чието ниво никога няма да бъдат. Патриотите са хора, осъзнаващи своята нищожност, затова се кичат с чужди медали. Ти какво общо имаш с Ботев, ти ли му помогна да напише своите стихове, та се гордееш с тях, все едно че ти си ги писала? ! Такива като Ботев са единици, особено у нас!

 
  ...

...
преди: 12 години, 23 дни
hash: 1b79547180
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   Повечето мнения тук са написани от комплексари, които не могат да намерят себе си и щастието си, независимо къде са. Заучили от родителите си фрази като "хубава работа, ама българска" и "таз държава скапана" вече повтарят колко пропаднало било всичко.

Не знам къде живеете и учите, но мога да ви кажа, че МНОГО от учениците са възпитани и умни.

Има и много пропаднали, но НАВСЯКЪДЕ има пропаднали. Вие ако си мислите, че в по-бедните квартали в САЩ няма пропаднали училища и ученици много се лъжете...

Повечето мнения против връщане са типичното българаско черногледство и комплексарщина. Неща от типа на "ау Холадния е много велика, България е много зле" просто показват нихилистично отношение към проблемите. Просто едно отношение, за съжаление, НАСЛЕДЕНО от родителите ни. Щото са били свикнали на всичко да им е готово, някой друг да им възпита децата (училището и партията). Сега трябва ТЕ да си възпитат децата, не партията...


Лека полека нещата се оправят. НЯМА ДРУГ НАЧИН.

И ако спрете да плюете, а се отнесете РАЗУМНО към проблемите ни, само ще допринесете положително!

 
  ...
преди: 12 години, 23 дни
hash: 1b79547180
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   41, не съм номер 40, но искам да те контрирам.

Аз не си падам патриот-националист. Честно казано не виждам причина някой да е горд заради това, че е от дадена националност, тъй като това не е негово лично постижение. Да, не разбирам хората, които казват "горд съм да съм българин" или "горд съм да съм американец". Ако чистиш кенефи в МкДоналдс, пак ли ще си горд, че си американец?

Това, което ме интересува, е запазването на българската култура. Българската култура е една от множеството човшки култури, които обогатяват нашето съществуване на земята. Дори само заради това, че е част от човешката същност, си струва да я запазим. Тук искам да вметна, че за мен няма значение дали някой ще е българин в България или в чужбина. Това, което има значение, е да е българин. И не, не искам да е някакъв "нацист" или нещо такова, напротив.

Но на второ четене, човек осъзнава, че България е родината на българския народ и съответно - култура (и тук да вметна, че България е държава за всички свои граждани, независимо от народността). Въпреки, че не е съществувала като политическо образувание на картата дълго време, това не значи, че не е съществувала като концепция в мисленето на нашите деди. Аналогичен пример - евреите и Израел. Така се вижда, че съществуването на България и наличието на хора(българи) в нея, които тя запазва от асимилация, води до съществуването и запазването на българската култура.

Впрочем, веднъж споделих това свое мислене на една емигрантка. Тя ми каза нещо от типа на "че какво толкова има в българската култура, че да си струва да се запази? ". Това мислене е изключително вредно. Реално, човек може да попита така за всяка една култура "какво толкова има в корейската култура, че да си струва да я запазим? И без руска култура пак щеше да има хора", или "какво толкова има в немската/нигерийската/испанската/бразилската/whatever култура? "...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 21 дни
hash: 96f9da028d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Абсолютно съм съгласна с 43. Българската култура е много ценна и заслужава да се запази.

Към 42 - ние не сме комплексари. Ние, обаче, се борим за нашето достойно съществуване.

Аз съм честен, почтен човек, който спазва законите и работи здраво, следователно аз ОЧАКВАМ съответните ползи - да съм защитен аз и дома ми и да съм достатъчно добре платен, за да покривам елементарните си нужди, без да мизерствам.

Това в България не ми се предлага. Затова съм го намерил на друго място, където ме оценяват като индивид.

Нищо не ми е дадено наготово, мой човек. За всичко съм се скъсал да бачкам, не знам откога не съм почивал събота и неделя и тн.

И да, навсякъде има пропаднали хора. Както ти спомена в гетата в САЩ е много по-зле, но аз не съм отишъл в гетата, а в цивилизовано общество.

В България нещата ще стават все по-зле. Истина е, че има теоретичен начин да се оправи държавата, но само ако се махне мафията, целия политически елит и техните отрочета и се върнат всички кадърни хора от чужбина.

А сега ми кажи кога може да се случи това? Не съм песимист, обаче това е реалността...

 
  ...
преди: 12 години, 21 дни
hash: 1c53e768e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   Номер 44, казваш, че има начин да се оправят нещата, ако се върнат кадърните хора обратно в БГ. А те ако разсъждават като теб, кога точно ще се върнат? Какво направи ти, лично ТИ за да се върнат кадърните хора в България? Или викаш - вие се върнете, оправете държавата, пък тогава ще видим...

Един чужденец беше казал преди време - българите са много способни хора, но са калпаво общество. Помисли над това. Искаш да те оценяват като индивид - чудесно, искаш уредена държава - също чудесно. Но държавата не е съвкупност от индивиди, а е една огромна машина, която работи тогава, когато всяко колелце в нея работи за машината, а не за себе си.

Това е проблемът в БГ и човек ако почете малко литература може да види, че той е останал още от времето на турското робство - като сме в кръчмата сме велики, ама като стане напечено всеки си спасява кожата поединично. И нещо повече - държи да натяква на другите как видиш ли той се бил уредил, пък другите кви са мизерници...

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 21 дни
hash: 9999562905
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   По принцип съм съгласна с Кубрат, НО... не смятам, че българинът ТРЯБВА да се промени съществено.
Българите сме такива, каквито сме, което си има и положителни, и отрицателни страни - това се отнася за всеки човек и за всеки народ.
Качествата, които той описва могат да бъдат погледнати и от добрата им страна. Все пак по единично/в семейната си единица българинът винаги е съумявал да оцелее и преодолее много национални катастрофи... и да си остане българин.
Нито език, нито род, нито родина е забравил българинът. Стотици народи са изчезнали за последните 1500-2000 г., но българите... сме си българи.

Имаме си държава, език, нямеме война, солидарни сме що-годе един с друг, иначе щеше да има масов глад и бездомие.
На мен ми харесват българите като народ в и извън България.
Не ми е необходимо някой нещо да направил, за да живея някъде. По принцип винаги има хора, който искат да живеят другъде и не може да съществува перфектната страна, която да се харесва на всеки.

Имаме право на избор, особено в рамките на ЕС. Нека всеки си живее, където си иска.
На мен лично българите и България си ми харесват. Особено ми харесва развитието, промените в последните години, младите хора.

Лаура

П. П. Нямах време да чета всички коментари, само на Кубрат, сори ако не съм разбрала пак нещо

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 20 дни
hash: 69dce2393d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   До Кубрат - нищо не съм направил и няма и да направя. Всеки има право на избор и не виждам защо трябва да приканвам някого да се връща, ако не иска.

Също така нямам никакво намерение да се връщам в България. Има ужасно много неща, които не ми харесват, най-вече манталитета, който няма да се промени. Пък и животът трае средно 70-80 години в най-добрия случай и нямам желание да ги изхабя, за да се боря за оправянето на една държава.

Има много по-важни неща - като например да се развивам, да обогатявам културата си, да помагам на хората около себе си, вместо да се боря да изгоня мутрите от България.

И ако случайно стане така, че кадърните хора се върнат и държавата тръгне напред ще се радвам, но пак не бих се върнал. Аз съм си изградил един добър живот тук и отдавна съм се приобщил към едно много сериозно и цивилизовано общество.

Ако имам деца със сигурност ще държа да знаят български език и да не забравят корените си, но дотам.

 
  ...
преди: 12 години, 19 дни
hash: e5ff8899e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   Съгласна съм с Кубрат, точно така стоят нещата. Всички знаем само да се оплакваме, без да се замислим колко зависи от нас.
От друга страна съм съгласна и с 47. Хората имат правото да изберат да живеят по-добре.

 
  ...
преди: 12 години, 19 дни
hash: d81702fc6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   За разлика от чехите и унгарците, българите имат повече отрицателни черти, от колкото положителни.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 18 дни
hash: b094016583
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   До авторката на поста:

Уважаема госпожо, пиша не за да ви влияя, но човек е склонен към размисъл когато има различни мнения.
Замислете се, какво иска мъжът ви - все пак той е глава на семейство. Притеснява ви образованието на детето ви - има и други начини да се образова човек - житейския опит винаги е по-ценен от училищното образование, защото е от Бога. Ако човек се стреми към земните неща, причини като образование, пари, цивилизация ще го примамват.. , но ако човек иска да живее вечно - чрез Бог, ще се лиши от лустрото на земните неща и ще се грижи за домашните си. Не забравяйте, че освен дете и мъж имате и родители, които може би страдат затова, че сте разделени. И не на последно място, на каквото научим детето си - с това и ще ни отговори, когато дойде неговото време. С други думи, ако не уважаваме и обичаме родителите си, същото ще получим от нашите деца. Тогава човек осъзнава много неща, но може би ще е късно.

 
  ...
преди: 12 години, 5 дни
hash: 23838aec7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   Тук на земята повечето хора живеят в едно полусънно състояние приберете се в Холандия така най-добре-а и имате възможности :)

 
  ...

1-50 от 79
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker