Българите и чужденците - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Българите и чужденците
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 5047 пъти
Здравейте!
Реших да пусна тази тема, защото ще ми бъде интересно да чуя вашето мнение на въпроса за отношението на българите към чужденците и обратното.

Винаги ми е било интересно, защо по дяволите, като дойде някой чужденец тук и едва ли не му целуват краката.
С какво е по-различен? Защо българите нямаме самочувствие? Аз ако отида в някоя друга страна НИКОЙ няма да ме посрещне с отворени обятия както българите постъпват с чужденците.

Чувствам се много изолирана от страната ни. Чувствам дискриминирана от хората. Чувствам се като циганите, а съм българска. Хората казват, че е по-добре тук да си някой, отколкото в чужбина -никой, да така е, но тук няма да стане.

Забелязала съм, че българите дискриминират народа си, дори и да не го правят нарочно. Никога няма да сме единни. А ако дойде някой клошар от Англия например, дори и да е бил никой там, тук ще му се отворят много врати, и то само защото не е тукашен. Нямам думи. Много съм разочарована от българите.

Не мога да си представя България да се оправи един ден. Единственото, което очаквам е, историята да се повтори.
Писна ми от тези турски сериали, а за турските новини да не говоря! Как е възможен такъв абсурд бе хора? Тук е България, ехо?! Май наистина трябва да се повтори историята, за да може повечето от нас да си научат урока! А интереса към турските мъже и жени и езикът се засили покрай смотаните сериали. Направо съм бясна. Всеки сам избира по кой път да тръгне, но бива ли такава простотия?

Сериали като Седем часа разлика пък направо ме изкарват извън нерви. То бива българите за нищо да не ставаме ама чак пък толкоз? Като "проговориха" английски за кви се взеха? Ужас, ужас... а как се превземат просто ми иде да изключа звука на телевизора. Нищо лично, харесвам английският език, но ако продължаваме в тоя дух, някой ден ще проговорим друг език. Най-вероятно турски или английски.

Всеки се бие в гърдите колко е горд, че е българин и обича народа и страната си, а по нищо не личи. Повечето българи са едни големи позьори и тези в правителството също. За това нищо няма да се оправи.

Всички се оправдават с това, че страната ни е много малка и искат да се развиват навън... добре нека се развиват, но да избягаш от собствената си държава (или да не се чувстваш удобно тук), да не знаеш българските празници, а чуждите наизуст, това вече е върха на простотията.
Много ме е яд на всички!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 722f011d9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В началото и аз мислех като теб.. :)
Но с опита и значителния брой ситуации, в които съм ставала свидетел на комуникация между българи и чужденци, мнението ми се промени.
Когато падна 'голямата бариера' между източно- и западноевропейския свят, българите действително посрещаха чужденците с благоговение.
Но с времето това се промени.
Българите не показват презрението, което изпитват към повечето чужденци. Възпира ги доброто им възпитание, желанието да проявят гостоприемство и да бъдат запомнени с добро :).
Но вероятно не си чувала разговори на българи по отношение на чуждоземците, с които си имат работа. Те са обидни и изразяват чувство на превъзходство. Често пъти основателно.
Много от българите, прехвърлили 30те си години, са образовани и с добра обща култура. Те се чувстват ощетени, неоценени на фона на наивните и с твърде слаба обща култура чужденци, които водят къде-къде по-качествен живот.
Всъщност по-добрият живот се дължи на добра гражданска култура :). На нас тя ни липсва.
Липсва ни гражданско самочувствие.
Страхуваме се да се борим за правата си. Да реагираме - дори на цената на живота ни - но да си извоюваме по-справедлив живот. За подобно ниско самочувствие и отчаяние си има дълбоки причини.
Но е крайно време да надскочим миналото си и да си поискаме по-добър живот.
Иначе ще си останем - смачкани, нехаресващи себе си, а оттам и другите, изпълнени с негодувание и безнадеждност, но на пасивно ниво.
Време е да рискуваме съмнителните си удобства и да се доверим един на друг. Това е пътят към добра национална самооценка :).

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 5e589feefe
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм в чужбина в момента.. и нещата, които си написал/а донякъде са верни донякъде са глуповати! Да наистина "там не е по- хубаво от тук".. в чужбина не всеки, може да се оправи и да свикне в чужда държава, с чужд народ и културната разлика. Лично аз пончах да си мисля да се връщам в България макар и да не съм направил никакви пари за тези няколко месеца.. научих много неща , не само за живота, но и за самия себе си! А това, че си против турските сериали и новини са донякъде неразбираеми.. аз съм от турски произход момче.. и да ти кажа нито съм гледал новините на турски, нито некви сериали! Нито 1 път.. даже дядо ми макар и със слабия си български чака новините в 20:00 часа...
Фактите говорят сами по себе си разбери това.. нито един гражданин на Бг с турски произход не е отишъл в Бтв или БНТ и е искал тези неща!!! Разберете това.. много от турците в Бг също така и не гласуват за ДПС това са митове от преди години.. хората почнаха да се събуждат и да се питат за някой неща! Препоръката ми е и вие да почнете да мислите и да се събуждате... врагът на населението на Република България се намира в Парламента и докато се делиме на цигани, турци и българи скоро оправия няма да има! Осъзнайте го това..

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 632655d756
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Каква ирония само. Мразиш българите, защото плюят сънародниците си, а ти правиш същото. По твоята "логика" ти си типична българка.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 5ebe348a25
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много съм съгласен с теб, Авторе, разбира се с някои изключения. Общувам почти всеки ден с чужденци - немци, американци, англичани, руснаци... да не ги изброявам всички. Аз лично много уважавам и харесвам само Китайците в смисъл, че им се възхищавам на културата, навиците, дисциплината абе.... всичко общо взето! Мога да говоря с часове за тях и пак няма да съм казал и половината, което ми харесва. А чужденците (имам предвид Китайците и малка част от Англичаните) харесват нашата култура и храна. А останалите идват за безплатен секс и евтин алкохол ;/

Какво пък против имаш Английския, Турския или който и да е друг език? Английският все пак е "световен" език... лошо ли е да знаеш някои друг език в повече?

NoBody

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: c4e8944346
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Авторке - не си права.

Първо, чужденците, които „боготворим“ у нас идват не като миячи на чинии, а като туристи, бизнесмени, политици и т. н. Ние сме гостоприемен народ и се стремим да покажем най-доброто от страната си, за да компенсираме до някъде мизерията, която виждат по улиците ни. И успяваме. Затова и доста хора у нас живеят от туризъм, имат приятели-чужденци и т. н.

Питай обаче някой иранец, арабин, виетнамец, дали е бил „боготворен“ и ще ти се изсмее.
Нормално е - дошъл е като гастарбайтер, не като турист и гост.

Мъжът ми е западноевропеец, живеем в България обаче. В началото имаше специялно отношение, но вече не е така, хората свикнаха с него и си се отнсаят с него като с „българин“, защото им е съсед, шеф, приятел.

Българите сме деликатни хора, търпеливи и толерантни. Радвам се, че е така.

Иначе - който не знае английски или друг език и не може да общува с чужденци, сам си е виновен, не бива да злобее.

Номер 1 не е прав - и хората под 30 г. сме образовани. Нещо повече - не носим манталитета, възпитан от комунистите, както и не се имаме за по-малко от връстниците си на Запад. Напротив - имаме контакт с тях всеки ден, ако не на живо, то поне виртуално, носители сме на същите ценности и начин на живот, пием и пушим значително по-малко, женим се и имаме деца по-късно, не живеем при родителите си от 18-19-годишни, знаем езици, пътуваме и рабоим свободно в цяла Европа, проблеми и комплекси заради произхода си нямаме.

Трябва да минат много години, докато се оттърсим от манталитета си и станем част от Стара Европа. Но и това ще стане...

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f2c5c5da08
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Номер 3 не се гордея, че съм българка. И да мразя българите, мразя това, че съм българка.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 16 дни
hash: 61cf7817ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   номер 6 аз до такава степен се срамувам че обмислям да сменя гражданството... дано там където съм да ми позволява.... имаме история, да... ами настояще, кво остава за бъдеще... и да, мръсен народ сме, но всичко е заради пари. поне аз така мисля

 
  ...
преди: 12 години, 16 дни
hash: b9a0d6190f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   "Те са обидни и изразяват чувство на превъзходство. Често пъти основателно. " Напротив, по-често е неоснователно. Но бай Ганьо си е националист и ксенофоб!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: c9fcdfcb4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "Всъщност по-добрият живот се дължи на добра гражданска култура :). На нас тя ни липсва.
Липсва ни гражданско самочувствие.. "

За тези които не са осведомени : "добрата гражданска култура" на запад се дължи на многото и строги закони както и на големите глоби. Това е, което липсва в Бг.

А гражданкото самочувствие е свързано с кесията. Чужденците които идват в Бг имат по пълни кесии от тези на българите, което им придава съответното самочувствие.
Спомнете си старият български израз :"чувствам се като 30 пари в кесия".

А на българите които се "срамуват" че нямали толкова пари - ами и в чужбина има и бедни, и то много бедни... Безпаричието не зависи от националността. Опитайте и ще видите.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: fbb38003bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако човек е живял цял живот в България, сигурно е нормално да дели хората на българи и чужденци. Аз обаче си мисля, че ако има деление, то по-скоро трябва да е на хора, с които ми е приятно да общувам, с които споделяме някакви общи ценности и имаме коректни взаимоотношения- и това не е задължително да са само българи. Разбира се като българи ни свързват много неща - език, култура, хумор и т. н., но това не означава, че трябва да влизаме в модела "ние - българите, те - чуждите".
Постоянно живеещите чужди граждани в България не са някаква огромна цифра - специалисти, работещи в компании в София, пенсионери, купили си къща в някое село, или студенти от съседните държави, които си плащат съответните такси във ВУЗ-овете - не смятам, че пречат на някого. Не виждам причина някой "изпаднал" англичанин да идва в България, при положение, че в Англия може да си живее на социални помощи, затова си мисля, че България все още не е изпитала негативен ефект от присъствието на чужди граждани - как ще е след 10 години никой не може да каже.
Основно чужди граждани идват с цел почивка по Черноморието или ски в планината. Нормално е персоналът в хотелите да е учтив с тях, това са клиенти, освен това всеки се надява да получи и някакво допълнително възнаграждение - и тук няма нищо странно, това си е практика по цял свят. Нормално е и местните хора да са приветливи към гостите - първо, защото са гости, второ, защото те самите печелят от тяхното присъствие - има държави, които се крепят основно на туризма, естествено, че трябва да са любезни с гостите, от това им зависи препитанието.
Държа обаче да кажа и нещо друго, защото е също много важно - любезното и добро отношение трябва да е двустранно! За чуждестранните туристи, които нарушават спокойствието и вандалстват по морето - сериозни глоби и санкции, а не да се оставя впечатлението, че в България всичко минава. И естествено, че е грозно когато персоналът в хотелите се държи любезно с гостите от чужбина, а с българите - зле. Затова изводът според мен е, че всички ще сме по-добре не ако се делим на българи и "чужденци", а ако се опитаме да се държим с уважение към всеки, независимо дали е българин или от друга националност.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker