Относно английския език! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Относно английския език!
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 14938 пъти
Здравейте, от няколко месеца живея в Англия. По принцип съм учил английски и си мислех че го знам докато не дойдох тука да живея. Искам да кажа на тези, тези които си мислят че знаят английския се лъжат ама страшно много! Убедих се че това е най-богатия език в света тъй като за всяка дума има по 3-4 синонима ако не и повече.

Но се дразня от приятели и познати като ги питам колко езици знаете и те ми отговорят "знам английски много добре". Казвам му "лъжеш се приятелю", но човека си знае своето. Реших да прочета малко във форуми и там същата работа "Аз знам английски". Тия хора явно не си дават сметка че това е език с над половин милион официални думи да не говорим правописа и начина по който говорят англичаните, ах страшна работа. Имал съм и познати, които със самочувствието че знаят езика са идвали в Агнлия и уволнени на втория ден поради незнанието на нищо. Та исках да ви питам какво вие мислете по този въпрос.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 6856257dc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мисля, че са прави приятелите ти. Знам, за какво говориш, но няма човек на света, които да знае и да ПОЛЗВА всички думи.
Повярвай ми, немският е по-богат от английският и сигурно има езици в Азия, които са по-богати и от немският, но все пак - език се знае на определено ниво. Знае се, в зависимост от потребностите на човека.

Не се прави на всезнайко и на „аз знам английски, вие не“, защото ще изгориш и ще останеш без приятели. Да знаеш английски на едно средно ниво пак стига на някои хора. Има инжинери, адвокати, архитекти които не знаят никакъв език и взимат страшно много пари. После научили малко английски - това им стига, за да изкарват двойно и тройно.

ОК, знаеш английски по-добре от хората в България (лого), но от сега накъде? Трябва ли да ставаш арогантен, с какво си станал повече от приятелите си?
Живееш в страна, където всеки знае английски по-добре от теб. И последната чистачка включително може да ГОВОРИ по-добре от теб, без акцент.

Затова, гледай да се образвоваш, да завършиш нещо, да се квалифицираш. Английският е лесна работа, но най-добрият английски (без филология) няма да ти помогне да си намериш квалифицирана работа. Един ден приятелчетата ти от Бг-то и без перфектен английски ще изкарват пари някъде по света като информатици, инжинери и т. н. А ти?

(П.П. Не знам, откъде научи, че английският имал толкова думи, но един нормален човек използва дори на майчин език не повече от 1500 - 2000 думи в ежедневието си. )

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2821b29c6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз се дразня на хора, който си мислят че знаят английски, а не могат 1 изречение да кажат... но пък от друга страна има хора който наистина са по-напред с материала (ходили са по чужбина). Така, че няма как да знаеш дали знаят езика или не.

Лично аз английския го уча от както се помня (детската градина), винаги съм имала отлични оценки и не ми е бил труден. Имам познати чужденци с тях си пиша и говоря само на английски... няма как. 80% от времето ни със сестра ми си говорим на английски, вече ни е като навик, пък и упражнението си го бива (аз съм на 20, тя на 17). Въпреки това съм мнооого далеч от мисълта, че знам английския перфектно. Друго си е да отидеш на място, да се зблъскаш с диалекти, съкратени думи, синоними, изядени букви и тн.

Съвет от мен - не гледай другите, усъвършенствай свойте познания, имаш страхотна възможност. Пък като някой ти каже, че знае английски направи най-простия тест - задай му въпрос или предложи да си лафите на английски, ще си проличи колко знае и даже можеш да му подскажеш това онова. ;) а btw много харесвам хора който знаят езика - супер забавно е да си говориме изцяло на английски или като се разхождаме из центъра (от София съм) и попаднеме на чужденци да разбирме какво си приказват.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0971ce9380
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Английския разполага с малко над 40 000 думи. Поне Шекспир е използвал толкова. Аз също претендирам, че говоря много добре езика без да знам повече от 1000 - 1500 думи. До сега съм се разбирал перфектно с хората от целия свят. С едно малко изключение. Добрата стара Англия. Там акцентът е толкова безумен, че дори и да знам думите се затруднявам в разбирането! предполагам сам се досещаш, че дори и англичаните на които им е матерен не знаят повече от 5 до 10 хиляди думи, но въпреки това не им обясняваш, че не знаят езика!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1202c8f55c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пич аз Британския английски не го броя за Английски. Той е толкова изкривен че не си правя труда да се мъча да го превеждам. А и да ти кажа въобще не харесвам и англичаните щото се мислят за нещо което в действителност не са и една пета! Ако не си роден там да ти се е набил в главата няма как да го научиш през курс по английски!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: a9947b49ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   В България всеки си има самочувствието, че знае английски. Доколко това е така, може всеки да разбере, като общува с англоговорящи. Никой не знае който и да е език перфектно, дори самите англичани. Подразни ме в твоята изповед това, че с голяма увереност заявяваш, че английският е най-богатият език в света, при положение, че явно нямаш идея за други езици. Не знам дали ти е идвало на ума колко богати са китайските диалекти, преди да правиш такива грандиозни заключения. Ако английският език беше чак толкова сложен, нямаше да се използва толкова широко. Сега явно от позицията на "знаещ" си решил да раздаваш квалификации и да се "дразниш" от простосмъртните, дето само си мислят, че знаят. Ето, аз ти казвам - аз знам английски (не перфектно - както казах никой не го може това), общувам свободно на него, имам приятели англичани и ти въобще не е чак такава философия, каквато го изкара. От позицията на човек, учил десетина езика през живота си го казвам. И съм филолог. Но си прав за това, че всеки, който може да каже "Гуд морнинг" си мисли, че знае английски. Истината е някъде по средата.

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 98108f5013
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Всеки втори ти казва "Да, да знам английски перфектно. Това за мен са комплекси. Малко са хората, които го знаят наистина.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: a7202f7a05
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Извинявай, но колко езика знаеш освен английски? От къде достига до това прозрение, че този език е най-богат? Аз знам 3 езика (като не броим английския, защото всеки 2ри казва, че го знае, а и не се приема вече като предимство).

Евала ти правя, че и ти достига до това, до което и аз преди време. Че в училище не се учи език! Аз съм учил Руски в училище от 5ти клас и имах горе-долу добри оценки следователно мислех, че го знам. Докато не ме заговориха руснаци.... е, не, че нищо не разбрах, но беше с огромни усилия!

И да не забравя да те поправя - богат език не означава да има много синоними, а напротив - да има за всяко нещо своя дума, т. е. Английския е беден език. Само думата "Go" има над 40 значения (ако не са и по-вече).


NoBody

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 6856257dc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   Nobody е абсолютно прав.

Аз знам български и немски (на ниво майчин език) и английски (работно ниво) и мога да кажа, че българският и немският са по-богати езици от английският. Най-богат е немският от трите езика. Той има действително 500 хил. думи, но и там се ползват активно до 5-10 хил.

За всяко нещо си имат няколко думи, освен това дава възможност човек сам да си прави думи и да го разберат другите. Интересен език.

Ще взема примерa на Nobody "GO" - има на немски 5 глагола и 2 съществителни, отговарящи на значението му. - sich entwickeln, f?hren, fahren, gehen, funktionieren... das Go, der Elan

На български същата работа - отивам, вървя, движа се, бия (за сърце), в обръщение съм (за пари), минавам, напредвам, преуспявам, оривам си, почвам, изчезвам, пропадам, фалирам, звъня, навършвам (години), водя (за път), простирам се (за планина)...

....
.... ОГРОМЕН СПИСЪК

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 9661ed437c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Ами да знам и малко френски, учил съм немски, но по красив език от английския няма поне за мен :) И да, колкото и да е невероятно този език има над милион думи. Българския ползва адски много чуждици от френски най-вече, английски тук там и дори турски. Това е от мен :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7129911c4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторът греши много, ама много и явно не е усетил изобщо духа на езика.
Английският език може и да е богат на брой думи, но то е защото има повече думи, а то е защото всъщност е много по-конкретен. Примерно имат дума BUS=градски автобус, имат и дума COACH=междуградски/екскурзионен автобус. НЕ МОЖЕ да се замени едната дума с другата- просто за тях това за две различни понятия, толкова, колкото са за нас стол и маса, или ръка и крак. Трябва да разбираш дали един панталон е trousers, pants или shorts. А ние трябва с малко думи да се оправяме и съответно да се изразяване дълго и многословно.

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2ddd3d5c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   А знаете ли, че китайския се учи цял живот и накрая като си помислиш, че го знаеш, и умираш.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 6856257dc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Съгласна съм с 11.

10 - не си прав - във всеки език си има думички за важните за СЪОТВЕТНИЯ НАРОД неща.
На български имаш вуйна, леля, братовчед, чинка, и т. н. сигурно 20 парчета.

Имаш две думи за- обич и любов - незаменими.

Англииският е вид германски език, страшно повлиян от френският посредством нормандците (и така и от латинският). Прочети малко историята на тази страна, чиито език харесваш.


Както и да го въртим, английският език едно време е бил съставен от 100% чуждици заради разни придошли хора. Уелски има и до днес, келтски май не, шотландски... ирландски... (унищожени).

Българският си е славянски език и има чуждици като всеки говорим език.

За нас други неща са важни и си имаме думички за това.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 9661ed437c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От Автора:
http://www.prevodicarel.com/world-languages-statistics-and-interesting-facts/

Ето едни интересни статистики, които ми подкрепят мнението, че английския е най-богатия език в света с 250 000 отделни думи!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7ae8ce43b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   То филолог до филолог в тая тема, бре. Само дето никой май не знае особено добре български (с едно изключение).

А авторът е в огромна заблуда за много неща, а и като му гледам начина на изразяване, той и на български знае вероятно не повече от 5 хиляди думи (и клоня към максимума).

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 4afd6bfd21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Добре де, само не разбрах какво толкова като някой знае английски повече, друг по малко. Знам английски, руски, арабски да говоря, чета и пиша на тях достатъчно добре, за да мога свободно да общувам с хората, Също така мога малко да говоря турски и разбирам когато ми говорят, разбирам и говоря малко и сръбски и какво от това. Винаги ще има хора, които да знаят повече от мен. Никога чужденци не са ми се подигравали, че не говоря езика им добре по простата причина, че те пък въобще не знаят български.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 9661ed437c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Авторът:

Номер 14 ти пък, откъде разбра колко думи знам на моя роден език? Ама вярно забравих българи сме, ако не се обидим или не проявим агресия.. няма значение.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d323e778d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Ами просто българите си мислят, че като са научили някоя и друга дума в училище и схващат някое друго изречение в някой Американски филм (където се използват около 2000 думи, не повече) и вече могат да говорят перфектно. Истината е че докато не отидеш да учиш даден език на място или не контактуваш с native speakers постоянно няма как да го говориш перфектно. Аз го учих 5 години в Езикова гимназия, имам FCE, CAE, TOEFL (101), SAT 1 и пак, като се замисля, хич хубаво не ми е произношението и много елементарни грешки правя... Правете си сметка...

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 7129911c4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Аз съм номер 10, и пиша на 17.
Може да си го учил и 5 години, а във всичките тия курсове те учат (мотаят) на какво ли не, само не и на тези 2000 думи, които се използват във филмите и в ежедневието. Аз учих от първи клас до 20-годишен, но едва когато отидох в УСА го научих за 3-4 месеца както си (ми) трябва.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: f71a5239de
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Казват че английски има 10 пъти повече думи от китайският. И не забравяйте че сега в Англия говорят доста неграмотен английски, четите Шекспир :-) Смятам че все пак е най-богатият език днес

PS сам не го правя :-)

 
  ...
преди: 12 години, 25 дни
hash: b19bf68bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Авторе, не споря какъв и колко е добър английският. Но след като си тук си се убедил и в това което ти пишат, че англичаните никак не ползват добре родният си език. Това е и причината да ти е трудно разбираем, именно в Англия. Както беше писал някой в друг сайт, са като биороботи, когато не ги разбереш, не могат или не знаят как да преформулират едно изречение за да го разбереш, а го повтарят като тел. секретар. А това, че всеки си има собствено мнение е нормално, не е задължително човек да иска да те обиди, като изказва мнението си. А това, че ти се обиждаш е съвсем друго. Ти също според мен, си обидил "приятелите си", като си им казал, че не знаят английски. Ако са ти приятели, ще им помогнеш а няма да ги критикуваш, но нали сме българи.

 
  ...

...
преди: 12 години, 22 дни
hash: ac4bbc2d20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Никога не можеш да знаеш английски език, по-добре от родния си, при положение, че живееш в България. Аз много харесвам този език.. знам го, но не безупречно, а така ми се иска... общи приказки мога да подхващам, но филм на английски език, не мога да схвана.. Просто хорат си го говорят бързо и аз не мога да разбера смисъла на всяка дума.. Много искам да го науча... и се колебаех за летните курсове по английски, но не си заслужава да си хабя лятото за това.. поне не и за сега-не ми е в такава небоходимост още..

 
  ... горе^
преди: 12 години, 21 дни
hash: 43bb8e59c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Аз след 8 години живот, образование и работа в САЩ си мислех, че говоря Английски перфектно докато не отидох в Англия. Случи се така че имах проблем с автобомила и трябваше да викам пътна помощ. С хората по телефона се разбрах перфектно, но с чичката който се появи да ми вдигне колата беше много трудно да се общува заради тежкия акцент. Някои Британски акценти са ужасни трудни за разбиране за тези които не са свикнали да ги чуват. Отделно те си имат такива изрази че и да чуеш и да знаеш думите, пак няма да разбереш за какво става дума и ще се чудиш защо ти говорят за неща които нямат общо с обсъжданото. Новозаландския Английски също е труден за разбиране.

 
  ...
преди: 12 години, 12 дни
hash: 1ac8d2cf15
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Не виждам смисъл в това да отчайваш читателите с тези високопарни слова за богатството и сложността на езика. Английският всъщност е доста приятен и лесен за научаване език. Граматиката е изключително опростена (сравнявам с френски и немски), а изучаването му поне за мен е истинско удоволствие. Моят опит с езика започна късно (едва една година в 9-ти клас и след това 2 семестъра в университета). Разбира се, занимавал съм се и самостоятелно. Филмите, текстовете на песните, телевизията изобщо не ги споменавам - те са задължителни. 2004-та се записах на интензивен курс (1 мес. от сутрин до вечер без почивен ден) по комуникативен английски, където освен че се открехнах да говоря, научих почти цялата граматика и доста неща ми се изясниха. Същата година покрай нашествието на англичани тук и това, че станах езиков tutor на няколко двойки от американския корпус на мира се сблъсках с това, за което говориш.


Имахме една англичанка наемателка на салон за красота на партера - първите няколко дни общуването с нея бяха мъчение. Знаех думите, изразите които използва, но имах проблем да я разбирам. В следващите седмици нещата тръгнаха към тотално разбирателство, а и с нея се открехнах да говоря без задръжки на всякакви теми. С американците ми беше значително по-лесно, някак си американския акцент ми е доста по-приятен и разбираем.
В последствие завързах приятелства и с други англичани и американци и мога да твърдя, че няма никаква езикова бариера между нас.

Въпреки богатството на езика, реално ако ползваш дори само 3000 думи и изрази можеш да си спокоен, че ще се разбираш идеално на всекидневно ниво (на академично ниво, разбира се положението е друго). В това училище, в което карах курса завърших ниво Pre-intermediate, но общуването с чужденците устно и писмено, а и това че сега работя в търговска фирма и ползвам езика за бизнес комуникация по телефон и мейл реално е повдигнало нивото ми неусетно.

Наскоро се тествах на няколко теста за определяне на входящо ниво, където нивото ми е определено на Upper-intermediate. Това означава, че комуникацията с чужденци е повдигнала езиковата ми компетентност с цели 2 нива. Мисля да запиша Advanced, когато имам повече време, защото е добре човек да развива това, което е постигнал.

За начинаещи, които искат да се занимават с езика им е нужна най-вече мотивация. Ще се опитам да ви мотивирам със следните доводи:

1. Английският е официалният международен език в бизнеса и изобщо. Въпреки, че Китайският сумарно се говори от повече хора, все пак английски се използва в много повече страни като официален или втори език.

2. Поради горепосоченото, за хората изучаващи английски съществува по-голяма вероятност да се запознават и комуникират с чужденци, което не само ще разшири техният мироглед, но и ще им даде възможност да създадат полезни приятелски или бизнес контакти.

3. Гръбнака на Интернет е съставен от англоезични сайтове. Изучаването на езика ще увеличи удовлетворението на интернет потребителите, като им осигури много по-голям обхват сайтове, от които да черпят информация.

4. Овладяването на езика ще ви разкрие света на английската литература, която ще обогати духовността ви и ще ви вдъхне проникновение в различни култури и истории.

5. Удовлетворението, което би донесла възможността да разбира текстовете на песни или да гледа филми и тв канали, без нуждата от взиране в субтитрите е един не малък стимул за полагане на усилия от страна на изучаващият английски млад индивид.

6. Владеенето на добър английски на практика е условие на българския трудов пазар не само в кандидатстването за престижни професии, но и за такива в сферата на обслужващите дейности.

7. Английският би ви спестил излишни главоболия в случай, че спечелите американска зелена карта или ви се отдаде възможност да учите и работите в чужбина.

Ако тези аргументи се окажат достатъчен импулс за стартиране на обучението по английски, тогава остава и да формулираме съвети за това по какъв начин да протече самото то.
Всъщност „Как да го науча този пуст английски” е въпрос, който си задават много хора, пропуснали да сторят това по времето на ученическите си години. Въпреки, че в зряла възраст заучаващите възможности са ограничени, те в никакъв случай не се оказват закърнели.

1. Инсталирайте си Българо - Английски и Англо - Български речник. Позлвайте го всеки път, когато срещнете непозната дума.

2. Инсталирайте си програмен продукт от рода на Relaxa и преминете съзнателно през двете му части. Вече сте добре подготвени да научите нови думи и изрази, чрез софтуера на Rosetta Stone.

3. Гледайте и слушайте единствено англоезични телевизонни и радио програми. Правете това, дори и нищо да не разбирате в началото.

4. Купете си детски книжки и учебник за 5-ти клас.
Опитайте се да ги прочетете с помощта на речник.

5. Купете си няколко българо-английски разговорници и самоучители. Съзнателно им отделете необходимото време.

6. Запишете се в начален курс по английски. Цените на подобни курсове съвсем не са недостижими, както някои предубедени хора считат. Все пак бюджетирането е въпрос на приоритети. Английският съвсем не е по-малко значителен приоритет от закупуването на нов GSM например :)

7. Продължавайте със самостоятелните занимания и курсовете. Посещавайте специализирани сайтове за самообучение по английски. И най-вече - комуникирайте с чужденци – на живо или по електронен път. От комуникацията с чужденци смея да твърдя, че акцента ми е неимоверно много по-добър от този на хора, които са завършили езикова гимназия (напр. Мис Крокодил Антония Петрова) Не спирайте, защото езика се забравя ако не се практикува!

Целият свят Ви говори. А Вие говорите ли езика му?

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 6cbee8e785
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   23 - благодаря от сърце. Аз съм на 50 години и до сега се двоумях дали да започвам го го уча този "труден" (поне за мен) език. Но, мнението ти ме стимулира. Благодаря.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 2761690da3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Н. 24 с удоволствие прочетох коментара ти-почти до края. Даваш много добри практични съвети за изучаване на англ. език. Явно към настоящия момент говориш и пишеш добре, както и си си подобрила акцента. Това е чудесно.

Обаче след като прочетох втората част на т. 7 от доводите ти, се срути сякаш всичко, което бях прочела до този момент и мнението ти ми олекна много. Ти пишеш:
От комуникацията с чужденци смея да твърдя, че акцента ми е неимоверно много по-добър от този на хора, които са завършили езикова гимназия (напр. Мис Крокодил Антония Петрова)
Защо така? Да беше научила и нещичко от отношението на англичаните в комуникацията помежду им, отношението към хората, уважението и пазенето на достойнството на хората и личното им пространство, ... Бг манталитета ти на май не е мръднал изобщо в позитивна страна, щом се изразяваш така злобно и жлъчно към някой(в случая към дама, независимо каква е). Там веднага щом кажеш нещо лошо за някой олекваш и се сриваш в очите на околните-само за информация ви го казвам.

Аз живея над 11 год. в Англия и първото нещо, което грабва е любезното и учтиво/уважително отношение на хората един към друг. Ако искате да кажет нещо не особено лицеприятно за някой, просто се изразявате малко по дипломатично-не така. Ето за това ви казвам-да научиш добре един език просто не е достатъчно, ако съумееш обаче и да вземеш позитивното от културата, възпитанието и маниерите на хората там и на практика го приложиш в живота си -ето това вече е повече от нещо.
Успех!


Жани

 
  ...

...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 748754022a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   На мен ми е правило впечатление, че английския има страшно много диалекти. Този английски, който аз съм учила в профилираната паралелка няма нищо общо с английския, който говорят в Англия. На морето с много англичани съм се запознавала и трудно се разбираме. А не мисля, че съм с толкова ограничени познания по езика, тъй като съм се явявала на матура по английски език и изкарах 4, 50. А за английския, който говорят в Нигерия просто нямам думи. Това е някакъв извънземен език.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 770cb7547a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Според мен английския език е много сложен, защото ето например в Америка се говори английски, но някои думи са с различно ударение. Например думата''fair'' тя има много значения и може в Америка да се произнася по различен начин. Чувала съм, че всеки ден в английския речник се внасят нови думи.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: ebb49efabc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Аз съм на 14 и уча първа година в езиковата гимназия и това което учителят постоянно ни повтаря е следното:, , Нямо човек който знае английски, думите в английския са толкова много, че няма число, което да ги опише. Средно един англичанин знае само около 20 000-30 000 думи, затова не можем да кажем, че има способен човек който да научи всички думи в английския, просто има хора, които знаят повече думи ;) Може ли да те попитам как е в Англия и аз съм се насочила да ходя натам и искам да те питам за мнение? ;)

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 296e20802d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Честно да ти кажа баба ми е там от 10 години знае 30 думи обаче си ходи на работа и се оправя :D

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 98054435d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   трябва да правим разлика между акцент и диалект. и да въведем едно понятие, наречено стандартен академичен английски.
Акцентът в никой случай не е пречка да се разбира някой, стига да говори стандартния английски.
Проблемни са онези с диалектите. Онези с диалектите от селата си мислят, че знаят и говорят на английски. И вие също оставате с такова впечатление, защото нали са родени на Острова и т н.
Да, ама не :) тук не говорим за акценти а за направо нов език, за диалект.
Стандартния английски се знае и използа от ОБРАЗОВАНИТЕ хора в Кралството. Вие сте от тях.

Ако някакъв местен почне да ви лае и ръмжи и вие не го разбирате той е НЕОБРАЗОВАН и от долна социална класа.

Затова пича отгоре със закъсалия на пътя автомобил се е разбрал по телефона със застрахователната компания. Но не е могъл да разбере местния стругар дет са му го пратили. Тоя чичка въобще не е умеел да говори на езика :)

Като почнат да лаят и ръмжат само им кажете, бибиси стандарт инглиш плийз и хич да не ви пука да им казвате усмихнато "можеш ли да говориш стандартен английски" Направо се шашкат, щото се усещат че аз съм разбираем с моя акцент. но те направо се едно на чужд език говорят.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 8b35e5184e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Сега и аз да споделя моя скромен опит!
Цял учих английски, в началния, основния и средния курс на образованието ми. След това в университета. Завърших и няколко престижни курса по английски език.
През 2008г. заминах на работа в Белфаст, Северна Ирландия.
Когато пътувах из Ирландия и Шотландия, установих, че нищо не разбирам когато местните си говорят помежду си. Когато разговарят с мен лично, ги разбирам частично и, че говорят с акцент, но диалекта когато говорят помежду си е почти неразбираем!!! Те си говорят някакъв техен английски който ние просто не сме изучавали:)!!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 58dd51d406
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Само да добавя!
Моята шефка /по народност шотландка/, ползваше правописе речник на Английският език и много често правеше справки в него. Понякога възникваше комична ситуация, че аз и подсказвах /без речника/:) за правилното изписване на някои думи!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 878f18c155
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Да, така е. В Англия във всеки офис има речници, за да могат работещите да си правят справка кое как се пише(спелува). Знае се, че спелинга на думите и труден (едно се казва, а друго се пише). Затова за тях си е нормално от време на време да си отварят речника за справка.

Към 32 -или казваш на диалектно говорещия срещу теб, след като си се напрягал достатъчно, за да му разбереш говоренето:"Куинс инглиш, плийс. "Да го видиш как ще се почесва умно тогава.


Жани

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 ден
hash: 377e6db6b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   English-pечника ми Random House е 320 000 думи... Искам оня който смята, че човек употребявал 2000 думи да го хвана и изтрия пода с него... Съвременния тълковен BG речник е около 60 000...

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 4370eff06b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   хора, мили мои, английският като го говорят така си правят езиците, че нищо не се разбира и който иска да го учи освен знаенето на думите, да включва песни и филми и да слуша, иначе не става, трябва слушане на всяка една дума как я казват и р-то го забравете просто изобщо в английския

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 6f67e052f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Много прост и правилен английски говорят в Малта. И когато дойдат Англичани в заведението което работя, не им разбирам почити нищо от блатният им английски. А когато изпият и по няколко питиета-малииииииииии.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0c94e11a9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   И аз си мислех че знам английски много добре преди да дойда тук, в Лондон. Сега осъзнавам, че имам пропуски, но пък съм красива, интелигентна, образована и чаровна и това компенсира.
_ MAGIA _

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 8711786ef8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   От 33-34 до 36. Нещо не те разбрах добре. Да не би да искаш да кажеш, че британците използват 320000 хиляди думи в говоримият английски? Според моите наблюдения в говоримият английски те използват максимум 7 - 8 хиляди думи.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6a6431758e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Мисля, че е трудно да се научи един език перфектно извън езиковата му среда и без контакти с местни хора. В крайна сметка, езикът е средство за общуване, но не самоцелно, а за да се върши ежедневната работа и отношения. Например, ние си знаем български не, защото сме го учили в училище и дори по предмета БЕЛ далеч не всички имат отлични оценки.

Слушал съм интервюта с посланици, хора, които са учили български и са живели тук няколко години, но далеч не говорят перфектен български. И обратното, някои българи, които живеят от години в чужбина, им личи, че се затрудняват с българския. Например, един студент в САЩ, който от десет години живеел там, говореше по БТВ и се затрудняваше да намери някоя-друга дума.

Човек от по-малко населено място не говори български на същото ниво като някой политик или професор. Искам да кажа, че езика се учи в съответната социална и професионална среда. Извън нея се забравя и е смешно да се говори, че го учиш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker