Обичам България, но съжалявам, че се върнах! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Обичам България, но съжалявам, че се върнах!
преди: 12 години, 2 месеца, прочетена 11559 пъти
Искам да ви разкажа моята история. Два пъти ходих в Англия и работих там, но винаги имах натяквания от съпруга си, за това, че сам далеч и му липсвам. Отидох, защото направо изнемогвахме, а детето ни беше студент. Много се измъчих там, но сега тук ми е още по-трудно, парите не стигат въобще, а човекът, който твърдеше, че не може без мен, не го интересува, че аз страдам толкова много, а съм си у дома.

Сега не зная какво да правя, не мога да се върна в Лондон, защото нямам средства и работа там, а ако остана тук направо се обричаме на мизерия, едва смогвам да изпращам някакви мижави пари на сина си да учи.
Никога не съм вярвала, че ще се чувствам толкова зле и сама у дома, в собствената си държава.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 51

преди: 12 години, 2 месеца
hash: 28cbad42d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти си знаеш най-добре, но може би пак трябва да потърсиш работа в чужбина, ако в Бг не можеш да намериш и да се изхранвате.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: b46666caa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не бъди толкова черногледа. Пари винаги се изкарват, важното е да сме здрави. Синът ти на колко е години и къде учи? Аз съм студентка във Франция и сама се оправям, пари от родителите ми не искам. Няма ли как той да се хване на работа? Ясно, че е отишъл да учи, а не да работи, но все пак почасова работа си е екстра за студентче, още повече го държи зает и настрана от глупости.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 4713abc099
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

3.   Мнозина се върнаха по най-различни причини и сега съжаляват. Дойдоха си и хора с пари, които искаха да се реализират тук и в крайна сметка пак си биха камшика, оставяйки загробени средства и потрошени нерви. Ще се намерят хора да ти кажат, че и тук може да се живее добре, но народът е казал, че ситият не вярва на гладния. А и колцина получават сериозни доходи? Колкото до твоя случай - съпругът ти е мрънкало, хайде като толкова е настоявал да се върнеш сега да печели достатъчно! Не виждам кога няма да бъдем най-бедната държава в ЕС и не е мястото тук да коментираме, защото ти си изправена пред конкретен проблем, чието решение не търпи отлагане. И май най-накрая ще поемеш пак навън, това е като болест - излезеш ли веднъж, все нещо те тегли пак нататък, прибираш се заради носталгия и после пак се изправяш пред ежедневието - и пак стягаш багажа.
Мечо Пух

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 62a231157b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Я, я, я. Ми вземи и съпруга си при теб, де. Пък може и абютурентчето да учи там...

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 7d0e742946
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Проблемът не е в държавата, ами в парите. Където и да живееш без добър доход, все тая.

 
  ...


...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 1f9a507085
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ами ако мъжът ти е здрав заминете и двамата. Ако сте и двамата много по-лесно ще се справите. Със заплатата на единия ще покривате разходите там, а заплатата на другия ви остава чиста печалба. Обмисляли ли сте този вариант? А иначе пари за заминаване все от някъде ще вземете на заем. Поинтересувай се и за други страни. Но ако все пак в България си се чувстваш по-добре, преместете се в по-голям град да работите. Решения има, авторке. Бъди смела и разумна. Желая ти успех!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 02bd6bacef
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм на 24 години, момиче съм. От няколко години работя в Англия. Отивам за 7 месеца, после 5 в България. Понякога ми липсва... и аз не знам точно. Липсва ми самото усещане, че си в родината си, традициите. Но всичко останало, изисква средства, които трудно се изкарват. Това мисля да ми е последната толкова дълга отпуска. Поживях си с парички в бг, харчех си ги с кеф, но вече имам други цели, които не ми позволяват да стоя 5 месеца без работа. Когато седна понякога и се опитам да нахвърля в мислите си някакви планове за бъдещето.... колкото и да е жалко, България не присъства в тях. И не ме е срам да го кажа. Не искам много, искам нормален живот. Но държавата ни смаза средната класа и сега тук са или много богати или много бедни. Тази тема е много дълга, всички сме наясно. Напъвай мъж ти да учи езика, ако не го знае и се ориентирайте и двамата. Хем и на детето си ще помагате, хем ще сте заедно. Тук изход няма. Дори го направиха така, че и до пенсии да не доживеем. Пък и предпочитам да не доживявам съществуване с по 160 лв на месец. Жалко е и е грозно, но майка ми работи 25 години в България и 5 в чужбина. И сега от там взима 400 евро пенсия, а нашата още бая ще я чака. Смешно е..
Жалко за красивата ни страна, жалко за китните ни градчета и хубавите гори, жалко за планините и природата, жалко за историята ни...

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 632a2682e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   До Авторката-
По-добре се върни в Лондон, но този път вземи и мъжът си. Работила си дълго, би трябвало да имаш връзки и приятели, които да ти подадат ръка там. Аз лично работя в чужбина години наред и честно казано, като се върна в България виждам колко е черен живота на хората, и нямам стимул да остана. Успех

 
  ...
преди: 12 години, 28 дни
hash: 7af1f5bbbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   България ни липсва на всички, които сме извън България, но като се приберем не ни сервира да ядем!!! Хващай дисагите и пак натам! Колкото повече му мислиш, толкова повече време губиш.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 14 дни
hash: db30d48445
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Подкрепям номер 6.

Като му е било мъчно на твоя мъж без теб защо не е дошъл при теб в Англия за да сте заедно, ами те е накарал да се върнеш. И като си се върнала какво може сега по переспективно той да ти предложи в БГ.
Той като мъж защо не се излезе той да работи навън....

Аз живея от 10 год. в Англия с цялото си семейство и мога да кажа, че не съжалявам. Първо мъжа ми дойде и се бори за да остане-още по визово време.... Тук който работи, не го мързи и има малко мозък може да живее добре. Живеем в провинцията-в областен град, работим, научихме езика, купихме къща с двор, всеки си има кола, децата се учат добре. Големия завърши и работи в местната администрация. Малката учи в добро училище и иска да следва медицина. Ходим редовно на екскурзии и почивки в Испания и Португалия.

Кога в България щяхме да имаме тоя стандарт на живот-никога. Вечно щяхме да се чудим как да свържем двата края, какво и къде да работим и да мизерстваме. И не е само това. Тук държавната администрация е в услуга на гражданите и полицията също. Има закони и се спазват, както и добри социални предобивки. Човек се чувства спокоен и обгрижен. Зимата е мека -рядко пада под нулата(но в последните 2 беше доста студено).

Това, което не ми харесва е често лошото време, дъжд, мрачните сгради и липсата на добри и не много скъпи зъболекари.

Природата въобще не може да се сравни с нашата красива родина.... И живота е по-затворен, за по саможиви хора и индивидуалисти. Но човек се нагажда някак си. Имаме вече и приятелски семейства тук. Не сме чак толкова самотни.

В началото и на мен ми се е искало да си тръгна, плакала съм много... Толкова ми се струваше различно и студено някак си.. но после като посвикнеш е друго. Стояла съм и заради идеята децата ни да имат по-добро бъдеще от нашето. А и това, че сме заедно цялото семейство също ме е крепяло и давало кураж.

Съветвам те добре да обмислите с мъжа ти дали не е по-добре да поемете на някъде.

 
  ...

...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 158a13565a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Въпрос към №2

Ще ми е много интересно да споделиш, как са студентите във Франция и какви специалности записват, изобщо, как е там? Ако можеш в отделна тема, ...

 
  ...
преди: 11 години, 5 дни
hash: a3dafd3095
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да много е добре в чужбина! Печели се добре, стандарта е висок... Но винаги си емигрант... Един от многото, безлична фигура! По добро бъдеще за децата ли? По добре ли е че на всеки празник сме сами, и че нямат нашите детски спомени с дядо и баба и цялото семейство?
Аз искам да се върна в България и това желание е неудържимо вече

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: e78af75424
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   дааа и аз подкрепям номер 12, аз съм на 35 и съм само от 1 година тук. знам езика не ме мързи, дойдох заради приятелката си и се разделихме тук. сега съм по-самотен от всякога. приятели англичани няма да имам никога защото съм емигранта и винаги ще съм, дават ти най мизерната и нископлатена работа. дипломи и лицензи тук не важат. колкото до парите, да добри са но не си мислете че ще си купите къща, просто ще плащате цял живот ипотеки вкопчили се в този толкова "мечтан живот и ще живеете заради парите. без дом приятели и познати, сред студени безлични и лицемерно учтиви хора. сградите и времето са по сиви от гадните панелки в бг. това си е мое мнение аз не искам да се нагаждам искам да живев, не с пари а с хора

Модератор - моля, пишете на кирилица без числа вместо букви, използвайте главни букви и спазвайте най-елементарните правила по правопис!

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: d724c90a49
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Здравейте, аз също живея в Лондон и не мога да го понасям. Ужасен, пълен с простаци и никакъв социален живот. КвАртирите са скъпи и трябва да живееш с още 4-5 човека, за да пестиш.
Интересно ми е вие като работихте тук не пестихте ли освен да пращате на детето си, за да може като се приберете да имте пари докато си търсите работа? Предполагам сте в малък град? Там отнема време за работа.
Пишете, че детето ви е бил студент? След като завърши не се ли издържа сам?
Работата в ЛОндон ви липсва, защото като работиш в лондон и харчиш в бг е едно, но да живеете двамата със съпруга ви в АНглия е друго и да делите къща с още 2-3 души .
Според мен не трябва да се отчайвате, от колко време сте се прибрала? Никаква работа ли няма, дайте си още малко време и ако нищо не излезе се върнете в АНглия!

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9a2d39468c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Здравейте, Искам да споделя моя опит, на някой може да му е полезен.
Бях 6 години в Скандинавието. В началото ми беше много трудно, но имах голям инат и бях упорит, исках на всяка цена да успея. И го направих, имах хубаво тристайно жилище, хубава работа и езика научих. Но се случи така, че дълго време не се бях прибирал в България и ме хвана носталгията. Един ден реших да се върна, естествено първо си намерих добра работа, заплатата ми беше 1400-1500 лева чисто, съпругата ми и тя започна работа. Но преди няколко месеца ми намалиха заплатата на половина, пак не се предадох и започнах частен бизнес. В момента дохода ми е около 2300 и съпругата ми взима 700 лв. чисто е това. И въпреки всичко мислим пак да заминаваме, не защото нямаме пари тук, а заради мизерията навсякъде около нас. Всичко е толкова зле, че няма на къде. Който е бил навън знае за какво говоря. А тук имам чуството, че на никой не му пука за това. Всички са се примирили и си карат така. Още 2 месеца и паля самолета пак, този път завинаги!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3f721c2235
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Просто не е трябвало да се връщаш, тука от месец на месец по-лошо става.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: c1efe6637a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   #15, факт е, че мизерията тук е по-голяма, отколкото в западните държави. Също обаче е факт и че там винаги си чужденец. Дори да си най-добрия в своята сфера, винаги ще бъдеш различния, емигранта. Има хора, които са склонни да го преглътнат, заради повечето пари. Аз обаче не можах. След 4 години се върнах в България и не съм бил по-щастлив през живота си. Всеки решава сам за себе си - дали в България с по-малко пари и много неща, които не са ок, но у дома и заобиколен от близките си, или в чужбина, където да печели в пъти повече, но да е далеч от семейство, приятели и като цяло да няма почти никакъв социален живот. Мащехата си остава мащеха за цял живот. Желая ви успех, където и да сте! :)

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a1e73cd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

18.   н. 17, специално за българите мизерията на Запад е по-голяма. Аз навремето заминах, изучих се, взех си дипломата и обратно веднага. Никога не съм си правила илюзии, че там мога да правя кариера и да получа признание. Работила бях 6 години, 4 от които в голяма компания и много добре видях до къде го докарваме българите - до асистенти, а вършиш цялата работа за 2000 евро. Не, мерси. Върнах се и дори си мъжът ми като чужденец ме последва, защото в интерес на истината у нас и климат, и начин на живот, и цени на имоти и живот, и възможности, са доста интересни и за западняците. У нас съпругът ми работи два пъти по-малко от в страната си, не плаща 50% от заработеното за данъци и осигуровки, от които печелят „социално слабите“ и охранените им пенсионер, и живеем на много по-висок стандарт.
Аз направих за 5 години кариерата, която на Запад нямаше и след 50 да направя. От 2-3 г. работим за себе си и имаме свои бизнес, което на Запад пак е невъзможно най-малкото, защото няма свободни пазарни нисши и ти трябват милиони за начален капитал - там има хора, които с поколения са събрали огромни богатства и притежават всичко. У нас не е така. У нас имаш шанс поне за нещо свое.
Истинска мизерия съм видяла в домовете на българите на Запад като буквално се живее в една стая по 5 души и то или в социално жилище, или на висок наем, защото никой нормален човек не дава жилище на българи и те са принудени да взимат жилище през поставени лица. Отделно с очите си съм виждала бито и пребито дете от своите съученици в елитна гимназия, където е било единственото българче и забележете - него предложиха за изключване, че ги било провокирало.
Втора класа човек си. Имат много предубеждения и от медиите, и от навремето пропагандата срещу врага на изток. В следващите 20 г. като българин там си не втора, а трета категория човек и го казвам това като специалист със западно образование, два езика без акцент, като висока, много светла и естествено руса жена - няма да говоря какво е за тъмничките българи... това е друга тема

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3d7b5cf8c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Тесните "пазарни ниСши" са проблема на №18, но тя гледа нещата само от собствения си балкон.
Хората пишат за емигриране със средна квалификация, а не да заминат с бизнес идеи. В България работникът на 700-800лв заплата не може да си позволи такъв живот какъвто му предлага чужбина за същата работа, особено ако не притежава собствено жилище. Разликата е огромна дали ще сложиш довечера на масата на децата си филии с домашна лютеница или ще купиш спокойно пържоли за вечеря и нутела за закуска, не че с филии с ниско качествен маргарин няма да се нахранят, ама чувството на родителя е друго, пък и здравето не е намерено на пътя. Едно е да кажеш на семейството в магазина "какво ви се яде днес", съвсем друго е да кажеш "платих тока, затова ще ядем каквото има".

В България животът е доста по различен, въпреки че количеството положен през деня труд е същият като в чужбина. Все още в България над 50% от домакините правят домашни консерви и не го правят защото ги кефи, а защото знаят че идва зима, а зимата няма да могат да си позволят да купят консерви от магазина.
Преди месец наши познати живеещи в България ми споделиха
-"правихме компоти от ягоди"
питах
"защо нали вие ягоди не отглеждате? "
"да купихме ги, но днес да направим 1 буркан ни излиза по 1, 10лв, а зимата в хипермаркета 1 буркан е 2, 50лв-3лв, ние не можем да си позволим такава цена"
Тези хора за да спестят 70 евро цента на буркан се събират семейството и правят консерви, ако бачкаха в Европа вечер щяха да си пият бирата на верандата, а в уикендите щяха да са на разходка и щяха да си купуват консерви от магазина с касата.

Друг мой познат беше много щастлив като отиде в чужбина да живее и работи, той казва "там си купувам колата и бирата кенчета на цели стекове и в хладилника ми винаги е пълен, за разлика от България ям кашкавал на корем".

Разбираш ли №18 каква е разликата?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: d79c7a0231
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   В чужбина си втора ръка човек а в родината коя ръка си? Първа!? Четвърта!? Наясно ли сте, че зимата 70 % от българите мръзнат като животни. И това са в по-голямата си част образовани хора. Изобщо не говорим за кариера или за себереализация, говорим за оцеляване!!

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: d724c90a49
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Здравейте отново, аз съм номер 14. Съгласна съм с последните два коментара. Виждам мизерията всеки ден тук, как живеятпо 6-7 човека в една къща, пълна с хлебарки, изкарват по 200-250 паунда на седмица, което за тук е нищо, но на хората им харесва, защото им стигат за цигари и кафета през почивните дни. Посъбират си за нов телефон и някоя дреха. Чудя им се как са доволни? Не на тези, които с години не са работили в Бг, а на тези които са живели в малки градове и са работили. Вярно 500-600 са малко за СОфия, но повечето са от малките градове.
И просто не ги разбирам. Аз съм тук за малко надявам се, скоро да се върнем с приятеля ми. Защото аз приемам България с всичките й недостатъци, защото тук е трудно да си намериш хубава работа, ако не си живял поне няколко години и да имаш образованието си тук. Приятелят ми тук е завършил и колеж и уни и живее от почти 10 години тук и му отне доста време да си намери добра работа. Около година може би!!!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a1e73cd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

22.   Номер 19, сподели ти бил(а) ли си и 1 ден емигрант? Ако не си бил(а), защо не отидеш, не видиш сам(а) и после говори. Номер 21 много добре го е описал, но има и по-зле - събират бутилки по летища и гари и с това живеят, бездомници и не са цигани - заблудени българи без пари за обратен билет и най-лошото - толкова са плюли по България, че не могат да се приберат без да си загубят лицето пред приятели и близки.

Първо, в чужбина хората със „средна квалификация“ (каквото и да имаш в предвид тук) работят най-черна работа, второ - ами наши семейства често биха се радвали да могат да сложат на масата си Лютеница в чужбина, защото бурканчето е 3-4 евро, а хлябът в някои страни стига до 3 евро самунчето, а домашни продукти правят и домакините на Запад, защото е много модерно в момента. Много мои приятелки имат и градини, включително с картоф, правят кисели краставички, а навсякъде можеш да си купиш жилираща захар за домашно сладко - това не ти е бг. феномен, но у нас е евтино и правим стотици буркани, докато на Запад не могат да си позволят буквално да хапнат зеленчуци като чушки, камо ли да ги консервират. Познавам хора, които не са яли там череши - 10 евро беше килото.

Лошото на българинът е, че мисли късогледо. Говори за едното ядене само, но като отиде в чужбина се почват големите разходи - осигуровки здравни първо най-малкото, НАЕМ, ток съм плащала по 30-33 евро цента на киловат, сметки за парно на къща могат да стигнат 700 евро на месец наемчето в града ти е над 1000 евро като тук изобщо не слагам градове като Рим, Париж, Барселона, Виена...
Паржоли като ти се ядат у нас можеш да гледаш прасе и цяла година ще лапаш паржоли. В чужбина като те хванат да пътуваш на черно и не си платиш веднага глобата от 60 евро минимум отиваш на съд. Оправяла съм бакиите на българи, които така задлъжняват с по 850 евро към инкасорски фирми, които не се церемонят - съд, идва на другата седмица съдя-изпълнител и ти описва имуществото. Един пък беше карал трошката си пиян - съд, искаха 3 години да го вкарват в затвора и добре, че се прибра в България и само това го спаси.
Правилата на Запад са страшни точно за българите, защото си винаги под наблюдение и под съмнение.
Лютеницата ще ти се види най-малкият проблем, когато ти дойде изравнителната сметка за Нова година, защото на Запад не ти засичат разходите всеки месец, а плащаш фикс сума и накрая ако си потребявал повече или цените са се качили ти идва сметка от 1000 евро само за ток да кажем. Като се повишаваха цените за нафта, газ и ток всеки месец такива изравнителни сметки бяха правилото. 1100 евро за къщичка за семейство само за ток и то само като изравнителна сметка!
Ами ако си сбъркаш нещо в даначната декларация? Пак глоби огромни. Дори като направят грешка и искат пак от теб, ти първо плащаш, после доказваш, че си прав.
Ами ако ти се развали зъб - 600 евро веднъж платих само за почистване на започнат вече в България зъб. Отделно зъболекарите лъжат, че са извършили някои неща и можеш да олекнеш с 2000 евро и пак да ходиш у нас да си дооправяш зъбите.
Налягат те такива разходи, за които у нас не си мислил - наеми, сметки, дори може да ти дойдат сметки за неща, които не си поръчвал или да искат налози, които не дължиш. За кола Гражданската отговорност ти е 350 евро на тримесечие. Масово българите карат с бг. коли, което е даначно престъпление. Бяха хванали мой приятел и му наложили глоба за 2000 евро, той се е развикал на полицаите - арест и го осъдиха на 15 000 евро обезщетение за обида на длъжностни лица. 15000 евро, а той разнася пица и изкарваше 450 евро месечно.
У нас можеш да плюеш полицаи и нищо не ти се случва, ще дойде Хелзински комитет да те защити - за Запад хората имат правила, а българите не можем да ги спазваме.
На пешеходната пътека пред моя университет, снабдена и със светофар бяха застанали цивилни полицаи - стоят си на единия край, Бай Ганьо на червено пресича - 40 евро глобата веднага плащаш, хванаха сума ти българи. Много и изобщо не разбират какви писма им идват у дома и после идват големите глоби за неплатени сметки, глоби, налози.

И още една илюзия имаш - че българите, които живеят там са със средна квалификация. Ами... повечето са без никаква квалификация. Просто отиват, пробват си късмета като общи работници.
Всеки човек у нас с някаква квалификация живее по-добре от неквалифицираният на Запад, а ти отидеш ли там ти остава само неквалифицирана работа.
Квалифицираните пък ни гонят с отношение, дискреминация и по-ниски заплати за длъжността и образоваието ни.

Само за Германия миналата година са имигрирали 500 души-българи повече от емигрантите (т.е. българи са се върнали), а само 1 от трима емигранти остават на Запад, 70% от които са жени. (най-вероятно просто се задомяват там, защото жените по-млади създават семейство и без това)
Смятай дали е толкова лесно.
Отделно в развитите икономики имаш цикличност на икономиката - след всеки бум идва кризата и кой мислиш първи хвърчи от работа и губи жилището си - БЪЛГАРИТЕ и румънците. В Испания, а сега Гърция го отнасят все нашите хора, може и 10 години да си бил там, все си чужд, все не ти се плаща, не те осигуряват или те третират като роб.
Помагала бях на цяла бригада от 20 бг. турци, които бяха излъгани и не им беше платено за месеци работа. Тези хора за награда бяха изхвърлени на улицата, когато са си поискали парите. Уредихме ги да спят в бг. църквата и ги хранеше църковната община докато от посолството се пробваха да им помогнат да си вземат парите.
Това изобщо не е рядкост. Масово не им плащат на нашите хора или им взимат половината пари за „режийни„, за наеми уж, за глоби някакви измислени.

Това е реалният живот на емигранта - живееш непрекъснато в несигурност, на тръни, непрекъснато си гонен, наблюдаван, децата ти бити и дискреминирани, не ти плащат, плащаш надути наеми или дори спиш в кола на паркинг ....
Да, разбирам, че хората, които никога не са били емигранти имат своите мечти, илюзии и слушат историите на някои „успяли“ хора, но от мен да знаеш - тези, които най-много парадират с „успехи“ са най-долу и тези, който най-лошо говорят за България, в чужбина са най-зле. Проблемът им е, че толкова са обвинявали България, че когато и на Запад се провалят, просто не могат да си го признаят дори пред себе си. Можеш от България да избягаш, но не и от себе си
Най-негативното семейство, което на всяка цена искаше да остане, да си отгледа децата там и така нататък беше семейство на... мияч на чинии и чистачка (буквално). Живееха в незаконно жилище в чакане на социално, социалните служби непрекъснато ги контролираха, защото децата им нямаха отделна детска стая, а бяха и разнополови - искаха от тях всяко да е със стая, а те една нямаха. В училище няма какво да казвам, че децата им учиха с разни араби, турци и други източно европейци в отделен клас, защото местните родители не искаха техните деца да учат с такива и бяха вдигнали протест.
Да, има и добре живеещи емигранти-българи (единици), но са единици и са все отдавна емигриралите и УЧИЛИ в съответната страна.
От новите емигранти без език, без квалификация, без изобщо идея как да се оправят не познавам и елементарно успял, а в групите във фейсбук са пропищяли за неплатени заплати, изгонени от жилища, не знаели език, а получават призовки вече за съд, защото ги съдят за даначни и какви ли не престъпления, защото са подписвали документи без да имат хал-хабер.
Един последно искаше превод по фейсбук за наказателно постановление, защото бил участвал уж в схема за фалшиви фактури, с които други точили ДДС. Ами нашият човек го грозят 5 години затвор, той не може да си прочете и разбере призовката :). Пишем му веднага на адвокат, той си вика -е, голяма работа, ще се оправил. Ей така се влиза и в затвора за нищо, от тъпотия буквално. Това хора със „средна квалификация“? Завършили-недозавършили средно образование криво-ляво, те са отишли да си пробват късмета в чужбинаТА с идеята да се измъкват между капките като у нас, където мама и тати, роднини, връзки са ги пазили от най-лошите последици цял живот.

Tи за едни паржоли си се притеснил :)
Гледай си прасе и си стой в махалата, защото ако у нас не можеш да си позволиш паржоли, в чужбина и лютеницата ще ти приседне.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3d7b5cf8c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

24.   №22 Не те знам в коя чужбина си била и колко черна работа си работила там, но знам че е много по лесно и много повече неща си позволява човек.
Казваш хора с никаква квалификация, нека вземем такъв човек за пример. Такъв човек в Германия взема най-малко 9 евра на час, 8 часа по 9 са 72€ на ден, дори да премахнем предположените от теб 50% данъци остават 36 евра, сравнение с България същият ще вземе надник от минимална работна заплата, като отрежеш 41% български данъци му остават 10, 5лв на ден.
Колко електричество ще могат да си позволят тези двама човека с ниска квалификация? Работещият в Германия само за ден ще изкара пари да си плати 120 киловата ток, а работещия в България едва ще успее да плати 50 киловата електричество с дневния си надник.
Да видим и глобите които си предложила за минаване на червено:
Работещият в чужбина си плаща глобата със средно 1 работен надник. Докато работещия в България това удоволствие ще му струва до 5 работни надника или до 50лв.
Обидата на полицай в България е средно от 1500лв до 3000лв, как се плаща такава глоба с българска заплата?
Най вероятно като пишеш примери не мислиш каква част от минимална българска заплата е българската глоба за подобно нарушение.


В целият ти коментар си личи озлоблението ти срещу хората имащи средна квалификация, или имащи средно образование. Не разбирам защо така мразиш гръбнака на обществото? !? Тези хора са багеристи, кранисти, заварчици, къде е всяка една икономика без такива хора?
А ако ти приемаш хората завършили само основно образование за хора със "средна квалификация" проблемът е в теб. Липсват ти доста термини от речника преди седмици в друга тема беше казала, че не знаеш какво е "чиста заплата", днес не знаеш какво е "средна квалификация", съветвам те да вземеш да почетеш малко та дано нещо вденеш. Сега кажи че и вдяване не знаеш какво е, та да знаем, че за теб шанс няма.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: c1efe6637a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Абсолютно съгласен съм с коментар #22.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: c1efe6637a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   #19, работил съм и в чужбина, и в България и у нас се работи в ПЪТИ по-малко. В чужбина темпото и напрежението са много по-големи. Можеш да си съсипеш психиката за отрицателно време. Вярно е, че в България заплатите са в пъти по-ниски, но също и данъците. На мен в чужбина като ми прибираха ПОВЕЧЕ ОТ 30% от заплатата за данъци, още толкова отиваше за наем и знаеш ли с какво оставах? Накрая се оказа, че в България с 2 или 3 пъти по-малка заплата, имам по-висок стандарт, и мога да си позволя повече неща, отколкото на Запад. Много хора просто гледат минималната или средната заплата навън, а не осъзнават, че данъците са убийствени и държавата се стреми да прибере максимално много пари от теб, особено ако си чужденец. Така че стига с тази пропаганда. Стига с това постоянно плюене на България и кланяне пред всичко чуждо. Повечето българи си мислят, че на Запад е Рай, но ние, които сме имали възможността да поживеем там, знаем за какво става въпрос и как се отнасят с теб като с куче, кажеш ли, че си българин. Стига толкова негативни емоции. Усмихнете се и вървете напред.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a1e73cd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

27.   н. 24, личи си, че нито един ден не си бил емигрант нито в цитираната от теб Германия, нито никъде.
Първо в Германия минималното възнаграждение е 8, 5 евро на час и то.... има 10101 изключения - например в селското стопанство може и 5 евро, например на чираци също, а българите пък и 5 евро не взимат често, защото ги правят „фирмаджий“ и им плащат на свършена работа - например на камериерките им плащат по 3-5 евро на изчистена стая или 5 цента на доставен пакет, най-драстично е в кланниците, където им плащат по-малко и от 5 евро на час и после им вземат половината заплата за наем и за храна, ако платят.

„В целият ти коментар си личи озлоблението ти срещу хората имащи средна квалификация, или имащи средно образование. Не разбирам защо така мразиш гръбнака на обществото? !? Тези хора са багеристи, кранисти, заварчици, къде е всяка една икономика без такива хора? “

Къде пиша с озлобление към хората със средно образование???
Колкото до „кранисти и заварчици“ - ами те са си у дома и изкарват добри пари, защо им е да емигрират. Хората с някаква квалификация изобщо не им трябва да емигрират - това искам да кажа - защото те от кранист и багерист стават миячи на чинии. У нас един кранист взима над 1500 лв. Защо му е да ходи да мие чинии за 600 евра? Той багерист и кранист на Запад абсурд да бъде - ще мие чинии и толкоз...

н. 26 много добре го е описал - разликата нето-бруто на Запад е огромна фиксираните разходи са ти такива, че ако сте семейство едната заплата задължително лети само за наем и режийни, а данъците накрая ти режат от храна и други елементарни нужди.
Да, разходите за храна са ти СРАВНИТЕЛНО малки в сравнение на другите разходи, но не защото храната била по-евтина от в България - просто другите разходи са ти астрономически в сравнение с тези у нас. Дори да имаш кола е лукс, защото колата ти е на същата цена, но данъци и застраховки струват на година понякога повече от колата.
Само влез в която и да е група на българите в чужбина и ще прочетеш тези хора с какви проблеми се сблъскват. Рядко има хора от последните емигранти (без език, без професия), които да взимат повече от 450 евро жените и 800 евро мъжете (АКО ИМ ПЛАТЯТ), защото аз не познавам българин, на който не му се е случвало да не му платят.
На мен 2 месеца „забравиха“ да ми платят и то с договор в международна голяма фирма с хиляди служители, а после разбрах че колегата с много по-ниско от мен образование, но местен взима ДВА ПЪТИ по-голяма заплата, въпреки че 2/3 от времето беше или в отпуск, или в болничен и аз му върших работата.
Ей това беше най-обидното за мен.
И другите българи във фирмата същата работа, а като се издигнах на мениджърско ниво не им беше изобщо неудобно да напишат имейл, че назначаването на българи било забранено, защото сме били окупирали цели отдели (Маркетинг най-вече) и как няма да окупираме, когато българите ТРЯБВА да работим и за всякакви работи за ниско заплащане с перфектно образование се тълпим докато местните киснат с години в бюрото по труда, а после ни хулят по всички канали как били българите и румънците злоупотребявали, докато ти бачкаш, внасяш в техните каси и плащаш за оядените им пенсионери и безработни, които НЕ ИСКАТ да работят.
Ей затова се прибрах. Просто не може да бъде аз да работя, да издържам тяхната надута социална система докато за мен няма нищо, включително и място за децата ми в детска градина, а за детски бългатите ни въртят по 6-9 месеца просто, за да е гадно и да се откажеш - аз детски за двете си деца не съм взимала никога, защото нямах време да им се занимавам с тъпотиите. Последно сбъркаха данъците и ни заплашиха със съдя изпълнител ако не им преведем до еди коя си дата сумата от около 80 000 евро. После станаха 55 000 евро, след като им посочихме няколко грешки, после наехме адвокат и станаха 5000 евро - Сори, объркали се... ама съд и дела вървят срещу теб та пушек се вдига.
В България бяхме направили в началото много голяма грешка - обадиха ни се от НАП, върнаха ни документите и си затвориха двете очи, обясниха търпеливо и всичко. В НАП има всяка седмица час с висш служител за безплатна консултация за всякакви проблеми с осигуровки, данъци и така нататък. В града, в който живях преди в момента ти трябват 6 седмици, за да получиш час в общината за нова лична карта или паспорт - да получиш ЧАС, а кога ще ти стане документът не се знае. Мои роднини това лято пропищяха, не могат да отидат на почивка, защото не могат да им изкарат документи. Раждат се бебета - не могат да им изкарат акт за раждане, не могат жените да излезнат в майчинство и пълни неразбории... заради жегите преди 2 седмици на Запад им се надигнали аутобаните направо станали на въли и то големи...
Ние само знаем за нашата България да се оплакваме, сякаш никъде иначе няма неразбории, дупки по улиците и БЕДНОСТ. Да, на Запад има много бедност, особено за емигрантите, включително има хора, които ровят по кофите, спят под мостове и гладуват, има и хора, които са толкова самотни, че ги откриват след 3 години изсъхнали вече в жилището им. Не е никаква рядкост - много често се случва.
У нас имаш социален живот за всеки, имаш безплатно хубаво време, всеки град или село имат пешеходна зона, площадче, където се събират хората, имаш съседи, близки, роднини и дори в София си знаеш съседите, продавачката в кварталното магазинче, имаш време за едно кафе с приятелки след работа или да обърнеш внимание на децата си, на мъжа си.
На Запад дори да печелиш добре, живееш страхотно стресиран живот, на 100% си на разположение на работодателя си, работиш по 12 часа на ден заради срокове по проекти. В моята фирма имахме карти за отчитане на работното време, но нарочно повреждахме сами системата, защото толкова допълнителни часове правихме, за да изпълним задачите, че трябваше да дойде инспектората и да ни закрие, а синдикатите мислиха само за своите дебели задници и къде каква конференция ще има - идват да те проверяват дали правиш следобедна почивка и тем подобни глупости. Случвало се е охраната да ни заключи в сградата, ние да работим до сутринта, да си ни отключи и да продължим да работим. Поръчваш си пица, която ти дават през прозореца, защото си заключен...
Роб си... и живееш зле на нисък стандарт.
Отиди, виж и после пиши.


P.S. Проблемът с бездомниците е толкова голям в големите градове на Запад, че са измислили вече т.н. homeless spikes срещу бездомници - това са метални гвоздеи от земята, където бездомниците биха могли да спят. (ниши в метрото, входове на кооперации и т.н.).
Има и българи-бездомници. (не цигани, БЪЛГАРИ), които се изхранват с амбалаж, които изкарват от кофите за боклук

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ad73fec2bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Н 27, явно ТИ си билa в тaкaвa средa. Но не съди сaмо по себе си. Вярнa е прикaзкaтa "който може, си го може". Единствено можеш дa говориш, че ТИ не си моглa, но дa говориш от името нa всички емигрaнти... е нaй- мaлкото тъпо.
Е, и aз живея нa зaпaд, мноого години и подобни глупости, които си изписaлa ние не сме видели. Моят извод е, че ТИ и сaмо ТИ не съумявaш. Много повече сме явно тези, които можем и ни е ок.
И в Гермaния живях, единствено климaтът ме откaзa. Познaвaм много добре стрaнaтa, зaконите и привичките тaм. Още едно докaзaтелство зa мен, че ТИ не си моглa.
Е, ще те изненaдaм неприятно сигурно, но много бългaри успявaме и в Гермaния и в много други стрaни.
Стой си в Бг- то и кaто ти се пише нямa лошо, но говори единствено от собствен опит.
Чaк не ми се спори, просто зaщото знaм, че глуоaкът е неподим.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3d7b5cf8c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   №27 Защо и по какво ми личи? По това че не ти се похвалих къде и какво съм работил /не мисля и да го направя/, по това че не се хваля, или не се оплаквам като теб, ли си личи. Ами ако не ти кажа и в България какво съм работил може да решиш че никога въобще не съм работил и цял живот съм лежал.
Пълна глупост е това, че кранисти и заварчици в чужбина миели чинии. Ти си нямала досег до такива хора и ги отричаш просто ей така. Ужасно много на брой са емигрантите с такива професии, които си работят по професията в чужбина.

"Къде пиша с озлобление към хората със средно образование???"
Макар добре да обяснявам в №19 че средна квалификация е работникът със средна 700-800лв заплата в България, ти в №22 решаваш че не знаеш какво имам предвид и че те работят най-черната работа и са хора без никаква квалификация.

Много ти е тесен мирогледа и познаваш, може би, само Софийските заплати за заварчик или кранист. Влез в Jobs-а и виж обявите, град Варна-фирма Маяк М АД е обявила на 29 юли 2015 година 600-650лв заплата за кранист. На 28 юли 2015 в Русе е обявена заплата за заварчик от 600-800лева БРУТО.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 24d193b6c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Пиша ви от чужбина. Моля, стойте си в България, че само ни излагате в чужбина. Стойте си там, че да има повече работа за нас. Стойте си там, че като се върнем на почивка в България (въпреки че можем да си позволим далеч по приятни дестинации)да се хвалим с нова кола, нови маркови дрехи и нови телефони на хора, които хляб не може да си купят. С този коментар казвам всичко, което може да се каже. Всеки да го разбере, както може.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 8be99e63fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Евала №27! ****

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a1e73cd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Do 29 "Н 27, явно ТИ си билa в тaкaвa средa. "
Не, не съм била изобщо в „такава среда“, дори сред българи не съм била много, защото и преди нямаше толкова много емигранти. Отидох на Запад още преди безвизовия режим, когато се ходише с визи и много трудно, отидох за да уча, от интерес към езика и културата. Близо 3 години не бях контактувала с българи и се интегрирах напълно, дори създадох семейство с местен човек и така нататък. Едва след като се интегрирах почнах да търся контакт сред българите и то все сред студенти съм била, докторанти, стари емигранти и честно казано все сред интелектуалци и интелигентни хора - и сред българи, и сред местни, но когато почнаха да прииждат масите вече всичко се промени.
Мизерно ми е било само като студентка, което е нормално за всеки студент по света. В края на следването си вече имах много добре платена работа по специалността си (над 5000 евро), дори живяхме със съпруга ми в няколко други европейски страни заради работата си и сме изкарвали много добри пари щом данъците са ни били над 50 000 евро годишно... за надплащане само, отделно всеки месец е имало пак данъци. Става дума за шестцифрени суми доход и то доста големи суми, които не искам да назовавам.
Лично ние напуснахме Западна Европа и заради това - просто доходите станаха толкова високи, че почнахме да плащаме 50-70% данъци и осигуровки и 6 месеца в годината да работим за държавите, но ние сме частен случай.

Аз говоря обаче повече за масата бг. емигранти, а масата не са хората като мен - които сме учили там по университетите, знаели сме винаги езика и то без акцент, работили сме в интернационална среда и сме се сродили с местен човек.
За българите-емигранти обективно погледнато първо 2/3 и без това се връщаме, но това не значи, че защото не сме били успяли - точно обратното. Колкото по-успял си на Запад, толкова повече знаеш, че у нас можеш да постигнеш повече, просто защото там е с пъти по-трудно и като успееш там си сигурен, че у нас ще успееш истински с уменията, работата и познанията си или поне ще живееш много по-добре с по-малко работа без да бъдеш дойна крава на държавата. Освен това със западно образование и начален капитал в България ти е супер лесно да почнеш наново. Не се връщат хората, които нямат този ресурс - тост нямат нито образованието, ното капитал, за да се върнат.

Не се връщат неуспялите, които или се закачват все още (защото това ще се промени) за социалните системи на Запад, или просто свикват да живеят на границата с мизерията, но поне си запазват лицето в България и могат 14 дни в годината да се правят на някой, когато 11,5 месеца са НИКОЙ в чуждата страна.

Перчат се с нови телефони на договор каквито и в България всеки има, но никога нямат нашите хора НОВА хубава кола (Мерцедес и нагоре) или някакво хубаво собствено жилище. Само един българин познавам, който действително успя да си купи хубаво жилище в центъра на много скъп град, но той човекът беше с местно образование по Информатика, винаги доход над 5000 евро нето и му дадоха голям кредит, нямал е никога деца и семейства и в крайна сметка едното жилище все ще може да си изплати.
Най-зле са винаги семействата от двама българи и две деца - бащата е или по строежите, или по пицарии, разнася пакети в пощата, или други почасови работи, а майката чисти. Общ доход под 1500 евро, с детски и помощи докарват до 2000 евро, половината отиват за наем, режийни, пътни и здравни и им остават по 200 евро на калпак за месеца, което изобщо не е много.
Българите, които не са излизали изобщо си въобразяват, че парите на Запад растат по дърветата, но това не е така.
Само емигрантите, които навремето бяхме отишли преди отношението към българите да бъде толкова негативни, които бяхме грижовно избирани от Посолствата, готови бяхме с език и образование и ходихме с място в университета - само ние имахме някакъв шанс за успех.
Преди нас пък хората, които са бягали от комунизма са имали някакъв статус като бежанци, превилегии и що-годе също бяха ОК, макар че бяха пак работници или дребни служители.

Най-зле са хората, които са емигрирали след 2007 г. и особено тази година като още повече се либерализира пазарът на труда се пробва практически всеки - не само без език, но дори хора с хронични болести, цели семейства, хора без изобщо идея къде отиват, какво ще правят и дори къде ще живеят. Първите месеци се държат на повърхността с помощ на спестявания от България или кредити, живеят при други българи докато онези не ги изгонят, но не могат да се приберат и у нас, защото с думи и дела са си прекъснали всички корени, набухали са се с кредити, после с времето повечето се закачат - той като почасов работник някъде, тя като чистачка, уреждат се със социално жилище в някое гето, детски и помощи и клинчат така няколко години до следващата финансова криза, когато никой просто няма нужда от българи, но не могат да се приберат, защото и пари нямат за това.

Е, това интелектуалците никога не го направихме - отидохме да учим, прибирахме се редовно, наблюдавахме, четохме какво става, писахме статии, участвахме в организации разни за България и накрая се прибрахме, които искахме на високи постове и без да губим честта си и лицето си.
Колкото по-ниско образовани емигрантите, толкоз по-наивни отивате и разказвате пълни глупости сякаш не живеете в социално жилище, не сте спали по коридорите на разни българи, които самите те са на някакъв полулегален адрес...
А за заплащането да не говорим.
Бях си лятото на гости при роднините на Запад и сядаме в едно кафе с мъжа ми, а на съседната маса трима българи. Те не знаят, че мога да ги разбирам и буквално си разказват историите. Трима човека - единият безработен от... винаги, жена му работи от 8 до 13 ч. като камериерка за 40 евро дневно и с тези пари живеят цялото семейство. Третият е по строежите, когато го извикат. Първите двама искаха да се прибират, третият ги убеждава как ще умрели от глад в България. Първите двама обаче са живяли до преди 1 година доста добре в България, третият е загубил всяка връзка от години, не се е прибирал от години и си няма представа вече за живота у нас.
Ей това е разликата.
Живеят много хора в балон, но рано или късно умните се събуждаме и се прибираме
За мен събуждането беше високите, несправедливи данъци и липсата на инфраструктура за отглеждане на децата ни. Съпругът ми просто ме подкрепи, виждайки сам шанс у нас да развие мечтите си.
За повечето хора пробуждането идва, когато просто усетят, че след 10 години нищо не са постигнали, а приятелите им у нас са си купили апартаменти, имат деца, кариери, коли дори, а те на Запад се движат с градския транспорт и живеят под наем, а социалните ги проверяват всеки 3 месеца дали си гледат децата правилно.
Това е истината, но след 10 г. малцина могат да се върнат и у нас - нямат вече позиции, нямат и пари за ново начало, а децата им от училището в гетото нямат шанс да се закачат у нас дори в някой бивш техникум.
В момента мои близки се връщат от Англия след 5-7 години и е много трудно. Това е и бариерата да се върнат повече хора - нямат енергия, пари и професии да почнат пак наново у нас, не защото кой-знае какво са постиганли на Запад. Повече от един пълен хладилник и пет парцала на разпродажба 90% от българите-емигранти и без това не могат да постигнат от чисто обективни причини - не им признават квалификацията, дискреминирани са, не си знаят правата, не могат да наемат жилище на нормална цена и всякакви проблеми и проблемчета.

Останалите 10% не ви греят, защото това са хора със следване, с език, отдавна там, с позиции, с брак с местна жена или мъж и от тези 10% пак почти никой не може да постигне стандарт над средния, но те да - имат шанс за някакъв приличен живот на средна класа човек за разлика от тези 90% маса, които нямат никакъв шанс. Тези 10% са и хората, които или ще ви подминават в метрото, или ще се пробват да ви помагат, за да се откажат по-късно цъкайки с език.
Това е истината.
Зад лъскавите телефони на емигранта винаги е един особено неизгоден договор.
Който живее добре изобщо не мисли на първо време за неща за ежедневна употреба като телефон, дрехи, храна, камо ли да парадира с тях - с такива неща парадират хората, които едвам- едвам си ги позволяват и за тях всяко пълнене на хладилника или телефона си е постижение и успех.

Той и повече няма масовият бг. емигрант от „лъскавия“ телефон- дрехите му са от разпродажби, живее в социално или нелегално жилище, няма кола или има трошка с бг регистрация на името на баща му, има няколко глоби на врата си за пътуване без билет и едвам-едвам събира пари да се прибере 1 път лятото в България като взима билета 8 месеца предварително за по-евтинко, за а си покаже новият телефон и да се изфука, за да е някой поне 14 дни в годината, макар че събира стотинките 11,5 месеца за това.

Това е реалността, всичко друго са емигрантски мечти..

И да, познавам и успели хора, ЕДИНИЦИ и то от СТАРИТЕ емигранти - в САЩ има доста, в Европа също, все с университетско образование или предприемачи, никога работници, никога чистачки, никога полулегални от строежите, никога разносвачи на пица, на пакети и писма, никога камериерки, миячи на чинии и помощници в кухнята, никога работници във фабрики или кланници - това е реалността. Другото е приказка и (само)заблуда.
Важи правилото - който може в България, той може и в чужбина и обратното.
...масата нови емигранти обаче не са от тази категория хора.

Ходете, пробвайте се - лошо няма, но едно запомнете от мен - обичайте България, защото тя ще е единственото ви и последно пристанище, когато играта започне да загрубее. Тя ще ви приеме такива каквито сте...за разлика от обществата на Запад. Отидете и вижте сами. Успех на всички, но знайте, че има причини 2/3 от емигрантите да се прибираме обратно и не съжаляваме.
Ние сме видяли какво е отвъд, върнали сме се и сме доволни с избора си - на крастатвичари краставици не можете да продавате просто.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: c00695bb79
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

35.   Н 34, от толковa дъългият ти пост, изводa е, че според теб хорaтa сa мързеливи глупaци, които непренно ще се провaлят. 90% от тях :).
Aз пък именно кaто много добре интегрирaнa, тa тукa си ми е домът вече, и още повече кaто преуспялa, дори не съм се нaдявaлa нa толковa, ще ти кaжa, че именно, които тръгвaт СЕГA, след цялaтa мелaчкa в Бългaрия последните 20 г. ЩЕ успеят нaвън!
Зa дa минaт през всичко товa и дa оцелеят... зa мен сa си герои.
Зa дa оцелявaт с жaлките стотинки, които им подхвърлят кaто зaплaти, с почти нулевото здрaвеопaзвaне, съдебнa системa, ежедневен психически нaтиск нaвсякъде... СA много добри оцелявaщи, нaпрaво сa перфектни зa всякaкви условия нa живот.
Товa сa хорa, нa които aко им подaдеш мaлко сигурност, блaгодaрно зaплaщaне и имaйки съответното спокойствие в последствие, бихa нaпрaвили чудесa. Зaщото ще знaят, ЧЕ МОЖЕ!
Не зa пръв път и не сaмо в тaзи темa, "вриш и кипиш", от компa не слизaш дa пишеш и убеждaвaш колко зле е нaвън и колко прекрaсно е в Бългaрия, чудно ми е зaщо.
Дори чистaчките нaвън сa мноого по- добре и aко нaистинa си билa в която и дa е чужбинa, ще го знaеш. A кaтегорично не е вярно, че човек с обрaзовaние, специaлист в кaквото и дa е получaвa по- мaлко от местните. Нaвсякъде зaконите сa еднaкви зa всички, освен в Бг естествено. Тук aко един емигрaнт вземa по- мaлкa зaплaтa зa същaтa рaботa от местен, сaмо с едно оплaквaне в съответните служби и фирмaтa се съсипвa от проверки. Никой шеф нямa изгодa дa прaви товa, нaй- мaлкaтa глобa ще му е 6000 евро. A при проверки винaги излизaт и други нещицa. Имaше точно бългaрин дето се помислил и тук зa хитрец, бългaркa го изрaботи, (готвaчкa)глобите му след проверките нaдвишихa 50 000 евро, обяви фaлит, зaтвори и смени държaвaтa, не знaм дaли не се е прибрaл с подвитa опaшкa в Бг, че ИМЕНО И СAМО ТAМ могaт тaкa дa си веят бaйряците. Не знaм кaквa ти е идеятa с тези писaници но, късно е чaдо, много сме, знaем и можем дa информирaме коректно. Освен товa не зaбрaвяй, че в днешно време всеки държи информaция зa светa в ръцете си- интернет.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a1e73cd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   n 35 - пак изопачаваш думите ми
Писала съм, че има ОБЕКТИВНИ причини (независещи от субекта) 90% от емигрантите просто да не успяват - не само за българите се отнася това. Хората нямат шанс заради дискреминация, липса на езикови познания, не им признават дипломи, стаж, квалификация, отделно често са жертви на недобросъвестни обещания, хора с криминална енергия и да - на чуждата държава, защото всички институции ги погват без компромис, за да ги изгонят.
Никъде не казвам, че някой е бил мързелив. Напротив. Самият факт, че си си дигнал чукалата и си тръгнал да се пробваш означава, че си инициативен човек, но това не значи, че ще имаш успех.
Просто такъв е животът за съжаление.
Преди визите бяха нещо отвратително и унизително, но имаха едно предимство - много ясни бяха правилата и предварително си знаеш какво ти трябва, за да отидеш на Запад - език, квалификация някаква, място в университет, работа вече уредена на място и така нататък.
Днес много хора просто лъжат съгражданите си в България за условията си на живот на Запад и така създават нереални очаквания сред най-наивните и после ставаме свидетели на драми, защото е много лесно да се отречеш от България, да я заплюеш като фактор номер 1 за начина си на живот, ти от България можеш да избягаш, но от себе си не можеш и отделно идват куп независещи от теб фактори, които допълнително смазват и задушават. Става дума за екзистенциални проблеми вече на хиляди семейства на Запад - къде ще живеят е най-големият проблем, работа, ще им платят ли, какви са писмата, които им идват непрекъснато у дома, осигуряват ли ги изобщо, как да се справят с институциите и как да се справят с ежедневните си разходи при ниски и нередовни доходи. Отделно дори да получат някаква социална помощ се почва ежемесечно, ежеседмично унижение да ти влизат в дома и да ти дават абсурдни разпоредби. Примерно мои познати с две малки разнополови деца под училищна възраст живеят в полулегално жилище с доста мухъл, неработещо парно и така нататък поради простата причина, че друго жилище никой не им дава. Чакат за социално жилище вече 1 година, но има ли компромис към тях - НЕ, идват им социалните и като беше развалено парното ги заплашваха, че ще им вземат децата. Оправиха парното - откриха онези мухъл. Позамазаха мухъла - ами защо две разнополови деца спели в една стая - до еди коя си дата да намериш апартамент с две детски стаи и така нататък - непрекъснато шиканиране и тормоз, но спреш ли да искаш детски и социални - спира вниманието към теб.
С две думи - не е било заради децата, а просто искат да се оттърват от бг. семейства с деца, за да не им плащат някакви социални надбавки, защото истината е проста - почти няма чисто българско семейство без социални помощи пълни или частични.
И за това ли емигрирате?
Това ли е достоен начин на живот?
Живот без сигурност, в който си най-долу в обществото, а децата ти са в един клас с турчета, арабчета, черни емигранти, само защото местните нито искат да живеят в квартала ви, нито искат децата им да са в един клас с твоето, а успее ли детето ти все пак да се пребори и ти с кървав труд все пак да живееш в по-добър квартал без чужденци се започва боят в училище, тормозът, дискреминацията.
В университета беше ясно, че има определени професори, които специално на българи и румънци писаха по-ниски оценки и не правиха никакъв компромис, но там сме били големи хора. В училище как да обясниш на 10 годишното си дете, че трябва да се бори двойно и тройно на местните хора, за да успее в живота?
Ами повечето деца се пречупват или още по-лошо - пращат ги обратно в България при баби и дядовци.
Заслужава ли си емигрантският живот?
И после идвате и почвате пак с изтърканите глупости как храната била по-евтина, как токът дори бил по-евтин и тем подобни, когато всеки български турист знае, че нито храната, нито транспорт и други разходи на Запад са по-евтини. И още - самият факт, че идват нашите хора с идеята да се пъчат с нови телефони, колко им бил пълен хладилника и тем подобни битовизми говори само едно - тези хора живеят на ръба, за тях телефони, пълни хладилници, лампата в хола са някакви успехи. Става дума за хора, които по цял ден са заети само с покриването на битовите нужди и с голото оцеляване. На хората със среден стандарт на Запад битовизмите отдавна са им извън темите за разговор, не знаят колко струва дори поредният им телефон и като го счупят се радват на новия модел, но през ум не им идва да се фукат с такива неща и да разказват за хранителните си продукти.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a1e73cd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   У нас просто животът е по-сигурен , защото най-малкото 97% от българите имаме някакви собствени домове - може в малък град или село, но живееш без наем и никой не може да те изгони. Отделно у нас винаги можеш да разчиташ на приятели, роднини и не си най-долу в социалната стълбица, нежеланият. У нас само циганите са жертва на подобна дискреминация каквато живеят всеки ден бг. емигрантите на Запад, но дори циганинът който ходи на училище и спазва елементарни правила като бг. гражданин в крайна сметка може да стигне до парламента дори, спира всякаква дискреминация към него с завършване на 12 клас вече, докато за бг. емигрантите - работници и на социални помощи на Запад и техните деца няма шанс някога да бъдат приети поради простата причина, че сте чуждо, нежелано тяло, биват омаскарявани от медиите при всички избори и дори детските надбавки се изкарват като голямата злоупотреба и как са били точили системата.

Дори добре квалифицираните, с език, с местен университет и добре платена работа в голяма фирма се сблъскват с дискреминация, но се търпи поне заради високия социален статус. Например от моите приятели, които са по-чернички всеки път са спирани на гарите от полицаи за проверки, в метро и в градската среда пак и при неносене на документи докторанти по физика са спали в ареста - само защото са българи и по-чернички.
Всички до един напуснаха Европа в посока САЩ, а двама се върнаха и преподават в СУ.

Това е реалността - телефон с неизгоден договор, пълен хладилник с полуфабрикати, месечна карта за градски транспорт, полулегално или социално жилище, полулегална ниско платена работа с варииращ доход - това е съдбата на 90% от бг. емигрантите в Западна Европа, а стане ли някаква криза - и това губят. (виж Испания, Гърция, Германия през 90те, Англия преди 2-3 г., Франция също в момента и така нататък). Повечето още януари месец купуват самолетните си билети на промоция за лятото в България, събират 8 месеца пари за градския плаж и един път да поканят роднините си на ресторант и да се направят на някой, а на тръгване осъзнават, че са похарчили няколко стотин евро и не са им останали парички за месечната карта у дома и да си платят сметките, но голяма работа - не им е за пръв път, а ако имат все пак някаква работа на договор диспо кредитът с 25% лихви пак ще покрие поредната дупка.

И пак на темата - ние трябва да обичаме България, защото тя е единствената, която накрая и голи, и боси ще ни подслони, единственото наше си място, където сме желани и ние определяме как ще живеем, където имаш реалната възможност нещо да промениш, да участваш в обществен и политически живот, където си на място, където си местен.
Който се отрече от корена си, той никъде не бива приет и никой не го уважава. Това е жестоката истина.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: d724c90a49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   Здравейте, абсолютно съм съгласна с Номер 36!
Познавам толков много българи живеещи в чужбина и след обстойни наблюдения мога да кажа едно: ПРава е за масата, те нямат пари, живеят с по 5-6 човека, познавам и с по 10 човека заедно и едвам им стигат парите, но щом има за кафета, телефон и цигари всичко е ок. Срам ги е да си признаят, че в края на краищата проблема не винаги е в държавата, а в нас- защото искаме с малко работни часове да живеем добре. Не е възможно, но повечето лъжат като се приберат. Показват новия телефон, които също като в БЪлгария изплащат на месец и обесняват как не биха се върнали. Живеят с новородените си бебета в една стая, а делят къщата с още 3-4, детето като порастне същата работа, защото няма пари за отделна стая.

Нека да ви кажа за здравеопазването, това велико безплатно здравеопазване. Единственото хубаво е, че ти правят пълни кръвни изследвания поне веднъж в годината, но до там. Чака се с месеци за специалист, родилките ги разкарват по 2-3-4 пъти, защото няма разкритие, оставят ги да преносват над 10 дни, шият на никъде и ги изписват на следващия ден, а ако родиш сутринта може и вечерта дома с бебето. Майчинството е 13 месеца, от които само 6 седмици се плащат 90% от заплатата, после по 140 паунда на седмица и 20 детски за детето. 140 на седмица е по малко от 350 за България.

Нека ви кажа, че тези които завършиха тук се прибраха, взимат добри пари и са доволни. Тук почти няма успели хора. Повечето по 10-15 години чистят къщи и мъжете по строежите. Дори за хора завършили тук е трудно да си намериш добре платена работа, а сметнете, ако искате да живеете сами квартирата е минимум 1000 без сметки, колко ли трябва да изкарвате, за да си го позволите. Децата нямат детство и не си играят както в България. Пълно е с всички други раси, но не и англичани, те са или извън големите градове или извън държавата.
А живота е много скъп- транспорт, сметки, квартира, а ако искаш да ядеш хубава храна не ти е хич евтино.

Просто истината е, че на много българи не им се работи и се започва за тези пари да работя, как не. Важно е хората да разберат, че заплатата на една чистачка може да ви изглежда много в левове, но транспорт, квартира и остават почти на нула. Точно колкото да си купят билет за България за лятото, понеже за другаде няма и да хвърлят малко прах в очите на българите в България.

Виждала съм какви ли не истории- били си изплатили къщата за 2 години със заплатата само, хора каращи на препечени филии, и после се фукат с новата кола. И това ли е живота? Как им вярват не знам... А това, че си сам, че децата ти нямат приятели, че няма къде и с кого да излезеш- масата са озлобени, ако взимаш повече от тях. Мога да дам около 1000 примера, но само 5-6 ще са за хора успели да се развият. А има и такива, които идват с пари и развиват бизнес.

Отидете, вижте, може да ви хареса. Аз се надявам скоро да се прибера, защото тук се чувствам чужда, защото приемам България с минусите, защото плюсовете са по важни. Искам да се чувствам човек, а само там е така! На 23 съм, но видях и САЩ и Англия, Германия. И не ми харесва, като България няма. Иска ми се да я ценим, защото не може англичанина да казва, че България е най- прекрасната и красива страна, а ние да я плюем. И нека ви кажа, че човека живее на село и гледа животни в работен панталон. Когато гледах интервюто се разплаках от жал, трябва ли той да ни го каже? Не ви харесва, не живейте в България, но моля ви не я кълнете и заклеймявате и най-вече не лъжете за живота в чужбина, защото напоследък често го виждам!

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3d7b5cf8c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Оф №37 Като почнеш с това, че имали собствени жилища искаш ли да ни кажеш, че под наем са само 3% от българското население?
Ти, жената която в другата тема за покупка на жилище на кредит, казваш на хората че няма как в България с български доходи да изплатят свое жилище, сега ги убеждаваш да останат тук.

Ти жената с мъж чужденец, който живее в България съвсем безсрамно пишеш следните изречения:
"... където си на място, където си местен. Който се отрече от корена си, той никъде не бива приет и никой не го уважава"
С това искаш ли да ни кажеш че тук мъжа ти не е уважаван?
Искаш ли да ни кажеш, че ти не си уважавана заради това че си дала българска вулва на чужденец и раждаш деца с чужд генотип?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a8d6910c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

42.   Не мога да повярвам колко истина има в думите на #36 и #37. Eвала на такива хора. Аз от няколко години живея на Запад, но положението вече наистина започна да става нетърпимо. Дискриминацията към нас е НЕЧУВАНА. Аз лично най-много до 2-3 месеца се прибирам у нас, този път завинаги. Ще си позволя да ви дам един съвет. Ако ще емигрирате някъде, задължително изберете държава извън Европа. Дискриминацията към нас е огромна в цяла Европа, а в Западна, нещата са просто отвратителни. Казвам го след прекарани няколко години тук. САЩ, Австралия, Канада... Има десетки опции. Бъдете живи и здрави и обичайте майка България!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 61fa62a32b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

43.   Понеже им мен ме хвана носталгията реших да потърся онлайн какво мислят хората които са ба моето положения.Първо разбрах че Българите или са големи лигльовци и мамини детенца или просто като отиват в чужбина манталитетът си остава същият. Аз живея от 6 години в чужбина. Почнах от дъното с най мизерната заплата и си изплатих глупавият заем за кола 10-та ръка за 10 месеца. Вярно има теглило но всичко добро се постига с огромен труд. Сега живея много добре. Научих езика и никога не съм се забърквал с незаконни неща Печеля много добре. Готвач съм и ходя също на колеж и живея тук със жена ми и двете ми деца в тристаен апартамент под наем., да наема е скъп ако го сравнявал с бг но тук печалбата ти е мноооого различна. Стига с глупости с дискриминацията та българите се дискриминират 10 пъти повече в България.Просто нашият бай ганешки манталитет не пасва с по цивилизованите хора. Аз съм чужбина не заради парите а защото България царят законите варварството. Всеки плюе другия,завижда,краде,мазни се на началника и доносничипосле пие с тях ба една маса като големи приятели а утре продължение на прецакването. За кокошка няма прошка.Образование,здравеопазване. Въобще какво да ви обяснявам вие сънародници знаете за какво говоря. Не се махнах от България заради парите а защото като хора сме на дъното на шахтата. Излезте на улицата и се огледайте какво ви заобикаля.Ако можехме като народ да станем по човечни и добри сега България щеше да в друга но за жалост реалността е ралична. Всичко е много просто. При определено действие проявата следва като в химична формула

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9b615e0d61
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   18, 34, 36 - Нещо не ми се връзва историята... малко се поизхвърляме ми се струва. Заплати, данъци, съпрузи, образование, без акцент... интересно....

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d874566bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   34, стига сте лъгали, и сте завиждали за едни телефони, мой близък работи в чужбина, нискоквалифициран, купи телефон на майка си, и уверявам те, нито е на кредит, нито на договор, нито се перчи, просто си ги печели парите. Стига сте писали глупости, а вдруга тема си писала, че в бг сте си строили къща с басейн, дали е вярно, не е важно, ти не се ли перчиш, всъщност сте завистливи и егоистични, не сте никой да пречите на хората да си емигрират, и преди, и след визите. Та кой къде ще иде, не ви грее!
36, нямаме съграждани, имаме близки и приятели - емигранти и уверявам те, НЕ ни лъжат!

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d874566bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   34, стига сте лъгали, и сте завиждали за едни телефони, мой близък работи в чужбина, нискоквалифициран, купи телефон на майка си, и уверявам те, нито е на кредит, нито на договор, нито се перчи, просто си ги печели парите. Стига сте писали глупости, а вдруга тема си писала, че в бг сте си строили къща с басейн, дали е вярно, не е важно, ти не се ли перчиш, всъщност сте завистливи и егоистични, не сте никой да пречите на хората да си емигрират, и преди, и след визите. Та кой къде ще иде, не ви грее!
36, нямаме съграждани, имаме близки и приятели - емигранти и уверявам те, НЕ ни лъжат!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d874566bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   не малко, ами много се изхвърля, абсурд да говориш чужд език без акцент, C1 - 2 сигурно, като майчин, а да дойде в бг с 2 дипломи и 5 год проф опит да работи за 500 лв/това са 250 евро. Аман от такива, които нямат никаква връзка с реалността, а са самовлюбени егоисти, мислещи само за себе си. И един телефон струва 100 лв /50 евро, какъв договор ти трябва за един телефон, просто тъпи глупости!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d874566bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   не малко, ами много се изхвърля, абсурд да говориш чужд език без акцент, C1 - 2 сигурно, като майчин, а да дойде в бг с 2 дипломи и 5 год проф опит да работи за 500 лв/това са 250 евро. Аман от такива, които нямат никаква връзка с реалността, а са самовлюбени егоисти, мислещи само за себе си. И един телефон струва 100 лв /50 евро, какъв договор ти трябва за един телефон, просто тъпи глупости!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d874566bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   не малко, ами много се изхвърля, абсурд да говориш чужд език без акцент, C1 - 2 сигурно, като майчин, а да дойде в бг с 2 дипломи и 5 год проф опит да работи за 500 лв/това са 250 евро. Аман от такива, които нямат никаква връзка с реалността, а са самовлюбени егоисти, мислещи само за себе си. И един телефон струва 100 лв /50 евро, какъв договор ти трябва за един телефон, просто тъпи глупости!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1c312393a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Аз също се върнах в Бългаия, но за разлика от теб, изобщо не съжалявам. Всичко зависи от това, какво работиш и как си првиш сметката.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1c312393a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   До рязания химк №43
Ти се опита да изкараш че ние българите ме най-големите буклуци.
Вярно е че в България има и такива хора, но по-голямата част от българите са добри и чесни. Нима в превъзхвалената западна Европа го няма това? Щом си толкова преуспял и щастлив, стой си там и вместо да влизаш в българсите сайтове, отивай в джамията и се нагъзи за да те благослови ходжата.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: e1b425a997
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Е, наистина не мога да разбера редакторите! Коментар 51 е хем неграмотен, хем обиден, хем вулгарен и пропит с омраза! А това, което пиша сега ще го изтрият веднага, както редица други мои коментари, съвсем добронамерени, културни и бих казала, полезни. Да ви имам критериите и двойния стандарт!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1c312393a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   В България остават само силните, които могат да се борят и за това победителите ги уважават, защото колкото и да им е било трудно са успяли. Някои от тези кото заминават в чужбина отиват само за да напрвят пари и след това се връщат братно в България. Има и такива които искат да отидат на готово и за тях няма значение че местните хора там ги гледат с презрение и ненавист. На тях не им пука колко ще ги псуват и с какви обидни имена ще ги наричат там. Те са хора без достойнство и самуважение. Как искат другите да ги уважават и да не се отнасят с тях като с нищожества? ! За това влизат в българските сайтове за да се изхвърлят колко са успели и колко са щастлви и по този начин да им олекне поне малко и да не се депесират още пвече и да полудеят. На България такива "хора" не и трябавт! Нека да заминават и да си стоят там а не да ни занимават с простотиите си.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 280891becf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Тая авторка дето е написала тая статия е едно глезено мамино детенце, което само се оплаква. Защо го казвам? Ами помислете си, че никога не е имало Англия, острови и САЩ по света, а си беше само нашата страна, тогава какво щяхте да оплаквате и да се самосъжалявате? Обаче миграцията на хората по света ги направи избирателни - това не ми харесва, а ми харесва на кралицата дръжката на чантата, и перото на шапката й.... и тям подобни неща, които не са създадени от нашите баби и деди, а от кралете и кралиците на запада. Но на мен родения/родената в България ми харесва точно това, което не е мое и няма сила на света дето може да ме спре да не го искам.
Абе холан, прочели ли сте "Маминото детенце" на Любен Каравелов" и защо ли този българин е написал това произведение? Масата от хора търсят само на работата лекото и на баницата мекото, и никой не се замисля че живота нито е толкова труден, нито невъзможен, а е въпрос на организация и никаква Англия, щати и Австралия не могат да доминират над това човек да си организира живота в Родината.
Съжалявам, ама криворазбраната цивилизация на Иван Вазов се изпълнява и до ден днешен от криворазбраЛи хора с претенции.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: f891096118
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

55.   № 54, повечето хора изобщо няма да разберат смисъла на коментара ти, просто защото нямат такава емоционална връзка с България. Аз я имам и напълно разбирам какво искаш да кажеш. На мен и 50 хиляди на месец да ми предлагат, не мога да живея в друга част на Европа. Редовно ми се налага да пътувам по работа до Западна Европа и Скандинавието. Едва издържам по 4-5 дни на месец в тези държави. Последния път в Германия ми идваше да се самоубия. Аз не мога да си представя да живея на такова място. Но все пак не съдя никой. Всички сме много различни и търсим различни неща в живота.

 
  ...

1-50 от 51
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker