За емиграцията и асимилацията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

За емиграцията и асимилацията
преди: 11 години, 11 месеца, прочетена 3564 пъти
Ако човек е решил да емигрира някъде, това значи, че вече е приел, че ще бъде "асимилиран", така че не виждам защо трябва да учи децата си на български.

И това го казвам точно защото донякъде съм и националист. Ако ми се домъкнат тук някакви чужденци с идеята да се пренесат да живеят в България за постоянно, да им се родят деца тук и да ги отглеждат тук, ще очаквам да приемат нашия български език за свой език, децата им да го говорят като майчин и няма да ми е много кеф да парадират с културата и обичаите си. Иначе какво правят тук? Значи може да ходиш да се възползваш от чуждите условия и стандарти, признавайки, че твоята страна не може да ти ги осигури, при това с твърдото убеждение, че повече няма да се прибереш в страната си, но иначе ще си учиш децата на твоя език и култура - еми аз лично не съм съгласен. Ако дойдеш да живееш за постоянно в България, ще раждаш българчета. Ако отидеш да живееш за постоянно в Англия, ще раждаш англичанчета. Така ги виждам нещата, обикновено съм краен, може би и в тоя случай е така...

П. П. Историята е показала, че етническите различия ескалират до сериозни конфликти в случаите когато различни малцинства са се нанесли трайно в някаква чужда територия, но не желят да си променят културата, езика и обичаите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 11 месеца
hash: e5b57b2788
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Донякъде си прав, само че аз не виждам причина да променяш всичките си обичаи и да забравяш езика.

Примерно защо да не науча детето на български? Аз се гордея с истинската България, която за мен е до падането под турско робство. Какви управници сме имали, каква държава. Това, че сега държава няма е друг въпрос. Ние затова не живеем тук.

Но - това, че детето ще знае български не значи, че ще е националист. Просто ще знае и български, и чуждия език като майчини. И естествено ще се подчинява на порядките и законите в чуждата държава, но няма и да забрави за потеклото си.

Пък и допълнителен чужд език на никой не вреди, а много помага.

Аз също съм много против тези общности, които не се интегрират, но само защото те създават истински проблеми.

Говоря предимно за арабите и турците в Европа. Но честно казано, ако тези араби толкова си държат на традициите, ако си носят фереджетата в къщи и каквито празници искат да си празнуват в тях (без да шумят на околните, естествено), на никой няма да му пречи, стига като излязат навън да се държат като всички останали.

Сега, не виждам никаква причина да не празнувам българските празници. Тук, където живея, празнуват католически Великден и общо взето имат различен начин на празнуване. Аз винаги празнувам православния и не виждам на кого му пречи, докато си го правя в нас.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 2e4bd68661
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прав си за това, че чужденците трябва да се интегрират в местната култура, обичаи и порядки. Но това не значи автоматично, че трябва да забравят своя език и култура! Всеки език е едно богатство, врата към един потенциален свят. Развитите западноевропейски общества са пълни с асимилирани (и с неасимилирани) чужденци. Всъщност мисля, че асимилацията е процеа на поглъщане на стария език и култура от страна на новия, докато интеграция е двупосочен процес- ти си оставаш този, който си си, но приемаш и усвояваш новата култура и език. А обществото, в което си, те приема свои член, като един от тях, но с българско потекло. Аз бих раждала германчета, но ще ги науча и на български, защото България е кръвта ми.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 8af177f2ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз пък не разбирам хора като теб. При условие, че двамата родители са българи, на чуждия език ли да говорят на децата си. Толкова е смешно от страни, все едно циганин учи детето си на български... Всяко дете, което е родено и расте в чужда държава, говори главно на езика на държавата в която живее, но това не значи, че видиш ли ние родителите, трябва да се правим на тукашни и да му говорим с красивия си акцент на друг език, щото българския не му трябвал... Ужас! Ако детето ти е родено в Англия, да, то ще бъде англичанче, но ти не си... , нали?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 65ce2c4fd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Бих искала да попитам автора на 3 коментар, след като не разбира хора с мнение и разбиране като на автора които е споделил историята, как разбира и как намира за нормално хора намиращи се на обществено място да общуват на техният си език и обслужващият персонал да стои в неведение за какво става въпрос.

Доколкото разбрах описваше ситуация в която отстрани е грозно циганин да говори на бг на детето си - еми на какъв език да му говори след като е в магазин или някоя инстанция с обслужващ персонал. Или според Вас е нормално да се ползваме от социални помощи на една държава като смятаме че тя ни е длъжна, а да не може да си попълним молба за детски. Защото ми е се е случвало да ми предлагат за ми платят за да им попълня молбата за детски. Или да смятам, че е нормално ром да иска да си купи телевизор на стойност 2 месечни заплати на изплащане със доход от социална помощ и трудоустроен (равностойни на моята заплата )и да неможе да напише вярно с оригинала.

Еми смятам че докато има хора за които им е смешно ром да учи детето си на бг този ъпсурд ще е ежедневие а хората които не получват соц. помощ, а я заработват, ще бъдат "Ромите :на които ще им се смеят в чужбина

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 1d95ba5c65
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Има една поговорка: Колкото езика знаеш, толкова пъти си човек. Ти явно се ръководиш по по-различна максима: Колкото езика не знаеш толкова пъти си българин.

Жена ми е със смесена кръв(унгарска и немска), но дъщеря ми е горда, че най-много е българка. Казва, че и нейните деца ще са българчета. Може в България да мразите чужденците, но не е така навсякъде. Много често се случва хората около нас да се усмихват, когато чуят как на улицата всеки от нас говори на различен език. Не господин националист, много са ти сбъркани представите за език, асимилация и какви ли не още фашизоидни пропаганди.

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 1d95ba5c65
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   до №4, не зная какво ни е било робството при турците, но добре, че са нямали твоето "демокретенично" мислене. Твоите деди били ли са длъжни да говорят турски? !

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: b3c360f1ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравейте отново се включвам в дискусията, тъй като явно съм останала малко недоразбрана, аз съм номер 3.
Всяко дете родено в чужбина, отива на детска градина, училище и т. н. , къде получава образование, където учи езика, на държавата в която е. Т. е. учи го правилно. Много бих се радвала, вместо родителите цигани да учат децата си на грешен български, да ги пратят в училище, където ще научат правилно езика. Много по-добре ще е само майката да продължава да казва един маса, отколкото и майката и детето, нали?
Странно или не, аз говоря на детето си само на български и ще се радвам, че ще научи езика на държавата в която сме правилно, от училище или детска градина, но не от мен.
Няма нищо общо, колко добре говорят родителите езика, по твоето описание звучи така, сякаш ние родителите не искаме да учим тукашния език или да го говорим... Не е така, ние го говорим на улицата, в магазините, на работа и къде ли не, но пак да кажа, според мен не сме ние хората, които да учим децата си на правилен чужд език... Но всеки си има мнение, де, не мисля че е кой знае какъв проблем, който иска, така да си говори на детето, негова си работа... , все пак нали сме ние родителите и ние преценяваме, дали трябва да го правим или не. Едва ли детето ще ми е благодарно като порасне, че съм го учила на език, който така или иначе ще научи, а не е научило езика на който да разговаря с баба и дядо :) Поздрави и всичко добро!

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 72e297b521
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Живея в емигрантска страна, която се гордее с мултикултурализъм.
Има големи общности - италианци, гърци, португалци, руснаци, араби, китайци, индийци и т. н. - и те учат децата си на съответния език. Държавата поощрява децата да изучават езика на родителите си.
Е питам аз, тези хора по-глупави ли са от нас, българите, че държат на езика и традициите си? Или държавата, една от първите по стандарт на живот в Г8? Те, децата, нямат избор и местния език ще го науат, той ще им е роден и на него ще комуникират най-лесно.
Аз лично не бих лишила децата си от богатството на още един език - който ще научат без особено усилие по междудругото. А и ми се стува смешно и жалко да говря с тях на език, който колкото и дълго да живея тук няма да овладея перфектно, винаги ще имам акцент и ми се губят тънките нюанси на изказа. Ще направя всичко възможно моите деца да научат както двата официални езика тук, така и моя език и езика на баща им (който е различен).
трии1/2

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 1add565ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   По принцип подкрепям автора, а номер 8 бърка език с култура, начин на живот и обичаи.
Западните страни имат огромни проблеми с емигрантитите и публично Англия, Франция и Швейцария се отрекаха от т. н. „мултикултурен“ принцип. Особено проблематична е интеграцията на емигрантите-мюсюлмани.
Никой няма против това човек да си знае много езици, но авторът има друго предвид - човек трябва да се интегрира, да живее като местните и да говори на местния език на публични места.
Това не се случва, когато се формират цели турски гета да кажем - там не се говори местен език, а турски.
В последната година само една малка Австрия е депортирала тайно 19 000 нелегални емигранти, повечето от Косово. Няма вече компромиси и търпение, защото проблемите са огромни.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 8a87336885
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, ти не си краен но аз съм. Аз съм емигрант и няма да науча децата си на български език. Не искам да ходят в България, да говорят този смешен език, или да контактуват с българи. Като пораснат, ако поискат да го учат, няма да ги спра разбира се, но аз няма да ги уча, няма да говоря бг език с тях. Ще ги уча на английски, немски, френски, испански... не и на български. Не виждам за какво да ги натоварвам с излишна информация.

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: f292bb7e5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Към 9, Номер 8 сам, нищо не бъркам, език традиции и култура са взаимнообвързани.
Освен това никъде не съм писала че живея в западна европа.
Живея в Canada, страна активно приемаща емигранти. Тук мултикултурния модел работи, няма големи сблъсъци на етническа основа. Има хора от целия свят. В Торонто например живеят повече хора, родени някъде другаде, отколкото в Canada. Да, има квартали в които преобладава една народност или друга. Но децата си ходят на училище наравно с тези с канадски родители, научават езика перфектно. В събота или неделя ходят на т. нар. българско, гръцко, италианско, индийско, китайско и т. н. училище, което се издържа от федералното или провинциалното правителство, където децата изучават съответния език, танци, народно изкуство, и т. н. В монтреал ако се събере определена бройка деца c примерно български родители училището им предлага часове в които да изучават български език, напълно безплатно. Защо ли правителството плаща за тези училища и учители? В повечето случаи децата на имигрантите говорят помежду си на английски, а не на езика на родителите.
Работя на английски и френски. На обществени места говоря на английски или френски. Когато сме се събрали българска компания, дори да има само 1 човек който не говори български, се говори на английски или френски. Живея според правилата на тукашното общество. празнувам българските празници без да преча на другите.
Ама не мога да си изкривя душата и да кажа "аз съм канадка". Аз съм си българка с канaдско гражданство. Децата ми са канадци с български произход.
трии1/2

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: ed8bfcadab
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейте. Аз съм номер 3 и 7.
Напълно подкрепям мнението на номер 8/11, съжалявам че така с номер Ви наричам, но няма как иначе :) Както виждам и други хора споделят моето мнение на 100%, така че ме успокоява факта, че не всички са забравили от къде са тръгнали.
Номер 10, тук в държавата където живея аз е бъкано с такива антинационалисти като тебе, не искат да чуят нищо за България и за българи, за съжаление хора като теб не са рядкост. Няма да коментирам написаното от теб, всеки решава какво да прави, как да възпитава децата си и на какъв език да ги учи. Моето мнение или на който и да е друг няма да промени мисленето ти, така че няма и смисъл да те убеждаваме в нещо, което сам не разбираш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: e8066972fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Чакайте бе вашите баби 500 години в турската империя турчета ли са раждали? Българите 200 в византийската и още 500 години в османската империя са съхранили българския език, сега вие за два дни да го затирете. Чужденчето в чуждата държава ще си остане чужденец дори да не знае майчиния си език, пак ще е синът на българина, внукът на българина. Човек не трябва да забравя корена си с цел околните да забравят от къде иде. Нима циганин в България, не знаещ цигански става тъмен българин. Няма да учите децата си на български, няма да ги запознаете с българската история, няма да им разкажете българска приказка и те ще станат кръвни англичани така ли?

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 7baa7f5caa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   И аз не искам да коментирам изказването на номер 10, щото няма да ми одобрят коментара. Ще кажа само, че България от такива българи няма нужда - то те всъщност не са и българи, както номер 10 сам е казал. Само ще те помоля, номер 10, като не искаш да си българин, да не ползваш и българския език, в сайта може да се пише и на чужди езици, пиши на английски, немски, френски или там квото ти падне, но не на български. Е, голяма част от читателите няма да те разберат, ама ти с тях така или иначе не искаш да общуваш.

Номер 11, още от предния ти коментар номер 8 стана ясно, че живееш в Канада, няма друга държава в Г8 с два официални езика. Да, Канада е имигрантска страна, има един от най-високите прирасти на населението в цял свят, и той се дължи главно на имиграция. Но Канада няма дълговековната традиция на европейските държави, там са по-традиционалисти и затова ги боли повече от "чуждоземци". Освен това в Канада заради по-либералните закони емигрират доста хора от други развити страни, например от Европа или дори от САЩ, поради което картинката на имиграцията е друга. В Европа (почти) никой не мигрира от Франция в Германия или в Испания.

По въпроса с гражданството честно казано не разбирам защо всички се натискат. И аз имам право да кандидатствам за гражданство на държавата, в която съм, но няма да го направя, от принципни съображения. Много хора ме навиват, но не искам. Бих го направил само под пряка заплаха за здравето и живота, в противен случай не си сменям гражданството. Веднъж говорихме с познат, пак в Канада, който е с тамошно гражданство, и ми разправя "Аз не съм казал, че съм канадец, българин съм, просто такъв ми е паспорта." Викам "Не е вярно, заклел си се с ръка на сърцето, че си канадец, подписал си се и така нататък. Това е достатъчно."

Друг куриозен случай с друг познат: Кандидатства за гражданство, дадоха му, отива да си взема удостоверението (или там както се нарича) за новото гражданство, и служителят му казва "На еди си кое си гише може да подадете документи за паспорт." И той "Ама аз не искам паспорт." - "Как така, вие сте длъжен да имате документ за самоличност" - "Ама аз имам, българския ми паспорт". След доста разправии в крайна сметка се оказа, че може да имаш гражданство, без да имаш съответния паспорт. И до ден днешен тоя човек има чуждо гражданство, но това го знае само той и още няколко човека, иначе си кара с БГ паспорт.

Циркове колкото искаш...

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 72e297b521
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Паспорта е документ нужен когато пътуваш извън страната, никой не може да те накара да си извадиш такъв ако не пътуваш. Като документ за доказване на самоличност тук се ползва шофьорска книжка или здравна карта.

Аз лично пътувам с канадски паспорт, дава ми безвизов достъп до повече държави, а и смятам че в случай на нужда Канада ще ми окаже по-адекватна помош отколкото България. Български паспорт нямам, само лична карта.
трии1/2

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: b1247ae857
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Аве България е велика държава и това, че много хора я напускат само поради финансови причини и че сме на първо място по емиграция в света говори за това, че българите са неуки за своя произход, слабо са запознати с великата си история и култура, образовали са се в страната си, но са готови с българските данъци да работят за други, проевяват лицемерие в смисъл, че никога няма да се върнат в България, но пък говорят и плюят на България, не могат да правят разлика между страна и държава, смятат се за много по-умни и кадърни от колкото са, срамуват се като цяло от произходът си, не са обективни и често са горди с това да са дупедавци. Българи променете начина си на мислене веднъж да винаги!

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 4bae4d8337
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Значи това е моето мнение и бих искал да ми отговорите. Защо според вас емигрантите не са асимилирани? Да кажем, че някакво българско момиче отива да живее във Испания. Там тя се влюбва във някакъв си испанец, омъжва се за него и си остава в чужбина. Имат си деца, които ще знаят български език. Но, те едва ли ще искат да отидат да живеят в България. И те ще останат в Испания. Тези наполовина българи/испанци ще се влюбят във испанци и така процеса ще се повтаря. По този начин българската кръв ще изчезне и дотук със наследството, което нейните деди са и предали... Не случайно, когато един народ иска да асимилира друг, той насилствено разпръсква населението му на обширна територия. Това, което правите вие е почти същото. Колко мъже, жени, деца и старци загинаха за да можем ние да си кръщаваме рожбите с български имена и да оцелее българското! Защо играете по свирката на нашите долни политици, които съвсем целенасочено водят политика, която да обезбългари България? В страната ни може да се намерят добри условия за живот, просто се иска търпение и търсене. Вие просто правите всичко, което се е случило от 681г. насам безмислено! Аз съм българин и няма никога да напусна своята родина! Дали ще живея в богатсво или бедност, костите ми ще лежат тук.

"Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да се не смеси с друга народност! "
Г. С. Раковски

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: e5b57b2788
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Виж сега, номер 17 - това, че хора са загивали за родината си преди много векове, не означава, че ние - съвременните хора трябва да робуваме на древни и чужди идеали.

Всеки си има разбирания. Не разбирам въпроса ти риторичен ли беше или наистина искаш отговор?

На мен не ми харесва в България! И няма да стоя тук само "за да оцелее българското". На теб като ти харесва си стой, но не дръж сметка на другите. Всеки се оправя в живота си както намери за добре.

Ако ти искаш да умреш беден и нещастен това си е твой избор. За мен България е просто една географска територия, на която не съм живял добре, затова съм отишъл другаде.

Винаги са ми били интересни така наречените "родолюбци". Аз разбирам, че си обичат страната и са готови на жертви само и само да си стоят тук, но това, че прокламират, че едва ли не всички, които живеят в чужбина са родоотстъпници и предатели е смешно.

Живейте си живота както искате и не се месете в чуждия!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: cc3c78c138
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Така наречените родолюбци са много зависими от емигрантите! Всеки емигрант 'Българин', който познаван праща пари, отваря някакъв бизнес в Бтлгария и като цяло има принос за родната ни икономика. За мен самият - аз съм емигрант, ДА. Не се възприемамасимилиран от чуждата култура напротив човек осузнава колко е Българин извън Бългярия. Също така никой не бяга заради 'потеклото' си а заради самата ни държава и начинът йна управление в момента.
- 'Кръвта вода не става! '
Няма начин децата ми да не говорят Български.

, Прокопий,

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: a34673814b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Аз съм от смесено семейство, баща ми е руснак, майка ми българка. Живея и съм родена в България, но половината ми роднини са в Русия. Баща ми не ме е научил на неговия роден език и аз не мога да говоря руски. Чуствам се ужасно, че не мога да говоря свободно с баба ми, дядо ми, леля ми... в малкото случай когато се чуваме.
Българите емигрирали в чужбина трябва да учат децата си на български, все пак имат роднини тука, това е важно за детето. Не знаете какво е чуството да гледаш как родителите ти разговарят с баба ти и дядо ти и ти да не разбираш или да не можеш да се включиш в разговора. Ако не учите децата на български един вид остават сирачета с родители, но без роднини. Семейството е най-важно!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker