Избор на съквартирант - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Избор на съквартирант
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 3601 пъти
Момиче съм. Ще следвам в чужбина и си търся съквартирант/и в момента. Трябва да избера между сръбкиня, италианец, испанка, румънец, румънка и грък.
Знам, че е глупаво да се избира само по народност, затова искам да ми кажете как да избера и по какво. Засега само сме си писали по мейли общи неща- години, град, специалност, и т. н.
Може би имаме културни различия с някои от тях?
По какво точно да избера и с колко човека е по-добре да живея?
Там, където отивам да уча е една от държавите с най-висок стандарт и квартирите са скъпи. От друга страна, ако сме повече хора в квартира незнам как ще можем да учим.
Също като че ли предпочитам да живея с момче, защото никак не харесвам женските разговори, разменянето на дрешките, трудно ми е да намеря какво да говоря с момичета и не се разбирам много с тях.
Също не искам да живея с българи, защото искам нон стоп да говоря английски, за да свикна.
Та какво ще ме посъветвате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6ee0f845c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Избери просто хора, с които мислиш, че ще си паснете. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не трябва хората да са от една и съща националност, ще те изолират.
С никоя от изброените националности няма да имаш проблем иначе - всички са южняци, европейци, ЕС-граждани и млади хора. Малки са ви културните различия. Просто не събирай хора от една и съща националност в едно и също жилище, освен ако ВСИЧКИ не сте от същата националност (в случая българи) да кажем. Щом има двама от една и съща националност си изолиран. Хората от един и същи пол също клонят към образуване на групички - значи едно момче и едно момиче можеш да избереш, но в никакъв случай две-три момичета и ти като единствено момче. Не почвай връзка със съквартирант!
Успех
Лаура

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5c8e6ea7b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Испанката според мен:)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e9c7415194
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Лаура, момиче съм :) Затова не се бях сетила, което казваш. Представям си какво ще е, ако съм сама с хора от една народност. Разбирам защо го казваш. Но това за връзката, ако може да кажеш с 2-3 изречения защо, че ме загложди любопитството? номер 2, ако реша да има момиче испанката ще е да :)Засега съм се спряла на два варианта, които преди малко измислих. Единия вариант е да сме двама- аз и италианеца, или аз и гръка. Засега клоня към втория, защото съм живяла в Гърция, знам малко гръцки и като че ли ни тръгна приказката с него по-добре. Дори мисля, че ще ми е от полза да си усъвършенствам гръцкият. Другият вариант е да сме четирима- аз, гръка, италианеца и испанката. Да сме 2 момичета и 2 момчета. Защото с 3 момчета, не си се представям, нито с 3 момичета. Не правя план за трима, защото са ми казвали, че 3ма човека под един покрив не е препоръчително да се живее. Казвал ми го е психолог.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 493ed27541
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз бих избрала италианеца, гръка и румънката. Една позната живее в Италия и има приятелка румънка. Мисля, че сме близки като манталитет.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6ee0f845c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   АвторКЕ, не пишеш, колко спални има жилището. Действително е по-добре да живеете четирима, отколкото трима, защото при трима единият винаги остава изолиран.
Съветвам те обаче като момиче да гледаш да се съберете три момичета 1 момче. 2 момчета 2 момичета за теб лично ще е малко тъпо, ако не си паснете с момичето.
За връзките между съквартиранти - ами не мисля, че завършват добре. Първо, страшно е тъпо за останалите, които не са част от връзката, те могат да почнат да саботират - второ, когато скъсате, някой трябва да се изнесе. Ако той не иска ти ще си тази, която ще остане и без дом накрая. Замисли се малко.
Ако сте две момчета и две момичета рискуваш да станете две двойки и тогава ще има война на световете - те ще се защитават при конфликт и обратно... и все някога едната двойка ще се разпадне, ще почнат настройвания, кой коя страна ще заеме...
Аз лично никога не съм живяла със съквартиранти, имах си спокойствието за учене, но около мен се случваха страхотни драми. И аз съм учила в чужбина, били сме доста интернационални в университета, но най-стабилни си останаха чисто българските съквартирантски общности. Познавам и завършили хора, които могат да си позволят собствено жилище, но продължават да си живеят заедно. Партньорите им просто се нанесоха в българската къща и готово... от 3-ма вече май са 6-ма. Весела история, но с каквито и съквартиранти да живееш - това се отразява негативно на ученето. Ще разбереш, защо, когато ти трябва спокойствие пред изпити, а някои хора искат да празнуват.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e9c7415194
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Лаура, супер си! Благодаря!
Жилището още не съм намерила, нали незнам за колко човека да е.
След коментарът ти, реших, че ще е най-добре да сме двама. Аз имах възможност да живея сама, тъй като попаднах на квартира, която не е свободна вече, но не искам да съм сама. Такъв тип човек съм, че това ще ме срине. Така че засега мисля, че на този вариант се спрях.
Благодаря ви за коментарите!!! :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 29a2433313
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, склонен съм да не се съглася изцяло с Лаура. Особено това с връзката със съквартирант е малко в стил сапунка така както го е казала... Има хиляди начини да се развие една връзка и обикновено това си зависи от вас двамата (в частност от тебе лично) да се погрижиш за чисти отношения с хората около теб. Драмите дето ги казва Лаура се получават като съберат на едно място хора, които не умеят да правят точно това - да се държат неутрално в конфликти. Аз не бих избягвал връзка с някого, само защото ми бил съквартирант. Никой не е казал, че трябва да е мега сериозната връзка, може просто да правите секс. Ако пък се разделите, пак никой не е казал, че някой трябва да се изнася, може да продължите да живеете както сте били в началото - това също от вас си зависи. И обратно, от нещо такова неангажиращо може да излезе много сериозна връзка (при мен например беше и още е така). Това с изолацията съм съгласен с Лаура, абсолютно така си е. Като цяло най-приятно е да си сред свои хора, каквото и да си говорим. Досега за 10 години в чужбина не ми се е случвало някой чужденец, без значение националността, да ми стане мега близък или да излезем от сферата на доброто познанство. Но за съжителство наистина ще ти е по-добре с по-южняшки хора. Гърка бих го избягвал, малко си падат с цигански манталитет, но разбира се зависи от човека. Румънците и испанците са точни, по мои впечатления до момента. Относно разпределението момчета/момичета... всичко е толкова според зависи, че е глупаво да избираш по тоя критерий. Може с 3 момчета да живееш по-добре, отколкото с 3 момичета... и от жените има големи мърли и кокошки. Успех ти желая!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e9c7415194
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря ти за коментара и времето, което ми отдели номер 7 :)
Обаче повечето неща, които си казал не съм съгласна с тях.

Аз не правя просто секс, няма начин да живея с някой и да правим просто секс. Също не бих живяла и с човек, с който съм имала връзка, няма да се чувствам добре под един покрив с него.

На мен не ми е приятно да съм сред българи, защото не ги чувствам свои. Имам само един приятел българин, всичките други не са.

Да, 3 момчета е по-добре от 3 момичета със сигурност. Нямам намерение да живея в кокошкарник. Както може би не си прочел, не се разбирам с момичета и няма какво да говоря с тях. И все пак само момиче с 3 момчета, не ми звучи хич добре. Благодаря ти все пак.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 14b123696b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Лично аз също не вярвам, че ще имаш проблеми със гърци, румънци или сърби. Аз не бих живяла с испанец / испанка - много са яки като хора, никога няма да ти е скучно или да те хване носталгия с тях, но са много парти хора. Ако искаш уединение или просто не всеки петък, събота да е купон, няма да си паснете за съквартиранти. Ако и ти харесваш да има яко парти, това са хората. Още повече, че отиваш в държава, в която стандарта е доста по-висок, което значи, че ще имате по-малко пари за заведение, по-малко дискотеки и повече домашни партита, които с един испанец може да са си доста доста.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 29a2433313
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 8, това вече с кого правиш секс и как си градиш връзките, си е твоя работа и е лично предпочитание. Аз ти изредих възможностите. Между другото донякъде сама подкрепи това, което казах, че подобни "драми" както ги нарекохме са "self made" т. е. човек сам си го прави. Ако не можеш да живееш с човек, с който си скъсала, тогава ОК, но е допълнително усложнение, което сама си създаваш. Аз лично се старая да се разделям по човешки начин с хората, така че после да можем да си кажем здрасти като се видим на улицата. Нямам бивше гадже, с което да не поддържам контакт и да не мога да седна да изпия едно кафе за час-два. Не бих имал и проблем да живеем под един покрив, да не говорим, че много преди да настъпи раздялата, съжителството вече се е превърнало в съквартирантство. Но тука навлизаме в сферата на други раздели на сайта :-)

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e9c7415194
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ок, благодаря ви. Имам друг въпрос, незнам дали да пускам нова тема, ще пробвам тук.
Като пристигна там не познавам никой, квартирата на място ще е търся, защото няма време вече. Какво да правя като пристигна там с два огромни куфара в ръка? Във вестници ли да търся квартира, или да отседна в хотел. Между другото не им знам езика, не ме съдете моля ви.

И после регистрации, бюрокрации, карти и т. н. какво да правя? Търсих в нета инфо, търсих в Заедно, но там пише предимно за Германия и няма инфо. Трябва да си открия сметка, карта за телефон... ето такива неща където не са ми ясни. Какво ще ме посъветвате? И не ме укорявайте много, малко може, защото ще сте прави :) Някъде четох преди месеци такава информация, но ми избяга.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 0fbdfe8ff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторке, е ти братче... хем си наясно, че не си права и че се впускаш много неподготвена в нещата, хем да не те критикуваме? Добре, няма да те критикувам, но ще ти КАЖА и ще те ПРЕДУПРЕДЯ, че по тоя начин ще се издрънчиш много неприятно! Дано да не съм прав, човек понякога има късмет и нещата му падат от небето, но въпреки това не е хубаво да си изнасилва късмета...

Конкретно на въпроса, как да ти кажем подробности като не си казала за коя държава става дума? Като не знаеш езика, на какъв език мислиш да се разбираш с хората? Дано поне да знаеш английски и дано и те също да знаят английски. Ако нямате НИКАКЪВ общ език, директно те съветвам да не заминаваш, или поне отиди с по-малко багаж, като за екскурзия :-)

Багажа за начало го остави на гардероб на гарата. Не знам с какво ще пътуваш (автобус, самолет, ...?) но летищата обикновено са далеч извън града и не са удобни там да си оставяш багажа. ЖП гарите обикновено са в центъра. Разучи мрежата на градския транспорт, освен ако нямаш намерение да пътуваш нон стоп с такси (такситата са скъпи, 10-15 евро минимум за средно дълъг курс, прекосяването на по-голям град излиза 30-40 и нагоре евро). Разучи ТАРИФИТЕ за градския транспорт, всеки град си има особености, различни видове дневни, седмични, месечни карти, обикновено цената варира според разстоянието, което може да пътуваш а НЕ според броя линии, които ползваш, както е в София например.

Търси квартира от СЕГА ВЕДНАГА по интернет, има безбройни сайтове за стаи под наем. Най-добре им звъни веднага от БГ, ако не искаш направи си списък, запиши си телефоните и им звънни от там на място. Носи си достатъчно дребни монети за улични телефони - това ще ти е главното средство за комуникация в началото.

За да си откриеш банкова сметка трябва да имаш адресна регистрация, затова разучи къде се прави тя (в полицията, в общината или някъде другаде), запиши си адреса и виж как да стигнеш до там. За карта за телефон в началото си вземи предплатена, винаги може да минеш на договор. Дано да не искат адресна регистрация за предплатените карти, но в някои държави (вкл. в БГ) искат. И това провери в нета.

Не пътувай събота и неделя, защото тогава нищо не работи и само ще си чоплиш носа. Гледай да пристигнеш в работен ден.

За нощуване ако нямаш много пари и ако нямаш при кого да отседнеш се приготви да спиш в парка. Ако искаш хотел, разрови се в нета за евтини хотели в околността. Имай предвид, че евтините хотели няма да са в центъра, по-скоро в края на града или някое близко селце, така че и там виж как можеш да стигнеш до там и си включи цената на пътя до града и обратно в сметката на парите.

Май това е засега, ако има други питай. И късмет! Ще ти е нужен.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e9c7415194
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Здравей, номер 12. Горе долу почетох и разбрах 1 разрешително за пребиваване 2 там едно друго и после 3 някаква карта, забравих каква беше на цвят. Ще се справя с това ще питам някой. Знам английски горе-долу на Б2 ниво, повече с жестове говоря да ме разбират околните. Все ще ме разберат.

Много тъпо ще е да остана на улицата ще се скъсам от рев честно казано. Даже сега гледам че ще са 3 куфара. Ако остана на улицата, няма да спя. Просто ще застана някъде да си пазя багажа.

Другото, което ме притеснява и това ми е последният въпрос, защото ще заминавам вече. Там нали като отида ще чакам разрешително за пребиваване. Има ли шанс да не ми дадат, ако съм осъждана?

По принцип имам право да напускам страната, имам от МВР документ, че имам вече право, но дали ще ми дадат разрешително е друг въпрос? Не искам да ме върнат, много ще е гадно, а и няма къде да отида в България, защото всичките ми пари са инвестирани в това. Благодаря предварително, надявам се да заваря отговорът ви. Ако не ще се сетя да пиша оттам.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e9c7415194
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Пак съм аз само да добавя, защото това че съм осъждана не прозвуча много добре. Става въпрос за съвсем дребно и тъпо нещо, но имаше следствие дълго време, понеже бяхме доста хора. Следствието продължи две години, през които нямах право естествено да напускам страната, но после всичко се нареди и отпадна. Не съм лежала в затвор също така, става въпрос за условна присъда, която е изтекла.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e9c7415194
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   И още веднъж аз- страната е Франция, градът е Париж.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a922aacfe4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Авторке, замина ли? щом е Франция избери испанец или италианец... на мен ми е мечта да отида... аз и уча френски от 4 години.... ако искаш ще ти кажа някои основни изрази... но можеш през нета да ги учиш... Успех???

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 2b31a23e6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Леле, това момиче направо не е в час да заминава във Франция, без да знае езика! Там великия английски за нищо го нямат, естествено! Направо й се чудя на куража.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker