Отношението на шведите към българите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Отношението на шведите към българите?
преди: 12 години, 1 месец, прочетена 13786 пъти
Здравейте!
Аз съм момиче на 15 и скоро ще отида в Швеция при семейството си. В момента там са майка ми и от няколко седмици баща ми.
Искам да попитам знаете ли какво ще е отношението на съучениците ми/шведите към мен?
На места чета, че са националисти, другаде чета, че отношението им към българите е добро.
Притеснявам се, защото тук вече си имам среда, приятели, страхотен клас, уча в добро училище. От 2 години ми се искаше да замина за Швеция, но сега много се спекох.
Писах си с едно момиче, подобна история, само че тя е в Норвегия. Каза, че отношението към нея е много добро, бързо се е сприятелила с норвежци и е много щастлива там. Познавам и друго момиче, което живее в Швеция и тя каза, че е много трудно и да не очаквам свястно отношение. Тя се движела само с турци и поляци, защото шведите ги изолирали и т. н.
Някой от вас знае ли какво е отношението на скандинавците като цяло? Дайте малко инфо, че в момента ми е адски тъпо и да си призная хич не ми се заминава!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 1 месец
hash: 43fa0d201c
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Ако не знаеш местния език, завърши си първо средното образование у нас. Това е много важно!
Иначе, отношението не само на скандинавците, но и на всички западно-европейци към нас е негативно. Съвсем нормално, защото ни знаят само то криминаната хроника. Насадени са им и много предубеждения от медиите, а на по-възрастните и от пропагандата срещу т.н. страни от „Източния блог“.
Ако родителите ти имат висока квалификация и работят там като професори, научни сътрудници, мениджъри, инжинери - няма да имаш проблем с интеграцията, защото средата ще ви е добра, както и кварталът, в които живееш. Средната класа си е средна класа, тези хора имат по-добър образователен ценз и не страдат толкова от предрасъдаци.
Ако обаче вашите се занимават с ниско квалифицирана работа и живеят в лош квартал, в които има много чужденци - забрави. Шведите ще ви изолират, училището няма да е хубаво, а пълно с пляци, турци, араби и африканци. Забрави и за висше образование, просто защото няма да имаш нуждата подготовка за такова.

И в двата случая - дори да знаеш английски, ако не знаеш шведски, ще си изолирана от обществото.

Аз на твое място не бих заминала преди да имам диплома за средно образование в ръцете си. После и да заминеш, да се върнеш не е толкова фатално, но ако не завършиш прилично училище сега, животът ти може да бъде провален за следващите 50 год.

От мен да го знаеш - само високо квалифицираните емигранти се интегрират в обществото и биват приети от местните нормално. Ако отидеш като студентка например, много по-лесно ще намериш връзка с децата на средната класа там, ще бъдеш по-добре приета... е, винаги ще има хора, които ще те дискриминират, но това далеч няма да е толкова силно като при ниско квалифицираните емигранти.
Каква е средата на родителите ти?
Имат ли шведски приятели?
Какво работят?
Къде живеят?
....това ще определи отношението към теб.
Най-лошото е, че нищо няма да зависи от теб сама, а само от родителите ти. Ако обаче отидеш като студентка, тогава ще гледат на теб като на самостоятелна човешка единица. Избирай

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 4d30460c2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Дете в края на краищата всичко зависи на какви хора ще попаднеш. Има и топли и студени хора. Щом си момиче си в по-добро положение, отношението към момичетата винаги е по-добро.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: e6710ba1e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   от авторката:
Номер 1, благодаря за отговора! Родителите ми не са в голям град, напротив. В началото майка ми работи като чистачка, докато се наредят нещата. Сега вече практикува като оптик. Баща ми в момента няма работа, не знае език, но по професия е инструктор. Има и някакви квалификации за готвач, но се съмнявам да започне като такъв.
Приятели е силна дума, но се разбират добре със съседите си (шведи са). Главно комуникират с друго българско семейство, което от 20 години живее в Швеция.
Шведски не знам. Доста добре се справям с английския, имам 2 взети нива по немски...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 8ef620f5fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Те са глупави, но се имат за нещо повече. Изолират само тези които не те харесват. Ако си красива и/или добра, бързо ще намериш обкръжение. Всичко с времето си. 1-вата година е трудна. 2-рата започваш да ставаш като тях, 3-тата си на 25% като тях, 4-тата 50% и. т. н.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 43fa0d201c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   С две думи, авторке - вашите не принадлежат към средната класа, а по-скоро едвам кретат на една заплата.
Давам ти съвет - забрави. Първо, ще им се опънеш финансово, второ - едва ли имат пари за апартамент в хубав квартал. В лошите квартали и малките градчета (където наемите са евтини) училищата са лоши и няма да получиш нужната подготовка за университет.
Университетите в Швеция са безплатни и англоезични. Защо не можеш да изчакаш още няколко годинки?
н. 4 е прав, но само за ниската прослойка шведи, високо образованите не са такива. Те ще те приемат, но бедните ще гледат на теб като заплаха, те четат жълти вестници, където българите са представени негативно (меко казано).
Ти решаваш, въпросът е, че от това решение ще зависи цялото ти бъдеще. Аз лично завърших средното си в България, а висшето в чужбина и мога само да ти препоръчам този варянт. Не си на 6 г. тепърва да започваш училище. Ако българската гимназия е много добра, не рискувай да попаднеш в Х-шведско училище, барабар с турци, араби и африканци.

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 7f825260d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Не се притеснявай, шведите са много готини и либерални!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a97a4c15af
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Живея над 30 години в Швеция. и това е най толерантната страна към чужденците в западна Европа. Тука няма унизителна работа. Работата на чистачката в училището е по високо заплатена от учителя в същото училище. Но чистачката се счупва от работа, докато учителя работи с присъствието си.
Високото образование не е гаранция че ще получиш хубава работа. Може да си лекар хирург и да работиш като таксиметров шофьор. Както в българската приказка ”Ум и патки пасе…”
Моят съвет е: Колкото по рано толкова по добре! .... или по добре никога околкото късно. Просто правилата тука са малко по различни.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 43fa0d201c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Номер 7 - дай ми статистики, че има изобщо страна в света, където чистачката в едно училище взимала повече от учителката. Както го описваш - сякаш не говориш за Швеция, а за остров Тамбокту - ти изобщо имаш ли идея от работата на учителката, която наричаш „присъствие“ или само като високо платена чистачка си работила? Швеция е втора НРБ тогава, ако чистачката взима повече от хирурга!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a97a4c15af
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Отговор на номер 8:
Нямам намерение никого да убеждавам кое е истина. Този примера с чистачката го давам с цел да получиш представа за обществото устройство, защото то е по различно от Българското. Разбира се не значи че всички чистачки в Швеция получават по-вече от учителите. Трудно е да направиш разликата между ниско образования и високообразования (добре платения и низко платения), Когато ги срещнеш на улицата, имат еднакво самочуствие. Трудно е да забележиш кой живее с по високо качество и на по виск стандарт, защото и тези който седят на социални помощи има възможност да отидат на Българското черноморие.
В последно време забелязвам инфлация на висшето образование.
Ако желаеш статистика виж колко вишисти излизат на ден от Китай и Индия и България…контра търсене и предлагане.
Мога да те уверя че сервизната работа и услугите в Швеция са по-добре заплатени в сравнение с високообразованата работа.
Бих искал да те уверя и успокоя, че примера за чистачката и учителя е истина защото учителя съм аз който работи 100% от 1988г около 18 часа в седмица, останалото време се движа на празни обороти. А пък чистачката получава 30% по голяма заплата за 40 часа/седмично, но чисти 70 тoалетни в ден и минава 7000 квадратни метра класни стаи. Тя не е от остров Тамбокту а е тайландка по произход.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a97a4c15af
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Отговор на номер 8:
Нямам намерение никого да убеждавам кое е истина. Този примера с чистачката го давам с цел да получиш представа за обществото устройство, защото то е по различно от Българското. Разбира се не значи че всички чистачки в Швеция получават по-вече от учителите. Трудно е да направиш разликата между ниско образования и високообразования (добре платения и низко платения), Когато ги срещнеш на улицата, имат еднакво самочуствие. Трудно е да забележиш кой живее с по високо качество и на по виск стандарт, защото и тези който седят на социални помощи има възможност да отидат на Българското черноморие.
В последно време забелязвам инфлация на висшето образование.
Ако желаеш статистика виж колко вишисти излизат на ден от Китай и Индия и България…контра търсене и предлагане.
Мога да те уверя че сервизната работа и услугите в Швеция са по-добре заплатени в сравнение с високообразованата работа.
Бих искал да те уверя и успокоя, че примера за чистачката и учителя е истина защото учителя съм аз който работи 100% от 1988г около 18 часа в седмица, останалото време се движа на празни обороти. А пък чистачката получава 30% по голяма заплата за 40 часа/седмично, но чисти 70 тoалетни в ден и минава 7000 квадратни метра класни стаи. Тя не е от остров Тамбокту а е тайландка по произход.

 
  ...

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c805267d4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Подкрепям казаното от № 8. В Швеция хората имат самочувствие, независимо какво работят. Друг е въпросът колко лесно се намира работа. В шведските училища възпитават към толерантност, поради което и българчетата, които се обучават тук се чувстват добре. Трябва да знаете, че в Швеция е нормално да виждаш движещи се хора, облечени в работни екипи, а не в луксозни дрехи, а и най-изисканото им облекло за българин би се сторило като екип с който би отишъл на пазар. Тук няма префърцунени фусти и надувалки. Хората вървят по пътя си и никой не гледа колко прекрасен си. Ценят те по ума и какво даваш за обществото.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 7d606574cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

13.   Абе кво се прайте на някви специалисти ве, много ли сте компетентни по тоя въпрос, че да убеждавате момичето в глупостите ви? !

Живяла съм във Финландия, Швеция, Норвегия! Всички хора там имат адски голямо самочувствие и са страшни националисти, изобщо не се интересуват от положението на другите хора, студени са и са ми много противни. Има и големи лицемери, много обичат България и Гърция, ама зад гърба ти адски те говорят заради шибаните ни глупаци в парламента и не само.
Само факта, че си избягал в тяхната държава е достатъчен да си отблъсната.
Но зависи на кви хора ще попаднеш така, че не бъди предубедена.
Майка ми беше камериерка на 800е заплата, а баща ми въобще не се навърташе и въпреки това никой не се интересуваше от семейството ми, нямаше дори и да знаеха за него!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 7d606574cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Шведите са наистина либерални, 2 год. съм тука и с радост гледат къв човек си, а не ква работа имаш. От деца не са такива лицемери и простаци като наще, манталитета е абсолютно различен и наистина не ги е еня как ходиш и кво си купуваш

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 831b0b1775
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Не разбрах само едно нещо защо поставят всички шведи под общ знаменател. Всеки си е индивидуален човек. Все едно някой да попита какво е отношението на българите към французите например. Ми на всеки ще му е различно. То все пак си е до характер, а народността в този случай не оказва влияние върху това как един човек ще те приеме или ще се държи с тебе.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 5e89bf8e42
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Не знам за Швеция, но в България има голяма дискриминация. С други думи ние сме мноооого под нивото на другите. Докато там си живеят задружно, имат възможности, не се дискриминират.. тука е съвсем обратното.
Понякога ми се е случвало, да ме е срам да кажа, че съм туркиня, защото всички започват да те нападат, изолират, даже и до побоища се е стигало.
Не се притеснявай, все някак отношението им към теб ще е по-добре от отношението на хората тук в БГ, един към друг.
А и тук гледат да те мачкат какъвто и да си, но все пак има дискриминация. В БГ всеки гледа да е най-добре, да е повече от останалите, или по-точно да създава такова впечатление.. Не вярвам в Швеция да е така. Имам роднини там и не са ми се оплаквали.
НО все пак зависи и на какво ниво си. Не очаквай ако примерно си чистачка (не обиждам никого), да се държат с теб като високо квалифициран хирург примерно.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 5e89bf8e42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Хаха, това с турците и поляците е КРАЙНО невярно, поне не за шведите, ами за част от тях, но като цяло е голяма глупост. Имам леля, 2 приятелки, чичо и 2 братовчеда там и са ми казвали, че там като цяло е ОК що се отнася за толерантността за различните религии и хора. Щом леля ми е учителка, а чичо е доктор, сама си направи извода, че НЕ ги изолират, или някак си ги отбягват...
Искам да ти кажа обаче, че за образованието не съм чувала много добри отзиви (т. е. ОК е, но са ми казвали, че има и др недостатъци, които сега ще споделя)

1. Искат много от учениците, леля ми каза, че там се искало като цяло сами да се оправят с материала, а учителят играел главно ролята на "надзирател".
2. Това недостатък ли е, или не не знам, но и него няма да пропусна да кажа. От приятелката ми съм чувала, че там са някъде с една година назад с материала от тук, демек ако сега си 10-ти клас, там ще изучаваш тукашния 9-ти.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 831b0b1775
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Когато бяхме в Швеция последният път се запознахме с две момчета. Едното беше колкото мен, а другото една година по-голямо. Мога да кажа, че се държаха много мило с нас. Нито са ни отбягвали нито нищо. Аз не знам шведски разбира се, но покрай тях понаучих малко. Беше им любопитно, защо сме с преводачка. Е нямаше как като не знаем шведски как щяхме да си намерим квартира и т. н. Не мисля, че трябва да говорите за отношението им към нас на всеки ще е различно. Българите не сме еднакви не вярвам и шведите да си приличат толкова, че да си позволявате чак да ги поставяте под общ знаменател. :)))





Падналото ангелче :*

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 5e89bf8e42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Коментар 13 :говориш глупости, съгласна съм с коментар 17!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 8dac987092
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Момиче на 14 съм. Дойдох в Швеция преди 2 месеца. Чувствах се изолирана, защото първата седмица не ходих на училище. Но когато започнах всички се отнасяха доста добре с мен. Шведите са много толерантни, мили и възпитани хора :)

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 60d6fc0748
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Всичко зависи от това, дали се замисляш за нещата, които биха те наранили. В България също можеш да се побъркаш, ако се замисляш.
Главният въпрос е, дали искаш да живееш в Кочината България или в Цивилизована Швеция.
Какво ти пука, ако накои хора имат предрасъдъци. Всеки е индивидуалност. Ти не си родена, за да се побъркаш от мнението на другите.

Четох единият от коментарите, че трябва да си висококвалифициран, за да имаш добра среда. Не е вярно. Шведите са много социални. Програмирани са да бъдат отворени. Даже ще видиш, че няма да те оставят намира. Ще те търсят. За тях е странно, ако нямаш приятели.
Всички млади работят като чистачи, миячи, в Мак Доналдс, Макс и др. такива.
Спокойно! Отивай в Швеция. Супер е. Ако не си балканско говедо, ще ти е супер.

 
  ...

...
преди: 11 години, 17 дни
hash: cd895a81b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Благодаря на хората с позитивно мислене, очаквам предложение за работа от шведска компания и за това попаднах на този форум. Мисля, че навсякъде по света хората
те преценяват по това що за човек си, а не от къде идваш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 15 дни
hash: 7f825260d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Швеция ми е любимата страна, не съм бил , но цял живот си мечтая за там, нека някой сподели още нещо за живота на шведите ..

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: ff6bddbfe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Шведите са като цяло малоумни изключая един елит до който нямаш достъп.
Доста са примитивни, материално ориентирани и обичат да се наливат с алкохол, та правителството е взело мерки да ги ограничава.
Така наречената им толерантност е по скоро самодоволство и ненамеса в чужди работи и съдби. За това си имат социална система и политика. Та примера с чистачката не е съвсем встрани от истината. Но който не е живял на север и работил високоплатена работа, която се облага с топ данък допълнително- за разлика от тази на чистачката.... няма как да разбере за какво пиша.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: a7080fd941
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   С този огромен брой араби и негри които нахлуха в Швеция през последните няколко години, качеството на живота там е силно понижено заради тях. Специалистите казват че ако продължава така, до 2025 година Швеция ще стане страна от третия свят. Те създават изключително много проблеми и шведите са станали много резервирани и приемат всеки имигрант като натрапник отишъл там с недобри цели. Само погледни в интернета и ще видиш как са променили живота там тези диваци. От една от най-спокойните и сигурни държави в света до преди това нашествие, сега Швеция я наричат европейската столица на изнасилванията, като жертвите не са само жени, но мъже и деца.
Ако отидеш там, опитвай се да подбираш добре средата си. Поляците стават, но от турците стой на далече, защто те са същите като останалите араби - една и съща култура и религия.
Запомни че хората покрай тебе правят живота, а не държавата!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker