Берлин - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Берлин
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 8624 пъти
Здравейте!

Ще ходя в Берлин и ви моля да ми дадете информация за живота в германската столицата: климата, храната, намира ли се лесно работа? :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 65c21da9a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз живея в Германия вече почти 2 години. Не живея в Берлин, но все пак мога да ти кажа, че климата е горе - долу добре. През лятото не е много топло, през зимата не е много студено. Аз съм по към Франция, Холандия и Белгия, но за Берлин не знам (там може да е малко по студено =DD) За храната.. не знам какво да ти кажа. Лично аз се отказах от сладкото (а бях от хората който не могат да живеят без сладко) тука в Германия няма едно хубаво десертче или вафла или каквото и да е било друго =DD. Честно казано храната не ми харесва тук.

Относно работата.. първо трябва да се установиш някъде (квартира, адресна регистрация и други ВАЖНИ документи който ще ти трябват както за началото така и след време).. общо заето.. в Германия всеки 1 документ който ти пратят (по пощата) или въобще е важен. Така че ги пази. Мога да ти кажа, че 1 шафче няма да ти стигне =DD (Ще разбереш какво съм имал предвид като почнеш да получаваш редовно писма и документи). Работа в Германия лесно може да си намериш, а ти ще ходиш в Берлин все пак е столица и там според мен много по лесно може да си намериш работа. Не знам точно каква работа търсиш и в каква сфера на специалност си. Най - важното в Германия е :

- Да говориш немски (това е разбираемо въпреки, че средно статистически 1 германец или германка говори повече от 2 езика =]] )

- Да си винаги точен/а, да не закъсняваш, да не се опитваш да прецакаш някой и т. н (Германците обичат точните хора - 1 немец е по точен от швейцарски часовник. Повярвай ми :)) )

За да те уважават като имигрант трябва да си по добър от немеца (но не прекалено, че да ги обидиш) днешно време германците и германките почти нищо не правят, защото има други хора (имигранти) който се мъчат в работата си и във всичко за да може шефовете им да са доволни от работата им и съответно да получават добра заплата с която да си покриват разходите, а и да заделят пари за напред : ))

Не знам точно какво те интересува относно живота в Германия, но ако има нещо (конкретно което те интересува) може да ме попиташ ТУК!! Аз ще се постарая да ти отговоря колкото се може по бързо, по подробно и явно за да ме разбереш.

Германия е може би единствената държава която дава толкова много. Просто от всякъде ти идват пари (просто ей така!! ) =DD Както казах ще разбереш за какво става въпрос като дойдеш, се установиш, започнеш работа, когато научиш езика, когато се запознаеш с други хора (между другото има много.. МНОГО имигранти от Полша, Турция, България, Ирак, Афганистан, Мароко и от Африканските държави. Абе въобще лудница е =DD Аз съм в училище в клас с 20 деца и сме от 10 различни държави. Много е забавно. Опознаваш други хора, от различни страни, с времето започваш да разбираш и техния език =DD доста е забавно както казах.

Ако има нещо конкретно което искаш да знаеш може да ме попиташ : ))!

= // J // =

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: e8f928554a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1, сферата на строителството има ли работа? Квартирата скъпа ли е в столицата? Ти с какво се занимаваш? Работиш ли?
В кой град си? :)
Благодаря ти! :)))

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 72318e4b8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Гугъл не ползваш ли?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9340002a50
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От номер 1 към автора!!

1. Има работа във всяка една сфера, а ти ще си не къде, а в столицата на Германия (ще си намериш работа още преди да пристигнеш в Берлин).

2. Квартирите мисля, че ДА все пак е столица, но има и евтини (зависи къде се намират и т. н ще видиш вече сам/а)

3. Не работя смисъл.. изкарвам пари, но не от работа или не точно работа.

4. Аз съм от едно малко градче (г/д колкото Варна е) казва се Хам / Hamm, но сигурно след време ще се местим някъде другаде (защото града е малък и няма много работа и т. н)

Спокойно, това е Германия, а не България!! Ще видиш колко богата е тази държава и колко много дава : ))!

Послушай номер 3 : Виж информация в Интернет ако се интересуваш от нещо (конкретно) :pp

by. J

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e8f928554a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Здравей, Хам. Благодаря ти за отговорите ти! :-)

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: e8f928554a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Хей, J - Следиш ли темата? В кой град се премести? ! :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 12c868e549
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ясно, номер 1/4 е намерил цаката да смуче социални помощи.. Че и се хвали - "че видиш колко много дава". Еми, на мен за 2 години нищо не ми е дала! КАк стават тези работи - не знам....

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 2fa93e54b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   ХАХАХАХА, защо го подвеждате човека?? Берлин е най-затъналата в дългове немска провинция с една от най-големите безработици и с изключително много клиенти на социалните служби. Финансово издиша.

Германия не е България. Мислите си, че като в София има работа и в другите столици е така? Да, ама не. На юг има много повече работа и по-добри условия. Вярно, животът в Берлин е по-евтин отколкото в Мюнхен или Фрайбург, но това си има причина и тя е в по-ниската платежоспособност на берлинчани. Така че не го подвеждайте човека.

В Берлин идват страшно много хора от цял свят и всеки търси работа. Полша е на час път и от там има също много работници, често те пътуват чак до западна Германия, защото около Берлин е пустош.

Градът е огромен за българските стандарти и може да пътуваш по час в едната посока за работа, градският транспорт е от порядъка на 2, 5Е пак в едната посока само, месечната карта е около 80Е. Бензинът е към 1, 5/l, паркингът е платен в работни дни.

Климатът е северен, не толкова студен, колкото ужасно дълга и тъмна зима. Декември-Януари/Февруари се стъмва в 16ч. Пролетта почва през май, тогава се показва зеленкото. За мен е неприятно. Лятото съответно е светло до късно, напоследък имаше и жегави лета. Земята е равна и мочурлива, хълмове няма, има езера и блата, иглолистни гори и ниви наоколо.

Откъм храна има от пиле мляко, единственото, което не мога да намеря е козунак и боза. Много, много турци, които често държат хранителни стоки и в тях има много познати на българина продукти, вкл. и български (сирене, кашкавал). Ако пазаруваш от супермаркети можеш да минеш с около 200 евро на месец, но като си правиш сметката де. На кръчма хапване-пийване е поне 15Е, дюнерите са около 3Е, по хлебарниците има и сандвичи за около 2 Е.

С квартирите проблем няма, има голямо предлагане за всеки джоб.

Моят съвет: ако тепърва ще търсиш работа, Берлин не е добър адрес, огледай се за Бавария, Баден-Вюртемберг, а най-добре да имаш предварително уговорка за работа или поне пари за 2 месеца (1500 евро).

Успех!

ПС. И на мен никой нищо не ми е дал ей така, от 2001г. та досега, не знам колегата в Хам какви врътки прави. В чужбина си сам и разчиташ само на себе си, това е истината, нито тъжна, нито весела.

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: c7be5b9827
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Била съм в Берлин много пъти, а и не само. Не е кой знае какво има много по-хубави места, ако мен ме питаш. Климата е хубав не е много студено - поне според мене де - за разлика от Русия например където особено през зимата е... ;д иначе за живота аз не живея там само съм била на ваканция, но не беше пак казвам кой знае какво. Храната е хубава, но в хотела, който бяхме последният път ни донасяха всичко чрез рун- сервиз и така. За работа не мога да ти кажа нищо, но са ми казвали, че лесно се търси, ако имаш хубаво образование. В Мюнхен повече ми хареса отиди там по-хубаво е, ама все пак ти си решаваш. Щом си решил там ок. Аз не съм гугал за да ти кажа всичко с точност това са само мой впечатления. :))




Падналото ангелче :*

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 404c8fbcd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   здравейте нов съм в форума намирам се в берлин със съпругата си съм имам квартира и до там. По професия сме хлебари - ситничари, имах частна хлебопекарна в къщи, работил съм 15 г дървосекач, и най лошото е че сме без език (немски, англииски) не мисля че руския и румънския ще ми помогне в германия. Ще сме благодарни ако някой ни препрати при познати или на адрес за работа за което сърдечно ще сме благодарни. Наистена се уверих че в чужбина си сам, бяхме група тръгнали за работа на адрес но всичко излезе фалш и сега обикаляме от град на град двамата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker