Има ли смисъл да се връщам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121134)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Има ли смисъл да се връщам?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 3150 пъти
Има неща, които ме карат да се гордея, че съм българин и има неща, които ме карат да се срамувам и напоследък съотнешението между тях е 1 към 100. Все още не съм приключил с образованието си, но засега не виждам никакъв реален смисъл да се връщам като го направя, и тук дори не говоря за пари (които не са малък проблем). Просто ситуанцията в България е отчайваща, вече се опитвам да чета и да слушам колкото се може по-малко новини за страната, не искам да си припомням хаоса, от който съм избягал.
Да, със сигурност има и нормални хора в България, но техния процент като че ли намалява всекидневно. Аз не съм човек, който смята, че за модерно да се държи против родината си, но виждам ситуацията тук и виждам ситуацията в България и разликата не е малка. Не че тук е идеално и че всички са перфектни, но тук поне има някакъв ред и повечето хора се опитват да градят, а не да рушат.
Безспорно животът в чужбина не е от най-лесните, особено за чужденец, но се свиква, пък и човек се научава да бъде част от някаква общност. Има хора които се отнасят негативно към чужденците, особено към тези от по-западналите държави като нашата, но ето, че аз примерно често постигам по-висок успех от родените ми тук съученици и се старая да не им отстъпвам.
Сега някой може би ще си помисли, че ако всички тръгнат така да размишляват като мен накрая няма да остане никой в България, който да се погрижи за оправянето й, но какво мога да направя аз, единият човек, срещу хилядите, на които им е удобно България да е в това положение. За да се постигне нещо, трябва да има задружност, а в нашата страна всеки мисли за собствените си интереси.
Както и да е, на тема мога да пиша много и дълго, но голяма полза едва ли ще има. Та въпроса ми беше намирате ли някакъв смисъл да се връщам, въпреки всички неприятности? Вие, ако бяхте на мое място, какво бихте направили? Съгласни ли сте с мнението ми?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 79638fc958
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Специално аз бях в чужбина (в САЩ), но се върнах, някак си тук се чувствам на мястото си. В Америка също се чувствах добре, т. е. там го няма този проблем с приемането на чужденците, който го имат българите в Европа, но въпреки това тук си се чувствам най-добре. След като се върнах си намерих хубава работа, която ми дава нормални доходи и живея един спокоен живот.

Смисъл да се върнеш винаги има, особено ако го искаш,

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3382f0e7c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Приятелю, не забравяй, че България се обича най-много отвън. Сега си се устроил някак си, свикнал си със средата... Ами, продължавай! При тебе таванът на възможностите ти е още доста високо. Може да постигнеш много, в сравнение с България. Ако се върнеш, ще ти се наложи да свикваш отново с много от нещата, които сега си позабравил... И едва ли ще ти бъде много лесно... Не забравяй и това, че в България трудно би постигнал това, което може да направиш в една уредена държава. Само като се сблъскаш с местния феодал, който разпределя баницата, с произвола и завистта при оценяването ти, ще започнеш да мислиш за връщане. Но може и да е късно...

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: a7f2591877
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   „Та въпроса ми беше намирате ли някакъв смисъл да се връщам, въпреки всички неприятности? Вие, ако бяхте на мое място, какво бихте направили? Съгласни ли сте с мнението ми? “
Няма правилно и грешно мнение. Всеки си решава сам и си носи последиците от това. Аз лично избрах да се прибера след завършване на висшето си образование в чужбина. Много от познатите ми също го сториха, други пък останаха. За мен лично е важно как живея в сравнение с другите хора в страната - не абсолютнотния стандарт, а релативния (сравнителен) стандарт. На Запад щях да получавам поне с 30-40% по-малко пари от местните с моето образование да не говорим, че никой нямаше да ме назначи на ръководна позиция. В България АБСОЛЮТНО печеля много по-малко, отколкото бих печелила в чужбина, но съм с ръководна позиция, наемите са 5 пъти по-ниски, дори си купих свое жилище в последствие /цената е 1/7 от цената в града, в който живеех на Запад, а кредит ми дадоха от Западна банка на 2% лихвица :)))/, карам хубава кола, за която плащам буквално 5 пъти по-ниски застраховки, имам близки хора. В началото нямах приятели, защото се върнах в голям град, в който не познавах никого, но точно за 2 седмици имах и компания, и приятели. Доволна съм за себе си, но не казвам, че е за всеки. Аз сама съм решила да отида да уча в чужбина и сама реших да се върна. Важното е да имаш предварително работа, ако се връщаш. Западните фирми и в България плащат добре на хората с добро образование /до 5000 евро нето за машинни инжинери със западно образование/, но да - няма да взимаш абсолютно толкова, колкото би взимал на Запад - сравнително обаче не само ще си средна класа, но дори и заможен, да не кажа богат. Имам познат-чужденец, командирован по проект в София и не може да си изхарчи парите! Бил планирал да харчи по около 2000 евро, но с неговите навици на живот не успя и 1000 лв. да изхарчи :)
Абсолютната заплата е важна, ако държиш на неща като неупотребявани автомобили, екзотични почивки, скъпа електроника.
Ако взимаш в България дори 1/2 от заплатата на Запад можеш да живееш много добре, но автомобилът ти ще е употребяван, ще имаш Самсунг вместо iPhone и ще правиш почивка на Черноморието, не в Азия да кажем, макар че и това е относително - с мои приятелки бяхме тази година на почивка в Австралия... много е модерно в момента да се обикаля из Азия, САЩ и Европа и доста българи могат да си го позволят. Познавам хора, които обикалят страни като Виетнам, Лагос, Индия, Тайланд и т.н.
Проблеми има много, но не всеки живее зле в България, така както не всеки живее добре на Запад - въпросът е ти да избереш най-доброто за теб, а това за всеки човек е различно!!!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3972621198
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ем според мен си стой по-добре на запад, устрой си там живота и си живей. Тука кое ни е наред? Сигурността ли, образованието ли, здравеопазването ли или пък социалната политика? Да ти кажа ли? Нищо и все по-зле ще става за напред. Според мен тука преспектива няма...

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 57ae1ff663
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Аман от заблудени душици... кво ви пука и кво се гордеете с България, сори че го казвам ама един живот се живее и какво от това каква ни била историята, патриотизма и незнам си какво още. Живееш там където имаш условия да се развиваш и живуркаш пълноценно, а не където мизерстваш и се чудиш от какво да се пазиш и как да си платиш сметките....!

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: e93c5dfeab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Да, наистина изборът е само твой!
Аз също живея в чужбина от доста време и определено не ми се връща при сегашната ситуация в България. Иска ми се да вярвам, че съвсем скоро нещата ще се оправят, но на-дали!
Факт е, че в чужбина вина ги си оставаш пришълец. Ако ще и 50 години да живееш в една държава.
Факт, също така е че Българя се обича най-много от чужбина (както добре го е казал No. 2).
Поради тази причина съм намерил собствена формула - работи и живей в чужбина, а когато дойде време за почивка - прбирай се в България. Поне на мен ми действа разкошно.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4721aa8c3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "но какво мога да направя аз, единият човек, срещу хилядите, на които им е удобно България да е в това положение. "
Нищо не можеш да направиш. Какво да направиш? Гледаи хората в Българя почнаха да се самозапалват. Всеки човек първо трябва да търси и открие своето щастие. Не можеш да си щастлив в общество от нещастници. Така че всеки първо трябва да гледа да оплете своята си кошничка. Един успял и интегриран човек в чужбина е по-щастлив от един мизерстващ и отчаян човек в Българя. И обратното важи- един българин с хубава работа в Българя е по-щастлив от един мизертсващ и ниско платен емигрант, които едва свързва двата края. Всичко е въпрос на личен избор.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 441b67f2ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Съгласна съм с №5. Какво толкова му мислиш? Много ясно че ще останеш там където се чувстваш най-добре. Ако живееш добре, защо ти е да се връщаш обратно тук за бога? Дори и с висше образование да не можеш да си намериш работа, а дори и да си намериш да взимаш мизерна заплата. Живей си живота и не прави грешката да се връщаш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker