България или Чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121134)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

България или Чужбина
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 4962 пъти
Здравейте хора от много време насам чета историите ви, но сега реших да напиша и аз нещо. Така аз съм момче на 18 години в чужбина в една хубава и слънчева държава вече 2 години. Уча тук и ми харесва доста, имам приятели тук, семейството ми също е тук, имам и приятелка. Та, въпро са ми е как мислите да остана тук или да се върна в България след завършването ми. Не знам как да постъпя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това е решение, което всеки сам трябва да си вземе. Ако обаче си в Испания или Гърция имай предвид, че в следващите 10 г. там бъдеще за младите хора няма. В България вярно животът е труден, но има развитие.
И все пак - всеки трябва сам да взима такива фундаментални решения за живота си. Аз лично навремето отидох да завърша образованието си в чужбина (Северна Европа) и се върнах в България да правя кариера, за което не съжалявам.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 80ea6ade7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Този въпрос е риторичен. Естествено остани в чужбина.

Нямам нито един познат, който е заминал и се е върнал. Имам няколко, които се върнаха от Испания, Гърция и Исландия, защото било криза. Стояха по 2 месеца и като им дадоха по 300 лв и си тръгнаха веднага с думите: Там, колкото и да е криза, пак е сто пъти по-добре от Бг, защото и 2 дни в седмицата да работиш, пак ще живееш по-добре отколкото с 300 лв Бг. Вероятно си се откъснал от действтелността в Бг и не осъзнаваш, но ако се върнеш, ти даваш макс. 3 мес. да издържиш. Не казвам, че няма плюсове или че в чужбина всичко е мед и масло. Естествено някои хубави неща, които ги има тук, ги няма там. НО ако претеглиш всички плюсове и минуси, определно в чужбина ще си си много много по-добре въпреки някои минуси.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 7c3f30d663
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

3.   Където и да идеш... колкото и добре да живееш, ти оставаш ЧУЖД там...

Свободен и на мястото си, се чувстваш единствено и само - в Родината си... Земята, която те е родила и която е твоята майка!

Останалия свят, за теб остава чужд.


Отечеството е свято нещо... Над него не може да има нищо по силно и по голямо!


БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСЕКИГО !!!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f137bb26d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз си задавам този въпрос.. макар, че ще завърша след 1-2 години. Всичко много ми липсва (най - много хората, но все пак.. камъка си тежи на мястото.. няма как) Родина все пак. Колкото и да е зле.. и въпреки да знаеш, че няма да се оправи в следващите 10 години дори и вече да излезем от кризата, защото да достигнем стандарта на живот както е в Германия примерно (там живея и аз) ще мине много.. много време.

Навсякъде да е чисто, подредено.. хората по усмихнати и т. н.. МНОГО ТРУДНО, но.. не е и невъзможно :)!!

Аз честно казано ако бях на твоето място.. бих си събрал малко повечко парички.. и бих заминал за България. И там някой друг бизнес ии.. така живееш :P Знаеш си езика, хората, местата - ВСИЧКО!! И се чувстваш много по добре.. не като гостенин, а като у дома си :))

Има развитие както каза номер 1 # Да вземем пример Great Wall, вече се произвеждат автомобили в България!! Малко или много започваме да влизаме в крак, но това не става само от 1-2 фирми или компании.. трябва малко повече хъс. Малко повече износ към Европа, по големи продажби, печалби и т. н. Най - вече ни трябва по добро и хубаво правителство.. за напред надявам се нещата да се оправят :).

Като се има предвид, че ти ще заминеш с доста хубави пари (ако са €.. тогава в България стават лева.. ) едно е кажеш 500 €.. друго е да кажеш 1 000лв. не е ли така :D? Валутата е фиксирана.. ДА, но в България е по евтино :) Примерно тук в Германия 1 хляб струва.. да речем 1, 20 €.. това в България са 2, 40 лв... за толкова ти ще си вземеш няколко хляба. (това е просто 1 пример.. и другите хранителни продукти и напитки които са от човешка нужда и там е по евтино - в България). Пък за живеене ти ще си прецениш колко ти трябват :p Много зависи от това с какви пари тръгваш. Какво смяташ да правиш с тези пари и т. н.

Може пак да започнеш работа някъде или да си отвориш магазин или нещо друго - бизнес =]]. От друга стана родителите ти могат да ти помагат малко или много когато закъсаш. Първо се поинтересувай как е в България.. питай хората колко пари са им нужни на месец за да си покриват разходите и колко им трябва за храна, дрехи и т. н за живеене. После помисли на теб колко ще ти трябват.. и какви сметки се налага да плащаш. И вече си събираш парите и.. ловиш табелата " Welcome to Bulgaria" :D

Успех от мен, като пристигнеш.. пиши пак (следя темите относно "чужбина" :D :P ) Да разкажеш как е, що е.

Между другото.. това ти го казва момче на 15.. почти 16 :D :) Good Luck пич!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   Номер 2, не съм съгласна с теб. Явно ти самият и 1 ден не си бил емигрант, нали? Опитай - отиди да береш ягоди за поне 1 месец, после философствай.
Лично аз познавам поне 10 човека, които се върнаха заедно с мен, след като завършихме в чужбина.
Колкото до Автора - погледни малко хората на протестите. Да не мислиш, че тези млади хора с деца, велосипеди, кучета, таблети живеят зле? Особено в София и големите градове едни 40-50% от населението си достигаме западен стандарт, ако не и по-висок. Всичко е относително. В България абсолютните доходи може да са по-ниски, но реално можеш да си закупиш повече стоки и услуги с тези пари и да живееш с пъти по-добре.
300 лв. в Германия (виж примера на 2) ти стигат точно за да си платиш сметката за ток и интернет, ако живееш сам и се отопляваш на газ, която сметка ще те изненада на края на годината и ще е четирицифрено число в евро (за сам човек). Там 80% от населението не притежава нищо (дори колата е на лизинг). Живее се от ден за ден. Храната не е по-евтина, а е поне с 30-50% по-скъпа от у нас, а в последните 3 м. цените са се качили с близо 2% /инфлаципя/, на храната към 5%. Мит е, че храната в Германия била по-евтина. Само най-ниско качествените продукти, достойни за прасетата са евтини, за да има лапане за тамошните бедняци (особено турците), но за това ли отиваш да живееш там? У нас всеки бедняк на село яде по-хубава и качествена храна.
Ограниченията у нас са само за неща като нови автомобили или екзотични екскурзии, но и те не са проблем за доста от хората, които познавам. Всичко зависи от образованието, квалификацията, амбицията ти и най-вече от претенциите. Да, в България материално животът е по-труден за множеството, но от теб зависи дали ще си от това множество или ще си осигуриш по-добър от средния стандарт. За ниско образования, мързеливият и простият обаче определено на Запад е по-лесно (социални помощи), но ако искаш сам да постигнеш нещо, у нас имаш повече възможности от там като емигрант. На Запад си оставаш винаги емигрантът, винаги на дъното на социалната стълбица. Какво като немци, французи и белгийци ще живеят добре? Ти само ще ги гледаш от страни докато в България ти можеш да си сред тези 50% от жителите на големите градове, които живеят добре и събират погледите с постигнатото - коли, къщи, начин на живот.

Пълен хладилник и у нас ще имаш винаги, но у нас се живее добре с по-малко пари. Всеки може да си позволи богат социален живот, най-вече, защото той у нас е безплатен, а на Запад е свързан и с много средства за ходене на разни концерти, ресторантите и кафетата са скъпи дори за средната класа, почивката се постига с редица лишения, докато в България и климатът, и природата са ти оптимални и не струват големите пари. Ти решаваш.
от 1

 
  ...


...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 2bdc6516df
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   и какво ще дириш в Бг, хората се чудят как да избягат, тои се чудил дали да се връща, аз съм три години навън, изобщо не ми се прибира в БГ, евентуално лятото се прибирам и то за много малко, изобщо не ми се стои в тази сива дупка там

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f094f3d4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

7.   Номер 5, ще се съглася с теб, ако ми обясниш как аз с 24 часа работа на седмица (само през уикенда) успявам да си платя квартира в град в западна Германия, храна, здравна осигуровка и развлечения от време на време. Нашите ми помагат само с таксата за университета и самолетните билети до България. Храната не е толкова по-скъпа, ако пазаруваш от Лидъл или Алди. Не мисля, че е храна за прасета след като е претъпкано с германци, а не само с бедни турци, както ти твърдиш. Качествена храна не съществува в 21ви век, освен ако не живееш на село.
Авторе, това си е само твое решение, само ти знаеш от какво се нуждаеш. Ако искаш сигурна работа и висок стандарт на живот, то тогава си остани в чужбина. Ако ти е драго за България, прибирай се. Но след като семейството ти е там, приятелката, приятелите, всичко... не става дума за икономика и пари. Ти си имаш нов дом и очевидно се чувстваш добре там. Дори да е Испания или Гърция, пак е по-добре.
Разберете го, хора. Не става дума за пари и за развитие. Ако виждам, че има смисъл да се върна в България, ако виждам, че данъците ми отиват на правилното място и подпомагат икономиката на страната, ако виждам, че бялото население не се затрива, бих се върнала, бих си жертвала сигурността тук. Ако трябва ще получавам 500 лева и ще плащам 200 данъци и 200 сметки, ще живея със 100 лева, но ще знам, че това е само преход и че така осигурявам Българията на децата ми, каквато аз съм нямала. Ще го направя. Но не е така. Ще плащам данъци, с които ще се хранят напълно здрави и млади роми, ще пълня гушите на политици, които ще си въртят далаверите за моя сметка и децата, и внуците ми ще търпят същото... е няма как да стане. Що се отнася до развитието, това са европейски проекти. След има няма 20 години ще се окажем на същото положение като Гърция- развити, но със един огромен минус във сметката. Няма безплатен обяд, всичко се връща с непосилна лихва.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 6e7f4739a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

8.   разбира се, че чужбина. а на тези многознайковци по-горе, от сорта на номер 5, ще кажа, че има невероятно сбъркани представи :) Мили хора, това, че вие сте отишли и не сте успели, нито сте могли да се адаптирате, ви е превърнало в едни хейтъри. Хейтъри, които виждат грешките във всичко останало, но не и в себе си. Разбирам ви, несъзнателно търсите оправдания за неуспехите си и пред собствената си съвест :)) Номер 5, ти донесе от 9 кладенеца вода, само и само да ни убедиш колко е "зле" в Германия и колко много може да постигнеш в България. Съдейки по писанията ти, начина на изразяване и описанията, не ти давам повече от 25г.
За протокола нека добавя и аз нещо. Аз също завърших образованието си на запад и останах там. С тази разлика, че се борих и си намерих квалифицирана работа. Водя повярвай ми, добър лайфстайл, така че сметките не представляват абсолютно никакав проблем вече. Имам и среда (социален живот), познавам много хора, при това от всички краища на света, което е и още по-интересното. Разликата е, че докато ти, номер 5, си следвал/а и си живяла в Германия, си се затварял/а в черупката си, и определено компанията ти е била съставена предимно от българи, нали? :))) Хейтърското ти мислене е присъщо за такъв тип хора.

И не си падам по клиширани фрази, но ще си позволя да използвам една- на крива ракета, космосът и е крив!
Казах какво мисля и не възнамерявам да си губя времето повече

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 2188dd5e47
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   В зависимост от образованието, опита и интересите си, в България също може да имаш прилично ниво на живот. А в зависимост от съзнанието си и очакванията си може и да си щастлив. Номер 4 ти даде добра идея - ако си предприемачески настроен да събереш малко пари в чужбина и да инвестираш в нещо в България (само да не е квартален магазин) :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   От 5 до 8 - нещо се бъркаш. Много добре се бях адаптирала накрая, честно казано. Имах си приятели и сред българите, и сред местните, но просто ми предложиха много добра работа в България и така се върнах. Половината ми познати си останаха и имам база за сравнение. Нито собствено жилище си взеха, нито могат да си позволят почивките, които прави моето семейство, нито деца имат (аз имам двечки), нито особено успешна кариера. Да, среден начин на живот в най-добрия случай постигат с много работа и мрънкане (мрънкат ми редовно по скайп и фейса), но повече?
У нас много по-бързо си направих и компания, и имах автоматично по-богат социален живот, а и по-висок стандарт на живот.
Езикът си го знам почти без акцент иначе, контактна личност съм и не съм имала проблемите на Автора, но познавам достатачно българи, които са ги имали и просто го съветвам да опита, ако не се получи - винаги може да се върне човек. Изборът си е лукс - не всеки го има.

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   До 7
„ Номер 5, ще се съглася с теб, ако ми обясниш как аз с 24 часа работа на седмица (само през уикенда) успявам да си платя квартира в град в западна Германия, храна, здравна осигуровка и развлечения от време на време. Нашите ми помагат само с таксата за университета и самолетните билети до България. “

Еми не знам - аз лично сама се издържах и работих към 40 часа на седмица - всичко съм си плащала сама, защото моите родители не са от богаташите и пак забелязах огромните социални разлики. Не говоря за метериалното - това е едно на ръка, а просто има социални класи, които са непропускливи и ти като емигрант (особено български) си под вечно подозрение.
Не знам ти как с 24 ч. работа избиваш, но определено с под 2500-5000 евро чисти в Германия (зависи от мястото) ти не принадлежиш към средната класа и най-трагичното - не можеш да си позволиш богат социален живот, защото там пак казвам той е свързан с разходи. Моите състуденти например ходиха всяка събота и неделя на ски, докато аз бачках, понеделник да не мислиш, че с мен ще си пият кафето за 3 евро - не, ще си го пият с компанията, с която ходят на ски. Така се събират нещата - шопинг в Ню Йорк, почивка в Азия? Не можеш да си го позволиш? Къде си тръгнал, Джанъм.
Да не говорим, че едно излизане ти е поне 100-150 евро разход и хората излизат рядко. Животът ти е от работа - вкъщи, спестявайки за лизинга на колата (много си гледат колите) и за почивка (също признак на статус).
Не знам, аз поне живях в много скъп град с висок стандарт на живот, където на 18 г. родителите на моите състуденти им бяха купили Мини Купър за момичетата и БМВ на момчетата. Е, мога да ги поканя да се повозят в метрото, но ще е временно. Нормално е това.

Всеки си прави изборите в живота.
Аз избрах да се развивам в страната си, да не ям боклуците от Лидл и Алди, пълни с хормони и изкуствени увкосители (от които развих и алергия), а и честно казано чисто материално живея по-добре. Нямала съм проблеми с интеграцията, дори се омъжих за немец, но избрахме да живеем в България и до сега още 2 негови роднини се заселиха у нас и тук не става дума за бедни и изостанали германци, а за хора с възможности и образование. Правете си сметката дали е толкова лош животът у нас щом сума ти Западняци го предпочитат. Не са прости тези хора, да знаете.
Другият път като се приберете на почивка в България се огледайте - пълно е с немски и други чужди фирми, дискаунтери, дори пред „Метро“ ще намерите немски вурстове - всичко това са следите на немската общност у нас, които са хиляди хора, избрали да се пекат на българското слънце и да се наслаждават на начина на живот у нас. Да не говорим за евреи, руснаци и много други националности. Само руснаците притежават междувременно 8% от жилищата у нас или 1/4 от имотите на Черноморието. Доста си живеят у нас и целогодишно. Вървете на тях да им разказвате, каква сива дупка била България или го кажете това на съпруга ми. Обиколете малко из България поне виртуално и погледнете имената на хората в най-висшия мениджмънт на мултинационалните компании... все западняци (канадци, американци, австрийци, Западна Европа, Русия) - как мислите, дали са нещастни у дома?
Погледнете автобиографиите на българите по ръководните постове. Доста сме завършили в чужбина. Сигурно не сме се върнали, за да гладуваме и мизерстваме, а за да живеем по-добре. Това е моят избор. Всеки има право на свои си избор. Самото право на избор си е вид лукс. Питайте нашите родители дали са го имали! (не говоря тук за принадлежащите накомунистическите вихрушки)

Всичко е до нагласа. Човек може да е щастлив и у нас, и в чужбина. Човек може да е беден и у нас, но и в чужбина. Използвайте изборите в живота си, за да не съжалявате после. Винаги има възможност за крачка назад, но първо трябва да направиш една крачка напред, нали така?
Най-лесно е да не променяш нищо и да тъпчиш на едно място, мрънкайки и оплаквайки съдбата си.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f094f3d4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

12.   Ясно, номер 5, ти просто искаш да си от висшата класа. Аз нямам подобни претенции. Искам да съм заобиколена от хора, които обичам и парите да ми стигат, и да знам къде отиват. Не ме вълнува нито шопинга в Ню Йорк, нито скъпите коли, нито пък ме интересува мнението на околните. И няма да ти казвам храната в България от къде точно се внася, ако не е собствено производство.
А заселващите се чужденци в България... Ако си взимам немска пенсия или пък съм си спестила пари от времето ми там, то България е една прекрасна държава за харчене на пари и живот. Ако пък съпругът ти работи в България и се издържате така, значи човекът обича приключенията. Или и той като теб иска да го приемат за някой от висшата класа.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Номер 12, уважавам мнението ти, но май забравяш, че у нас няма класи, камо ли висша (ха!).
Класи имаш на Запад, където хората са нямали 50 г. комунизъм и 500 г. Османско робство (и при двата режима класите са били отречени).
В България чисто исторически погледнато ти нямаш класи, имаш материални различия, но не и обособени класи. На една маса може да стои и най-големият богаташ, но и шофьорът му, а после първият да се ожени за дъщерята на втория без да предизвика скандал. Опитай се това да го сториш във висшите кръгове на Франция или недай си боже като английски аристократ.
Мен не ме вълнува шопинга в Ню Йорк, но това не значи, че не вълнува хората, с които съм учила и съм общувала в университета. Става дума за начин на живот на една определена класа там, която не допуска други хора до себе си - не само емигранти, но и местни, родени в по-долна класа дори да са достигнали до някакво благосъстояние в последствие. На Запад да не говорим, че не учат в университет децата на емигранти някакви, а изключително на високата средна класа, това е лукс, определен за 20% от населението. Дори децата на ниската средна класа не учат в университет, а и нямат тази потребност. Много е важно от какво семейство идваш, ако не е и най-важното и без да се усетиш можеш да се окажеш изолиран - не става дума тук само за българи, а изобщо. Пълно е с т.н. „основени“ немци - самотни хора, които в крайна сметка щъкат из българската общност, защото българинът съжалява отритнатите и още от детската градина е учен да си играе с всички другарчета, нали.
Особено драстично е положението във Великобритания, САЩ, до някъде в Испания, където се почва с частната детска градина, през елитен интернат към елитен университет и в крайна сметка се стига до това, че роден в една класа ти си умираш в тази класа. Четете критиките на Амнести интернешънъл в тази насока.
Е, аз нямам претенции да съм от висшата класа, но бях свикнала от България да общувам с хора с някакво образование, обща култура, каквито на Запад притежават само принадлежащите към средната и особено към високата средна класа и нагоре, а като емигрант обикновено нямаш досег до тези среди. Пак казвам, че не говоря за себе си, защото аз чрез съпруга си получих входно билетче и автоматично роднини, среда и семейство, които по една или друга причина (и по случайност) сега идват един по един и се установяват в България.
Не сме дошли да харчим някакви готови пари в България, просто имаме хубава работа и живеем добре. Млади хора сме, не сме пенсионери да имаме пенсии. Такива са и хората от средата ни - има доста чужденци у нас, предимно образовани и с високи позиции, но са добре интегрирани, защото българите са контактни, не изключват никого и бързо се учи така и езика, докато в Германия например има цели квартали от турци, които не говорят немски, а и не им се налага - от продавача на плодове до местния кмет - всичко турскоговорящи.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 6e7f4739a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

14.   Номер 5, интересно ако си толко "успяла" в България, при това със собствена фирма, богат социален живот и 2 деца... защо толко се хабиш да пишеш, да се обясняваш и да се доказваш на непознатите от сподели. нет, бе скъпа? от къде това време за един проспериращ в личен и професионален план човек? Хаха, не на мене тия. Нещо много ти е спешно да убеждаваш другите и себе си в полза на идеята да се остане в България ;)

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f094f3d4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Има си класи и у нас, да ти кажа, просто не са така ясно проявени. Попитай някое бедно дете от село дали може да дружи с богатите софийски деца (да кажем) и дали може да си позволи техните забавления. Или пък виж колко циганчета или турчета дружат с български деца и каква война става, ако видиш ли, някоя българка вземе, че обикне ром. И аз няма да се зарадвам на ромски зет- това си ни е в кръвта.
Щом се чувстваш добре така, това е най-важното и никой не се опитва да те кори. Не мисля, че така помагаме на автора, така че е по-добре да се коментира само по темата.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 92a225a80d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   №5 Не съм №2 Но не съм съгласна в никакъв случай с теб.
1. ако си завършил образование, защо ще трябва да береш ягоди?

2. " едни 40-50% от населението си достигаме западен стандарт" Какво имаш предвид под "западен стандарт". За мен западен стандарт е всеки водопроводчик да живее както водопроводчикът на запад. Ти сравняваш неправилно в момента живота вишистите /високи спициалисти/ в България не е равен на живота на среднистите на запад, равен е на живота на тези с основно образование. Един таблет е 100лв, но качеството му какво е!!! Притежаването на велосипед на цена от 150-200лв не е равно на притежанието на велосипед от 800евро, просто велосипедите са доста различни. Като притежаването на Трабант 1980г не е равно н притежаването на Тойота 2010г, независимо че и двете са автомобили.

Сравняваш Германия с България ето прецени сам/а: Е ли вярно?
Зависи колко харчиш, но сметката за ток и интернет може и в България да надвиши 300лв. Може ли?

Четирицифраната сума за отопление веднъж годишно не може да плашиш, защото може би не си живяла на парно в България. За година всеки Българин живеещ с парно отопление плаща четирицифрена сума, дори да ги обърнеш в евро пак е четирицифрена. Вярно ли е?
Лъжа е също, че 80% от населението на Германия не притежава автомобил, я пак провери. 82 милиона души, колко и какви автомобила притежават. Тогава ще ти кажа колко от населението в България притежават автомобили.
Сравнявай цените на храната с цените на точно същата или подобна храна, не македонски домат на пазара в България с био домат на пазара в Германия.
У нас бедният селянин яде по-хубава и качествена храна, ако си я отгледа, по същия начин бедният германец живеещ на село яде по-хубава и качествена храна, картофите се копаят както у нас така и в Германия. Разликата е че германецът живеещ в германско село има по-голям шанс на работно място или ако произвежда зеленчуци има по голям шанс да продаде произведеното, и още Германец дори на село с мотика да копае зеленчуци няма да видиш, ако видиш снимай, всичко там се обработва с машини. Машината заместваща мотика се нарича фреза. Тръгни по селата и питай бабите колко човека от селото имат фреза или трактор.

Най голямата ти лъжа №5 е че 50% от населението живеело добре с коли, къщи и начин на живот. Знаеш ли че България има население от 7 282 041 души, не провече от 800 000 имат всичко /собствено жилище и кола и долу горе стандарт на живот/. Което прави не повече от 12 %, за сравнение в развитите страни този процент е над 40%. Да виждаш препълнени паркинги на блоковете но колко човека живеят в дадения блок? В частност нашия средно статистически блок паркингът е препълнен имаме общо за блока 98 автомобила, а в блока живеят 686 души над 7 годишна възраст /така сме ги декларирали, защото те плащат вход/. Това колко процента е?
Над 20% от обитаваните жилища в България според преброяването 2011г, нямат баня и тоалетна вътре в жилището, ти ми говориш за 50% население с висок стандарт на живот. Осъзнаваш ли? Да 45% от домакинствата имат автомобил, но колко членно е това домакинство, ако говорим за процент трябва да сметнеш колко автомобили има в българия на човек от населението. Не можеш да кажеш че половината от населениет оимат автомобили когато автомолибите в България са 1 300 000, а хората 7 милиона.
И накрая, пълен хладилник ще имаш в Блъгария само ако си вишист и с добра заплата, но пълният хладилник не е критерии за добър стандарт.

Според данните на Евростат през април 2013г повече от милион и половина българи живеят в бедност, а всеки втори българин е заплашен от живот в мизерия.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 15 (от 5) - има някакви елементарни социални различия и у нас, но няма непропускливи класи. Идвам точно от село, в което дори с циганчета сме си играли и в последствие като отидохме да живеем в града пак нямахме проблеми.

За инфо на номер 14 - в майчинство съм и имам повечко време в момента. За съжаление моите познати, които останаха да се блъскат в чужбина дори не успяха да създадат деца и семейство, което мисля е най-голямата трагедия особено на учените българи в общността ни там. И това е феномен не само сред докторантите, но и сред завършилите магистър и бакалавър, които после трябва да се блъскат и от работа вкъщи без възможност за богат социален живот. Жалко, но факт.
Хайде, чао от мен, нямам какво да казвам повече, а и задълженията ме зоват - да напомня, в България сме с час напред.

Номер 16 - спокойно. Аз сравнявам живота на висшистите, тесните специалисти и управленските кадри в България с тези на Запад. Не съм била водопроводчик, за да говоря за тях, но щом казваш.
Колкото до разни джаджи - имаш право, сравнително скъпи са у нас, ако изключим бялата и черна техника, но за мен лично колелото за 200 лв. си е също колело, колата на 1 г. си е също толкова кола като чисто новата и т.н., но най-важното - у нас можеш сравнително лесно да станеш собственик на недвижим имот, на собствено жилище /97% от българите притежават недвижимо имущество, 95% от влоговете в банките са на частни лица/, докато в Германия само 18% от населението притежава собствено жилище, а влоговете и имуществото са собственост на 1% от населението чрез някакви офшорки, фондове, организации. С две думи-разпределението на националното богатство е доста по-неравномерно.
Всеки водопроводчик у нас има някакво жилище, може и да е панелно, но си е свободен човек. В Германия същият този водопроводчик живее под наем, има кола на лизинг и кредитна карта на червено. С две думи - живее на заем и под наем.
„Над 20% от обитаваните жилища в България според преброяването 2011г, нямат баня и тоалетна вътре в жилището, ти ми говориш за 50% население с висок стандарт на живот.“
Говоря за населението на СТОЛИЦАТА и на ГОЛЕМИТЕ градове. Баба ми на село няма вътрешна тоалетна, но не смятам, че има лош начин на живот. Тя така си е свикнала да живее и не дава и не иска да има тоалетна у дома. Повечето от селото мислят като нея. Нима живеят зле? Всичко е до гледна точка.
И пак казвам - говоря за ОБРАЗОВАНИТЕ ГРАЖДАНИ на ГОЛЕМИТЕ градове. Живяла съм в големи градове и сред такива хора. Не сравнявам ниско образованите, необразованите и безработните, които на Запад имат по-добър начин на живот, защото има социална система, а и работа за ниско квалифицираните хора, която им позволява поне да си напълнят хладилника. Този феномен не отричам, но според мен има и възможности и у нас да си напълни човек хладилника и то с по-малко работа и усилия. (на село е пълно с дворове) В моя квартал в България семействата имат по 2 коли. Едната е обикновено е по-старата кола, която хората все по-често запазват като втори автомобил.
Но, ако автомобилът ти е признак за стандарт на живот, то горкичките холандци, които го карат на велосипеди - те би следвало да са най-бедните хора на света. Ние също нямахме кола преди да ни се родят децата. Изобщо - в големият град за какво ти е кола? Колата ли ти определя качеството на живот? Ами то и в Ню Йорк хората нямат коли, да се самоубиват ли?

Дали ще си щастлив не се определя от това, което ИМАШ, а от това, което СИ, ама за да стигнеш до този извод първо трябва да прочетеш две книги до край, да помислиш малко за живота си и да мислиш отвъд пълния корем т.е. да си поработил малко, за да го запълниш и да можеш да отделиш време за по-висши цели в живота.

И 10 коли и 20 велосипеда от 800 лв. да притежаваш, каква стойност имат, когато си нещастен някъде?
Чисто субективно е обаче кой какво иска в живота. Аз съм си направила избора и хора като Автора могат да го разберат. Хората, които не са живяли и 1 ден като емигрант, според мен, нямат право да говорят. На чужд гръб и 100 тояги са малко.
Уважавам различното мнение на хора-емигранти, които са останали. Защо не? Може би за тях пълният хладилник е бил по-важното, а и са нямали друг избор, но образованите и квалифицираните хора по принцип винаги имат избор, отвъд дилемата за пълния хладилник. Просто казвам, че има и обратен път към България, който не е за пренебрегване, има и хора като мен, като познатите ми, но не отричам, че става дума изключително и само за образованите, квалифицираните хора - Е. например е във висшия мениджмънт на ЕВН, прибра се също веднага след завършване на висшето си образование. Всеки си знае, какво иска от живота. Аз не мога да говоря нито за българското село, нито за изборите на нискоквалифицираните, необразованите и трайно безработните хора. За тях може би емиграцията е най-доброто решение. Между другото, бедността е относително понятие - за африканеца да имаш 2 долара на ден е богатство. Според Амнести всяко трето дете в Герамания живее в бедност, но нали се сещаш, че неговата бедност е винаги измерена релативно, не абсолютно. Абсолютно погледнато един африканец не би открил бедност дори у нас, защото всички имаме да ядем и да живеем в нещо - дори циганите не умират от глад по улиците и според стандарта на африканеца дори може да се окажат богаташи.

Успех на всички Емигранти, Имигранти и кандидат Емигранти. И умната. Всичко е въпрос на нагласа, желание и способности. Човек може да живее добре навсякъде, да живее зле навсякъде.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: d9076cb1a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Номер 2 до номер 5

Въпреки леко невъзпитания тон ще ти отговоря. "Философствам", защото съм живял в чужбина (макар и да не съм брал ягоди - благодаря за сарказма и иронията) и съм се върнал поради лични причини. Знам много добре кои са плюсовете и минусите и на Бг, и на чужбина.

Затова писах, че макар и да има някои минуси, като претеглиш всичко, в чужбина си е 100 пъти по-добре.

Няма да задълбавам и да пиша какви са предимствата и недостатъците. Мисля, че всички се досещат малко или много.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 92a225a80d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Ех №17 вишистите значи ОК вишистите да са. Заплата на вишист германец средно 5 000 евро, заплата на вишист във България средно 900лв не забравяй вишистите в БАН и вишистите на държавна служба като лекари, учители, соц работници, мед сестри, акушерки, пом Фармацевти и т. н.

Доколкото виждам от коментара ти и от велосипеди не разбираш. А и кои вишисти и колко от тях имат собствени автомобили на 1 година в България. Аз ти говоря за 30 годишни автомобили, ти ми сравняваш автомобили от 1 година!? !? !

Да бе у нас "97% от българите притежават недвижимо имущество" и как става това, има общо 7, 3 мил. жители и около 3, 9 мил жилища? Сравнително лесно унаследяваме жилищата на починали родители и живеем при тях до към 40г възраст. Виж "Данни на Евростат сочат 55, 7 на сто от младите хора в България на възраст от 25 до 35 години продължават да живеят с поне един от родителите си. "

А причината точно Германците да не притежават собствено жилище съм ти я разяснявал в друга подобна тема и нямам намерение отново да го правя.

Колата №17 ти предложи за добър начин на живот в коментар №5 "живее добре с коли, къщи и начин на живот"

"да помислиш малко за живота си и да мислиш отвъд пълния корем т. е. да си поработил малко, за да го запълниш и да можеш да отделиш време за по-висши цели в живота. "
Разликата е там, че както ти писах в №16 Евростат изчислили, че 50% от българите независимо, че работят редовно са застрашени от празен стомах. Животът в България застрашава 50/50 да си с празен стомах работейки, а сега бъди щастлив.

Лошо намеси африканците, защото те отдавна не се радват на 2 долара, това беше преди 20 години. В днешни дни български депутат казва "Нашите доходи са по-ниски от доходите на редица африкански държави" №17 ако желаеш мога да ти намеря точните данни с държавите в африка да ги сравним.

И последно №17 Автора е на 18 години и още няма висше, пита да се върне ли, тази година със неговото средно образование. Загря ли А вишистке!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 72ff7b1f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   Оле чета ви коментарите и се смея. Как може да говорите така за родината си. Нима ние сме толкова зле колкото описвате. Знаете ли, че България и най-добрият износ на билки в света. Знаете ли колко чужденци са казвали, че България има най-красивата природа на света и заради това идват. Нека бягайте при Америка за едни пусти пари като сте такива материалисти гледайте им сатанинските храмове и готическите магазини като сте толкова умни. България има неограничен брой литри вода и както казват, че ще настъпи криза в това а? Оценявайте колкото си щете не ми правите впечатление за това. Станете сатанисти като всички заради пари нали ви е толкова акъла.
Предпочитам да съм бедна, но в родината си отколкото да съм богата, но в тъпата гадна готическа дяволска държава. Бягайте те за това ще говорят така за нас.

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 9a082b7b86
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   От Автора:Здравейте мили хора, искрено ви благодаря, че отделихте време да прочете историята ми. Искам да ви кажа, че след коментарите съм решил да си остана в Италия тук стандартът на живот е много по-добър от на България. Всички мои любими хора са тук и аз също не съм съгласен с някои коментари.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f137bb26d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Шшш.. ай де по спокойно, а? Момчето иска съвет, а вие тука сте го обърнали на чат. Пишете си в facebook или skype!!!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3158e8d14b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Абе българите все с Германия като почнат да се сравняват... с третата икономика в Света. Абе що се сравнявате с нея бе? Сравнявайте се с някой малко по-добре от вас, не с някой дето ви е издухал по дефолт. Само ви прави нещастни! ВИНАГИ ИМА ПО-ХУБАВО! АМА ВИНАГИ! И ОТ ГЕРМАНИЯ ИМА ПО-ХУБАВО :)))

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 92a225a80d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Олее №20 Като лъжеш вярваш ли си? По износ на билки първите не сме ние, а Индия Афганистан в тази класация се нареждат най-бедните държави. В Америка няма Готика! Готиката е част от западноевропейската средновековна култура. И забрави да спомонеш България има неограничен брой литри ЗАМЪРСЕНА вода, дори в морето вече е опасно да се къпем.

Авторе правилно си преценил, всяка европейска криза е 100 пъти по добре от български добър стандарт на живот. Официалната безработица в България е 14% а не официално 42%. По официални данни на всеки 530 човека от населението, 1 очаква само на храната от безплатната кухня на БЧК. Вероятността със средно образование да си намериш работа, с която да успееш, да си плащаш квартира и режиини и да не гладуваш е толкова минимална че е под 0, 001% или 1/10 000. Не го опсисвам черно, защото ми се иска, това са данни от реални статистики на офицални статистически компании.
Сега шега
Попитали Радио Ереван:
- Българите кога ще стигнат дъното?
Радио Ереван отговорило:
- Те отдавна го стигнаха, но сега копаят надолу!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 80ea6ade7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   До 20, това че имаме билки, вода и красива природа е много хубаво, но те няма да стоплят особено много човек, който няма работа и пари. Нито ще нахранят гладното му семейство, нито ще платят сметките му. Мисля, че гледаш прекалено романтично и туристически на нещата и не си наясно с действотелността, според която 60% най-малко живеят под прага на бедността и за тези билки ама въобще не им дреме. Едно е да дойдеш на туризъм за 2 седмици и да се насладиш на красотата на природата, съвсем друго е да живееш и работиш като 90% от българите.

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f137bb26d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Хаха шегата на номер 24# Наистина ме накара да се замисля и засмея :D.

Колкото и да е хубаво в чужбина и т. н.. пак има 1 малка носталгия към родината не е ли така? И въпреки всичко.. всеки 1 се връща в родината си.. дори и само за една екскурзия или ей така на почивка.

Няма значение къде сте сега, но не забравяйте от къде сте тръгнали. Коя е родината ви и т. н. За младото поколение.. научете децата си на български, на историята на България (от филма - Българите (няколко епизода са - документален филм)). Където и да сте е в сърцето ви винаги ще сте Българин!! С българско мислене, с българско сърце и всичко..

Ако България се оправи (с някакво ненадейно чудо.. ) ще видите как 20% от хората които са извън граница - веднага ще се приберат. Ако е така както беше преди.. 10-15 години. До колкото съм слушал моите родители - тогава е било много добре. Особено в по големите градове и т. н.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 933e641839
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   Номер 1, престани да ръсиш глупости, че ще падна от смях. Значи в Испания и Гърция няма бъдеще а в Бг има? Ххахахаха... И в София 40-50% от хората били на западен стандарт? Ухахахахаха Ти незнам къде си живяла, не ти четох глупостите докрая, но аз живея над 10 год навън и дума неможе да стане да се върна в онази кочина пълна с роми и дупки по пътищата. Живяла била със западен стандарт. Хахахахха
Авторе, стой си където си, върнеш ли се в кочината дълбоко ще съжеляваш един ден.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3d73b94bf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   От автора:Драги, читатели не мислете, че не ми липсва нашата прекрасна страна България, но просто няма добри условия за живот и вече не смятам да се връщам там за постоянно. Може да се върна, но максимум за 1 месец Италия е една много хубава страна и предлага начини за развитие. До номер 24 хубава шега:D и номер 19 добър коментар. Благодаря ви.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3c41224fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

31.   Прочетох коментарите и трябва да кажа, че тази която е завършила в Германия и сега живее много добре у нас, живее така добре, само защото е направила най-лесното... ами просто си е взела богат мъж от Германия.. нормално, че ще живеят добре... хаха

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: d844b97b0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   Бягайте, бягайте... Те ще продължават да се държат с вас като с хора от третия свят и ще ви тикат децата си да им сменяте памперисте.. Че за какво друго ставате? ! хаха И са си прави хората, няма да си оправите държавата, а ще отидете да се изсерете на метеното.. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ ;) Късмет с братята цигани.. да се смееш ли, да плачеш ли.. и да не забравите лятото да дойдете на море в България :)

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8e505c48ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   Номер 32, аз съм номер 8. Искам да попитам, до кога ще слагате всички емигранти в един кюп? Има емигранти и емигранти. Да, единия тип са такива каквито ти описваш. Но не мога да се съглася, че всички чужденци третират българите като хора 2ра ръка. Всичко зависи от човека, престанете вече с тези предрасъдъци, че навсякъде сме "отритнатите".
Както казах, завърших на запад. Ще си призная, че вместо в Германия, държавата в която съм е Англия. както още писах, останах си тук и успях да си намеря работа напук на високата конкуренция (Явно бях по- постоянна от останалите българи, които завършиха и като не успяха да си намерят работа в началото бързо бързо избягаха при връзкарските си мама и тати в БГ, опитвайки се да оправдаят себе си, с това колко "тъпо" било в Англия... )
Както и да е, в момента освен, че имаме някои по-малки проекти в Англия, работим и върху проекти в Арабските Емирства, Бразилия, Австралия и Китай (за твой сведения един от хората, на които е възложен проекта в Бразилия съм точно аз).
Дали според теб някой ме кара да сменям пелени или да бера ягоди? Всичко, ама всичко зависи в каква среда ще попаднеш в чужбина. И повярвай ми, не всички от нас ни третират като не-хора ;) Има успели българи, има професори, преподаватели и други БЪЛГАРСКИ специалисти на запад. Това, че не слушаш за тях по телевизията и не можеш да ги намериш по жълтите страници е друг въпрос. Имам чувството, че в България хората се възхищават на доказани мутри и мутреси, на футболистчета и техните женички (вземи за пример Николетка и Валери), на разни биячи и чалгарки... нормално е да не си чула за успелите българи в чужбина, при положение, че в нашата мила родина няма кой да ги отрази, ефирното време все пак е заето от други "звезди".
И само да допълня, че в никакъв случай целта ми е не да звуча като някоя тип "успяла навън" или "видяла много от живота". Дори не смятам, че съм "успяла", но тука поне виждам перспективи, имаш шанс да се развиваш и да живееш нормално като за тези години, без да се налага да слугуваш на някой. А това, че има други българи, които са специалисти в своите области и за които може да се каже със сигурност, че са успели -Факт. Има ги и по Англия, и по Германия и по Франция и по Щатите и Канада. Да, и са много уважавани ;) Задай си въпроса колко големи български специалисти хирурзи избягаха и после ми говори.
Ако обичаш, не се изказвай неподготвена

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 92a225a80d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   №32 Та ние сме хора от третия свят! Прочети защо третия свят се нарича трети. Този термин се използва, за да се обозначат нации с нисък Индекс на човешко развитие (ИЧР). ИЧР на ООН оценява нивото на бедността, грамотността, образованието, очакваната продължителност на живота и др. Според теб в момента на кое място в света сме щом вчера излезе статистика, че Китай, Филипините, , Малайзия, Индонезия и Тайланд имат по високи минимални заплати в държавите си.
Колкото и да стискаш очите и да не искаш да видиш, че вече сме от третия свят, това е реалността.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 2bdc6516df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   ами кой както се уреди и аз съм женена за чужденец, трябва да си умна жена да знаеш как да увъртиш един мъж, че да ти устрои живота до последния ден

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 72ff7b1f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   №35 не е въпроса да се омъжиш за чужденец като няма любов между вас. Няма как да си сигурна във всичко. Аз също съм омъжена за чужденец, но какво нито е заради парите нито е, защото са заможни това за мен е глупаво и егоистично от страна на жената да използва мъжа си по такъв груб начин. И като си помисля, че след време ти ще служиш за пример на децата си не знам. Не казвам, че аз съм нещо повече от теб или от когото и да е било, но да се женя заради пари забрави. Най-важното нещо е любовта за мен. Обичан ли си всичко ти е наред друго не ти трябва.


Единствена реалност-любовта. -----Това са думи на майка Тереза





Анна-Луиза

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 90e72aa0ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Прочетох с интерес коментарите тука.
Може би е малко късно за моето мнение по въпроса.
”Избора къде човек да съществува…. ”
Завиждам на автора, че взема такова важно решение на 18 години. Бих казал че това е превилегия да имаш тази възможност…Колкото по рано, толкова по добре.
Но бъди готов да направиш някои промени в живота ако това ти се налга. Бъдещето изисква гъвкавост и адаптация. Не мисли че едно висше образование е гаранция за успех. В момента има инфлация на висшето образование…. Прекаленно много вишисти и работа за такива няма…Международно погледнато китаците изкарват по 1000 вишисти в ден.

Иначе с точни хора или точен човек до себе си можеш да живееш и на необитаем остров и да се храните с кокосови орехи там по цял ден.

Аз мисля че, там където ще работиш, там трябва да си устроиш живота и обратно където живееш там да работиш. ”производството трябва да е там където има нужда от него”
Конфликта между някои коментари се получава заради различния ъгъл от който някои гледат върху поставения въпрос.
Вие, които вашата цел е времменно заминаване ”на гурбет” да изкарвате пари за някоя година за да ги похарчите в България. Забравете всички тези агенции които ви устройват временна работа в чужбина. Ще останете много разочаровани.
Искам да използвам форума тук и да предпазя всички които са се втурнали.
Глобализацията на Европа изисква друго мислене: Живей там където си щастлив и където можеш да се реализираш, пък било то на северния полюс ако трябва, но се оправяй сам. Някои могат други не могат. Ако тръгнеш да работиш в западна Европа трябва да си готов да живееш там постоянно.
----------
Направиха ми впечатление някои изказвания, където България се представя за привлекателна и предпочитана страна, където някои германци и руснаци и други народности идвали да се заселят. Бих искал да уведомя читателите тук как става това в повечето случаи:
Чужденеца е често на около 40 – 50 години предварително пенсиниран по някаква незначителна болест или просто нервно състояние в което се намира, и си вдига застраховките от Германия или друга страна с високи социални осигуровки. България се явява идеалната страна да харчиш пенсията по болест: ”Малка на запад голяма в България”…. това в комбинация че си безумно влюбен в българската девойка която е 20 години по млада от тебе. Много е важно да се изтъкне причината, че това е заради красивата природа и чистия въздух на България.
И знаете ли от къде идват тези пари …. Те са oт данъците на self -employment на някои които са се втурнали и се трепят денонощно в Англия, като гламави. Има и други тънкости, нo тука не е място да ги разяснявам.
Благодаря още веднъж, за интересните мнения и коментари.

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 8f91f53381
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Какво си мислиш път ти РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЧУЖБИНА? ТОВА Е НОВ ПО ХУБАВ ЖИВОТ!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2719aa43d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   И ето моето мнение за България години наред учиш трудиш сe учиш езици за да можеш да имаш по високоплатена работа. Инвестираш много пари в образованието си и след като завършиш или не си намериш работа или си намираш но за 500-600лв. Сега за чужбина хората са по дружелюбни научаваш малко езика и си намираш работа без образование без интервюта и ще взимаш същите пари на един висшист в България.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   Номер 40, ами много според зависи. Много хора живеем добре и у нас. Иначе аз познавам само дружелюбни хора и не познавам човек със заплата от 500 лв. дори с под 1000 лв. не познавам.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b554a264d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Естествено, че чужбина . Това географско място с 1300 г. история вече е обезкървено, и се използва само за лична употреба !

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8122a0ceaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Нужен ли е отговор ???
Щом ти харесва там, а и семейството ти е там и т.н
естествено, че по добре е да си останеш там.
Какво като е чужбина ?
Тук ако се върнеш, какво ще правиш ?
Всичко от начало тъй като 2 год. прекарани там не са малко.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 389651eb44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Ми трябва да претеглиш всички плюсове и минуси. От една страна камъка си тежи на мястото. Обаче от друга БГ управниците всички знаем какви са! Плачевна работа...

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: c150d36445
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   Всеки да си живее, където иска. Аз на 19 г. напуснах България, учих и живях след това в три различни европейски страни, работех с много пътуване - бивши СССР-страни, САЩ, Северна Африка и не може да се каже, че не съм ходила и не съм видяла свят, но чак тогава оцених спокойствието, лесния и направо лек начин на живот у нас, гостоприемните хора, климат, природа, социалния живот у нас и така нататък. Преди 5 г. се прибрах в България и не съжалявам. Успех на всички, каквото и да решат - най-доброто решение за мен беше да отида, да видя и сама да си направя изводите, не да стоя у нас и да мрънкам, че управниците не били хубави цял живот и да живея фрустрирано и озлобено - отидете, емигрирайте и вижте сами.
Аз видях страни, където мъртвите гният в канафките, където има война, където като жена ходиш забулена и с охрана и са ме охранявали с войници, за да отида на работа - видяла съм какво има и по света, извън ЕС с две думи и вътрешно умирам от яд, че българите не ценим изобщо каквото имаме, а и не правим повече за повече, а само чакаме пасивно и мрънкаме за съдбата си, сякаш умираме от глад или ни гонят ислямисти по цял ден да ни отсекат главите. Направо смях

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: fe176b91b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   Щом ти харесва стой си там!! А пък винаги можеш да се върнеш и в БГ- да ти изпият кръвчицата законно.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 05855a0bc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   Прочетах коментарите и съм на мнение, че всичко е строго индивидуално не само до това кое за теб е добър начин на живот и е приоритет за теб, ами и до това кои страни сравняваш с България. Едно е да говорим за Германия или Англия, друго е да я сръвняваме с Африка и Средния Изток. Разбира се, че като си бил в страна, където смъртта е ежедневие, а ти си едно нищо, ще се замислиш за това колко е прекрасна родината ни. Всеки може да успее в България. Щом има един успял човек, значи и ти можеш. Въпросът е къде имаш по-големи шансове за това, спрямо това което си ти като знания и възможности. Всички смятам ще се съгласите, че едно е да си млад и беден човек със средно образование, който разчита само на себе си, за да се издържа в България и това да си същия в една Западна, по-добре развита икономически страна. Не може да ми сравняват някои по-горе живота на един берящ ягоди в Англия с един работещ в чуждестранна компания в София, България. Не можеш и да сравняваш живота на един банкер в Англия с този на една продавачка в България. За да си изцяло обективен трябва да си зададеш въпроса - Това, което съм аз като човек, знания, образование и опит къде бих имал/а по-големи възможности за развитие и за добър стандарт на живот? И все пак стандарта не е всичко. Важно е и къде се чувстваш добре и ако си в чужбина можеш ли да заобичаш тази нова страна като втори дом, да се интегрираш, да научиш езика и да си сред месните хора, с техните обичаи, празници, привички? След като си отговориш на тези въпроси можеш да дръпнеш чертата и да прецениш кое за теб е по-добре и е по-важно ако трябва да избираш между двете. Ама разбира се, че за жената, омъжена за успелия немец по-горе, който си има хубава работа в България, ще е вдигнат на ръце веднага, а тя ще си живее супер. Все пак всички знаем как се гледа на чужденеца от Запада в нашата мила родина и как се гледа на този от Иран например. Та тази жена има образование, знае западен език, който се търси, има съпруг с много добра заплата в България. Сигурна съм, че общо бюджетът им не е под 2000 лв месечно. Ако не съм права да ме успори. Трябва да си сляп, за да не осъзнаваш, че ако си в това положение си един на 1000 в България. Това, че живееш в София и си заобиколен от успели хора, не скрива факта, че си една малка частичка от цялата картина. И пак казвам, няма само черно или само бяло. Успели хора има навсякъде. Просто истината е че в България ако си без Висше, без партньор, без помощ от вашите, ако ще и да си млад и читав си умрял. Има мнооого малко изключения и те са големи късметлии. Който иска да ме опровергае и да ми докаже, че не говори за изключение. А как е в Германия например? Може да не живеят супер добре, но оцеляват нали? Има ги! Не случайно никой не смее да се разведе в милата ни родина. Че то колко ще оцелеят сами и ще живеят добре, че и деца ще гледат? Говорех за Германия понеже е позната страна, а и съм живяла една година и аз там и имам бегла представа. Сега ще дам пример и със себе си. Имам Висше от България, владея 5 езика с българския език и в България съм работила като кредитен инспектор в известна банка в самия център на София за чисто 450 лв заплата на месец. Да, има и западни компании. Да, там заплатите са трицифрени, но не всички работят там. Колко висшисти в България работят в чуждестранни компании или за свой бизнес и колко на държавна работа, за частници или въобще не работят по специалността си? А сега ще дам пример със страната, в която съм сега - Норвегия. Приятелят ми, който е местен, поради различни лични причини, няма дори и средно образование завършено. Работи в строителна фирма, работник е. Изкарва чисто 5000 лв на месец. Аз в момента не работя и се издържаме само с неговата заплата. Живеем в 50 квадрата квартира, която е част от къща, самостоятелно, с градинка и сме в столицата. Така както сме сега, можем да си покриваме всички разходи, да ходим до България веднъж в годината и даже и още веднъж някъде другаде, тъй като тук пускат една допълнителна сума всяка година за почивка и е спрямо доходите. На него идва около още 5000 лв. екстра, а има и данъци, които се връщат също всяка година. Имаме месо на масата всеки ден. Купуваме си по-евтина храна, но е качествена. Само зеленчуци не можем да си позволим както съм свикнала в България всеки ден големи салати, но определено не гладуваме. Да, не ходим на ресторанти или барове и тнт понеже тук са ужасно скъпи. И все пак въпросът е ако двамата бяхме в България в същото положение как щяхме да се издържаме с една заплата на човек, който дори няма Средно образование завършено? Това разбира се е временна ситуация. Аз скоро ще имам работа и тогава доходите ще се увеличат двойно, а и той върви към повишение. Колкото до останалото. На мен ми липсват някои неща в България, особено близките ми и приятелите ми, но за себе си съм претеглила нещата и съм сметнала, че тук ми е по-добре. За мен спокойствието е важно, да имам някаква сигурност в бъдещето си и в това на децата си. В България го нямам. Като се прибера и след 2 седмици вече се изнервям, защото виждам неща, които не съм забелязвала преди, когато нямах база на сравнение. Виждам как живеят старите хора и като се замисля, че това е и моето бъдеще един ден и се страхувам да го изживея. Виждам страха в очите на родителите си, които са пред пенсия и не знаят как ще оцеляват и какво ще стане с тях. Боли ме за изстрадалите хорица по автобусите, намръщени, вкопчени в скъсаните си чанти и гледащи с празен поглед. Гнус ме е да хващам вратите на мръсните асансьори по надрасканите и с извинение опикани панелки. Не ми се слуша само кой политик как окрал и какво обещал или кой как се самозапалил, убил дете или изперкал. Не ми се слушат негативни мисли на хора, които обръщат всичко в отрицателната му страна, мислят че ги прецакват постоянно и само мрънкат. Не ми се и слуша чалга, нито ми се гледат псевдо мутренски морали или простотия. Не искам да живея в страна, където хората изпитват комплекси и трябва да се правят на елитни проститутки или на мутри, за да се чувстват някои. Да, тук храната е много скъпа и не е на същото ниво, просто защото заленчуците и плодовете са внос и са скъпи. Да, тук е по-студено, макар, че за мен лично в София преди години ми беше по-студено. Миналата зима не е било по-малко от -15 градуса, а тази за сега е около 0 средно. Дори сняг няма натрупан още. Но да кажем лятото не е дълго и горещо като в България. Да, хората не се забавляват така както ние можем, но пък ако имаш работа можеш да си позвулиш да ходиш на различни клубове и да си сред хора от целия свят. Ще ме извините патриотите за следващото. И аз си обичам страната, но значи ли това, че трябва да не съм обективна и да си затварям очите? Норвегия е ужасно красива! Не съм виждала по-голяма красота. В България не съм видяла нещо, което тук да го няма, но тук съм видяла неща, където никъде ги няма. Не мога да ви опиша какво е да стоиш на върха на един фьорд или да видиш северното сияние. Тук всичко е природа и природата е сред градовете и хората. Има ширина и пространство. Хора, животни и природа живеят в синхрон. Хората са много земни, разбрани, не им пука кой си, що си, с кой спиш, какво работиш. Въобще не им дреме и това е супер. Родителите на приятеля ми ме приеха като тяхно дете буквално. Направиха неща за мен, които ме смаяха и колкото и да не вярвах в началото и да си мислех, че сигурно е двулично и не ми го казват, но зад гърба ми ме коментират, накрая се предадах и разбрах, че те са си такива, каквито ги виждам, просто аз съм си отрицателна и търсеща негативното. Опитвам се да се променя и да съм като хората тук. Много ми и харесва това че момичетата почти не се гримират и токчета не можеш да видиш по сред бял ден, камо ли жена с екстеншъни или която ще ходи с гол кръст през зимата. Хората спортуват много и са културни като цяло. Моят приятел например ако не ми беше казал, че не е завършил последната година, нямаше никога да го предположа. С нищо не е по-ограничен или глупав от мен и владее 3 езика перфектно. За разлика от него съм виждала не един студент в България, който не може и да пише правилно, а за морала и ценностната система не ми се и говори какво съм виждала по общежитията. Още много мога да напиша, но стига толкова. Това, което искам да кажа, не е къде е по-добре. Аз за себе си съм решила къде ми е по-добре. Въпросът е къде човек се чувства по-добре да изживее живота си? От страна до страна има разлика и от човек до човек има също. Всичко е строго индивидуално. Всеки сам избира кое му е по-важното. За мен явно спокойствието, сигурността, положителните хора, възможността да пътуваш всяка година поне веднъж, природосъобразния начин на живот и по-добрата среда за отглеждане на деца са по-важни от това да живея с близките си, разнобразието на храна и забавленията. Човек сам си решава и винаги ама винаги има компромиси с нещо.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker