Германия или Швеция? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Германия или Швеция?
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 8635 пъти
Къде е по-добре за живот и висше образование, в Швеция или Германия? Аз уча немски език в езикова гимназия, но се чудя в коя от двете страни да следвам и да продължа живота си. Къде хората са по-готини, има повече и по-високо платена работа, стандартът на живот е по-висок, образованието е на по-високо ниво, наемите са по-ниски, интеграцията в обществото е по-лесна и има по-малко чуждестранна паплач. За мен е много важно и това хората да са приятни, толерантни и усмихнати. Повече клоня към Германия, но понякога се колебая и за Швеция. Моля ви, помогнете ми да направя избор!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8d9d1da14c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мила, не виждам дилема тук - щом знаеш немски (не шведски), ами ходи в Германия. Шведският може да е от същата езикова група, но си е съвсем друг език!
Да не говорим, че Германия е с пъти по-голяма страна, климатът е много по-поносим. В Швеция ще се сблъскаш с бели нощи и тем поднбни. Слънцето можеш да го забравиш. Имат хубави 1-2 града, но честно казано няма как да сравняваш двете страни - в Германия възможностите са много повече.
Средно стандартът в Швеция е леко по-висок, но това е малка страна и е нормално. Възможностите за чужденци, според мен, са повече в големите страни като Германия.
Аз завърших висшето си образование в Германия и не съжалявам. Това беше отдавна. Днес сме член на ЕС и нашият Бакалавър се признава и бих постъпила по друг начин - бих завършила Бакалавър в България и магистър някъде в чужбина (кеф ти Германия, кеф ти Швеция). Освен това магистърските програми са на английски език и няма да имаш проблем с шведски, ако избереш тази страна.
И все пак, всеки трябва сам да направи това решение в живота си. За мен лично се оказа най-важното в живота, ако изключим избора ми на съпруг, разбира се и не съм слушала никого. Интересувах се, намирах си литаратура, писах на университетите (имай предвид, че тогава нямаше интернет за широка употреба) и направих своя избор.
Успех ти желая, където и да отидеш да учиш

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: b9661f3a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мерси много, а германците какви са като хора, чувала съм че са студени и трудно се сприятеляват, вярно ли е?

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: fcdb4ed5ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Германците твърдят, че обичат българите, и че няма расизъм, но не е така. Доста студени са си и винащи ще те гледат криво и ще те обиждат на националност. Също така техните жени не ходят разголени в часта на диколтето и, ако си хубава ще те побъркат. Аз имах връзка с един германец и вечно само като сложех ръка на гърдите си и съм с потник и направо откачаше, също така секс не можеш да откажеш, те са най-голямата порно индустрия. Те са много настоятелни от към тази страна и ако си на заведеие няма да те оставят намира, докато не им пуснеш. Наемите са високи, за най-грозната барака с хлебарки ти е 600лв., а там където става за живеене е към 2400лв., а лукса вече е доста нагоре. Казвам ти ги в бг пари, за да си направиш сметката. Техните заплати са към 8000евро, ако си зъболекар, авдокат и ей такива, но на българите дават не повече от 1000евро.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: e23f229f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Къде хората са по-готини?
- Уча в Германия, била съм на гости в Швеция за едно лято. Зависи какво разбираш под готини, но според моите възприятия шведите са по-готини.
Има повече и по-високо платена работа?
В Германия (Западна) има много работа, но в Швеция е по-добре платена. Плюс това, Швеция е една от малкото държави без криза в момента (както и всички останали скандинавски).
Стандартът на живот е по-висок?
- Швеция определено, което, за съжаление, отговаря и на един от следващите ти въпроси. Наемите в Швеция са много по-скъпи от немските. Разбира се, зависи и от големината на града и областта, но като цяло в Германия наемът идва по-евтин с едно 100-150 евро най-малко.
Образованието е на по-високо ниво?
- Зависи какво искаш да следваш. Например, аз съм с Биология и Швеция в тази насока предлага далеч по-добро образование/research от немското такова. Избрах Германия поради вече споменатите по-горе наеми.
Интеграцията в обществото е по-лесна и има по-малко чуждестранна паплач?
- Трябва да знаеш, че нито една от двете страни не прави особено голяма разлика между теб, като източно европейка, и останалата паплач. Така че един добър съвет- въздържай се от подобни коментари, когато отидеш там. Става дума за по-възрастните хора. Младите като че ли не мразят толкова чужденците или поне успешно го прикриват. Интеграцията в Германия е трудна, но не е невъзможна. Зависи от това на какви хора попадаш, какво можеш да им предложиш ти самата и колко комуникативна си. Аз лично срещам известни трудности, защото уча на английски и немският ми е средно ниво, но мисля че ми трябват само още една-две години, за да се нарека напълно интегрирана. Ето защо, нищо че учиш немски, не трябва да се притесняваш да отидеш в Швеция без шведски- език се учи бързо, когато си на място. Разбира се, ще ти е далеч по-трудно, отколкото ако си го знаеш предварително. Та... не мога да определя къде има повече чужденци, но като че ли в Швеция държавата се грижи по някакъв начин за тях и бездомни хора почти не видях, докато бях там. Докато в Германия е меко казано страшно на някои места. Бездомни азиатци и негри, просещи деца. Веднъж чаках на Кьолнската автогара 40 минути и не чух нито една немска дума през това време.
За мен е много важно и това хората да са приятни, толерантни и усмихнати.
- Германците и тук печелят. Но понякога това леко дразни, защото има моменти, в които усещаш, че е фалшива усмивка. Може да те мрази в дън душа, но като те види ще ти се усмихне. Шведите ми идват малко по-апатични. Толерантност- и в двете държави- на никого тук не му пука нито с какво си облечен, нито как изглеждаш, нищо.
Сега пак ще ме нападнат онези с дългите постове, живели в Германия 20 години и безкористно защитаващи всичко и всеки там, но ще си кажа мнението и мнението на всички мои познати имали досег с немци- студени са. Да, всичко си е до човека, но като цяло са студени. Приемат те резервирано и трябва много време, за да се сприятелят с теб и да ги убедиш, че могат да ти имат доверие. И не можеш просто така да отидеш да попиташ нещо някой непознат- получаваш странен поглед тип "Какво искаш от мен, вземи парите и не ме убивай, страннико!!! "

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 0ca33c3610
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Защо продължавате да сравнявате която и да е било държава с Германия аз не мога да разбера..

Германия е държава която може да то осигури всичко което поискаш, стига да знаеш и да можеш.

Германците не са студени хора (поне не всички) доста дружелюбни са, винаги ще те подравят. Има хора които се държат зле с теб, защото си чужденец или нещо такова.

С висше образование в Германия можеш да си намериш много хубава работа от която да изкарваш от 3 000 € месечно, че и повече (зависи от работата ти), а в Швеция.. там не е в €, а в крони до колкото съм запознат и не мисля, че ще е повече от 1 500, 2000€ на месец. Не мога да ти кажа със сигурност. Живея в Германия вече 2 години и знам как стоят нещата тук. В началото винаги е трудно, но после вече става повече от лесно дори :D.

Можеш да потърсиш повече информация в Интернет относно Германия не само тук :)) Успех ти желания и.. като изкараш много пари, ела да ме вземеш с Мерцедеса ти (които ще е последен модел, защото тук в Германия.. вяка кола е от 2010 на горе :D - поне повечето. А все пак говорим за Германия.. немските автомобили са : Opel, BMW, Mercedes, McLaren, Maybach, Audi, Volkswagen, Porsche и т. н :D ) Да ме вземеш с Мерцедеса си и да ходим да пием кафе някъде :)!!

 
  ...


...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 615049617a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Мда, те в България много лесно се сприятеляват. Направо стават братя и сестри.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: de055e8d54
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Оле авторке що за въпрос е това имам братовчеди в Германия, но какво те да не би да са студени напротив лесно се сприятелявам с тях. Кога ще спрете да поставяте под общ знаменател всички ми то всеки си е индивидуален все едно да кажат, че българите сме хладнокръвни ми не не сме виждате, че всеки си е различен. Що за въпрос беше това.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 1b6c65cbb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   ами аз съм в момента на 17 години, 7-8 години вече живея в Германия, сега съм си в България де, ама мога да кажа че германците са много приятни възпитани и ителигентин хора - лично аз нямах проблем със сприятеляването, макар че знаех малко немски :D
Просто в Германия се чувствам у дома.
Няма я простотията и всичко, много подредена държава. Когато дойда в България все едно съм на друг континент... особено като се прибера в моя град-Бургас... Отиди да учиш там няма да съжаляваш наистина!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8d9d1da14c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   За Швеция не мога да говоря, била съм само на екскурзия - имат хубави няколко града, но не мога да си представя да живея там заради климата и пустуща извън големите градове. Хората външно са симпатични, но не знам какви са иначе.
В Германия съм завършила, омъжена съм за германец, но избрахме да живеем в България. Често сме и в Германия и имаме немски приятели, семейство и тук.
Какво мога да кажа - всичко горе са по своему прави за мен и в позитивните си коментари, и в отрицателните си за Германия. Едно мога да обобщя за хората обаче - трудно те допускат до себе си, но приятелствата са по-дълбоки, по-верни са като приятели стига да не искаш нещо от другия. Всеки си се спасява по единично или с помощта на държавните институции в най-краен случай, затова си плащат хората високи данъци.
В Германия за българите-емигранти е трудно, защото нямаш достъп до социалната система и в най-най-лош случай е съвсем възможно да останеш на улицата, ако друг българин не ти помогне. Немците ще ти помогнат само, ако имат изгода от това. Ако го разбереш това обаче лесно можеш да се аранжираш. Семейството се уважава, но не си помагат много. Не се уважава проваленият човек, ако си в нужда или нещо не ти се е получило в живота, обществото лесно те отхвърля, докато в България тук хората са много по-толерантни и винаги намират оправдание за човека и гледат да го приемат такъв, какъвто е, което е по-здравословно от психологическа гледна точка.
Моят съпруг обича да живее и в двете държави, но в България просто му харесва това, че лесно се правят социални контакти и хората умеят да разпускат в ежедневието си, не да чакат едната отпуска като немците. Аз се чувствам добре и в двете страни - има и пложителни, и отрицателни неща - печелиш едно за сметка на другото.
Който е успял, има пари да си позволи висок стандарт на живот живее добре и в двете страни, но в Германия, ако не успееш да достигнеш средния стандарт на живот за страната си изолиран и социално, докато в България не е така и много българи поне в началото се чувстват отхвърлени, което не е иначе лично отношение към тях, а така се получават нещата, когато си беден емигрант.
Хубаво е човек да пътува, да опознае различни култури и да си направи сам сметката. Което за един е добро, за друг вече е пречка. Хубавото в днешно време е, че сме свободни да живеем и да се реализираме, където си искаме.
Ако не ти хареса една държава, отиди в друга и така нататък, но не забравяй, че от себе си не можеш да избягаш и нито държавата, нито народът може да ти оправи живота, да те направи щастлив. Човек може и в Германия, и в Швеция, и в България да е щастлив или нещастен, беден или богат, образован или необразован, простак или възпитан. Всичко си зависи от нас самите.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 9b00590f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте! А как стои въпроса с медициските сестри? Мисля да го уча това, но определено няма да практикувам професията в България?

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 4a61fd9ec7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Не съм бил в нито една от двете, но се подготвям за магистратура в Швеция, образованието е много добро на английски и залагат повече на практиката, груповата работа, проектите и т. н, докато в Германия имам познати които учат и е нещо страшно, спукват ги от учене и тормоз.... повече напускат след първата година..

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: cb1249a477
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 3, браво! Откъм секса си ги проучила и те са те проучили. Поне един път не можа ли да откажеш секс или на всички, които те пожелаха ги уважи?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: cb1249a477
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Не бих казал, че в България много лесно се сприятеляват хората. Лесно, но повърхностно. Сближават се доколкото желят да научат повече за теб и да използват за себе си информацията.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3a1ef54dd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Била съм и в Германия, и в Швеция. В момента съм в Швеция и можете да си правите изводите.. не желая да споря тука с някакви блатеняци, които са на свободна професия и духат на всеки срещнат германец, защоо трябва да е Швеция, а не Германия. Авторкее печи си акъла. Ако искаш да живееш със студените, твърдоглави германци, да се разхождаш на мръсни улици и да виждаш повече мангали отколкото в България давай, дим към Германия! това беше от мен прави си изводите

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3a1ef54dd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Ама ти още ли се чудиш? Швеция е мястото не разбра ли? Може в началото наемите и други глупости да ти се струват скъпи, но като завършиш и си намериш работа няма да съжаляваш, ще живееш много по- спокойно! Казвам ти го от личен опит!

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: a67325d9b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Стандартът на живот в Швеция, и в скандинавските страни като цяло, е по-висок от този в Германия. Това може да ти го каже всеки средно образован европеец.
А на този "умник", който е написал петия коментар, мога само да му кажа да помисли пак. Онази глупост за това, че средната заплата в Швеция била 1500 до 2000 евро въобще няма да я коментирам. Този сигурно е някакъв селски бек, на когото само кафенцета и мерцедеси са му в главата. Когато прекара още малко време в Германия, например осем години като мен, ще разбере, че Швеция, заедно с Норвегия и Швейцария, е една предпочитаните от немците страни за имиграция. Мисля, че това казва достатъчно.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 6543342128
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Номер 5 не мога да повярвам,че живееш две години в Германия!!!!!!!
и удивителните все пак не стигат-!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Какви ги дрънкаш?Не знам какво работиш ти,и как направи извод,че само ако имаш висше образование може да изкарваш по 3000 евро!
Аз работя в една куриерска фирма,и месечно си докарвам приблизително 3 хиляди евро ;) От тях разбира се плащам,наем,гориво,сметки,данъци...но все пак изкарвам близо 3 хиляди ;)
Ако търсиш работа като камериерка,болногледачка,сервитьорка или недай Боже в МакДоналдс,естествено,че ще взимаш не повече от 1500,даже 1500 са много за тези професии!
За колите-много се бъркаш!Повечето средностатистически германци карат по-стари коли за да не бият на очи,дори и да имат пари!Да,има много скъпи и нови модели коли,но те са присъщи за определен тип хора,живеещи предимно в големите градове!Предпочитаните марки тук са Мерцедес и Фолксваген(самата аз карам фолксваген).
Наемите тук могат да бъдат много високи,но може и да намериш нещо добро и не толкова скъпо ако търсиш старателно!В Щуттгарт наема ми е 400 евро за двустайно жилище с кухня-варм мите ;) Въпроса е да си търпелив при търсенето и най-добре да използваш агенция(така шанса за бързо намиране е по-голям).
Относно хората-много зависи в какви кръгове се движиш!
Има германци и германци :) Моето мнение е,че най-лесно човек се възприема ако успее да се интегрира сред германци!Пробиеш ли там,ще се справиш с всички други националности!Просто поставяй контактите си с германците преди всички други!
Относно коментара на номер 3:
Когато се обличаш и държиш като пачавра естествено,че ще те възприемат като такава!Тя им пускала,те я натискали! ;))))
Друг е въпроса вече,ако при тебе са идвали турци,сърби,руснаци...те са супер нахални!!!Но един германец никога няма да се държи неуважително с теб освен ако ти не го подтикваш(или не е в пубертета)!!!
А за университетите тук-зависи какво искаш да изучаваш,но така или иначе тук всички са с много добри програми и няма място за сравнение дори със Швеция!
Късмет в избора-аз съм пристрастна :)

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 91118e173d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Германия ми допада МНОГО повече... Ок, има мангали, но кажи им, ще се чувстваш ли комфортно при 50 руси човека, а ти да си тъмнокожия? Живяла съм и Германия, и в Швеция. Първо бях в Германия и се подлъгах по думи на мои приятели, та заминах в Швеция. Ох, боже, какво беше това...? ! Бели нощи, бели хора, всичко бяло, климата суров... След една година се върнах в Германия. Не му мисли, а и немският е меко казано лесен пред шведския... не прави и ти моята грешка заради някои хора дето не знаят къде какво да говорят.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 4a61fd9ec7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   АЗ също се чудя между двете държави...Моля хората които са били и в двете държави да изкажат мнение.....

 
  ...
преди: 9 години, 23 дни
hash: 2ecc6639c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   За нимер 1!!! Швейцария се намира на кръстопътя на няколко основни европейски култури, които оказват силно влияние върху езиците и културата на страната.

Швейцария има четири официални езика – немският е майчин език на 63, 7% от населението, най-вече в северните и централни части, френският на 20, 4% на запад, италианският на 6, 5% на юг и ретороманският на 0, 5% в югоизточния кантон Граубюнден. 9% от населението има друг майчин език. [18]

Немският език, който се говори в Швейцария е преобладаващо швейцарски диалект, известен като швейцарски немски, но вестниците и радиопредаванията използват книжовен немски език. Повечето швейцарци говорят два или повече езика. Чужденците (временнопребиваващи и местни) съставят около 20% от населението.

 
  ...

...
преди: 9 години, 22 дни
hash: 96ae6f5828
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Не знам за Швеция, но Германия е адски скучна страна. Германия е за по-улегнали хора. Млад човек (студент например), на който му кипи кръвта ще откачи. Всичко друго, но не и Германия, ако ти се живее. Ако само ти се работи денонощно, давай натам. :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 21 дни
hash: 5aca8a7e5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Номер 22, ах човече и аз съм като теб.
Такава скука няма.
Какво улегнало то пенсионер трябва да си без капка живец в тебе.
То бачкане, бачкане, но направо не се издържа.
То вярно и без пари не става, но това Германията е голяма скука наистина.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 5355dea4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Швеция като стандарт и заплащане е по-добре. Ама и на север напоследък си стана доста рестриктивно, де.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: cdf80e695b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Швеция е мястото!!! (не че и Германия е за изпускане де, но между двете определено Швеция бие - бройката имигранти-германци е впечатляваща! )

Прекарал съм една година там. Когато отидох не знаех никакъв шведски... Мислех че знаейки немски и английски лесно ще "разкодирам" шведския... Грешка! От друга страна шведите (или поне живеещите в Стокхолм) масово говорят английски, вариращ от много добър до отличен и го пускат в употреба без да се налага да ги молиш, ако видят че шведският ти куца.

Климатът в Стокхолм не хапе... зимата определено е по-сериозна от нашата (макар че тази последната е съвсем измерима със стокхолмската). На север вероятно е по-проблемно.

Жилище в Стокхолм се намира трудно. На мен ми беше подсигурено, но от познати (и то с възможности) знам, че намирането на място за живеене може да се окаже много голям проблем. В останалите градове е по-лесно.

Работа без шведски се намира трудно и е в една от двете крайности - или много високо квалифицирана (където биха го преглътнали) или много ниско ниво бачкаторска, където практически не се изисква комуникация. В моя офис колегите бяха изключително толерантни и през първите три месеца говореха почти само на английски (чужденците бяхме двама), след 9-тия месец ние им говорехме на английски, те на нас на шведски и не беше проблем.

Ако си намериш учебна програма с английски в Швеция - възползвай се и използвай времето да научиш шведски. Няма да съжаляваш.

На мен ми предстоят две години в САЩ, но ако на по-късен етап ми се отдаде възможност - с удоволствие бих кацнал отново в Швеция.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 160f306c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   И Германия, и Швеция са вече напълно заляти и превзети от мюсюлманите. В цяла Европа, но най вече в тези двете държави, положението много се е влошило и на хората им е дошло до гуша от всички тези имигнти(включително и изтчно-еврпейците) които непрекъснато прииждат и са променили живота им до някакво кошмарно съществуване. До преди това нашествие, живота в скандинавските държави беше най безопасен спокоен. Сега само трябва да погледнеш в пресата, и най вече в интернета и ще разбереш защо от 2-3 годни насам наричат Швеция европейската столица на изнасилванията. В Германия положението не е много по добро а и непрекъснато се влошава.
Може би Швейцария е малко по-добре, но пък не е евтино.
Англия вече задвижиха напускането на ЕС и много от източноевропейците са започнали да се изнасят.
Франция, Италия и Холандия също се очаква тази година да имат референдум за напускане на ЕС, така че положението никъде не е розово.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker