Въпрос за правата на работещ в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Въпрос за правата на работещ в Германия
преди: 10 години, 9 месеца, прочетена 2672 пъти
На 13 юли брат ми замина в Германия да работи, като строител, за първи път излиза от България. Обаче аз съм много притеснена дали фирмата в която работи е коректна с работниците си. Притесняваме се с майка ми, дали ще му плащат, защото е оставил две деца (близнаци) при майка ни, която е пенсионер. Надявам се ме разбирате, аз помагам финансово на майка, но племениците не мога да поема да издържам изцяло, а те майка нямат.
Надявяам се да ми кажете: Какъв е начина да проверя дали го осигуряват? Регистрирали са го на адреса даже се обади да пита за егн-тата на децата си, трябвали за регистрацията.
Той казва настанили са го в доста добра квартира, шефа бил българин на 34 години. След като работил три дни, шефа му дал 100 евро да има джобни и му обещават заплата от 1500 евро.
Даже казва, че иска да продаде апартамента си в България, защото жилищата там били на същата цена и животът бил дори по евтин. Иска да вземе и децата си заедно с майка ни там. Той не пуши и не пие, по заведения не ходи, а храните били по евтини от в България.
От една страна е прав да опита, защото в България работеше за единия хляб и не им стигаха. А и тук в българия е попадал на некоректни работодатели. От друга страна обаче не може да си позволи да рискува, чакат го две деца.
Надявам се да помогнете на един самотен баща на 31г, които е в Германия и знае само 100 думи немски.
Как и къде да проверим за коректността на фирмата?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 9 месеца
hash: 2cf471a4af
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Фирмата българска ли е или е немска? Ако е немска, трябва да има данъчна регистрация (Steuernummer), ако е българска не знам точно, но вижте историята ?. Откога съществува, колко клиенти е имала, с кои партньори в чужбина работи.

Само да ви кажа, че имотите в Германия не са на цените на българските, а поне тройно отгоре, ако говорим за еквивалентни имоти.

Дали го осигуряват може да разбере по фиша от заплатата, ако има графа Sozialversicherung i Rentenversicherung, значи работодателят му ги внася. Това е при условие, че е на трудов договор. Ако е на граждански или на хонорар, сам трябва да се грижи за тези вноски както и за данъците. Ако е на трудов и вземе децата при себе си, ще има право на детски (ок. 180Е на дете, не стигат за никъде). Но си е голямо приключение за бабата и бебетата и никой от тях не знае езика.. По-добре е той да се поуреди там и тогава да мисли за такива неща, след 5-6 месеца поне.

Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: edb15dfce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В Германия е много трудно да работиш без договор и без да си осигурен. Пробвала съм- искат всичко да е коректно. Но съм чувала за много некоректни български работодатели. Ако фирмата е немска обаче, няма проблеми. Номер 1 е обяснил/а по-подробно, за други начини да се разбере дали е ок фирмата не знам.
Що се отнася до ЕГНтата... много съм озадачена. Когато правиш адресна регистрация в Германия, никой не те пита за българското ти ЕГН, нито пък за това на роднините ти. Освен ако не е записал и децата на този адрес с цел по-късно да ги вземе при него? Поне в моята област е така- даже не ме питаха какво правя в Германия, камо ли пък за ЕГН.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 764f00f523
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Децата не могат да бъдат регистрирани в Германия само по документи. Трябва самите те да присъстват на регистрацията. Кindergeld се получават само ако децата живеят в Германия / това е по новия закон /. EГН никой не иска, само лични документи или актове за раждане. EГН важи само в България. Aктовете за раждане трябва да бъдат преведени на немски. За цените на имотите то е ясно, че са много по-високи от тези в България. Просто не е наясно човека, пуснали са му разни мухи в главата. Да не си продава жилището в България, че може семейството му накрая да остане на улицата.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker