Англия - живот и оцеляване.. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Англия - живот и оцеляване..
преди: 10 години, 9 месеца, прочетена 5011 пъти
Здравейте. На 16 години съм и живея в България и тук идва голямото НО.. От известно време имам огромно желание да се преместя в Англия, като тук взимам стипендия и английският ми е оценка 6 от 10. Въпросът е, че искам да разбера всичко относно въпросната страна. Как стоят квартири/стаи, какво образование се продължава ((ако тук съм завършила 10ти клас (обмислям преместването за другата година) )) и къде продължава да се учи, за кредитите, които се отпускат и се изплащат след започване на работа и последно, но не маловажно изискват ли се документи от родителите ( за напускане на родината и тн. )
Благодаря на всички за отговора и моля без критики от рода: още си много малка, незнаеш какво е положението там. Интересувам се само за обща информация, защото из Google не намирам нищо конкретно.
Поздрави - J :))

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 9 месеца
hash: ea96222193
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Трудно ще намериш нещо в гугъл, защото информацията там е за лица, отиващи да учат висше образование. Ако искаш на 16 да заминеш за там имаш две опции: Или родителите ти живеят там и ти с тях и ходиш в държавно училище или отиваш в интернет, което е изключително скъпо и с парите, които ще дадеш да завършиш една гимназия там ще си изкараш цялото следване за бакалавър.
Затова най-добре завърши гимназия, научи езика като хората и щом ти е мерак кандидатствай в някой университет там. Хем тогава ще си и на такава възраст, че легално да могат да те назначат някъде на работа. Ако си под 18, нямаш право да работиш и за всяко излизане от страната - дори да отидеш един ден на разходка до охридското езеро или до солун - ти трябва писмена декларация, нотариално заверена от родител.
Ана

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 6ec1a24f62
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторката.
Да кажем, че се запиша в държавно/колеж - има ли възможност да не съм в пансион или е задължително?

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 6f3376f629
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Не ти трябва. Само ще изпростееш там. Българите там са адски гадини. Забрави. От опит ти го казвам.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 6fe0e1fc95
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не е задължително да си в пансион.... Просто тези училища осигуряват и пансион на учениците, чиито родители не живеят в този град за по-голямо удобство. Наричат се бординг скуул. Това струва около 10 000 паунда на година(ако са частни може и повече). Ако живееш на квартира 80-100 на седмица с включени консумативи.
След 16 г, може да се запишеш в такова уч-ще, за да изкараш т. н. сикс форм(А-левълс) с продължителност 2 години. Това ниво нужно за да се продължи в университет. Трябва да имаш А-левълс за юни и то с успех B<A< дори A* за някои специалности...

Другата възможност след 16 г. е човек да отиде в колеж. Те предлагат по-професионална насоченост и са нещо като нашите техникуми. Курсовете са с различно времетраене 1, 2, 3, 4 години. До 19г. са безплатни.

За хора, които не са си направили GCSC-tata(това са нещо като нашите матури)по време на нормалното си ходене на училище(поради напускане на уч-ще и започване на работа например) се предлагат и курсове в, които накрая може и да се явиш на изпит и да си ги вземеш. Те се изискват като необходимост във всеки университет(нужно е да си изкарал Grade от C до A)

Има и курсове нещо като входно ниво за университет(Access to Higher Education), за хора, които нямат изкарани нужните предмети в средното или имат по-ниски нива( на оценките). С това системата дава шанс на хора, които са изпуснали възможността си като ученици да учат им е щукнало да се поизучат на по-зрели години. Така с резултатите от тези изпити после хора над 25-до... няма таван на възрастта(има 40-45г хора) кандидатстват и в университет.

Ако питаш мен аз лично смятам, че не си струва да го правиш това сега. Ще ти излезе през носа всичко и като пари и като откъсване и смяна от соц. среда, отделяне от семейство, приятели и може да не изкараш висок успех за юнито, да е голям шок всичко това за теб и т. н.

Има много китайци идват още на 16г, но те са луди на тема учене...

Завърши си в БГ средното, вземи си хубав успех там и после кандидатствай някъде в Англия и тогава ела като по-зрял и самостоятелен вече човек. Мисля, че така ще ти е по-леко.
Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 8f7746c525
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Миличка и аз съм на твоите години и съм разучила всичко заедно с майка ми. Първо-грешна държава си избрала. Не знам дали си гледала, но по телевизията казаха, че Англия е най-скъпата държава за живеене в целия свят, дори в Америка е по-евтино. Гледах таксите за училища и кожели и са космически цени. Пансиона се плаща и то адски скъпо. Ако си богата няма да имаш грижи. Познавам дъщеря на един от министрите, която учи там и дори тя каза, че е скъпо, а смятай колко е заможна. Едно 60 000паунда на година е. Стипендията да ти покрива половината да речем и другото пак е от тебе. Интересувах се и за квартирите. Най-евтината и най -най ама най-мизерната и ужасна квартира е 2, 200 паунда. От там нагоре вече се покачва в зависимост от лукса и удобствата. Тая Англия златна ще ти излез. И аз имах огромно желание и още го искам, но е толкова скъпо, че предпочитам Америка.

 
  ...


...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 9bde60216e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Англия е студено и мрачно място, а хората са твърде големи материалисти.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 0e047968f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз искам в Англия и съм на твоите години, също уча езици и английския винагии ми е бил страст. Но в Англия е супер скъпо. Дори и да вземеш стипендия ще ти е ужасно скъпо. Има хора от богати семейства, които наистина имат много... ама много пари и живеят тук в палати едва ли не и въперки това им се вижда скъпо там. Дори и да успееш да отидеш там няма да ти е баш както сигурно си го представяме аз и ти, защото не само ученето ще ти е скъпо, но и на ресторант да ядеш и каквото и да си купиш просто е СКЪПО! Не можеш както тук да си излизаш както и когато ти скимне на кафенца и насам-натам. И на мен ми се искаше да уча висше в английско-говоряща държава, но май ще се ориентирам към Америка. Въпреки че е по- далече, пак ще легне доста по евтино.

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: b154618283
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Тези, дето пишат тука, не са били в Праймарк и кварталните кафененца на Англия.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e5b9c54807
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не си мисли че ако отидеш в Англия хората там ще те посрещнат с отворени обятия. Не ги гледай като идват тук че са такива нахилени и внимателни. По принцип те не обичат никого и особено мразят хорта от балканите.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e5b9c54807
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   За №8
Забрави да кажеш че Праймарк е един от най евтините магазини в Англия, а малките им кафененца от сутрин до вечер са пълни с песионери които висят там на по един чай който пият с часове защото по всяка вероятност живеят сами и няма къде другаде да отидат.

 
  ...

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1d6036bcbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 10, това са кварталните кръчми.
И да, именно за това написах, че хора като номер 7 не са били в Праймарк и кварталните кафененца, които също са евтини.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e2c58f6119
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Личното ми предположение е, че авторката има проблеми с родителите си и гледа възможно най-скоро да избяга от тях. Не разбирам как те биха пуснали детето си още непълнолетно в чужбина. Ако беше на 18, всичко е нормално, но да се прехвърли от българска гимназия в Англия е сложна процедура, не невъзможна, но безсмислена и вредна, ако те не смятат да се установят във въпросната държава.
Глупаво е, авторке, защото вместо да се възползваш от условията, които са ти предложени, след като Бг е вече член на ЕС, и да кандидатстваш с Бг диплома, ти тръгваш да си усложняваш живота. Щом приемат с Бг диплома, защо ти е английска? Да искаш английска диплома за висше образование - напълно разбираемо, но за средно - безсмислено, тъй като не си струва разходите и стресът, на който ще бъдеш подложена. А и е тъпо и от друга страна - в Бг по-лесно можеш да завършиш с висок успех и да влезеш хубава специалност в Англия, докато в Англия ще ти е по-трудно да изкараш същия висок успех по ред причини (нова обстановка, стрес, нови правила).
Запомни едно нещо от мен, целта ти трябва да бъде подплътена с рационална причина ( защо? ), в противен случай си обречена на провал. Ако искаш да бъдеш в Англия по някоя конкретна причина (например да учиш специалност, която я няма в Бг, и смяташ, че е призванието ти ). Но ако просто искаш да заминеш, за да избягаш от проблемите си, ще си създадеш нови.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1801480b51
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   В Праймарк не само цените но и кчеството е мнго ниско. Колкото до кафенетата това че са пълни със стари хора е истина. Ходят там за да не се побъркат от самота в къщите си. Не смеят да ходят на много от местата защото ги обират на улцата. Живота там е: от понеделник до петък - сутрин отива на работа, вечер се прибира и си стои в къщи. Петък и събота вечерта ходят по кръчми и дискотеки и така се напиват че едва вървят, най вече жените им. На улицата редовно стават боища и след това го показват по телевизията. Така е всяка седмица.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 545501943c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Аз уча в Англия и съм на 16! Просто не си мисли че тук всичко е "цветя и рози". Вече от 2 годни съм тук с родителите си и така и не можах да свикна. Времето ти е най-малкия проблем! Хората са ужасно студени особено към чужденци, в тази наша възраст тук определено няма какво да се прави. Няма с кой една приказка да си кажеш ако нямаш българи в училише, защото децата им не обичат да контактуват с чужденци и не им се занимава да обяснят как стоят нещата! И аз бях като всички.. мислех, че тук в Англия ще ми е супер.. да ама не! Даже мисля за университета да си се върна в България, защото тук са безумни цени а аз нямам тази възможност! Помисли добре.. ако заминаваш, замини с твоя приятелка, за да сте двечките.. имаче просто не виждам начин да оцелееш! От личен опит го знам :) Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 07db276a20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   още от н4

Аз не препорьчвам местене на дете в тая културна и езикова среда вьв вьзрастта от 12г. -18/19г.
Ако някой се мести в Англия да е преди или след тая вьзраст.
Защо? ...

Това е критично време в емоционален аспект, децата трудно се нагаждат, свикват, тьгуват за приятелите си оставени в БГ, акцента в езика е осезаем, имат пропуски в граматиката, което води до други проблеми-децата не го приемат и го усещат различно, то не се справя с материала в училище и започват разни проблеми...

След 18-19г. вече се предполага, че са по-зрели, макар да имат пропуски с повече упоритаст в езика ще се справят с живота..

Проблема още е, че на 15-16г тук се провеждат нещо като нашите матури по много предмети-развиват се теми, литературни вьпроси, за което се иска много добьр книжовен език, по наука се използва и специфична терминология и т. н.. Без добра езикова подготовка не може да се вземе добро ниво, а от това следват други проблеми по нататьк....

Едното ми дете беше на 12г, когато дойдохме, другото на 3г.... Разликата в адаптацията между тях беше огромна. При едното имаше трудности и емоционални и езикови, при другото вьобще нямаше такива проблеми.

Малкото се чувства като местно дете, изцяло английски вьзпитанник, няма никакьв акцент, прието е изцяло, свикна с изискванията, култура и всичко останало от малко, комуникативно е, оправно е, сьс самочувствие.

Както виждате не е лесно и нещата трябва от всякьде да се обмислят много добре за да няма разочарования и сьлзи после...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker