Отново в България ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Отново в България ?
преди: 10 години, 9 месеца, прочетена 3123 пъти
Здравейте на всички!! Може би всеки от вас е чел теми в които хора живеещи в чужбина искат да се върнат в родината си. Е.. тази е една от тях :).

Не мисля, че е нужно да давам кой знае каква информация за себе си освен, че живея вече над 2 години в Германия.

Искам да попитам няколко неща.

1. Има ли хора които са се върнали в България (с достатъчно пари, разбира се) които НЕ съжаляват за постъпката си и въпреки всичко остават в родината си, работят, учат или живеят там?

2. Има ли някакъв шанс за бизнес и развитие в страната? (от малък семеен бизнес до нещо голямо).

3. Колко пари са ви нужни за да изкарате месеца (ако имате собствено жилище) - без да се лишавате от нищо /става въпрос за сам човек/?

Знам, че ще отнеса много критика и коментари от сорта "Ти луд ли си, бе не се връщай! ", но не мисля, че може да ме разберете :). Знам в какво положение е в момента държавата, хората и всичко останало (естествено не знам как е във всички градове в България и точно поради тази причина пускам тази тема).

По добре ли е да имам нещо в чужбина от където всеки месец да валят пари или да вложа всичко в България?

* Имам желанието да се върна и наистина много силно го искам, въпреки че знам, че там не е много хубаво. Но все пак родина и тази пуста носталгия :(.

Моля, ви само за коректни отговори и хората които са били на моето място или имат такива планове, нека заповядат :) Ще изслушам всеки един от вас.

Камъка си тежи на мястото :)!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 9 месеца
hash: dddad4b965
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   1. Има ли хора които са се върнали в България (с достатъчно пари, разбира се) които НЕ съжаляват за постъпката си и въпреки всичко остават в родината си, работят, учат или живеят там?

Имам много познати, които се върнаха. Абсолютно всички се разочароваха и само след няколко месеца си отидоха отново.

2. Има ли някакъв шанс за бизнес и развитие в страната? (от малък семеен бизнес до нещо голямо).

Ще прозвучи песимистично, но в момента е голяма стагнация и всеки стартиращ бизнес е обречен на провал, още преди да е стартирал. Разбира се, ако много разбираш от бизнес, може и да потръгне, но дори и тогава ще е много много трудно.

3. Колко пари са ви нужни за да изкарате месеца (ако имате собствено жилище) - без да се лишавате от нищо /става въпрос за сам човек/?

600-700

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 0f3bab114e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Бих ти отговорила на въпросите, защото имам познати, който живеят в други страни.

1. Да има леля ми се върнаха с братовчедите ми от Норвегия за няколко месеца, но пак отидоха там. Въпреки, че ние сме заможно семейство това не важи явно и за тях.

2. За този момент не мога да ти говоря, но баща ми е управител на една от най-големите строителни компании у нас и взима доста най-малко над 3000лв за месец разбира се.


3. Без да се лишавам от нищо. За всеки от нас е различно. Например като изключим сметките и парите за храна на майка ми и баща ми са им нужни около 600-700 ама говоря за двамата общо. На мен към 300-400 (на 13 години съм), а на брат ми доста повече. Колкото му дадеш толкова ще ти похарчи за него не е проблем. :)

Положението в България за мен не е кой знае колко трагично. Получава се така, защото сега има много бежанци от Сирия у нас и може да изпаднем в криза.

Не е гаранция, че и в чужбина ще ти потръгне каквото и да е било, тъй като има държави, който също не са кой знае какво. Сега, ако говориш за страни като Франция, Германия, Люксембург, Италия или Русия - да има много по-голяма възможност да ти потръгне каквото и да е било, защото техните доходи са много по-високи от нашите, а и на повечето българи.

Според Русия ние не сме толкова зле, ама се изисквало малко лишения от страна на политиците ни за да станем по-добре. Сега сме в там запознахме се руските генерали и скоро ще се връщаме. Мама си позволи да ги попита какво мислят за България и те така казаха. Според тях (генерала и сина му) ние сме най-бедни заедно с Румъния, Гърция, Латвия, Литва, Естония, Холандия и други.


Можеш да се върнеш само за малко година-две например и като ти омръзне пак да отидеш в държавата, която си сега.

Е дано съм ти помогнала по някакъв начин.... Късмет в това, което решиш.



Падналото ангелче :*

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: b5a8c6dd21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От Автора до Паднало ангелче :

Аз съм *Someone.. xDD В някой теми доста често се срещаме и т. н. И май и тука ме преследваш. Някой друг ден може да подам жалба срещу теб.

Не говорим за Русия и другите държави. Конкретно за България.

Зле са тези хора които нямат работа или са с ниско образование и не могат да си намерят хубаво платена работа (така е навсякъде) лично аз (т. е ние с родителите ми) дойдохме уж за една ваканция, но така стана, че останахме в Германия.

И просто се интересувах малко повече относно България, защото ми липсва (малко или много). Благодаря за бързите ви отговори. Ще изчакам и други хора да се изкажат, но все пак си мисля, че има някакъв начин човек да развие някакъв бизнес в родината си :).

Благодаря на всички още веднъж :)!!

*Someone..

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 8806a35480
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ангелче, викаш, иначе цъфнали сме и сме вързали, но сме зле заради 1000 сирийски бежанци, а? хахахаха

Между др нали баща ти беше един от най-богатите бизнесмени в Бг. Защо сега изведнъж са го понижили на просто управител и изобщо въпросът беше дали има възможности за бизнес, а не дали баща ти е управител.

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 0f3bab114e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   №3 не се сещам да съм те засичала и в други теми просто не помня кой как се разписва, но е възможно. Каква жалба аз дори не те познавам не знаех, че си момче мислех те за момиче. Не преследвам никого чета темите както ми паднат.



Падналото ангелче :*

 
  ...


...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 2ae43b3f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От Автора до Паднало ангелче..

Просто се шегувах :). Смисъл.. и аз чета теми които на мен ми допадат и доста често съм засичал коментарите си. И много хубав комплимент ми направи като ме нарече - момиче :) xD!!

И до номер 4#

Наистина и на мен ми е много странно как 1000 сирийски бежанци, а и други (колкото и да са.. ) влияят толкова на финансовия статус на държава ни o. O.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 4fef33d23d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не се връщай в България. В Германия и в Лондон си е най- хубаво. Е макар, че България си е България, но ако решиш да почнеш бизнес или нещо друго, държавата ще те спука от разни такси и простотии. Живеем си много добре във Лондон вече 9 години и нещо. И съм се върнал в България само две лета за по половин месец. Баща ми има една от най-голямата фирма за поправяне на бяла техника също така и продава. И си живеем много добре 4 човека (аз майка ми сестра ми и баща ми) с заплата от 6000 и нещо паунда на месец. Аз не бих се върнал в България. (Освен за ваканция, там си имаме къща и понякога се връщаме)

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 0f3bab114e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   №4 той си държи компанията не знам какво значи управител, но компанията е негова. Сигурно ти не си ме разбрал или аз съм приела грешно значението на думата. Както и да е него не могат да го понижат, защото той държи компанията м да бизнесмен е защо питаш?




Падналото ангелче :*

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 0f3bab114e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №6 не знаех за това ти казах, че те мисля за момиче.... ;д нищо и да ми кажеш как се разписваш едва ли ще те запомня аз такива никове не гледам все ми е тая. М да отдавна не съм коментирала каквото и да е и ми е интересно къде си ми чел коментарите.
А за бежанците в Сирия не гледате ли новини? Ние от друга страна (Русия) и пак ги следим, поне аз и тате брат ми и мама по някога. Много повече са. И всичко е станало заради обединените арабски еримства. Не са го излъчвали това никъде, защото не им дават иначе ни казаха, че президента или какъвто е ги е накарал Сирия да се защитят от гражданите и да използват оръжия, ама не химическо. Сега като най-богата държава в света най-нахално са си затворили границата и нито един сириец не са пуснали да влезе в стараната им. Русия са им казали, че щом е заради тях и те ще участват във войната, ама от тяхна страна. Това, което ми направи впечатление беше, че Русия са много убедени в оръжията и силата си. Китай са искали и те да пращат кораби покрай средиземно море, ама генерала не им дал, защото нямали нужда щели да се справят и сами. Пък знаят много добре колко офицери и самолети ще пратят и американски и турски и френски и някакви там други. Пак са убедени, че ще оправят срещу тях. Иран също са пратили, ама колкото да не е без нищо. Искали са и още ирански кораби да пращат по средиземно море, но не са им разрешили Русия. Има само руски, сирийски и там 10-15 ирански. Най-много са руските. И според генерала това ще е само началото... за бежанците сега чакат еримствата да им пращат средства (нали са най-богата държава в света) за да няма повече, ама дали ще се съгласят може и да се навият да си отворят границата и да ги вземат на сирийците. Каква беля направиха тия американци и как да не ги мразиш. А у нас не мисля, че сме длъжни да пускаме повече бежанци никъде не пише, че е задължително. Еримствата как си затвориха границата, а те бяха виновни защо ли не са го съобщили най-вероятно са им платили на медиите да не ги споменават.
А ти 4 като не разбираш моля те не се обаждай.

Падналото ангелче :*

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: c253757de8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Здравейте,

Аз също живея в чужбина от доста дълго време. Твърдо бях решил да завърша образованието където съм и да си намеря работа. Прибирането в България никога не е стояло на дневен ред за мен. Нито съм изпитвал носталгия, нито нищо. Докато живеех в България съм се лишавал от доста работи и винаги парите са били проблем. Просто бяхме прогонени от глада и беднотията, немотията и прочие.

НО всичко се промени това лято, когато се върнах за няколко седмици да видя баба ми и дядо ми защото са много остарели и не ме бяха вижда ли от 2, 3 години. За мое щастие или нещастие се влюбих лудо в едно момиче. За първи път изпитвам такова чувство през живота си. Стомахът ми се беше свил на топка, нямах апетит, сутрин се събуждах с мисълта за нея и прочие. Тааа проблема е, че има много малка вероятност тя да дойде при мен и вече се замислям дали аз да не се прибера след като завърша и изпитваме още същите чувства както това лято. Забравих да кажа, че и тя беше луднала по мене. Абе сложно е не знам и аз :D

Съжалявам, че ви натоварих с изторията си.

Успех на всички

 
  ...

...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: c253757de8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   иСторията си извинявам се за грешката :D

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 1e6a25783b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Учете езици, и след като се почувствате достатъчно уверени-напуснете потъващия кораб България, където чиновниците-идиоти на държавна служба (за която служба са си платили) ще ви рекетират и ше ви вгорчат живота до крайна степен. Дори и да се установите в държави като Чехия или Хърватска например, пак ще е много по-добре.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 9ce303b33e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   13, ти що не се установиш някъде извън "потъващия кораб", вместо да даваш умни "съвети"?

Аман от българофоби. Аз живея в България, ходил съм по чужбина, живял съм 7 месеца в Сан Франциско и ми писна и се върнах. В София човек живее като цар с 1000лв, включвам квартира, в която живее сам, както и пари за социален живот - кино, клубове и др, както и подръжка на кола. Единственото кофти е, че хората са масово безотговорни и си хвърлят боклуците през прозорците, а панелките са гадни и замрачават цялата гледка.

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 1e6a25783b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Номер 14, добре е че си намерил "своето място". Все пак България не е София, в провинцията населението е 5. 4 пъти повече!

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 005994169f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Зддравей
преди да инвестираш парите си където и да е и в каквото и да е прочети книгата на :
РОБЪРТ КИЙСАКИ
'' БОГАТ ТАТКО, БЕДЕН ТАТКО''
За да не се окаже че както ги имаш (парите) изведнъж са се испарили

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: a0422b5582
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Аз също живея в чужбина в момента, но като тебе имам намерение да се връщам в България. Тези които пишат гупости тука и плюят по България го правят от невежесво защото сигурно никога не са живяли извън границите и. Живота никаде не е лесен, но някои хора там си мислят че като отидат да работят и живеят в някоя държава в западна Европа ще цъфнат и ще вържат, но не е така. Те гледат така наречения "западняк" който е пестил цяла година за да може да си позволи да отиде на почивка в някоя по бедна от тяхната държава за да му излезе колкото може по евтино и да се прави на голям там, а и да се изхвърля пред приятели и комшии колко е голям в живоа и че не е губач. Всяко лято си ходя до България и ги гледам тези "богати" западняци вечер насядали пред хотелите си и пият бира която са купили от магазина. Напиват се като прасета и най вече жените им и правят скандали. Колкото за живота в България - на мен ми харесва и никъде другаде не съм се чувствал така щастлив както там. А за парите - ако си прави човек сметката ще му стигнат, ако не - няма. Днес можеш да живееш с 5 лева можеш и с 5000 - простирай се според чергата си. Запомнете че е по добре да ядеш едно парче хляб и сирене с приятели откокото голям стейк който гадовете ще ти го хвърлят в калта и трябва да го ядеш като куче на четри крака.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1e6a25783b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Дааа, в родината има една прослойка от около 700 000 човека, който си живеят супер.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 95476499e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Кaмъкa си тежи нa мястото, когaто си го нaмери;)))aко го търкулнеш, ще тежи нa друго място. aз живея. 8 год. в Испaния. не бих рискувaлa дa вложa в Бг. мaлко време си нaвън, още не си се aдaптирaл кaм новият нaчин нa живот, рaзличнa културa, мaнтaлитет и т. н, от тaм и силнaтa липсa нa стaрото, познaто или ностaлгия. не бързaй, вземи си почивкa, когaто можеш, около месец ти стигa сaм дa се увериш в вaзможноститв, които би имaл в Бг и кaк ще се чувствaш. все пaк зaрaди нещо си тръгнaл, нaли? едвa когaто зaпочнеш дa свиквaш с новото ще видиш и по добрите възможности. кaквото и дa решиш, успех!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 95476499e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Кaмъкa си тежи нa мястото, когaто си го нaмери;)))aко го търкулнеш, ще тежи нa друго място. aз живея. 8 год. в Испaния. не бих рискувaлa дa вложa в Бг. мaлко време си нaвън, още не си се aдaптирaл кaм новият нaчин нa живот, рaзличнa културa, мaнтaлитет и т. н, от тaм и силнaтa липсa нa стaрото, познaто или ностaлгия. не бързaй, вземи си почивкa, когaто можеш, около месец ти стигa сaм дa се увериш в вaзможноститв, които би имaл в Бг и кaк ще се чувствaш. все пaк зaрaди нещо си тръгнaл, нaли? едвa когaто зaпочнеш дa свиквaш с новото ще видиш и по добрите възможности. кaквото и дa решиш, успех!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 838b8a68c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Здравейте,

Живея от три години във Франция и какво правя ами уча. Много ама много искам да се върна в България. Не ми харесва положението, което е в момента, но ми липсват хората липсва ми българския език и всичко останало. Знам, че е мизерия и всички само ме плюят като казвам че ще се прибирам, но това ми е родния дом! Не мога да търпя французите тяхната култура обичаи празници и всичко останало. Липсват ми мартениците, снега, съседите които се събират пред входа вечерно време, децата по строшените градинки, всичко ми липсва. Тук когато стане 20ч хората лягад да спят.. Не живеят изобщо. Нолкова ми е писнало от тази скука и от всичко, че само броя годинките които ми остават и да си се прибера! Съмнявам се че ще успея в България, но дори и да нехспея може би най-накрая ще се убедя в това че няма спасение за българите и вече ще напусна спокойно. Не ме разбирайте погрешно обичам държавата, природата, хората и всичко, но не обичам началниците и тези които толкова години вече се подеграват с народа ни..

Надявам се да успея да се върна и авторке разбирам те изцяло!! Колкото и добре да живеем зад границата толкова много повече ни липсва държавата и родния ни дом!! Успех ти желая с каквото и да решиш да правиш!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker