Германия-да или не ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (80246)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (18037)
 Секс и интимност (9637)
 Тинейджърски (18284)
 Семейство (3783)
 Здраве (6609)
 Спорт и красота (3509)
 На работното място (1501)
 Образование (4438)
 В чужбина (979)
 Наркотици и алкохол (817)
 Измислени истории (693)
 Проза, литература (1278)
 Други (10607)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Германия-да или не ?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 3895 пъти
Момиче съм и тази година завършвам 10 клас и съм на 16 години. От доста години насам баща ми работи в Германия и сме решили това лято да се местим при него с мама, защото не можем да живеем разделени вече, той дори не знае каква музика слушам и какво обичам, защото не ме вижда как пораствам и искаме да сме си заедно. Успеха ми е отличен, но никога не съм учила немски. Знам, че ще загубя една година там и демек ще уча повече години отколкото сегашните ми съученици тук, те ще са завършили. Баща ми остава на мен решението дали оставам тук с мама или се местим, не иска до обвиня него после, ако нещо не е както трябва и това лято ще ходим да видя дали ми харесва, но от малка мечтая да живея в чужбина и сигурно няма и да се поколебая да поема риска. За жалост ни е страх как ще се оправяме като и тримата сме зле с немския и един лекар не можем да викнем и да говорим, но на английски що годе ще стане, но те са родолюбци и отказвали да говорят на друг език освен немския и малко се страхувам също да не бъда дискриминирана, защото аз имам желание да уча и да работя за тях, никой не е мързелив в семейството. Града в който най-вероятно ще отида е Дуйсбург и знам че имало много българи. Може ли някой който е живял там или е ходил или има приятели там да ми обясни дали немците ще се държат лошо с мен, къде точно мога да уча след като науча езика, общо взето всичко което знаете за града и за държавата като цяло. След 12ти клас искам да се заема с висше, което наистина е трудно и се учи много и има терминология и не знам дали ще се справя, малко се страхувам, защото в България съм сигурна, че ще ме приемат, защото си знам успеха горе-долу за сега, а там ще падне ниско, заради загубената една година и че не ми е майчин език и няма да го знам като тях. Чудя се дали да поема този риск, ама дали сега или след 12ти ще загубя една година за учене на език, не виждам разлика, а и вече не ми се стои тук, омръзна ми и крайно ми писма, не съм щастлива особено в родината си. Чувствам се не достатъчно оценена от учителите и не успявам да развия талантите си тук. Не виждам просперитет. Вие какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: ba4b0e4ceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Ъм, аз живея в Германия отскоро и знам, че тук се учи до 10 клас.
Ако не си учил немски преди това или не го знаеш толкова добре - трябва да ходиш на курс.

Ще завършиш по-рано от съучениците си.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e16b33c223
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   На твое място бих си завършил гимназията в БГ и бих отишъл да следвам в Германия. С добра диплома от тук там ще те приемат навсякъде. Ако обаче отидеш сега без да знаеш нито езика, нито учебната им програма, ще си като паднала от Марс, а скоро ще трябва да държиш и матура (Abitur), която ако изкараш зле, просто забрави да влезеш някъде. Как според теб ще стане това, да се изтърсиш там почти на финала на гимназиалната им система в горен клас, тепърва да учиш език и да сравняваш какъв материал са изучавали за сума ти години назад, че и да издържиш отлично матурата. Аз лично не бих рискувал, но това си е лично мое мнение. Университетите са друга работа. Там има и специалности само на английски, а и ти за две години може да научиш основите на немския, докато си още в БГ.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b761750908
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Има резон в това, което казва номер 3

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f00bdf9185
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Завърши си в БГ средното както ти казва н2- не е сега време за местене, но почни да учиш усилено немски. Та като завършиш хем да си имаш хубав успех от дипломата за средно и ще можеш успешно да кандидатстваш висше там, хем и ще имаш някаква база за езика вече като отидеш и няма да гледаш като в небрано лозе.

Сега ако се преместиш става една бъркотия.
А не може ли само майка ти да замине, а ти да останеш с баба ти и дядо ти тук за 2 години. Вече си голяма, може и сама да се справяш без нея.

Учи здраво немски, без език нищо не можеш да направиш там. И да идеш сега ще си на ниво под нулата.

Иначе през ваканцията може да ходиш при баща ти за то дълго време и ще сте заедно.
За мен това е най-добрия вариант.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d9ba1f4d85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 2-На колко години си? Няма как да учат до 10ти клас смисъл мисля, че имат 11 и 12, но може би са с избираеми предмети, за да ги подготвят за кандидатстване. Иначе за курса няма проблем, те и нашите ще ходят.
Номер 3-И аз мислех да чакам да завърша гимназия, обаче много ми липсва семейната среда, когато сме си тримата и е гадно, не знам дали още 2 години ще издържа, живея с мисълта, че от лятото нататък повече няма да видя неприятния си клас. Иначе си прав, че наистина е доста сложно след като не съм примерно 5-6 клас, но аз съм малко човек на риска, бързо уча език, смисъл за една година ще съм готова с немския. Малко живея за мига, защото се убедих, че човек може както е добре утре да не се събуди и затова не искам да чакам, самонавивам си се доста. Доста вярно ми го казваш, друг е въпроса, че аз все
слушам себе си, в мене си е грешката.

авторката

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f00bdf9185
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   от н 5
За мен правилото е да не се мести дете в друга страна след 14г най- късно до завършване на средното.
Защо? Няма да смогне на навакса с езика и материала в училище. Всичко ще се натрупа наведнъж и ще е трудно да се подготви успешно за матурите там, които са на език различен от майчиния. А ти тепърва ще отидеш и ще го почнеш да учиш от А и Б. Как я виждаш тая работа?

Когато заминахме за Англия сина ми беше на 12 т. е. имаше няколко години време до решителните матури за да влеза в крачка с езика. За това знам какво говоря.

А ти сега ще тръгнеш и догодина те там ще имат матури -ти как се виждаш да се справиш като хал хабер си нямаш още от немския... Ами биологията, химията, физиката -с всичката им там тяхна терминология.

Знам, че е трудно за едно семейство да живее разделено... Но можеше по-рано да тръгнете за там, за да се впишеш в пейзажа там... и то успешно.
Ако съм на майка ти и има при кого да те оставя за 2 години, ще те оставя и тръгвам. Ти си голяма, над 16 си ще свикнеш да си по-самостоятелна тук. Ще си завършиш успешното средното тук, ще си бъдеш с приятелките, няма да го има културния шок и т. н. Ще ходиш при тях във ваканциите и те тука. За твое добро е по-добре така.... Аз дъщеря ми я бях оставила за 1 год. при баба и хем беше само на 2годинки и половина. Не е лесно разделени с децата, но се издържа. А ти си голямо момиче все пак.

Но в крайна сметка кавото си решите.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d9ba1f4d85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Номер 5 -Сега нямам никакво време да ходя на немски за жалост, но имам едно приложение на телефона, превежда на глас и повтаряш и после ти прави тест устно и писмено и знам примерно как да се запозная.
Майка ми няма никакво желание да се местим, тя е против, ама с тате искаме. Затова не иска да замине без мен, а и имаме силна връзка и няма да ме остави, то няма и при кого, роднините ни не са от нашия град и не искам да се местя в друг град. За ваканциите.. да то може ама ще видя какво ще правя, мене ми се мести ама не знам. Ще помисля.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e1881b0c31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Страшно ти завиждам, че имаш такъв избор.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 68dbefbf09
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   По-добре си завърши тук образованието, като през това време ходиш на курсове по немски. За 2 години може да направиш едно прилично ниво. След това отиваш в Германия, учиш 1 година езика, и кандидатстваш.
През времето, когато си разделена с родителите, може да се виждате по време на твоите ваканции.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d9ba1f4d85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 9-недей завижда, не е полезно, а и не е кой знае какво, айде ако беше за Америка.. ама не. Аз не искам много да съм на мое място.
номер 10-ще ходя на курсове, няма да се разделям с майка ми, няма такъв шанс, ако остана ще ходя на курс, ама няма да оставам, аз съм решила да си ходя, не ми трябва никой в гадната ми родина за жалост, аз съм упорита и не и пречи да се мъча, силна съм и ще се справя, оправна съм.
Мерси все пак на всички отделили от времето си да ме посъветват.
авторката.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: ca5a673164
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   1. Малко завиждам, защото все карам нашите да заминем за Англия или Германия.. Уви няма да стане..
2. Ако си сигурна, че ще издържиш на рязката промяна с хора, език, място, училище, приятели и т. н давай!!
Вярно е, че ще ти отнеме да научиш немския и да се адаптираш, но си струва.. поне аз така си мисля.
Ако знаеш/мислиш, че ще успееш да го научиш и си сигурна, че ще се чувстваш по-добре там отивай и не се замисляй дори!
Успех! :)

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 9f3d91564b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Авторке, кой ти каза че ще повтаряш една година?
Живея в Германия от близо 10 месеца и Август завършавам 9ти клас, след като завърших осми дойдох да живея с мама, мислех си същите неща като теб, носе оказа се греша!!! Номер 2 греши! Немците са измислили програма с която можеш да научиш немски и да учиш в клас без да изоставаш. Дават ти например 2 часа курс и 5 часа редовни предмети. И така след 5 месеца знаеш основите на немския и не си пропуснала нищо в час( ако знаеш и малко английски ще е чудесно). Другото което е че немците учат уникално тъпи неща... По математика се учим да решаваме линейни уравнения които съм решавала в 6-7 клас! Има и много други неща които мога да ти кажа но пиша от телефона и ми омръзна:Д

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d9ba1f4d85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 13-Не са ми казвали,че ще повтарям една година.Аз сега завършвам 10 клас и не знам грам немски и ми казаха,че като отида там ще уча една година немски език и ако съм го научила тогава продължавам 11 и 12 клас,просто докато уча езика нямало да ми се води за 11 клас,защото дефакто аз уча само език ,а не предмети.Може би при теб е различно,защото си отишла в по-долен от мен клас,по-малка си била.Иначе това за програмата звучи добре.Може ли ако прочетеш това,да ми кажеш като дойда към коя фирма ,агенция или къде да отида ,за да почна тази програма или да говоря?Иначе знам английски идеално,но знам че немците били родолюбци и като им говориш на друг език се правели,че не разбират,а разбират, и чакат да почнеш на немски,за да ти говорят.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 9f3d91564b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Няма значение в кой клас си дошла, имам приятели които дойдоха в 10ти клас и пак учиха немски и останалата част по тази програма. Не е от фирма или нещо такова, просто когато избираш гимназия гледай да е най- добрата и да предлагат курса по немски за чужденци ( sprache kurs) всичко се случва в училище тоест курса и редовната програма.
Аз като дойдох не знаех нито една думичка и ми беше чудно как ще ме приемат на училище, но се оказа че всички преподаватели знаят английски и винаги са готови да ми помогнат. Някой тестове са ми били дори на английски. Вярно е че са родолюбци, но винаги отговарят когато им говориш на английски ако им обясниш че си от скоро тук и т. н.
Бих ти разказала още ако искаш, може да дадеш email за връзка или нещо такова :)

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d61341b818
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Бих ти казала твърдо да за заминаването. Уча във Франция, френския не ми е роден език, но нямам проблеми с това, веднъж свикнеш ли, всичко е ок. Имам приятел, който замина при баща си в Белгия, да една година учи френски, защото една дума не знаеше, и да завърши една година по-късно, но сега е в едно от най-добрит училища по архитектура в Европа, докато навреме затршилите циклят примерно в СУ или УНСС. Не се тревожи щом си учиш няма да ти се промени успеха, това момче си остана отличник и там. Немците няма да те дискриминират, в началото ще ти е трудно с езика, но като го научиш и приятели ще си намериш. Ти сама си знаеш силите и дали учиш и възприемаш лесно учебния материал, ако е така не се колебай и тръгвай. А и не мисли, че учат кой знае колко космочески неща, за пример обикновената математика, която се учи в България 8-12 клас, в Европа е математика изучавана в специализираните училища, по литератра и история не учат кой знае коли различно, пак същата система, четат си произведенито, коментрат и т. н. Това е супер шанс, ще свикнеш по отрано и за висшето образование ще си подготвена да учих по тяхната система, ще си говориш и ще ги разбираш. Ако отидеш за висше образование би ти било по-трудно, колкото и да си учила езика, в училище е т. наречена стерилна среда, поне месец-два ще ти трябва да се приспособиш, а за висше образование това е много време. За термини не се тревожи. Има много, коио местните не знят, специалността, която уча е пълна с такива, но те се обясняват с прости думи от професорите. От личен опит и опит на приятели, съветвам те да отидеш. Каквото и да решиш, знай, че го правиш за себе си и според собствените сили, но един човек понася толкова умствено натоварване, колкото му дадеш. Не позволявай на страха да ти попречи на по-доброто бъдеще. Успех и знай, не е страшно или трудно, успехът зависи от теб самата!

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 967995ef63
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Заминавай, имайки предвид, че ти е тежко тука и не сте заедно със семейството. Учи здраво немски това лято. Всяко начало е трудно. Като се обърнеш назад след 2 години, ще си кажеш добре, че съм заминала. Тогава ще знаеш перфектен немски и ще имаш немска диплома за средно образование.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: ad58a06f3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   След 8-ми клас, първата ми година в Езиковата Гимназия на града ми, където изучавах година немски, аз змаинах за германия и след като знаех малко немски ме дадоха директно да започна при нормалните ми върстници. Е, аз се справям идеално и тук, след като училището никога не ми е било проблем, но ако можех да променя нещо, то това щеше да е да изчакам да заъвърша гимназията, преди да дойда, след като е много трудно на моменти като не е твой майчин езика. Верно е и че колкот по-рано дойдеш е по-добре, но с никакви знания просто забрави за Абитур или Университет.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 02a35e832d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   ДА Германия е правилното место за теб.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: ca4dab312b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Да, Германия е правилното място за теб! Имам намерение да се
преместя в Кьолн лятото на следващата година. Знам, че е рисковано, но не издържам да търпя повече гаднярите в класа си. След време ще си кажа:Добре, че заминах

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 3fcfe568c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Здравей, живея в Германия и съм на около 30 km от Дуизбург. Тук съм от година и нещо, а за езика се научава не се притеснявай. Може да те вкарат в клас само с немци, може и в клас с хора от цял свят. От началото бях много стресирана как ще ме приемат в клас, но всички са много любезни. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker