Тръгнах си от Англия и СЪЖАЛЯВАМ повече от всичко - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Тръгнах си от Англия и СЪЖАЛЯВАМ повече от всичко
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 30299 пъти
На 13. 06. Летях за Англия заедно с приятеля си за работа в Ферма(бране на ягоди)...
От начало бях убедена, че ще се справя бях предупредена за това от какво се състои работата но когато пристигнахме реалността бе друга... Настаниха ни е порт-кабина заедно с още 2 двойки с който деляхме една стая и т. н
Баните, тоалетните и кухнята бяха общи на може би 20-30 метра от кабината. Работата беше изморителна и тежка (но пари се вадеха) Бяхме бавни берачи на ягоди и аз и приятеля ми но все пак се справяхме. Обаче дойде един момент в които нямаше достатъчно работа за всичките 300 човека и започнаха един по един да ни махат. Въпрос на време бе да махнат и нас затова решихме да се преместим в Лондон и така след почти 2 месеца работа напуснахме фермата и с всички пари който имахме се отправихме към Лондон.
Отседнахме при наши познати за няколко дни докато намерим квартира подходяща за финансите който имахме, аз щях да чистя къщи и момчето ми да работи строителство но за целта трябваше да премине през CNC тест или нещо подобно, който тест обаче изискваше време и пари. Бяхме се отчаяли много но в този момент ни изкочи предложение за работа на флаиери... Естествено веднага приехме... нямахме избор!
Преместиха ни в друг град и веднага започнахме.. Първите няколко дни бяха що годе добре разнасяхме по 1000 флаиера за неопределено време от деня на различни райони и минавахме по горе-долу 20 мили на ден пеша.. След няколко дни обаче краката ни се превърнаха буквално в гъби, появиха се ужасни болки, отичане и т. н
Беше много страшно вали, гърми ти си навън и разнасяш флаиерите... Изкарах 2 седмици на тази работа и започнах да търся вариянт да се прибера в България.
Приятеля ми искаше да остане но пък не искаше и да си тръгвам сама.. В крайна сметка се прибрахме и съжалявахме като луди, че сме си тръгнали от фермата.
Точно седмица след прибирането ни в България съжалявах адски много, че съм решила да се прибера.. Надявам се всички който четат това да ме разберат правилно! Каквото и да ни се случваше там бяхме много по добре от тук, там може да се трепехме като животни но поне когато влизахме в магазина задоволявахме изцяло нуждите си... не сме се лишавали от нищо и знаехме за какво работим. Затова не се подавайте на носталгия и трудности НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ ЛЕСНО КАТО МЕН.. Цял живот ще съжалявам, че поисках да си тръгна А можеше да сме толкова добре там сега.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 84

преди: 9 години, 9 месеца
hash: a057103f47
гласове:
1 2 3 4 5
  (44 гласа)

1.   Съжаляваш, че си прекъснала „кариерата си“ на ягодоберачка??? ТИ сериозно ли или се бъзикаш с нас?
Благодаря иначе за споделянето на житието и битието ти, защото за съжаление повечето българи на Запад точно така живеят, а точно при ягодите като вали или няма достатачно зрели или поръчки, няма и работа, а разходите си вървят. Радвай се, че си имала пари да се прибереш изобщо, но вместо да се поучиш, ти май нищо не си научила.
Ще ти кажа истината - такива като теб на Запад с лопата да ги ринеш, а и език знаят. Проблемът е, че хора БЕЗ ПРОФЕСИЯ нито у нас, нито в Англия, нито на Луната да отидат, няма да просперират. Хвани си по-добре някаква ПРОФЕСИЯ у нас, защото ти друг език реално не знаеш - нямам предвид тук някакво кухо висшО, а хвани действително се квалифицирай - фризьорка ли ще ставаш, готвачка ли ще ставаш, пекарка ли, знам ли - но хвани някакъв занаят, че тежко и горко на такива заблудени като вас с приятеля ти и колкото и да ти мърмори той в момента, и колкото и хората да ти викат защо не сте били останали, ще видиш сама, че ти си решила правилно. Ако бяхте останали още малко и нямахте пари да се приберете като хиляди българи, тогава щеше да преживеете истинския гърч. Сега, ако си на нула се радвай и тегли чертата, ако си на минус е лошо, но истински страшна е „кариерата“ на ягодоберачите-роби и на идиотите, които смятат, че да разнасяш флайери е професия или работа, от която можеш да живееш едва ли не. В България с помощта на семейството поне няма да гладувате, което за Англия не е много сигурно.
Ще ти кажа, това което родителите ти явно не са ти казали - ОТКРАДНИ ЗАНАЯТ, ПРОФЕСИЯ, защото без занаят дори и език да знаеше, пак нищо! Ти си просто едно движещо се тяло в пространството, което нищо не може да прави и върши и хиляди, милиони като теб!!!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 473de00758
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

2.   А можеше и в България да си добре, ако се беше постарала малко повече с образованието и имаше високи амбиции.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 3ba0bc007b
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

3.   "минавахме по горе-долу 20 мили на ден пеша.. След няколко дни обаче краката ни се превърнаха буквално в гъби, появиха се ужасни болки, отичане и т. н
Беше много страшно " - вие за велосипеди не сте ли чували? Или едно от условията за тази работа е било да вървите пеш?

"там може да се трепехме като животни но поне когато влизахме в магазина задоволявахме изцяло нуждите си... " - страхотна цел и смисъл на живота! Ако това наистина е така - точно за там сте си. Каквото влезе отпред, това и излиза отзад и толкова!

Заключение: ако имахте акъл в главата с приятеля ти щяхте я с научна работа да се занимавате, я някакъв дребен бизнес да въртите, или поне да си намерите някаква свястна работа - и тук, и там, и навсякъде... Или поне щяхте да се сетите да си вземете по един велосипед на старо за 200 паунда, вместо да маате 2 седмици като улави... Една моя учителка по математика навремето казваше: "Който има слаба глава има здрави крака!". При вас това е в абсолютно буквален смисъл.

Та като отправяш съвети към аудиторията, уточнявай, че ги отправяш именно към хора като вас - на вашето интелектуално ниво и квалификация. Защото така излиза, че съветите са към всички и за пореден път ставате за смях на гаргите...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b83bea39d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много съжалявам за това и ти съчувствам! :( Но не се отчайвай и не се предавай напълно! Все още можеш да си намериш работа в Англия ОНЛАЙН и когато те одобрят ще заминеш. Няма невъзможни неща!
Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: aeb7818098
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   Не се впрягaй нa по- горе изкaзaлите се. Рaзбирaм кaкво кaзвaш , минaх през нещо подобно. Рaзликaтa е , че не се " огънaх" , продължих. Еднa годинa по- късно рaботех по професиятa си. Още еднa и зaпочнaх мaлък бизнес ...нa черно дори , нямaх пaри дa узaконявaм. Нa четвъртaтa бизнесa вече беше официaлен и конкурентен .
Aко решиш дa пробвaш пaк , вече знaеш , първaтa годинa е нaй- труднa. Тия ностaлгии и подобни глупости сa зa слaбите...извинение дa избягaт от трудното нaчaло и дa се върнaт нa сигурното стъпaло , от което вероятно никогa нямa дa мръднaт по- нaгоре.
Където живея кaзвaт тaкa -" aко си прекaлено здрaво стъпил нa земятa , никогa нямa дa можеш дa си обуеш/ събуеш пaнтaлонa" - смисълa е , че си остaвaш със стaрите гaщи и никaквa възможност зa промянa.

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a3b95b6ef8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не благодаря, мила авторке! Предпочитам да си стоя в родината с моята скромна учителска заплатка, отколкото това да работя като берачка на ягоди или това да въртя по десетки километри на ден! Когато беше ученичка да беше си седнала на дупето да учиш и може би днес щеше да имаш по-различен живот... а не такъв в който делиш стая с непознати и береш ягоди!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 2770e8e659
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Здравей, авторке! Благодаря, че сподели историята си.
Аз в момента съм в чужбина, но не успявам да намеря работа. И затова все по- често мисля за връщaне.
Но ако се върна, знам, че ще съжалявам като теб.
:(

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cdbdb221cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   Номер 7, е такива като теб най-ги обичам. Като си някаква учителка, за нещо повече ли се имаш? Е***и самочувствието... А аз пък примерно не харесвам да се разправям като луд със някакви пубери като ненормален, това е дори по-гадно и от брането на ягоди. Ок?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b946fd2cda
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абе женице.. ти да не си се върнала от някаква велика и престижна длъжност - финансист, банкер консултант!? !? !?? !? НЕ!

Прибрала си се от условия по-лоши и от тукашните. Хахахах - как ли пък не съм отишъл на ден да изминавам по колко каза? 20 мили? Една миля е около километър и 800м. Как ли пък не съм тръгнал да вървя по 40КМ на ден по дъждове и гърмежи да раздавам разни листчета.

Поздрави, Узунов

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b946fd2cda
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

11.   Оле боже... тръгнал съм аз за "ВЕЛИКАТА БРИТАНИЯ". Не че нещо, но ако не ме извикат от чужбина да работя по специалността си никога не бих отишъл просто ей така по кърищата, да мета богаташките къщи, да бърша лайна по хотелите като камериер... НЕ. НЯМА ДА СТАНЕ!

Или ще ме извикат да си работя по професията (както е най-добрият вариант) или няма да отида.

В чужбина се ходи ако те викат от голяма и сериозна компания в сферата, в която се занимаваш. За да може развитието ти да е гарантирано. Или поне шансът ти за такова да е по-голям. Докато на къра със стаята и мизерните условия - Не мерси!

Звуча много pretentional - но това е. Човек съм имам право да искам, каквото си искам!!!

Поздрави, Узунов

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 659b25f389
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хората са на различно интелектуално и духовно ниво. Явно авторката е удовлетворена от факта, че работи като роб за реално никакви пари за Англия, ноо- може да удовлетворява чисто физически необходимости с изкараното. Това й стига. Повечето българи, които са навън всъщност правят точно това и са безкрайно доволни. Те и тук да бяха и да получаваха достатъчно пак щяха да са втренчени в платените сметки, купената храна и дрехи и да бъдат доволни. Това е важно, но не е достатъчно, за да се чувстваш щастлив. Същото важи и за хората с много пари. Щастието няма нищо общо с материалното измерение на нещата. Но пак казвам - зависи кое ти е важно...

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: f6040bc415
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Номер 3 ти къде си чувал за разнасяне на флаери с велосипед??? Ти изобщо знаеш ли какво е флаер?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: f701ec3b05
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

14.   всяко начало е трудно, но в чужбина след това може да стане по лесно и да си живееш живота , докато, в нашата кочина цял живот ще се се мъчиш.
Но българите са едни готовани. Затова ме дразнят и дискусиите , затова колко сме зле, защото само ревем , а нищо не правим, и обвиняваме другите държави и народи. Дано да избягам от тук. Мразя българия и българите, харесвам чужбина и чужденците.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 1813c019d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Аз ще заминавам другия месец и искам да попитам как е обстановката там намерихте ли си приятели, как се отнасяха с вас и като цяло харесва ли ви

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a9d93d29a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Хаха... някой май изобщо не е учил...

MJ

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 451e0de866
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

17.   Н7 учителкaтa... ми стой си със скромнaтa зaплaткa, със скромния животец, скромното оцелявaне.... и скромните мечти, aко предположим, че имaш някaкви. Кaзвaт, че човек е толковa голям, колкото сa мечтите му... толковa си скромнa от към мечти, някой отрaзявa ли те, ти отрaзявaш ли се, поне кaто отрaжение в огледaлото? Мaй не...

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 60c5ad3eb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   ако целта е да живееш скотски, навсякъде можеш да го направиш, няма нужда да ходиш до Англия :-) както и ако целта ти е да можеш да се нахраниш и да напазаруваш в магазина, не е особено трудно и тук, в България.
обърни внимание на номер 5, той е започнал от нулата, но е имал цел, имал е професия, която е започнал след време да упражнява. вероятно е знаел и езика на прилично ниво и го е донаучил на място.
помисли ти какво можеш да работиш в Англия различно от най-черната работа, която вече си опознала. каква професия имаш? знаеш ли езика поне на ниво В1-В2?
като си отговориш на тези въпроси, можеш пак да отидеш, но с целта да намериш работа по специалността си. а черната работа да е наистина временна, защото с нея няма как да се издържаш постоянно, да не говорим да създаваш семейство някой ден.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 00262d6117
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

19.   Ех, не се мина и тази тема без да се появи поредният "реализирал се" българин в чужбина, и то както си му е редът - образование, собствена фирма, издигане на фирмата до средно ниво, след това започването на едър бизнес... Номер 5 е пропуснал да ни уведоми, че с тези темпове на развитие най-много до 1-2 години ще превърне сегашната си изключително мощна империя в международна корпорация със значимост, съпоставима с тази например на Самсунг, или Епъл...
Иронизирам коментар номер 5, не защото му завиждам (да е жив и здрав, и да продължава да върви по пътя си), а защото във всяка подобна тема се появява по някой, който да се самоизтъкне колко видиш ли бил успял в чужбина, а тези които се върнат по една или друга причина в България са адските балъци, които са си провалили живота.
И къде ги тези преуспели българи в чужбина, започнали от бране на ягоди, че живея в чужбина, пък нещо не ги виждам? А, да - познавам един, който наистина започна с бране на ягоди, и след няколко години завърши образование в Англия, а сега има и собствена строителна фирма (дребен бизнес, разбира се). Честно казано не виждам какво повече е спечелил от престоя си в чужбина, спрямо това което би спечелил, ако си беше стоял в България, но както и да е.
За да не става прекалено дълго ще обобя, че сте взели много правилно решение да се върнете в България, ако имате желание, но най-вече способности да се развивате и напредвате в живота. Ако обаче мечтите и способностите ви стигат само до полето с ягодите, то тогава дупе да ви е яко занапред в живота. В Англия 99 от 100 българи цял живот изкарват, бачкайки емигрантска работа, със всичките негативи. Изключението, което тук се явява коментар номер 5 си е наистина точно това - изключение. Е, струва ли си в очакването на едно изключение да си пропилявате живота в бране на ягоди?
Пробвали сте се, не се е получило, върнали сте се, не виждам никакъв проблем. Но се стягайте и си сядайте на задниците, че ако смятате емигрантска работа в Англия с почти нулев шанс за сериозно развитие (вероятно от берачи на ягоди ще станете помощник-готвач ти, и строител твоето гадже) за по-добра перспектива от престижна работа в България (било то и нископлатена първите 7-8 години), то тогава наистина положението е трагично...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 5e96bbf592
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

20.   Не се отчайвай. Опитай пак. В тази кочина България не се живее. С жена ми в България имахме собствена фирма, аз едновременно работех и в ИТ фирма и работата ми беше много добре платена. Не виждах тук нормално бъдеще за детето ми и затова зарязахме всичко и се махнахме от България. Родителите и приятелите ми не можеха да повярват, че оставям толкова добре платена работа и същевременно фирма която се разрастваше понеже си бяхме наели и 2 момчета да работят. Някой хора не разбират, че от простотията и идиотщината в държавата ни няма как да се скриеш колкото и пари да изкарваш. В чужбина започнахме от нула, без приятели, без познати с най-долната работа чудейки се как и да гледаме едновременно детето защото заминахме цялото семейство. В България работех като графичен дизайнер, но навън е ужасно трудно да те вземат на хубава работа без перфектно владеене на езика. Ако имаш професия не се притеснявай каква работа работиш. След година-2-3 шанс винаги излиза. Вече познавам много хора които са минали по този път и не съжаляват както сега и аз. Пожелавам ти успех, а относно доволните на по 200-300лв учителки и не знам какви още мързеливи търтеи които са писали не им обръщай внимание. Те по-далеч от село не са ходили. Видяла си как живеят хората навън, виждаш и какво бъдеще те очаква в България.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 3336d43887
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Н 19 еех, не се минa у тукa без типичнaтa бългaрскa подкрепa, a?
Толковa ли те е смaчкaл животa в Бг, че се хвърляш в опито дa убиеш всякa чуждa мечтa в зaродиш още? Дa не би пък някой дa успее, нещо зa което ти дори не смееш дa мислиш? !
Я си трaй, нaмaжи си лютеничкa, пръдни двa оъти пред телевизорa, почети някоя книжкa тип " бaлкaнскa" и не гледaй успехите нa другите, че ще те депресирaт още повече.
Много бългaри успявaт нaвън. Всеки според мечтите си. Някой с бизнес, нa други им стигa дa не дишaт същия въздух с подобни нa теб и тaкa....

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 1245c00fd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

22.   Аз съм отново учителката... даа същата, която някои след мен обидиха. И мога да кажа на номер 9, че позна - ДА самоизтъквам се и има за какво! Учила съм, инвестирала съм в образованието си и днес не деля стаи с непознати и не бера ягоди. Обичам професията си и това да се занимавам с бъдещето на България. Пък и тези които обидиха професията ми, нека се сетят, че това е ЕДИНСТВЕНАТА с толкова много почивни дни - знам си събота и неделя, знам си празниците, имам си и цяло лято на разположение, а и парите са задоволителни. За разлика от авторката на която й се е налагало да върви по десетки километри на ден, аз мога цял ден да си стоя на един стол и накрая да взема пари за това! Затова миличкиии е трябвало едно време да си отваряте очите и да учите и може би днес щяхте да взимате пари за това, че и пръста не си мърдате, а не да се трепете като кучета за същите пари, които взимам и аз (а дори и по-малко).

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 93ba65763f
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

24.   Едно време и аз мислех, че е по-важно какво работиш, а не колко изкарваш, както повечето тук считат, че брането на ягоди те прави по-ниско човек и си мислят, че като са учители и изкарват 1/7ма от това, което ще изкарат с бране на ягоди, са много повече. Е да ама едно време бях студентка с големи амбиции, които се сгромолясаха след като завърших и установих, че в България без връзки, интриги и подмазване не се успява. Да, можеше да работя за 1200 лв в София и да си живуркам пре добре за българския стандарт. Всичко би било чудесно ако не дойдох на посещение в страната, където съм сега и не видях как може да си чистач и да си живуркаш не по-зле от престижната ми работа в София. Тогава се попитах ако в България имам нещо за цел и съм го постигнала с много труд, образование и ен брой езици, то какво ли мога да постигна в страна, в коятои да съм най-тъпата, без език и образование ще живея по-добре? Тук много плюят авторката, но съм сигурна, че много от тях живеят за единия наем, салатата с ракията, някоя дискотека или ресторант с приятели и панелката на 5тия етаж. Ако имаш желание и се бориш, развиваш се и не си кон с капаци в чужбина имаш много по-големи шансове да се развиеш от България. Най-малкото ако завършиш едно висше, което тук, където съм е безплатно, ще си осигуриш стартова заплата, с която можеш да живееш за по-големи мечти от екскурзийка в Гърция и да живееш в собствена къща, без съседът да ти сади зарзавад и да ти пасе кравите. А сега искам да кажа нещо на авторката: Остави ги всички тези злобни, дребни, комплексирани, смачкани от ежедневието българи. Ако искаш да постигнеш нещо и сте борбени с приятеля ти се борете и грабвайте всяка възможност. Ще се трепите много, но така се почва винаги. Учете езици, понеже те отварят много врати. Това, че сте се върнали не значи, че не може да отидете пак. След 5 год от както завърших университет мога да кажа, че по-добре да съм продавачка тук където съм, от колкото да работя в банка на центъра на София за 500 лв, понеже и това го работих. И за какво ми е тоя престиж и самочувствие като не можеш да си платиш един наем сам? Тук като една продавачка мога да си позволя да отида на почивка, където си поискам по целия свят, мога да живея спокойно и съм заобиколена от усмихнати и позитивни хора. За мен вече не е важно какво работиш, важно е как живееш и дали имаш спокойствие в живота си. По-добре берете ягоди няколко години, а после берете плодовете от вашия труд. Няма страмна работа! Само в България има срамна работа. Тук хората те уважават каквато и да си и от където и да си. Каквото и да ми говорят някои, че ги мачкали и мразели, аз лошо не съм видяла до сега. Напротив! Даже съм очарована как на никой не му пука от къде съм и коя съм, какво обличам, какво ям или кой ми влиза в къщата, женена ли съм или не и още сумати глупости, а се държат с мен спрямо мен самата като човек. А колкото до носталгията... тя е за хора, които си мъкнат България със себе си и се мъчат да я натресат в чужбина. Ако сте отворени към различното и уважавате другата страна и тя ще ви уважава и ще я заобичате. Стана дълго, но много негативни, злобни коментари видях, много комплексирани хора. До някъде ги разбирам, понеже знам, че не е лесно да живееш в нашата родина. И аз като се прибера и се изнервям след седмица. Авторке, мечтай! :) Мечтите са за смелите, не за конете с капаци! Една загубена битка не е загубена война. Сигурна съм, че сега имате повече опит и познания и следващият път ще успеете. А на другите искам да им кажа, че всеки сам решава как и къде да живее, какво да работи и кое му е важно в живота. Това, което за вас е важно, за други може да не е. Хората са различни и като не са като вас не значи, че са под вас. Стига с тая злоба и надпревара кой е по- по- най! Тъжно е колко злоба има в хората, просто защото са неодобвлетворени от живота си, който сами са си избрали.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: bcc21bd303
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Мила ми 7, ти сигурно си си седяла...на каквото там се седи и прилежно си учила.
А да си чувала това: Който знае го прави, който не знае, учи другите :)

Та за Англия. Често ходя до там, харесва ми и Лондон, и провинциалните градчета. Езика не го знам особено (говоримо), но Кралицата ми помага да се разбера с аборигените - като видят лика й на банкнотата и ме разбират:)
Обичам да бера ягоди, особено през зимата. Но го правя в къщи, с некомерсиална цел (похапвам ги :)
Не знаех, че имало ягоди я Англия.
Но щом има - берете ги!

Y D

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 2770e8e659
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

26.   Номер 22, как така пръстчето не си мърдаш, пък се занимаваш с бъдещето на България? То и за това България няма бъдеще - защото има такива като теб, на които им е важно да седят на един стол, да не си мърдат пръста, да имат много почивни дни и да взимат и пари за това. Бравооо, осъществила са Българската мечта!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: a316225c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   13, да, представи си знам какво е - гланцова рекламна листовка, която се пуска в пощите или се раздава на ръка... И какво пречи да се придвижваш с велосипед, докато разнасяш фалери? Примерно ако трябва да се пусне по един във всяка пощенска кутия на къщите от една улица. Може 20 пъти да се наложи да тръгнеш и да спреш, но какво от това?

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: a057103f47
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

28.   Абе, 27, ако хората с биографията на Авторката имаха акъл за велосипеди или каквото и да е рационално или креативно решение на проблем, мислиш ли че щяха да имат тази биография???
Масата народ, които имат подобни проблеми са не хора без късмет, а хора без елементарно образование, житейски опит дори, някакви способности - професионални, лични, социални. Стига си губи времето да спориш, свободна държава в ЕС съм - да ходят да берат ягоди и лапад, какво ти дреме?
Изводът ми е - безработен и беден в България - безработен/поработващ беден в Англия - няма разлика, ако човек не промени нещо в себе си и на Маймундере да отиде - пак същото

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 587a938575
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

29.   №24, голяма заблуда е, че няма значение какво работиш навън. Има и още как. Ако си в държава в Европа, просто няма начин това, което пишеш да е вярно. Продавачка в магазин, детегледачка, и изобщо всякаква работа, която може да върши всеки друг, неизискваща квалификация, няма как да се ползва с голямото уважение на местния немец или който и да е местен. Ни ми ги разправяй тези. Социалното ти положение там е такова, каквото е на огромната част от емигрантите и за местните сте абсолютния аут. Друг е въпросът, че това ти дава душевно равновесие, но за интеграция и приемане и дума не може да става.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 00262d6117
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

30.   Номер 19 съм, и се включвам, понеже бях скастрен, че видиш ли съм съсипвал нечия мечта, понеже ме бил блъскал здраво животът в България. Че каква мечта може да е брането на ягоди? То ако това е мечтата на авторката, значи по-добре изобщо да не отваряме темата за мечтите... В интерес на истината, ако наистина дотам и стигат мечтите за професионална реализация, то тогава благодорно и завиждам - ще може да си ги сбъдне, и да достигне до най-високото ниво в кариерата си още като студентка, което в никоя друга професия го няма!
И, не - не ме е облъскал животът в България, защото както вече казах не живея в България, а в чужбина. Живея в страна, в която има над 200 хиляди българи, и за жалост познавам десетки, да не кажа и стотици сънародници. Казвам "за жалост", защото българите тук са си донесли всичко най-лошо от България, но покрай кризата са допълнително озлобени, че нямат работа, и вече дори в тази мечтана чужбина живеят по-лошо, отколкото в България.
На авторката няма защо да и се дават празни надежди - шанс да успее навсякъде по света има, и примери за успели чужденци винаги може да се намерят. Но така или иначе всички те няма да са част от правилото, а ще бъдат изключенията, които просто да го потвърдят. А правилото е - чужденец ли си, нямаш шанс за никаква хубава работа, а ако някой все пак успее да се закачи на хубава работа, то пак е набутан, защото за същата работа в България ще изкарва вероятно по-малко пари, но животът ще е много по-евтин, и в крайна сметка като се тегли чертата разлика чисто финансово и да има е минимална.
Но то си зависи и кой от какъв небосклод гледа, защото за някой може би и 1000-1500 евро заплата в чужбина са едва ли не чудовищно много пари, които сигурно никога не е виждал накуп в живота си. За такива хора е напълно оправдано да ходят в чужбина, а и там е пълно с тях, това от собствен опит го казвам, пък гледам авторката и приятелят й също са от тази група хора.
Успех в живота им пожелавам, да са живи и здрави, пък вече докъде ще достигнат - Божа работа...

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: b18c5dc0d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

31.   Леле! Все съм знаела, че има хора без образование готови на всичко заради едното ядене, ама чак пък толкова? И докога мислеше, че щеше да издържиш за обикаляш с тия флаери? Или си мислиш, че ще имаш същата енергия и на 60 години? А и е... ти живота с извинение! До там ли ти стигат мечтите? Да живееш в още не-знам-си колко човека и да разнасяш флаери. Извинявай, ама ако тая енергия, която си хабила там за обикаляш като кон я вложиш в нещо друго и в България ще си добре.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 93ba65763f
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

32.   Номер 29 толкова съм аут, че ме приеха като част от тях, така както никой друг не ме е приемал в семейството си в България. И не живея в Германия. Живея в Скандинавска страна. Шест месеца живеех с месни в техния дом и по-сърдечно отношение от непознати не съм получавала. Хората те уважават, не си бъркат носа в личния ти живот и се държат с теб спрямо твите качества като възпитание и култура. Чувала съм коментари за някои чужденци, но те са били с причина, а не заради националноста им. А когато виждат, че се опитваш да учиш и говориш езика им искрено ти се радват. И все пак от страна до страна има голяма разлика. И колкото и да не ти се вярва има страни и хора, които наистина не им пука какво работиш, стига да видят, че си изкарваш парите с труд. Виж като си отида в България там е друга картинка. Там комплекси се избиват навсякъде и показността е мода. Там всеки си пъха носа с коментари и неща, които не са тяхна работа, а хората са се озлобили от собствената си неудобвлетвореност. Предпочитам да съм продавачка тук и да си ходя с маратонки и джинси в центъра, без грим, без да съчетавам цветове и да следвам модела на кифлата, без да се перча колко пари имам и да виждам усмихнати и любезни хора. А може би всичко идва точно от това спокойно живеене и имане на тези хора и за това няма и злоба. Факт е обаче, че ми трябваше доста време за да свикна и да приема, че това не е лицемерие и да не очаквам все някой да ме прецака или коментира зад гърба както бях свикнала в България. Трудно приех месните за честни и отворени към мен, но нямаше как понеже така и не видях лошо от тях. Напротив видях много злоба в българите тук и за това сега контактувам почти изцяло само с месни и съм далеч от интригите и злобата. И още нещо да ти кажа... тук не ме е срам да кажа какво работя и това е нормална работа, понеже не всеки е завършил висше както е в България. Даже си е рядкост да срещнеш някой висшист, но за разлика от това имат повече култура и възпитание от повечето ми състуденти в университета. Обаче в България като кажа какво работя и се почва : Аууу ама ти заряза престижната работа за това ли? Аууу горката тя.. какъв срам... Какво ще каже съседката от 10ти етаж, чийто син работил еди къде си.... Честно... толкова ми е писнало от това соц държание на "какво ще кажат хората", че само се натоварвам като се прибера. И не ми дреме какво си мислят "успелите" в България щом имам всичко, което искам и си живея добре.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 50c15ad288
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

33.   Номер 24 ЕВАЛА !!!


Авторката :)

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 50c15ad288
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

34.   Абе хора какво ви става хората ходят навън да поработят и да си оправят малко живота с пари защото просто там занеш за какво бачкаш... Колкото и да взимаш пак ще си по -добре в всяко едно отношение от нашата скапана България ;)

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 753d812a00
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

35.   Хора, не разбирам защо трябва с такава ирония и сарказъм да коментирате авторката. Какво е това присмиване, каква е тая жлъч и подигравателно отношение.... За да си добре в Бг трябва да си един определн типаж... който не е за всеки- не всеки го има "тоя талант" и връзки.

Тя е млад човек, който все още се лута и търси място под слънцето. Отишло е -трудило се е момичето-не е крало и мамило, какво толкова.
Ами много хора започват в Англия с работа във ферма или фабрика, след това се поогледат за нещо по-добро, после добиват местна квалификация и започват по-добра работа. Какво има толкова.
Я по-спокойно- да не пукне някой от тъпото си надуване.
Не всеки има професия, с която да започне веднага по нея. И език се учи и човек се нагажда според обстановката.
Аз съм в Англия от 12г. и съм работила съм във фабрика в началото, учила съм езика в колежа, после в една библиотека, след това в местната община в отдел "Образование и култура" докато не ни съкратиха, сега си имам мой малък бизнес, а съпруга ми работи в голяма компания, семейството ми е тука, децата ми са отдавна адаптирани и интегрирани-учат и работят... и така. Живота е спокоен, уреден, чувстваш се уважаван и ценен, зеленина навсякъде, шофьорите са внимателни и има култура на пътя, маркировката по пътищата е отлична и няма никакви дупки, полицията има социални функции а не репресивни, администрацията работи като че ли специално за теб, онлайн и по телефона може да уредиш много неща-не е необходимо да чакаш на гише, хората са приветливи и усмихнати, добронамерени и помагащи.. Не всичко е пари, а значение имат и отношението към човека.

Просто в началото -първите 1-2 год. е много, много трудно-всичко е различно.... климат, храна, къщи, език, култура. И все пак сега е по-лесно, защото няма визи и може да се пътува и работи без ограничения, а ние дойдохме по визово време и бяхме полулегални. Много хора не издържат и се връщат, а други продължават напред. Искат да дадат по-добро бъдеще за децата си и стискат заради тях. Те знаят- пред тях е зора, а зад в БГ стои безпътицата и мизерията и избират първото.
Уважавайте човешката мъка и труд- много емигрантски сълзи са изплакани и с много пот е хвърлен.... Това са те, британските ягоди...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 753d812a00
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   П. С. Та Авторке, я не случай присмихулниците по-горе, ами приеми първото си ходене в Англия като един житейски опит...
Може пак да дойдеш и да си опиташ късмета. Но ще ти кажа-учи и гледай да вземеш местно образование, може и колеж, за да имаш професия и да си намериш работа. И бъди психически по-издръжлива за напред-никъде не е лесно, особенно в началото.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: bcc21bd303
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

37.   Номер 32, ставаше въпрос за аборигените от Британия и техните ягоди, а не за Скандинавието:)
Да напомня, че британските острови са били стотици години под датско управление. И това е спомогнало да се култивират, нещо, което римляните не успели да постигнат.
Така и са се появили ягоди в Англия, а последствие и берачи на ягоди.
А съм съгласен разбира се, че да си продавачка в скандинавска държава е много повече, отколкото министър в Бг :)
Но има толкова хора, които освен за министри за друго не стават :) :)

Y D

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 415071048a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

38.   Не разбирам какво толкова съжаляваш. Както сте се върнали, така може да отидете и пак. Ягоди ще зреят и догодина, но ако ти се прави само това година след година... Много странна ми изглежда тази любов по мизерния, несигурен живот на ранния емигрант. Струва ми се, че не си съвсем наясно какво искаш да правиш. Докато си била там ти се е връщало в БГ, после пък ти се е стояло в UK. Необходим ти е повече житейски опит, за да усетиш къде ще ти е най-добре. Прецени възможностите си и планирайте ново заминаване с приятеля си.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: cec9c9164d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Ние също бяхме в голяма ферма за ягоди (може да сме били в една и съща) и също, като Вас се преместихме в Лондон. Лудница голяма аз повече се депресирах от колкото приятелката ми, но мисля, че ще се оправим. Ако искаш съвет, мнение или каквато и да е помощ на среща съм.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: e51567cb1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   Авторката - моите уважения. Уважавам хората, които се трудят, искат да постигат нещата в живота сами и се борят за мечтите си. Дадоха ти се много хубави напътствия от положително настроени хора в предишни коментари. На злобарите не им се връзвай, те нямат друга радост, освен да пишат анонимно колко са велики и не могат да разберат, че ягодите и флаерите не са цел в живота - те са средство, начин, по който ще се приспособиш в чуждата държава. Това са първите стъпки и те наистина са трудни. На малките деца, които прохождат, лесно ли им е. Ако успееш да издържиш първите две години и не спираш да учиш и усъвършенстваш езика, информираш се, квалифицираш се - успеха ти е в кърпа вързан. Моят съвет е по-малко контакти с българи, по възможност - никакви. За интеграцията няма да имаш проблеми, ако си точен, отговорен и работлив човек. Те сами ще те търсят и ще искат да контактуват с теб. Горе главата и ако наистина искаш да заминеш за Англия - заминавай. Животът си е твой и никой няма право да се държи обидно с теб! Вярвай в бъдещето си и се бори. Получава само този, който неотклонно следва мечтите си. Казано е : "Поискай и ще ти се даде". Успех, стискам ти палци. Учителката - държиш се вулгарно и долнопробно. Човек като тебе, с липсваща ценностна система просто няма как да възпитава когото и да било. Насочи на първо време погледа към себе си и поработи по въпросите за културното поведение, морала и още много други. И не губи време, защото имаш много неща да наваксваш, а животът е кратък. Но знае ли човек, понякога стават чудеса :)))

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 2abd47c368
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Питам се, това ли е най-важното... като влезнеш в магазина да можеш да си купиш всичко, което поискаш... няма ли и по-важни неща като развитие, спокойствие, дом, семейство, добре изкарано свободно време?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a057103f47
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

42.   Номер 41 - въпросът е, че нашите хора там дори не могат в магазина да си купят всичко - най-много им стига за хранителни продукти със съмнително качество от някой евтин магазин и толкоз. Сестра ми работи там от 5 г. за смешни 800 -900 паунда месечно. Сега е бременна, мъжът ? така и не си намери работа и живеят по-зле от 99% от хората в България, които познавам, включително от тях самите като си бяха в България, но не могат да се приберат, защото значи, че трябва да признаят, че са се провалили и гръмките приказки, че държавата ни била виновна за всичко ще се окажат въздух под налягане.
Има и успели хора, разбира се, но те обикновено и у нас са си били добре. Който у нас е зле, и в чужбина остава зле - то е до личностни качества в крайна сметка, но у нас поне имаш семейство, дом и някакви познати за работа и социален живот.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 9e3d8b0534
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

43.   Учителката, какво имаш пък ти, смешнице? Твоята пършива учителска заплата я изкарвам за 2 дена. Ти изобщо даваш ли си сметка в каква кочина живееш? Някога на запад ходила ли си? Узунов, ти бе бауш комуноиден, не разбираш ли, че не става дума само за пари математически? Къде са мангалите да крадат, грабят и убиват? Къде ви е гнусната чалга? Къде са ви калдаръмените улици със дупки като след война? Един път няма от-до като хората бе, михлюзи. Абе я не се излагайте, погледнете си кочината, комплексари.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 2abd47c368
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

44.   НОмер 42 - благодаря за разяснението. Този момент с по-голямата част от българите в чужбина и техният стандарт съм го пропуснал. Сигурно е готино на село родата ти да се хвали, че живееш в чужбина. Нищо, че няма какво да ядеш :)

Да, и аз съм на мнение, че който си е зле тук и в чужбина ще си е зле.

Номер 43 - Учителката е права!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 57b6b9fcf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

45.   Уоу, живея в чужбина от 7 години, но добре че беше коментар номер 43, за да разбера, че в чужбина няма дупки по пътищата, никак, ама никак няма маанета, и черешката на тортата - няма крадливи мангали.
Всъщност, дупките по пътищата трябва да призная, че наистина са доста рядко срещани, но с толкова много емигранти, изповядващи исляма да каже човек, че няма чалга е меко казано смешно. Да, не е Азис, Галена и Преслава, ама са някакви арабски маанета, което като го смесиш и с доста разпространената вече и в чужбина българската и румънска чалга, и дори е по-лошо, отколкото в България.
А кражбите са поделени между нашите и румънски цигани, но в жестока конкуренция с всякакви мароканци, пакистанци, африканци и какви ли още не.
Точно защото вече може спокойно и свободно да пътуваме в чужбина, и то на доста поносими цени, точно затова вече тези митове за чистия и уреден Запад и мръсната и мизерна България лека-полека започна да рухват. И това го казвам от позицията на емигрант, който вече 7 години е в чужбина, но да е живот и здраве до 3 месеца вече ще съм се прибрал за постоянно в България, силно разочарован от "прекрасната и уредена" чужбина.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: eda5b70559
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

46.   Че какво има на това да си берач, чистач и т. н.? !? Аз съм чистачка на банки и мога да кажа, че в кенефите им не съм видяла едно лайно с извинение, да не говорим, че е по-чисто и от някои домове. По образование съм филолог и съм работила като такава в България, но поради обстоятелства се наложи да живея в чужбина. Много си ми е добре и българи, които само плюят по такива като нас мога само да ги съжалявам. Вече си търся работа и като учител, но мисля да си запазя чистаческата работка, защото не е мръсна и ме храни. Пък вие си гонете големите мечти и пари. :)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 9e3d8b0534
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

47.   Абе палячо 45, що ме караш да пускам линкове, всеки ден има заклани, пребити и изнасилени старци по селата от мангали, бе бек. Къде е това на запад? Ела да ти снимам моя град да ми покажеш една дупка ако има в целия град ще си направя публично сюнет. Много хубаво било в Бг ама живее 7 години на запад, паляк. Що не си седиш в кочината като е много хубаво ве, кирпич? Някви бауши с по 500-1000 лв заплата седнали да ми демонстрират стандарт, даскали и комунисти смъртници.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 2fb426db92
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

48.   47, аз съм 45 и ми се струваш нещо напрегнат. Не си олабвал жилата скоро, или има нещо друго?
Кажи ми къде е твоят град, може да се окаже, че съм ходил в него, знае ли човек? После може аз да те разведа из моя град, където както пак казвам дупките са наистина рядкост, но чалга, само че във арабския си вариант никак не липсва. Тази чалга съм убеден, че където и по Европа да живееш и на теб не ти липсва, ама никак не ти липсва, понеже е навсякъде около теб, особено пък ако живееш в Англия, Германия, Холандия, или Испания. То затова и нищо не казваш за нея, защото май се усети колко се изложи с това си твърдение, че чалга имало само в България.
Колкото до престъпността - във всеки средноголям европейски град тя надвишава десетки, да не кажа и стотици пъти престъпността в българските села, малки и средноголеми градове - или това викаш са някакви градски легенди? Емигрантите в чужбина никак не тормозят местните, никак няма изнасилвания, никак няма кражби, никъде няма побоища и т. н.? Това го правят само циганите в българските села - така ще да е то, разбира се, щом ти го казваш...
Такива като теб за 7 година в чужбина съм ги виждал много - силни и отворени на масата пред ракията и салатата (български навик, между другото), ама в живота си са пълни нули. За щастие скоро се прибирам в България и най-накрая ще бъда истински щастлив и доволен. :)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 47b1ba834d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

49.   Н 45 и н47 я по- кротко че, ще ви плеснa и двaмaтa! Фaкт е, че дории чистaчкa нaвън, кaкто кaзвa н 46, се живее по- добре от Бългaрия. Освен че, изкaрвaш достaтъчно, зa дa си покривaш нуждите, че и дa спестиш нещо, имaш спокойствието и сиурносттa, които ти предостaвят институциите ( всякaкви ). Връщaт се в повечето случaи или мързеливи/неуспели, или с пaри, но зaрaди по-евтин бизнес/ рaботнa ръкa, беззaконието им е в плюс и др. подобни. Тa в Бългaрия остaнaхa основно бедни и богaти. Среднa клaсa почти нямa вече. Дори сaмо товa стигa човек дa си нaпрaви изводите. Пък учителкaтa... :))) едвa ли имa друг избор женaтa, остaвете я " дa си клaти крaкaтa " и дa сгъвa лев зa лютеничкa.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 2d41188691
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   @47, пий си хапчетата!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 2f41070a5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

51.   Доста е писано аз ще дам моето кратко мнение.

Живея от 5 месеца във Лондон. Мога да кажа същото, което е казал номера 48. НЕЩАТА НЕ СА ТАКИВА КАКВИТО ОЧАКВАХ. Побоища, силна руска реч, изнасилвания, мръсотия, всичко това е факт тук във Лондон. Работя трудна работа и изкарвам близо 450 паунда седмично, но се справям. Хората на работното ми място имат отношение към мен, уважават ме, че дори ме и подрекпят. Съжалявам, но не чувствам нищо към България, абсолютно нищо. Ако се върна съм сигурен, че ще вляза в депресия.

Нещата тук не са както мислех, да! Но когато си силен забравяш носталгия, жал и всичко подобно. Англия ме промени за толкова кратко време към по-добро. Имам чувстовто, че ако се върна в България всичко ще рухне.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 5889e09787
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

52.   Аз работя временно като чистач в Англия и изкарвам около 900 паунда месечно. Деля цяла къща с още 1 човек и не ми е никак зле. Парите стигат за наем и храна и не се оплаквам от нищо. Има ли воля, ще има и начин. НЕ СЕ връщайте в България, ами дайте всичко от себе си за да успеете в чужбина. Работата ми е изморителна и нискоквалифицирана, но поне живея спокоен, че ще ми плащат редовно и че парите ще ми стигат.

 
  ...

1-50 от 84
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker