За живота и образованието в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

За живота и образованието в чужбина
преди: 9 години, 8 месеца, прочетена 2266 пъти
Здравейте. Другия месец започвам курс по английски и през лятото ще правя тест за IELTS, за да взема сертификат и да уча в чужбина, сега съм 11 клас и мисля, че е точното време да се подготвям. Спряла съм се на Англия, защото дават кредити и родителите ми ще трябва само пари за мен да ми дават, чувала съм, че са нужни около 500-600лири. Фирмата, която ме подготвя казаха, че не мога да избера повече от 5 университета в държава и затова се налага да си избера и друга. Знам, че в Дания е безлатно образованието, но квартирите били по 1000евро, а една кола по 7 евро и ти излиза много скъпо. Избрала съм си няколко професии, но не съм сигурна, че в Англия ще ме приемат и затова искам да имам повече държави като избрани. Освен английски друг език не знам, учила съм, но не сме наблягали в училище, а и нямам време да взимам сертификати. Мислех и за Белгия, но там искат френски и немски. Също така за Англия ми трябва да изкарам 6. 0 от 9. 0 за IELTS, за да кандидатствам и искам да ви питам, ако това трябва да се приравнява на училищна оценка на тест от 2 до 6, демек колко трябва да изкарам? Ако може някой, който учи в Англия или Дания да сподели колко пари му трябват за живот, скъпо ли е, хората какви са и прочие. И къде освен в Англия мога да се пробвам с английски? Мислех за Холандия, но там искат пак техния роден език да се знае.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 8 месеца
hash: 63cefce8da
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Пише ти човек, който е учил в Дания. 1000 евро е самостоятелен апартамент. Повечето хора дават по 350-400 за стая, но това е за Копенхаген. Ако си намериш работа за 1 ден в седмицата, като студент от ЕС, ще получаваш стипендия около 750 евро. Лично аз работех в един ресторант по два дена в седмицата и със стипендията си докарваш почти 1300-400 евро след данъците. Основния проблем е датскя език (в университета е на английски, споко). Произношенията са са странни и неестествени, но езика е близък до английския и немския. За период от година може да го проговориш, а най-хубавото е че всеки датчанин говори перфектен английски. А колкото до кола, ще усетиш, че такава не ти трябва. Просто градския транспорт е навсякъде и почти редовен, парко местата са плачевно малко, а както вече знаеш, данъците са огромни. Почти всеки се предвижва с колело. Важното е да знаеш, какво искаш да работиш ! Ако е в сферата на финансите - Лондон е твоята спирка. Ако ориентацията ти клони към програмиране и/или уеб дизайн, то Копенхаген е добра дестинация.
Но като за начало, реши какво искаш да правиш, къде да го работиш и чак тогава избирай университет.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 63cefce8da
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Пише ти човек, който е учил в Дания. 1000 евро е самостоятелен апартамент. Повечето хора дават по 350-400 за стая, но това е за Копенхаген. Ако си намериш работа за 1 ден в седмицата, като студент от ЕС, ще получаваш стипендия около 750 евро. Лично аз работех в един ресторант по два дена в седмицата и със стипендията си докарваш почти 1300-400 евро след данъците. Основния проблем е датскя език (в университета е на английски, споко). Произношенията са са странни и неестествени, но езика е близък до английския и немския. За период от година може да го проговориш, а най-хубавото е че всеки датчанин говори перфектен английски. А колкото до кола, ще усетиш, че такава не ти трябва. Просто градския транспорт е навсякъде и почти редовен, парко местата са плачевно малко, а както вече знаеш, данъците са огромни. Почти всеки се предвижва с колело. Важното е да знаеш, какво искаш да работиш! Ако е в сферата на финансите - Лондон е твоята спирка. Ако ориентацията ти клони към програмиране и/или уеб дизайн, то Копенхаген е добра дестинация.
Но като за начало, реши какво искаш да правиш, къде да го работиш и чак тогава избирай университет.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7b2ddb2640
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз вече 2 години уча и живея в Англия. Да, дават заеми, но имай предвид, че пак са си големи разходите. То са самолетни билети, общежитие или квартира, ако си в по-голям град пътни. Скъпичко е, но ако си достатъчно мотивирана си струва. Аз ляото правих стаж, а когато съм на лекции работя почасово и се оправям, без помощта на нашите вече.
Ти към кои университети си се ориентирала? Ако искаш може да пробваш и с TOEFL, чувала съм, че е по-лесен. А по въпроса какъв резултат ти е нужен, зависи от специалността. имаш ли някакво определено желание?


Поздрави! :))

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7b2ddb2640
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А и не знам само кой те е излъгал, че в Холандия исакт и техният език да знаеш. Аз имам приятели, които учат там и си нямат и понятие от нидерландски. Така, че може и там да се пробваш :)

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: ce2a5785a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В Шотландия е безплатно, но фирмичките с които кандидатстваш няма да ти кажат . Те имат договори с определени университети, които нямат достатъчно ученици. Иначе за Шотландия потърси в гугъл и си кандидатствай самостоятелно. Цените не са високи , така че смело.

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 20464ce678
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   попринцип в Англия, Холандия, Дания и Швеция може да учиш на английски. Не знам за Холандия, но в Дания и Швеция няма изискване за владеене на местния език. И все пак ако не си в англоговоряща държава, ще трябва да научиш и местния език и да говориш с местните хора на него, за да ти е по-лесно да установиш контакти, да си намериш работа и да се интегрираш в съответното общество. Въпреки че в тези страни почти всички знаят английски, предпочитат да си говорят на родния си език и за един чужденец ще е в плюс да го знае.
Засега си учи за сертификата по английски и като го вземеш, може да започнеш да си учиш датски/шведски/холандски, ако кандидатстваш в различна държава от Англия.

Относно изпита - ИЕЛТС е академичен изпит и е на по-високо ниво от училище. Оценките ти в училище ти нямат влияние върху това какъв резултат ще покажеш на изпита. Ако отидеш на курс за подготовка за ИЕЛТС, там ще се подготвиш специално за формата на изпита.

Стандартът на живот е висок, но ако не си купуваш дреболии или боклуци, ще можеш да се справиш с около 700-800 евро на месец. Освен това ако живееш близо до университета или работното си място, може да караш колело вместо да даваш пари за градски транспорт - там разликата в стандарта се усеща най-силно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 5acd75f338
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Искам само да те светна за Холандия че до някаква степен бъркаш. По едно време се бях вманиачил да следвам там и се бях поразровил из няколко сайта а и един приятел холандец който сега ще е учи в университет там ми помогна. Като за начало там зависи в какъв университет ще учиш и каква специалност. Не е задължително да знаеш Dutch за да учиш там просто потърси малко повече информация. Колежите имат много хубави специалности и повечето които изискват английски език изискват и математика.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 89f75dd6f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Първа година съм студентка в Белгия с АНГЛИЙСКИ език, отделно в университета ще уча френски. Разгледай университетите и тук , на мен много ми харесва!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 49e37dd487
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Към номер 1-Пишеш, че си живял там. А вече не живееш лu? Иначе да, би било хубаво да си намеря работа В кой ресторант си работил и като какъв? Отностно ''кола'' исках да кажа кока кола за пиене, а не истинска кола. Затова съм написала, че една кола е 7 евро и е малко непосилно да се ходи на кафе там.
Към номер 3-Още не съм се ориентирала към университет, защото не знам колко ще изкарам на IELTS, трябва ми 6, 0 от 9, 0 и не съм сигурна какво ще направя. Избрала съм професии, но все още не бързам с избора на университет. Знам за TOEFL, но той е само listening, а мене това ми куца, докато в другия тест има 4 компонента и има шанс за по-висок успех.
Аз съм към една агеция, с нея ще кандидатствам.
Към номер 4- да и аз мисля да се пробвам
Към номер 5-Фирмата имат университети в Шотландия, но са на символични цени от порядъка на 800-1000евро на година, което е добре в сравнение с други държави. Сама на мога да се оправя, все срокове изтървам и затова намерих фирмата.
Към номер 6-Е, да ясно е, че трябва да науча езика на местните, но поне първата година ще трябва малко да свикна с мястото и после да го уча.
Към номер 7-С математиката съм скарана жестоко, едвам се справям по нея, иначе като цяло съм силна ученичка, само не по този предмет.
Към номер 8-Да и аз мислех за Белгия. Сега ще задам въпрос към всички и се надявам и ти да го видиш.


ВЪПРОС КЪМ ВСИЧКИ: Гледах, че за Белгия искат малко пари за образование към 800евро на година, което е супер, но ме очуди нещо, което забелязах и при Франция. Пише, че искат еквивалент на дипломата за средно образование и сертификати за познания по езика. Нито е написано по кой език, нито с каква оценка. Мисълта ми е, че аз по диплома ще мина 5, 50, но може ли като не са споменали за кой сертификат тогава да си вляза с IELTS?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 11d7669be0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ето ти един полезен сайт за българи в Англия
www. 3mart. co. uk

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 101ce4f239
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   отново номер 6 - пожелавам ти успех с намирането на подходящ университет, а относно езика, ще ти кажа защо ти препоръчвам да започнеш още от България, след като си вземеш изпита по английски:
защото абсолютно всички, от хора, които не знаят нито един чужд език до полиглоти, които владеят десетки езици, изпитват затруднения когато отидат на ново място, където не знаят езика.
Познавам много студенти, които отиват с мисълта първо да свикнат с мястото и после да научат езика - е, първо идва на дневен ред намирането на квартира, после на приятели, започва университетът, евентуално работа - и всичко това става на английски и така много от тях не научават и грам от местния език.
Отделно повечето хора от Холандия/Швеция/Дания, за Белгия не знам, смятат езиците си за безполезни и не са много добри в това да окуражат чужденците да ги научат, но в същото време като кандидатстваш за работа няма да им направи добро впечатление, ако им кажеш, че си живяла 3 години и не знаеш една дума...
Когато дойдох в Дания, знаех езика на между основно и разговорно ниво, и макар това да не ми беше много полезно за някои изключително важни ситуации, се опитвах още от самото начало да го говоря и от начало ми беше по-трудно и се притеснявах да говоря, но в началото на втората година си казах, че вече минавам само на датски

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 63cefce8da
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От Номер 1:Ползвал съм думата "Учил", не "живял"! Има разлика. Не смятам да мърдам (освен за Калифорния)! Просто свърших с ученето, но тук броя на 30 годишните борещи се за PhD е огромен и е доста вероятно, и аз да продължа. Засега гоня други цели. А и работа е доста, но не вярвам, че някога ще се оплача, от липса на пари.
И кока кола... За 50 крони пия 2 рома с кола в пропадналите барове, а на хубавите места се глезя с хубава белгийска бира (а те са винаги по 10 лева ) и на повечето места колата е около 15 крони. Въпреки че, за 60 крони си взимаш 6 pack-а Туборг и си весел. Аз със скапаната работа в Mad Klubben (сега са 6 или 7 из града) и SU докарвах по 12-3000 крони (твърдо една минимална датска заплата - към 1750 евро). При положение, че квартирата ми, тогава, бе 2500 крони, транспорта 500, сметките за плащане бяха към 1000 (интернет телефон компютър) и храната бе към 1000. Трябва да кажа, че с 8000 остатък успявах да ходя по барове, ресторанти, да спестявам за екскурзии, обикаляйки европа, имах най-новите iPhone-и и Mac-ове, А бях още студент. Е да и винаги бях на 0, но по пестеливите от мен бяха с доста пари в джоба.
Ако се решиш да дойдеш тук, задължително изучи езика! Аз първата година гледах като голям камък, когато ме попитаха kan du tale dansk? И го учи на момента, не чакай! За 7-8 месеца, ще започнеш с се оправяш. После си намери работа като стажант. А и два съвета:
Има много клошари из чужбина! Тук много внимателно се опитвам да преценя българите. Голямата част са дошли за да се налапат с помощи, не си плащат данъците, пълни простаци са и освен проблеми, друго от тях не съм видял. За по 10 години знаят 3 думи на датски. Има и свестни момчета и момичета, но си имай едно наум.
Другото важно - стани приятел с местните. Не хапят! И противно на масовото мнение са разговорливи и приятни хора. Просто трябва да им хванеш спатиите, както викаше дядо.
Където и да отидеш, ти пожелавам успех.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker