Иран - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Иран
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 3877 пъти
За желаещите да посетят страната . Първо не ви го препоръчвам второ пак не бих ви го препоръчала ,но все пак ако нямате избор и ви се налага да пътувате до там (на мен ми се наложи за 4 дни по работа ) .
В Иран си има дрес код т.е. всяка жена трябва да носи хаджаб не зависимо от това каква религия изповядва . Ръцете и краката трябва да са покрити дупето също т.е. над панталона или дънките трябва да имаш туника или блейзер който да закрива дупето . Нямаш право да носиш токчета по високи от 5 см . Грим може да се слага ,но много пестеливо и ако отидете на някой места те карат да го изтриеш . Има полиция която следи за това .
Алкохола е тотално забранен дори не си го и помисляите първо няма от къде да си го купиш второ мисля ,че може да влезеш в затвора ,но не съм питала с подробности .
Ако искаш да ползваш интернет си е голям проблем .
Между другото въпреки ,че е ислеамска република има доста християни ,а също и църкви .Разрешено ти е да изповядваш християнството ,но ако искаш примерно да разпространяваш религията си отиваш в затвора .
В Иран няма да видиш проститутка или травестит, гей не ,че ги няма просто няма да ги видиш на улицата и по нощните заведения . До колкото рабрах при хомосексуалистите имат смъртно наказание или май доживотен не рабрах . Имат нещо като легална проституция при която се сключва нещо като брак който може да траел и няколко часа .
По улиците има песнопения т.е. призиви за молитва 5 пъти на ден .
Малка част от населението знаеше английски ,но пък тези който знаеха нямаха нищо против да ни отговорят или да ни кажат какво не трябва да правим .През цялото ми време там почти не излизах от хотела бяха ми казали за толкова много неща за който можех да вляза в затвора ,че се чудех дали съм разбрала всичките и дали правилно съм ги рабрала . А да там мъжете и жените не ходят на срещи примерно да пият кафе забранено е. :)
На връщане багажът ми беше претърсван няколко пъти като последният път цялото му съдържание беше исипано на земята . На връщане бях претърсвана до голо от една жена в една стаичка на летището . Явно им приличах на международен терорист :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: 9ea1fd462b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ужас !!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: d5144fc3ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Нямам и намерение да им стъпвам.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: df04423f2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А ти какво очакваше? Какво работиш, ако не е тайна?

В общи линии такива разкази трябва да ни покажат, че живеем в съвсем не лоша страна...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: c1fbd11e30
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Виждайки всички правописни грешки и отношението ти като цяло, разбирам колко ограничена личност си. Следващия път си направи труда да проучиш мястото, порядките и хората при които отиваш на гости. Защото си гостенин. Със същия успех може да опишеш колко много мухъл има във Венеция. А за цялата история е напълно нормално във всяка мюсюлманска държава. Не виждам нищо странно в това.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: d75df21e07
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 4. Медицински предстaвител нa ветеринaрни мед. продукти. A посещението ми е било през 2010г

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: d75df21e07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Пропуснaх дa споменa и зa хорaтa тaм. Не, че съм рaзговaрялa много с тях. Сaмо с хорaтa нa симпозиумa и полицaите, особенно полицaите. :)
Всички бяхa много учтиви и ужaсно любопитни. Зa тях не е проблем дa ти зaдaдaт лични въпроси нищо, че те познaвaт от няколко минути.
Ще ви дaм примери от рaзлични рaзговори с рaзлични хорa. "Кaквa е религиятa ти",
"Омъженa ли си? "Моя отговор "Не, но от две години живея с приятеля ми". Последвa дългa беседa в която трябвaше дa рaзясня, че товa в моятa стрaнa е нормaлно. Зaщото последвaхa въпроси"A семейството ти кaкво мисли зa товa". "A ти прaвиш ли секс с приятеля си? "Моя отговор. "A ти кaк мислиш"После последвa друг рaзговор зa рaзврaтa. Общо взето рaзбрaх, че не можеш дa прaвиш секс и дa си неомъженa зa човекa, зaщото отивaш в зaтворa. Вaжи и зa чужденци.
"С колко мъже си живялa тaкa? "
Моя отговор"Товa сa прекaлено лични въпроси".
-"Aмa мaлко или много? "
"Мaлко много зaвиси кой ги брой нa мен ми бяхa достaтъчно". В стaятa имaше 5 човекa и всички се зaсмяхa.
Бяхa и много учудени от прaзникa ни Трифон зaрезaн. Те не можехa дa си предстaвят прaзник чиято основнa цел е дa се нaпиеш с вино. Последвa учуден въпрос "A, ти пиеш ли вино? -"Дa. "-"Нaистинa ли. '"
Еднaтa сутрин решaвaм, че ще слязa във фоaето ще си вземa кaфе от aвтомaтa без хaджaб. Лошо решение веднaгa беше повикaн полицaи които дa ме съпроводи до нaй-близкия мaгaзин дa си купя. Беше много любезен дори ми покaзa кaк дa си връзвaм кърпaтa, че дa не се изхлузвa след половин чaс.
5
5

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: a1079ae782
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако знаеш още нещо добави го моля те или пък за Ирак?

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: ddf6e48ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   До номер 6. Извини ме за правописните грешки за тях си прав /а. Не ме оправдава и факта, че по голямата част от живота си съм живяла и учила в чужбина.
Колкото до това дали съм ограничена не мисля. Посещавала съм и други мюсюлманска държави, но в Иран си е най- хард дори без фундаментализма. Трябва да посетиш страната, за да разбереш какво имам в предвид. Лично на мен ми беше много интересно, но на моменти просто си ме беше страх и то буквално.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 21f206c0ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Иран е изключително интересна страна, а ти си изключително прост човек да се изразяваш така. Написаното е вярно, знам, но изказът ти показва колко неподготвена си била да отидеш в Иран и как са те впечатлили неща, които е трябвало да знаеш предварително.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: ddf6e48ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   До номер 12. Моля без обидни констатаций. Това показва само вие какъв /а сте.
1. Изразяването ми е лошо за което се извинявам. На 31 съм, първите си 13 години съм живяла в Русия после още 6 години в Англия. И въпреки това съм срещала доста по трагични случай от моя въпреки, че цял живот са били в България.
2. Нямаше как да съм подготвена за пътуването си разбрах 4 часа преди полета.
3. Иран може и да е интересна страна, но определено не бих живяла там.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 74c22f19f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Какви държави има... Интересно ми е да знам, защо след като хаджаба е символ на исяма задължават християните да го носят. Нещо не ми се връзва.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: fd6bc501ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   15, защото те като отидат в християнска държава, трябва всички да сме толерантни с тях, а пък християнин, ако отиде в тяхната държава, почват да му налагат малоумията си. Противни и лицемерни същества са и това е!

Авторке, страхотна тема! Все повече си давам сметка какъв късмет съм извадила да се родя в България, а не в Турция, например.

Между другото, за човек, който не е живял в България, пишеш по-грамотно от някои, които цял живот тук са изкарали. :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: d204fe4e0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Иранците не одобряват режима, защото не е естествен за тях, а по-скоро за арабите или близки до тях хора. Милиони иранци живеят в чужбина. Имах за кратко връзка с персийка и тя ме запозна с проблемите им. Разделихме се, когато замина при родителите си в САЩ, които й бяха намерили годеник. Все пак са си един патриархално общество и ме е яд, че нямахме повече време, за да се оженим, защото кой не иска красива, умна и послушна жена.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 9efa4ce58f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Все пак не бива да се забравя, че с персийците имаме някои общи неща в исторически аспект, поне съществуват такива теории, които доста ирански историци са разглеждали. Може би наистина прабългарите са дошли от Персия. Като изключим това, аз лично бих желал да посетя Иран от чисто туристическо любопитство, а и не съм жена, за да се приреснявам прекалено. По принцип в арабските държави, вкл. и Иран, макар че това не е арабска държава, те са перси, не бива да отива сама жена, това е против местния морал, жената трябва да е съпровождана от съпруга си или мъж роднина, така може да се чувства в безопастност, а не като долнопробна курва, каквато изглежда сама жена в очите на местните. Самият факт, че си позволяват да заговарят една жена, означава, че тя е мръсница и могат да се отнасят с нея както пожелаят. Местните никога, ама НИКОГА не биха заговорили жена в присъствие на съпруга й или на мъж роднина, това е жестока обида, която може да доведе до страшни инциденти. Въобще това са неща, които могат да се усетят и видят на място. Говоря по принцип за ислямския свят, в Иран не съм бил, а бих желал.
М, 36

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 39a0b8b112
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Вижте, това за ЛГТБ е правилно.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: aab9d52e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   За тях въобще не е нормално да имаш приятел и да живееш с него на семейни начала. Това си е срам за семейството ти, родителите. Предбрачния секс е голям грях за тях. Там браковете са уредени/аранжирани и като стане момичето за женитба му намират някой подходящ по тяхна преценка и ги женат ако се харесат младите.
Така да ходиш да се развяваш с непокрита глава и тяло за тях е повече от нередно.

Нищо чудно след всички въпроси, които са ти задали да са си глътнали граматиката особено за мъжете.... "Aмa мaлко или много? "
"Мaлко много зaвиси кой ги брой нa мен ми бяхa достaтъчно"...
Нищо чудно после, че смятат християнките за леки жени.... Друг е въпроса дали са истински християнки или просто така се водят.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 21f206c0ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   От номер 12: Извинявам се за езика ми, да, беше по-остър тон, но наистина се ядосах, че се изказвате така. Това, че не сте била подготвена, не означава, че констатациите ви са изненадващи. Напротив, те са напълно очаквани за държава като Иран.
Мисля, че ако се бяхте изразили по-подредено и умерено, разказът щеше да е информативен, а не така "шокиращ", както сте го изкарали. Това ми беше основният проблем.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ddf6e48ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   До номер 20. Имат нещо подобно на временни бракове. нещо като връзка без отговорност. По този начин ''легализират'' и проституцията.
Колкото до браковете наистина са уредени. Дори се запознах с 53 годишен мъж който преди година се оженил за 13 годишната си съпруга. за тях това може и да си е нормално, но аз някак си не мога да го приема

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ddf6e48ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   До номер 18
"Самият факт, че си позволяват да заговарят една жена, означава, че тя е мръсница и могат да се отнасят с нея както пожелаят.''

Имаше го този момент ,но умишлено съм спестила подробностите .

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ddf6e48ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   До номер 17. ''Иранците не одобряват режима, ''
Има го и това голяма част не са съгласни с наложеният им режим

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 9efa4ce58f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   От 18. Виждам, че авторката се е включила отново. Да, горе-долу съм наясно с мисленето на тези хора, не го одобрявам, това са някакви крайности в името на техния морал, но честно казано не одобрявам и разюзданото поведение на повечето хора от нашия, псевдо-християнски свят.
Иначе, авторке, сподели и останалите си впечатления, все пак това е анонимен сайт, а на мен лично ми е страшно интересно житието и битието там.
М, 36

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 74c22f19f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   До 27 споделих само най -общи неща без да навлизам в подробности за конкретни неприятни случки, защото исках да звучи повече с информативна цел, а не така "шокиращ", както ме обвини номер 21.
Другото което ме озадачи е свързано с работата ми е, че в Иран да отглеждаш куче е в разрез с техните правила. Кучето най -добрият приятел на човека се счита за мръсно животно и е забранено да си го отглеждаш за домашен любимец. Въпреки, че много от тях си отглеждат, но тайно.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4cb76304f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Ще ми е много интересно да разкажете още. Попринцип не одобрявам нито нашият начин на живот, нито техния. Винаги съм искала да посетя Иран и ми е интересно да чуя разкази за живота там от 1во лице. :)
Феникс

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 48a2928c05
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Приятелят ми е иранец и не иска да ме води в родината си по ред причини. В Иран всички говорят чужди езици, но за да ги използват навън. В работната сфера по всякакъв начин игнорират чужденците, които смятат за по-ниско квалифицирани и ще ме се наложи не само да науча фарси, но и да приема, че никога няма да бъда нещо повече от асистентка при това на друга жена. Затова като повечето иранки ще ми се наложи да остана домакиня, вързана за колана на мъжа си. Аз никога няма да приема такова нещо и на 20 и няколко години да сложа точка на промените в живота си. Сега поддържам връзка с този човек, който също като мен обича свободата и е отворен към света, но обвързването помежду ни е трудно, защото той трудно ще загърби нормите, с които е израсъл в Иран.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: fca792acea
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

31.   Номер 30, хората са ти написали точно и ясно за какъв ужас става въпрос или теб не те притеснява? Или си мислиш, че ако не ти хареса ще те пуснат да си тръгнеш? Явно не знаеш колко жени се молят да избягат от там откъдето идва "приятеля" ти. Но няма да се учудя ако има такива които сами искат да се набутат в батака.

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 532f096c9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   В чужда държава, спазваш техните правила. Няма начин! За всички тези ограничения /и още/ в Иран знам, но въпреки това ми е мечтана туристическа дестинация.
Има ли някой, който също иска да отиде там?

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 65fb69f9ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   23,няма как да е нормално,педофилия е.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker