Има ли смисъл да продължавам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Има ли смисъл да продължавам
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 3365 пъти
Здравейте, от повече от година живея в чужбина, през изминалата година учех тукашният език, а от тази вече съм в университет. От както започнах все си мисля за връщане в България, по един куп причини, които не са свързани само с носталгията. Мислите ли, че ако се върна там и започна бакалавър там тази есен, ще се опропастя живота? Вярно е че ще имам като 2 загубени години, но всъщност през тези 2 години съм пробвала много неща и вече знам кое не е за мен. Мога да се боря ако реша, но тук вече не знам дали има смисъл, страната е в голяма криза, а образованието е все по- скъпо. Може би в България ще съжалявам за избора си, но сега наистина не се чувствам добре, всякаш всичко е срещу мен, вече съм напълно демотивирана и не знам какво да правя. Силно се надявам темата ми да бъде одобрена.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: fa82fd427d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти си минaлa вече през нaй- трудното и сегa ще зaрежеш всичко? !
Понaучилa си езикa, долу- горе културa/ обичaи/ нaчин нa живот и т. н. от тук нaсетне вече сaмо нaгоре можеш дa се движиш.
Знaм зa кaкво говоря. Вече 13-14 год. съм нaвън. Първaтa годинa си тръгвaх през седмицa, ( без мaйтaп) все някaк успявaхa дa ме убедят дa продължa. Дотолковa бях откaчилa, че веднъж хвърлих компютърa през прозорецa в 2 през нощa ( помaгaх си дa учa езикa с него).
Но... слaвa Богу - остaнaх. Нямa дa влизaм в подробности, че тукa имa двaмa- тримa, които сaмо дебнaт изкaзвaния от успели в чужбинa, че дa " избият ", но - успях (! ) и много повече, отколкото съм си предстaвялa или мечтaлa. Просто ми писнa дa се нервя, дa цивря и нaсочих целия си бяс в рaботa и рaзвитие.
В Бг.. виждaш по темите кaкво е. Досегa си изтрaялa, сегa зaпочвa веселото, не го пропускaй. Много хорa мечтaят зa подобнa възможност, нaтискaй си дупето тaм, ще видиш, че си е струвaло.
Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 48d27a5994
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Виж, наистина ми е трудно да ти дам съвет, защото о по-конкретни подробности не даваш.

Но да разбирам ли, че ти едновременно учиш и работиш, за да се издържаш и да плащаш таксите си? Възможно е и в България да попаднеш в такава ситуация и да ти е още по-трудно.

А специалността, която учиш удовлетворява ли те?

Но не забравяй, че всеки минава през период на адаптация. Може би ти трябва още време, за да влезеш в релси.

И като казваш, че всичко е срещу теб да разбирам ли, че в учението е срещу теб, или в самата страна нещата не вървят в твоя полза?

Основния ти проблем дали е финансовия?

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6e7f93e003
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Ами то ако смяташ, че ако не станеш поне Принцеса, всичко друго е опропастяване на живота - да, при всички положения ще си го "опропастиш"! На практика обаче сега си в период от живота си, в който трябва да скъсаш с много илюзии, включително за себе си и за способностите си...
Завършил съм в България, вярно преди 20 години, когато качеството на образованието беше на и над световно ниво, но това нито за миг не ми в попречило да ходя на следдипломни квалификации по цял свят, да изкарам PhD и пост-доци навън и въобще - влезеш ли веднъж в руслото на науката, и въобще - имаш ли нещо в главата, то светът е твой - няма никакво значение къде и кога си завършил, стига да имаш необходимото количество статии и импакт-фактор.
Та ти си решаваш! Каквото и да избереш, няма да е фатално. Или ако стане нещо фатално, то няма да е заради това, че си се върнала в България, а ще е примерно заради това, че просто не ставаш за тази работа и призванието ти е другаде, или нещо от сорта.

Това с "пропилените две години от живота" сте ми много смешни. Едно време се ходеше в казарма (е, момичетата разбира се не), та тези две години си бяха "пропилени" по подразбиране, и въпреки това досега не съм видял някой сериозно да се е "минал" по тази причина - да не е учил каквото е искал или да не е постигнал, каквото е могъл. Така че каквото и да направиш, тези две години няма да са пропилени! На теб примерно това, че си учила в друга държава ти дава предимството, че все пак си опознала хората и порядките там, и след време можеш да организираш бизнес между двете държави, или да посредничиш в нещо, или пък да аутсорсваш нещо от едната в другата... Възможности много!

Така че нищо няма да опропастиш - създай си необходимия душевен и финансов комфорт за да придобиеш необходимите ти знания, да имаш обща положителна настройка на мисленето и в крайна сметка да си продуктивна. България съвсем не е лош избор нито за учене, нито за реализация! Чудя се обаче как повечето промити и посредствени мозъци не могат да го разберат?! Те смятат, че държавата им е виновна за собственото неудачничество, и бягат и се крият като мишки по другите държави, щото там никой от роднините и познатите им не ги знае какво правят и как си броят стотинките, а като си дойдат тука лятос се правят на голямата и преуспяла работа, обаче не пропускат да си пооправят зъбите на местен зъболекар за по-евтинко ;)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: d4a67cb4a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   от автора:
относно въпросите на номер 2, основният ми проблем не е финансов, определено не мизерувам, просто имам чувството че се дават адски много пари от моите родители, а аз дори не се чувствам щастлива и на място тук и това ми пречи на мотивацията. Видях достатъчно от хората тук и това също ми разби някои илюзии. Знам, че България също не е цвете за мирисане в много отношения, но и там може да се успее. Последните няколко дни слушах мнения на други българи тук, които не спряха да ми обясняват по всевъзможни начини как така ще си проваля живота и как ще съжалявам винаги ако се прибера в България и че всеки е минал през такива моменти и т. н и може би са прави, но пък аз не искам живота които те имат, искам да правя нещата с ентусиазъм и да не съм под такова голямо напрежение, че се влагат толкова пари в нещо, което дори не се прави с желание.
Бях написала, че всичко върви срещу мен, защото просто не ми провървя в нищо тук, ето дори сега не получих 1 стипендия, на която имах право. Тя трябваше да ми покрие таксата за университета, което не знам дали може би не трябва да го приема като нещо хубаво защото аз така или иначе искам да си ходя. Страх ме е че ще изглеждам слабохарактерна ако зарежа всичко и си ида, но защо пък да стискам зъби, аз искам да съм щастлива! Ако не бях дошла да пробвам тук, винаги щях да се чудя какво щеше да стане, а и никога не се знае какво тепърва ще стане.
Номер 3, много благодаря за написаното и знам че всичко казано е вярно, но защо никои около мен не може да ме разбере...

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 48d27a5994
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторке, номер 2 ти пише. Прочетох много внимателно какво си написала и разбирам, че се чувстваш не на място, но си мисля, че така ще бъде само временно. Ти казваш "просто не ми провървя в нищо тук" А аз мисля, че на теб така ти изглеждат нещата. Не забравяй все пак, че през изминалата година си учила езика. Отнема време докато човек привикне с новата среда, нов език, нова култура. Ти си много млада и може би ти трябва още малко време за адаптация. Така си мисля аз. Но каквото си решиш, ти пожелавам успех!

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 51b8ab0408
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   До номер 3 - интересен коментар си написал. Споменаваш за българите в чужбина, които като се върнат в България не спират да се хвалят, но всъщност не е ясно доколко наистина са се реализирали в чужбина и доколко преувеличават, това наистина е дразнещо.
Но ако някой твой познат българин в чужбина се държи по друг начин - земно, с ясна и трезва преценка за постигнатото там, било то малко или много, без да се опитва да представя българите в България като "прецакани", нали би седнал с него на една маса, би разговарял, без да има разделителна линия "България - чужбина"?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 68c960ca8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   НЕ се връщай!!! Напрягай се до край. Другото е безсмислено. Не обръщай внимание на глупости като носталгия и таквиз. 21-ви век сме. Като ти стане мъчно, купуваш билет и се връщаш за седмица. Повече не. Нямаш реална причина да се връщаш. В чужбина е по-сигурно - и приятелите и бъдещето и какво ли още не. Аз съм първа година в чужбина, доста трудно е. През повечето време съм сам, но е истинско приключение. Самата мисъл, че мога да разчитам само на себе си да се оправям както мога, ме мотивира да продължавам. Каквото и да правиш остави връщането в България настрана. ГРЕШНО РЕШЕНИЕ Е. :)

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 2167d00f0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторке, ако случайно прочетеш този коментар, много ми е интересно как постъпи и какво мислиш за избора си. И аз съм в подобна ситуация в момента и обмислям как да постъпя.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: b3b3251a59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   8, не знам за авторката, но и аз съм в подобна ситуация. Ни тук се чувствам на място и с желание да завърша започнатото (уча вече 2 години), ни обратно в България виждам особени перспективи. Нямам мотивация - струва ми се, че каквото и да направя все ще е грешка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 8b1e54cacc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9:

8 съм. И аз докато учех преди няколко години не знаех на къде да поема. Мога само да ти кажа, че като си търсиш работа, нищо не ти пречи да се преместиш отново, където искаш. Щом вече си вложил/а две години в това образование, най-добре се мотивирай и го завърши успешно. От моя опит след завършването мога да ти кажа, че ако си се готвил добре (не говоря само за оценки, а и за проучване на работната среда там, където искаш да отидеш) ще получиш възможности, за които не си и предполагал/а. И в България има учудващо добри възможности, особено в някои сфери. Успех!

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 7fd1382fec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Дано да си прав 8/10! Наистина се измъчих, дано си заслужава накрая. Но пък съм вложила немалко и енергия и усилия и по-трудната част вече е зад мен. Прав си, че не мога просто да зарежа по-средата - ще се стегна да избутам докрай. Благодаря за надъхването и успех и на теб, с каквото и да се занимаваш в момента!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 67592d7311
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ръководиш се от страхове. Те са най-лошият съветник и какво и да направиш (или не направиш) от страх само ще те погубва повече. Щом не можеш да се приспособиш в чужбина се върни в България - елементарно е. Но ако почнеш да се ядеш какво изпускаш... ами нищо. Навсякъде можеш да си направиш така, че да живееш добре. Важна е нагласата ти за живота. Провалени хора има навсякъде по света и в повечето случаи те самите са главните виновници за неуспеха в живота си. Гледай по-ведро на живота и бъди уверена в бъдещето.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker