Холандия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Холандия
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 13235 пъти
Здравейте на всички! Предстои ми пътуване в Холандия, но мисля да е за постоянно пребиваване в тази страна. Искам от вас да ми кажете и споделите ваша информация за тази страна. Ще съм ви благодарен на всяка информация от вас. Благодаря. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

1.   Ако смяташ да емигрираш в която и да е страна, просто ТРЯБВА да си в състояние САМ да си намираш информация. Живяла съм в Холандия и е важно да знаеш езика (което много хора подценяват), ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се регистрираш ВЕДНАГА адресно и да плащаш ВЕДНАГА здравни осигуровки дори да нямаш работа. Добрата новина е, че осигуровките са ниски - към 80-90 евро на месец и НЕ зависят от дохода (от 0 до без граници е едно и също! ). Отгоре може човек да се осигурява здравно допълнително, но тези 80 евро ТРЯБВА да си плащаш като попче и ти осигуряват най-елементарното, но достатачно здравно обслужване.
Иначе много и зависи къде ще живееш. В провинцията и сред по-ниско образованите, с които българите повече имат работа се говори само холандски, по-образованите и в града знаят английски, но не можеш да се оправяш само с английски, ако това ти е намерението. Все пак в самото начало можеш да минеш метър, но веднага научи езика, ако искаш да оставаш там.
Заплатите са добри, но наемите са огрномни и дори за двустайна панекла в Гето плащаш над 1000 евро месечно. На българи нормални жилища не дават, а живеят при разни турци или полулегално и затова наемите са поне 50% по-високи от нормалното. На българите не се гледа с добро око, но ако не създаваш проблеми, няма да си имаш проблеми с властите.
На паспортният контрол при влизане доста строго понякога те разпитват - кавай винаги, че си турист, дори да работиш там вече, за да не ти губят времето.
Времето е ужасно и слънцето дори лятото е кът, задължително взимай таблетки Витамин Д, особено ако си с по-тъмна кожа, защото не можеш да усвояваш калция и ще почнат да ти падат зъбите и да ти се чупят костите - таблетки Витамин Д взимат всички почти, само местните са достатачно бели, таблетки и медикаменти се продават свободно не само в аптеките, а дори в хранителните магазини. Не общувай с араби (особено от Мароко) и турци.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Номер 1, не знам откъде знаеш тези бисери, направо ми скри шапката! Аз живея от почти 12 години в Холандия и твърдо заявявам, че говориш неистини! Особено това с витамин Д и падането на зъбите, направо изтрепа рибата!!! Никога не съм пила витамин Д в добавка и зъбите са ми в перфектно здраве!

Също за езика, не е вярно! Зависи, къде работиш! Познавам професори (т. е. говоря за научните среди, в тях се подвизавам), които живеят в Холандия 20 години и не знаят да кажат две думи на кръст! Но си живеят ОК с английски и нямат никакви проблеми! Достатъчно е да разбираш езика им, а това след години престой няма как да не се случи. Не е нужно да говориш, дори един майстор дето оправя плочките говори на английкси.

Наемите са високи, да, но не е вярно, че се плаща над 1000 Евро за "панелка" в "гето"! Аз живях до лятото под наем в много хубав апартамент (е, не голям 60 кв. м. ), но в много хубав квартал и плащах 1000 Евро. И при това в Амстердам! А това дето на българи не давали нормални жилища- тази глупост няма и да я коментирам даже!

Моят съвете отваряй си очите при посещенията и ще видиш как е. Не се доверявай на сляпо, какво другите ти казват, многопо-важно е как ти ще почувстваш тази страна.

Ж40

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ж 40 - ти имаш свои начин на живот, но различен от моя. Например на нас ни трябваше жилище над 110 кв. м. и под 1500 евро нямаше дори в най-долното гето.
За езика си права за Амстердам, но Холандия НЕ е Амстердам - когато се мръдне ИЗВЪН големите градове и ИЗВЪН научните среди и гражданите - само гледай какво става.
Аз иначе майстори доста имах, но всички идваха извън Амс. и говореха само холадски - ЕДИНСТВЕНИЯТ официален език - цялата поща от институции ти е на холаднски, а и не можеш да с ентегрираш сред местните без този език, съжалявам.
Иначе аз давам съвети за начало на един българин без образование (или непризнато такова) - не говоря за професори, мениджъри и глупости.
Не съм живяла в такова малко жилище като твоето иначе, а наемът ни беше 4500 евро, но можехме да си го позволим, но плащахме и много по-ниски данъци от другите хора, защото имахме даначни облекчения за 10 г... ако трябва да плащаш и данъци там - не знам, руиниран си, а едно хубаво жилище в Амстердам под 1 000 000 евро е абсурд да се намери дори и след като са паднали цените толкова много, а по наше време бяха жилищата поне 30% по-скъпи, но наемите гледам са стабилни и днес, ако искаш да живееш в града.
В България за 1 мил. евро МОЛ ще си купиш едва ли не, а за 4500 евра ще живееш като цар. Затова и се върнахме, преди да са ни друснали якият наем.
Аз научих холандски, а мъжът ми не и много добре знам разликата - имах си и приятелки, приятели, ходех по институции, търсих майстори, обаждах се на hot line при проблеми, лекари намирах и всичко останало, докато мъжът ми извън работното си място беше безпомощен.
В моята фирма имаше хора от всички страни на света - всички тъмнокожи взимат витамин Д, а аз съм сравнително бяла и почнаха да ми умират зъбите един по един, след което ме попитаха дали пия Витамин Д и като казах „Не“ много се учудиха хората. Почнах да взимам витамин Д други витамини и свърши този проблем.
Отиди във всеки магазин за храна или дрогерия и ще има поне 2-3 вида витамин Д, а почне ли зимния сезон - цял рафт - сигурно, защото не се купува. За децата пък има поне 20 вида..
Освен това бяха плъзнали въшки по едно време... макар че живеехме в най-добрият и скъп квартал, тук в почти всички детски градини учителките бяха с кърпи, а детската градина е вид мазе с малко вътрешно дворче.
Не, благодаря. След като ми мина второто майчинство си подбрахме чукалата и обратно, а имахме предимството да сме учили в чужбина, да зная езика, да имаме много добре платена работа и почти да не плащаме данъци - 99% от българите живеят по гетата, работят каквото сфарят незаконно и биват експлоатирани от разни тъмни субекти, които ги обират с наем, а после не им плащат, не ги осигуряват и така нататък, а като не знеш езика (то и английски не знаят хората) не можеш никъде да се оплачеш.
Нека обаче всеки сам да си пробва - аз споделям своя опит, но то и в България всеки живее различно, камо ли в Холандия, където има страшно богати хора, но и голяма нищета и престъпност.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Номер 1, 3, да явно имаме различен начин на живот, но ти даде съвета си, все едно е единствената миродавна истина, а тя явно не е (поне един друг човек, аз, не живее по този начин). Следователно няма смисъл да плашиш автора!

"Например на нас ни трябваше жилище над 110 кв. м. и под 1500 евро нямаше дори в най-долното гето. "

Е, извинявай, защо му е на сам човек над 110 кв. м. и за такъв голям каква цена очакваш? Аз казах- 60 кв. м. за 1000 Евро цена на свободния пазар!

"За езика си права за Амстердам, но Холандия НЕ е Амстердам - когато се мръдне ИЗВЪН големите градове и ИЗВЪН научните среди и гражданите - само гледай какво става. "

А защо му е да мърда извън големите градове!?? Като ще емигрира да иде на по-хубаво място от там от където е дошъл!? Иначе- от какъв зор да емигрира въобще!??

"Аз иначе майстори доста имах, но всички идваха извън Амс. и говореха само холадски - ЕДИНСТВЕНИЯТ официален език - цялата поща от институции ти е на холаднски, а и не можеш да с ентегрираш сред местните без този език, съжалявам. "

За да се Интегрираш (с И) ти е нужен холандски, да, но аз казах на ниво разбиране (а не говорене) е напълно достатъчно.

"Иначе аз давам съвети за начало на един българин без образование (или непризнато такова) - не говоря за професори, мениджъри и глупости. "

А ти от къде знаеш какво образование има автора??

"
руиниран си, а едно хубаво жилище в Амстердам под 1 000 000 евро е абсурд да се намери дори и след като са паднали цените толкова много, а по наше време бяха жилищата поне 30% по-скъпи, но наемите гледам са стабилни и днес, ако искаш да живееш в града. "

Еее, тука вече се оля. Аз казах, че до лятото живеех под наем. От тогава живея в собствено жилище (115 кв. м. с два големибалкона) гараж в хубав квартал на Амстердам, купено за около 300 000 Евро. И това е най-прясната истина. За мен това е хубаво чисто ново жилище!

"Аз научих холандски, а мъжът ми не и много добре знам разликата - имах си и приятелки, приятели, ходех по институции, търсих майстори, обаждах се на hot line при проблеми, лекари намирах и всичко останало, докато мъжът ми извън работното си място беше безпомощен. "

И къде сте живяли, че е бил безпомощен? Аз познавам десетки чуждени, които живеят от години без холандски само с английски и не са безпомощни. Не казвам, че не е добра идея да научиш езика- отлична идея е! НО не ти е жизнено нужно да започнеш живот и работа.

"В моята фирма имаше хора от всички страни на света - всички тъмнокожи взимат витамин Д, а аз съм сравнително бяла и почнаха да ми умират зъбите един по един, след което ме попитаха дали пия Витамин Д и като казах „Не“ много се учудиха хората. Почнах да взимам витамин Д други витамини и свърши този проблем. "

За пръв път го чувам това!

"Не, благодаря. След като ми мина второто майчинство си подбрахме чукалата и обратно, а имахме предимството да сме учили в чужбина, да зная езика, да имаме много добре платена работа и почти да не плащаме данъци - 99% от българите живеят по гетата, работят каквото сфарят... "

Еми явно аз познавам от другия 1% българи, дето не им е нужно да работят, каквото сВарят (с В).

"Нека обаче всеки сам да си пробва - аз споделям своя опит, но то и в България всеки живее различно, камо ли в Холандия, където има страшно богати хора, но и голяма нищета и престъпност. "

Не мисля, че има нито голяма нищета (да си видяла просяци по улиците!?? ), нито абнормално голяма престъпност...

Ама, както вече казах- авторът да вярва на собствена преценка. Моят съвет е ПЪРВО да посети страната, а ПОСЛЕ да решава дали да живее в нея.

Ж40

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ж 40, не знам вие как живеете в 60 кв. м., но на едно семейство с две деца трябва жилище с три спални - от тук се започва, а в крайна сметка идеята е да живеем НОРМАЛНО, където отидем, което значи за мен да имаш деца и семейство, не да си черноработник на някой турчин....
Нека си отиде иначе човекът и сам да си види как се намира жилище, как се намира работа и как се живее в страна без език. Каквато и българска квалификация да има човек, тя формално дори да е призната - това не ти помага и никой няма да те назначи, ако нямаш и стаж по специалността на Запад да кажем. Аз нямам българско образование и дори средното си образование не съм завършила в България, знам за какво говоря - ако ще с ядрена физика в СУ да дойдеш, няма начин да намериш работа по специалността си в Холандия, ако образованието ти е завършено в наш университет, а за техникумите да не говорим колко ги признават.
Пиша иначе с 10 пръста много бързо, понякога бъркам буквите, но не се намирам тук на курс по български правопис - човекът имаше въпроси, аз казах моето мнение според моя опит и информация - от тук нататък прав път на всеки и нека сам да се полута из чужбините, което не е навредило никому дори да не е докарал и 1 евро, защото виждаш най-малкото, че парите не растат по дърветата на Запад.
Аз съм имала възможност на 14 г. да излезна да уча там и съм израстнала в няколко Европейски държави и знам как живеят българите на Запад но като наблюдател, защото съм имала възможност да живея нормално като една от малкото, но е много добре всеки сам да си отиде, да си види, но не бъдете късогледи и се вижте от страни как живеете в сравнение с местните хора и дали сте дори на среден за страната стандарт, дали сте се интегрирали в обществото, дали имате близки и приятели сред местните НЕчужденци и в какви училища са децата ви, ако изобщо са с вас....все такива неща, за които българинът в момента не мисли, гледа да си напълни стомаха и не вижда, че живее като скот в сравнение с другите, че е изолиран, дискреминиран и обрича децата си да растат и ходят на училище в гетата заедно с децата на мароканци и тем подобни. Резултатите ще ги видим за съжаление след години - едни загубени за всяко общество млади хора, чиято единствена перспектива е живота на социални помощи и оскотяването, които нямат и идентичност - българска или холандска, нямат и място в което и да е общество, в което да се чувстват желани и нормални.
Това е и причината ние да се приберем в България преди да стане време за предучилищна на децата ни.

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ж 40, не знам вие как живеете в 60 кв. м., но на едно семейство с две деца трябва жилище с три спални - от тук се започва, а в крайна сметка идеята е да живеем НОРМАЛНО, където отидем, което значи за мен да имаш деца и семейство, не да си черноработник на някой турчин....

Аз живях САМА в 60 кв. м. Сега живея с партньор на 115 кв. м. И ми/ни беше/е пре достатъчно. Авторът не пита за него/нея И семейство, а само за него/нея.


Нека си отиде иначе човекът и сам да си види как се намира жилище, как се намира работа и как се живее в страна без език. Каквато и българска квалификация да има човек, тя формално дори да е призната - това не ти помага и никой няма да те назначи, ако нямаш и стаж по специалността на Запад да кажем.

Ами аз отидох там с българско висше образование и с докторантура от друга западноевропейска страна. И се справям вече повече от 10 години прекрасно (повечето от тях сама).

Аз нямам българско образование и дори средното си образование не съм завършила в България, знам за какво говоря - ако ще с ядрена физика в СУ да дойдеш, няма начин да намериш работа по специалността си в Холандия, ако образованието ти е завършено в наш университет, а за техникумите да не говорим колко ги признават.

Ами аз ти написах по-горе за себе си. Имам вече 5 работи и то по специалността ми. И два пъти постоянни договори- веднъж във фирма, веднъж в изследователски институт.
Една българка е тук ор 23 години, завършила е холандски университет и е безработна от 10 години! Още ли твърдиш, че успехът зависи от това КЪДЕ си завършил, или ще се замислиш, че КАКВО си завършил и най-вече, че зависи от човека са РЕШАВАЩИТЕ фактори!??

Пиша иначе с 10 пръста много бързо, понякога бъркам буквите, но не се намирам тук на курс по български правопис - човекът имаше въпроси, аз казах моето мнение

Ако е така, щеше В или И да са сгрешени със съседни на тях букви на клавиатурата. Но в този случай, И е сгрешено с Е, а В с Ф. Което си намирисва на неграмотност... Или покрай холандския си забравила българския правопис...

изолиран, дискреминиран и обрича децата си да растат и

ДискрИминация. Явно Е и И ги бъркаш системно.


ходят на училище в гетата заедно с децата на мароканци и тем подобни. Резултатите ще ги видим за съжаление след години - едни загубени за всяко общество млади хора, чиято единствена перспектива е живота на социални помощи и оскотяването.

Ясно е, че искаш да оправдаеш завръщането си в България оплювайки Холандия...

Е, авторът да си реши, аз съм доволна от живота си тук.

Ако имаш въпроси, авторе, питай конкретно ще ти отговоря с удоволствие. Ако смяташ, че за моите близо 12 години тук мога да съм ти полезна. Или не, ако решиш, че се движа в "елитни среди" (което изобщо не е така, най-нормални хора, които работят в областта на науката и програмирането са около мен. )

Ж40

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Мисля да живея и работя в селскотостопанство в Marknesse. :) Аз знам, че около 90% от холандското население знае английски език. Така, че ще видим, какво ще стане. :)


Автора. :)

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   ха, ж40, сега кажи, че не съм познала!
Да, Авторе, отиди, то на полето никакъв език не ти трябва, най-малкото английски!
Ж40, съветвай само докторанти, аз нашите хора си ги знам къде се мъчат и какъв кръст носят.
авторе, отиди да видиш сам!
Знай обаче, че за разлика от 40 годишниТе, за теб има бъдеще и у нас и се върни веднага, ако не си доволен! Няма какво да губиш! Иди да видиш свят И как се изкарват пари на полето

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 74beb5de1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ами не знам какво си познала. Това, че има ниско образование ли? Може и да има, може и да няма. Ама има и вишисти, дето не работят за това, за което са учили...

А кого да съветвам, няма нуджа да ми препоръчваш. Тук е анонимен сайт. Питат ме за Холандия- казвам им как е моя живот там. И мога да кажа за още няколко българи, чийто живот е подобен на моя.

И доста не си наясно с шансовете на 40 годишните с моята специалност. Те са добре дошли в целия свят. Най-малкото светът е гладен ако не за научни работници, то за програмисти. Включително и в България! Обаче, това не е толкова важно.

Авторе, не зная как се живее във ферма в Холандия. Само се питам- от какъв зор? Ако е за приключение и да видиш свят- давай! Ако е по други причини- не съм убедена, че има смисъл.

Ж40

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Разбира се, че ще отида да работя там отколкото да съм безработен тук. И няма срамна работа. Срамно е като крадеш, лъжеш, убиваш и да се продаваш за една печена пуйка. Не ми пука за отрицателните коментари. Аз се чувствам много силен, защото съм Българин. И знам, как се изкарват пари не само на полето. Не ме мързи. Хайде със здраве на всички ВИШИСти. :)

Автора. :)

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз знам, че тези които не са успели в чужбина храчат над живота навънка, но такива хора ги има и ще ги има. Но, искам да ВИ кажа, че нищо няма да ме спре да отида навънка, ако ще и чистач да работя. Аз ще се боря. Срамна работа няма и човек може винаги да се оправи и винаги има ИЗХОД. : )


Автора.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   И във ферма или чистач по-добре е от НИЩО...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Момче, къде видя отрицателно в моите коментари? Аз исках да ти помогна!

Безработицата е доста сериозна причина за заминаване, наистина...

Ж40

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Успех!

Ж40

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: c1f6551e30
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Aвторе, съвет относно Холaндия не могa дa ти дaм, живея в другa държaвa, но някои коментaри ме провокирaхa дa ти пишa.
Вече 14 год. живея нaвън. Билa съм тук келнеркa, рaздaвaлa съм реклaмни листовки, числтилa съм зaведения, гледaх едно дете известно време.... и тaкa 4 год. Спестявaх всичко, което можех, оглеждaх се, ослушвaх се, сближaвaх се с местните и рaзпитвaх, усъвършенствaх езикa. Нa четвъртaтa год. си нaпрaвих мaлкa фирмичкa, зaпочнaх дa рaзширявaм, имaх вече нaй- вaжното- контaкти, знaние, много хъс. Фирмaтa вече е голямa, рaботим с три зaпaдни държaви. Нaпомняш ми нa мен;))) Решен си и готов зa кaквaто и дa е рaботa, зa мен товa сaмо знaчи, че можеш и ще успееш! В нaчaлото, когaто съм се чувствaлa зле ( имaше ги и тези моменти, рaзбирa се) и се прокрaдвaше мисълтa зa зaвръщaне, си нaлaгaх усмивкa и си повтaрях - един ден по- мaлко до целтa. Никогa не си позволявaх дa мисля зa дългия път, който ме очaквa, винaги, че днес е с един ден по- близо от вчерa.
Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   В кой град си, Ж40? :) И ако може, разкажи малко повече за живота ти в самия град. :)

Номер 15, Благодаря за коментара. Той лъха на позитивизъм. Не знам, аз дали ще си отворя фирма, но просто искам да работя и да плащам данъци.. да науча език. Не искам да съм паразит, ако ме разбираш. Та.. така. Решил съм, но е въпрос само на време да замина. :)

Автора. :)

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f9f5d901a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Не съм работил в друга държава. Успех, моето момче! Не мисли за 40 годишните научни работници. Като че ли по - важното за тях е да се похвалят/независимо от анонимността/ колко са успели, а не да ти помогнат. А би трябвало да намерят подходящ начин за последното - нали са учили много. Но съдейки по изказвания в други теми, май не само иронията не им е по вкуса. Щом си решил да работиш, за да живееш добре - решението ти е правилно. Тук няма как да стане това. Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   "Драги" 17, дали помагам или не, ще реши момчето- не ти!!! И един съветот мен- с голяма уста не се преуспява.

Ж40

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Аз живея в Амстердам. На мен много ми харесва живота тук:-) Особено центъра на града със старинните къщи и каналите винаги ми вдигат настроението :-)

Пълно е с чужденци от 127 различни държави! Затова английският е едва ли не по-често чувания език на улицата от холандския.

Има мнооооого музеи. Ако си фен на изобразителното изкуство като мен- истински кеф!

Има много и разнообразни ресторанти, даже онзи ден прочетох за нов бълраски, мисля да ида да го посетя.

Има концерти, изложби, барове, кафенета (и не само за пиене на кафе ;-), и червени фенери има (макар, че те намаляват прогресивно).

Времето наистина не е най-прекрасното на света, но съм живяла и на по-лошо и дъждовно, за мене по-добро от това на Британските острови. Понякога си става жега и даже за плаж :-)

Има няколко университета, има много млади хора. Понякога прекалено много туристи и то някои само, за да се напият, напушат с марихуана и на.... бат. Какво да се прави...

Навсякъде хората щъкат с колела и това много ми харесва. Обаче е рисковано да караш ново- ще ти бъде откраднато, ако не е много добре заключено! Така, че всеки кара втора ръка.

Има хубави публични библиотеки. Има концерти на открито лятото и разбира се стадиона на Аякс е тук :-)

Има и много магазини, макар, че тези за дрехи не са като в големите модни центрове в Европа, е има, ама предимно на една улица.

Има и по-добри и по-лоши квартали, но центъра за мен е супер за разходка, но не го препоръчвам за живеене- в старите къщи има мишки :-(!

Реката Амстел винаги е пълна с лодки, особено при хубаво време. Имат доста добър градски транспорт, макар, че разширяването на метрото се точи вече близо 10 години.

Като цяло не е евтино, даже жилищата са скъпи, но не чак за милиони, както твърди 1. Има и такива, разбира се, но те са на канал, на пъпа на града и са разкошни големи къщи на богаташи от златния им 17 век. Не всеки може да си позволи такава къща, ама не е и нужно.

Имат мароканско и турско малцинство. В някои квартали е по-осезаемо. Положителното е, че има много турски магазини, които продават истински балкански неща, вкл. българско сирене и кисело мляко :-)

Ако искаш, питай още конкретно.

Ж40

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Ж40, хубаво пишеш, но ти май не разбра, че Авторът е отишъл ДА РАБОТИ и то на полето и извън големите градове, не е турист и няма да има време за библиотеки и да ходи из града Амстердам и да се наслаждава на разните обществени места там и атмосферата.
Ние иначе живяхме в центъра в сграда от 18 век и нямахме мишки :) пробвай и ти - ще ти хареса.
По-добре му кажи за осигуровките, за данъците, за цените на храната в AH - по-практични нещица, нали разбираш за НЕинтелектуалци. Не вярвам да има и пари за ресторанти, а ако е искал български и наше сирене, да си е останал у нас.
Едно ходене на най-прост ресторант иначе с качество много под нашето Хепи в Амстердам ти е 60 евра за двама души - ако искаш. Има един интересен ресторант с морски специалитети, където най-евтиното ядене ти е 150 евро - в Амстердам се трошат пари, не се печелят. Те имат и подобна поговорка хората - да работиш в Ротердам, за да изкараш пари, да отидеш в Хага да ги инвестираш и да дойдеш в Амстердам да ги похарчиш!!!
Има кафета, в които можеш да ядеш разни дреболии и хапки като холандците, но не препоръчвам, ако си свикнал на истинска храна, само пържените картофки са ОК, но и това не е гарантирано. Изобщо не си заслужава да ходиш из Амс. да си даваш трудно изкараните пари - там се харчат парички много бързо - инвестирай по-добре в курс по езика и в събиране на пари като цяло, за да просперираш напред - тръгнеш ли да харчиш, си загубен. В Амстердам иначе доходът ни е бил над 30 хил. евро на месец за двама човека (и двамата сме учили в престижни университети извън България имахме над 5 г. трудов стаж!) и вярвай ми - там това дори не са кой-знае какви пари за Амс, а тъкмо си се закачил за средната класа..
Супер за живот, но за известно време, а извън големите градове от т. н. Randstad, аз живот в Холандия не виждам.
Авторе, отиди, виж и сам си прецени. Съветът ми обаче да се стремиш да учиш езика да отидеш в някои голям град остава. Не ходи обаче в Амстердам, а виж за работа в Ротердам или Утрехт например, където животът е много по-евтин, а и има работа за хора като теб. В Амстердам има работа по-скоро за хипер квалифицирани специалисти, хора с титли и висшета от големите университети, хора с бизнеси, хора с наследствени пари, инвеститори и големи клечки и така нататък, има иначе и работа в услугите покрай туристите, но до тук.

Здрава, истинска работа има в Ротердам, животът е търпимо скъп и има евтини хранителни продукти и ресторанти, но пак казвам - наблюдавай си зъбите, ако си там за повече от 1 г.
Мен лично никой не може да ме завлече повече да живея там и в Холандия по принцип :), но определено си заслужава да се отиде, да се види и изобщо си е житейски опит да отидеш в чужбина и да видиш как стоят реално нещата там, не да слушаш само от трети лица митове и легенди, а ако все пак те налегнат полски мишки - ами вземи си котка! Котките иначе са много интересни и двойно по-големи от нашите.

Не консумирай иначе разни дроги, цигари и алкохол там - работи за мечтата си, каквато и да е тя. Имай нагласа, че ще ти е трудно в началото, възможно е дори да не ти платят, имай си пари за резерва и задължително дебитни и кредитни карти за спешен случай, а ако си здравно осигурен у нас - изкарай си задължително Европейска здравна карта. Без пари е, заявление се поддава в някой голям клон на ДСК, защото има вероятност да попаднеш на много нередовен работодател и така поне ако се случи нещо спешно ще можеш да отидеш на лекар. Аз пътувам много из Европа и имам добър опит с Европейската здравна карта.
ПРЕДВАРИТЕЛНО си запиши адресите на българските дипломатически представителства в Холандия, проучи цените и спирките на рейсовете за България, вземи си задължително лаптоп, смартфон или таблет, за да можеш да си вземеш самолетен билет, ако се наложи - бъди просто подготвен. Безплатен интернет има често и поне това не е проблем.
ВАКСИНИРАЙ се против тетанус, ако на 21 г. не си опреснил тази ваксина - болестта не се лекува, смъртоносна е, а ти на полето или във фабрика можеш лесно да се заразиш.
ПРЕДИ да заминеш си оправи зъбите. В Холандия здравната осигуровка НЕ покрива зъболечението, освен ако нямаш допълнителна някаква. Аз съм плащала 800 евро за две пломби лечение - работа за две посещения при зъболекар, чака се освен това доста и не знаеш на кого ще попаднеш.
Успех

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: a3bcf580c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   20, а ти можеш ли да четеш!???

Ж40
----------------------------------
Коментар 16.
В кой град си, Ж40? :) И ако може, разкажи малко повече за живота ти в самия град. :)

....
Автора. :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: a3bcf580c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   И 20, не ме учи ти какво да пиша!!! Ще пиша, каквото преценя и каквото ме попита конктрено АВТОРА, не "многознайки" като теб! Що ти не му ги напишеш тези неща!??? Нали си голяма разбирачка...

И за твое сведение съм живяла в самия ценър, на един хвърлей от Дам! И ми е харесало, благодаря!

Хайде стига се заяжда, не ти стига акъла за толкова. Момчето помоли да се спре с негативизма! Не му превземай темата с глупости!!!

Ж40

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: a3bcf580c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   "Едно ходене на най-прост ресторант иначе с качество много под нашето Хепи в Амстердам ти е 60 евра за двама души - ако искаш. "

Авторе, това не е вярно.

Има отделни застраховки за зъболекар.

С половината на 30 хил. Евро, човек може да живее не луксозно, а разкошно в Амстердам, но на някои принцеси, явно не им е било достатъчно.

Изобщо не вярвай на преувеличавания.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Нека отиде и сам да види, ж 40, ако направи поне половината от нещата, които му написах, ще му е по-полезно от информацията за библиотечките и каналчетата - остава сега да му пишеш за туристическите корабчета и колеленцата...
Забрави квартала на червените фенери, в близост до който по своя собствена информация си живяла :)
Направо обаче издай туристически пътеводител, но не виждам с какво е полезна информацията на един работещ човек.
30 хил. евро иначе в Амстердам (не в цяла Холандия!) не са много за едно семейство. Моят зъболекар имаше 70 хил. евро семеен доход. Не си заслужава иначе допълнителна застраховка за зъболекар - по-добре си хвани за 1/10 от парите самолета до България и си оправи качествено зъбите. Аз минах през Ада, за да намеря добър зъболекар, да не говорим за добър семеен лекар, защото дори да имаш пари те специално тук не ти помагат.
Хайде, оставям ви да си говорите, но се надявам Автора поне за ваксината да ме послуша и за резервните пари

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Здравейте. Стана ми малко смешно, че спорите, но както и да е. Всеки е свободен да каже своето мнение, но хайде без негативно мислене. Имам приятел в Утрехт, който може да ми помогне за работа. Предлага ми работа в пилешка фабрика. 1300евро заплата, квартирата е безплатна.
Другия филм е да работя в парникова градина, но тук е замесено момиче и не е българка. Мога да отида при нея, но не сега, защото почна работа преди два дни. Трябва да помислим с нея, какво да правим, защото искаме да сме заедно и да създадем семейство в бъдеще. Млади сме и вярвам, че ще се справим. Може да спестяваме, защото ние не пушим, не пием и не се дрогирваме. Нямаме желание за скъпи екскурзии и такива неща. Излизане на скъп ресторант за мен това е тъпня. Та.. така.
Номер24, Аз се опарих вече в Чехия и знам за какво говориш.
Решил съм да замина, но ще видим. Има време за всичко.
Ж40, Знаеш ли дали в Айндховен е добре за живеене, защото понякога си мисля да се премести там след известно време..
Благодаря за коментарите.

Автора. :)

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   От 25- определено избери Утрехт!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 74beb5de1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   Ж40, Знаеш ли дали в Айндховен е добре за живеене, защото понякога си мисля да се премести там след известно време..

Авторе,

За Айндховен знам, че е ужасно скучен! Имам познато семейство, което живее там и жената полудява от скука. Обаче седят, защото мъжът й работи във Филипс. Но тя там работа не намери и пътуваше чак до Делфт. Без Филипс да е умряло градчето... Е, има и университет. Но аз там не бих живяла и работила. И аз препоръчвам Утрехт, ако трябва да избирам между двата града!

Интересно ми стана сега какво ще каже всезнайката дето била познала как ще работиш на полето, а то какво се оказа ;-))

Наистина е смешно, когато хората не само правят предположения за чуждия живот, образование, мераци и т. н. т., ами и развиват теми, базирани на предположенията (които може да се грешни! ) и нападат другите, които нищо не предполагат, а само отговарят на въпроси и споделят факти :-)

Ж40

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Здравей, Ж40. :) Аз четох в форумите за живота в Айндховен, че бил евтин град, но най-логично е да сме в Утрехт. Там поне е сигурно с работата и квартирата. : ) Ти, ходиш ли на събирания с другите българи в Холандия? :)

Автора. :)

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7feeded86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Здравей, авторе,

(извинявай, обърках градовете с университет преди- в Айнховен, няма, а в Енсхеде :-)

Ти, ходиш ли на събирания с другите българи в Холандия? :)
Ходя най-вече на гости. Била съм и на едно Великденско събиране. И всяка година на рожден ден на един приятел, където има 90% българи :-)

Ж40

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Здравей, Ж40. :) Можеш ли да ми напишеш сайтове за намиране на работа и стаи в Холандия? :) Благодаря. :)

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57ff9faa93
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Не съм ж40, но в нашето бюро по труда има списъци със СЕРИОЗНИ фирми, които посредничат при работа в чужбина. За Холандия няма как да няма работа, но за Германия има най-много в момента.
Не ти препоръчвам работа в месопреработвателната промишленост като цяло, защото се работи при 6 градуса температура и заплащането е ниско. Език за ниско квалифицирана работа не трябва, но и не се учи, защото се работи много и нямаш време за това, а и нямаш контакт с местни хора, защото и колегите ти са българи или други емигранти. За мъж много добре платена работа е работата в строителството, а и има перспектива човек да научи някакъв занаят и да работи после като майстор. Много българи работят като хамали при пренасяне на мебели, в месопреработвателната промишленост (мъжете клане и разфасоване, жените в пакетиране), в хигиената и така нататък. Сравнително добре платени са готвачите. Има български общности, в които се помага и се събират хората, но отново имаш разлики в образователен и социален статус - например студенти и докторанти, мениджъри едва ли ще могат да ти помогнат да си намериш работа във фабрика.
Търси хора от своята черга и не се сърди, ако срещнеш българи, които не искат да общуват с теб - социалните различия остават и в чужбина.
Нищо против жената на 40 г., но тя сигурна е омъжена за холандец, има съвсем друг начин на живот и няма с какво да ти помогне, освен ако не си търсиш холандец и ти :), докато приятеля, който ти е обещал работа в Утрехт, ако е сериозен, поне в началото може да ти е от помощ. Освен това дори да започнеш някъде, това не значи, че ще останеш да работиш там. Избирай по-големи градове, защото имаш повече възможности. Холандия като територия е много малка страна, има добри жп-връзки и няма иначе защо да се притесняваш, ако почнеш в един град, защото другият град ти е на 30 мин. път буквално.

Важно е да си здрав физически и да имаш пари за 1 месец.
Честно казано и аз не мога да ти помогна, защото не съм работила там ниско квалифицирана работа, а само от други хора имам информация, но и наблюдения, че техния живот е много труден и в моите очи на нисък стандарт, много работа и никакво свободно време и не смятам, че са по-щастливи такива хора на Запад, освен ако нямат цел да събират пари за нещо да кажем. В България иначе поне човек си живее в собственото жилище, има близки и приятели. Отиди и виж сам, бъди смел - няма какво да губиш все пак, но ако не успяваш да спестяваш, сменяй задължително работата. Имам познато семейство българи, които работят в месопреработвателната промишленост от 2008 г. насам и заедно са спестили само 30 хил. евро и в момента живеят до някъде от тези пари, защото жената забременя, а и в последно време не могат да спестяват, а планът им беше да си вземат жилище в София за около 3 г. работа, което не е възможно вече. Моят братовчед в това време си изплати жилище и отгледа син, а работят и двамата у нас и са среднисти - тя е маникюрист, а той е технически ръководител на строеж. Много е важна не само страната, но и твоята воля и дали имаш план и цел.
В същото време имам и позната, която ходи на сезонна работа, където има повече пари - отиде в Англия да бере нещо си, но в движение си намерила по-добра работа в курорт в Ирландия и изкара за 6 м. сама 8 000 евро спестени, ще отиде още един път и ще си е ремонтирала къщата на родителите си и готово - нито семейството си изоставя, нито си губи работата и контактите в България и дори с част от парите иска да се преквалифицира и има вече предложена работа в български курорт за постоянно с перспектива и заплата над 1000 лв. Важното е човек да има мечти, план и да ги следва.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2e27df1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Здравей, Н31. Благодаря за този пост. Със сигурност ще ми помогне много!
Благодаря още веднъж. :)


Автора. :)

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 74beb5de1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Не съм омъжена за холандец. Много години съм се справяла съвсем сама!
Ж40

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 5de3503ce8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   аз живея в белгия и преполагам че в холандия няма да е друго освен акцента, научих езика много лесно и е УЖАСНО по различно от БГ но живея на границата и има много французи което ме дразни но все пак е белгия а не холандия но все пак много ми харесва и ако бих се върнала в бг е само защото ми липсват приятелите, така че можеш спокойно да идваш

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 974771cbbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Глупостите на коментар 1 ме изумиха. Аз съм студент от 2 години в Холандия. Наистина е много важно да знаеш езика ако искаш да работиш, важно, но не и задължително. Аз живях в Нимеген и си намерих почасова работа с английски. Вярно, след месеци търсене и нерви, но все пак не е невъзможно. Съвета ми към всеки човек, решил да идва насам е, да се ориентира към някой от 4-те най-големи града - Амстердам, Ротердам, Хага или Утрехт. Аз лично издържах половин година в Нимеген, сега съм в Ротердам. Като цяло Холандия и холандците са изключително скучни, за това препоръчвам най-големите градове. Дори в средно голям град като Нимеген с население над 160 хиляди, едвам не полудях от скука. Успех на всички устремени към Холандия!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker