Моля за информация за Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Моля за информация за Германия
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 5905 пъти
Ще се местим в Германия в град Щутгард. Семейство сме от 4-ма (2 деца на по 14г и 7г) Работя в Германия карам камион вземам 1500 евро дали да начало ще можем да се справим с тези пари? Какви са условията там? Жена ми като не знае много немски език къде може да работи до като научи езика? Моля за помощ :) Ще съм ви мнго благодарен:)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: 36b32a850c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо за децата - ако работиш и СЕ ОСИГУРЯВАШ в Германия, ти имаш право на детски от около 100-150 евро на дете НЕЗАВИСИМО дали децата ти живеят в Германия.
Първо този въпрос оправи и си вземи 300-та евра на месец, с които на първо време децата и жената ти В БЪЛГАРИЯ могат да живеят добре ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си определи час при Steuerberater, който да ти помогне да си върнеш част от вече платените от работодателя данъци за 2014 г. както и да те насочи за детските. Питай, но задължително с такъв Steuerberater трябва да работиш и да платиш поне 1-2 часа, независимо от цената (към 150 евро на час взимат).
И още - съветвам те най-най-най-добросърдечно първо ти да се осигуриш в Германия, да поживееш там, да имаш квартира и ПОСЛЕ да взимаш децата и жената си.
Какво иначе ще работи жена ти без език? Ами като повечето подобни жени-българки - ходят да чистят по къщите на черно. Нейната е ясна (независимо от образованието) - ще чисти, ще посещава интеграционни курсове...и пак ще чисти дори и с език. Това е положението, но пък някоуи успяват да си докарват и добри пари така, а и може да стане камериерка, помощник в кухня или да нарежда стоката в магазин...работа има много подобна за 450 евро базис. От 1.01.2015 г. има минимална работна заплата от 8,50 евро на час, НО само за назначени хора и само на хартия. Истината е, че повечето чистачки са или на черно, или са самоосигуряващи се на т.н. Werkvertrag и им се плаща за свършена работа - например на камериерките по 3 евро за изчистена стая и тем подобни. В Мак Доналдс пък плащат минималната заплата, но няма вече допълнително за нощни смени и събота и неделя...Правете си много добре сметката колко пари ви трябват и колко е реалистично да изкарвате и имайте предвид, че наемите не са за подценяване, а на края на годината идва изравнителна сметка за ток, вода, парно в размер на над 1000-2000 евро, които просто трябва да имате дори месечно да плащате малко за такива разходи, просто не се мери реалното потребление, а веднъж годишно се мери.

Децата ти обече ще срещнат най-големите проблеми в училище - дискриминация, отделяне с други чужденци в специални класове за подготовка, отрязване от шансове за висше образование, защото в Германия само най-най-добрите деца учат в гимназии, останалите, включително с езикови проблеми ги слагат в училища до 10 клас БЕЗ право на висше. Вашето дете най-първо ще бъде сложено в общия кюп с другите без език или бавно развиващи се (без да се прави разлика между двете групи!). После само вашето дете ще си покаже дали ще се справи или ще си остане при бавно развиващите се и другите деца с проблеми в Sonderschule / Hauptschule.
Внимателно си помисли с две думи дали не отрязваш шансовете на децата си с това си решение за по-добър живот и квалификация, защото голямото поне сега си има някаква рутина, някакво ниво в училище и ще бъде рестартирано само заради незнание на езика на едно ниво с бавно развиващите се. Не се чуди, ако го тикнат в един клас със сирийски и други емигрантчета, прощъклели от войни бавноразвиващи се немци и местни турци, а после твоето дете със собствени сили да трябва да се измъква от там с изпити и със заниаваници. Задължително настоявайте пред учителите възможно най-бързо детето ви да бъде преместено в нормален клас и училище, защото в Германия ако родителите не се занимават, детето си остава където си е. Изобщо в Германия е така - където си се родил, в каквото семейство си се родил, такъв и ставаш. Никой не се занимава с децата ти като у нас по цял ден на училище, СИП, ЗИП, разни извънкласни форми на образование...в Германия ако родителите ти са висшисти, и ти си висшист, ако са работници - и ти ставаш работник, ако са емигранти - и ти живееш като емигрант ако ще да си роден там. Има вече трето и четвърто поколение турци, които живеят в паралелно общество. Българите са още малко за такива неща, но и при тях е така - събират се само българи, говорят си на български и съответно интеграцията е невъзможна, а децата им няма как да придобият връзки с местните и накрая няма и кой да им помогне за хубава работа, Ausbildung...в Германия връзките са още по-важни от при нас.
Особено за голямото дете ще е доста трудно, но това решение трябва заедно да го вземете и като всяко нещо си има и позитивни, но и отрицателни страни, но имай предвид, че ако детето ти учи в Sonderschule, Hauptschule, Realschule, то НЯМА ПРАВО да учи висше не само в Германия, но и в целия свят и ще трябва да учи дуално някаква професия в Германия. Не е страшно, така са и повечето немци... , друг е въпросът, че са си НЕМЦИ, а за чужденци няма места да учиш професии като мехатроник, майсторски някакви и високо платени, а професии с ниско заплащане като пекар, чистач, помощник в кухня и тем подобни. Прецени много добре шансовете за добро образование и квалификация за децата си у нас и в Германия и всеми по-доброто решение. Ако и без това децата ти не са добри ученици например и са хора на практическия труд - Германия е добро решение. Ако обаче имаш отличник, дете-интелектуалец, дете с желание за обраозование, не го мъкни към Германия, където да почва от -100 и да трябва със зъби и нокти 2 г. да се бори първо на 0-та да стъпи.
За малкото дете всичко е отворено, разбира се... но и при него първо ще има клас за подготовка в много лошо училище заедно с други емигранти, включително от Африка, Арабските страни. Не искам да те плаша, но много български младежи и деца покрай нискобюджетните квартали, в които живеят, покрай училищата (лоши) и покрай средата се наблъскват в компанията на турци, араби, емигранти от Африка, криминализират се или решават, че да живееш на помощи е начин на живот... има доста такива българи вече... тръгнали с големите амбиции и големите надежди и свършили най-долу на социалната и обществена стълбица, докато у нас са били що-годе средни хора с жилище, работа някаква, семейство и СОЦИАЛЕН живот.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1d275c328c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз живея в Щутгарт. Понеже живея сам и повечето време съм на работа съм се сврял в едностаен апартамент от 35 кв. м. с миниатюрна кухненска ниша, за което плащам 460 евро наем заедно с допълнителните разходи. Отделно 40 евро на месец за ток. На семейство с 2 деца му е нужно 2-3 стайно жилище. Зависи в кой квартал на Щутгарт ще търсиш квартира, но мисля, че по-евтино от 800 евро няма как да ти излезе, т. е повече от половината от заплатата ти, ако разбира се тези 1500 евро са нето.
Щутгарт е пренаселен град, много хора се стичат тук, защото явно има повече работа и съответно наемите са по-високи. Не е толкова зле като Мюнхен, но може би е на второ място по скъпотия заедно с Франкфурт.
Освен това, от тази година въведоха закон да избавят наемателите от комисионните за брокер, ако той е нает от наемодателя, което от своя страна отново оскъпи наемите, защото сега комисионната се избива от наема. Честно казано, не знам къде може да работи жена ти без да знае езика. Струва ми се малко трудно. Ако тия 1500 евро са нето, мисля че ще успеете да свържете двата края само с твоята заплата, ако са бруто ми се вижда малко трудно, макар че сигурно данъците ти няма да бъдат толкова високи като на неженените. Ако имате брак и жена ти не работи, ще плащаш данъци само за половината от дохода си. За детските е вярно, ще ти влязат в помощ, по 150 евро на дете.
Мисля, че ще успеете, но няма да ви е много комфортно. Общо взето като в България за повечето хора.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7ea7ce364c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз съм пак номер 2 с доълнителни размишления по твоя казус. Използвах една страница в Интернет, с която можеш да изчислиш какво ти остава от заплатата след данъци и осигуровки. Сложих те данъчна категория III, която е по-изгодната данъчна категория за един от съпрузите. Обикновено получаващия по-голям доход избира тази категория и плаща по-малка ставка, а другият съпруг ако работи се пада в по-неизгодна категория и плаща по-висока ставка, но това са твърде много подробности. Всъщност с тоя доход, ако жена ти не работи, въобще няма да плащате данъци, но за пенсионно осигуряване и застраховки ти отиват 303, 38 €. Здравната застраховка в държавните каси може да я ползва и жена ти, ако не работи. За децата не знам, по принцип те не са осигурени от държавата, но като социални слаби, каквито ще бъдете, сигурно са. Няма логика жена да ти е осигурена с твоята застраховка, а децата не, но просто нямам опит в тази сфера, защото нямам семейство и не мога да ти кажа. Излиза че ти остават 1200 евро. Детските ги взимам на доверие от номер 1, горе-долу толкова трябва да са, плюс минус няколко десетки евро. Значи общо 1500 евро с тях. Както ти казах, няма как да минеш под 800 евро за наем. В тях включвам и разходите за отопление, вода, чистота, данък сгради (плаща се от наемателя! ) и прочие които начисляват (около 150 евро на месец, които ти ги вземат на око, а на края на годината има изравнителна сметка и вече зависи от консумацията, дали ще доплащаш или ще ти върнат нещо. Отделно си плащаш тока, пак на око и с изравнителна сметка, защото тук няма инкасатори, които да идват всеки месец. Аз като единично домакинство плащам по 40 евро на месец, вие сте 4 човека, значи сложи ги поне 100. Дотука общо 900 евро разходи. Транспортът в Германия е много скъп. Еднократните билети са нарочно супер оскъпени за да те принудят да си купиш абонамент. Щутгарт е разделен на зони и за всяка зона се плаща допълнително, като пак е асиметрично. За възрастни една зона струва 50 евро месечно, а всяка следваща зона по 10 евро отгоре. За деца е малко по-евтино, сега ме мързи да се ровя в нета, но мисля, че е около 30 евро за една зона. Ти имаш две деца, които трябва да ходят на училище - значи бум 60 евро на месец за транспорт. Жена ти я пишем, че щи се стои вкъщи :-). Сигурно без интернет няма да минете, за да поддържате контакт с България - значи още 30 евро. Телефон няма да смятам, да не издребняваме, но дотук стават грубо 1000 евро разходи. Значи остават ти 500 евро за храна, дрехи и всичко останало. Аз по-принцип не ям много, но на месец харча за храна около 200 евро, но в тях са включени и обядите в столовата близо до работата ми. Във всякакви заведения яденето е скъпо, но мен просто ме мързи вечерта да си приготвям храна за работа. Ти си тия 500 евро няма как да изхраниш 4 човека, ако не карате най-икономично, т. е купуване на продукти от най-евтините магазини като Лидъл и самостоятелно готвене. За децата какво трябва за училище, не знам, но и там сигурно трябват пари. С една дума, няма да ти остане нищо. Обърни внимание на това, което е писала номер 1 за училището. Като се замисля, тя има право. Тукашната училищна система е много специфична и веднъж попаднеш ли в другата категория си оставаш ограничен за цял живот, докато с една българска гимназия, каквато и да е, се равняваш на тяхното най-добре училище и съответно имаш достъп до университет. И на мен ми се струва, че ще ошашавиш дечицата, особено по-голямото. Ще изгуби поне 2 години, не само за да научи езика ами и различния материал. Тука история, литература и прочие ще трябва да почне от нулата. Наистина е добре да знаеш отсега какви заложби има детето ти и да прецениш дали има потенциал за висше образование, което тук ще рискува да не получи или така или иначе няма какво да губи. Май наистина е най-добре да дойдеш първо само ти и да видиш сам на място какъв е живота, пък тогава да решаваш. Не знам дали можеш да получаваш детски легално, ако семейството ти не живее с теб в Германия. Може разбира се да ги регистрираш при теб, а после те да се върнат, но сигурно може да те хванат по това дали посещават училище. Нямам понятие от тези работи.
Излиза, че ще се борите за оцеляване, а то това си го можете и в БГ. Иначе Германия е социална държава, но нали се сещаш, че на новодошлите чужденци от Източна Европа се правят всевъзможни спънки, ако им затрябва да взимат нещо от държавата. Ако успееш да се закрепиш тук и работиш 6-7 години, тогава ще ти дадат немско гражданство и вече няма да ти пука дали ще има къде да се бъхтиш за 1500 евро или държавата ще ти ги подари, но дотогава няма да ти е лесно, а най-важното е какво бъдеще ще дадеш на децата си. Дано съм ти бил полезен. Ако ти трябва някаква друга информация, може да ме питаш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: c2a3ce184c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Позната започна миналия месец в Макдоналдс без език и взима 7. 90 на час. Сега вдигнаха минималната надница и би трябвало да е 8. 50. Регистрирай жена ти и децата на твоя адрес. С регистрацията иди в общината и си извади Wohnberechtigungsschein, с който можете да наемете социално жилище. За около 70 кв. В Кьолн плащам 580€ и сградата е ново строителство! Детските са по 180€ и с тези доходи ще имате право на Wohngeld, с което да ви се облекчат малко сметките по наема. Препоръчвам ти да си запазиш час в caritas, примерно, там има безплатна консултация и ще ти обяснят всичко най-подробно. И жена ти да започва с езика, по 20 думи на ден да учи, от полза ще са й! Тук в Кьолн има незплатни езикови курсове за чужденци. Питай в Каритас!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 36b32a850c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Номер 4, нали се сещаш, че минималното заплащане на час е бруто.
Колкото до социално жилище - то си е за всеки град различно. Има градове, в които изобщо няма такива жилища или се чака с години (Мюнхен и Хамбург да кажем), а в Берлин мои познати от 2 г. не могат да си намерят жилище и са под наем при някаква странна рускиня без парно зимата и при отвратителни условия с две деца.
Унизително е обаче, че в последно време всякакви хора се разтръгнахте из Германия и разчитате на помощи и благотворителни организации, но нали се сещате, че първо идват сирииците, после са ромите и после се нареждате вие.
Аз навремето съм учила в Германия, чета и преса, следя и обществените настроения и честно казано ме е срам от масата българи, които се шматкат там в момента немили-недраги и НЕжелани, ако ще разчитат на каритас, на социални и на социално жилище. Разберете, че не сте добре дошли, ако не можете да си осигурявате живота и ще разчитате на социални и благотворителност. Има вече и излезнала присъда от това лято, която С ПРАВО им дава право да екстрадират дори ЕС-граждани, ако не могат да докажат, че могат да покрият разходите си за живот (към 40 евро на ден на човек).

Живейте достойно, бе хора, иначе няма смисъл да се джуркате из държавите и да паразитирате.
И конкретно като отговор на въпроса на Автора - с 1500 евро месечно НЕ можеш да живееш достойно със семейството си в Германия. Точка.
Ще вземе жена ти още 450 евра месечно и някакви хърбави детски ще вземете, но пак ще са ви малко и няма Каритас, и няма Маритас - няма да живеете достойно В СРАВНЕНИЕ със средния човек там.
Абсолютно може би е вярно, че в Германия нашите хора не са останали без лапачка и покрив над главата, но СРАВНИТЕЛНО погледнато, когато изпаднеш на социални помощи и благотворителност КЪДЕТО И ДА СИ, ти си изолиран от обществото и нямаш социален живот (виж ромите у нас).
У нас поне си имате жилище, семейство, приятели и сте средна категория хора, децата ти са наравно с другите в училище, защото масата живеят като вас, но в богатите страни на Запад начинът ви на живот е СРАВНИТЕЛНО скотски и никой не иска да си има вземане-даване с вас, а по институциите ще ви разиграват и ще ви се подиграват, защото не знаете езика или просто, защото сте българи. Най-жалкото обаче ще е за децата ви. Да, ще им осигурите пълен хладилник и покрив в социално жилище в отвратителен квартал ...и на гърба на немското общество, но децата ви ще бъдат подхвърляни и мачкани, подготвени после да работят тежък труд за това общество, ниско квалифицирана и гадна работа - бедните създават бедни.

Съвет за всички, където и да живеете - гледайте не абсолютно какво печелите, а как сре в сравнение с останалите хора в обществото. (средната заплата в Германия е над 3500 евро, 1500 евро дори не са половината от това - същото е като у нас да взимате 400 лв., защото средната работна заплата у нас е към 800 лв.- т.е. сте на социалната стълбица на най-най-бедните)
В България абсолютно може да имате и много по-малко от 1500 евро, но ще сте част от обществото, защото в сравнение с другите ще сте средна класа хора и ще имате социален живот, ще сте част от обществото, което в Германия като социален случай няма просто как да се случи, ако ще и да ви е пълен хладилника, просто защото там, за да си част от обществото трябват ПАРИ, доста пари - пари за почивки, за извънкласни занимания, за хобита (ски, плуване, сърфиране, излети с лодки и тем подобни), пари за частни уроци, за добри училища, за ХУБАВА И НОВА КОЛА, КУЛТУРА (билет за театър е над 70 евро)..........в Пловдив билетът за тятър започва от 3,5 лв.
Правете си сметката къде ви е мястото и най-важното - къде ДЕЦАТА ви ще получат по-добри шансове.
Нашият живот е ясен, мислете за тях, защото няма да те първите и последните замъкнали Гаврошовците из ЕвропаТА, но после накъде?

 
  ...


...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d70f4a3a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Номер 5, никъде не съм упоменала, че живея от помощи! В каритас НЕ предлагат финансова помощ, а безплатни консултации, правни, социални, семейни и прочие. Там ще обяснят на автора всичко, което го интересува относно училищна система, езикови курсове, данъци дори. Социалните жилища се наричат така, но не са за социално слаби! Горната граница на доходите, даваща право на подобно жилище е доста висока. А wohngeld е помощ, с която да си стъпят на краката, докато жена му започне работа. Вместо да плюеш, помогни. Началото за никого не е лесно. И хората не се шматкат по чужбина от кеф! И 1500€ за начало с детските ще стигнат. А жена му като започне на пълен работен, ще им е спокойно. Пък тя ако има някаква специализация като научи езика ще си работи по нея. Ако ли не ще кара курсове! Това, , е година-две-три нама да са средна класа едва ли би трябвало да е пречка да дойдат.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 45cf7537ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Н 5, aвторът не ти искa рaзрешение дa зaмине или не! Слез от престолa или се нaучи дa aсимилирaш прaвилно. Aко не можеш дa помогнеш, поне не пречи. При всички положения тaм ще имa възможност зa рaзвитие след еднa- две години. И децaтa след кaто се aдaптирaт ще имaт по- добър стaрт в животa.
Aвторе, aз зa тaм специaлно не могa дa ти помогнa, но би моглa женa ти кaто зa нaчaло, пък и колкото дa е сред хорa и дa слушa езикa, дa си потърси рaботa в някой дюнер. Инaче зa кaмериеркa в три звезди не се искa толковa език. Носете и CV- тa в посреднически aгенции зa временнa рaботa дори. Все ще излезе някой офис/ зaведение зa чистене кaто нaчaло. Също може дa лепите белижки из входовете че, си предлaгa услугите кaто домaшнa помощницa ( чистене, глaдене). Дa придружaвa децa зa и от училище. Вaриaнти имa. Сaмо се подгответе емоционaлно че, ще имaте трудности в нaчaлото, трябвa дa сте екип. Може в нaчaлото тя дa чувствa липсaтa от познaтото сигурно в Бг, ще я товaри товa, бъди търоелив. Вaжно е бързо дa зaпочне някaквa, кaквaто и дa е рaботa, зa дa не се чувствa в оълнa изолaция. При възможност се рaзхождaйте с децaтa нa приятни, позитивни местa. Некa виждaт положителнaтa стрaнa, зa дa се aдaптирaт по- бързо. Потърсете из фейсa " бългaри в Гермaния/ Щутгaрд, може дa се допитвaте и тaм зa съвети/ познaнствa.
Успех ви желaя и търпение! Всяко нaчaло е трудно, ще бъдете кaто първолaчетa, които учaт първите буквички, рисувaйки ченгелчетa, но скоро ще се нaреди.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 36b32a850c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Номер 6, що за глупости? Не познавам НОРМАЛЕН човек да взима помощи под каквато и да е форма в Германия. За средната класа няма СОЦИАЛНО жилище (то и затова така се казва), а в Каритас НЕ обслужват и НЕ дават безплатни съвети на хора, които не могат да докажат изпадналостта си, а българите ги взимат там по определение за изпаднали, което е унизително и жалко.
Значи съветваш Автора да живее на детски и 1500 евро? Не било голяма трагедия да не си средна класа човек?
И не, не става дума за година, две, три, номер 7 - проблемът е, че такива хора НИКОГА не достигат НОРМАЛЕН за Германия стандарт и по-добре сега да им се каже истината - да, абсолютно погледнато в Германия може би ще живеете и по-добре и то само по отношение на лапачката и дрехите, но никога няма да можете да станете пълноправна част от обществото, ако нямате среден за страната доход. То е логично и навсякъде е така и дори е възможно да живеете и по-зле от в България, защото няма да можете да си позволите неща като кола (на година 1500 евро ти е само гражданската отговорност), собствено жилище е невъзможно и най-страшното - ще отрежете най-вероятно пътищата на децата си към висше и професионално образование, обричайки ги да са второ поколение бедни емигранти в една богата страна.
Не е страшно в България да се лишаваш от някои екстри, защото така си живее масата народ и си част от обществото, но в Германия ако не можеш да отделиш пари за почивки, сравнително скъпи хобита като ски... си изолиран в крайна сметка и ще си кибичиш само сред българи, което още повече ще ти отреже шанса за интеграция, защото няма какво да се лъжем - и в Германия си трябват връзки за хубава работа, информация трябва за образование, възможности и тем подобни, а сред българите най-много да научиш къде има на аванта храна или безплатен съвет как да се докопаш до помощи под някаква форма и който твърди, че социалното жилище и Wohngeld не са социална помощ (се) лъже.
Тези неща ги дават само, за да не изпаднете като семейство в бездобомието и да тревожите нормалните хора като просяци по улиците. Немската средна и висока класа доброволно дават пари за такива неща, още през Ренесанса в Западна Европа са разбрали, че само осигуряването на елементарни условия за живот (храна, покрив над главата и толкоз) са единствения начин да спреш бедните да те ограбват и убиват (четете Русо за обществения договор), но ФАКТ - всяка милостиня си има своите граници и своите последици - изолация от нормалното общество, унижения по институциите, а освен това изобщо няма гаранция, че вече българите ще получават каквато и да е социална помощ, защото това лято излезнаха доста присъди, включително на Европейско ниво, които позволяват на страните членки да отказват социална помощ на граждани на втора ЕС страна. Ще получите помощ за обратен билет до България, ще ви натоварят с полиция в самолета (като добичета) и толкоз. Вече е ясно на ЕС ниво условието за пребиваване в друга ЕС страна - да можеш САМОСТОЯТЕЛНО да си покриваш нуждите, а ако не можеш, хората ИМАТ ПРАВО (и задължение) да те екстрадират, нищо че си ЕС гражданин. Тези неща винаги са били на хартия така, но не са се прилагали, но Гаврошите станаха прекалено много и сега почнаха да действат по закон и без компромис, а в Германия хората излезнаха на улиците им е писнало вече.

Който се е закачил за помощ, се е закачил - от тук на сетне няма начин и не бива да се разчита на тези помощи.
Но отидете, вижте сами. Само ви съветвам поне децата си да не размъквате из чужбините, а да ги оставите на спокойствие да си довършат образованието.

Шапка свалям на гурбетчиите, които докарват 1500 евро и осигуряват на семействата си в България достоен живот доста над средния стандарт за страната ни, но е време някой директно да ви каже, че с тези парички няма как на Запад да издържате семейството си.
В прав текст ТРЯБВА някой да ви каже, че дори и да научат жените ви езика, това не е достатачно. Българското образование и квалификация не са ценени и реално признати на Запад и освен да чистят, няма друго какво да работят жените и то само до следващата икономическа криза, когато точно такива хора първи си губят работата. Видяхте какво стана с „испанците“, не си мислете, че като в момента имало работа в Германия, това ще се задържи до безкрай. Аз съм живяла в Германия в много трудни за страната години, когато безработицата беше чукнала 10 % и беше се спукал балонът на т. н. „Нова икономика“ - тогава направиха много големи реформи и орязаха значително социалните помощи и в момента те са колкото да не умре човек от глад. Сега има работа, но заплатите са много ниски за производителността им и това е тайната на успеха им в момента. Там не само се работи с много машини, което оправдава част от високата продуктивност, но преди всичко организацията на труда, професионалната квалификация са коренно различни от в България - в прав текст ще ви скъсат от работа и пак ще сте работещи бедни. За българите е направо ад там, защото не са свикнали да работят при това темпо и качество и са свикнали на богат социален, емоционален живот с много семейни и приятелски вечери, прекарвания и събития, а в Германия социалният им живот удра -0 и изведнъж почват да киснат само сред други българи и забравят за желанието си да се интегрират и да учат езика, защото той практически не им трябва, защото първото немците не искат да общуват с теб и второ ти не искаш да общуваш с тях, нямаш общи интереси, култура, ценности и начин на живот с тях.

Има и немци, които живеят под средния стандарт така и цяла година спестяват за една мижава почивка в България, за да видят малко слънце, защото и климатът е отвратителен, а вие напускате страната си без всякакъв изглед за елементарен успех.
Успех и добър начин на живот в Германия имат само българите, които и у нас са били успели или пък са отишли на младини, без семейства и са учили в Германия висше образование. Това са обаче стотици бройки, а стотиците хиляди българи се шматкат немили-недраги, биват използвани от некоректни работодатели от малцинствен произход и са най-ниско в обществената стълбица.
Има и дискриминация дори за образованите и интегрираните българи, какво остава за необразованите и без език. Хайде, вие от работа ще се приберете вкъщи, ще се натъпчите и напиете щастливо пред Булсат-а, но децата ви ще го оберат, защото няма да имат необходимите социални контакти, образование, за да се измъкнат от блатото, но претенциите ще останат и обикновено такива емигранти от второто поколение се инкриминализират или стават жертва на трафик на хора, или деградират на социални помощи цял живот. Има вече феномени, които трето поколение живеят така, докато хората, останали в България малко по малко си постигат българската мечта - семейство, две коли вече, собствено жилище, пращат децата си в университети (включително в Германия), където вашите деца ще ги обслужват в пекарницата срещи 450 евра на месец :) Wohngeld от държавата, защото знае, че съвсем ще оскотеете с ниския си доход.

Мислете стратегически преди да заебете всичко.... мислете преди да гоните Михаля, защото стотици хиляди вече се шматкат като вас из всички Западни страни и не могат дори да се приберат в България, защото нямат пари за нов старт, нямат енергия вече, нямат никакви приятели и са отрязали всякакви връзки обратно с глупави твърдения и приказки на маса.

Повечето българи живеят в Матрицата на Запад - от работа - вкъщи, събират стотинки за наема, пълнят торбите в Лидл и си купуват някой и друг парцал и до тук и дори за почивка нямат пари, а 9 месеца предварително са резервирали нискобюджетни билети до България, което е хайлайта на съществуването им и от срам да си признаят, че са сбъркали си купуват на изплащане телефони и други глупости, с които имитират някакъв просперитет поне докато в България два месеца по-късно Виваком не ги е пуснал тези неща на половин цена.
Комшите турци са майстори в това изкуство - те от три поколения се джуркат през цяла Европа, за да покажат лятото „новия“ си Мерцедес на роднините в Турция, които веднага след това бива продаван или просто е и без това под наем или от познат... или е просто трошка, която са лъснали за пред хората. Тези турски кервани минават през България всяка година и предизвикват стотици катастрофи по трасето особено в Сърбия. Нашите хора още не могат да си позволят Мерцедесите или каквато и да е кола и затова са на смартфони и таблети на договор, а преди така показваха джиСиеми, но истината е, че цяла година спестяват няколко стотин евро, за да се направят на тарикати пред близки и познти у нас, а на Запад живеят на много по-нисък стандарт от вас и разпространяват глупави митове и легенди, а истината е просто, че дори Бай Ганьо е бил посрещан по-добре, защото е имал пари и бизнес е правил човекът, а те не са и Бай Ганьо, а Гаврошите на Европа.

Избирайте дали така искате да живеете вие и децата ви или предпочитате да живеете достойно като средна класа човек у нас и бавно, но сигурно да постигате мечтите си.
Иначе ходете, никой не ви забранява, но Авторът пита, дали с 1500 евро може да издържа семейство в Германия и моят отговор е категорично - НЕ човек не живее само за да яде, а за да е част от обществото, да има социален живот и да живее В ДОСТОЙНСТВО, което просто не е възможно да постигнете в Германия като семейство на българи-чистачка и шофьор деца без никакъв език, живеещи в социално жилище, за което немският данакоплатец трябва да ви даде и пари за ток и вода, за да не оскотеете съвсем. ОК, за вас е все едно, но за децата ви? Това ли искате за тях?.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d70f4a3a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Детски авторът и сега може да взема от Германия, съвсем легално. Щом се осигурява тук, има право и на детски!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 2c02b6a11c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не съм съгласна с номер 8. Ако човек има желанието и възможността да инвестира в интеграцията си, то тук това е напълно възможно - просто трябва да се следват определени стъпки. За мен Германия в момента все още е една от най-толерантната спрямо емигранти страна. Най-безстресово преместването ще стане, ако се подсигури следното:

*Осигуряване на работен договор на прилична за немския стандарт заплата поне на един член от семейството, по възможност ПРЕДИ да сте напуснали България. Поинтересувайте се и дали работодателят не предлага съдействие и финансова помощ при преместването, защото тук това е доста разпространено и може да ви улесни.

* Поне един член от семейството да владее на минимум поне основно ниво езика, за да може първите месеци най-малкото да се оправяте по институциите, в магазините, при търсенето на жилище и пр.

* Предварително проучване на месечните разходи в съответния бундесланд - средни цени на наемите (може да се видят в съответните сайтове), задължителни застраховки и данъци, разходи за храна - съответно заплатата на работещият би трябвало да ги покрива, да покрива възможните странични разходи и да остават и някакви спестявания. Отчетете необходим ли ще е автомобил за придвижване до работа, пазаруване и ако да - съответните застраховки и такси по поддържането му - има онлайн калкулатори. Доброволни застраховки - от рода на за осигуряване на правна помощ при необходимост и покриване на вреди при увреждане на чуждо имущество. Без тях, ако се случи нещо, може да ви излезе безумно скъпо тук.

* Спестявания, който биха могли да покрият живот в Германия поне няколко месеца в случай, че останете без работа. Отделно предвидете комисионни и депозит за жилище и двете в размер поне на двоен месечен наем.

* Легализиран превод на дипломи; актове за раждане, сем. положение - всичко, което се сетите и смятате, че може да затрябва;

* След пристигането, а по възможност и още от България - интензивни езикови курсове поне до покриване на Б2. Имайте предвид, че в Германия тези курсове не са безплатни за граждани на ЕУ, а в най-добрия случай ви покриват процент от таксата и то само до определено ниво. Изисква се поне едногодишна инвестиция и посещаване на курсове до постигането на някакво сносно ниво на владеене на езика, което също не е малка сума. "сносно", не е достатъчно за квалифицирана работа - т. е ще трябва да се постараете повече, съответно и да платите повече, за да научите повече, ако изобщо... С ниво на владеене Б2, Ц1 вместо да чистите или да работите като касиери, можете да се огледате за различни платени стажове за по-атрактивни позиции, които тук са доста популярни като форма на професионално обучение и по нататък биха дали възможност за стабилен доход. Можете и отново да следвате - инвестицията по-късно ще се отплати. И двете опции са свързани с разходи, търпение, инвестиция на време и средства, много разпитване и консултации, спазване на срокове, процедури. Тук всъщност за всичко си има процедури и противно на начина, по който сме свикнали, най-лесният начин да се постигне нещо обикновено е като се спазят, а не като се заобиколят.

По отношение на дискриминацията - аз лично не съм се сблъсквала с такава - напротив, навсякъде по институциите служителите са мили и добронамерени, което е доста приятно на фона на типичното обслужване в подобни БГ институции. За помощи не ми се е налагало да кандидатствам, така че не мога да кажа, дали наистина отношението там би било унизително, но предвид колко са внимателни по принцип, се съмнявам да си позволят грубо отношение. Бързо намерихме приятели немци, канят ни на гости, общуваме нормално - не съм усетила негативно отношение, напротив даже сме им интересни, проявяват любопитство, разпитват за нашата култура. И да Номер 8 е права - запознанствата бяха на бяха на базата на общи хобита или свързани с работата. Разбираме се съвсем нормално и със съседите. Виж, с българи нямаме почти контакти - но предвид че в случаите (напоследък недотам редки), когато чуя някъде българска реч, обикновено става въпрос за мургави събратя, някак не го отчитам като пропуск. И да срам ме е - когато видя по новините репортажи за българи и румънци или когато видя искрена изненада да се изписва на лицето на някого, в момента в който разбере че съм българка. За съжаление обаче повечето българи тук в момента по-скоро затвърждават, отколкото да отхвърлят стереотипа.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: b92fce87ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   №1, 5, 8 - това, което пишеш е за МИСЛЕЩИ хора. Огромната маса, тръгващи за чужбина изобщо не могат да схванат и не ги интересува това, което им казваш, разбираш, нали? Коментарите ти са изключително интересни за мен и се надявам да продължиш да ги правиш, защото са пълни с информация, която е много полезна! Да не говорим, че си е чиста истина, това което говориш за интеграцията на емигрант в немско, а и не само, общество. Дъщеря ми иска да следва в Германия и поради тази причина написаното от теб ми е от полза и ти следя коментарите в различни теми, касаещи живота в Германия. Благодаря ти!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 390a899695
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   № 12, какви нива B2-C1 - това са нива на много добро владеене на езика. За незнаещите - C2 е ниво на владеене на немски като роден език. Човекът, написал историята кара камион...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 5414f0d175
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Н12 до Н14 - човекът пита, какви са възможностите пред съпругата му, която както разбирам за момента не говори езика. Ако и двамата са регистрирани в Германия и тя не работи или работи и получава доход много по-нисък от неговия, той може да премине в по-изгодна данъчна категория и така косвено заплатата му ще се увеличи с няколкостотин евро, които ще са им в помощ. Първата стъпка за нея е интеграционен курс, който частично се финансира от държавата. След него може да се хване да върши нещо неквалифицирано на баса 4 часа (касиерка, продавачка, чистачка) и така да си финансира една година посещаване на курсове и да и остава и достатъчно време да учи езика. (това е реалистичният вариант в случай, че има желание за в бъдеще да работи нещо по-различно). С овладяването на езика ще и се отворят повече възможности.

За децата моят съвет би бил да останат в България до завършване на средното образование, да наблягат междувременно на немския и после да дойдат в Германия с дипломите за завършено средно - така ще имат избор дали да се квалифицират професионално или да следват. Ако се прехвърлят в момента наистина ще е голям шок и ще им отрежат перспективите за развитие.

Н13 - ако дъщеря ви подходи към интеграцията си с мисленето и самочувствието на човек втора категория, то такова ще е и отношението тук към нея. Някои от българите, завършили в Германия така и не успяват да излязат от "гетото", нищо че със със статут на квалифицирани специалисти, носят го просто в главата си. Други успяват - въпрос на нагласа и самоуважение. Не програмирайте дъщеря си, че ще и е трудно и ще бъде социално изолирана и отхвърлена - всичко зависи от нея, шансовете и са развитие са равни с тези на немските и на останалите чуждестранни студенти. Оттам-нататък нещата са в нейните ръце.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 8c12bb4328
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   до № 15 : Не мисля, че би подходила като човек втора категория. Мисля, че трябва да има възможно най-пълна информация за плюсове и минуси с цялата условност на това. Тя е достатъчно мотивирана, така че това за начало е повече от добре.

№13

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7ce09964c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   Няма да ти стигне тази заплата за четирма. Децата не са малки, искат си своето. Абе и малки да бяха, не става за четирима. Жена ти дали ще почне и като чистачка. Аз имах една-две жени без език, ми не можеш да им обясниш какво искаш. Трябва да ходиш по тях и да им показваш. А идеята ми е да ми се освободи време, не да ги напътствам по трудния начин. Условията са като навсякъде: лесно няма...

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 4d9351a225
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Недейте да се местите в Германия... ще бъде ужасно за 14 годишното дете. И ние сме в Германия и сме в Weingarten. С две деца сме за сега само едното е тук 14годишната ми дъщеря. Тя много иска да се върне в България, но баща й не дава казва й че вече никога няма да се върнем в България. И аз много искам да се върнем но просто няма начин детето ми иска да св самоубие КАКВО ДА ПРАВЯ??

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 64a7881b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   до 18

какво имаш предвид, че няма как да се върнете?

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 97543d3154
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   До N 8 този коментар не е 100% а 10. 000% е истина!!!
Поздравления Бравооооооо!!!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker